فهرست مطالب

پژوهش هنر - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر نظری، ایمان زکریایی کرمانی، مهرنوش شفیعی سرارودی صفحات 1-17
    سفالگری در بلوچستان ایران به عنوان بخش وسیعی از استان سیستان و بلوچستان دارای پیشینه ای پر بار است. امروزه این هنر ارزشمند و بومی در معدود روستاها و مراکز سفالگری این سرزمین به شیوه ای سنتی در حال جریان است. این مقاله سعی دارد با مطالعه تطبیقی سفالگری در مراکزی چون روستاهای «کلپورگان»، «کوهمیتگ» و «هولنچکان» بلوچستان، به وجوه اشتراک، افتراق و شاخصه های مهم سفالگری این سرزمین بپردازد با این هدف که با شناخت ویژگی های سفالینه ها، به وجود تشابهات و تفاوت های احتمالی هنر آنان پی برده و با در نظر گرفتن ارتباط فرهنگی بین این مراکز، منجر به تقویت ارزشهای هویتی آنان شود. از این رو به طرح این سوال پرداخته است که آیا بین سفالینه های مراکز فعال سفالگری بلوچستان ایران ارتباطی وجود دارد؟ و در صورت وجود این رابطه چه حوزه هایی را شامل می شود؟
    پژوهش پیش رو با استفاده از داده های گردآوری شده به صورت میدانی و کتابخانه ای و بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد تطبیقی به ارزیابی و مقایسه تطبیقی این سه منطقه ی تولید سفال در بلوچستان پرداخته است. با بررسی های انجام شده در نهایت این نتیجه حاصل شد که میان سفالینه های مراکز سفالگری بلوچستان تطابقاتی وجود دارد، از جمله تشابهاتی در حوزه ساخت، فرم و نقش پردازی که در جایی نشات گرفته از فرهنگ، سرزمین و جغرافیای مشترک قوم بلوچ است و در کنار آن وجود افتراق جزیی میان این سفالینه ها ناشی از تفاوت های فردی سفالگران و شرایط طبیعی حاکم بر این مراکز است؛ بنابراین سفال این سه منطقه دارای روابط فرمی و محتوایی در ضمن ویژگی های منحصر به فرد هویتی است.
    کلیدواژگان: سفال، سفالگری در بلوچستان ایران، کلپورگان، کوهمیتگ، هولنچکان
  • محمد مدهوشیان نژاد، هاله شیشوانی صفحات 19-33
    به کارگیری تزئینات چوبی، همواره جایگاه ویژه ای در معماری سنتی و بومی ایرانی داشته است. از پرکاربردترین آن ها، تکنیک مقرنس سازیست که اغلب به شکل سرستون بر روی تیر و ستون های چوبی به کار گرفته شده است. به لحاظ محدودیت های ذاتی چوب، این نوع از آرایه ها بیشتر در فضاهای داخلی بناها استقرار یافته است. از جمله بنا هایی که در آن سرستون های مقرنس کاری به عنوان اصلی ترین آرایه ی چوبی بنا به شمار می رود، مسجد تاریخی ملامعزالدین در شهر مراغه، - دوره ی صفوی- می باشد. بنابر آنچه که بیان گردید هدف از انجام این پژوهش، علاوه بر شناسایی و معرفی، بررسی نحوه ی ساخت و دسته بندی فرمی سرستون های مقرنس کاری چوبی مسجد معزالدین، است. مطابق هدف فوق، می توان این پرسش ها را مطرح نمود: تنوع در سرستون های چوبی مسجد ملامعزالدین مراغه از لحاظ شکل و اجرا چگونه می باشد؟ و چه دلایلی برای این تنوع قابل فرض است؟ برای رسیدن به هدف مذکور، با مشاهدات میدانی و مطالعات کتابخانه ای، نگارندگان به روش توصیفی- تحلیلی شروع به جمع آوری اطلاعات و تصاویر گردیده است. پس از بررسی تکنیکی، به جهت درک بهتر مخاطب، در قالب جدول، تمامی نمونه های متفاوت از یکدیگر به همراه تصویر خطی و نمای مقطع مقرنس ها، ارائه شده است.
