فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول بیدرام، محمود محمدی، هاجر ناصری اصفهانی* صفحه 1
    خانه های تاریخی ایران براساس شیوه زندگی، منش و اعتقادات، دانش و هنری که مبتنی بر هویت اسلامی ایرانی است، بنا شده اند. حفاظت از آنها به منزله پاس داشت هویت ملی بوده و آگاهی از مقدار منفعت اجتماعی شان، مبنایی برای میزان تسهیلات لازم به منظور حفاظت از این عناصر ارزشمند است. ازآنجایی که ارزیابی منفعت اجتماعی هر کالا یا خدمتی نیازمند ارزشگذاری اقتصادی آن است، هدف این نوشتار نیز ارزش گذاری اقتصادی خانه های باارزش تاریخی برای آگاهی از میزان منفعت اجتماعی آنهاست. شایان یادآوری است که هدف این پژوهش در زمره اهداف پژوهش های کاربردی، روش آن در دسته پژوهش های پیمایشی و محدوده مطالعاتی آن، محله تاریخی جلفای اصفهان است. بنابر آنچه بیان شد، نگارندگان در مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این سوال ها هستند که ارزش اقتصادی خانه های تاریخی محله جلفا چه مقدار است و چه عواملی بر تمایل به پرداخت شهروندان برای خرید خانه های تاریخی اثر میگذارد. ازاین رو، ارزش گذاری خانه های تاریخی براساس مفهوم تمایل به پرداخت مردم، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط انجام شد. نتایج به دست آمده بیانگر این بود که 90 درصد شهروندان به خانه های تاریخی علاقه مند بودند و بیش از 70 درصد آنها ابراز کردند که در صورت توان مالی، تمایل به خرید خانه هایی تاریخی در محدوده مطالعاتی دارند. ضمن اینکه، متوسط ارزش خانه های تاریخی این محدوده را در مقایسه با املاک غیر تاریخی مجاور، 4/7 درصد بیشتر ارزیابی کردند. بدین معنی که ارزش کمی شده منفعت اجتماعی خانه های تاریخی، 4/7 درصد بیشتر از ارزش مالی آنها در شرایط غیر تاریخی است. براساس نتایج برآورد مدل رگرسیونی پژوهش، به احتمال 99 درصد متغیرهای بعد خانوار و شغل افراد، بر تمایل به پرداخت شهروندان برای خرید خانه های باارزش تاریخی تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: منفعت اجتماعی، ارزش گذاری اقتصادی، تمایل به پرداخت، محله جلفای اصفهان، خانه تاریخی
  • لیلی کردوانی*، رویا بهادری، فرانک بحرالعلومی صفحه 17
    مطالعه روی نسخ خطی قدیمی شامل شناسایی بستر، مرکب و رنگدانه های مورد استفاده در آنها همچنین شیوه های درمان، نمایش و نگهداری این آثار، از موضوعاتی است که همواره ذهن پژوهشگران این حوزه را به خود مشغول داشته است. ازهمین رو در پژوهش حاضر، این چنین مطالعاتی روی یکی از قدیمی ترین مجموعه دست نوشته های قرآنی که شامل پانزده برگ است، انجام شده است. این مجموعه از داخل دیوار بنایی در مهریز یزد به دست آمده که براساس رسم الخطی که دارد متعلق به سده های سوم و چهارم ه.ق. دانسته شده است. پس از بررسی این مجموعه در زیر نور فرابنفش نوع بستر، مرکب سیاه و رنگدانه های قرمز و سبز موجود در آن، با استفاده از روش های دستگاهی شناسایی گردیدند. به علت محدودیت در میزان نمونه ها، برای آنالیز از روش های دستگاهی غیر تخریبی یا روش هایی که به حداقل نمونه نیاز دارند، استفاده شد. بدین منظور، روش های طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه FTIR و میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به آنالیز پاشندگی اشعه ایکس SEM-EDX، به کار گرفته شدند.
