فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهنام پدرام، محمدرضا اولیاء، رضا وحیدزاده صفحه 1
    گوناگونی معیارهای جوامع بشری برای رعایت اصالت در روند حفاظت میراث تاریخی خود به عنوان شاخصهای از تنوع فرهنگی جهانی محترم شمرده شده است. توجه به چنین رویکردهای بومی در غنابخشی به تلقی جهانی از اصالت موثر خواهد بود. برای تقویت این فرضیه، نتایج حاصل از بازخوانی نظریه بومی «اصالت وجود» جهت ارتقای روند متداول سنجش اصالت ارائه شده است. برای این منظور نخست ضمن استخراج هفت معیار اصالتمندی از متن آموزه های نظری و سوابق عملی حفاظت، وابستگی هر یک از آنها به چارچوب گفتمان فرهنگی ویژه خود و همچنین محدودیت عمومی ناشی از تمرکز آنها بر تثبیت ابعاد وجودی خاصی از اثر با استفاده از روش استدلال منطقی ارزیابی شد. در مقابل امکان ارائه تعبیری متفاوت از اثر تاریخی به مثابه یک کل جامع و پویا نیز از ورای خوانش مجدد رویکرد اصالت وجودی به مفاهیم کلیدی ادبیات حفاظت همچون زمان و پیکر اثر مورد سنجش قرار گرفت. در نتیجه این مطالعه، توجه به مفهوم «تداوم فرهنگ آفرینش بومی» به عنوان تمهیدی برای تکمیل فرایند ارزیابی اصالت مندی به ویژه در مورد آن دسته از آثار تاریخی که هنوز از حیات اجتماعی پویا در بستر بافتهای شهری و اماکن مذهبی برخوردارند، معرفی شد. توجه به نمودهای عینی این مفهوم در رابطه متقابل میان بخشهای قدیمی و جدید اثر تاریخی (بازسازی ها، الحاقات و تعمیرات) انطباق بیشتر روند حفاظت بر ارزشهای بومی و غنای تلقی از اصالت در سطح بین المللی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اصالت، تنوع فرهنگی، تداوم فرهنگی، حفاظت میراث تاریخی
  • سمیرا منصوری رودکلی صفحه 17
    باغ شاه که در دوران صفوی به عنوان باغ حکومتی و محل دیوانخانه در شهر نوپای اشرف البلاد بنیان نهاده شد، از آغاز برپایی اش تاکنون متحمل تغییرات بسیاری شده، اما بیش از آنچه در کالبد درونی اش تغییر کند، شاهد تغییرات در بافت پیرامون خود بوده است. باغی که زمانی در میان مجموعه باغ های اشرف البلاد، برکل شهر اشراف داشته، اکنون بدون کوچکترین نشانی از شکوه و جلال پیشین، درمیان کوچه ها و خانه های شهر بهشهر محبوس شده است.
    از سوی دیگر باغ شاه بهشهر، یکی از معدود نمونه های هنر باغ سازی ایرانی در اقلیم مرطوب می باشد که تا امروز باقی مانده است و می تواند به عنوان شاهدی زنده وگویا روایت کننده نقش باغ حکومتی در شهر متفاوتی چون اشرف البلاد در ایران دوره صفوی باشد.