    روش ساخت 36 سرستون مقرنس کاری چوبی موجود در شبستان بزرگ، از نوع مقرنس های روی هم رفته و 6 سرستون شبستان کوچک، لانه زنبوری می باشد که از این تعداد، به لحاظ شکلی، شاهد 18 نوع متفاوت هستیم. یعنی بیش از 40 درصد نمونه ها به جهت فرم از یکدیگر متفاوت هستند. کشیدگی و بلندبودن خارج از عرف، طول مقرنس ها، از مهمترین دلایل تنوع در اشکال آن ها و نتیجتا منحصربفرد نمودن شان شده است.
    کلیدواژگان: مقرنس چوبی، مسجد ملامعزالدین مراغه، سرستون چوبی، شکل مقرنس، اجرای مقرنس
  • عطیه شهیدی رضوی، غلامرضا حسنی صفحات 35-44
    آنچه بیان نمی شود، غالبا به اندازه آنچه بیان می گردد، اهمیت دارد. بدن نخستین چیزی است که با آن، جهان پیرامون را درک می کنیم و خود را نیز به وسیله آن بیان می نماییم. احساسات درونی ما اعم از شادی، غم و ترس به واسطه بدن، نماد بیرونی پیدا می کنند. همگی، به شیوه ای خاص، پیام های کوتاه به دنیای پیرامون خود می فرستیم و به ندرت این کار را آگاهانه انجام می دهیم. رفتار غیرکلامی از آغاز پیدایش بشر منبع درک بسیاری از ایما و اشاره های اندام و به ویژه کارکردهای چهره بوده که در عکس نیز نمود دارد. سابقه زبان بدن با تاریخ عکاسی پیوند دارد. این نکته ما را به واکاوی مجدد عکس هایی واداشت که با ورود عکاسی به ایران گره خورده اند. عکس های شاهانی که در طول تاریخ توجه ویژه ای به پرتره های خود داشتند و از هنر عکاسی برای به رخ کشیدن قدرت بهره می گرفتند. در این مقاله با مطالعه مفاهیم و الگوهای زبان بدن در عکس های چهره های شاهان قاجاری، این نظام مورد بازبینی مجدد قرار گرفته تا بتوان به سرنخ هایی از محتوای احساسی این آثار دست یافت. پرسش اصلی این است که: آیا می توان از عملکرد زبان بدن برای درک مفاهیم بصری در تحلیل عکس استفاده کرد؟
    این پژوهش از نوع نظری و با روش تحلیل محتوای توصیفی است و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است. نتیجه حاصل از تحلیل این آثار به عنوان متنی تصویری این است که شاهان قاجاری به واسطه میل به جاودانگی، جلال و شوکت حکومت دوران خود، عکاسی را برگزیدند؛ اگرچه تلاشی برای هویت پردازی و شناخت ویژگی های روانی صورت نگرفته است، اما واقع گرایی عکس ما را با درک جدیدی از عکس های این پادشاهان روبه رو کرده است. روشی که در آن به «خود بودن اشخاص» می رسیم. تفکیک ژست و شخصیت به یک چیز می رسند، «زبان تن» یعنی رفتارهای بدن، ژست ها و حالات صورت، به طور ناخودآگاه احساسات یا حالات روانی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: رفتار غیرکلامی، زبان بدن، عکس، چهره، شاهان قاجاری
  • نجمه نوری صفحات 45-61
    مجموعه موسسه فرهنگی موزه های بنیاد تهران شامل نفیس ترین مجموعه های هنری در بخش های جداگانه است. خزانه سفال یکی از بخش های این موزه است. مجموعه مذکور یکی از کم نظیرترین مجموعه های موجود در کشور است. در این مجموعه ظروف سفالی بسیاری وجود دارد که مراکز ساخت و تاریخ ساخت آنها به درستی روشن نیست. در این پژوهش شش نمونه از ظروف سفالی گلابه ای منقوش رنگارنگ روی زمینه سفید واقع در خزانه موزه بنیاد تهران با سایر ظروف سفالی مجموعه های داخل و خارج کشور که مربوط به دوره اسلامی بوده و از کاوش های علمی به دست آمده، مقایسه و تاریخ گذاری شده است. اشیای موردنظر نگهداری شده در این مجموعه از حفاری های غیرمجاز به دست آمده و تا کنون هیچ گونه پژوهشی بر روی این ظروف انجام نشده است. روش این پژوهش توصیفی - تاریخی است. در آغاز این ظروف بازشناسی، عکاسی و طراحی شده و با انجام مطالعات کتابخانه ای و مراجعه به سایت موزه های خارجی و داخلی تاریخ گذاری شده است. عمده ترین نقوش به کاررفته بر روی این ظروف شامل شبه کتیبه های کوفی، گل های انتزاعی، درخت سرو مانند، نقش کبوتر و شانه به سر است. ترکیب های رنگی به کاررفته، ترکیب های سه تایی (قرمز، سیاه، سفید و قرمز، سیاه، سبز) و ترکیب های چهارتایی (قرمز، سیاه، سفید، سبز) است که ترکیب های چهارتایی (قرمز، سیاه، سفید، سبز) از ترکیب های رایج در ظروف موردمطالعه بوده است. همچنین این سفالینه ها از لحاظ فرمی شامل کاسه با بدنه کشیده و صاف و بشقاب تخت است