    درپایان، نتایج مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که بستر دست نوشته ها، پوست است. همچنین تجزیه شیمیایی مرکب ها نشانگر این بود که در ترکیب برخی از مرکب های قرمز، ترکیبات جیوه (شنگرف) به کار رفته و تعدادی از آنها نیز دارای ترکیبات آلی یا آهن هستند. مرکب سبز دارای ترکیبات مس و در مرکب سیاه عناصری مانند آهن و کربن به کار رفته است. پس از انجام مطالعات آزمایشگاهی و بررسی عوامل آسیب رسان، مراحل حفاظت، مرمت و نگهداری این قطعات پوست نوشت قرآنی نیز انجامگردید.
    کلیدواژگان: پوست نوشته، مرکب، رنگدانه، حفاظت و مرمت
  • رسول وطن دوست، فرهنگ مظفر، نادر شایگان فر، زهره طباطبایی* صفحه 29
    در قرن نوزدهم میلادی، حفاظت به معنای حفظ حقیقت اثر و آشکارسازی آن و در دوره های بعد به معانی دیگری چون تسهیل کننده عمل خوانش، تعریف شد. حفاظت، در هریک از این تعاریف و معانی چه آشکارسازی و چه تسهیل عمل خوانش، به فهم و تفسیر اثر باز می گردد. توجه به جنبه های غیر مادی اثر در کنار جنبه های مادی باعث می شود تا درک معانی و خوانش آنها، جنبه های دیگر فهم و دریافت را روشن سازند. بنابر آنچه بیان شد، پرسش بنیادین پژوهش حاضر این است که چه رابطه ای میان رهیافت های فهم و دریافت اثر هنری و نظریات حفاظت وجود دارد. همچنین، آیا می توان گفت وظیفه حفاظت گر در لحظه حفاظت تفسیر اثر است و بر مبنای آن، مراحل بعدی حفاظت شکل می گیرد. بدین منظور در این پژوهش تلاش شده تا با بررسی نظریات حفاظت و رهیافت های هرمنوتیک و دریافت اثر، وجوه مشترک آنها بررسی شود. همچنین، نشان داده شود که لحظه حفاظت همان لحظه درک و شناخت اثر است و این معرفت به دست نمی آید مگر اینکه حفاظت گر همچون مفسر به تفسیر اثر بپردازد. تا آنجا که نظریه پردازان حفاظت نیز از ابتدا تاکنون اصول حفاظت را با رویکردهای تفسیری چون نیت هنرمند، اثر و مخاطب پایه ریزی کرده اند. براین اساس نگارندگان در مقاله پیشرو با بهره گیری از روش تحلیلی- استنباطی و استفاده از مستندات و مکتوبات نظریات و رهیافت های حفاظت، هرمنوتیک و نظریه دریافت را باهم مورد مقایسه و تطبیق قرار داده اند. افزون بر اینها وجوه مشابه آنها را نیز مشخص نموده اند تا دریابند که حفاظت چه در تعاریف و چه در دیدگاه نظریه پردازانش، نیازمند رویکردی تفسیری است. اگرچه در بعضی نظریه ها وجهی چون نیت هنرمند شاخص شده است بااین همه، هرکدام از رویکردهای تفسیر لازم است؛ اما به تنهایی کافی نیست. چراکه هر اثر وجودی منحصر به فرد دارد و نیازمند تفسیری خاص است و نمی توان همه آثار را صرفا براساس یک رویکرد حفظ کرد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دریافت، خوانش، حفاظت، اثر هنری
  • محسن محمدی آچاچلویی*، علیرضا کوچکزایی، مهری قبادی صفحه 41
