فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسام اصلانی، آصفه میرنیام، مجید علومی صفحه 1
    گچبری، از قدیمیترین شیوه های تزئین معماری ایرانی است. در میان شهرهای داعیهدار شکوفایی هنر گچبری ایرانی، شهر یزد پیشینهای برجسته دارد. در ادوار تاریخی این شهر، دوره قاجار، پررونقترین عصر بهکارگیری گچ در تزئینات معماری آن است. بین شیوه های متفاوت آفرینش این هنر، اجرای نقوش با ضخامت بسیار اندک، در نمایی بسیار ظریف و هنرمندانه، روش معمول و متداول این دوره بودهاست. شواهدی همچون بهچشمنیامدن رد ابزار گچبری، وجود طرحهای تکرارشونده کوچک، اندازه یکسان نقوش بدون کمترین تفاوت و تغییر و اجرای گچبری با ضخامت بسیار کم، اجرای این تزئینات را بهوسیله ابزار گچبری و برش و کندهکاری لایه گچ، منتفیمیکند. آنچه در بررسی اولیه به ذهن میرسد، استفاده از نوعی قالب در اجرای این تزئینات است. از سوی دیگر، بهنظرمیرسد تزئینات یادشده در موارد متعدد باوجود شباهتهای بهظاهر بسیار، با شیوهای متفاوت اجراشدهباشند.
    ازینرو، هدف اصلی این پژوهش، شناسایی تفاوتها و گوناگونی روش های بهکاررفته برای اجرای این نمونه از گچبری ها در شهر یزد، دوره قاجار، است. برای شناخت بیشتر روش های اجرای این شیوه تزئینی، برای نمونه، تزئینات محراب شبستان شاهزاده در مسجد جامعکبیر یزد مطالعهشد. جهت بهدستآوردن نتیجه مطلوب، از روش های آزمایشگاهی و دستگاهی استفادهشد. همزمان، تعداد بسیاری از مقالات و منابع مکتوب که غیرمستقیم به این شیوه تزئینی اشارهکردهاند نیز، بررسی شدند.
    مشاهدات بصری و میکروسکوپی از مقاطع سطحی و عرضی نمونه های تزئینی، شناسایی عناصر تشکیلدهنده لایه های گچ و بررسی حضور مواد آلی و معدنی احتمالی در ترکیب با گچ، بررسی ساختار بلوری ترکیبات، رفتارانباشتگی و واپاشیدگی آنها و اندازه و ریختشناسی کریستالها، ازجمله نتایج کاربرد دو شیوه جداگانه اجرای آرایه های گچی قالبی با قالب پیشساخته، با بهکارگیری گچ زنده در اجرای تزئینات حاشیه تاقنمای محراب و روش قالب مهری با استفاده از گچ نیمکشته برای اجرای تزئینات لچکی تاقنمای محراب است.
    ضمن اینکه، بهکارگیری دو فن با ظاهر بسیارمشابه، همزمان در بخشهای نزدیکبههم در یک اثر تاریخی، هرچند گوناگونی فنون کار را با مصالح گچ در دوره قاجار نشانمیدهد لیکن سببشدهاست تا در بررسی های اولیه، تفاوتهای این دو شیوه نادیدهگرفتهشوند.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، یزد، آرایه های گچی قالبی، مسجد جامع، محراب شبستان شاهزاده
  • صدیقه کلانتری، محمود محمدی صفحه 15
    یکی از ویژگی های منحصربهفرد بافت شهری اصفهان مادی ها است. شبکه مادی ها در اصفهان، بخشی از هویت این شهر بهشمارمیرود. در گذشته های نهچندان دور، مادی ها بهسبب کارآییشان در امور کشاورزی، جمعآوری آبهای سطحی و آبادانی شهر از اهمیت ویژهای برخورداربودهاند و یکی از جلوه های زیبا و دلانگیز شهر اصفهان محسوبمیشدهاند. لیکن توسعه های شهری اخیر و افزایش تراکم فعالیتها، ساختارها و عناصر کالبدی در محدوده شهر و ازبینرفتن باغها و مزرعه های شهری موجبگردید تا این عنصر هویتبخش بافت شهری اصفهان بهدست فراموشی سپردهشود و از میان برود.
