فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1395)

  • 148 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/12/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دانیال هرندی*، حسین احمدی، محسن محمدی صفحات 1-12
    پلیمرهای سنتزی به طور گسترده به صورت چسب ها، استحکام بخش ها و پوشش های حفاظتی در مرمت آثار تاریخی مورد استفاده قرار می گیرند. هرچند این مواد نسبت به پلیمرها و چسب های طبیعی مقاومت بهتری دربرابر میکروارگانیسم ها دارند اما اکثر پلیمرهای سنتزی منبع مناسبی از کربن و انرژی لازم برای رشد میکروارگانیسم ها به شمار می روند. ضمن اینکه، آثار هنری استحکام بخشی شده با این مواد همچنان موردحمله قارچ و کپک قرار گرفته و تخریب می شوند. عوامل محیطی و نور ماوراءبنفش نیز به تخریب این مواد سرعت می بخشند. بنابراین، نیاز به روشی جهت جلوگیری از هجوم میکروارگانیسم ها، همچنین افزایش مقاومت آنها دربرابر عوامل محیطی امری ضروری است. در این پژوهش، جهت ایجاد خواص ضدقارچی در استحکام بخش پلی وینیل بوتیرال (PVB) از فوتوکاتالیست نانوذرات تیتانیوم دی اکسید استفاده شد.
    نمونه ها از چوب کبوده با توجه به دستورالعمل Bravery آماده شدند و با نانوکامپوزیت تیتانیوم دی اکسید در پلی وینیل بوتیرال، تحت شرایط خلا، تیمار شدند؛ سپس جداگانه در شرایط تاریک و زیر نور، به مدت 7 هفته تحت تاثیر قارچ رنگین کمان به عنوان مولد پوسیدگی سفید چوب قرار داده شدند. نمونه تیمارشده و بدون تیمار تحت پیرسازی تسریعی دما، رطوبت و نور UV قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد که نمونه چوب های تیمارشده با میزان مصرفی یک درصد از نانوذرات TiO2 (4/0گرم) در PVB 5 درصد، در شرایط بدون نور اثر ضدقارچی نداشت. اما مقدار 2 درصد از آن (8/0گرم) در شرایط تاریکی، توانست از تخریب چوب دربرابر پوسیدگی سفید محافظت کند. نمونه های کشت شده در شرایط نور، در هر دو میزان مصرفی1 و 2 درصد از TiO2 توانست در نمونه های تیمارشده با نانوکامپوزیت خاصیت ضدقارچی ایجاد کند و از چوب دربرابر قارچ مولد پوسیدگی سفید محافظت نماید. پیرسازی تسریعی نمونه های بدون تیمار و تیمارشده تحت شرایط پیرسازی دما، رطوبت و نورUV، نشان دهنده محافظت نمونه های تیمارشده درمقابل نور ماوراءبنفش و شرایط محیطی بودند.
    کلیدواژگان: نانوذرات تیتانیوم دی اکسید، نانوکامپوزیت، پلی وینیل بوتیرال، قارچ رنگین کمان، پوسیدگی سفید، چوب، حفاظت
  • محمود رضا ثقفی صفحات 13-22
    با آنکه رویکرد آموزشی در ایران به تدریج از آموزش معلم محور به فراگیرمحور درحال تغییر است؛ اما الگوی طراحی مدارس همچنان تابع نظام آموزشی رسمی و کم بازده معلم محور است. اگر در گذشته فضاهای آموزشی بر پایه تقسیم بندی کلاس ها و آموزش مواد درسی در قالب برنامه رسمی شکل می گرفتند، محیط های یادگیری امروز براساس یادگیری غیررسمی، کارگروهی و مشارکت اجتماعی ظهور می یابند. پژوهش کیفی حاضر با روش استدلال قیاسی به مقایسه دو الگوی خطی، راهرو-کلاسی و مدارس بدون کلاس، به عنوان دو نماینده رویکردهای آموزشی مذکور می پردازد؛ تا براساس معیارهای برنامه فیزیکی، پرورش هوش های چندگانه و پاسخگویی به روش های متنوع یادگیری، کارآیی این دو الگو را موردمقایسه قرار داده و به این سوال پاسخ دهد که کدام الگو در پاسخگویی به سه معیار مذکور کارآمدتر است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که الگوی مدارس متداول تنها در زمینه نیاز به سطح زیربنای کمتر و پیرو آن، هزینه ساخت کمتر، دارای مزیت نسبی است؛ اما از جهت اهداف اصلی دربردارنده فراهم سازی محیط مناسب برای پرورش هوش های چندگانه و شیوه های متنوع تدریس، دچار محدودیت بسیاری نسبت به مدارس با الگوی خیابان یادگیری است.
