فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا بخشنده فرد *، محمد علی گلعذار، غلامرضا وطن خواه، محمدرضا سبزعلیان صفحات 1-12
    بسیاری از بازدارنده های خوردگی، سمی اند و میتوانند صدمات جبران ناپذیری را بر سلامت مرمت گران ایجاد نمایند. هدف از انجام این پژوهش دستیابی به بازدارندهای غیرسمی با اثربخشی مناسب، کارا، ارزان، بدون ایجاد تغییر و تحولات ساختاری، تغییر رنگ، براق شدگی و درخشندگی بر شیء تاریخی است. عصاره طبیعی نیکوتیناتاباکوم (تنباکو)، حاوی ترکیبات آلکالوئیدی است و وجود این مواد در کنترل خوردگی نقش مهمی را ایفا می نماید. در این پژوهش، تنباکو انتخاب و عصارهگیری شده و عملکرد آن در محیط سدیم کلرید 5/0 مولار به عنوان بازدارنده خوردگی در آثار تاریخی- مسی ارزیابی شد. مطالعات پیشینه پژوهش بیانگر استفاده نشدن از این ترکیب در حوزه مرمت است. برای ارزیابی کاربرد این عصاره، از آزمونهای الکتروشیمیایی پتانسیو دینامیک استفاده شد. به کمک این روش، اطلاعاتی نظیر پتانسیل خوردگی، سرعت خوردگی، ضریب شیب آندی و کاتدی و مقاومت پلاریزاسیون در غلظتهای مشخص از این عصاره به دست آمد. درادامه، آزمون کاهش وزن انجام شد؛ در این آزمون، کوپنهای مسی تهیه و پس از پیرسازی عملیات درمانی توسط عصاره گیاهی، کنترل عملکرد آنها صورت پذیرفت. آزمون قبول/ مردود برای بررسی دقیق تر روند درمانی توسط این بازدارنده روی اشیای تاریخی– مطالعاتی به کمک آزمون رزنبرگ صورت گرفته و گستردگی بیماری برنز در نمونه های تاریخی درمانشده با این بازدارنده ارزیابی شد. دراین راستا، از میکروسکوپ نوری (OM) و میکروسکوپ الکترونی (SEM- EDAX) استفاده و به کمک شاخصهایی، کارایی بازدارنده بررسی گردید. همچنین، برای ارزیابی میزان براق شدن و درخشندگی سطح پس از کاربرد عصاره تنباکو، از روش چگالی سنجی نوری و بررسی روند تغییر فاکتور توصیف رنگ، فاکتور درخشندگی و تغییرات سراسری رنگ پاتین اشیای تاریخی پس از کاربرد تنباکو، از روش رنگ سنجی استفاده شد. نتیجه آزمایش ها و بررسی ها مبین عملکرد بسیار مناسب عصاره تنباکو دربرابر خوردگی است و میتوان گفت، این عصاره گیاهی باتوجه به اثربخشی مناسب و کمترین میزان تغییرات بر پاتین کلریدی، گزینه بسیار مناسبی است.
    کلیدواژگان: بازدارنده خوردگی، اشیای تاریخی، مسی، پتانسیو دینامیک، میکروسکوپ الکترونی، رنگسنجی، نیکوتینا تاباکوم (تنباکو)
  • احمد شاهیوندی، محمود قلعه نویی، مریم علیپور اصفهانی* صفحات 13-26
    کیفیت محیط زندگی یکی از عوامل موثر بر دلبستگی انسان به محیط است. محیط های بی کیفیت، خالی از جمعیت گشته و به تبع آن، سرزندگی و زیست پذیری آنها دستخوش تغیراتی خواهد شد. شهرگرایی جدید درتلاش است تعادلی مناسب بین جنبه های اجتماعی، محیطی و مکانی برقرار کند و از این دیدگاه، یکی از عناصر مهمی که به عنوان یک واحد زندگی شهری ایفای نقش می کند، محله است. در سالهای اخیر براثر حاکمیت تفکر بازاری بر محیط شهرها، فضاهای مسکونی بافت های قدیم به راحتی در مسیر سوداگری قرارگرفته اند. مداخلات کالبدی نامناسب از سرزندگی و زیست پذیری بافت های قدیمی کاسته و حاصل چنین حالتی، ایجاد محلاتی ناامن و ناسالم اند که کیفیتی مناسب برای زندگی ندارند و از انسجام اندکی برخوردارند. بنابر آنچه بیان شد، هدف این پژوهش بررسی ویژگی های کالبدی محله سنبلستان، شناخت وضعیت سرزندگی و زیست پذیری اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی