فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید امیرحاجلو، جواد نیستانی، سیدمهدی موسوی، حمید خطیب شهیدی صفحه 1
    اقدامات شهرسازی شاه عباس اول اوج فعالیتهای عمرانی در سده های متاخر اسلامی ایران است. یکی از این اقدامات، احداث راه اصفهان فرحآباد ساری بود. از عناصر شاخص معماری درطول این مسیر اقامتگاه های شاهی بود که بهدستور شخص شاه بنا شدند و شاهان این سلسله در سفرهای خود به نواحی شمالی در این منازل میانراهی اقامت میکردند.
    با بررسی و مکانیابی این اقامتگاه های شاهی درنواحی شمالی اصفهان این سوال به ذهن میرسد که چرا برخی از این اقامتگاه ها بهتدریج توسعه یافتند و به مراکز شهری بزرگ و مهمی تبدیل شدند درحالیکه برخی دیگر از اواخر عصر صفوی کمکم بلااستفاده، متروک و تخریب گردیدند؟
    در این مقاله، ابتدا سه اقامتگاه شاهی دوران صفوی در شمال اصفهان معرفی و ساختار فضایی و بافت پیرامون آنها تحلیل شده است. سپس دلایل تبدیل اقامتگاه شاهی دولتآباد به شهری بزرگ و موثر در مناسبات فرامنطقهای اصفهان و علل عدم رشد و توسعه دو اقامتگاه علیآباد ریگ و دمبی و تخریب آنها، از منظر باستان- زیستبوم شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در این مقاله میدانی تاریخی تحلیلی است؛ بدینترتیب که ابتدا مطالعات تاریخی بهویژه در سفرنامه های دوران صفوی و پس از آن صورت گرفته است تا بتوان درباره مسیرهای ارتباطی و منازل میان راهی آن دوران آگاهی کسب کرد. سپس بررسی پیمایشی بهروش مکاننگاری برای شناسایی و ثبت آثار صورت گرفته و یافته های بررسی پیمایشی میدانی با اطلاعات حاصل از منابع مکتوب (تواریخ، کتب جغرافیایی و سفرنامه ها) مطابقت داده شده است و اقامتگاه های مورد اشاره مستندسازی شدند. پس از بررسی میدانی در محل آثار مورد اشاره و مطالعات تاریخی، نگارندگان به تحلیل عوامل اثرگذار بر روند شکلیابی و تخریب این آثار پرداختهاند. بر این اساس در فاز مکانیابی و شکلگیری این اقامتگاه ها، متغیرهای بومشناختی فضا، ماده و تنوع نقش، اثرگذاری داشته اند؛ در حالیکه در فاز تخریب، دو متغیر فضا و انرژی دارای بیشترین نقش بوده اند.
    کلیدواژگان: باستان، زیست بوم شناسی، اقامتگاه های شاهی، بناهای میانراهی، صفویان، شمال اصفهان
  • رضا ابویی، فرهنگ مظفر، لیلا ذاکرعاملی * صفحه 15

    بادگیر در مناطق گرموخشک نه تنها یک عامل برای تنظیم شرایط محیطی که نمادی از معماری این اقلیم است. با توجه به کاربرد آن در تابستان، بهطور کل بادگیرها در جبهه تابستان نشین و برفراز یا در پشت یا کنار ایوان جنوبی خانه ها مستقر هستند. در شهرهایی چون میبد، عقدا و اردکان که بادگیرها یکسویه است، همگی رو بهسوی شمال دارند تا باد مساعد شمالی را دریافت کند.
    هدف این مقاله ردیابی ریشه های تاریخی بادگیر در معماری خانه های دشت یزد- اردکان است. در این بررسی قدیمیترین خانه های برپای دشت که تاکنون شناسایی شده اند، متون تاریخی و قدیمیترین بناهای یادمانی منطقه مورد استناد قرار گرفته اند.