    کلیدواژگان: محیط های یادگیری، مدارس بدون کلاس، فضاهای آموزشی، روش های تدریس، هوش های چندگانه
  • داریوش حیدری*، رضا رازانی، اکبر حاج ابراهیم زرگر، فاطمه مهدی زاده سراج صفحات 23-34

    در فرآیند مرمت بناهای تاریخی یکی از ارکان بسیار مهم و اساسی، آسیب شناسی است. آن چنان که فقط با آسیب شناسی صحیح و دقیق، طرح مرمت صحیح و کارآمد به دست خواهد آمد. از میان آسیب های مختلف و متنوعی که در بناهای تاریخی ایجاد می گردد، ترک های سازه ای دیوارها مقوله بسیار مهم و ویژه ای است که می تواند پایداری و تعادل سازه بنا را به مخاطره انداخته و روند تخریب را تسریع نماید. این ترک ها به سبب ایجاد اختلال در ناپایداری و تعادل ایستایی دیوار ایجاد می گردد و معمولا هر عامل مخل منجر به یک ترک می شود. لیکن در مواردی پس از این که عامل مخلی موجب ناپایداری دیوار و ایجاد ترک گردید، مشاهده می شود که با رشد و پیشرفت ترک، ترک های ثانویه و جدیدی شکل می گیرد. لذا همواره این سوال مطرح است که ترک اولیه چه تغییراتی در تعادل ایستایی دیوار ایجاد می کند که موجب به وجود آمدن ترک های ثانویه می گردد. به همین دلیل، در پاسخ به این سوال، پژوهش حاضر با هدف تحلیل استاتیکی نحوه شکل گیری ترک های ثانویه در دیوارهای بدون بازشو انجام گردیده است. روش تحقیق، مطالعات تئوری و تحلیلی استاتیکی است که سعی شده به طور میدانی، مصادیقی به منظور راستی آزمایی نتایج تحلیل ها یافته و ارائه شود.
    بر اساس مطالعات انجام شده، هنگامی که نشست معمولی در هر یک از دو انتهای دیوار و یا تقریبا در تمام طول دیوار اتفاق می افتد، ترک های ثانویه ایجاد نمی شوند؛ بلکه زمانی ترک های ثانویه مشاهده می شود که نشست در قسمت میانی و یا نشست بلند در ابتدا یا انتهای دیوار رخ داده باشد. همچنین، شکل ترک های ثانویه بستگی به طول ناحیه نشست کرده دیوار و شکل ترک های اولیه دارد.

    کلیدواژگان: ترک، ترک های ثانویه، دیوار، نشست، مدل استاتیکی
  • سمیه نوغانی*، محمد امیری، محمد امین امامی صفحات 35-50
    نمک های محلول باتوجه به امکان تبلور مجدد آنها در چرخه های تر و خشک شدن، از مهم ترین عوامل آسیب رسان در ساختار مواد متخلخل تاریخی به شمار می آیند. بنابراین به دلیل اهمیت عملیات نمک زدایی سفالینه های تاریخی که علاوه بر تماس مستقیم شیء تاریخی با آب، شامل مراحلی زمان بر و مستلزم مصرف آب فراوان است، بهینه سازی این فرایند بسیار مهم خواهد بود. در این پژوهش براساس روش طراحی آزمایشات پاسخ سطح (RSM) طرح ترکیب مرکزی (CCD)، با اعمال تغییرات هدفمند در سیستم غوطه وری، پارامترهای موثر بر فرایند نمک زدایی بررسی شده است. متغیرهای مستقل در این آزمایش ها، دمای پخت نمونه، زمان غوطه وری، نوع و غلظت ماده فعال سطحی (سورفکتانت) و سرعت همزدن در سیستم انتخاب گردید. پایش میزان استخراج کلسیم از شیء با روش طیف سنجی جذب اتمی (AAS) انجام شد و مقدار هدایت الکتریکی (EC) آب حمام غوطه وری پس از عملیات نمک زدایی، به عنوان متغیرهای وابسته یا پاسخ، درنظر گرفته شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که دمای پخت قطعه، زمان غوطه وری و سرعت همزن، پارامترهای موثر بر بیشترین میزان استخراج املاح در این سیستم هستند. نتایج آزمایشگاهی ارزیابی مدل با سه بار تکرار در نقاط بهینه ، بیش از 85 % با مقادیر پیش بینی شده پاسخ ها از سوی RSM انطباق دارد.