    پرسش های اساسی اینها هستند که ظروف گلابه ای منقوش رنگارنگ روی زمینه سفید واقع در خزانه موزه بنیاد تهران مربوط به چه مقطع زمانی هستند و مراکز احتمالی ساخت این ظروف کجاست؟ نتایج نشانگر آن است که محل تولید این ظروف شمال و شمال شرق ایران بوده است و در طول سده های سوم تا پنجم هجری قمری تولید شده اند.
    کلیدواژگان: موزه بنیاد تهران، سفال گلابهای، مراکز ساخت، تاریخ گذاری
  • سید هاشم حسینی، فرید احمدزاده صفحات 63-77
    طی دوره قاجاری در شهر کرمانشاه به عنوان یک شهر مهم و مرکز حکومتی فرزند بزرگ فتحعلی شاه، محمدعلی میرزا، بناهای شاخصی از جمله مساجدی با ویژگی های تزیینی خاص و زیبا ساخته شده است. در این پژوهش، سعی بر آن است تا با تمرکز بر دو مسجد دولتشاه و حاج شهبازخان که از مهم ترین بناهای مذهبی این دوره در کرمانشاه هستند؛ تزیینات معماری آنها (کاشی کاری، آجرکاری، گچ بری، حجاری و...) موردبررسی، توصیف و تحلیل و مقایسه قرار گیرد. همچنین بر شناخت عناصر بومی منطقه، در خلق نقوش و مضامین تزیینات معماری این مساجد تاکید می شود. دلیل انتخاب این دو مسجد آن است که از لحاظ ماهیت تزیینات معماری و نقوش تزیینی نسبت به سایر مساجد قاجاری کرمانشاه برتری خاصی دارند و شاخص های تزیینات معماری دوره قاجار در شهر کرمانشاه را می توان در آنها به روشنی مشاهده نمود. هدف پژوهش، شناسایی و طبقه بندی نقوش و مضامین اصلی تزیینات معماری مساجد دولتشاه و حاج شهبازخان دوره قاجار در شهر کرمانشاه، در قیاس با مسجد سپهسالار در شهر تهران است تا به این پرسش ها پاسخ داده شود: نخست، تزیینات معماری مساجد قاجاری دولتشاه و حاج شهبازخان شهر کرمانشاه به لحاظ نقوش و مضامین شامل چه موارد و ویژگی هایی می باشد؟ دوم، چه تفاوت ها و تشابهاتی در تزیینات مساجد دولتشاه و حاج شهبازخان در شهر کرمانشاه، در قیاس با مسجد سپهسالار در پایتخت قاجارها در شهر تهران مشاهده می شود؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که تزیینات معماری در مساجد قاجاری شهر کرمانشاه، نقوش هندسی، گیاهی، جانوری و تزیین کتیبه ای را در برمی گیرند که از نظر سبک و محتوا ارتباط نزدیکی با دیگر تزیینات بناهای هم دوره را نشان می دهند. پژوهش حاضر، بر مبنای بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای و سپس با بهره گیری از روش های توصیفی - تحلیلی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: مسجد حاج شهبازخان، مسجد دولتشاه، مسجد سپهسالار، نقوش تزیینی، شهر کرمانشاه
  • نعمت الله اکبری، هما موذن جمشیدی، سمیه حبیبی صفحات 79-92
    هنر را می توان زیربنای تکامل فرهنگ قلمداد نمود که باعث شکوفایی جامعه می شود. شواهد حاکی از آن است که فعالیت های فرهنگی و هنری، سهم قابل توجهی در عرصه فعالیت های اقتصادی دارند. در این میان، سینما با توجه به خصوصیات ویژه ای که دارد در مقایسه با سایر محصولات فرهنگی و هنری، نقش مهمی را در اقتصاد، هنر و فرهنگ ایفا می کند. در دو دهه اخیر، سینمای ایران به دلایل متعددی رو به افول بوده است. ازاین رو در این پژوهش تقاضای سینما و عوامل موثر بر آن موردبررسی و مطالعه قرار گرفته است.