    در خانه های دوره ایلخانی و تیموری (قدیمیترین خانه های پابرجا) این حوزه با عنصر بادگیر بهشکلی که برای ما شناخته شده است، مواجه نیستیم. تشکیلات نسری شامل ایوان رفیع و کمعرضی است که در پشت آن اتاق مجلل طنبی قرار دارد. در بناهای غیر مسکونی منطقه نیز، بادگیرها اصیل نبوده و بعدها الحاق شده اند. این در حالی است که در متون آن عصر، بهکرات اشاره شده که افراد سرشناس و متمول، خانه ها و عمارات بادگیردار برپا نمودهاند؛ حتی در متون کهنتر نیز بهوجود بادگیر یا واژه های هممعنای آن چون بادغر و بادغس و بادغند و... تاکید شده است؛ با این وجود، حتی در معدود خانه های عصر صفویه که دارای بادگیر هستند، بادگیرها در اعصار بعد به بنا اضافه شده است. با وجود اینکه این خانه ها نسبت به خانه های دوره های ایلخانی و تیموری ازلحاظ تناسبات و چیدمان فضاها متفاوت میباشند، بادگیرهای آنها اصیل نیست. در خانه های دوره های زند و قاجار عنصر بادگیر بهعنوان شاخص و معرف معماری کویر رخنمایی میکند و بهحدی فراگیر است که حتی آسمانه شهرهای منطقه را شکلی ویژه بخشیده است. بهاین ترتیب، از یکسو فقدان هرگونه عنصر مستقل معماری تحت عنوان بادگیر در خانه های قبل از زندیه و از سوی دیگر تاکید متون بر احداث و وجود بادگیر در خانه های مظفری منطقه پرسش مهم این پژوهش است. قدیمیترین بادگیر تاریخدار منطقه مورد مطالعه که در بنایی غیر از آبانبار ساخته شده و همعصر خود بناست، بادگیر عمارت دولتآباد یزد متعلق به دوره زندیه (سال 1160 ه.ق.) است. بهجز آن، بادگیرهای اصیل تنها در آبانبارهای منسوب به قرون هشتم و نهم هجری دیده می شود (مانند آبانبار چهارسوق شاهی یزد و آبانبار تفت) در حالیکه در سایر انواع بناهای این دوره بادگیر اصیل دیده نشده است. بهاین ترتیب، شاید بتوان ریشه های پیدایش بادگیر را در آبانبارها یافت که بعدها به سایر انواع بناها نیز تسری پیدا میکند.

    کلیدواژگان: بادگیر، طنبی، خانه، یزد
  • محمد حدادی، مریم افشارپور، عباس عابد اصفهانی صفحه 29
    حفاظت و نگهداری از آثار کاغذی درمقابل عوامل آسیبرسان امری مهم و ضروری است. ازآنجاییکه نانوذرات دیاکسید تیتانیوم خواص منحصر به فردی درمقابله با عوامل آسیبرسان از خود نشان دادهاند، از این نانوذرات بهمنظور حفاظت و نگهداری چندجانبه از آثار کاغذی بهره گرفته شد. بدینمنظور ابتدا نانوذرات دیاکسید تیتانیوم سنتز و روی سطح شیشه لایهنشانی شدند. سپس با استفاده از این شیشه های لایهنشانیشده، محفظهای جهت بررسی اثرات حفاظتی آن درمقابل عوامل آسیبرسان مختلف ساخته شد و نتایج حاصل از آزمایشات انجامگرفته روی این نمونه با محفظه ساختهشده از شیشه معمولی بهعنوان شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. از کاغذ صافی (واتمن) جهت بررسی اثر حفاظتی در هردو محفظه استفاده شد. نتایج آزمایشهای پیرسازی گرمایی، نوری و بیولوژیکی بر نمونه های کاغذ نشان دادند که نمونه های قرارگرفته در محفظه لایه نشانی شده نسبت به محفظه های معمولی مقاومت کششی دارند و میزان اکسیداسیون آنها نیز کمتر بود. همچنین در کاغذهای رنگی نیز، میزان رنگپریدگی دربرابر نور UV، در نمونه های محفظه لایه نشانی شده بسیار کمتر از نمونه های محفظه معمولی بود. نتایج آزمایش بیولوژیکی نمونه های قرارگرفته در این محفظه ها نیز نشان از کاهش رشد قارچ در نمونه های کاغذ مربوط به محفظه لایه نشانی شده داشت. با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان بیان داشت که محفظه های لایهنشانیشده با نانوذرات دیاکسید تیتانیوم کارایی مناسبی جهت نگهداری آثار تاریخی ساختهشده از کاغذ برای مقابله با آسیبهای بیولوژیک، نورUV و عوامل محیطی از خود نشان میدهند