در این محله و درنهایت، میزان اثرگذاری شاخصهای کالبدی بر سرزندگی و زیست پذیری آن است. مهم ترین سوالی که مطرح است، چگونگی میزان تناسب ویژگی های کالبدی و اثرگذاریاش بر سرزندگی، زیست پذیری و احساس تعلق محله ای است. باتوجه به مولفه هایی که در این پژوهش بررسی میشوند، رویکرد حاکم بر آن توصیفی- تحلیلی است. همچنین با به کارگیری روش کمی، جامعه آماری پژوهش، ساکنان محله سنبلستان در سال 1392 است که ازطریق پرسشنامه نظرات آنها سنجش شده است. از مدل معادلات ساختاری برای درک ارتباط بین شاخصها بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد، شاخص های کالبدی روی سرزندگی اقتصادی و فرهنگی اثرگذار بوده ولی ارتباط معناداری بین شاخصهای کالبدی با سرزندگی اجتماعی و زیست محیطی در محله یادشده وجود ندارد. سرزندگی اقتصادی، مهمترین عامل تاثیرگذار بر دلبستگی ساکنان و دلیل اقامت آنها در این محله است.
    کلیدواژگان: ویژگی کالبدی، سرزندگی، زیستپذیری، احساس تعلق، محله های قدیم شهری، سنبلستان
  • مهری قبادی*، حسین احمدی، سید مجید مرتضوی، محسن محمدی آچاچلویی صفحات 27-44
    بااینکه موضوع پاکسازی و شستشوی بافته ها و منسوجات تاریخی در حوزه حفاظت و مرمت زمان زیادی است مطرح شده، اما همچنان یکی از مهمترین و چالش انگیزترین مباحث در این حیطه است. بسته به ویژگی های متفاوت شوینده ها، فرمولاسیون شستشو نیز برای پارچه های گوناگون، متفاوت خواهد بود. شوینده های صنعتی و تجاری به دلیل دارابودن مواد افزودنی گوناگون و تغییرات فرمولاسیون درطول زمان، شرایط لازم و مطلوب را برای استفاده در حوزه حفاظت و مرمت ندارند. ازاین رو، انتخاب شویندهای متناسب با شرایط آثار پارچهای تاریخی و ویژگی های فیزیکی آنها، بایستی در دستورکار حفاظت گر قرار گیرد. شوینده مورد استفاده، لازم است ازسویی بدون آسیب رساندن به پارچه، میزان پاک کنندگی مناسبی داشته باشد و ازسویی دیگر، اثر نامطلوبی روی الیاف منسوج، در درازمدت ایجاد نکند. باتوجه به کاربرد گسترده ماده فعال سطحی سدیم لوریل اتر سولفات (ماده فعالسطحی آنیونی) در بیشتر شوینده ها و دردسترس و مقرون به صرفه بودن آن، در این پژوهش، کوشش شد با بررسی معایب و مزایای این ماده فعالسطحی در ترشویی پارچه های پنبه ای تاریخی، مناسبت آن ارزیابی شود. به منظور دستیابی به این هدف، لازم است قابلیت پاکسازی و تاثیرات تخریبی آن در پاکسازی پارچه های پنبهای بررسی گردد. روش پژوهش تحلیلی- مقایسهای و شیوه گردآوری داده ها از طریق آزمایشهای مرتبط با موضوع پژوهش همچون تهیه طیف مادون قرمز- انعکاس کلی تضعیف شده، تعیین میزان مقاومت کششی، رطوبت بازیافتی (تعادلی)، هدایت الکتریکی، رنگ سنجی و pH بوده است. مراحل انجام پژوهش حاضر بدینگونه بود که پارچه های پنبه ای پیرسازی شده با شوینده حاوی ماده فعالسطحی موردنظر، سدیم کربوکسی متیل سلولز و اتیلن دیآمین تترا استیک اسید شسته و قبل و بعد از شستشو آزمایش شدند. نتایج بیانگر آن بود که ماده یادشده تاثیر تخریبی بر سلولز نداشته و در شستشوی پارچه های پنبهای تاریخی میتوان از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حفاظت، مرمت، شستشو، ماده فعالسطحی، سدیم لوریل اتر سولفات، پنبه
  • محدثه میردریکوندی *، اکبر حاج ابراهیم زرگر، داریوش حیدری بنی صفحات 45-58
    پل شاپوری (طاق پیل اشکسته)، از آثار به جای مانده از دوران ساسانی در جنوب شهر خرم آباد مرکز استان لرستان است.