    فعالیت قارچ ها از مهمترین عوامل تخریب بیولوژیکی آثار کاغذی در آرشیوها است. به همین علت، حذف این عوامل از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به رفتار مختلف قارچ ها نسبت به روش های درمان، لازمه انتخاب روش بهینه برخورد با اینگونه آثار، شناخت دقیق نوع قارچ موثر بر کاغذ، مکانیسم، شکل و شدت آسیب وارده به اثر است. ازاینرو، شناخت گونه های مختلف قارچ در آرشیوها و تاثیرات آن بر ویژگی های کاغذ، همواره از دغدغه های اصلی محققان و حفاظت گران این حیطه بوده است. مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک، به عنوان یکی از غنی ترین مجموعه های نسخ کاغذی ایران مطرح است. ارزیابی شناسنامه نسخ این مجموعه، نشان از فعالیت قارچها، در حدود 540 نسخه دارد. از جمله قارچ هایی که در بررسی آرشیوها گزارش شده است، قارچ سفالوسپوریوم است که شناخت تاثیرات آن بر ویژگی های کاغذ، از سوالات پیش روی این پژوهش است. ازاین رو در پژوهش حاضر آثار این مجموعه، با هدف ارزیابی پراکنش قارچ سفالوسپوریوم و تاثیرات مخرب آن بر ویژگی های بصری و ساختاری کاغذ، بررسی شدند. در این راستا پس از کشت نمونه ها و شناسایی جدایه ها و تعیین پراکنش این قارچ، آثار مبتلا به این جنس مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور، جهت ارزیابی تغییرات ساختاری، از آنالیز ATR-FTIR، SEM و EDS استفاده شد. نتایج گویای فعالیت قارچ سفالوسپوریوم در 5 درصد از نمونه های مورد بررسی بود. فعالیت این قارچ، ایجاد لکه های صورتی و قرمز تا قهوهای بر کاغذ، تخریب ساختار سلولزی کاغذ توسط آنزیم های سلولاز، آسیب به ویژگی های سطحی الیاف، فروشست بیولوژیکی ترکیبات معدنی کاغذ و درنتیجه، افت خصوصیات فیزیکی آن را درپی دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه و موزه ملی ملک، نسخ کاغذی، مطالعه ساختاری، تخریب بیولوژیکی، آسیب های قارچی، سفالوسپوریوم
  • افسانه ناظری، حسن یزدان پناه* صفحه 53
    تزئینات و آرایه های نقاشی بسیاری از بناها و خانه های تاریخی عصر قاجار اصفهان از میراث ارزشمند و گران بهای برجامانده ای به شمار می روند که تاکنون توجهی درخور به آنها نشده است. آثاری که از چشم بسیاری از هنرشناسان و علاقه مندان به هنر دور مانده و مغفول واقع شده است. خانه «اخوان حقیقی» از بناهای منسوب به دوره اول قاجار است که تزئینات وابسته به معماری آن نیز با توجه به ویژگی های سبکی و مستندات تاریخی همچون کتیبه اتمام تزئینات بنا در تاریخ 1274ه.ق.، متعلق به این دوره است. نظر به بررسی پیشینه تحقیق و کمبود اطلاعات موجود، پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که انواع و ویژگی های تصویری نقش مایه ها و موضوعات به کار رفته در دیوارنگاره های اتاق مورد نظر کدام است. براین اساس پژوهش حاضر، ضمن عطف به اهمیت و ارزش های فوق العاده و منحصر به فرد معماری بنا و کلیه آرایه های به کار رفته در آن، با محوریت و تمرکز بر ارزش های زیباشناختی نقشمایه ها و مضامین دیوارنگاره های اتاق واقع در ضلع شمال شرقی صورت گرفته و با هدف مطالعه، شناخت، دسته بندی، توصیف و تحلیل چگونگی ویژگی های دیوارنگاره ها با استفاده از مشاهده مستقیم و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.
