فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساشا ریاحی مقدم صفحه 1
    روستای «سریزد»، از نظر موقعیت، نزدیک جاده باستانی یزد-کرمان واقعشده است. این روستای کوچک، حدود 500 نفر جمعیت دارد که در فاصله 20 کیلومتری جنوبی شهر یزد است. در مقاله پیشرو، تلاش برآن بوده تا چشم انداز فرهنگی-تاریخی روستا، بهطور ویژه، مورد تاکید قرارگیرد. این موضوع، در3 بخش ارائه شدهاست؛ در مرحله اول، روند شکلگیری توسعه های تاریخی و ریختشناسی بافت روستا و اهمیت منابع آبی، محیط طبیعی و ویژگی های اجتماعی و اقتصادی آن، مشخص شدهاست. در مرحله دوم نیز، ویژگی های گوناگون مرتبط با روستای سریزد همچون ارزشهای معماری، فرهنگی، طبیعی، سنتهای بومی و شیوه زندگی در آن، بیان شده و در مرحله سوم، مبانی نظری، سیاستها و اصول مداخله، مطرح شدهاست.
    براین اساس، پیشنهادات پژوهش، بر ایجاد چهار محور اصلی با تاکید بر توانهای فرهنگی، تاریخی و طبیعی، متمرکز شدهاست. درواقع، باور نگارنده در این مقاله، برآن بوده تا با حفاظت و بهبود ساختار و مورفولوژی بافت و ارزشهای ناملموس موجود، حیات چشم انداز فرهنگی روستای سریزد، بهبهترین شیوه، نگهداری و توانمندسازی شود. دستاوردهای مقاله نشان میدهد در حفاظت جامع بافت روستای سریزد، با تاکید بر قابلیت های فرهنگی، تاریخی و طبیعی آن می توان رونق را به بخشهای مختلف بازگرداند و حیات اجتماعی و کالبدی آن را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، منظر فرهنگی، گردشگری روستایی، حفاظت، سریزد
  • محمود محمدی، مریم عظیمی، حامد مقدم، مجتبی رفیعیان صفحه 15
    نادیدهگرفتن ارزشهای فرهنگی- تاریخی بافت قدیم شهرها، سبب اقدامات مرمتی صرفا کالبدی و بیتوجهی به ابعاد اجتماعی آنها شدهاست. در ادبیات شهرسازی، فضاهای عمومی شهری، بستر روابط اجتماعی ساکنان شهرها، بهشمارمیرود. بنا براین، رویکرد مقاله حاضر، احیای بافتهای تاریخی و تاکید بر فضاهای عمومی شهری آمیخته با ابعاد اجتماعی آنهاست. این مقاله، با هدف ارزیابی تعاملات اجتماعی در فضاهای عمومی شهرقدیم لار، تلاشکرده تا نقاط ضعف و قوت آنها را شناساییکند و راهکارهایی موثر را برای بهسازی آنها ارایهدهد. ماهیت پژوهش،کاربردی و روش انجام آن، توصیفی- تحلیلی است. گردآوری مطالب، براساس مطالعات اسنادی، پرسشنامه استاندارد «PPS» و مشاهده مستقیم است. در روند تحلیل و ارزیابی پژوهش، از آمار توصیفی و استنباطی نیز استفاده شده است.
    نتایج آزمون «T»، تکنمونهای را نشان میدهد که تعاملات اجتماعی فضاهای نمونه موردی، پایینتر از میانگین نظری (0.7095<0.75) است. از سویی، برای مطالعه دقیقتر، فضاهای عمومی سی و چهار گانه شهرقدیم لار، به هفت دسته کارکردی بخشبندی و میزان بهرهمندی آنها از اجتماعیپذیری، بررسی شدند. نتایج، بیانگر آن است که فضاهایی با کارکرد خیابان، از بالاترین و پاتوقهای محلهای، از پایینترین سطح روابط اجتماعی برخوردار هستند. همچنین چهار جزء متغیر: فعالیت گروه ها، همگانی بودن، مشارکتیبودن و دیدارگاه بودن، بهعنوان مولفه های تاثیرگذار بر روابط اجتماعی، شناسایی شدند.