    گذر زمان و عوامل طبیعی باعث رساندن آسیب های بسیار به این پل عظیم باستانی شده به طوریکه، سازه آن وحدت و یکپارچگی خود را ازدست داده و مرمت آن را ضرورتی اجتناب ناپذیر کرده است. از مسئله های مهم در مرمت این پل، استفاده از ملات مناسب است. برای دست یافتن به چنین موقعیتی، ابتدا باید به این سوالها پاسخ داد که ملات اصیل مورداستفاده در این پل چیست. آیا میتوان این ملات را بازسازی نموده و در مرمت پل آن را به کاربرد. هدف این پژوهش، شناسایی ملاتهای این پل و امکان سنجی استفاده از ملات اصیل آن به جای ملاتهای نوین جهت مرمت است. برای دستیابی به این هدف، ابتدا نمونه هایی از ملات پل در قسمتهای مختلف مانند: پی، پایه و عرشه انتخاب و با دقت برداشت شدند.
    از نمونه های برداشت شده، آنالیزXRD و XRF به عمل آمد. بررسی نتایج، ملات مورداستفاده در پایه های پل را ملات گچ نیم پخته- نیمکوب، ملات به کاررفته در پی پل را ملات آهکی و ملات مورداستفاده در اندود عرشه را ترکیب آهک و خاکستر نشان داد. سپس از ملات گچ نیم پخته- نیمکوب بازتولیدشده آنالیز XRD و آزمایشات مکانیکی به عمل آمد و با ملات موجود پل مقایسه شد. نتیجه این آزمایش ها نشان دادند، ملات گچ نیم پخته- نیمکوب یک ملات زودگیر و از مقاومت فشاری و کششی مناسبی برخوردار است. این ملات، هنگامی که درمعرض رطوبت قرار می گیرد، مقاومت کششی و فشاری آن افزایش پیدا میکند. باتوجه به این نتایج و ماندگاری این ملات بیش از هزار و چهارصد سال روی پل شاپوری، استفاده از آن برای مرمت پل توصیه میشود.
    کلیدواژگان: پل شاپوری خرم آباد، آنالیزXRD و XRF، ملات گچ نیم پخته، نیمکوب، آزمایش های مکانیکی
  • رضا ابویی، عبدالله جبل عاملی، غلامرضا کیانی* صفحات 59-70
    پیوستگی، بخشی از الزامات ذاتی شهر و یکی از مولفه های اصلی رشد و تکامل مناظر در شهرهای سنتی به شمار می آید که درپی تغییرات، با گذشت زمان به دست آمده است. پیوستگی مناظر شهری تاریخی اصفهان، بیانگر هویتی است که طی دورهای طولانی از تاریخ و زندگی و فعالیت نسلهای پی درپی تشکیل گردیده و در این مسیر، تغییر و تحولات گستردهای را در دوره پایتختی صفویه تجربه نموده است. سرعت و گستردگی توسعه های شهری معاصر، با ایجاد گسسته ای عمیق در مناظر شهری تاریخی، هویت چنین شهرهایی را به شدت تهدید می کند. رنگباختن مفهوم پیوستگی در مناظر شهری، صحیح درکنشدن مفهوم سنتی آن و ظهور مناظر شهری ناسازگار در طراحی های مدرن، از تبعات چنین توسعه ای است که خود، بزرگترین مسئله حفاظت شهری به شمار می آید. این مقاله، تلاش دارد تا نشان دهد که پیوستگی، یکی از کلیدیترین عوامل در خوانایی و درک تمامیت انسجام یافته شهرهای سنتی بوده و قرائت لایه های مختلف تاریخی- کالبدی و نمادین را برای نسلهای گوناگون امکانپذیر می سازد. با درک صحیح مفهوم و اهمیت پیوستگی مناظر شهری تاریخی و کارآیی نگرشهای رشدیافته حفاظتی، میتوان به بازیابی و ارزشگذاری دقیق تر ثروتهای فرهنگی در شهرهای سنتی پرداخت. اساس رویکرد منظر شهری تاریخی، مبتنیبر حفظ پیوستگی و احترام به ارزشهای تاریخی و فرهنگی گذشته در روند توسعه و تغییر است. شهر اصفهان که نمونه بارز پیوستگی و مرجع مناظر شهری تاریخی است، به عنوان نمونه موردی انتخاب و ازطریق روشی کیفی و راهبردی کلنگر، مناظر شهری تاریخی اصفهان تفسیر و روایت شده اند.
