فهرست مطالب

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن طالبیان، محمدرضا نعمت اللهی، ایران غازی، مسعود رضایی منفرد * صفحات 1-12
    موضوع مدیریت بحران و حفاظت پیشگیرانه یکی از مهمترین چالش های آثار تاریخی به ویژه در محوطه های میراث جهانی که در فهرست یونسکو ثبت شده شده اند است. این مقاله به شناسایی پتانسیل ها و تهدیدات درزمینهی مدیریت بحران و حفاظت پیشگیرانه در محوطه میراث جهانی تخت جمشید و حرایم سه گانه آن که در سال 1979 در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است به طور خاص پرداخته و نقاط قوت، ضعف فرصت ها و تهدید ها پیش رو در محوطه میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است. در این پژوهش از روش SWOT به بررسی عوامل بیرونی و درونی اعم از نقاط ضعف، قوت، تهدید ها و فرصت ها استفاده شده است. این پژوهش با ترسیم ماتریس SWOT به بررسی و ارایه استراتژی (WT) استراتژی در برابر نقاط ضعف داخلی و تهدیدات بیرونی، (ST) استراتژی در برابر نقاط قوت داخلی و تهدیدات بیرونی، (WO) استراتژی نقاط ضعف داخلی و فرصت های بیرونی و بالاخره (SO) به استراتژی نقاط قوت داخلی و فرصتهای بیرونی می پردازد. قابل ذکر است که نتایج مذکور جهت استفاده در چگونگی مدیریت بهینه در سایت های تخت جمشید و نقش رستم پیشنهاد می گردد و با توجه به روند مطالعات انجام شده در سایر محوطه های تاریخی نیز قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: تخت جمشید، نقش رستم، مدیریت بحران، حفاظت پیشگیرانه، SWOT
  • سارا آکوچکیان، رامتین خلعتبری * صفحات 13-28
    کاربری مسکونی به عنوان پیشبرنده صنعت ساخت وساز به عنوان اصلی ترین مصرف کننده مصالح ساختمانی شناخته می شود. انتخاب مناسب و نظام مند مصالح جداره خارجی کاربری مسکونی علاوه بر حفظ کیفیت معماری ایجاد شده، اثر مثبتی در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی-فرهنگی منطقه خواهد داشت. شاید در نگاه ابتدایی انتخاب از میان طیف مصالح چندان پیچیده به نظر نرسد، ولی با نگاه به نتایجی که انتخاب ضعیف در حوزه های مختلف بر کیفیت معماری ایجاد شده می گذارد، متوجه ابعاد فراوان و پیچیده تاثیرگذار و تاثیرپذیر در حوزه ی انتخاب مصالح خواهید شد. پژوهش پیش رو در راستای مشخص نمودن عوامل درگیر در روند انتخاب مصالح و تبیین روابط میان آنها است تا بتوان با استفاده از آن انتخاب درستی را انجام داد. با تببین نظام مند این روابط می توان الگویی برای انتخاب مناسب مصالح جداره خارجی کاربری مسکونی در اقلیم گرم و خشک ایران ایجاد نمود که مورد استفاده طراحان و کاربران نیز قرار بگیرد. در این پژوهش با استفاده از ابزارهای تحلیلی در حوزه ی تصمیم گیری چند شاخصه تک هدفه و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی با رویکرد فازی (FAHP [i]) با استفاده از پرسشنامه خبره به گردآوری نظرات خبرگان برای معیارهای مشخص شده تاثیرگذار در این روند اقدام گشته است. پس از مشخص شدن میزان اهمیت معیارها در نظر خبرگان با استفاده از ابزارهای تحلیل اطلاعات روش سلسله مراتبی فازی میزان وزن نهایی معیارهای تعیین شده به دست آمد و در انتها نیز درخت سلسله مراتب معیارها و زیرمعیارها برای انتخاب مصالح جداره بیرونی ساختمان مسکونی ارائه و توضیح داده شده است. [i] Fuzzy Analytical Hierarchy Process
    کلیدواژگان: انتخاب مصالح ساختمانی، جداره خارجی کاربری مسکونی، اقلیم گرم و خشک، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • رضا رازانی، اکبر حاج ابراهیم زرگر، فاطمه مهدی زاده سراج، داریوش حیدری * صفحات 29-39