    بنابر نتایج بهدستآمده، در جزء متغیر فعالیت گروه ها، فضاهای ورزشی بالاترین و پاتوقها کمترین، در جامعیت فضا، خیابانهای عمومی بالاترین و فضاهای مذهبی با عملکرد خرد پایینترین، در دیدارگاه بودن، فضاهای ورزشی بالاترین و فضاهای تجاری پایین ترین و در مشارکتی بودن، پاتوقها بالاترین و فضاهای ورزشی پایینترین امتیاز را بهدست آوردند. در نهایت، این مقاله، پس از بررسی نقاط آسیب فضاهای عمومی شهری، بهتناسب کیفیت جزء متغیرها، براساس هفت دسته کارکردی آنها، راهبردهای بالابردن کیفیت فضاها را تدوین و ارایه نموده است.
    کلیدواژگان: احیای بافت تاریخی، شهرقدیم لار، فضای عمومی شهری، تعاملات اجتماعی
  • فرهنگ مظفر، محمد مسعود، ساجد راست بین صفحه 29
    در حفظ و احیای بافتهای تاریخی، آنچه بیش از مرمتهای کالبدی و فیزیکی زمینهساز ارتقای کیفیت زندگی شهروندی است، توجه به ارزشهای اجتماعی نهفته درون بافت است. مرمتهای عمدتا کالبدی که هماکنون در بافتهای باارزش تاریخی کشور ایران دیدهمیشود؛ در بسیاری موارد نتوانسته اهداف و چشماندازهای تعریفشده را بازپسدهند. هرچند چنین مرمتهایی را میتوان بخشی از فرایند ارتقای کیفیتهای بصری بهشمارآورد لیکن، روشن است آنچه زندگی اجتماعی مداوم و ارتقای کیفیت زندگی شهروندی در بافتهای تاریخی را بهعنوان شرط اساسی حفظ بافت موجب میشود، توجه به ابعاد اجتماعی در طرحهای مرمت و احیای بافتهای تاریخی است. سرمایه اجتماعی، یکی از شاخصه های مطرح در جامعهشناسی و علوم اجتماعی است که اخیرا در حوزهی طراحی شهری و احیای بافتهای تاریخی، بهعنوان ابزاری هرچند مفهومی، در ارتقای کیفیت های شهری، جایگاه ویژهای یافتهاست.
    در این پژوهش، باتوجه به اینکه ارتقای کارکردهای اجتماعی نهفته در بافتهای تاریخی، بهعنوان راهکار حفظ، احیاء و باززندهسازی بافت مدنظر است، تلاش برآن است که با جستجوی روابطی منطقی بین سطح شاخص سرمایه اجتماعی و کیفیتهای شهری بهعنوان ابزار طراحی شهری، بتوان با ارایه رویکردی شهرسازانه از سرمایه اجتماعی، ابزاری عملیاتی از آن را در طراحی شهری و بهویژه حفظ و احیای بافتهای تاریخی تدوین و ارتقای بسترهای سرمایه اجتماعی را در بافتهای تاریخی محققکرد.
    تحقق این هدف، همراه با بهکارگیری تکنیک تحلیل سلسلهمراتبی(AHP)، برای کمیسازی و برآورد نتایج نهایی کیفیتهای شهری است. نتایج پژوهش حاضر مبنی بر وجود رابطه مستقیم بین سطح شاخص سرمایه اجتماعی و کیفیتهای اجتماعپذیری و پیادهمداری و همچنین وجود رابطهای دوگانه بین شاخص بالا و کیفیت نفوذپذیری است. روابط حاصل از قیاس دوبهدوی عوامل بالا در این پژوهش، روابطی غیرخطی بوده که دلیل آن را میتوان وجود فاکتورهای متعدد دخیل در شاخص سرمایه اجتماعی و پیچیدگی روابط بین آنها دانست.
    کلیدواژگان: بافتهای تاریخی، سرمایه اجتماعی، کیفیتهای شهری، اجتماعپذیری، پیادهمداری، نفوذپذیری، جلفای اصفهان
  • حسین راعی صفحه 47
    مقاله پیشرو، نتیجه پژوهشهای میدانی و کتابخانه ای است که از سال 1384 تا 1387، نگاشته شدهاست. هدف از انجام آن، افزون بر شناسایی و مستندسازی برجهای دیدهبانی بهعنوان بخشی از نظام دفاعی منطقه، رسیدن به مبانی نظری مناسب برای احیای این عناصر و قرارگرفتن آنها در چرخه گردشگری منطقه بودهاست.