    نتایج بررسی ها بیانگر این مطلب بود که نقشمایه های اتاق مورد مطالعه، به شیوه التقاطی ویژه نقاشی عصر قاجار ترسیم شده اند و همچون بسیاری از خانه های آن عصر شامل انواع نقوش گیاهی، انسانی، حیوانی، هندسی و موضوعاتی چون منظره یا طبیعت بیجان هستند. همچنین هریک از این نقوش برحسب تناسب و پیروی از فضای معماری و بخش های مختلف هندسی بنا به ویژه کاربری خاص اتاق به عنوان محل پذیرائی از مهمان، انتخاب شده و سازمان یافته اند.
    کلیدواژگان: اصفهان، دوره قاجار، خانه اخوان حقیقی، اتاق ضلع شمال شرقی، دیوارنگاره، نقش مایه، زیبایی شناسی
  • حسین احمدی، عباس عابد اصفهانی، محمد مرتضوی، سید محمد جواد موسوی* صفحه 77
    تخریب مرکب ها و رنگدانه ها در آثار کاغذی، همواره یکی از مشکلات پیش روی مرمتگران بوده است. بخشی از رنگدانه های آسیب پذیر، رنگدانه های فلزی است که رنگدانه های طلایی سهم عمده ای از آنها را در تزئینات کتاب آرایی ایران دربر می گیرند. در مواردی، تغییر رنگ و سبزشدگی در رنگدانه های طلایی و گاهی نیز، تخریب کاغذ مشاهده شده است. در این مقاله، رنگدانه های طلایی و تخریب آنها در سه نسخه خطی تزئینی از دوره قاجار مطالعه گردیده است. با روش آنالیز SEM-EDS، ترکیبی از آلیاژهای برنج، به عنوان رنگدانه های طلایی بدل شناخته شد. در جریان بررسی تخریب تزئینات، ترکیب کربوکسیلاتهای مس به عنوان محصولات تخریبی رنگدانه های طلایی از طریق روش طیف سنجی رامان شناسایی شد. وجود برخی از آلاینده های کربونیلی آلی و رطوبت زیاد در محیط نگهداری این نسخه ها، از عوامل ممکن در فرایند تخریب رنگدانه ها و تشکیل این محصولات سبز رنگ است. افزون بر هیدرولیز اسیدی سلولز، یون های مس نیز در محصولات تخریبی نقش یک کاتالیزور را در اکسیداسیون سلولز دارند و به این فرایند سرعت می بخشند. این موضوع در یکی از نمونه ها با روش جدید نشان دارکردن فلورسانسی همراه با تکنیک کروماتوگرافی ژلتراوا مشخص شد.
    کلیدواژگان: نسخ خطی تزئینی، رنگدانه های طلایی، کربوکسیلات مس، آلاینده های کربونیلی آلی، تخریب کاغذ
  • بهنام پدرام، عبدالله جبل عاملی، بهشاد حسینی* صفحه 89
    مقاله حاضر در جست و جوی نقش دیوارنگاره ها و میزان تاثیر بخشی آنها در فرایند ثبت میراث جهانی غیر منقول است. میراث جهانی غیر منقول مورد نظر در این پژوهش، هم اثر معماری حامل نقاشی دیواری می تواند باشد و هم آن که خود دیوارنگاره به صورت مستقل ثبت گردد. جایگاه ارزشی دیوارنگاره ها از هر سبک و سیاقی که باشند، مشخص کننده اهمیت این موضوع است. ازآنجا که نمونه های دیوارنگاره ای که نقشی بنیادین را در نامزدی و سپس کسب امتیاز میراث جهانی داشته اند کم نیستند، در پژوهش حاضر که رویکردی توسعه ای دارد، با تعمق در پرونده های ثبتی آنها و تحلیل کیفی و کمی (توصیفی و مقایسه ای) رویکردهای درنظر گرفته شده از سوی کمیته میراث جهانی در پرونده های آثار غیر ایرانی و نمونه های ایرانی، این نمونه ها بررسی شده اند. این رویکردها دربردارنده دیدگاه هایی است که کمیته میراث جهانی درباره دیوارنگاره های موجود در بناهای مختلف به آنها توجه کرده است. دراین راستا در نمونه های ایرانی ثبت نشده، دیوارنگاره هایی دیده می شوند که به دلیل دارابودن ارزشهای خاص خود اهمیتی کمتر از نمونه های ثبت شده جهانی ندارند و می توانند با رعایت تمهیداتی از مراجع ذیربط، نقشی اساسی برای ثبت آثار معماری کشور در فهرست میراث جهانی داشته باشند. اگرچه دیوارنگاره را بایستی جزئی جدایی ناپذیر از یک کالبد معماری دانست اما خود دیوارنگاره قادر است به عنوان یک اثر یادمانی و عامل بالقوه ارزشی، آنچنان اهمیت یابد که نه تنها بار ارزشی سازه معماری حامل خود را بردوش کشد بلکه خود نیز، اثری مستقل برای ثبت یک اثر غیر منقول در فهرست میراث جهانی باشد. ازهمین رو، در رویکردی نوین برای ارزش گذاری دیوارنگاره های ایرانی، 9 عامل ارزشی معرفی و تفسیر گردیده اند.