    در روند مرمت بناهای تاریخی، قبل از تهیه طرح مرمت، آسیب شناسی ضروری و ناگزیر می باشد. به عبارتی آسیب شناسی دقیق و صحیح، موفقیت طرح مرمت را تضمین خواهد نمود. فرآیند آسیب شناسی عملی تحلیلی بوده که می بایست متکی بر استدلال های قوی و صحیح باشد تا نتیجه مطلوب حاصل آید. از جمله آسیب هایی که نیازمند استدلال و بررسی های تحلیلی می باشد، ترک های ناشی از نشست در دیوارها است. با وقوع نشست تعادل نیرویی بنا برهم خورده و متعاقب آن ترک ها ایجاد می شوند. از سوی دیگر ترک ها در دیوارها می توانند افزون بر تاپایداری ناشی از نشست، پایداری و تعادل سازه بنا را به مخاطره انداخته و با کاهش مقطع مقاوم دیوار، روند تخریب بنا را تسریع نمایند. لذا همواره مطالعه تحلیلی و استاتیکی ترک های ناشی از نشست در دیوارها از اهمیت ویژه و جایگاه خاصی برخوردار بوده است. به همین علت محققین مختلفی به مطالعه و تحلیل استاتیکی ترک های ناشی از نشست پرداخته و برای تشخیص و تحلیل آن ها، نسبت ها و روابطی بر مبنای طول نشست و ارتفاع دیوار بدون بازشو به دست آورده اند. لیکن همواره این سوال مطرح می باشد که آیا روابط به دست آمده برای تحلیل ترک های ناشی از نشست دیوار بدون بازشو کفایت می کند؟ به عبارت دیگر آیا حالت های دیگری از نشست و روابط مربوط به آن وجود دارد که تا کنون مطالعه نشده باشد؟ به همین جهت در پاسخ به سوال فوق، این پژوهش با هدف یافتن روابط جدید برای گسترش و تکمیل روابط و نسبت های موجود در ترک های ناشی از نشست دیوار بدون بازشو انجام شده است. روش تحقیق در انجام این پژوهش به صورت مطالعات تئوری و تحلیل استاتیکی می باشد و سعی شده در ارتباط و اتصال با پژوهش های دیگر محققین باشد. بر اساس پژوهش انجام شده، می توان حالت دیگری از نشست دیوار بدون بازشو را علاوه بر حالت هایی که دیگر پژوهشگران مورد مطالعه قرار داده اند در نظر گرفت. هم چنین با تعریف و تحلیل مدل استاتیکی مناسب، روابط و نسبت های جدید به همراه شکل ترک ها به دست آمده و مشخص گردید که شکل ترک بستگی به طول ناحیه نشست دارد.
    کلیدواژگان: ترک، مدل استاتیکی، نشست، دیوار بدون بازشو، روابط استاتیکی
  • عیسی حجت، صفیه شاه حسینی * صفحات 41-57
    محیط هایی که کودک در آن حضور می یابد در شکل گیری شخصیت، رفتار کودک و رشد همه جانبه او موثر است. محققان نتیجه گرفته اند که تجربیات تفریح ​​و بازی در آماده سازی کودکان برای تلاش، حل مسئله و انجام فعالیت های خلاقانه موثر است. در محیط های بازی کودکانه فعلی، فضاهایی داریم که فرصتی در اختیار کودک قرار نمی دهند که خود تفکر کند و پرسشگر باشد و از محیط بیاموزد. این پژوهش، محیط بازی کودکان 6 تا 12 سال را مورد بررسی قرار داده و به این مسئله می پردازد که کودکان چه نیازهایی در این محیط ها داشته و راهکارهای طراحی محیطی مطلوب جهت بازی کردن و سرگرمی های مورد علاقه کودکان چیست که این فضای بازی در ارتقاء خلاقیت کودک نیز موثر باشد؟ برای دستیابی به اهداف مذکور از روش پژوهش آمیخته استفاده شده است و نقاشی 60 کودک 6 تا 12 ساله (پندار کودک از فضای بازی مورد علاقه خود) در دو گروه دختر و پسر، به همراه مشاهدات انجام شده در رفتار کودکان، در محیط نرم افزاری Atlas Ti مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که کودکان در پندار خود محیط بازی مورد علاقه خود را چطور ترسیم می کنند که با در نظر گرفتن این نیاز ها و ادغام آن با راهکارهای استخراج شده از تحقیقات پیشین در زمینه ارتقاء خلاقیت کودکان، می توان راهکارهای طراحی فضای بازی کودک در جهت ارتقاء خلاقیت آن ها پیشنهاد داد تا سبب ایجاد محیطی مطلوب تر فضای بازی کودکان شد. این راهکارها شامل توجه به حضور عناصر طبیعی (طبیعت) ، حیوانات، مبلمان، دید و منظر، جزئیات بصری، فضاهای متنوع (باز، نیمه باز و بسته) ، بازی های متنوع (فردی و گروهی) ، توجه به گروه سنی و جنسی و فراهم آوردن شرایط آزادی برای کودکان است.