    وجود قلعه ها، عناصر دفاعی و برجهای دیدهبانی در این محدوده، نظام دفاعی ویژهای را پدیدآورده که به صورت جداگانه و منفرد یا در ترکیب با قلعه ها، نمایان شدهاست. این عناصر دفاعی، به کشاورزان احساس امنیت میداد و گاه تبدیل به محل سکونت دائمی آنها در کنار مزارع میگردید. برجهای دیدهبانی مطالعه شده، از لحاظ نحوه قرارگیری و مکانیابی، فرم و شکل، ساختار و کالبد و جنس مصالح، 2 تا 3 گونه متفاوت هستند. روستا- شهرهایی مانند «نیاسر»، «نوشاباد»، «آرانوبیدگل» و مزارع اطراف آنها، مامن و محل قرارگیری این برجها بودهاند.
    نظام قرارگیری و مکانیابی این برجها، دلایل شکلگیری و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر، از جمله سوالاتی است که ضرورت دارد در این نوشتار به آنها پاسخ دادهشود. نحوه بازیابی کالبدی و مفهومی آنها، اکنون در هالهای از ابهام قراردارد. بسیاری از برجهای دیدهبانی، هنوز زنده و پویا و همچنان با عملکرد گذشته پابرجا هستند اما، برخی از آنها در خاطره های جمعی بومیان منطقه، درحال فراموشی هستند. بااینهمه، وجود برجها در منطقه، علاوه بر دیدهبانی که کارکرد قبلی آنهاست، میتوانند معرف چشماندازها و مناظرطبیعی– تاریخی، در زمانهای حال و آینده باشند و مورد استفاده گردشگران قرارگیرند.
    دستیابی به مبانی نظری واحد، برای رسیدن به تعادل ساکن و پویا در این عناصر، بخشی از نتایج مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: برجهای دیده بانی، حومه نیاسر، مجتمع های زیستی، چالقاب، مزارع تاریخی
  • رضا ابویی، حمیدرضا جیحانی * صفحه 67

    منطقه «فینکوچک»، در دوران حیات خود، با داشتن شرایط محیطی دلنشین، از اقامتگاه های سلطنتی، با عالیترین سطح برخوردار بوده و بهاستناد متون تاریخی، ییلاقی برای کاشان بهشمار میرفتهاست. تغییرات گسترده دهه های اخیر در سکونتگاه های حومه شهرها، این منطقه را از آسیب بینصیب نگذاشته و دشواری های برآمده از همجواری با شهر، چالش های جدید دیگری را برای آن پدیدآوردهاست. در شرایط فعلی، بخش عمدهای از این ارزشها، در معرض تغییرات وسیع و آسیبهای جدی قراردارند.
    منظر شهری، از حوزه هایی است که تغییرات درون و پیرامون یک پدیده شهری را آشکارا در خود نمایان میسازد. لذا، این پرسش مطرح می شود که آیا مطالعات منظر در محیط یادشده، میتواند علاوهبر شناخت آسیبهای حوزه منظر، لایه ژرفتری از چالش های منطقه را نشاندهد.
    هدف این مقاله، بنابرآنچه گفتهشد، مطالعه آسیبشناسانه منظر محیطی و سیمای منطقهای فین کوچک است. ازینرو، در پژوهش حاضر، تلاش شده تا از یافته های بهدست آمده برای سنجش آسیبهای واردشده به مفاهیم اصلی شکلگیری منطقه، بهرهجویی شود. مطالعاتی که چگونگی منظر شهری و تصویر شهر را در ذهن مردمان ایجاد میکنند، بهلحاظ امکان انجامپذیری و نیز بهدست آمدن نتایج قابل اعتماد، از جایگاه قابل توجهی برخوردارند. بااینهمه، هماهنگکردن روش های مطالعاتی یادشده با ویژگی های سکونتگاه های خاصی همچون نمونه برگزیده و تلاش برای بومیسازی این روش ها، ضرورت نگاشتن چنین پژوهشهایی را گوشزد میکند.
    سنجش منظر محدوده سکونتگاهی فین، براساس مطالعات انجامشده از سوی«پاولدیاسپرایرگن» و بررسی وضعیت موجود تصویر ذهنی منطقه، نزد مردم، براساس نظریه «کوینلینچ» از بخشهای اصلی این تحقیق هستند. در ادامه، یافته های تحقیق نسبت به درونمایه ها و اهداف بصری طرح که «سایمون بل»، معرفی میکند، بررسی خواهندشد تا آسیبهای واردشده به محتوای منظر یادشده، شناسنایی شوند.