    در این پژوهش پس از مروری بر مبانی نظری مربوط به هنر و سینما با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی عوامل موثر بر تقاضای سینما پرداخته شده و 505 پرسش نامه در سطح شهر زنجان بین افراد توزیع گردیده است.
    نتایج حاکی از آن است که از بین 505 نفر، 318 نفر، سالانه حداقل یک بار متقاضی رفتن به سینما هستند که حدود 63% از کل افراد نمونه را شامل می گردد. تنها برخی عوامل اقتصادی و جمعیت شناختی در این پژوهش بر تقاضای سینما موثر بوده که از آن میان می توان درآمد فرد، جنسیت و وضعیت تاهل را نام برد و می توان اشاره کرد که نتایج، بیانگر این است که بین دو متغیر درآمد و تقاضای سینما، همبستگی مثبت و معناداری در سطح 95% به اندازه 126/0 وجود دارد. ضریب همبستگی برای دو متغیر جنسیت و تقاضای سینما در سطح 99% معنادار و مثبت بوده و برابر 216/0 است. ضریب همبستگی برای متغیر وضعیت تاهل در سطح 99% معنادار و منفی بوده و برابر 221/0 است. همچنین روشن شد که اکثر افراد نمونه، رفتن به سینما را تا حدودی برای گذراندن اوقات فراغت خود می پسندند و استفاده از ویدئوی خانگی را برای دیدن فیلم ترجیح می دهند.
    کلیدواژگان: تقاضا، سینما، زنجان
  • کورش مومنی، زهره مسعودی صفحات 93-107
    نقش گلدانی یکی از نقوش شاخص و با کاربرد فراوان در دوره قاجار است. این نقش در تزئینات حجاری و کاشی کاری مسجد - مدرسه های قاجار به وفور یافت می شود. نقش گلدانی در مدارس دوره های قبلی همچون مدارس دوره صفویه نیز وجود دارد؛ لیکن نقوش گلدانی مدارس صفوی با نقوش گلدانی موجود در مسجد - مدرسه های قاجار دارای تفاوت هایی است. آنچه در این پژوهش مطرح است بررسی و مقایسه نقوش گلدانی مسجد - مدرسه های قاجاری با مدارس صفوی، با هدف بررسی تغییرات ناشی از تحولات فرهنگی در این نقوش و شناسایی تحولات و نوآوری های به وجود آمده بر نقوش گلدانی دوره قاجار تحت تاثیر آشنایی با فرهنگ و هنر غرب است. جهت پاسخ دادن به پرسش پژوهش، از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی استفاده شده و با مطالعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی به ارزیابی و مطالعه نقوش گلدانی مسجد - مدرسه های شاخص دوره قاجار پرداخته شده است و آن ها نسبت به نقوش گلدانی مدارس دوره صفویه مورد مقایسه قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد، نقوش گلدانی تزئینات حجاری مسجد - مدرسه های دوره قاجار دارای ظرافت و ریزه کاری بیشتری نسبت به نقوش گلدانی مدارس دوره صفویه هستند و یک واقع گرائی و طبیعت گرائی تحت تاثیر فرهنگ و هنر غرب در آن ها به چشم می خورد. همچنین نقش مایه گلدانی از گلدان های پرگل و در طرح های متنوع ازجمله کاسه بشقاب سازی و ترکیبی با نقوش پرندگان؛ ترکیب اصلی در تزئینات کاشی کاری مسجد - مدرسه های دوره قاجار است. علاوه بر آن، در مسجد - مدرسه سپهسالار جدید (شهید مطهری) نقوش گلدانی به صورت انتزاعی و ترکیبی با قاب بیضی شکل، نقوش هندسی، نقوش اسلیمی و گیاهی، خطوط بنائی و نقش های جدیدی همچون شمعدان اجرا شده است که در نوع خود یک نوع آوری است؛ به طوری که می توان گفت در هیچ کدام از مدارس دوره صفویه و مسجد - مدرسه های موردبررسی دوره قاجار نمونه ای از این نقوش به کار نرفته است.