    کلیدواژگان: فضای بازی، کودک، نیازهای کودک، محیط خلاق
  • جواد دیواندری، احمد دانایی نیا، ملیحه انصاری * صفحات 59-73
    مکان، قسمتی از یک فضا است که از طریق عواملی که در آن قرار دارند، صاحب هویت شده و برای فرد یا گروهی از مردم واجد معنی می شود. "دیوید کانتر" پیوند میان انسان و محیط را از طریق مفهوم "مکان" تشریح و گسترش آن به قلمرو فیزیکی قابل تبیین است. محور اصلی نظریه مکان، مدلی است که بیانگر رابطه ی میان عوامل سازنده هر مکان است و شامل ویژگی های فیزیکی محیط، فعالیت ها و معنا است. حال این سوال مطرح می گردد که با توجه به ویژگی ها و شرایط خاص هر مجموعه، روند اعطای کاربری جدید و انطباق فعالیت های انسانی با کالبد معماری از چه طریقی شناسایی و پیاده سازی می شود وچگونه می توان با ایجاد همگرایی، بین مولفه های شکل دهنده یک بنای تاریخی، کلیتی یکپارچه را به وجود آورد. هدف اصلی این تحقیق توجه به ضرورت احیاء خانه های تاریخی و احیای آن به مثابه یک مکان در نظر است، که نظر به نمونه موردی پژوهش، خانه تاریخی ملاصدرا در کهک، استان قم ارائه می گردد. رویکرد اصلی نگارندگان در این مقاله، پژوهش موردی است که در آن با بهره گیری از روش تفسیری تاریخی به جمع آوری داده ها اقدام شده و با استفاده از مدل مکان «کانتر» که انطباق سه مولفه «معنا» ، «فعالیت» و «کالبد» را جهت احراز مکان ضروری می داند، ویژگی های کاربری سازگار با معانی بنای تاریخی را بیان می کند. بر این اساس به تعیین کاربری مناسب برای مجموعه دست یافته، نتایج حاصل تحت عنوان اندیشکده حکمت و فلسفه، که این کاربری خود موحد معنایی جدید نیست، بلکه سازگار با معنای مستتر در بنا است، این کاربری با توجه به مدل مکانی کانتر، دارای مولفه کالبد، گویای مولفه معنا و شامل مولفه فعالیت است.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، اعطای کاربری، خانه ملاصدرا، احیاء، مدل مکان کانتر
  • سمیه فدایی نژاد، پرستو عشرتی * صفحات 75-88
    این مقاله در رابطه با تعیین الگوی انتقال موثر در حفاظت و توسعه ی منظر شهری تاریخی پرسش اصلی خود را مطرح می نماید. هدف بازشناسی سیر تحول رویکردهای حفاظت و توسعه به منظور تعریف الگوی انتقالی در حرکت از رویکرد یکپارچه به سوی رویکرد آرمانی می باشد. برای این منظور نخست مفهوم منظر شهری تاریخی به مثابه رویکردی نوین در حفاظت از میراث شهری مورد واکاوی قرار می گیرد؛ پس از آن جایگاه مفهوم مدیریت تغییر در رویکرد یکپارچه ی حفاظت و توسعه تبیین و ضرورت تعریف یک الگوی انتقال در راستای رفع کاستی های آن آشکار می گردد. بر این اساس سیر تحول رویکردهای حفاظت و توسعه در دو مرحله ی اصلی رویکرد مجزا و رویکرد یکپارچه دسته بندی می شود؛ سپس رویکرد آرمانی به عنوان رویکردی جامع که با بهره گیری از مفهوم مدیریت تغییر و با عبور از فیلتر خودپالای فرهنگی مردمان بومی امکان متعادل سازی رویکردهای حفاظت و توسعه را فراهم می سازد، معرفی می گردد. الگوی انتقال پیشنهادی این مقاله با بهره گیری از مولفه های انعطاف پذیری، پویایی و فرآیندنگری در تعریف فیلتر خودپالا ی فرهنگی شکل یافته و زمینه ی لازم را در حرکت به سوی رویکردی آرمانی که به واسطه ی آن رویکردهای حفاظت و توسعه به صورت یک اقدام واحد در حد اعلای انطباق و سازگاری خواهند بود، سوق می دهد.