    ازینرو، تلاش نگارندگان در این نوشتار برآن است تا افزونبر بازگوکردن ارزش و اهمیت چنین عنصری، راهکارهایی نیز، برای حفظ و ساماندهی مادی های بافت قدیم اصفهان تدوینکند. برای رسیدن به این هدف، پژوهش حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسشها است که ساماندهی مادی ها با چه عواملی در ارتباط هستند و این مهم، چه تاثیری بر وضعیت محله هایی که مادی ها از آنها میگذرند، خواهدگذاشت.
    بنابر ماهیت کاربردی این پژوهش، روش تحقیق تحلیلی به کار گرفته شده است. دراین راستا، برای گردآوری اطلاعات افزونبر مطالعات کتابخانه ای و بررسی نقشه ها، برداشتهای میدانی نیز، انجامگرفتهاست. همچنین، برای تحلیل اطلاعات از تکنیک سوات بهرهگیریشده است.
    نتیجه بهدستآمده از این مقاله، نشانگر آن است که مادی ها دارای ویژگی ها و امتیازاتی هستند که با برنامهریزی صحیح و هدفمند درباره آنها، میتوان به نتایج مثبت و مطلوبی در خصوص آنها دستیافت. تحقق این مهم، هم منطبق با اصول فضایی- کالبدی شهرسازی سنتی ایرانی است که بافت قدیم اصفهان براساس آن شکلگرفته و هم، هماهنگ و همجهت با اصول شهرسازی نوین و پایداری که در آن توجه و احترام به انسان، نیازها و ارزشهای فرهنگی- اجتماعی او، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
    کلیدواژگان: شهرسازی اصفهان، ساماندهی، بافت قدیم، مادی
  • مهدی رئیسی، محمدرضا بمانیان، فرهاد تهرانی صفحه 33
    بهنظر میرسد یافته های فعلی درباره آنچه در معماری سنتی ایران کاربندی نامیدهمیشود، انسجام کافی ندارد. دیدگاه های موجود هم، دو موضع سرحدی دارند؛ گاه آن را سازهای باربر دانسته و گاه کاری صرفا تزئینی. ازسوی دیگر، جداساختن نمونه های گوناگون مشابه، با تکیه بر دیدگاه های موجود، امکانپذیر نیست.
    بنابر آنچه بیان شد، پرسشهایی از این دست قابل طرح است که در زمینه معماری سنتی ایران چه کمبودهایی درخصوص دیدگاه ها و تعاریف فعلی وجود دارد، چگونه میتوان معیارهایی کارآمد، در مفهوم کاربندی ارائه داد و نهایت اینکه کلید تشخیص این نمونه ها از یکدیگر چیست.
    در پژوهش حاضر تلاش شده تا سه ابهام در نامگذاری، تشخیص هندسه و تشخیص نقش ساختمانی در یافته های فعلی شناسایی و تحلیلشوند. سپس، در هر بخش با تکیه بر نگرش درونفرهنگی، راهحلی برای زدودن این ابهامها ارائهشود. براین اساس، سه معیار در هندسه نظری، هندسه عملی و نقش ساختمانی برای تشخیص نمونه ها تبیینمیگردد.
    از اینرو هدف مقاله پیشرو، دستیابی به شناختی صحیح از ظاهر کاربندی است. روش بهکاررفته توصیفی تحلیلی با تکیه بر اطلاعات میدانی، کتابخانه ای و آتلی های است.