    شناخت صحیح از چگونگی روابط اصیل حاکم میان باغ و بستر قرارگیری آن و بررسی عوامل لطمه زننده به آن می تواند راهگشای بسیاری از مسائلی باشد که امروزه مانند خطری اصالت باغ را تهدید می کنند. بنابراین در مقاله حاضر سعی شده است تا ازطریق مطالعه اسناد تاریخی و بررسی نقشه های وضع موجود و مطالعات میدانی، جایگاه باغ شاه در زمان برپایی اش در شهر اشرف البلاد و رویکرد شهر به آن بازشناسی شود و با تطبیق اطلاعات مربوط به گذشته و حال حاضر، روند تغییرات این رویکرد درطول زمان مورد بررسی قرارگیرد. درنهایت ضمن مرور و بررسی آسیبها و لطماتی که در نتیجه این تغییرات به اصالت اثر وارد شده است، مشکلات ایجاد شده در رابطه با درک و تشخیص هویت این باغ تاریخی مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: باغ شاه، اشرفالبلاد، اصالت باغ، باغ در شهر، دوران صفوی
  • فرهنگ مظفر، ساجد راستبین صفحه 31
    احیای بافتهای تاریخی سالها است که موضوع چالش حرفه های مرمت شهری، شهرسازی و معماری بوده و نظریات مختلفی بر مبنای شرایط و تجربیات گذشته مطرح شده است. عدم شناخت و تحلیل شایسته از بستر شهری بافتهای تاریخی، کمبود تدوین و بکارگیری مطالعات تطبیقی، نبود درک مناسب از ویژگی های خاص بافتهای تاریخی و نیز عدم شناخت علل رکود این بافتها را میتوان از دلایل اصلی ناتمام ماندن بسیاری از طرحها در زمینه مرمت بافتهای تاریخی و در نگاهی جامعتر طرحهای شهری دانست. نادیدهانگاری ارزشهای اجتماعی، فرهنگی و تاریخی نهفته در دل بافتهای تاریخی و همچنین پررنگ شدن دیدگاه موزه ای به این اماکن از سوی متولیان امر، موجب تعریف بازسازی های صرفا ظاهری گشته است. دیدگاهی که در این پژوهش برای احیای بافت تاریخی اتخاذ شده، همراه با مفاهیم مطرح در طراحی شهری و شبکه های جریان حرکتی در بافت تاریخی و عجین با ابعاد اجتماعی است. تحقیق پیش رو بر آن است که یک ارتباط منطقی مابین نیازهای رفتاری کاربران فضا و قابلیتهای محیط در بافتهای تاریخی با مدلی حرکتی ایجاد نماید. این موضوع عامل افزایش انگیزه مردم در جذب به درون بافت و افزایش حضور آنها می شود و زندگی اجتماعی مداوم را که به علت نزول کیفیتهای شهری در بافتهای تاریخی کمرنگ شده، تا سر حد امکان تقویت مینماید. هدف نهایی در این پژوهش، با ارایه الگو و مدلی بر پایه علم ریاضی دنبال میشود؛ مدلی که شبکه ای تعریف شده را در ارتباط با ساختار و استخوانبندی اصلی شهر تدوین مینماید و تقویت جریان حرکت پیاده را با توجه به پتانسیلهای گردشگری منطقه بههمراه دارد و در نهایت بسترهای لازم را برای ارتقای تعاملات و مراودات اجتماعی فراهم میسازد. دستیابی به هدف نهایی پژوهش، یعنی ارتقای تعاملات اجتماعی بر اساس کیفیتها و قابلیتهای محیطی مد نظر بوده و همچنین ظرفیت فضاها و هزینه های ارتقای شهری برای تحققپذیری مدل، اعمال شده است. حل مدل پیشنهادی به علت سایز بزرگ مساله و پیچیدگی زمانی زیاد، با بکارگیری روش های حل فرا ابتکاری انجام شده است. نتایج حاصل از حل مدل، مسیرهای بهینه حرکتی را در محدوده مورد مطالعه مشخص مینمایدکه در نهایت با بهرهگیری از تکنیکهای تصمیمگیری چندمعیاره به تعیین نقاط کلیدی و استراتژیک محدوده میانجامد.
    کلیدواژگان: احیای بافت تاریخی، فضاهای مردمگرا، تعاملات اجتماعی، جریان پیاده، بهینهسازی، تصمیمگیری چندمعیاره
  • رضا ابویی، احمد دانایی نیا * صفحه 53

    با توجه به خطر زلزله خیزی بخش قابل توجهی از خاک ایران و نظر به گستردگی بافتهای تاریخی کشورمان، امروزه بخش قابل توجهی از مناطق تاریخی کشور با یک بحران جدی روبرو هستند؛ تداوم یا عدم تداوم حیات آنها در صورت وقوع زلزله. لذا محافظت ویژه از بافت تاریخی شهرهای کهن باید مورد توجه قرارگیرد و در این راستا اتخاذ تدابیر خاص و مبتنی بر مشارکت مردم امری غیر قابل اجتناب به نظر میرسد.