    کلیدواژگان: منظر شهری تاریخی، حفاظت و توسعه، الگوی انتقال، مدیریت تغییر، فیلتر خودپالای فرهنگی
  • نوشین رضوانی، رضا پاسیان خمری، صالح روشنی * صفحات 89-105
    حس تعلق به مکان به عنوان حسی بالنده میان مردمی که از اهداف مشترکی برخورداند، متضمن علاقه و دلبستگی افراد به آن مکان است و فضاهای دارای این کیفیات در ذهن فرد نقش بسته و منجر به بازگشت فرد به آن مکان می شود. جاری کردن احساس تعلق به زیستگاه های شهروندان، رویکرد نسبتا جدیدی در مدیریت فضاهای عمومی شهر است که به دنبال مکان های سرزنده است. بافت تاریخی گرگان بعنوان هسته اصلی شهر، در معرض مشکلات زیادی قرار دارد که بخشی از آن ناشی از کاهش حس تعلق مکانی ساکنان است. در این میان، پی بردن به عوامل تشکیل دهنده حس تعلق و جایگاه محلات بافت تاریخی گرگان اهمیت دارند. لذا با مطالعات کتابخانه ای، هنجارهای موثر گردآوری شده و با بکارگیری تکنیک سلسله مراتبی فازی (FAHP) ، وزن دهی شده اند. در مرحله بعد گویه های مورد سنجش از طریق پرسش نامه در محلات ارزیابی شده و نتایج حاصل با روش TOPSIS رتبه بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد در رابطه با هنجارهای بررسی شده نسبت به تعلق مکانی بیشترین اهمیت را به ترتیب معیارهای سرزندگی، دلبستگی به مکان، رضایتمندی از مکان و خاطرات جمعی کسب کرده اند. همچنین رتبه بندی با روش تاپسیس نشان می دهد که به ترتیب محلات سرچشمه (681/0) ، نعلبندان (662/0) ، پاسرو (625/0) و دباغان (533/0) دارای بیشترین نمره نهایی تعلق مکانی هستند. و از سوی دیگر محلات باغ پلنگ و شازده قاسم، میر کریم و چهارشنبه ای دارای کمترین نمرات نهایی تعلق مکانی هستند. محلات سرچشمه، نعبندان و پاسرو در بخش هایی از بافت تاریخی قرار گرفته اند که دارای بیشترین سرزندگی هستند و مجموعه ای از فعالیت های متنوع که در ساعات مختلف فعال هستند در آنها استقرار پیدا کردند. همچنین ابعاد ذهنی (خاطرات جمعی، دلبستگی و وابستگی به مکان) و فعالیتی (رضایتمندی و سرزندگی) ، بیشتری تاثیر را در سنجش حس تعلق مکانی محلات بافت تاریخی گرگان داشته اند.
    کلیدواژگان: حس تعلق مکانی، تکنیک سلسله مراتبی فازی، تاپسیس، بافت تاریخی، گرگان
  • حسین احمدی، کامبیز پورطهماسی، محسن محمدی آچاچلویی * صفحات 107-117
    شناسایی گونه های چوب به کار رفته در اجزای سازه ای بناهای تاریخی در جهت شناخت تکنیکی اجزای به کار رفته در این آثار از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، هفت بنای تاریخی در استان های البرز، اصفهان و آذربایجان شرقی مربوط به دوره های صفوی و قاجار مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری ها از اجزای باربر چوبی سازه های تاریخی انجام شد به نحوی که موجب آسیب بصری و مکانیکی در سازه ها نشود. آماده سازی نمونه های برای تهیه مقاطع میکروسکوپی و مطالعه آنها بر اساس استاندارد IAWA صورت پذیرفت. بررسی مقاطع میکروسکپی در تمامی نمونه ها نشان دهنده ویژگی هایی است که با مشخصات آناتومیک خانواده Salicaceae و جنس صنوبر (Populus spp) مطابقت دارد. با توجه به اینکه محدوده های جغرافیایی مربوط به نمونه های مورد مطالعه نزدیک به رویشگاه-های گونه های Populus alba L و Populus nigra L است، می توان گفت که به احتمال زیاد این نمونه ها یکی از این دو گونه می باشند. این گونه ها که در زمره درختان سریع الرشد و بومی ایران به حساب می آیند دارای چوبی راست تار، بافت ریز، یکنواخت و دانسیته پایین هستند و از گذشته تا کنون استفاده های مختلفی داشته اند. طول دوره بهره برداری کم، سهل الوصول بودن، سبکی، ویژگی های مناسب فیزیکی و توان تحمل تنش های مکانیکی بالاموجب استفاده از آنها در ساختارهای معماری در گذشته شده است. این امر نشان دهنده این موضوع است که معماران با شناخت مناسب تجربی از ویژگی های فیریکی این چوب ها، اقدام به بکارگیری از آنها در سازه ها نموده اند.