    نتیجه بررسی نمونه های مختلف برمبنای سه معیار یادشده، تمییز هشت گونه کار(اعم از آمود و غیرآمود) است. از میان آنها دو گونه، دربردارنده کاملترین نمونه ها بهلحاظ هندسه نظری و عملی هستند که میتوانند الگوی ارزیابی گونه های دیگر نیز قرارگیرند. بدین جهت لازم است در بررسی های آتی به تمایز این گونه ها توجه ویژهای مبذولگردد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، معماری سنتی، کاربندی، رسمیبندی، باریکهتاق متقاطع
  • سید محمد امین امامی، سمیه نوغانی** صفحه 55
    فرایند کربناتیزاسیون مجدد کانی های کربناته در ماتریکس سفالهای تاریخی باتوجهبه بررسی شرایط محیط قرارگیری اثر و همچنین آسیبشناسی نمونه و پیشگیری از آسیبهای بعدی، دارای اهمیت است. درصورتیکه، فرایند تجزیه فازهای کربناته (مانند کلسیت CaCO3 و یا دولومیت Ca،Mg(CO3)2) طی مراحل پخت سفال، کاملنشده و یا کلسیم اکسید (CaO) شکلگرفته بهسبب توقف فرایند پخت، به فازهای پایدار دمای بالا تبدیلنشود، این ترکیب میتواند در مجاورت رطوبت (آب و یا بخار آب)، به فرم کلسیم هیدروکسید (پرتلندیتCa(OH)2) درآید. تنش حاصل از فشار کریستالیزاسیون و افزایش حجم ناشی از رشد این فاز جدید، میتواند سبب ایجاد ریزترک، ترک و جدایش در ساختار سفال گردد. همچنین، پرتلندیت قابلیت جذب کربن دیاکسید را دارد و پس از جذب (CO2)، به تشکیل کریستالهای کلسیت ثانویه سرعتمیبخشد. در اثر تجزیه فازهایی چون گلنیت و آنورتیت در محیط مرطوب با (pH) اسیدی نیز، کلسیت ثانویه میتواند تشکیلشود. فاز کربناته نسبتبه محیط اسیدی بسیار حساس بوده و با جذب (H+)، به بیکربنات محلول در آب تبدیلمیشود. پرتلندیت نیز قابلیت انحلال در آب را دارد. بنابراین، توجه به حضور دانه های کربناته در ماتریکس سفال هنگام فرایند مرمت، بسیار قابل توجه است.
    هدف از نگاشتن این مقاله، ارزیابی فرایند کربناتیزاسیون در سفالهای باستانی از طریق مطالعه مقاطع نازک با استفاده از میکروسکوپ پلاریزان است. از این طریق، تخلخل ناشی از تجزیه فاز کربناته، روند هیدراسیون و کربناتیزاسیون مجدد کربنات، به صورت تشکیل پرتلندیت و کلسیت ثانویه، قابل بررسی است.
    مطالعات پتروگرافی نشانگر آن است که بررسی فرایند کربناتیزاسیون مجدد در بافت سفال تاریخی، باتوجه به عواملی چون نوع و منشاء فاز کربناته، محیط دفن و تاثیر آن بر میزان تخریب این فازها و تشکیل محصولات ثانویه کلسیم هیدروکسید و کلسیت ثانویه، امکانپذیر خواهدبود.
    کلیدواژگان: سفال باستانی، ساختارشناسی، پتروگرافی، فازکربناته، کربناتیزاسیون مجدد
  • حسین احمدی، عباس عابد اصفهانی، مریم اکبری فرد * صفحه 69

    کتیبه معرق سنگ و کاشی اثری منحصربهفرد، برجایمانده از عهد آلاینجوست که در نمای بالایی بنای خدایخانه مسجد عتیق شیراز قرارگرفته و مهمترین بخش از تزئینات این بنا را تشکیلمیدهد. این کتیبه با گذشت زمان، متحمل آسیبهای گوناگونی شدهاست که باید برای جلوگیری از ویرانشدن بیشتر و فراهمآوردن شرایطی مطلوب برای تامین بقا و ادامه حیات این اثر ارزشمند، چارهای اندیشیدهشود.