    کلیدواژگان: آثار کاغذی، حفاظت و نگهداری، محفظه نگهداری، نانوذرات دیاکسید تیتانیوم
  • نیما ولیبیگ، فاطمه مهدیزاده، فرهاد تهرانی صفحه 39
    در گذر زمان، از چفدهای گوناگونی برای ساخت پوششهای تاقآهنگ ایرانی بهره جسته اند؛ یکی از متداولترین این چفدها، چفد پنج او هفت است. شیوه کشیدن و پیادهسازی این چفد ریخته ای گوناگونی را پدید آورده است که همگی بهنام چفد پنج او هفت خوانده میشود. هرکدام از این چفدها ویژگی های هندسی و ریاضی گوناگونی دارند. یکی از مسائل مهمی که منجر به تالیف کتاب مفتاحالحساب توسط غیاثالدینجمشید کاشانی در قرن نهم هجری شد، محاسبه مصالح بهکاررفته در تاقها و گنبدها بود. روش های ارائه شده در این مقاله ادامهای است بر روش های محاسبات فوق. با بهدستآمدن طول کمان هر چفد میتوان با توجه بهشیوه آجرچینی آن و ارتفاع ملات مابین آنها با تناسبی ساده تعداد آجر (یا هر مصالح دیگری که تاق با آن اجرا شده است) را محاسبه کرد. همچنین میتوان از این محاسبات برای بارگذاری و سایر اندازه های مورد نیاز در آنالیز استاتیکی و دینامیکی سازه های ازگ (azag) به ویژه سازه های سنتی بهره برد. این مقاله به شیوه های گوناگون کشیدن و آنالیز ریاضی و هندسی آنها پرداخته، فرمهای پدیدآمده را باهم مقایسه کرده است. با بررسی های انجامشده، مشخص شد که نه تنها این چفدها که نام یکسان دارند ازلحاظ بلندا و دیگر ویژگی های هندسی مانند مرکز سطح و جرم همانند نیستند، بلکه ازلحاظ ریاضی (طول کمان، مساحت و...) نیز دارای ویژگی های متفاوتی هستند.
    کلیدواژگان: چفد، پنج او هفت، تاقآهنگ، آنالیز هندسی، آنالیز ریاضی
  • علی یاران صفحه 51
    معماری از نظر ذاتی دارای ابعاد مختلفی است که مهمترین آنها ابعاد هنری و علمی آن است. در بعد هنری آن، بعضا معماری جایگاه خاص دارد. بهنظر میرسد که دیدگاه فکری که آموزش در آن صورت میپذیرد و به تبع در ساختار یک نظام آموزشی خودبهخود آموزش معماری تحت تاثیر نوع نگاه به فرایند آموزش معماری که خود واجد معنی ناشی از بینش است، آشکار میشود. در مدرسه های معماری این سرزمین دو دیدگاه در آموزش معماری وجود دارد که به دانشجویان تدریس میشود: «دیدگاه سنتی» و «دیدگاه مدرن».
    دیدگاه سنتی: در این دیدگاه معماری هنر آفرینش است و ارتباط مستقیم با هستیشناسی دارد، آفرینشی زیبا لازمه وجود حقیقی است.
    دیدگاه مدرن: در این دیدگاه مفاهیم در فضای فکری تحت تاثیر خرد محض حاکم بر دنیای مدرن دچار دگرگونی شناختی شده است.
    در این مقاله سعی شده است از منظرهای مختلف نقش آموزش معماری در نظامهای فکری مبتنی بر «سنتگرایی» و «مدرنگرایی» و پرورش معمار و تاثیرات آن بر سیمای شهرهای تاریخی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. ضمنا روش تحقیق براساس استنتاج منطقی و مقایسهای انتخاب و درنهایت نشان داده شد که در معماری سنتی برخلاف معماری مدرن، بین صورت و محتوا رابطه وجود دارد. بنابراین هدف هنر و معماری در تمدنهای سنتی این است که انسان را متوجه معنی و عالم بالا کند، هواهای نفسانی را در وجود او کنترل کند و تمایل به کمالجویی را که از خصایص فطری انسان است، پرورش دهد. همچنین، معماری از دیدگاه معماران مدرن نیز واجد بعد هستیشناسی و دارای خاصیت تعالیگرایی است. معماری مدرن که نمیتواند با گذشته پیوند یابد، برای رفع این نقیصه به حال و آینده تکیه میکند. تکیه بر زمان حال یعنی «بهروزبودن» و این پیروی از اصل «نوبودن» از اصول مدرنیته است.