    کلیدواژگان: مناظر سنتی، پیوستگی و هویت، پیوستگی بصری، تفاهمنامه وین، اصفهان صفویه
  • سید امیر مهرداد حجازی*، بینا حجازی، حامد مهداد، صبا حجازی صفحات 71-86
    پس از تخریب گسترده ارگ تاریخی بم در زلزله 5 دی 1382، مرمت ارگ براساس یک برنامه عملیاتی ده ساله آغاز شد. باتوجه به عدم وجود تجربیات و دانش کافی درباره مرمت و مقاومسازی سازه های خشتی- تاریخی در ایران و به دلیل ضرورت ارتقای دانش و کسب تجربه مرمت یک ساختار خشتی، مطالعه دلایل تخریب یک حجره خشتی در بازار ارگ دراثر زلزله و ارائه طرح مرمت و مقاوم سازی آن، به عنوان پروژهای مبنایی انجام شد. هدف اصلی این طرح مرمتی، بازگرداندن وضعیت حجره خشتی به شرایط قبل از زلزله و افزایش مقاومت آن دربرابر زلزله های آتی بود. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات از گونه کتابخانه ای و میدانی بود. پس از مطالعه مستندات موجود درباره تاریخ و معماری ارگ بم و حجره های بازار و تکنیک ها و مصالح بومی به کاررفته در ساخت آن، در یک کار میدانی و کارگاهی وسیع مستندسازی، آسیب شناسی و آسیب نگاری انجام شد. برمبنای منشورهای مرمت بناهای تاریخی، طرح مقاوم سازی و مرمت پیشنهاد و با استفاده از نرم افزار ANSYS مدلسازی گردید. نتایج حاصل از مطالعات، بیانگر عملکرد ضعیف سازه موجود در زلزله های آینده و ایجاد خسارات مشابه درصورت مرمت نمودن بدون مقاوم سازی آن بود. تحلیلها نشان داد، میتوان با قراردادن تعدادی عناصر تقویت کننده چوبی در گوشه دیوارها و لبه بازشوها و اتصال افقی آنها به تراز سقف که روشی است با حداقل مداخله و نیز برگشت پذیر، رفتار سازه را به مقدار زیادی بهبود بخشید و خسارات وارده بر سازه خشتی را در زلزله های آتی ازبین برد. همچنین توسط پیبندی و در مواردی بازسازی های جزئی، تزریق دوغاب و بازسازی اتصالات ازبین رفته، میتوان بنا را به وضعیت مقاومتر از قبل از وقوع زلزله برگرداند به طوریکه، درآینده دربرابر زلزله مقاومت قابل قبولی را از خود نشان دهد.
    کلیدواژگان: ارگ بم، حجره خشتی، رفتار لرزهای، مقاوم سازی، مرمت
  • جمال الدین مهدی نژاد، مهندس پریسا سادات باشتنی* صفحات 87-102
    مجموعه های تاریخی- فرهنگی، میراثی گرانقدر از گذشتگان سرزمین ایران و جزئی از هویت و شناسنامه فرهنگی شهروندان آن هستند. میراثی که به عنوان ثروت فرهنگی، لازم است با بهترین شیوه حفظ شود و به نسل های آینده انتقال یابد. مجموعه تاریخی مسعودیه نیز، ازجمله این ثروتهاست که در دنیای امروزی از نظرها پنهان مانده است. امروزه درمیان شیوه های حفظ و بازنمایی بناها و مجموعه های تاریخی، بهره گیری از طرح باززنده سازی به منظور بازگرداندن آنها به جریان زندگی اجتماعی مردم، بسیار گسترش یافته است. یکی از مهمترین و اصلی ترین بخشهای این کار، اعطای کاربری مناسب مبتنیبر اصول باززنده سازی است. حال این سوال مطرح میگردد که باتوجه به ویژگی ها و شرایط خاص هر مجموعه تاریخی، روند اعطای کاربری جدید و انطباق فعالیتهای انسانی با کالبد معماری از چه طریقی شناسایی و پیاده سازی میشود. بنابر آنچه بیان شد، هدف اصلی این تحقیق، توجه به ضرورت طرح باززندهسازی و بررسی روند علمی مطرح در زمینه اعطایکاربری به مجموعه های تاریخی- فرهنگی است که نظر به نمونه موردی پژوهش، مجموعه فرهنگی- تاریخی