    در پژوهش حاضر تلاش برآن بوده تا با استفاده از مطالعات آزمایشگاهی، آسیبهای واردشده بر اثر مورد نظر(بخشهای باقیمانده از زمان ساخت کتیبه و مربوط به زمان بازسازی آن) و میزان آنها شناساییگردد.
    برای شناسایی عوامل آسیبرسان به بدنه و لعاب کاشی، از روش های دستگاهی(AAS، XRD)و(SEM-EDX)و برای شناسایی آسیبهای وارد بر سنگ از روش های دستگاهی(XRD)و پتروگرافی استفادهشدهاست.
    نتایج بهدستآمده نشانگر آن است که این تزئین بهسبب ساختار و ماهیت ویژه آن، از هنگام ساخت(چه از قرن هشتم و چه از زمان بازسازی) دچار آسیب شده و عوامل محیطی و دخالتهای انسانی بهمرور زمان افزون بر سرعت بخشیدن به روند آسیبهای ناشی از مرحله ساخت، آسیبهای جدیدی را نیز پدیدآوردهاند. با استناد به بررسی ها و آزمایشهای انجامشده روی نمونه های مورد بررسی، از میان عوامل محیطی آسیبرسان، رطوبت نقش بارزتری را در فرسایش این اثر دارد.

    کلیدواژگان: آلاینجو، معرق، سنگ، کاشی، آسیبشناسی
  • داریوش حیدری، حامدیونسی، غلامرضا وطنخواه صفحه 83
    آثار برجایمانده از دوره های مختلف معماری ایرانی، افزونبر بیان تغییر و تحول آنها بیانگر تکامل و گسترشدانش ایستایی، سازه، شناخت و تولید مصالح گوناگون است. در پایداری معماری ایرانی عوامل مختلفی تاثیرگذارهستند که از میان آنها، مصالح یکی از بخشهای مهم و اساسی بقای آثار معماری است.
    ایرانیان درطراحی ملاتهای مختلف و مطابق با شرایط هر بنا، از هوش و استعداد سرشاری برخورداربودهاند. آنچنانکه، بسیاری از این ملاتها پس ازگذشت قرنها همچنان، پابرجا باقیمانده و ویژگی های خود را ازدست ندادهاند. همین اهمیت ملاتها موجبگردید که نگارندگان مقاله پیشرو برآن شوند تا تحقیق گستردهای را درباره آنها به انجامرسانند. چراکه، شناخت و آشنایی با ساختار و ترکیبات مورد استفاده در این ملاتها، سبب گزینش روشی مناسب در حفاظت و مرمت میشود.
    مقاله حاضر، گزیده بخشی از پژوهشهای انجامشده در زمینه بررسی ملاتهای آهکی بهکاررفته در حمام تاریخی شاهزاده های اصفهان است. همچنین در این مقاله، درباره روش های تهیه ملاتهای تاریخی با هدف رسیدن به ترکیبات موجود طرح اختلاط و شیوه اجرای ملاتهای جدید برای مرمت نیز، مطالعهشدهاست.
    آزمایشهای گوناگونی روی ملاتهای ساروجی تهیهشده از این بنای تاریخی، صورتگرفت. پس از بررسی های نتایج این آزمایشها و انجام مطالعات میدانی و کتابخانه ای، نمونه های جدید ملات ساروج با نسبتهای متفاوت ساختهشد. در مرحله نهایی، با انجام آزمایشهای مکانیکی مختلف روی نمونه های ساختهشده، ملات بهینه با داشتن ویژگی های مشابه با ملاتهای تاریخی مورد مطالعه، برای استفاده در امر مرمت گزینششد.