    کلیدواژگان: چوب، درختان سریع الرشد، سازه های عصر صفوی و قاجار، گونه شناسی، Populus spp
  • بهادر زمانی، احمد شاهیوندی، مریم علی پور اصفهانی * صفحات 119-135
    در خیابان‏های شهری سرزنده، می‏بایست اجزاء کالبدی و اجتماعی توامان در جهت سلامت و پیشرفت جامعه‏ی شهری و هر فرد عضو آن جامعه فعالیت کنند. این خیابان‏ها مرکز زندگی اجتماعی شهر، و محلی برای تامین نیازهای اجتماعی شهروندان محسوب می‏شوند. با توجه به سبک زندگی جدید و اختصاص بخش اعظم زمان افراد به کار و فعالیت در خارج از منزل، تامین نیازهای اجتماعی در فضای شهری و بویژه خیابان‏ها ضروری به نظر می‏رسد. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تدوین مدل نظری سرزندگی اجتماعی در خیابان انجام شده است. سوال تحقیق این است که مدل نظری سرزندگی اجتماعی خیابان، مشتمل بر چه مولفه‏ها و متغیر‏هایی است. روش تحقیق همبستگی و از نوع تحلیل عاملی تاییدی می‏باشد. این روش در جهت تایید هماهنگی میان داده‏ها با یک ساختار عاملی معین (مدل نظری تحقیق) مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه خیابان سپه که در مرکز تاریخی شهر اصفهان واقع شده و به میزان مطلوبی از سرزندگی اجتماعی برخوردار است، در جهت تایید مدل عاملی تحقیق بوده است. از روش میدانی (پرسشنامه) برای گردآوری اطلاعات و از تحلیل عاملی تاییدی در محیط نرم‏افزار Amos، برای سنجش مدل عاملی تحقیق استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مدل عاملی تدوین شده با داده برازش خوبی داشته است و رابطه معناداری میان مولفه‏های طراحی شکل‏دهنده‏ی کیفیت سرزندگی اجتماعی با متغیرهای مربوطه در خیابان سپه وجود دارد. بر این اساس، کیفیت سرزندگی اجتماعی، به سه مولفه طراحی شهری شامل؛ مولفه تجربی-زیباشناختی، مولفه عملکردی و مولفه زیست‏محیطی قابل تجزیه است. مولفه تجربی-زیباشناختی شامل متغیرهای شفافیت جداره، نظارت جمعی، نورپردازی، تناسب با زمینه، کفسازی و مبلمان؛ مولفه زیست‏محیطی دارای متغیر‏های رایحه محیط، موقعیت استقرار مبلمان، سایه‏اندازی مطلوب، پاکیزگی محیط، آلودگی صوتی، فضای سبز جمعی، و مولفه عملکردی مشتمل بر متغیرهای دسترسی به حمل‏ونقل عمومی، دسترسی به پارکینگ و اختلاط کاربری می‏باشد.
    کلیدواژگان: سرزندگی اجتماعی، خیابان، خیابان سپه، اصفهان
  • مهران کاراحمدی، مریم قاسمی سیچانی، مصطفی کیانی هاشمی * صفحات 137-155
    آموزش و پرورش، تحصیل و ترویج آن در میان اقلیت های مذهبی، بخصوص ارامنه دردوران معاصر بسیار مورد توجه بوده است. بدلیل موقعیت جغرافیایی و ویژگی های منحصر بفرداصفهان از یکسو و وجود منطقه جلفا و حضور ارامنه و سایر اقلیت های مذهبی از سوی دیگر، این شهر همواره کانون توجه دولت های غربی و اقلیت های مذهبی خارج از ایران گشته است. اهمیت بررسی این پژوهش از آن جهت است که سرآغاز تحولات آموزش و پرورش و شکل گیری مدارس به شیوه نوین دوره معاصردر شهر اصفهان، ریشه در تاسیس مدارس ارامنه وسایر مسیحیاناین شهر و پیشی گرفتن آن ها در این مقوله نسبت به مسلمانان دارد. هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی معماری نمونه هایی از مدارس ارامنه جلفای اصفهان با مدارس میسیونرهای فرانسوی دراین شهرمی باشد. روش پژوهش این مقاله به صورت توصیفی- تحلیلی- تطبیقی است. نتایج حاصل از این پژوهش به دو بخش کلی تقسیم می شود. بخش اول در ارتباط با تحولات تاریخی است که منجر به ایجاد یا احداث مدارس شده است. که خود به دو دسته تقسیم می شود: دسته اول عوامل صورت گرفته یا اشخاصی که در ایجاد و شکل گیری مدارس نوین ارامنه جلفا نقش داشته اند که از این میان میتوان به نقش کلیساها، شکل گیری دوره رنسانس در اروپا، ارتباط ارامنه داخل کشور ایران با کشورهای اروپا و شرق آسیا از طریق فعالیت های اقتصادی و حمایت مالی ارامنه داخل و خارج کشور اشاره نمود. دسته دوم عواملی که به ایجاد و احداث مدارس توسط میسیونرهای غربی (فرانسه) مربوط می شود که دراین میان سیاست دولت فرانسه به منظور گسترش نفوذ خود در ایران از طریق فرهنگی وتبلیغ آموزه های دینی از اهم عوامل است. بخش دوم در ارتباط با سبک شناسی معماری مدارس معاصر اقلیت های مذهبی در شهر اصفهان می باشد که سبک معماری در این بناها عمدتا بصورت تلفیقی از معماری کلاسیک سنتی ایران و معماری کلاسیک غربی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: معماری مدارس معاصر، مدارس ارامنه، مدارس نوین اصفهان، سبک شناسی معماری، میسیونرهای فرانسوی
|
  • Mohammad Hassan Talebian, Mohammad Reza Nematollahi, Iran Ghazi, Masoud Rezaei Monfared * Pages 1-12
    Crisis management and Precautionary protection is one of the most important challenges in the Historical Sites and Monuments, especially in the World Heritage Sites which have been registered in the UNESCO list. In this paper, at first, Specifically, we identify the potential and threats in field of crisis management in Persepolis World Heritage Site and Persepolis buffer zones that have been registered on World Heritage List in 1979 and have been analyzed towards the Strength, Weakness, opportunity and Threats in Persepolis World Heritage Site and Naqsh-e Rostam. In this research by using SWOT, internal and external factors, includes: weaknesses, strengths, threats and opportunities have been used. In this research by drawing SWOT Matrix we investigate and show strategies (WT), strategies against internal weaknesses and external threats, (ST) strategy against internal strengths and external threats, (WO) strategy of internal weaknesses and external opportunities and finally, strategy of internal strengths and external opportunities. It is noteworthy that these results are suggested in the optimal management of Persepolis and Naqsh-e Rostam sites and according to the studies carried out; these results also will be used in other historical sites.