    این مقاله با تکیه بر تحقیقات نویسندگان در خصوص شیوه های مدیریت بحران در زلزله های پیشین و بررسی چالشها،کمبودها و فقدانها، به تبیین جایگاه مشارکت مردمی در فرآیند مدیریت بحران زلزله میپردازد و ضرورت انجام هرگونه اقدام با حضور تمام گروه های اجتماعی ساکن را مورد تاکید قرار میدهد.
    تجارب زلزله های پیشین نشان میدهد که غالبا میان مطالبات مردم و خدمات دولتی سنخیتی وجود ندارد.در مقابل، مشارکت مردمی و توانایی برای کشف ظرفیتهای محلی از ناحیه جامعه آسیب پذیر بیشتر مورد قبول واقع می شود. این توان بالقوه که بر پایه شرایط خاص و زمانهای ویژه استوار نیست (مستمر است)، اکثر مواقع از دوام و اطمینان بیشتری نزد مردم برخوردار است.
    مردم بعنوان سرمایه های غنی اجتماعی، به خوبی قادراند تا در ارتباط با مسائلی که حیات آنها را متاثر میسازد تصمیم سازی نمایند. دامنه این مشارکتهای درونزا مراحل پیش تا پس از بحران را در بر میگیرد.ظرفیت سازی،ایجاد وتقویت حس اعتماد و شکلگیری شبکه گستردهای از روابط همکاری،علاوه بر دوام و پاسخدهی مناسب به مطالبات، موجب کاهش هزینه ها خواهد شد.
    یافته های تحقیق مبین آن است که با توجه به حجم گسترده فعالیتهای پوششی مورد نیاز در زمان بحران توسط دولت،می توان مدیریت مهار بحران را طی یک برنامهریزی منسجم و دقیق به مردم واگذار نمود تا با آگاهی کاملی که از ظرفیتهای محیط خود دارند واقعیترین تصمیمها را با حداکثر کارآیی پیاده نمایند.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، زلزله، مشارکتهای مردمی
  • ژاله کمالی زاد، سید اصغر محمود آبادی، احمد رضایی صفحه 63
    قلعه خان لنجان که هم اکنون با نام «قلعه بزی» شناخته شده است، از جمله قلاع کوهستانی استان اصفهان است که بر فراز سه رشته از ناهمواری های طبیعی کوه قلعه بزی در 10 کیلومتری شمال شرق شهرستان مبارکه ساخته شده است. این قلعه احتمالا در دوره ساسانی ایجاد و به دلیل موقعیت سوقالجیشی خود در دوران اسلامی نیز مورد بازسازی قرار گرفته است.
    به دلیل کمبود اطلاعات در زمینه آثار معماری قلعه خان لنجان که به تناسب برش طبیعی کوه و در سه ارتفاع مختلف ساخته شده اند، ارائه نقشه ای جامع از فضاها و ساختارهای معماری آن با در نظر داشتن وضعیت توپوگرافی کوه های قلعه بزی به عنوان یکی از اهداف اصلی این پژوهش در نظر گرفته شد. همچنین به منظور درک بهتر از علل ساخت و استمرار استقرار در قلعه کوشش شد تا مطالعات جامعی در زمینه متون و مدارک مکتوب مرتبط با قلعه انجام پذیرد.
    بر اساس داده های حاصل از بررسی و نقشهبرداری مشخص گردید که این قلعه با وسعتی حدود یک هکتار، از یک ارگ بلند در مرتفع ترین نقطه کوه، استحکامات مرکزی و قلعهای کوچک در پائین تشکیل شده است. نکته قابل توجه در طرح قلعه خان لنجان همچون سایر قلاع کوهستانی، بهرهگیری از شرایط طبیعی ارتفاعات و ناهمواری ها به منظور ساخت و ساز است؛ به گونهای که در معماری این قلعه الگو و نظم هندسی مشخصی به چشم نمیخورد. همچنین بر اساس مدارک مکتوب میتوان اینگونه استنتاج نمود که قلعه خان لنجان به دلیل موقعیت مطلوب خود به تناوب و در برهه های زمانی مختلف کاربردهای گوناگونی یافته است؛ بگونهای که این استحکامات علاوه بر عملکرد راهبانی و راهداری خود، متناسب با شرایط زمانی کارکرد مسکونی، نظامی و تدافعی و یا حکومتی داشته است.