    کلیدواژگان: ملات تاریخی، ملات آهکی، ساروج، آنالیزXRD، آنالیزTG، DTG
  • عاطفه شکفته، امیدعودباشی، ملیحه بکرانی، مسعودسیاپوش، بهنودسیاپوش صفحه 99
    استحکامبخشی آثار سنگی یکی از موارد در عملیات حفاظت و مرمت است که طی سالهای گذشته بسیار مورد توجه متخصصان حفاظت و مرمت آثار تاریخی بوده است. یکی از روش های مورد استفاده در حفاظت و مرمت آثار سنگی ساخته شده از سنگ آهک، بهکاربردن روش آهک است. بخشی از این روش، کاربرد آب آهک در استحکامبخشی سنگ است. این روش در طول سالیان گذشته در مناطق مختلف دنیا بهویژه انگلستان استفاده شده و نتایج مناسبی هم با کاربرد این ماده در استحکامبخشی سنگ در بعضی پژوهشها بهدستآمدهاست.
    در مقاله پیشرو، نخست روش های مختلف استحکامبخشی سنگ معرفی و دسته بندی شده و پس از آن، روش آهک و مکانیزم استحکامبخشی سنگ آهک با استفاده از آب آهک معرفیگردیدهاست. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی کاربردی روش آهک جهت استحکامبخشی به آثار سنگی قرارگرفته در فضای باز است.
    پرسش اصلی مقاله حاضر، ارزیابی کارآیی و قابلیت روش آهک در استحکام بخشی سنگ آهک تشکیلدهنده اثر سنگنوشته خرمآباد است. نتایج مطالعه و آزمایش روی اثر سنگ نوشته خرمآباد متعلق به قرن ششم (ه.ق.) ارائه شده است. برای این مطالعه از روش های میدانی و آزمایشگاهی که شامل پتروگرافی، XRF، XRD و SEM-EDS است، استفاده شد. نتایج مطالعات نشاندهنده وقوع هوازدگی فیزیکی و شیمیایی در ساختار سنگ آهک این اثر و از بینرفتن بخشی از کتیبه آن بهسبب هوازدگی است. در پایان عملیات حفاظت و مرمت انجامشده روی اثر باتوجهبه نتایج مطالعه های آزمایشگاهی و میدانی ارائه شده است. عملیات اصلی حفاظت روی اثر، استحکامبخشی سنگ با استفاده از روش آهک است. نتایج بهدستآمده پس از پنج سال، بیانگر تاثیر مثبت روش یادشده در کنترل روند فرسایش در سنگنوشته خرمآباد است.
    کلیدواژگان: سنگنوشته خرمآباد، سنگ آهک، هوازدگی، استحکامبخشی، روش آهک
  • فرهنگ مظفر، فریال احمدی، علی اسدپور صفحه 117
    نشریه های تخصصی و ترویجی بنابرخوانندگان متعدد خود، از این توانایی برخوردارند که بستر مناسبی را برای افزایش دانسته های علمی و یافته های تجربی در حوزه مرمت بناها و بافتهای تاریخی فراهمآورند. ازاینروی، بررسی این نشریات ازجهت محتوا و تعداد مقالات چاپشده در آنها میتواند تصویری آشکار از این حوزه را به مخاطبان، متولیان نشر و پژوهشگران نشاندهد.
    در این نوشتار، تلاش برآن بوده تا مقالات منتشرشده در 9 نشریه ترویجی-تخصصی «مرمت، معماری و شهرسازی»که یکی از نشریات پرشمارگان کشور است، در بازه زمانی ده ساله(1380 تا 1390)بررسیشوند. روش تحقیق در این پژوهش، آماری-تحلیلی در بستری پیمایشی است. برای تحکیم نتایج پژوهش نیز از ثبت نظرات متخصصان با تکمیل پرسشنامه استفادهشدهاست.