    Keywords: Persepolis, Naqsh-e Rostam, Crisis Management, Precautionary Protection, SWOT
  • Sara Akoochekian Eng., Ramtin Khalatbari Eng. * Pages 13-28
    Residential buildings are the main consumer of materials in construction industry. Selection of appropriate materialled to a great impact on quality of architecture in many aspects. Considering the extent of construction in the residential sector, study on this context seems necessary. Therefore the aim of this study is to represent a “materials selection model” for residential building facade in hot and dry climate of Iran. For this purpose, according to Multiple Attribute Decision Making (MADM) analytical methods, specific questionnaires has been prepared in order to gathering expert’s opinions using Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP). Finally FAHP hierarchy of material selection for residential buildings facade is represented.
    Keywords: Selection of materials, Residential building facade, Hot, dry climate, Multiple attribute decision making, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP)Full-Text [PDF 574 kb] (20 Downloads)
  • Reza Razani, Dariush Heydari *, Akbar Haj Ebrahim Zargar, Fatemeh Mahdizadeh Seraj Pages 29-39
    Development of static analysis and relations between the cracks caused by subsidence in the walls without opening is necessary and unavoidable in the process of restoration of historical monuments, before preparing restoration plan and pathology. In other words, accurate and correct pathology, will determine the success of the restoration plan. Pathology process is an analytical issue which should be based on strong and correct arguments in order to achieve the desired result. the damages that requires reasoning and analytical studies include the cracks which were caused due to subsidence in the walls. Balance of forces of the building is disturbed by subsidence and subsequently, cracks are created. On the other hand, wall cracks can also endanger the stability and balance of the building structure in addition to cause instability by the subsidence, and accelerate the process of destruction by reducing the resistant cross-section of the wall. Therefore, analytical and static study of cracks caused by subsidence in the walls has a special and important place. For this reason, several researchers set to study and static analysis of cracks caused by the subsidence. They have obtained ratios and computations based on the length of the subsidence and height of the wall without opening for their detection and analysis. But the question always is whether obtained equations will suffice to analyze the cracks caused by subsidence in the walls without opening? In other words, is there any other types of subsidence and equations that has not been studied so far? So in answer to the question above, this study aimed to find new equations to expand and complement the existing computations in the cracks caused by subsidence in the walls without opening. The research method in this study is theoretical and static analysis and it is tried to be in connection with the studies of other researchers. According to this study another mode of subsidence can be considered in addition to other states which have been studied by other researchers. New equations and ratios were obtained with appropriate definition and static model analysis and consequently it was found that cracks form depends on the length of the subsidence.
    Keywords: crack, static model, subsidence, wall without opening, static relation.
  • ISSA HOJAT Dr, SAFIYEH SHAHHOSSEINI * Pages 41-57
    Environments where children will be present is effective in the formation of personality, the child's behavior and his all-round development. The researchers concluded that the experience of recreation and play are effective in preparing children for effort, problem-solving and creative activities. In the current child's environment, spaces that do not give the children a chance to thinking and questioning, and learning from the environment. The paper studying Play's environment for children in the age of 6-12 And considering that do have children needs in this environment and What solutions are there for designing a pleasant environment for the children's favorite plays and entertainments that this play space is effective for enhancing creativity? To achieve the paper's purpose, Paper’s method is mixed and Data were collected through evaluating and analyzing 60 children's drawing 6 to 12 years (child's imagination from favorite play space) which were categorized into 2 groups (girls & boys), observations of children's behavior, and Evaluated and analysed in qualitative manner with Atlas Ti. The finding show that children use their imagination to draw their favorite play's environment and Considering these needs and combining these with solutions extracted from previous research in the promotion of children's creativity, this paper offer creativity promotion's design solutions for children's play environment that Can be offered children's play space design solutions to enhance their creativity
    To create a more favorable environment for children's play space. this include Natural Elements, The presence of animals, furniture-equipment, view, decorations (Visual detail), Variety spaces (Opened and closed space), Variety play (Individual and group play), According to age and generic groups and provide freedom for children.