    کلیدواژگان: مسجد- مدرسه، تزئینات دوره قاجار، تزئینات مسجد - مدرسه، نقش گلدانی
  • علی اصغر سلحشور صفحات 109-120
    سفال به عنوان فراوان ترین داده مادی در باستان شناسی محسوب می شود. باستان شناسان سفال را از جنبه های مختلفی چون گونه شناسی، موقعیت و ارتباط لایه نگارانه، لعاب، پوشش، بافت و ترکیب، نقوش و غیره مورد ارزیابی و مطالعه قرار داده اند، اما پرداختن به نقوش سفالی از جنبه زیبایی شناسانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. عناصر زیبایی شناسانه و هارمونیکی چون تکرار، تقارن، تعادل، تناسب ،تمرکز، توازن و غیره بر روی سفال های پیش از تاریخ ایران به وفور دیده می شوند و بازگو کننده این نکته مهم هستند که بشر علاوه بر جنبه کاربردی سفال در زندگی روزمره، با نقوش مختلف هندسی، انسانی، گیاهی، حیوانی، موضوعی و نمادین که بر سفال ها ایجاد می کرده، سعی در ارضا کردن نیاز های زیبایی شناسانه خود بوده است. دوره نوسنگی شروع نقش اندازی بر روی سفال است که بیشتر نقوش، هندسی هستند، ولی در دوره مس - سنگی ما شاهد توسعه، تکامل و پیشرفت نقش اندازی روی سفال هستیم و انواع نقوش به زیبایی و ظرافت هرچه تمام تر روی ظروف سفالی محوطه های مختلف این دوره در ایران مشاهده می شود. در این تحقیق ضمن توجه به جنبه های بصری و زیبایی شناسانه نقوش روی سفال های پیش از تاریخ ایران، ارتباط میان انواع عناصر زیبایی شناسانه ، انواع نقوش روی سفال و کاربرد این عناصر در آنها مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که کاربرد عناصر زیبایی شناسانه مرتبط با ریاضیات هم زمان با پیشرفت جوامع پیش از تاریخ و تکامل اجتماعی انسان در دوره مس سنگی رو به پیچیدگی نهاده و این عناصر ظریف تر و زیبا تر خلق شده اند که نمود آنها استفاده از نقوش موضوعی و نمادین و بهره گیری از این عناصر به بهترین شکل ممکن هستند.