    مقالات منتشرشده در سه زیرگروه؛1. مبانی نظری مرمت، 2. تجربیات مرمت و 3. معرفی آثار واجد ارزش مرمتی در ایران و سایر نقاط جهان بخشبندیشدهاند. ضمناینکه کلیه مقالات در دو حوزه: مقالات تالیفی و ترجمهای نیز طبقهبندیگردیدهاند.
    نتایج بهدستآمده از این پژوهش، نشاندهنده سهم بسیار اندک (30/01%) مباحث مرمت در نشریه های مورد بررسی است. همچنین، بیشتر مقالات(56/09%) به حوزه مباحث نظری مرمت اختصاص داشته اند. معرفی تجارب مرمت و آثار واجد ارزش در ایران(38/41%) و جهان (5/5%) بهترتیب در جایگاه های بعدی بودند. افزون براینها، مقالات تالیفی رشد فراوانی را دربرابر سیر نزولی مقالات ترجمهای در ده سال اخیر داشته اند.
    بااینحال بررسی روند کنونی، امکان پیشبینی مشخصی از وضعیت مباحث مرمت در نشریات را فراهمنمیآورد. البته، حرکت روبهرشد مقالات مرتبط با حوزه مباحث نظری، در آینده هم میتواند، نشان دهد که مقالات مبانی نظری مرمت درصدر تعداد مقالات منتشرشده در زمینه مرمت قرارداشتهباشد. راهاندازی نشریات الکترونیکی و ترغیب بخش خصوصی به انتشار نشریات ادواری، بخشی از پیشنهادهای نگارندگان این نوشتار است که متخصصان این امر نیز اجرای آن را تاییدکردهاند.
    کلیدواژگان: نشریه های ترویجی، تحلیل آماری، مرمت، محتوای موضوعی، ماهیت مقاله ها
|
  • Hesam Aslani *, Asefeh Mirniam, Majid Oloumi Page 1
    Stucco decoration is one of the oldest methods of architectural decoration in Iran. The city of Yazd is one of the most famous cities regarding this kind of building decoration. Amongst the different periods of time, Qajar era is the most prosperous era in using stucco decoration. The most common method is making very thin, subtle and artistic patterns. There is some evidence such as no trace of stucco tools, small repetitive designs, designs of the same size without the slightest difference and change and very low thickness of stucco patterns which all reject the use of stucco tools such as cutting and carving tools during the decoration procedures. What comes to mind in the first view is the usage of a template in the creation of this ornament. It seems that although the stucco decorations are the same, the methods are different. The outstanding example of this decoration can be seen in dome chamber of Prince mihrab in Jame Mosque of Yazd. In order to investigate such decoration methods, samples of these ornaments were taken for observational and laboratory studies. At the same time, a wide range of articles and different sources, which point indirectly to this kind of decorations, were studied. The findings of this study show that two different methods of molded plaster have been used.
    Keywords: Qajar period, Yazd, molded plaster, Jame mosque, Prince dome chamber
  • Sedighe Kalantari, Mahmood Mohammadi Page 15
    One of the unique features of urban texture of Isfahan is “madies”. Nets of madies in Isfahan can be considered as a part of this city’s identity. Not far ago, madies were especially important in agricultural affairs, collecting surface water and city development and were counted as one of the beautiful and pleasing visual effects of the city. But recent urban development and the increas in the density of activities, structures and skeletal elements around the city and loss of gardens and urban farms cause this identity-giving element to be forgotten and disappeared.Therefore, in this paper, in addition to explain the value and importance of such an element, the author tries to suggest a number of strategies to conserve and restore the old fabric of Isfahan’s madies. To achieve such a goal, this research seeks to answer several questions such as which factors are associated with organizing the madies and what are the effects of this matter on the places in the neighbourhood of madies? Due to the nature of this research, the analytical method is used. Accordingly, for gathering information, in addition to library studies and checking the maps, field studies are done as well. For the analysis of information the technique of SWOT is used. The result of this study shows that madies have potential which can lead to positive and desired results by correct and targeted planning of them. Achieving this matter is not only in accordance with spatial-physical principles of traditional Iranian urban planning according to which the old fabric of the city has been shaped, but also accords with principles of the modern and sustainable urban planning in which human being and his needs and cultural-social values are considered and respected.