    کلیدواژگان: قلعه خانلنجان، کوه قلعهبزی، بررسی باستان شناختی، مدارک مکتوب
  • حسین راعی صفحه 75
    موضوع پیش رو در واقع عنوان پروهش میدانی بوده است که در حدود یک دهه گذشته، بیش از 30 مقبره در استان مازندران را مورد بررسی قرار داده و هدف اصلی آن، علاوه بر مطالعات تطبیقی، رسیدن به مبانی نظری مناسب برای حفاظت و مرمت مقابر مازندران بوده است. نگارنده پس از بررسی، برداشت و مستندسازی این آثار به نکات قابل توجهی رسیده است که می تواند در حفاظت و مرمت این آثار راهگشا بوده که به عنوان راهکار در این گزارش آمده است. این بناها در گستره جغرافیایی غرب تا شرق مازندران و درحوزه های اقلیمی کوهستانی، جنگلی و جلگهای قراردارند و به بخشی از تاریخ سیاسی و مذهبی منطقه به ویژه قرن 8 و 9 هجری قمری اشاره دارند که در اسناد مختلف به صورت کلی نام و نشانی از آنها برده شده است.
    بسیاری از این آرامگاه ها، مدفن و مشهد امامزادگان هستند. اهالی منطقه علاوه بر مقابر امامزادگان و سادات مرعشی، آرامگاه های بسیاری برای نیاکان خویش ساختند که برخی از آنها تاکنون برجای ماندهاست. با آمدن صفویان و رشد مذهب تشیع، معماری تدفینی ایران به مقامهای مذهبی اختصاص یافت و ساخت مقابر فرمانروایان جای خود را به ساخت مقابر مذهبی و مقدس داد. قجرها در این زمینه به بازسازی، مرمت و توسعه برخی مقابر و آرامگاه ها در مازندران پرداختند و الحاق معروف مستطیل شکل1 را به مقابر قرن 8 و 9 هجری قمری اضافه نمودند و در سالهای پس از قاجار (دوران پهلوی) مرمت و توسعه مقابر و آرامگاه ها در این منطقه بدون معماری خاصی ادامه یافت.
    بنایی مانند مقبره شمس آل رسول آمل نمونه برجستهای از صدها مورد مقبره شناخته شده در این مناطق است. این بنا در اراضی گنبدبن آمل2 قرار گرفته و بسان سایر مقابر منطقه در اثر عوامل اقلیمی و انسانی دچار آسیبهای فراوانی شده و تحت حفاظت و مرمت قرار گرفته است. رسیدن به مبانی نظری واحد برای رسیدن به تعادل پویا در این نوع مقابر، بخشی از نتایج مورد اشاره در این مقاله است.
    کلیدواژگان: مقابر مازندران، دوره تیموری، آرامگاه های قرن 8 و 9 ه، ق، مصالح آجری و اندود گچی، مقبره شمس آل رسول آمل
  • رضا رحیم نیا *، داریوش حیدری بنی صفحه 91

    خشت یکی از مصالح اصلی تشکیلدهنده ساختار بسیاری از آثار تاریخی در ایران است. لزوم حفاظت و مرمت این آثار، به تبع خود ضرورت مطالعه و بررسی درباره خشت را مطرح می کند و این ضرورت زمانی بیشتر احساس می شود، که برای انتخاب یک ترکیب مناسب و بهینه جهت تثبیت آن، به دنبال جواب و رابطه باشیم. از آنجا که در دانش مهندسی ساختمان به جای بیان مقدار رس در خاک، از دامنه خمیری (PI) استفاده می شود و با توجه به اینکه یکی از شاخص های اصلی در خاک مناسب جهت خشت زنی، همین دامنه خمیری است، احساس می شود که مقدار آن بتواند بر میزان مقاومت پس از تثبیت خشت با سیمان نیز تاثیرگذار باشد، که این پژوهش در پی دستیابی به این رابطه است.