    کلیدواژگان: سفال، نمک زدایی، غوطه وری، روش پاسخ سطح
  • بهنام پدرام، شهریار ناسخیان، سید مرتضی فرشته نژاد، داوود اکبری* صفحات 51-66
    درپی افزایش روزافزون زندگی متکی به خودرو، هر روزه نیاز به معابر و مسیرهای سواره رو جدیدی احساس می گردد. به همین دلیل بناها و میراث های ارزشمند تاریخی که در مسیر احداث این گذرها واقع اند، در معرض تخریب قرار دارند. این گونه برخوردهای نسنجیده که تنها زاییده یک نوع تفکر و نیاز کارکردی است؛ باعث شکل گیری مفاهیمی ناشناخته از بافت های تاریخی شهرها می گردد. دستاورد این بی توجهی خدشه دارشدن هویت تاریخی و فرهنگی فضاهای شهرهای تاریخی ازجمله شهر تاریخی اصفهان است. یکی از نابهنجارترین نمونه این اقدامات و محور بحث اصلی این پژوهش، تخریب شبانه حمام تاریخی خسروآغا، برای احداث خیابان حکیم است؛ خیابانی که سال ها در کش و قوس احداث شدن، مترصد تخریب بنایی ارزشمند و تاریخی در محدوده دولت خانه صفوی و به انزواکشیدن آن بود. این پژوهش کیفی که با رویکردی تاریخی- توصیفی، براساس مطالعات کتابخانه ای و میدانی روند چگونگی احداث خیابان حکیم، دریده شدن بخشی از بافت تاریخی شهر اصفهان و تخریب بنای ارزشمند حمام خسروآغا را تشریح کرده با این هدف که خطوط معماری و تاریخی اش برای بار دیگر خوانا گردد. همچنین، هدف اصلی آن وجود امکان باززنده سازی حمام تاریخی خسروآغا با استناد به اسناد و مدارک به جامانده با توجه به قواعد و ضوابط منشورهای مرمتی است. با عنایت به این موضوعات، دستاورد پژوهش حاضر تاکید بر بازگرداندن هویت پایمال شده بخشی از تاریخ معماری سرزمینمان با یکی از شیوه های علمی امکان سنجی شده است.
    کلیدواژگان: اصفهان، بافت تاریخی، حمام تاریخی خسرو آغا، هویت، باززنده سازی
  • مرجان خان محمدی*، محمود قلعه نویی صفحات 67-84
    از ویژگی های جدایی ناپذیر تحول در شهرها، ارزش اقتصادی و نمادینی است که صنایع فرهنگی آنها را به ارمغان آورده است. شهر و خصوصا مراکز تاریخی آن، به نوبه خود، همچون مجموعه ای از منابع فرهنگی عمل می کنند که عرصه های خلاقانه ای برای تولید و مصرف فرهنگی، زمینه های رقابت با هریک از دیگری، افزایش جذابیت شهر در سرمایه گذاری بالقوه و بهبود تعامل با جوامع محلی و ایجاد مکان خاطره انگیز را فراهم می کند. علاوه بر اینها، توانایی این بخش در رشد شهر می تواند شاخص مهمی در ظرفیت های نوآورانه بخش های دیگر شهر و اقتصاد گسترده آن در سطح منطقه ای و ملی باشد.
    محله های فرهنگی مبتنی بر نوآوری، انعطاف پذیری، ایده پروری و تغییرپذیری درعین حفاظت ارزش های تاریخی متداوم می توانند راهنما و شاخصی مفید برای مجموعه ای از تحولات گسترده و موثر بر اقتصاد محله و شهر و توسعه صنایع خلاق را فراهم کنند. ازاین رو، توسعه صنایع خلاق ازطریق راهکار ایجاد مناطق خلاق و فرهنگی به عنوان کلیدی برای توسعه منطقه و تغییر چشم انداز محله های تاریخی، مهم ترین ضرورت این مقاله است. هدف از مقاله حاضر، تبیین راهکاری در راستای توسعه اقتصاد خلاق در بافت های تاریخی با تاکید بر بن مایه های فرهنگی و تاریخی و همچنین تبیین راهبردی خلاقیت مدار، برای نیل به تکوین نظام یکپارچه بازآفرینی شهری و کسب هویتی جدید و ارتقای تصویر شهر در عرصه های رقابت بوده؛ که با روشی کیفی و شیوه ای توصیفی و تحلیلی مبتنی بر مرور اسناد و مدارک و تبیین در نمونه موردی به آن پرداخته شده است. درنهایت مقاله، محرک های تبیین محله فرهنگی درون بافت های تاریخی را در نمونه مورد مطالعه، لاله زار، پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، صنایع خلاق، سیاست های فرهنگی، اقتصاد خلاق، محله فرهنگی، لاله زار