    کلیدواژگان: منظر، آسیب شناسی، فین، سیمای شهری، منظر شهری
  • غلامرضا وطنخواه، حمیدرضا بخشنده فرد، محمدعلی گلعذار، محمدرضا سبزعلیان صفحه 85
    این مقاله با هدف دستیابی به بازدارنده خوردگی غیرسمی با دامنه اثربخشی مناسب، موثر، با صرفه اقتصادی بدون تغییر و تحولات ساختاری، تغییر رنگ و تغییر شکل بر شی تاریخی بهانجام رسیده است. در این مقاله، عصاره چای سبز استخراج و سپس عملکرد آن در محیط کلرید سدیم 0/5 مولار بهعنوان بازدارنده خوردگی برای منظور جلوگیری از روند خوردگی در آثار تاریخی مسی مورد ارزیابی قرارگرفته است. بدین منظور، از روش های شیمیایی کاهش وزن و روش الکتروشیمی پلاریزاسیون پتانسیو دینامیک استفادهشده است. همچنین میزان اثربخشی و چگونگی تغییرات رنگ و تنالیته رنگی روی پاتین نمونه های تاریخی بررسیشده است در این راستا، از میکروسکوپ نوری(OM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM-EDX) چگالیسنجی نوری استفاده شد. نتیجه آزمایشها و بررسی ها مبین عملکرد بسیار مناسب عصاره چای سبز در برابر خوردگی است.
    کلیدواژگان: مس، بازدارنده خوردگی، غیرسمی، تاریخی، چای سبز
  • حمید فرهمند بروجنی، عباس عابد اصفهانی، طاهره شیشه بری * صفحه 97

    در دوره ایلخانی و پس از آن، همزمان با بهوجودآمدن حکومتهای محلی، شهر یزد، از امنیت نسبی برخوردار بود. در این دوره ها، بناهای مهمی ساختهشد. همچون: پنج بنای بقعه سیدرکنالدین(مدرسه رکنیه)، بقعه سید شمسالدین(مدرسه شمسیه)، مدرسه کمالیه، مجموعه حسینیان(شاملخانه حسینیان یا طاق بلندها و بقعه گنبد هشت) و بقعه شیخ احمد فهادان. نظربه اینکه، هنر و معماری دوره ایلخانی نقطهای درخشان در هنر سرزمین اسلامی ایران است، باوجود پژوهشهای انجامشده، باید اذعان کرد که اقدام جدی بسنده برای فنشناسی دقیق این آثار(به صورت موضوعی) صورت نگرفته و هنوز ابهاماتی درباره فنون و مواد دیوارنگاری این دوره وجود دارد.
    به دلیل اهمیت پنج بنای یادشده از دید فن دیوارنگاری در این دوره و باتوجه به فرصت ارزشمند و استثناییای که در یک مقطع زمانی برای مطالعه این آثار از نزدیک، فراهمآمد، تلاششد تا ضمن معرفی اجمالی این بناها، مواد و فنون اجرای دیوارنگاری آنها به روش علمی نیز بررسی شوند. دراین راستا، به شناسایی رنگدانه و بستهای بهکاررفته و سرانجام، مطالعه دقیق و از نزدیک فن اجرای دیوارنگاره، پرداختهشد. در بررسی مستقیم دیوارنگاره ها بهنظر رسید که هنرمند از روش گرتهکردن، یا روش انتقال طرح بهوسیله بریده کاغذ(یا مقوا) و یا اجرای خطوط راهنما در زمان اجرا، بهرهبرده است. نتایج پژوهش، بیانگر آن است که رنگدانه های بهکاررفته در تزیین دیوارنگاره های این پنج بنا، عمدتا ترکیبات معدنی بودهاست. فن اجرا نیز پیرو سنتهای رایج دیوارنگاری، مشتمل بر بسترسازی (اجرای لایه های تدارکاتی)، مشخصکردن مرز نقوش، تثبیت خطوط اصلی نقشها و سپس رنگگذاری(با فن آبرنگ) بودهاست.
    روش های بررسی در این پژوهش، مشتمل بر شیمیتر(کلاسیک)، تجزیه دستگاهی، مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی بوده است.