    کلیدواژگان: میراث جهانی، میراث معماری، دیوارنگاره، اصالت، تزئینات معماری، معیارهای میراث جهان
  • سید عباس یزدان فر* صفحه 105
    بحث احیا با محوریت همکاری مردم و دولت، در ساختار کارشناسی کشور هنوز مورد قبول نیست. پیرو آن، یکی از مسائلی که باوجود سالها مرمت و احیا در بافت های تاریخی مورد غفلت واقع شده، میزان استفاده از نظر کارشناسی مردم در زمینه های مختلف امر احیا و مرمت شهری است. براین اساس، پرسش های ارائه شده در پژوهش حاضر بدین قرار است که چگونه میتوان از نیروی مردم به عنوان ساکنان اصلی بافت و استفاده کنندگان مستقیم آن به عنوان کارشناس، در بخش کالبدی- کاربردی امر مرمت و احیای بافت کمک گرفت. دیگر اینکه، این کارشناسی در چه محدودهای قابل قبول است. شایان یادآوری است که پاسخ به این پرسش ها، هدف اصلی این تحقیق را تشکیل می دهد.
    برای رسیدن به این هدف، مرمت و احیای سه گذر شهری؛ کوچه منارگلی (امام حسینی)، گذر لب خندق و کوچه هاشم خان در شهر یزد، طی سالهای 1350 تا 1366، بطور جداگانه ارزیابی شد. با توجه به ظرف زمانی هرکدام و نوع رویکرد به گذرهای مورد مطالعه، نقش مهم و اساسی کارشناسان دولتی به عنوان نماینده دولت، کارشناسان مستقل و کارشناسان مردمی به نمایندگی از طرف مردم در بخش کالبدی- کاربردی احیای آنها، به خوبی قابل تشخیص است.
    با توجه به حضور نگارنده در فرایند مرمت و احیای این سه گذر، روش تحقیق، ترکیبی از روش های کمی و کیفی است. در تحقیق کمی، ضمن استفاده از اطلاعات و داده های موجود همراه با مصاحبه حضوری با کارشناسان و مشاهده میدانی کارهای انجامشده، داده ها جمع آوری شدند. همچنین با بهره گیری از روش تحلیل کمی، داده های کارشناسی برای دستیابی به یک ساختار و چارچوب نظری کاملا مشخص و منسجم، تجزیه و تحلیل گردیدند. در مواردی که ساختار تحقیق در ساحت کیفی قرار داشت، از روش کیفی برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات بهره گرفته شد.