  • مهدی رازانی*، محمد علی حدادیان، صفر پورعباس صفحات 85-102
    با اینکه امروزه تکنولوژی ها و روش های نگهداری منجربه حفاظت بهتر از اشیای شیشه ای تاریخی و فرهنگی شده است؛ همچنان به توسعه روش های کم خطر در اقدامات حفاظتی نیازمندیم. هدف از این تحقیق، تشریح فرایند استفاده از فن آوری های نمونه سازی سریع از جمله: اسکنر و چاپگر سه بعدی برای بازسازی بخش های مفقود آثار شیشه ای و همچنین تعیین مزیت ها و معایب روش پیشنهادی نسبت به روش های معمول (مانند قالب گیری از بخشی مشابه قسمت مفقود و ریخته گری آن با رزین) جهت به کارگیری آن در مرمت و بازسازی شیشه های تاریخی است. درراستای بررسی فناوری های معرفی شده، یک نمونه شیشه مطالعاتی دارای نقوش برجسته که بخشی از آن مفقود بود، انتخاب گردید و با کمک اسکنر لیزری، نقشه های سه بعدی از سطح نمونه و تبدیل آن به داده های قابل استفاده برای چاپگر سه بعدی تهیه شد. در ادامه، با بهره گیری از روش تحقیق تجربی در قالب نمونه سازی، نمونه های بازسازی شده، آزمون های عملی و هم سنجی سیستم ها، قطعه مفقود و چاپ سه بعدی شده تحلیل شد و سپس به شیشه اصیل وصالی گردید. نتایج این تحقیق نشان داد، استفاده از فناوری های مدل سازی سریع به عنوان روشی نو می توانند تا حد زیادی در رفتار کم خطر حفاظتی نسبت به شیشه های باستانی مفید باشند. چراکه از مزیت هایی از قبیل: سرعت و دقت در بازسازی قطعات مفقود، تکثیر تمامی اثر به تعداد دلخواه، اندازه برداری غیرتماسی ابعاد اثر با دقت و سرعت بالا، امکان ارسال فایل نرم افزاری قطعه مفقودشده به دیگر مراکز پژوهشی، امکان ساخت قطعه مفقود به شکل اولیه و به صورت کاملا مشابه یا متفاوت با قطعه اصلی، امکان اتصال موقت قطعه ساخته شده به بدنه اصلی اثر که اصل برگشت پذیری در حفاظت را پوشش می دهد، برخوردارند. ازجمله محدودیت های این
    روش ها
    تک رنگ بودن فعلی قطعه چاپ شده، محدودبودن جنس و شفافیت رشته های پلیمری مورداستفاده جهت ساخت قطعه، خطاهای ابزاری در مرحله اسکن و چاپ سه بعدی و همچنین نیاز به اپراتور ماهر برای بازسازی سطوح مفقودشده در نرم افزار سه بعدی است.
    کلیدواژگان: آثار شیشه ای، حفاظت، مرمت، بازسازی، اسکنر سه بعدی، چابگر سه بعدی
  • احمد میراحمدی*، حسین مهدوی پور صفحات 103-114
    کعبه به عنوان قبله نزد مسلمانان از اهمیت والایی برخوردار است. دانشمندان بسیاری در عرصه های ریاضیات، نجوم و جغرافیا سعی کردند تا روش ها و شیوه هایی دقیق را برای تعیین جهت قبله در سراسر قلمرو اسلامی پیدا کنند. یکی از روش هایی که برای تعیین جهت قبله در مساجد از آن استفاده می شود، دایره هندی است. گرچه تاریخچه ابداع این روش مبهم است ولی با مطالعات صورت گرفته می توان ریشه دایره هندی را در دایره جهت یابی معابد هندو جستجو کرد. در این تحقیق برای معرفی دایره هندی و اهمیت آن، از بعضی کتب خطی و تاریخی بهره گیری شده است. برای تعیین زاویه انحراف قبله با دایره هندی، به طول و عرض جغرافیایی کعبه و نقطه موردنظر نیاز است. مختصات کعبه و شهرهای اسلامی در کتبی موسوم به زیج ذکر شده است. ترسیم دایره هندی مبتنی بر حرکت خورشید و نتایج حاصل از زیج هاست. در زیج هایی که در دوره های مختلف گردآوری شده اند، ممکن است که مختصات شهرها یکسان بیان نشده باشد؛ این تفاوت ها بر زاویه انحراف قبله مساجد تاثیرگذار بوده است. در این زمینه، زاویه انحراف قبله مسجد جامع اصفهان که طبق کتاب خطی حسین ابن عبدالصمد