    Keywords: urban planning of Isfahan, organizing, old fabric, madi
  • Mahdi Raeisi* Mohamadreza Bemanian, Farhad Tehrani Page 33
    It seems that findings about the so-called “Karbandi” in traditional Iranian architecture (also known as ribbed vault, arch net, stellate vault etc), are unfortunately not comprehensive and coherent enough. Existing ideas have two extremes: sometimes Karbandi has been counted just as a load-bearing structure and sometimes as a completely decorative one. With existing analyses it is difficult to distinguish the several similar cases. What are the deficiencies of current descriptions and concepts? Is it possible to have a practical concept of Karbandi? What is the key for identifying Karbandi? Our aim is to develop a correct knowledge of Karbandi’s appearance. The research method is descriptive-analytical based on library, atelier and field information. The article identifies three ambiguities (in naming, recognizing geometry and recognizing building function) in current findings and presents a solution for each one on the basis of an inter-cultural viewpoint. Accordingly, some criteria in buildging function, theoretical geometry and practical geometry are proposed for distinguishing different cases. Based on the three criteria, eight types of Kar (including both revetment and non-revetment) are separated in which two types are geometrically the most complete ones and can be considered as standard types for evaluating other cases. It seems that future examinations should pay more attention to these diverse types.
    Keywords: Islamic architecture, traditional architecture, Karbandi, Rasmibandi, cross, ribbed vaulting
  • Mohammad Amin Emami, Somayeh Noghani Page 55
    Re-carbonation process of calcareous phases in the texture of ancient potteries is important regarding the burial environment, pathology and prevention of future damages. If the decay process of carbonatic phases (e.g. calcite CaCO3 and dolomite Ca,Mg(CO3)2) during firing is not completed or calcium oxide (CaO) is not transformed to stable phases at high temperature (as a result of stop the firing), this can be combined with moisture (water or water vapor) and calcium hydroxide (portlandite: Ca(OH)2) can be formed. Crystallization pressure followed by increasing the volume from new growth phase can cause crevices (the narrow cracks), cracks and separations of the structure of pottery. Furthermore, portlandite can absorb carbon dioxide to form secondary calcite crystals. Formation of secondary calcite occurs after decomposition of gehlenite and anorthite in moist and acidic environment. Carbonate phase is very sensitive to the acidic environment and, by absorbing H+, it is transformed to bicarbonate phase which is soluble in water. In addition, solubility of portlandite in water is well known and therefore the presence of carbonate grains in the matrix of pottery during conservation and restoration process is remarkable.The purpose of this paper is to review re-carbonation process through investigating the thin sections of ancient potteries by means of polarize microscope. Pores generated from decomposition of carbonate grain, re-carbonation and formation of new crystalline phases (such as portlandite and secondary calcite) can be detected by this method.Petrographical investigation of thin section of ancient potteries implies that the type and origin of carbonatic phase, burial environment and its effect on decomposition of carbonates, and formation of secondary products (portlandite & secondary calcite), are important parameters for investigating the re-carbonation process.
    Keywords: ancient pottery, structure, carbonatic phases, petrography, re, carbonation
  • Hosain Ahmadi, Abbas Abed Esfahani, Maryam Akbarifard Page 69

    The mosaic stone-and-tile inscription, which is a unique work of art dating back to the Injuids period, is located on the upper facade of the Khodaikhaneh of Shiraz’s Atiq mosque and constitutes the most significant decoration of this building. It has suffered various damages due to old age and new strategies and solutions are required to preserve this precious monument. The goal of the present study is to identify and measure these damages using laboratory investigations. To do so, XRD and AAS methods were used to identify factors damaging the body and glaze of the tiles and, in order to identify the factors damaging the stones, the XRD and petrography methods were adopted. The findings show that due to its unique structure, this decoration was exposed to damages both at the time of its constrcution and reconstruction and human and environmental factors not only accelerated the rate of its damages but also triggered new damages. Based on the investigations conducted on the samples, humidity was detected to be the most important factor in damaging this monument compared to other factors.