    کلیدواژگان: آموزش، معماری، پرورش، دیدگاه، معمار، سنت، مدرن، سیمای شهر
  • محمد مسعود، امیرمحمد معززی مهرطهران صفحه 63
    بررسی رویکردهای مداخله در بافتهای شهری نشاندهنده وجود تحولات در آنها و تاکید بر احیای محلات به عنوان سلولهای شهری در چهارچوب نظریه توسعه پایدار است. این تحولات درجهت تغییر دیدگاه های دوبعدی و نگرش صرف کالبدی به دیدگاه های اصلاحطلبانه و مبتنی بر ظرفیتهای محیطی موجود است. دیدگاه های اصلاحطلبانه با ارائه رویکردهای جدید مداخله در بافت های ناکارآمد شهری در صدد استفاده از توانهای بالقوه و بالفعل موجود در محیط برای توسعه و ادامه چرخه حیات محدوده های ناکارآمد شهری است. در این نوشتار که از نوع توصیفی-تحلیلی است، برای تدوین چهارچوب نظری از روش اسنادی استفاده شده است و بهوسیله ابزار پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده سایر اطلاعات مورد نیاز از نمونه مورد مطالعه جمعآوری گردیده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بهدستآمده، نرم افزار Spss و Excel مورد استفاده قرار گرفت. مقاله حاضر در قالب برنامه ریزی محلهمحور، اقدام به تدوین مدلی جهت شناسایی دارایی های محلی و مشارکت ساکنان در تهیه طرح نمود و با کاربست مدل پیشنهادی در محله باغآذری طرح ساماندهی محله را پیشنهاد داد تا با تاکید بر ساختار فضایی پیشنهادی، زمینه بهبود تعاملات و روابط مناسب اجتماعی میان ساکنان و حفظ و ارتقاء دارایی های محله را فراهم آورد. بررسی ها نشان میدهد که ایجاد شبکه های اجتماعی قوی در قالب گروه ها و اجتماعات محلی و ایجاد زمینه ها و بسترهای لازم برای برقراری ارتباط میان ساکنان، میتواند به صورت بازخوردی موثر سبب حل مشکلات شهری و بهبود وضعیت ساکنان گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی محله مبنا، مدل مشارکتی، داراییهای محلی، طرح ساماندهی، باغ آذری
  • حمیدرضا جیحانی، سمیرا منصوری * صفحه 79

    در دوره قاجار، هم به واسطه علایق و خصوصیات قومی و هم به دلیل سنتهای تداومیافته دربار، باغسازی مورد توجه فراوانی واقع شد. در تهران که در آن زمان پایتخت و محل حضور شاه، درباریان و شاهزادگان بود، باغهای پرشماری ساخته شد. باغ فردوس ازجمله این باغ ها بود که پس از ورود محمدشاهقاجار به تهران، توسط یکی از درباریان درنزدیکی قلعه محمدیه پیریزی شد. این باغ سالیان بسیاری مورد توجه بود و خاندان معیرالممالک و مالکان دیگر باغ در تکمیل و بهسازی آن میکوشیدند. اکنون از باغ جز عمارتی که توسط دوستعلیخان معیرالممالک در آن ساخته شده و درحالحاضر به موزه سینما اختصاص یافته و قسمتی از باغ اطراف این عمارت چیزی باقی نمانده است.
    اگرچه بخشهای گستردهای از باغ منفک شده و تغییر کاربری یافته است، بهنظر میرسد بنا به مجموعه اسناد و مدارک باقیمانده میتوان ساختار اصلی باغ و شکل آن را بازیابی کرد. در این مقاله تلاش می شود با مطالعه متون و اسناد تاریخی و بررسی وضعیت باقیمانده باغ و بافت شهری پیرامون آن، محدوده باغ و ساختارهای درون آن بازشناسی شود. کنار هم قرارگیری اطلاعات توصیفی و تصویری بهدستآمده و انطباق آنها بر وضعیت موجود شهری، خطوطی از چهره اصلی باغ فردوس را نشان میدهد. بهرهگرفتن از خطوط باقیمانده در بافت موجود و حذف برخی عناصر متاخر برای نیل به نتیجه ضروری بوده است.