    Keywords: Play Space, Children, Children’s Needs, Creative Environment.
  • Javad Divandari, Ahmad Danaeinia, Maliheh Ansari * Pages 59-73
    Position is a part of space whose identity is defined based on the features of on which it is located and it is a space that is meaningful for a person or some people. Regarding the houses with historical identity and revival of them which are symbolic phenomena is essential. The question raised up here is how the process and humane conformist activities with constructive body are recognized and applied in relation to the distinctive features and conditions of each and every set and how the entire totality case is made in relation to the convergence between the elements of a historical building. According to what has been mentioned, the main purpose of this study is noting the revival of historical houses as a place and the case study is Molasadra historical house in Kahak, Qom. The main perspective of the authors of this article is a case study in which it is attempted to collect the data by means of historical interpretive method to make a better understanding of Molasadra house and its potential capabilities based on the Canter's possibility model that necessitates the three elements of meaning, activity and body to identify a place and define adaptive applicatory features with the meanings of historical building. In this regard, a suitable application for the set is made and the results under the title of knowledge and philosophy school of thought show that this applicatory does not make a new meaning but adapts with the meaning of the building and is in the heart of the historical city of Kahak as a judicial center for Qom.
    Keywords: Possibility, Applicatory granting, Molasadra house, Revival, Canter's position model
  • Somayeh Fadaei Nezhad Dr., Parastoo Eshrati Dr. * Pages 75-88
    This Paper raises its main question in determining an effective paradigm shift in conservation and development of Historic Urban landscape with the aim of recognizing the evolution process of conservation and development approaches in order to define the paradigm, moving from an integrated approach towards the ideal approach. For this purpose, first the Historic Urban Landscape concept, as a new approach in conservation of urban heritage, is analyzed. After that, the role of change management concept in integrated approach of conservation and development is determined and reveals the necessity for a paradigm shift in order to fix its shortcomings. Based on this, the evolution process of conservation and development approaches is classified into two main steps, the separate approach and the integrated approach. Then, the Ideal Approach is introduced as a comprehensive approach that provides the possibility of balancing conservation and development approaches using the concept of change management and through the self-refining cultural filter of indigenous people. The proposed paradigm shift of this paper, by benefiting from the components of flexibility, dynamism and process-orienting, is formed in defining the self-refining cultural filter and paves the way for moving towards the Ideal Approach by which the conservation and development approaches would be like a single action with maximum compliance and compatibility.
    Keywords: Historic Urban Landscape, Paradigm Shift, Conservation, Development, Change Management, the Self-Refining Cultural Filter
  • Saleh Roshani *, Noushin Rezvani , Reza Pasian Khamari Pages 89-105
    Sense of belonging to place as a growing sense between place and people with common goals contains interests and attachments of individuals to the place. Places with these qualities have distinct atmospheres that remain on the individuals mind and lead them to return to the place. It is obvious that these distinctions are trying to illustrate physical and social spaces of life, containing meanings and activities. Trying to give sense of belonging to settlements is a relatively new method in managing public urban spaces which aims to transform boring and abandoned spaces to vibrant and high quality places. Lack of smart and coherent thinking for a comprehensive guide in planning and design of urban historic areas is a threat to conserve identity and heritage of a city. Old quarter of Gorgan as one of the most important economic hubs of the city is facing with many challenges. part of these challenges are because of declining in sense of belonging to place in this area. The results of this declining are forming disease visual landscapes, incongruous buildings comparing with historic identity of place, population displacement and presence of immigrant and unfamiliar populations. to assess the sense of belonging, some questions can be regarded: What are the constituent factors of the sense of belonging? And what are the conditions of Gorgan’s old neiborhoods in this sense? The aim of this paper, therefore, is assessing sense of belonging in traditional neighborhoods of Gorgan to compare the results between neighborhoods and find weaknesses and strengths of them in this field. Using library studies, criteria affecting sense of belonging are gathered by the view of urban professionals. Then normes and criteria are weighted by fuzzy analytic hierarchy process (FAHP). In the next step the assessed statements through questionnaires, observation and interviews in the neighborhoods analyzed in TOPSIS method. Between examined norms of sense of belonging to place, most important criteria were vitality, place attachment, satisfaction of place and collective memory in order. The results of rating by TOPSIS model indicate neighborhoods of Sarcheshme (0.681), Naalbandan (0.662), Pasarve (0.625) and Dabaghan (0.553) have got the most final scores, on the other hand, neighborhoods of Baghepalang and ShazdeGhasem, Mirkarim and Chaharshanbeyi have got the least final scores. Sarcheshme is located nearby Naalbandan and Pasarv where the main old Bazzar is located and It is in the center of old Gorgan where are relatively lively. Generally in the three dimensions of sense of belonging, subjective (durability, place attachment and dependency) and functional (Social interactions and vitality) dimensions had the most influences in assessing and rating of neighborhoods.