    بررسی حاضر در قالب یک پژوهش کمی و به شیوه تجربی انجام شده و روش انجام پژوهش مبتنی بر مطالعات میدانی، بررسی های محیطی و روش های تجربی - آزمایشگاهی است. برای این منظور پس از انتخاب خاک چند منطقه کویری ایران و تعیین دامنه خمیری آنها، نمونه های خشتی در سه گروه با صفر، پنج و ده درصد سیمان مخلوط و تحت آزمایشهای مقاومت فشاری و کششی قرار گرفته و نتایج نهایی بررسی و تجزیه و تحلیل شده اند.
    با توجه به نتایج حاصل، وجود رابطه بین مقدار دامنه خمیری و مقاومت مکانیکی حاصل از افزایش مقاومت با سیمان تایید و مشخص گردید هر چه دامنه خمیری خاک مورد استفاده برای تثبیت افزایش پیدا کند، نتایج بهتری برای مقاومت کششی و فشاری حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: دامنه خمیری خاک (PI)، خشت تثبیت شده با سیمان، مقاومت فشاری، مقاومت کششی
|
  • Behnam Pedram, Mohammad Reza Aowliya, Reza Vahidzade Page 1
    The variety of criteria used in preserving the authenticity during the process of conservation of historical heritage has been itself reckoned as an index of international cultural diversity. Thus, paying a close attention to such vernacular approaches would be effective in deepening the worldwide understanding of the concept of authenticity. To strengthen this hypothesis, the results of reviewing the Sadraean doctrine of principality of the existence were applied to promote the common method of authenticity evaluation. Seven commonly used criteria of authenticity extracted from the theoretical texts of conservation and the practical attitudes were analyzed for their dependence on the specific cultural discourse from which they were arisen and their general limitation in concentration on limited existential dimension of the historic work. In response to this challenge, a feasibility study was accomplished to present a different interpretation of authenticity of historic work as a dynamic unity by reviewing the approach of Sadraean doctrine toward key-terms of historic conservation literature such as time and materiality of heritage. As a result of this study the concept of “continuity of vernacular culture of artistic creation” has been introduced as a new criterion for evaluation of authenticity especially for those monuments which still play a role in the dynamic social life of urban textures or religious places. Respecting the physical manifestations of this concept in the old and new parts of a historic work (i.e. repairs, reconstructions, and additions) would results in further coordination of conservation process and vernacular values as well as deepening of worldwide understanding of the authenticity
    Keywords: Authenticity, Cultural Diversity, Cultural Continuity
  • Samira Mansouri Roodkoli Page 17
    Bagh-e Shah (King’s Garden) was built, originally functioning as Divan-Khaneh (a royal visiting place) in Safavid period. This edifice located in Ashraf al-Belad (today known as Behshahr, one of the northern cities of Iran) has undergone major changes from the time of its establishment. The extent of changes in the neighboring surroundings, however, has been much more than those of the interior. Serving once as the most famous landmark of the city, the royal garden now has been entangled among the local houses and alleys devoid of slightest glory which it used to be proud of. Bagh-e Shah is in fact, one of the surviving prime examples of the Persian gardens in humid climate, unique in its kind; it vividly represents the traditional function of a royal garden in a distinct city like Behshahr- the summer capital of the country in Safavid period. Therefore, an appreciation of the interaction governing between the Bagh and its surroundings and of destructive factors threatening its identity seems unavoidable. This study aims to investigate the available historical records of Bagh-e-shah garden on its situation, position and function at the time of establishment in the town of Ashraf al-Belad and the damages imposed to its originality.