مسعودیه در تهران، ارائه میگردد. درواقع، رویکرد اصلی نگارندگان در این مقاله پژوهش موردی است که در آن با بهرهگیری از روش تفسیری- تاریخی به جمع آوری داده های ارزشمند برای شناخت بهتر مجموعه مسعودیه و توانایی های بالقوه آن اقدام شد. به این دلیل که براساس آنها و باتوجه به نیازهای موجود در بافت اطراف، با بهره گیری از شیوه های تصمیم گیری چندمعیاره به گونه ای علمی به تعیین کاربری مناسب برای مجموعه دست یافته شود. در روند علمی پیموده شده از میان روش های تصمیم گیری چندمعیاره، روش مجموع ساده وزین و از میان روش های موجود برای تعیین وزن یا اهمیت هریک از شاخصها، شیوه دلفی انتخاب گردید. نتایج بیانگر آن بود که این مجموعه تاریخی و ملی میتواند تحت عنوان مرکز رویدادهای هنری به جریان زندگی در قلب تاریخی شهر تهران بازگردانده شود.
    کلیدواژگان: باززنده سازی، اعطای کاربری، فعالیتهای امکان پذیر، انطباق پذیری، مجموعه تاریخی، فرهنگی مسعودیه
  • بروجنی حمید فرهمند، اصفهانی عباس عابد، زهرا سلطانی* صفحات 103-119
    امروزه باوجود خطاطان توانمند، مرغوب نبودن مرکب های موجود در بازار، یکدست نبودن مواد مرکبها، کشش نامناسب و ماتشدن مرکبها در اندک زمانی پس از خشک شدن که نشان از نداشتن کیفیت لازم آنهاست؛ موجب می شود آثار ارزشمند خوشنویسان پس از گذشت مدتی دچار آسیب هایی مثل ریختگی، تغییر رنگ و حتی تخریب کاغذ گردد. آسیبشناسی مرکبهایی که هنرمندان امروزی آنها را به کار می برند، گامی ضروری برای حفظ این آثار است که در آینده بخشی از تاریخ این سرزمین را شامل خواهند شد. آنچه در پژوهش حاضر کنکاش شده، بررسی فنی و آسیب شناسی مرکب های خوشنویسی مشکی است که بیشتر از دیگر مرکبها در خوشنویسی کاربرد دارند. هدف تحقیق این بوده که با استفاده از مطالعات آزمایشگاهی (شیمیایی و فیزیکی)، اجزا و عناصر تشکیل دهنده مرکبهای مشکی مورد استفاده و همچنین آسیب هایی که با گذشت زمان درآنها پدیدار می شوند، مشخص گردد.
    در بررسی شیمیایی، روش های دستگاهی طیف سنجی جذب اتمی، طیف سنجی پراش پرتو x، طیف سنجی تبدیل فوریه- مادون قرمز و روش کروماتوگرافی بهکار رفت. در بررسی فیزیکی، براقیت، پوشانندگی و کشش نمونه ها با استفاده از دستگاه های گلاسیمتر، رفلکتومتر، فوردکاپ اندازه گیری شدند. نتایج بررسی شیمیایی نشان داد مرکبها، ترکیبی آلی- معدنی دارند؛ در نمونه ها از یک رنگدانه سیاه (دوده، جز در یک نمونه) به جای ماده رنگی همراه با یک ماده آلی (احتمالا صمغ) استفاده شده است. در بررسی فیزیکی نمونه ها، مشخص شد بست زیاد موجب براقیت بیشتر و آهن زیاد موجب پوشانندگی بهتر شده است. همچنین استفاده از ذرات ناهمگن، روش نامناسب مخلوطکردن مواد، تهیه و عمل آوری نادرست آنها موجب کشش نامناسب مرکب گردیده است. در بخش آسیب شناسی پس از پیرسازی های مختلف روی نمونه ها، مشخص شد استفاده از رنگدانه دوده مانع از رنگپریدگی شدید مرکب میشود. ضمن اینکه، فزونی یونهای آهن و مس، اکسیداسیون سلولز را افزایش میدهد. میزان زیاد بست هم علاوه بر تسریع در رشد میکروارگانیسم ها، باعث جمع شدن مرکب روی کاغذ و تشکیل توده هایی غلیظ بر کاغذ شده و درنهایت، ریزش لایه مرکب را به همراه دارد. ازدیگرسو، میزان کم بست هم موجب ریزش زودهنگام مرکب از روی تکیه گاه می گردد.