    پس از پایانیافتن مراحل تحقیق با رویکردی کاملا کارشناسی و تکیه بر ساحت کالبدی، اینچنین به دست آمد که اگر محوریت مردم در امر احیا پذیرفته شود، هرچه میزان مشارکت مردمی در امر کارشناسی یک طرح نسبت به میزان نقش دولت و متخصصان آن افزایش یابد، بر میزان موفقیت طرح احیا هم افزوده می شود. پیرو اینها، مردم نیز در امور مربوط به طراحی– اجرا و بهره برداری در بخش کالبدی– کاربردی به عنوان کارشناس مانند بخش های دیگر مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی، می توانند مستقل یا با کمک کارشناسان خود نقش موثری را در فرایند مرمت و احیا ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: احیا، مردم، دولت، کارشناسان، مرمت شهری
|
  • Rasoul Bidram, Mahmoud Mohammadi, Hajar Naseri Isfahani* Page 1
    Iranian historical houses have been built based on lifestyle, behavior and beliefs, knowledge and art which are based on Islamic-Persian identity. Their conservation is like respecting national identity and recognizing their social benefit is a criterion for the amount of necessary facilities to preserve these valuable elements. Since assessment of the social benefit of any product or service requires economic valuation, the aim of this paper is economic valuation of valuable historical houses for recognizing the amount of their social benefit. This study is an applied research and its methodology is survey research. The case study is Julfa historic quarter. This study aims to answer this question: how much is the economic value of historic houses of Julfa quarter? And which factors do affect citizens’ willingness to pay for purchasing historic houses? Hence, economic valuation of historical houses based on the concept of willingness to pay is investigated by contingent valuation method (CVM). The results show that 90% of citizens were interested in historical houses and more than 70% of them said if they were rich, they would buy historical houses in the case study area. Meanwhile, they assessed the value of this area’s historical houses 4/7% more than the average value of neighboring non-historical houses. This means that quantized value of the social benefit of historical houses is 4/7% more than their financial value in non-historical conditions. Based on the estimation results of regression models, the family size and career variables have affected the citizens’ willingness to pay for the purchase of valuable historical houses.
    Keywords: social benefit, economic valuation, willingness to pay, historical house, Julfa quarter of Isfahan
  • Leili Kordavani*, Roya Bahadori, Faranak Bahrololoumi Page 17
    Studies on old manuscripts including recognition of the support, ink and pigments used in these manuscripts as well as methods of treatment, exhibition and preservation of these works are among the topics which have always occupied the mind of researchers in this field. In the present research, such studies have been carried out on one of the oldest set of Quranic manuscripts which consist of 15 pages. This manuscript, found within a wall of a building in Yazd’s Mehriz, has been ascribed to third and fourth centuries (A.H.) according to its manner of writing. After examining this manuscript under ultraviolet light, the kind of support, black ink and red and green pigments present in it were identified. Due to limitation of the amount of samples for analysis, nondestructive apparatus procedures, which require minimum amount of samples, were used. For this procedure, the following strategies were made use of: Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and Scanning Electron Microscopy with Energy Dispersive X-Ray Analysis (SEM/EDX).The results of laboratory studies indicate that the support of the manuscripts is animal skin. Also, chemical analysis of inks shows that in the composition of some of the red inks compounds of mercury (cinnabar) are used and some of them also contain organic compounds with compounds of iron. The green ink contains compounds of copper and in the black ink elements such as iron and carbon are used.After doing laboratory studies and considering harmful factors, stages of conservation, restoration and maintenance of these pieces of Quranic parchment were proposed.