حارثی بر اساس دایره هندی مشخص شده، موردبررسی قرار گرفته است. مطابق اندازه گیری ها، راستای شکل گیری این مسجد با زاویه انحراف قبله آن حدود 12 درجه اختلاف دارد. در نهایت، چنین به دست آمد که اختلاف نه از روش دایره هندی بلکه از مختصات استخراج شده از زیج های قدیمی نشات گرفته است. لازم است بیان شود، اگر از روش دایره هندی در مواقع خاصی از سال استفاده شود، نتایج حاصل از دقت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: تعیین جهت قبله، دایره هندی، زاویه انحراف قبله، زیج، مسجد جامع اصفهان
  • شیما بهرامپور*، امیرحسین کریمی صفحات 115-126
    به دلیل مشکلات بازسازی بخش کمبود اشیای تاریخی شیشه ای در مرمت که در سه بخش: قالب گیری، دوغاب ریزی و شکل دهی قسمت بازسازی وجود دارد، تحقیق حاضر درپی یافتن مسیری برای حل مشکلات مذکور برآمده است. سوال تحقیق به این شرح است: امکانات بازسازی قسمت کمبود اشیای شیشه ای با استفاده از چاپگر سه بعدی در ایران چگونه است؟ پژوهش حاضر، کاربردی و از نظر روش، تحلیلی- آزمایشگاهی است؛ و با هدف کلی ارائه روشی کارآ در این روند چاپگر سه بعدی را ابزاری با کمترین دخالت و تخریب و همچنین دارای دقت بالا در جزئیات به عنوان جایگزین روش های مرسوم پیشنهاد داده است. تا پیش از این، کاری متمرکز در استفاده از چاپگر سه بعدی برای بازسازی اشیای شیشه ای تاریخی انجام نشده است ازاین رو، پژوهش پیش رو دارای ایده ای نو است. تصمیم گیری در این مورد با بررسی دو روش بازسازی قسمت کمبود با روش رایج و با استفاده از فناوری سه بعدی انجام شد. روش های مقایسه شده عبارت اند از: روش رایج پرکردن کمبود با رزین اپوکسی و روش های پیشنهادی بازسازی سه بعدی با رزین آکریلیک، پلکسی گلاس و پلی اتیلن ترفتالات. نخست، نمونه هایی با روش های پیشنهادی بازسازی شدند و سپس برای دستیابی به روش بهتر به صورت آزمایشگاهی آزمون پیرسازی و تست مقاومت به سایش روی نمونه ها انجام گرفت. آزمایش های صورت گرفته نشان داد که رزین آکریلیک به روش چاپگر سه بعدی جایگزین مناسبی برای بازسازی قسمت کمبود اشیای شیشه ای است و پلکسی گلاس با روش کاهشی سه بعدی (لیزر و CNC) نیز، نتیجه ای مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: مرمت اشیای شیشه ای، چاپگر سه بعدی، اسکنر سه بعدی، بازسازی مجازی
  • حمیدرضا فرشچی*، احمد دانایی نیا، احمد اشرفی صفحات 127-138
    هنر رسمی بندی یکی از الگوهای شاخص و اصیل در معماری سنتی است که زمینه را برای پوشش طاق فراهم می کند. این هنر بومی، نمادی از تسلط معماران ایرانی به علم هندسه محسوب می شود. برخلاف سایر تزئینات هندسی معماری ازجمله یزدی بندی، مقرنس و کاسه سازی، رسمی بندی به زمینه دقیق و منظمی نیاز دارد. هرچند زمینه های مناسب برای اجرای رسمی بندی به طور تجربی با آماده سازی زمینه از طریق تغییرات در پای کار مهیا می شده​اند، ولی نقاط ابهامی در تناسب ابعادی زمینه کار و نوع رسمی متناسب وجود داشته و راهکارهای ارائه شده خالی از اشکال نیست.
    در این مقاله که به طور خاص به زمینه رسمی های برگرفته از دایره محیطی پرداخته شده، ابتدا پیشینه رابطه ریاضی دانان با معماران و نقش هندسه در معماری موردبررسی قرار گرفته و سپس، با ارائه تعریف و جایگاه رسمی بندی و آرای صاحب نظران، به نحوه شکل گیری انواع رسمی در دایره محیطی و تحلیل آن پرداخته شده است. تعیین نمودار فراوانی هر یک از رسمی بندی ها، استخراج تناسب ابعادی زمینه های رسمی بندی، تبیین نظام هندسی و روابط ریاضی بین آنها از یافته های این مقاله است.