    کلیدواژگان: ایلخانی، دیوارنگاری، فن شناسی، رنگدانه، یزد
  • بدری حکیمیان صفحه 113
    تاریخ هنر و میراث فرهنگی سرزمین ایران، سرشار از آثار هنری بسیاری همچون سوزندوزی های فلزی مزینشده روی پارچه های تاریخی است. حفاظت و صیانت از چنین آثاری که زینتبخش مجموعه های شخصی و موزه ها است؛ امری مهم بهشمارمیرود. تعداد بسیاری از آنها، به دلیل شرایط نامناسب نگهداری، استحکام اولیه خود را ازدستداده و تیره، کدر و فرسوده شده اند. ازینرو، ارایه راهکارهای مناسب برای نگهداری و مرمت اینگونه پارچه ها و سوزندوزی ها، امری ضروری است.
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی فنی و تکنیکی، آسیب شناسی و ارایه روش حفاظت و مرمت قطعهای از پارچه پرده برقع پوشش کعبه است. این پارچه، از یک سو به دلیل قداست کعبه، از ارزشهای تاریخی، فرهنگی و زیباشناختی والایی برخوردار است و از سوی دیگر، در اثر وجود آلودگی ها روی پارچه و سطح سوزندوزی های فلزی طلا و نقره آن، ظاهری بسیار تیره و کدر بهخودگرفته است.
    بر این اساس و باتوجه به مطالعات، مشاهدات و آزمایشات انجامشده که شامل شناسایی الیاف بهروش های آزمایشگاهی، دستگاهی(AAS)، میکروسکوپی نوری، متالوگرافی و الکترونی پیمایشی(SEM) است و نظربه اصول حفاظتی، شیوهای برگزیدهشد که با بهرهگیری از آن، بهترین نتایج بهدستآمد. آنگونهکه روی ظاهر و زیبایی اثر، تاثیر نامطلوب نداشت و اثر برای نمایش در موزه قابل ارایهگردید.
    بنا براین روش، خشکشویی پارچه و سوزندوزی های فلزی پرده برقع کعبه و روش دوخت، برای استحکامبخشی سوزندوزی های فلزی طلا و نقره، انتخاب و اجراشد.
    کلیدواژگان: فن شناسی، آسیب شناسی، سوزن دوزی، حفاظت، مرمت، پرده کعبه، برقع
|
  • Sasha Riahi Moghaddam Page 1
    Sar-Yazd village is strategically situated near to the ancient road of Yazd-Kerman. It is a small village of almost 500 populations and is located at a distance of 20km from the southern part of the city of Yazd. In this paper an attempt is made to foreground the historical and cultural landscape of Sar-Yazd. This article is divided into three sections. First، the historical and morphological development of Sar-Yazd is illustrated. The significance of water resources، natural setting as well as socio-economic characteristics are highlighted. Second، various factors associated with the significance of Sar-Yazd are characterized. These are architectural، cultural and natural values as well as local traditions and lifestyle. Finally، the intervention theory and policy is discussed. This is then followed by strategic suggestions، which are concentrated mainly on four major cultural، historical and natural axes of Sar-Yazd. It is assumed that by conservation and improvement of these key morphological structures and other less tangible values، the cultural and living landscape of Sar-Yazd will be well-maintained and empowered. The results of article shows In the comprehensive conservation on village of Saryazd‚ With emphasis on ability of cultural، historical and natural Prosperity can be restored to different parts and Physical and social life improve it.
    Keywords: historical fabrics, cultural landscape, rural tourism‚ conservation‚ Sar, Yazd
  • Mahmood Mohammadi, Maryam Azimi, Hamed Moghaddam, Mojtaba Rafieian Page 15
    Ignoring the cultural-historical values of old fabric of cities triggers restoration activities which are simply physical and do not consider social aspects. In urban planning، urban public spaces are considered as the context of social relations between citizens. Thus، this research seeks revitalization of historical fabrics with an emphasis on social aspects of urban public spaces. The goal of this paper is to assess social interactions in public spaces of old town of Lar to recognize and classify their strengths and weaknesses and present more appropriate and effective strategies for their improvement. The nature of survey is applied، the method is analytic–descriptive and data is gathered via documentary studies، standard questionnaire of PPS and observations. In the process of analysis and assessment، descriptive and inferential statistics has been used as well. The results of One Sample T-Test show that the sociability of public spaces in old town of Lar is (0. 75) and this rate is lower than normal rate. For more precise survey، the 34 public spaces of Lar are divided into 7 functional groups and their scale of sociability component and sub-components are surveyed. The results show that the spaces with public street function have the highest and community spaces have the lowest rate in sociability. Also، four sub-components such as in-group activity، being public، being participatory and being viewpoint are recognized as influential components on sociability of public spaces. The results show that in the subcomponent of in-group activity، sporting spaces have the highest and community spaces have the lowest rate، in being public subcomponent، public streets have the highest and religious spaces with micro scale function have the lowest rate، in being viewpoint، sporting spaces have the highest and commercial spaces have the lowest rate، and in being participatory، community spaces have the highest and sporting spaces have the lowest rate among other functions. Finally، after surveying and recognizing damaged points of public spaces in old town of Lar، a number of strategies are proposed for improving the quality of spaces according to the quality of subcomponents.