    Keywords: Sense of belonging, FAHP, TOPSIS, old district of Gorgan
  • Hossein Ahmadi , Kambiz Pourtahmasi, Mohsen Mohammadi Achachluei * Pages 107-117
    Characterization of structural woods in historical buildings has a great importance in technological study of applied details. Herein, seven historical buildings located in Alborz, Isfahan and eastern Azerbaijan provinces related to Safavid and Qajar periods have been assessed. Samplings were done from structural woods of the buildings. Samples were prepared, sectioned and evaluated by transition optical microscope according to IAWA committee instruction. Assessment of microscopic sections of all samples showed the anatomic properties of Salicaceae family and Populus genus. Populus spp is categorized as a native and fast growing wooden species in Iran. Poplar wood has different applications because of its low density with fine uniform texture and showing high flexibility under mechanical stress and. Abundance, lightness and appropriate physical properties were resulted to their widespread application in architectural structures. Identification of poplar wood of all samples indicated to suitable knowledge of expert architects about the wood properties with respect to easy access of the species.
    Keywords: fast growing, Populus spp., Safavid, Qajar structures, species identification, wood
  • Bahador Zamani Dr, Ahmad Shahivandi Dr, Maryam Alipour esfahani * Pages 119-135
    In livable city streets, the physical and social components should work together to enhance the health and development of the urban community and every individual member of the society. These streets are known as the heart of urban social life, and also as a place for providing social needs of citizens. Due to the essence of modern lifestyle and allocation of larger part of people's time to outdoor activities, it seems necessary to provide social needs in urban spaces, especially streets. In this regard, the present study aims to compilation a theoretical model of social vitality in streets. The research question is that the theoretical model of street's social vitality, includes what components and variables. The research method is confirmatory factor analysis type of correlation methodology. This method is used to confirm the coordination between data with a certain factor structure (theoretical research model). The study of the Sepah St., located in the historic center of Isfahan, with a good level of social vitality, has been done to confirm the research factor model. The field method (questionnaire) is used for collecting data and confirmatory factor analysis in the Amos Graphic software is utilized to test the research factor model. The result indicates that compiled factor model has fit well with data and there is a meaningful relationship between the design elements shaping the quality of social vitality and the related variables on Sepah Street. Based on findings, the quality of social vitality consists of three components of urban design: experimental-aesthetic component, functional component and environmental component. Experimental-aesthetic components include variables of street transparent wall, community control, lighting, context congruency, flooring and furniture. Environmental components consist of variables of smell of the environment, seating position, desirable shading, Cleanliness of the environment, noise pollution and public green spaces, and variables of functional component comprising of access to public transportation, access to the parking lot and mix using
    Keywords: social vitality, street, Sepah Street, Isfahan.
  • Maryam Ghasemi Sichani Dr , Mehran Karahmadi , Mostafa Kiani Hashemi Dr * Pages 137-155
    Education, obtaining and expanding it among religious minorities; particularly among Armenians, has attracted great interest in the present era. Due to the geographical situation and unique features of Isfahan on the one hand, and the existence of Jolfa Quarter and Armenians as well as other religious minorities on the other hand, this city has always been the center of attention by western countries and religious minorities outside Iran. The importance of conducting this research is that the beginning of developments in education and formation of modern contemporary schools in Isfahan has its roots in establishing Armenian and other Christians’ schools in this city and their precedence in this regard compared to Muslims’ schools. This research aims to carry out a contrastive survey of architecture in samples of Armenian schools in Jolfa Quarter of Isfahan with French missionaries’ schools in this city. The research method is descriptive-analytical-contrastive. The results obtained in this research are divided into two general sections. The first section is in relation to historical developments leading to the creation or establishment of schools. This section is itself subdivided into two groups: the first group includes factors or people who had a role in creating and forming modern Armenian schools in Jolfa. The role of churches, formation of renaissance in Europe, the relationship between Armenians inside Iran with European and East Asian countries through economic activities and financial support of Armenians inside and outside the country are included in this group. The second group comprises factors related to the creation and establishment of schools by western (French) missionaries. In this regard, the French government’s policy to expand its influence in Iran culturally and through religious teachings is among the most important factors. The second section is related to the stylistics of architecture of contemporary schools of religious minorities in Isfahan. The architectural style in these buildings is mostly a mixture of Iranian classical traditional architecture and western classical architecture.
    Keywords: Architecture of Contemporary schools, Armenian schools, French missionaries, Isfahan Contemporary schools, Stylistics of architecture