    کلیدواژگان: هندسه در معماری، رسمی بندی، دایره محیطی، زمینه کار، نسبت هندسی
|
  • Danial Harandi*, Hoseyn Ahmadi, Mohsen Mohammadi Pages 1-12
    The synthetic polymers are widely used as adhesives, consolidants and protective coatings in the conservation of historic relics. Although, compared to the natural polymers and adhesives, these materials present a better resistance against the microorganisms, most synthetic polymers remain appropriate sources of Carbon and energy for the growth of microorganism; in addition, the relics consolidated with these materials will still remain vulnerable to the microorganisms and fungi, leading to a sort of degradation whose progress will, nonetheless, be accelerated with the environmental factors and ultraviolet light. Therefore, preventing the microorganism from attacking the relics, as well as increasing their impact resistance against the environmental conditions are necessary. In this study, in order to maintain the antifungal properties in PolyVinyl Butyral (PVB), TiO2 nanoparticles were employed; anatase-type TiO2 nanoparticles were used in PVB to prepare the nanocomposites. Also, the Samples were made of Poplar wood (Populus spp.) in accord with the Bravery guidelines, treated by the Titanium Dioxide nanocomposite under vacuum conditions. Afterwards the samples were separately affected in the dark and under the daylight conditions by the wood white-rot fungi (Trametes versicolor) as a deterioration active, for the duration of seven weeks. The treated and untreated samples were placed under the accelerated aging condition (temperature, humidity and UV light). The results indicate that the wood samples treated with 1% of Nano-TiO2 (0.4g) in 5% PVB, placed in the dark, did not have any antifungal effect, while the amount of 2% (0.8g) could protect the wood against the white-rot fungus degradation in the darkness conditions. The inoculated samples with the amounts of 1%and 2% of Nano-Ti2O, in the light conditions, could also create antifungal properties in the treated samples with nanocomposite, and protected the wood against the white-rot fungus. The accelerated aging of the treated samples with consolidant without nanoparticles of Ti2O and the treated ones with nanocomposite under the heat, humidity and UV light conditions demonstrates that the treated samples were protected against the degradation, ultraviolet light and the environmental conditions.
    Keywords: Titanium dioxide nanoparticles, nanocomposite, PolyVinyl Butyral, Trametes versicolor fungus, white, rot, wood, conservation
  • Mahmoud Reza Saghafi Pages 13-22
    Although the learning approach is gradually changing from teacher-centered to student-centered, the pattern of designing school in Iran still is following the inefficient approach of teacher-centered. Learning environments nowadays are being less formally timetabled and increasingly collaborative and socially participating oriented.
    Inductive reasoning has been applied in this qualitative study to compare the two linear patterns of corridor-class and open schools as the representatives of the school’s educational approaches. The aim is comparing the performance of the two patterns based on physical planning, developing multiple intelligence and learning methods. The results indicate that the pattern of common schools is a comparative advantage in the need for required infrastructure and thus less construction costs, but there are more limitations in terms of its main goals which include providing the effective environment to develop multiple intelligence and a variety of teaching methods comparing to the street learning pattern.
    Keywords: learning environments, educational spaces, open schools, teaching methods, design patterns, multiple intelligence
  • Dariush Heydari, Reza Razani, Akbar Haj Ebrahim Zargar, Fatemeh Mehdizahe Seraj Pages 23-34

    Pathology is a crucial basis in the process of restoration of historical monuments. So as just by an accurate pathology, a correct and effective restoration plan will be achieved. Amongst the various and different types of damages occurring in the historic monuments, Structural cracks in the walls are very important and considered as special issues that can endanger the stability and structural balance and speed up the process of destruction. These cracks are caused by disruptions in the stability and balance of walls and each disruptive factor usually leads to one crack. However, in some cases, after occurring instability and cracks in a wall by a disruptive factor, it can be seen that with the growth of cracks, secondary and new cracks have been formed. Therefore it is always the question that what kinds of changes in the static equilibrium of the wall and secondary cracks are due to the formation of the first cracks. Therefore in answer to this question, the study aimed to analyze the formation of secondary cracks in the walls without openings. The method is theoretical and static analysis and it is tried to provide examples through a field study to verify the results. According to the studies, secondary cracks do not occur when ordinary settlement in each of the two ends of a wall or almost the entire length of a wall occurs. Rather we see secondary cracks when the settlement has occurred in the middle of the wall or a long settlement has occurred at the beginning or end of the wall. And also the form of secondary cracks depends on the length of the settlement area in a wall and the form of the first cracks.