    کلیدواژگان: فن شناسی، آسیب شناسی، مرکب مشکی، خوشنویسان امروزی
|
  • Hamidreza Bakhshandehfard*, Mohammadali Golozar, Gholamreza Vatankha, Mohammadreza Sabzalian Pages 1-12
    Most corrosion inhibitors are toxic and can cause damage to conservators. The aim of this research is to achieve a non-toxic corrosion inhibitor which has good efficacy، is effective and inexpensive، and does not create structural changes، discoloration and deformation on the historical artifact. Nicotiana Tabacum (tobacco) extract consists of alkaloid components and these materials have an important role in controlling corrosion. In this paper، tobacco was selected and extracted، and its function in sodium chloride، 0. 5 M as the corrosion inhibitor was evaluated in historical copper artifacts. Review of literature shows that this compound has not been used in the field of restoration. Electrochemical potentiodynamic tests were used to assess the function of this extract. Using this method، some information such as the potential and rate of corrosion، the slope coefficient of cathodic-anodic polarization and resistance at the concentration of the extract was obtained. Further، weight loss tests were carried out. In these tests، copper coupons were prepared and، after artificial aging by the inhibitor، their performance was controlled. Fail/Pass test was used through Rosenberg test to evaluate efficiency of the inhibitor for controlling the bronze disease on historical samples and the distribution of such disease on the samples was evaluated. Accordingly، optical microscope (OM) and electron microscope (SEM-EDAX) were used and the effectiveness of the inhibitor was evaluated with the help of several indicators. Moreover، for evaluating the rate of glaring and glittering of the surface after using tobacco extract the optical density-measuring was used، and colorimetry method was used for studying the changes in color، brightness and overall patina color of historical artifacts after using tobacco. The results of experiments and studies imply the good performance of tobacco extract against corrosion and it can be argued that this herbal extract is a very good option due to its high effectiveness and the least amount of changes on the chloride patina.
    Keywords: corrosion inhibitor, copper historical artifacts, potentiodynamic, electron microscope, colorimetry, Nicotiana Tabacum (tobacco)
  • Ahmad Shahivandi, Mahmoud Ghalenoui, Maryam Alipour Isfahani* Pages 13-26
    Quality of life is one of the influential factors in the sense of attachment to the environment. Low-quality environments are susceptible to lose their liveliness and viability and, consequently, their users and residents. New urbanism seeks equilibrium between social, environmental and local aspects of life and, from this perspective, one of the important factors which plays a role as a unit of urban life is neighborhood. In recent years, due to the dominance of market-driven approaches in cities, old urban areas have become the object of speculation. Inefficient physical interventions have reduced the liveliness and viability of old urban fabrics. This leads to the generation of low-quality environments in which lack of safety, loss of health and cohesion are the main characteristics. The aim of this research is to investigate the physical features of Sonbolestan neighborhood in Isfahan as well as gain knowledge about the condition of economic, social, cultural and environmental liveliness and viability in this neighborhood and, finally, evaluate how much these physical features influence the liveliness and viability of Sonbolestan. In this research, descriptive-analytical and quantitative methods have been used. Statistic community includes residents of Sonbolestan neighborhood and “structural equations” model is used for the analysis of the connected factors. Research findings demonstrate that economic liveliness is the most important physical factor in Sonbolestan whereas there was no significant relationship between physical indicators and social and environmental viability. Economic liveliness was the most important factor influencing residents’ attachment in Sonbolestan neighborhood.