    Keywords: revitalization of historical fabric, old town of Lar, urban public space, social interaction
  • Farhang Mozafar, Mohammad Masoud, Sajed Rastbin Page 29
    For improving the quality of urban life in historical fabrics، social values embedded within the fabrics are more important than the physical restoration. Nowadays، the physical restoration of historical fabrics done in our country has not realized the defined goals and perspectives in many cases. Although such restorations can be a part of the process of improving the visual qualities of the environment، the most important element triggering the sustainable social life and improvement of urban life in historical fabrics as a basic factor of retaining the fabrics، is considering the social dimensions in restoration and revitalization of historical fabrics. Social capital is one of the main factors in sociology and social sciences which has recently been applied as a conceptual tool in improving the environmental qualities. Since the promotion of social functions underlying the historical fabric can be used as a strategy to maintain، revitalize and restore the fabric، the aim of this study is to find a logical relationship between the level of social capital and environmental qualities in order to offer an urban approach of social capital and apply it as a functional tool in urban design and especially in retaining and revitalizing historical fabrics. In order to achieve the research goal، the Analytical Hierarchy Process (AHP) technique has been applied to quantify and assess the ultimate results of the urban qualities. The results of this study show the existence of a direct relationship between qualities of walkability and sociability and social capital as well as a dual relationship between the quality of permeability and social capital. The comparison of each pair of the above-mentioned factors also indicates that the relationships between the urban qualities and social capital are nonlinear. This is because of the influence of many other factors on social capital and the complexity of the relations between them.
    Keywords: historical fabrics, social capital, urban qualities, sociability, walkability, permeability, Jolfa, Isfahan
  • Hossein Raie Page 47
    In the past، most cities and villages located in mountainous، dry and warm climate in Iran were protected by fortresses. Every fortress was built with different construction materials for specific defense system in relation to surrounding geomorphology and climate. Residential، governmental and general city buildings were inside these fortresses and horticultural-agricultural zones were mainly outside the boundary of them. Therefore، the formation of watch towers in the vicinity of the fortresses was natural. Surroundings of Niasar were mainly controlled by two-story towers. This could be due to the flat nature of the geomorphology of the area. These towers were used for monitoring and alarming the residents in the region of the possible hazards and danger of invading enemies. This type of towers was mostly built in Safavid and beginning of Qajar dynasties، mainly for increasing assaults by local bandits such as Naeb Hosein-e Kashy (from Kashan). Presence of fortress، watch towers and other defense structures in Niasar created a unique military defense system that worked individually or in combination with other defense mechanisms. The very existence of such structures gave a sense of security to local farmers. Occasionally، these towers were used as a seasonal residence by some farmers. With regard to formation، structure، geomorphology and the construction materials، the studied watch towers are of three types. Village-towns such as Niasar، Noushabad، Aran and Bidgoal and the surrounding farms are where these towers located. Many watch towers are still alive and active and function as before. These towers are part of the scenery today and can be elements for sightseeing.