    Keywords: parchment, ink, pigment, conservation, restoration
  • Rasoul Vatandoust, Farhang Mozaffar, Nader Shayganfar, Zohreh Tabatabaee* Page 29
    In the nineteenth century, conservation meant keeping the truth of a work and revealing it whereas in later periods it was defined with other meanings such as facilitating the act of reading. In both revealing and facilitating the act of reading, conservation refers to understanding and interpretation of the work. Paying attention to spiritual as well as material aspects of the work causes understanding and reading of its meanings to elucidate other aspects of understanding and reception. Accordingly, the main question raised in this research is what relationship does exist between approaches of interpretation and reception of the artistic work and conservation theories. Moreover, can it be said that the task of the conserver at the moment of conservation is interpretation of the work and later stages of conservation form on the basis of it? Accordingly, investigating the theories of conservation and hermeneutic approaches, this research aims to study their common features. Also, it is shown that the moment of conservation is the very moment of understanding the work and such knowledge is not obtained unless the conserver interprets the work like an interpreter to the extent that the theorists of conservation have based the principles of conservation on interpretive approaches like intention of the artist, work and reader from the beginning to the present. Using analytic-inferential method and written documents and sources, this article compares the approaches of conservation, hermeneutics and reception theory with each other. Moreover, their common aspects are identified in order to show that conservation in both definitions and its theorists’ view requires interpretive approach. Although in some theories an aspect like the intention of the artist has become prominent, each of interpretive approaches is necessary but not sufficient alone because each work has a unique existence and requires a particular interpretation and all works cannot be conserved based simply on one approach.
    Keywords: hermeneutic, reception, reading, conservation, artistic work
  • Mohsen Mohammadi Achachluei*, Alireza Koochakzaei, Mehri Qobadi Page 41
    Fungi activity is one of main bio-deterioration factors in the archives and, due to this, its removal is of great importance. Since fungi have different behaviors toward treatment methods, the selection of optimal method for their treatment requires identification of the fungus type, its mechanism and severity of the damage. Malek national library and museum is one of the biggest collections of paper manuscripts in Iran. Assessment of the collection shows fungi effect in almost 540 manuscripts. One of the reported fungi in this collection is Cephalosporium spp and its distribution and effects on aesthetic and structural properties of paper manuscripts have been studied in this research. Analytical samples were selected in the collection and isolated from environment. After cultivation process, active fungi were characterized and distribution and decay of paper caused by Cephalosporium spp were evaluated. Structural properties of papers were assessed by ATR-FTIR and SEM/EDS analysis. The results of this study showed the activity of Cephalosporium spp fungi in 5 percent of investigated samples. The fungus activity resulted in pink and red-to-brown stains on the paper, deterioration of cellulose structure of paper due to cellulose enzymes, damage to surface properties, biologic leaching of inorganic compounds and consequently defects in physical properties.
    Keywords: Malek library, national museum, paper manuscripts, structural study, bio, deterioration, fungi damages, Cephalosporium spp
  • Afsaneh Nazeri, Hassan Yazdanpanah* Page 53
    Painting decorations and ornaments of many historic buildings and houses of Qajar era are amongst the remained valuable heritage to which proper attention has not been paid yet. These are the works which have been ignored by many art experts and those interested in art. Akhavan Haqiqi house is one of the buildings ascribed to early Qajar time and its architectural decorations belong to the same period considering stylistic features and historical documents such as the inscription of completing the decorations of the building at 1274 (A.H). Regarding literature review and little available information, this research aims to investigate types and visual features of motifs and themes used in the mural paintings of the mentioned room. Accordingly, while referring to the significance and extraordinary and unique values of the building’s architecture and all decorations used in it, this research focuses on the aesthetic values of motifs and themes of the mural paintings in the room located at the northeastern side. This research aims to investigate, identify, classify, describe and analyze the features of mural paintings via direct observation and descriptive-analytic method. The results show that the motifs of this room have been drawn with eclectic manner of Qajar painting and, like many other houses of that era, include various floral, animal, human and geometrical motifs as well as subject like landscape and still life. Also, each of these motifs has been selected and organized relative to and following architectural space and different geometric sections of the building, especially the particular function of the room as the drawing room.