    Keywords: physical feature, liveliness, viability, sense of belonging, old urban neighborhood, Sonbolestan
  • Mehri Ghobadi*, Hossein Ahmadi, Majid Mortazavi, Mohsen Mohammadi Achachluei Pages 27-44
    Although the issue of cleaning and washing the historical textiles and fabrics has been proposed in the field of conservation and restoration for a long time, it is still one of the important and challenging issues in this field. Depending on different characteristics of detergents, the cleaning formulation for various textiles will be different. Having different additives and changes of formulation due to time passing, industrial and commercial detergents lack sufficient and proper conditions to be used in such field. Choosing a detergent which is proportionate to the conditions of the textile and its physical features, has good cleaning effect and does not damage the textile and create bad effects on its fibers in the long run should be considered by the conservator in his plan. Regarding the extensive use of Sodium Lauryl Ether Sulphate (Anion surfactant) in most detergents and its being available and economical, this research aims to investigate its suitability by investigating its advantages and disadvantages in the wet-cleaning of historical cotton textile. To reach such an aim, its cleaning capacity and damaging effects in the cleaning of cotton textile should be assessed. The method of this research is comparative-analytic and the data has been gathered via relevant experiments such as ATR-FTIR, colorimetery, tensile strain etc. The aged cotton textiles are washed by the detergent which consists of the under-study surfactant, and they are examined before and after washing. The results of this study show that it has no damaging effect on the cellulose and can be used in washing historical cotton textiles.
    Keywords: conservation, restoration, cotton, washing, surfactant, Sodium Lauryl Ether Sulphate
  • Mohaddeseh Mirderikvandi*, Akbar Hajebrahim Zargar, Dariush Heidari Bani Pages 45-58
    Shapouri Bridge (Tagh-e-Pil-e-Eshkastah) is one of the remnants of Sasanian dynasty which is located in the south of Khorramabad, capital city of Lorestan. The great ancient bridge of Shapouri has undergone many damages due to the passage of time and natural factors so that it has lost its solidarity and integration which makes its restoration inevitable. To choose the appropriate mortar is a significant challenge for the restoration of bridges. Therefore, the main question is to identify the employed mortars in the construction of this bridge and, consequently, to study the feasibility of using the original mortar instead of the modern ones. To do so, first, some mortars of the bridge were removed as samples from different parts such as the foundation, the bridge truss, and the deck. These samples, then, were analyzed using XRD and XRF methods. The results of the analysis indicate that the type of the mortar used in the bridge truss is Gache Nim Pokhte-Nim Kob whereas lime mortar and a compound of lime and ash are used in its foundation and deck overlay respectively. In the next step, the reproduced mortar of Gache Nim Pokhte Nim Kob was analyzed using XRD analysis and mechanical experiments. The results were then compared with the bridge mortar indicating that Gache Nim Pokhte-Nim Kob is an easily stiffened mortar with suitable compressive and tensional resistance. Once exposed to humidity, the compressive and tensional resistance of the mortar increases. Considering these results and the survival of the mortar upon Shapouri Bridge for more than a thousand and four hundred years, it is recommended to use such mortar in the restoration of Shapouri Bridge.
    Keywords: Khorramabad Shapouri Bridge, XRD, XRF analysis, Gache Nim Pokhte, Nim Kob mortar, mechanical experiments
  • Reza Aboui, Abdullah Jabalameli, Gholamreza Kiani Dehkiani* Pages 59-70
    “Connection” is an inherent necessity of city and one of the main components of development and evolution of landscapes in the old cities as time passes. The “connection” in urban-historical landscapes of Isfahan implies an identity constituted during a long period of history, life and activity of generations after generations and, in this way, it has been exposed to various changes and transformations when it was the Safavid capital. The speed and vastness of contemporary urban expansions threat severely the identity of such cities by creating deep ruptures in the historical urban landscapes. Vanishing of “connection” in urban landscapes, incorrect understanding of its traditional meaning and the emergence of incongruent urban landscapes in modern designs are the consequences of such an expansion which itself is the biggest issue in urban protection. This study aims to show that ‘connection” is a key factor in understanding the integral totality of old cities and makes possible the reading of different physical-historical and symbolic layers for various generations. By proper understanding of the meaning and significance of “connection” in historical urban landscapes and the effectiveness of promoted protection approaches, regaining and more precise valuing of cultural capitals can be achieved. The basis of historical urban landscape approach is the preservation of “connection” and respect for the past cultural-historical values in the process of development and change. The city of Isfahan which is the epitome of “connection” and a source of historical urban landscapes has been selected as the case study and the interpretation of “connection” in its landscapes has been done via qualitative method and holistic approach.