    نتیجه یافتن اطلاعات و قراردادن آنها در نقشه امروزی نمایش ساختار فضایی باغ است، شکل مرکب آن را آشکار میسازد و تاحدودی سیر تغییر و تحولات آن را گوشزد میکند. این نتایج نشان میدهد که باغ فردوس بهمرور در پهنهای وسیع درمحدوده شمیرانات و درقالب سه بخش باغ اصلی، باغ اندرونی و باغ قلمستان شکل گرفته است. باغ اصلی ساختارهای متنوعی داشته که یا همچون عمارت باقیمانده تغییرات وسیعی کرده یا مانند سردر شمالی بهکلی تخریب شده است. نحوه عبور خیابان پهلوی (ولیعصر) از درون عرصه باغ و تبدیل فضای باغ به یک بافت شهری از دیگر نتایج طرح است.

    کلیدواژگان: باغ فردوس، شمیران، ساختار فضایی، معیرالممالک، دوره قاجار
|
  • Saeed Amirhajloo, Javad Neyestani, Seyyed Mehdi Mousavi, Hamid Khatib Shahidi Page 1
    The town planning activities of Shah Abbas I are at the top of civil activities in the late Islamic era in Iran. The construction of Isfahan-Farh A’bad Saari is one of these activities. The midway royal residences are among the important buildings in this road. The king (Shah A’bbas I) ordered to construct these royal residences and he and other kings of this reign stayed in these royal residences when they were on trip to northern regions. By studying and locating these royal residences, this question is raised that why some of these buildings developed whereas the other ones were abandoned and destroyed in late Safavid period. In this article, after introducing three royal residences in the northern regions of Isfahan, the architectural structure of them is studied, and the reason behind their development and destruction is discussed. To reach such an aim, the Archaeo-Ecology approach is used.
    Keywords: development, destruction, Archaeo, Ecology, royal residences, the midway buildings, Safavid era, the north of Isfahan
  • Reza Aboui, Farhang Mozafar, Leila Zaker Ameli Page 15

    In the regions with hot and arid climate, the wind catchers (Badgirs) not only lower the temperature but also can be considered as a kind of architectural symbol of the region. According to their basic function, which is to cool down buildings in summer, Badgirs usually are located in the nassar (summer seat), behind or beside the south Ivans (verandas). In some cities like Aghda, Ardakan and Meybod, houses have one-sided Badgirs north-faced to catch the pleasant winds.In order to understand the origin and evolution of Badgir in the Yazd-Ardakan houses, the oldest standing houses and monuments of the region have been probed. The houses of Ilkhanid and Timurid era do not have any Badgir in the form and shape that is known today, and the organization of the summer side consists of a narrow and lofty Ivan and a splendid room behind it so called Tanabi. It is necessary to mention that even the monuments belong to these eras did not have originally Badgirs. However, the literary texts of the time emphasized that the elite houses and monuments were equipped with Badgirs. Even in older texts the word Badgir or other words like Badghand, Badkhan, Badghas, which have the same meaning, can be found. But in the Safavid houses of Meybod, Badgirs are later additions. Although the typology of Safavid houses differ from Timurid, original Badgirs cannot be found in these houses.But in the houses of Zand and Ghajar dynasties, Badgirs represent as an outstanding symbol of desert architecture and the townscapes are characterized by the domination of Badgirs.Although the oldest Badgir dates back to the Zand era (Dulatabd monument dated to 1160 Hijri), there exist several cisterns (Abanbars) in this region dated back to 8th and 9th

    Keywords: Badgir, Tanabi, House, Yazd
  • Mohammad Hadadi, Maryam Afsharpour, Abbas Abed Esfahani Page 29
    Protection and preservation of paper works against damaging factors is very important and essential. Due to the unique properties of titanium dioxide nanoparticles against damaging factors, these particles are used for multi-protection and keeping safe of paper works. For this purpose, first, titanium dioxide nanoparticles are synthesized and coated to the surface of glass. Then, a box prepared by using these coated glasses for investigating the protecting effects of coated glasses, and the results of this coated box are compared with those of uncoated glass box as a blank. Filter paper (Whatman®) is used for these experiments in both boxes. The results of thermal, light and biological aging tests have proved that paper samples in the coated box show more tensile strength and less oxidation rate. Also, the discoloring rate in coated box for colored papers was much less than uncoated ones. And the biological test results show decreasing of fungus growth in the coated box.Due to these results, it can be said that titanium dioxide nanoparticles have an appropriate performance to reduce different environmental damaging factors as well as maintain historical paper works well.