    کلیدواژگان: سفال، عناصر بصری و زیباییشناسانه (تکرار، تقارن، تعادل و غیره)، نقوش نمادین، دوره مس سنگی
  • علی نوری، محمد علیجانی صفحات 121-133
    فیلم، هنری نمایشی - روایی است که به رغم جوهر روایی و داستانی مشترک با متن ادبی، از حیث روش، تکنیک، زمینه و مواد مورد استفاده و نیز از حیث چندوچون اثرگذاری بر مخاطب، از متن ادبی متمایز است. فیلم رنگو یکی از بزرگ ترین آثار هنری انیمیشن جهان است که هم از لحاظ صورت و ساختار روایی و هم از حیث محتوا کم نظیر است. این فیلم ساخته شرکت فیلم سازی پارامونت است و در سال 2011 برنده جایزه اسکار شد. این فیلم، از جهاتی، تقلیدی از فیلم های ژانر وسترن است و در قالب داستان حیوانات یا تمثیل حیوانی (فابل) پرداخته شده است. علل اصلی جذابیت و تاثیر آن، علاوه بر ساختار تمثیلی، درون مایه قهرمانی، عناصر کهن الگویی و جلوه ها و جنبه های اساطیری، به ویژه بازتاب اسطوره هسته فرهنگ مغرب زمین در آن است. اسطوره هسته ای که متناسب با ساختار اجتماعی زمان معاصر بازآفرینی شده و انعکاس دهنده ناخودآگاه جمعی انسان غربی است. نگارندگان برای نشان دادن اسطوره هسته از روش تک اسطوره جوزف کمبل و نیز از الگوی وگلر سود جسته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که قهرمان بازآفرینی شده، برخلاف قهرمانان کهن که قوای جسمی و روحی خارق العاده و فراطبیعی داشتند، از لحاظ جسمی، کاملا معمولی و حتی بسیار ناتوان است و تنها با اتکا به خودشناسی، پرورش استعدادهای درونی خویش، عدم تقلید و بی توجهی به هرگونه منبع بیرونی برای یافتن حقیقت است که قهرمان می شود. انسانی که مروج آموزه اساسی انسان غربی در حوزه فلسفه، سیاست، فرهنگ، جامعه و جز آن است؛ قهرمانی که اکسیر و ره آورد سفرش دموکراسی، لیبرالیسم، اومانیسم و توجه به استعدادها و حقوق فردی انسان هاست.
    کلیدواژگان: کهن الگو، وگلر، کمبل، رنگو، اسطوره هسته
  • مهدی نیکجو، داریوش پیرنیاکان صفحات 135-146
    ادوار موسیقی پر است از سوءاستفاده های بیش از اندازه از آن برای لذت رانی حاکمان و زورگویان تاریخ، به طوری که که این امر باعث ایجاد نگرش منفی جامعه نسبت به موسیقی شده است. به نظر می رسد همراهی و ملازمت رقص زنان بی پروا و پسربچگان زیبا و همراهی شراب با موسیقی در دوران صفویه و قاجار که دوران رشد و قوام مجالس مطربی بود، باعث ایجاد یک ذهنیت منفی در جامعه نسبت به موسیقی شده باشد. لذا همان گونه که در موضوعات فقهی گاهی حکم، به روی ملازمات یک موضوع می رود و این عناوین ملازم چنان در نگرش یک فقیه در بررسی یک موضوع موثر است که می تواند یک موضوع حرام را به حلال تبدیل کند، ملازمت و قرین شدن برخی از عناوین، باعث ایجاد یک نوع موسیقی (به طور خاص) مطربی شده است که همین امر نیز موجبات ایجاد یک ذهنیت منفی نسبت به موسیقی در میان متشرعین را فراهم کرده است. در این پژوهش مبتنی بر یک مبحث فقهی به بررسی وضعیت مطربی در ایران، در دوران رشد و قوام آن یعنی صفویه و قاجار پرداخته شده است. به بیان دیگر روش فقهای شیعه در ارزیابی برخی از مسائل فقهی، به موضوع موردبحث تسری داده و از آن استفاده جامعه شناختی شده است. نکته حائز اهمیت پژوهش این است که در اینجا بحث در مورد دلایل و ضوابط حرمت و حلیت موسیقی نبوده و مباحث به گونه مورداشاره از نظر گذشته و نقطه نظر این پژوهش، پاسخ به علت و چرایی نگرش بعضا منفی و تنفرگونه جامعه ایرانی به خصوص قشر متشرع به موسیقی است.