    Keywords: watch tower, Niasar vicinity, ecological complexes, Chalghab, historical farms
  • Reza Abouei, Hamidreza Jayhani Page 67

    The area of Fin-e Koochak is six kilometers away from Kashan. Nowadays، this area is a part of the main city. However، from the point of view of formation procedure and spatial structure it was a separate residence area in the past. Due to pleasant environment and good weather، this area has accomodated royal residents all along its life. According to historical texts، Fin-e Koochak was considered as a countryside area for Kashan. Extensive changes in suburban areas during two decades have damaged some aspects and structures in Fin-e Koochak. The proximity of Fin to Kashan has caused some serious damages، too. As a result of having qanat and permanent water، these kinds of settlements with their gardens have always had spatial and environmental values. Today all of these values confront with widespread changes and serious damages. This article studies the pathology of environmental landscape in Fin area with an emphasis on city scape and image. Landscape analysis in residential area of Fin based on Paul D. Spreiregen and studying about the images of there among people based on Kevin Linch’s theory، are of major parts in current article. After that، the research findings will be compared to concepts and visual goals of designing based on Simon Bell. This will show how the destructions in a region can affect the main concepts through which it is formed beyond the structural and visual disturbances.

    Keywords: landscape, pathology, Fin, city scape
  • Gholam Reza Vatankhah, Hamid Reza Bakhshandehfard, Mohammad Ali Golozar, Mohammad Reza Sabzalian Page 85
    In this article، a new non-toxic inhibitory solution extracted from Camellia Sinensis (green tea) and its efficiency in 0. 5 M NaCl are investigated. For this purpose، weight loss methods and polarization dynamics electrochemical methods are used. Also، the evaluation of patina changes in historical samples is performed. For this purpose، optical densitometry on patina، optical microscope (OM)، scanning electron microscope (SEM) and Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) are applied. The results show very good inhibitory property of this solution.
    Keywords: copper corrosion, non, toxic inhibitor, historical artifacts, Camellia Sinensis (Green tea)
  • Hamid Farahmand Boroujeni, Abbas Abed Esfahani, Tahereh Shishebori Page 97

    Relative security and peacefulness at the age of Ilkhans and simultaneous with the formation of local governments in Yazd city resulted in a good atmosphere for the appearance of well-built constructions such as “Sayyed Roknoddin mausoleum” (Roknieh School)، “Sayyed Shamsoddin mausoleum” (Shamsieh School)، “Kamalieh School”)، “Hussaynian Complex” (including the Hussaynian house or Taq-Bolandha and Gonbad-Hasht mausoleum)، and “Shaykh Ahmad Fahhadan mausoleum”. Considering the Ilkhanid era as a golden age of Persian art and architecture among other Islamic countries، it should be stated that very little effort has done on studying mural painting materials and techniques of this luminous time. Considering the significant values of these five monuments and profiting by the exceptional opportunity for close study of mentioned paintings and decorations، the main goal of this research is the scientific study of above mentioned mural painting materials and techniques. In direct study of wall paintings it seems that the artist has used one of the following

    Methods

    tracing، transferring the design by paper pieces and using guidelines during the performance. According to the current study، no inorganic pigments were detected in decorations of five mentioned monuments. Similar to most common Persian wall painting traditions، here، the main stages of mural painting were detected: priming (different layers of intonaco)، drawing (Tarh Andazi)، fixing the design borders (Qors Kardan-e Tarh) and watercolor painting. Thus، the library and field studies were followed by performing necessary spot tests and using relevant instrumental methods of analysis.

    Keywords: Ilkhanids, wall painting, techniques, pigment, Yazd
  • Badri Hakimian Page 113
    History of art and cultural heritage associated with our handicrafts is overflowed with relics such as metallic needle works on historical fabrics which embellish private collections. Conservation and maintaining of such relics are among our duties. Most of these relics have lost their original consolidation، color، brightness and become darker، turbid and worn out. Appropriate methods are necessary to conserve and restore such textile and needle work. Thus، the effective factors and process of damage have to be studied. The main purpose of this research is to investigate technologically and pathologically the fabric of a piece of Ka’ba’s curtain and provide a way for its protection and repair. Due to the sanctity of Ka’ba، this fabric is of high historical، cultural and aesthetic values but the surface of Borgha has become dark and murky because of the pollution in the air and also application of metallic golden and silver needle work. In this research، observations and laboratory investigations are carried out by means of multidisciplinary methods such as fiber examination methods، ASS، microscopic and metallographic techniques as well as SEM. Accordingly، considering the principle of conservation، the best manner has been used for more durability and also restoration of this valuable relic for the museum presentation. According to this method، dry cleaning of the fabric and metallic needle work of the curtain was selected and used for consolidating the metallic golden and silver needle works of the fabric.
    Keywords: technology, pathology, needle working, conservation, restoration, Kaba, Borgha