    Keywords: paper works, protection, preservation, storage boxes, titanium dioxide, nanoparticle
  • Nima Valibeig, Fatemeh Mehdizadeh, Farhad Tehrani Page 39
    Iranian major builders have used many different arches for building barrel vaults through the ages. Amongst them, the most common arch is called Panjohaft. Various drawing methods have been recorded for this arch with different geometrical and mathematical characteristics. Calculating the total number of bricks was one of the reasons for writing the book entitled Miftah al-Hisab by Ghyath al-Din Jamshid Kashani. This paper will present another method for the same issue. The paper also presents a new method for measuring the length of arches. Finally, the analysis has been made for various Panjohaft arches through mathematical and geometrical approaches and then various drawing methods have been compared together to reveal the advantages and disadvantages of each for different purposes.
    Keywords: arch, barrel vault, Panjohaft, geometrical analysis, increase, decrease
  • Ali Yaran Page 51
    In essence, architecture has various aspects among which the highest are artistic and scientific aspects. In its artistic aspect, ontology has special meaning and place. In ontological view, associated directly with intellectual perspective on the meaning, the structure of an educational system, especially in art, is prior to architecture education. It seems that intellectual perspective in which education occurs and, consequently, the structure of an educational system are affected by ontology. There are two views in architecture education taught to the students in architecture schools of this country: “Traditional View” and “Modern View”.“Traditional View”: In this perspective, architecture is the art of creation and directly associated with the ontology and beautiful creation which is needed for real existence. It means that a traditional person considers his creative talents as a gift from God. Thus, in the view of tradition or Traditionalism, architecture is known as an art of creation.“Modern View”: Although in this kind of architecture great architects believe in ontology, concepts are affected by pure Rationalism of modern world.In this article, it is tried to analyze and evaluate the role of architecture education from different views in intellectual system with regard to “Traditionalism” and “Modernism”, architect training and its effects on urban profile.
    Keywords: education, architecture, training, views, architect, tradition, modern, urban profile
  • Mohammad Masoud, Amir Mohammad Moazezi Mehrtehran Page 63
    Studying intervention approaches in the urban fabrics shows their evolution and emphasis on revitalizing districts as urban cells in terms of sustainable development theory. These developments try to change two-dimensional viewpoint and sole physical attitude towards reformist and based on existing environmental capacities views. By proposing new intervention approaches in inefficient urban fabrics, Reformist views attempt to use all existing potentials in environment in order to develop and continue the life of inefficient urban areas. This is a descriptive – analytical article, using documental method to compile theoretical framework and its data is collected by questionnaires, interviews and considering all other required information from the studying sample. For data analysis, SPSS and Excel software are used. In terms of district-based planning, the present article tries to propose a model for identifying local assets and participation of residents in preparing the plan. By applying the proposed model in Bagh Azari district, this article suggests the organization plan in order to improve social interaction and good relations between residents and providing the district’s property maintenance by emphasis on spatial structure. This study shows that creating strong social networks in the form of local groups and communities and providing necessary conditions for making connection between residents help to solve urban problems as well as improve residents’ situation.
    Keywords: district, based planning, participation model, local assets, plan, Bagh Azari
  • Hamidreza Jeyhani, Samira Mansouri Page 79

    In Qajar period, due to ethnic interests and characteristics, and also because of continuing traditions of court, garden making was taken into consideration. In Tehran, which was the capital and the home town for the royals, a number of gardens were created by kings, courtiers and princes. Bagh-i Ferdows is one of those gardens which was established by one of courtiers near to Mohammadiyeh Palace, owned by Mohammad Shah. This garden was noteworthy for many years and the family of Moayer al-Mamalek and other owners tried to complete and improve it. The only survived parts of the garden are the mansion built by Doust Ali Khan-i Moayer al-Mamalek, which has been devoted to Cinema Museum, and some part of the garden around this building.Although the majority of garden’s parts have been separated and their land uses have been changed, it is possible to retrieve the original structure and form of the garden based on remained documents and texts. This paper tries to recognize the original features of the garden and its evolution over the time according to field researches and historical documents. Retrieving the original spatial structure and form was done based on studying different parts and elements of the garden, particularly in five categories, after an attempt to recognize the garden. Surrounding context and original and destroyed arena, the entrances and passages, remained trees, irrigation system and also significant buildings are those five categories. These categories and the information derived from them, which in some cases present an image of the garden structure, all together create a true perception of general form of the garden.

    Keywords: garden, Bagh, i Fedows, Shemiran, spatial structure, Moayyer al Mamalek