    Keywords: crack, secondary crack, wall, settlement, static model, verification
  • Somayeh Noghani*, Mohammad Amiri, Mohammadamin Emami Pages 35-50
    Deterioration of historical porous materials as a result of crystallization of soluble salts is a well-known phenomenon. Optimizing the water consumption in desalination of historical potteries is highly desirable due to safety and conservation of materials. The present paper describes adoption of a response surface methodology (RSM) in central composite design (CCD), through systematic changes in immersing system, to determine the effective parameters of desalination process. The input parameters in the design were consisted of firing temperature, immersing time, agitation rate, type and concentration of surfactant. Electrical conductivity (EC) readings and Ca2 ions concentration monitoring through atomic absorption spectroscopy (AAS) in the rinse solution were responses of the experiments. The results of this research revealed that the most effective parameters on increasing the salt extraction are firing temperature, immersing time, and agitation rate. The accuracy of modeling optimal ions extraction has been validated by triplicate experiments giving more than 85% conformity with the predicted data by RSM.
    Keywords: pottery, desalination, immersing system, response surface methodology (RSM)
  • Behnam Pedram, Shahriar Nasekhian, Morteza Fereshtehnejad, Davood Akbari* Pages 51-66
    Following the increasing automobile dependency life style, there is a need for new pathways and roadways every day. That’s why the valuable buildings and historical heritage located on the route of these paths are subject to demolition. Such reckless behaviors which are just born out of a sort of thought and functional need, will give rise to form some unknown concepts of historical fabrics of the cities. The consequence of this ignorance has been resulted in blemishing the historical and cultural identity of the urban spaces in historical cities such as Isfahan. Amongst the most abnormal examples of such measures, as it is the focus of this study, we can indicate the overnight destruction of Khosro Agha historic public bathhouse in order to construct Hakim Street. The street, in a struggle to be constructed for many years, was seeking to demolish and isolate a valuable and historical building around Safavid Dolat Khane. This qualitative research, with a historical-descriptive approach based on library and field studies and aiming to make the architectural and historical lines of Khosro Agha historic public bathhouse recognizable and clear again, has described how Hakim Street has been constructed and how a part of the historical fabric of Isfahan has been torn down and the precious building of this bathhouse has been destructed. Its major hypothesis is also to propose a revitalization method for Khosro Agha historic public bathhouse referring to the remained documents and according to the rules and regulations of conservation charters. Regarding the above mentioned issues, the result of this study is to emphasize the restoration of the downtrodden identity of a part of our country’s architectural history in one of the scientific feasibility studied methods.
    Keywords: Isfahan, historical fabric, Khosro Agha historic public bathhouse, identity, revitalization
  • Marjan Khanmohammadi*, Mahmood Ghalenoei Pages 67-84
    An integral feature of urban development is economic and symbolic value which has been brought by cultural industries. A city, especially its historical center, acts as a set of cultural resources that provide creative arena for cultural production and consumption, competing fields with each other, increasing city attractions for potential investment and improving interaction with local communities and making a memorable place. In addition, the ability of this sector can be an important indicator for innovative capacities of other parts of the city and its extensive economy in national and regional level.
    Cultural quarters based on innovation, flexibility, idea making and changeability can be useful indicators for a set of extensive changes and affecting the city and quarter's economy and providing creative industries. Thus developing creative industries through establishing creative and cultural regions as a key for developing the region and changing the landscape of historic quarters, is considered as the most important necessity of this paper. The aim of this study was to explain a way along with developing creative economy in historical urban textures with an emphasis on cultural and historical themes, as well as explanation of a creativity-based strategy to establish an integrated system of urban regeneration and to achieve a new identity and improve the image of the city in competing fields, that has been studied with a qualitative approach and a descriptive and analytical method based on a review of documents and evidences and explanation of the case study, leading to suggest explanation motives for a cultural quarter inside historic urban textures in the case study-Lalezar.
    Keywords: urban regeneration, creative industries, creative economy, cultural policies, Lalezar
  • Mehdi Razani*, Mohammad Ali Haddadian, Safar Porabbas Pages 85-102
    Although nowadays the advancements in technologies and preservation methods have led to effective conservation of historical and ancient glass works, it is still necessary to develop much less-destructive methods in conservation practices. Rapid prototyping technique (RPT) in recent years has been increasingly implemented in Engineering, Medical, Industrial Design and Architecture fields. In this study the RPT- including 3D scanning and 3D printing was investigated and implemented in reconstruction of missing parts of glass works. The reconstruction of a glass work with missing parts was considered as the subject for this study. The ordinary methods for reconstraction of missing areas in historical glasses are moulding and casting away from the object gap-filling with resins, but in this new work the subject was scanned with an optical 3D scanner to be able to simulate the object itself and its missing part in a 3D modeling software and then print by a 3D printer. The whole process was performed with minimum need to make physical contact with the subject. Its potential in obtaining a less-destructive reconstruction procedure was investigated and its advantages and limitations in comparison to traditional methods were identified. The results indicated that implementing RPT in reconstruction of the missing parts of glass works can lead to none or less-destructive treatment in working with ancient glass masterpieces. The reconstruction process can be achieved in a very short time and higher accuracy and the printed piece can be an exact match of the main work. Several pieces of the missing part or the whole subject can be printed. Soft copy of the subject would be available for future works and can be used in other research centers. The subject can be reprinted with any desired changes in the original design of glass work. It is also achievable to attach the printed piece to the main piece temporarily with keeping the potential of reversibility in conservation of the object. And also the study was subject to the following limitations such as: mono color printing of the missing piece, using a polymer as a printing material, limited transparency in printing filaments and minor errors in the performance of the 3D scanner itself.