    Keywords: Isfahan, Qajar era, Akhavan Haqiqi house, northeastern room, mural painting, motif, aesthetics
  • Hossein Ahmadi, Abbas Abed Esfahani, Mohammad Mortazavi, Mohammadjavad Mousavi* Page 77
    Degradation of inks and pigments has always been a major problem against Conservators. Some of the vulnerable pigments are metal pigments a major portion of which belongs to golden pigments in decorations of book-embellishing in Iran. In some cases, shades of green color are seen in golden pigments and sometimes paper degradation is also discernible. In this paper, golden pigment and its degradation were studied in three illuminated manuscripts from the Qajar period. SEM-EDS analyses indicated one type of brass alloy compositions as imitating golden pigments. Copper carboxylates were identified as degradation products of golden pigments by means of Raman Spectroscopy. Some sort of organic carbonyl pollutants and high humidity condition can possibly be effective in degradation of the pigments and formation of the greenish products. In addition to acid-catalyzed hydrolysis of cellulose, copper ions as catalyst in degradation products can accelerate oxidation of cellulose. This matter was investigated in one of the samples by Fluorescence Labeling in combination with Gel Permeation Chromatography (GPC).
    Keywords: illuminated manuscripts, golden pigments, copper carboxylate, organic carbonyl pollutants, paper degradation
  • Behnam Pedram, Abdollah Jabalameli, Behshad Hosseini* Page 89
    This article is in search of the role of mural paintings and their effectiveness in the process of registration of immovable world heritage. In this article, the immovable world heritage can be either the architectural structure containing the mural painting or the mural painting which has been registered independently. Value position of mural paintings, belonging to any style or manner, determines the importance of this topic. Since mural paintings which have had a fundamental role in the world heritage nomination and gaining its privilege are not rare, in this research which has a developmental approach, these cases are investigated by contemplating on their registration files via qualitative and quantitative analysis (descriptive and comparative) of approaches used by the world heritage committee in non-Iranian and Iranian samples. Regarding this, in Iranian samples we encounter with murals which are as significant as registered samples in the world heritage due to their special values; therefore, they can play an essential role in the registration process of Iranian buildings in the world heritage list if certain conditions are fulfilled by officials. Although mural painting should be considered as an inseparable component of an architectural structure, the mural itself as a monumental work and potential valuing factor can obtain significance to the extent that not only bears the value load of an architectural structure but also becomes an independent work for registration as an immovable work in the list of the world heritage. Thus, in a modern approach for valuing Persian mural paintings 9 value factors are introduced and interpreted.
    Keywords: world heritage, architectural heritage, mural paintings, originality, architectural ornaments, Criteria of world heritage
  • Abbas Yazdanfar* Page 105
    The issue of revival pivoting around people with the aid of state is not acceptable in the expertise structure of the country yet. Consequently, one of the issues which has been ignored in spite of numerous years of restoration and revival in historical textures is the amount of using people’s expertise views in different areas of urban restoration and revival. Can we make use of people’s expertise as the main residents of texture and its direct users in the physical-practical section of restoration and revival of texture and in which area such expertise is acceptable? The answer to this question is the main issue of this research.Reaching this aim, the restoration and revival of three urban passages, i.e. Menar Goli alley (Imam Husseini), Lab Khandaq passage and Hashem Khan alley in Yazd city, which have been carried out for a long time, has been evaluated and considering the temporal condition of each of them and the kind of approach to them we observe the significant and fundamental role of state experts as the representative of the government, independent experts and folk experts as the representative of people in the physical-practical section of their revival separately.Regarding the presence of the author in the process of restoration and revival of these three passages, the research methodology is a combination of qualitative and quantitative methods. In the quantitative study, while using existent data and information beside direct interview with experts and filed observation of carried out works, the data is gathered and, using the method of quantitative analysis, the expertise data is analyzed in order to reach a coherent specific theoretical structure and framework. In cases that the structure of research is qualitative such method is used for gathering and analysis of the data.After completing the stages of research with an expertise approach and focusing on physical sphere, it was found out that if the centrality of people in the issue of revival is accepted and their participation in the expertise of the plan increases relative to the role of state and its experts, the success of the revival plan will increase, too. Consequently, in the process of restoration and revival and the issues related to planning, execution and exploitation in the physical-practical section people can play an effective role as expert like other managerial, economic and social sections independently or with the aid of their experts.
    Keywords: revival, people, state, experts, urban restoration