    کلیدواژگان: عنوان ملازم، مطربی، شاهان صفویه، شاهان قاجار، موسیقی ایرانی
|
  • Amir Nazari, Iman Zakareyaee, Mehrnoosh Shafiee Pages 1-17
    Pottery in Iranian Baluchistan as a large part of Sistan- Baluchistan has a history enrichment. Nowadays this valuable and native art are being preforming as traditional method in certain villages and pottery center into the region. This paper is a harmonistic study pottery in places such as villages”Kalporegan”,”Kohmytag” and “Holanchakan” Baluchistan, paid to the common, differentiation and important characteristics of the country,s ceramics pottery. With the goal of identifying features, to existence similarities and differences of the possible their art discovered and by consideration cultural communication among these centers, lead to strengthening of the values of their identity. So there are question is paid whether connection communicate between potteries of the Iranian Baluchistan pottery centers? If these is the relation what are included scope?
    This research with the use of collected information by field method and library studies, using descriptive- analytical and comparative approach to evaluating and comparing these three pottery producing region in Baluchistan province
    The investigation ultimately was concluded that there is accommodation between potteries of Baluchistan pottery centers .Such as similarities in the domain construction and forms of designing that somewhere emanate from culture and common geography of Baloch nation .Also distinction between potters due individual differences of potters and natural situation of this centers .Therefore pottery these three regions having form and content of the unique features of identity.
    Keywords: Pottery, Pottery in Iranian Baluchistan Kalporegan, Kohmytag, Holanchakan
  • Mohammad Madhoushian Nejad Pages 19-33
    Wooden ornaments always have a special place in Iranian indigenous and traditional architecture. The most widely used technique is often in the form of capital Mogharnas on wooden beams and columns have been used. The inherent limitations of wood, the interior spaces of the buildings there are more things. Mlamzaldyn historic mosque in the city of Maragheh, including the building in which the capital of Mogharnas as the main decoration of wooden building. According to what was stated purpose of this study, in addition to identifying and recommending Mogharnas Mzaldyn wooden mosque, check how construction and capital is a form Categories. According to the above objective, can these questions be posed: Wooden bell Mosque in Maragheh Mlamzaldyn diversity of shapes and how it is implemented? And what the reasons for this diversity is the premise? To achieve the target, with field observations and library studies, the authors descriptive - analytic been started to collect information and pictures. After technical studies, to better understand the audience, in table format, all the examples different from each other along a linear image and Mogharnas point of view, provided. Method of making capital Mogharnas 36 Wood in the large yard, a small yard Mogharnas altogether and 6 capital, is laneh zanbori, of which, in terms of form, we saw 18 different types. More than 40% of the forms are different. Elongation and Blndbvdn, during Mogharnas, the most important reasons for diversity in its forms and the result is unique latest.
    Keywords: Mogharnas wood, the mosque of Mullah Mzaldyn Maragheh, wooden column, form, implementation of Mogharnas
  • Atieh Shahidi, Gholamreza Hassani Pages 35-44
    What is not expressed is often as important as what is expressed. Human being is a collection of physical, emotional and psychological features and all of these characteristics are displayed via the body. The body forms different shapes to express a wide array of emotions and feelings, as such Kings pay special attention to their portraits and assume that their pictures must be a symbol of their power. Therefore, they have always tried to portray an ideal image of themselves in photos. Kings became interested in these new contraption especially Iranian kings, so they prepared photos of themselves.
    In this article, the concepts and patterns of body language in the photos of Qajar kings have been studied and this period has been reviewed to arrive at a new concept. The selected methods for this research is descriptive analytical which is performed by a historical approach and further analysis is done by content analysis with an emphasis on semiotics has been described and interpreted. The result of this research analysis shows that the Qajar kings have chosen photography as a display of immortality and glory of their reign. But, the study of these photos and their reality have resulted in the new concept of self-actualization through pictures and how an individual’s inner picture of himself affects the way he poses for a photo. To note and distinguish between gesture and personality is to emphasize the importance of body language as the behavior of body and the important role it plays to transfer emptions, beliefs, and mental states. All these emphasize further on the important role of body language in behavior transfer.