    Keywords: Garden, Ashraf al Belad, Bagh, e Shah, Authenticity, Safavid period
  • Farhang Mozaffar, Sajed Rastbin Page 31
    Reconstruction and revitalization of historical fabrics has long been the challenge for professions of urban conservation, planning, design, and architecture. In these fields, various theories have been proposed based on previous conditions and experiences. Failure to properly identify and analyze the urban historical fabric, lack of conducting and applying comparative studies, fail in understanding the specific characteristics of historical fabrics and lack of knowledge about the causes of historical fabrics recession could be named as a few of the major causes for most historical fabrics rehabilitation plans-and in a more comprehensive view, urban plans- to remain unfinished. Ignoring the social, cultural, identity and historical values set behind the face of historical fabrics as well as highlighting the administrators’ museum-based perspective on historical fabrics has led to a mere physical definition of reconstruction and has caused many historical fabrics repair either remain in studies stage or fail to result in desired purposes, even after conducting. Continuous social life is one of the major features of a valuable historical fabric; a concept which has no place in our recent urban refurbish. The viewpoint considered in this research on the historical fabric revitalization is a melange with the concepts in urban design and flow networks in historical fabric suffused with social dimensions. This research attempts to build a logic relationship between behavioral needs of the space users and the environment affordance in historical fabrics with a movement model which could motive the individuals to appear within the fabrics and restore vitality of urban districts and increase social interactions as well as increasing the social capital in urban places of historical fabrics and in this way, it could strengthen the sustainable social life which is fading due to the decline of environment qualities in historical fabrics. The ultimate goal in this research is to offer a model based on mathematics, formulating a strong defined network in relation with the main urban structure which could enhance the pedestrian flow according the region’s tourism potentials and provide conditions for increasing social interactions. Achieving the research ultimate goal i.e. increasing social interactions has been targeted based on environmental qualities and affordance and applying the available potentials and in this regard, the space capacity and urban upgrading costs to conduct the model have been taken into consideration. The proposed model, due to the great size of the problem and high complexity of the time, has been solved by Meta-Heuristic (NSGA II) technique. The results of the model solving determines the proper movement paths in the studied region which helps to identify strategic and key points in the region by using the Multi criteria Decision Making (MCDM) technique.
    Keywords: historical fabric revitalization, urban sociable place, social interaction, pedestrian flow, urban network, modeling, optimizing, Meta, Heuristic, Multi criteria Decision Making (MCDM), Jolfa, Isfahan
  • Reza Abouei, Ahmad Danaeinia Page 53

    Following the powerful earthquakes in Iran, a large number of historic urban areas of the country have been facing a major identity crisis, triggering a particular and sensitive situation in which any kind of action including reconstruction and restoration works will be faced with the problematic condition. The existing experiences in this regard have demonstrated that there has not been a balance between the governmental resources and the people’s expectations. To this must be added the especial care of historic urban fabric of old cities. More often, most relevant governmental institutes seek to compensate people for loss of their tangible assets. Meanwhile the intangible aspects of the disasters such as local identity, social relations and the continuity of tradition and continuity on the degree of vulnerability are often forgotten. This paper is to survey and highlight the role of public participation in the process and the needs of sensitive working with all categories of society and the necessity of all social classes (before, during and after the crisis) based on the researches and experiences hold held by the authors during past years. Experiences in this regard that show the amount of demands of people and the historic urban quarters in which they live, are much greater than the government abilities and initial facilities. In contrast, the public participation and the ability to discover the local capacities by the public are acceptable to the most vulnerable communities. This potential which is not based on the specific situations and particular periods, is also more often durable and reliable to people. Crises of earthquake not only merely include the periods during and following the time of disaster but also a significant part of necessary actions to take to reduce damages affiliating with the preventive measures. Local residents as valuable potentials are well able to communicate together about the issues that affect their lives, making urgent and vital decisions. The field of these inherent partnerships most of the time involve the periods prior to the disaster to the end of it. Building capacity, creating and strengthening a sense of trust, forming an extensive network of collaborative relationships could reduce the expenses of reconstruction and restoration works and much more importantly the cost of spiritual loses of local communities. These kinds of measures can also prevent some parallel works in this regard. Due to the great volume of activities in the times of crisis required by the government, it should be passed to; and shared with the local people who are aware of the local capacities. This process can be organized via a logical, coherent and detailed plan in which the full knowledge of people regarding their social and cultural environments is considered properly, concluding the maximum efficiency.