    Keywords: Injuids, mosaic, tile, stone, pathology
  • Dariush Heidari, Hamed Younesi, Gholamreza Vatankhah Page 83
    Having an old civilization, Persia is among important countries in the world with rich architecture. The remains of different historical priods show not only the evolution and transformation of Persian architecture but also the evolution and development of knowledge of static, structure and production of different kinds of building materials. Sustainability of Persian architecture is due to different parameters among which building materials is one of the main principles of monuments’ survival.Persians have used their talents to devise a variety of mortars suitable for the conditions of each building. Due to the smart considerations in mortar production, these mortars are still very well preserved and have not lost their qualities after centuries. This paper investigtes the structure and composition of a special kind of mortar which is very important in choosing the suitable method of coservation and restoration. This mortar is a kind of historical lime one – Saruj – which has been identified and accordingly a method for its preparation has been proposed which is suitable for conservation and restoration purposes.
    Keywords: historical mortar, lime mortar, Saruj, XRD, TG, DTG
  • Masoud Siapoosh, Behnood Siapoosh Page 99
    Consolidation of stone monuments and artefacts is a conservation operation that has considered by conservators and conservation scientists in last years. One of the methods in conservation of lime stone monuments and artefacts is Lime method. One part of this method is consolidation by lime water. The method has used in last years, especially in England, and some suitable results have achieved in some cases.In this paper, first the stone consolidation methods are introduced and classified and then, the lime method and mechanism of limestone consolidation by lime water have reviewed. The aim of this method is assessing the application of Lime method in consolidation of limestone in air exposed stone monuments. The main question is assessing the lime water consolidation in Sangneveshteh stone monument of Khorramabad (6th century A. H.). For this purpose, the stone has investigated by field and laboratory methods consisting of petrography, XRF, XRD and SEM-EDS. The results show occurrence of physical and chemical weathering in stone surface and loss of some parts in kufic inscription. Finally, the conservation process selected based on results and has presented. The main conservation operation is consolidation by lime water. The stone condition is suitable and show control of stone weathering after five years of conservation.
    Keywords: Sangneveshteh of Khorramabad, Limestone, weathering, consolidation, lime method
  • Page 117
    Professional-educational journals can provide a suitable context for researchers to increase their scientific and practical knowledge. Thus, analysis of the content and quantity of published papers in these journals can reveal the image of restoration domain to the audiences, publishers and researchers. To achieve the main goals of this research, analytical- statistical method as well as questionnaires have been used. It should be mentioned that nine journals have been chosen among fifteen existing journals in a 10-year period and were categorized into three subgroups (theoretical foundation of restoration, restoration experiences and the introducing of monuments with restoration value in Iran and other countries). The results of the current research indicate that the articles of restoration are few among published articles in Iranian journals (10.03%). Among the three subgroups, theoretical foundation of restoration has more contribution in published papers (56.09%). Restoration experiences in Iran (38.41%) and other countries (5.5%) are at the next ranks. The analysis also shows the growth of original papers relative to the decrease of translated papers. Finally, it should be mentioned that the current research cannot provide a prediction of restoration papers in the professional-educational journals. Of course, the growth of theoretical papers can imply that they will be at the first rank in the future. Establishing e-journals and persuasion of private sector to publish journals are the suggestions of the authors of this article which have been emphasized by the experts of this field, too.
    Keywords: educational journals, statistical analysis, restoration, subject content, nature of articles