    Keywords: traditional landscape, connection, identity, visual connection, Vienna memorandum, Safavid Isfahan
  • Mehrdad Hejazi*, Bina Hejazi, Hamed Mehdad, Saba Hejazi Pages 71-86
    After the destruction of the Bam citadel by the earthquake in 2003, the restoration of the citadel started based on a ten-year action plan. Due to lack of enough experience and knowledge for restoration and strengthening of historical adobe structures in Iran and in order to elevate the experience and knowledge, the study of the causes of destruction of an adobe shop in the bazaar of the citadel and preparation of its restoration and strengthening plan was performed as a pilot project. The main objective was the restoration of the adobe shop to its situation before the earthquake and strengthening in order to withstand future earthquakes. The research method is descriptive-analytical and the data has been collected by library studies and field research. After studying existent literature about the history and architecture of the citadel and shops of bazaar, and the vernacular techniques and materials used in their construction, a wide fieldwork for documentation and pathology was conducted. The strengthening and restoration plan was suggested based on charters for restoration of historical buildings and then it was simulated by the ANSYS code. Obtained results indicate that if the building is restored without strengthening it will have a weak behaviour against future earthquakes and it will experience the same damages. Analyses show that it is possible to improve structural behaviour and eliminate seismic damages by inserting a number of strengthening wooden elements at the corners of walls and edges of openings and then tying them to the roof level as a reversible method with the minimum intervention. In addition, by underpinning and partial reconstruction, grout injection and reconstruction of missing connections it is possible to restore the building stronger than before so that it would have an acceptable strength against future earthquakes.
    Keywords: Bam citadel, adobe shop, seismic behaviour, strengthening, restoration
  • Jamaledin Mahdinejad, Parisa Sadat Bashtani* Pages 87-102
    Cultural-historical complexes are amongst the precious heritage of Iran and an important part of cultural identity of its citizens. As a cultural property, heritage should be conserved in the best possible way and transferred to future generations. Masoudieh historical complex is one of such heritage which is mostly unnoticed today. Nowadays, using revitalization plans for conserving historical buildings and complexes to social life has developed a lot. One of the most important parts of this process is the appropriate determination of use based on revitalization principles. The question which is raised in this regard is how we can identify and implement the process of determining the new use and matching of human activities with architectural structure considering the specific features and conditions of any historical complex. This research aims to pay attention to the necessity of revitalization plan and explore the process of use determination of complexes which is suggested based on Masoudieh historical-cultural complex in Tehran. The main approach of this research is case study and, using historical-interpretive method, valuable data about Masoudieh complex and its potentials was gathered in order to determine the proper use of the complex on the basis of such potentials and the needs of the surrounding urban fabric. Amongst various methods of multi-criteria decision-making, this research selects Simple Additive Weighting (SAW) and Delphi methods. The results of this study imply that this national-historical complex can be revitalized in the historical center of Tehran as a center for artistic events.
    Keywords: revitalization, determining the usage, possible activities, adaptability, Masoudieh cultural, historical complex
  • Hamid Farahmand Boroujeni, Abbas Abed Isfahani, Zahra Soltani* Pages 103-119
    Today, despite skilled calligraphers, low-quality inks in the market, heterogeneous ink materials, inappropriate viscosity and inks becoming matte shortly after drying, which indicates the lack of required quality, will cause damages such as distortion, discoloration and even destruction of paper to the valuable works of calligraphers. The pathological study of inks which are used today is an essential step to protect such works that are going to be a part of the future history of this land. What is investigated in this study is the technical and pathological evaluation of black ink, which is frequently used in calligraphy. The aim of this research is to determine the elements and components of black inks and the damages that will appear through time via laboratory studies (chemical and physical). The methods used in the chemical examination include: Atomic absorption spectroscopy methods, X-Ray diffraction spectroscopy, Fourier transform infrared spectroscopy and Chromatography methods. Physical examinations measure glossiness, coverage and viscosity of samples using “Glassymeter”, “Reflectometer” and “Ford Cup”. Chemical examinations indicate that inks are composed of organic and inorganic compounds; for the samples, instead of colorful material, a black pigment (Carbon black, except in one sample) along with an organic material (probably gum) is used. Physical examination of samples shows that more binding will result in more glossiness and more iron will lead to better coverage. Moreover, using heterogeneous particles, inappropriate mixing methods, incorrect preparation and processing of them lead to inappropriate viscosity of ink. In pathological sector, different aging processes on samples show that carbon black pigments prevent ink pallor. In addition, excess of iron and copper ions increases oxidation of cellulose. High levels of binder will accelerate the growth of microorganism and will also lead to an accumulation of ink on the paper and the formation of dense masses on paper, and finally the ink may bleed. On the other hand, low levels of binder will also lead to early bleeding of ink from its base.
    Keywords: technology, pathology, black ink, modern calligraphers