    Keywords: historical fabrics, earthquakes, popular participation
  • Zhaleh Kamalizad, Seyed Asghar Mahmoudabadi, Ahmad Rezayi Page 63
    The Khan Lenjan castle (today known as Qaleh-Bozi) is one of the mountainous fortifications of Isfahan province located on top of the three fields of Qaleh-Bozi Mountain about10 km north east of Mobarakeh. The castle probably was built in Sassanid period and regarding to its strategic position, it was reconstructed during the Islamic periods. Owing to insufficient information on the architectural monuments of the castle (which has been built on three different levels), the present survey aimed to provide a comprehensive and accurate map of the architectural spaces given the topographic conditions of Qaleh-Bozi Mountain. Also in order to identify the reason(s) for the castle establishment, a comprehensive study based on relative written sources and documents was carried out. According to data obtained from the survey and mapping, the area of the castle is about one hectare and the fortifications include a high castle at the mountain’s highest point, and a central fortress and a smaller castle at lower parts. In building Khan Lenjan castle, like other mountainous castles, it has been tried to make the best of the natural topography of Qale-bozi Mountain; the architectural plan of the castle lacks an orderly geometric pattern. Based on data extracted from the textual documents, it seems that the Khan Lenjan castle has had different functions in different periods. In fact, in addition to its safekeeping function, Khan Lenjan castle, in the course of different times, has had residential, governmental, military or defensive roles as well.
    Keywords: Khan Lenjan Castle, QalehBoziMountain, Archaeological survey, textual documents
  • Hossein Raie Page 75
    The subject of this paper is the title of a field research which has studied more than 30 tombs during past decade. The main aim of this paper is comparative study and also achieving to a proper theory of conservation and restoration for tombs in Tabarestan. Research team found out important result after many research and documentation. These results can be practical in conservation and restoration of such relics. These buildings are located in vastness of west to east of Tabarestan region (today, Mazandaran province), in a mountain and forestial climate. These structures belong to the political and religious history of the region, especially 14th and 15th century (8th and 9th Hejryghamary). The names of these buildings have been mentioned in different documents. Many of them are tombs of descendants of Shia Islamic Imams. Local people also have built other tombs for their own ancestors some of which have survived. In Safavid dynasty, Shia spread out through the country and tomb architecture became specifically related to religious figures. In this time many tombs were built for leaders, instead of religious tombs. In Qajar dynasty many of these tombs in Mazandaran were renovated, rehabilitated and extended in size. After Qajar dynasty, and in Pahlavi dynasty, renovation and rehabilitation of such structure continued without following any specific architectural method. Shams-E all-E Rasoul in Amoul city is a unique sample of such structures in mentioned region. This structure is located in Amoul city Gonbadein territory. Similar to other tomb structures, the mentioned tomb is a subject of natural and human damages and has undergone some renovation. Finding a unity theory in order to achieving a lively balance in such tombs are a part of results in this paper.
    Keywords: Burial sites in Mazandaran, Teymouri period, 8, 9 century burial sites, brick material, Andoodgachi, Shams, e All, e Rasoul thumb
  • Reza Rahimnia, Daryoush Heidari Bani Page 91

    The present study examined the correlation between plasticity index (PI) and mechanical properties of cement-stabilized adobes. In doing so, an empirical quantitative bi-variant approach, based on field work studies, environmental surveys and laboratory-based methods, was used. Samples were categorized in three groups of which four different types of clay from four distinct arid areas in Iran were empirically analyzed. After measuring plasticity index in each group of clays, each clay type was divided into three sub-groups into which zero, five and ten percents of cement were mixed. Adobes which were made using these mixtures were subjected to compressive and tensile strength tests. Final Results were analyzed and research hypothesis was approved by a study in accuracy of five-percent cement and a significant relationship between the plasticity index (PI) and the rate of strength obtained after adding cement was proved. According to the results, the more plasticity index (PI) of soil, the more mechanical properties within the stabilized samples would be.

    Keywords: Adobe, Plasticity Index (PI), Cement, Stabilized Adobe, Tensile Strength, Compressive Strength