    Keywords: glass objects, conservation, restoration, reconstraction, 3D Scanner, 3D Printer
  • Ahmad Mirahmadi*, Hossein Mahdavipour Pages 103-114
    Kaaba known as Qibla and the focus point of Muslim people is of paramount importance. Many scientists in the field of mathematics, astronomy and geography throughout the Islamic world tried to find the exact methods and procedures to determine the direction of Qibla. One of these methods is Hindi Circle used to determine Qibla of mosques. Most often the scientists, scholars and astronomers gathered at the time of a mosque construction and determined the mosque orientation by means of drawing Hindi circle. Hindi Circle is based on the sun movement and the resulted data of the horoscope. To better determination of the issue and sufficient knowledge of Hindi Circle method, Isfahan Jame mosque among Iranian-Islamic mosques have been chosen to be studied. Following investigations on the deviation angle of Qibla in these mosques, it has been found that the orientation of the mentioned mosques does not comply with the real direction of Qibla and there is a deviation angle. The question here is that how this deviation is made in spite of the progresses Muslims made in determining Qibla. Did the methods of determining Qibla direction such as Hindi circle have low accuracy? In order to answer this question Hindi circle method was analyzed based on the coordinates and new and old data. Concerning the studies of some horoscopes and manuscripts, it was concluded that the coordinates and data are not the same in different periods and this is the main reason of deviation from the actual direction of Qibla. In addition more accurate results can be obtained if the Hindi Circle method is used at certain times of the year.
    Keywords: determining Qibla direction, Hindi Circle, deviation angle of Qibla, horoscope, Isfahan Jame mosque
  • Shima Bahrampoor*, Amir Hossein Karimy Pages 115-126
    Three-dimensional tools are widely used for various purposes, particularly Three- dimensional printers which play a great role in simplification and acceleration of phases in production process for various fields ranging from medicine to industry.
    Due to the problems related to the reconstruction of missing parts in restoration of historic glass objects in the methods of molding, casting and formation of reconstructed parts, the present research, aiming to propose an efficient method within this process has suggested 3D printer as a tool with the least intervention and destruction and also high accuracy and as a substitute to the current methods. Research questions are as follows: How is the condition of 3D reconstruction facilities for missing parts of glass objects in Iran? What are the technical and practical advantages and disadvantages of 3D printer in this process? How is the strength and yellowing quality of suggested polymers for reconstruction?
    The research finalized through verifying both current and 3D technology methods for reconstruction of missing parts. The compared methods include: filling with Epoxy and also Acrylic resin, Plexiglas and PETE methods as suggestions. Samples were tested for yellowing and Pin on disk. The results showed that Acrylic resin in 3D printer is a proper substitute for reconstruction of the missing parts of glass objects, and Plexiglas using 3D technology method (laser and CNC) is also ranked as the second.
    Keywords: restoration of glass, three, dimensional printer, three, dimensional scanner, virtual reconstruction
  • Hamidreza Farshchi*, Ahmad Danaie Nia, Ahmad Ashrafi Pages 127-138
    Rasmi-bandi is one of the distinctive and original patterns in traditional architecture which provide the ceiling coverage. This domestic artwork represents the mastery of Iranian architects in geometry. Unlike the other architectural geometric ornaments such as Yazdi-Bandi, Muqarnas, kaseh-sazi, Rasmi-bandi seeks an excellent order in the setting. Although appropriate setting is achieved for Rasmi-bandi during implementation by preparing the impost experimentally, but there are some vague points in dimensional symmetry and the provided solutions are not efficient. This paper dealing specifically with the setting of Rasmi-bandi derived from peripheral circles, firstly investigates the history of interaction between mathematicians and architects and the role of geometry in architecture and then by presenting the definition and the status of Rasmi-bandi and the viewpoint of experts, deals with the formation of assorted types of Rasmi-bandi in peripheral circle and its analysis. Providing the frequency table of each type of Rasmi-bandi, providing dimensional asymmetry of Rasmi-bandi settings, and determining the geometric system and the numerical relation among them are some of the findings of this article.
    Keywords: geometry in architecture, Rasmi, bandi, geometric ratio, peripheral circle