    Keywords: Nonverbal behavior, body language, photo, Qajar kings
  • Najmeh Nouri Pages 45-61
    Cultural Institute of Tehran's Bonyad Museums includes the most exquisite collections in separate sections. The pottery vault is one part of this museum. The mentioned collection is one of the most unique collections existing in the country. There are many pottery wares in this collection, whose production centers and dates are not clearly known. In the present research, six samples of polychrome slip-painted pottery wares on white backgrounds available in the vault of Tehran's Bonyad Museums have been compared with other pottery collections from outside or inside the country related to the Islamic era which have been discovered during academic excavations, and subsequently, they have been dated. The intended objects which are kept in this collection have been discovered by illegal excavations and no research has been performed on these wares to this date. Therefore, aiming at introducing the mentioned items in the present paper, the research questions have been answered. The main questions are: to which time period do the polychrome slip-painted wares on white backgrounds belong? And where are the probable production centers for polychrome slip-painted wares on white backgrounds maintained in the vault of Tehran Bonyad of Museums? The results indicate that the production places of these wares have been in the north and northeast Iran and they have been produced during the third to the fifth centuries A.H. A descriptive-historical method has been applied to conduct this research. The present study has been carried out by visiting the site of museums and also through library studies.
    Keywords: Tehran Bonyad Museum, Slip-painted Pottery, Production Centers, Production Date
  • Hashem Hoseini, Farid Ahmadzadeh Pages 63-77
    During the Qajar era in the Kermanshah city, as an important city and the center of the government eldest son of Naseroddin shah, Mohammad Ali Mirza has made spectacular monuments including mosques with beautiful and special decorative features. In this study, an attempt was made, focusing on two mosques Dolatshah and Haj Shhbazkhan, the most important religious monuments of this period in Kermanshah, to study, describe, analyzed and compare their architectural decorations (Tiling, brickwork, stucco, carving, etc.). The study is to emphasize the native elements, in creating motifs and themes of architectural decoration of these mosques, as well. The main reason behind selecting these two mosques is that they have special advantage than the other Kermanshah Qajar mosque, and indicators architectural, as far as the nature of architectural decoration and decorative motifs are concerned and decorative elements in Kermanshah Qajar period can be clearly seen in them. The most important criteria to be examined in this study, consist of decorative indicators related to the architecture of these mosques in terms of color, function, content and way of implementation. Also a comparison is made between decorating these two mosques together and with Sepahsalar mosque; as one of the Index mosques Qajar era in Tehran city to understand differences and similarities decorative style local mosques with mosques in the Qajar capital. Research findings show that the architectural decoration in Qajar mosques of the Kermanshah city, includes geometric designs, flora, fauna, landscape and inscription decorated; that show a close relationship with other decorating contemporary in terms of style and content. The present study has been done based on field surveys and library studies, and then using descriptive and analytically methods.
    Keywords: Haj Shahbaz Khan Mosque, Dolatahah mosque, Sepahsalar mosque, decorative motifs, Qajar era, Kermanshah city
  • Nematollah Akbari, Somaieh Habibi Pages 79-92
    Arts can be counted as a base for evolution of culture that causes the growth and flowering of society and its people. The observations indicate that the artistic and cultural activities can have a considerable contribution to the economy. Comparing with other artistic and cultural productions, Cinema with its special characteristics can play an important role in economics of arts. During two recent decades, Iran’s cinema has been experiencing a depression for several reasons, some of which could be economic ones. So if we want to give rise to this industry, one of the important sides of economics of cinema which is its demand side needs to be investigated.
    For this purpose, after extracting different demand determining factors by reviewing the literature, a questionnaire was designed in order to evaluate the relationship between these factors and the people’s cinema going behavior in Zajan. The research sample contains of 505 people.
    The results indicate that 318 people of 505 people (about 63% of the whole) have gone to cinema at least one time in the last year. Among different economic and socio-demographic factors only some factors had a significant relationship with cinema demand. These factors are personal income, gender and marital status. Also, it becomes obvious that the majority of people in the sample prefer cinema as an entertainment in average and would rather watching domestic videos than going to cinema.
    Keywords: Demand, Cinema, Zanjan
  • Kourosh Momeni, Zohreh Masoudi Pages 93-107
    Flower pot is one of the frequently used motifs in Qajar period. This decoration is abundantly found in carvings and tiling decoration of the mosque-schools in Qajar period. There is also the flower pot in previous eras schools such as Safavid period schools , but the flower pots used in Safavid period schools differ from the flower pots used in the Qajar period mosque- schools. However, this study aims to investigate and compare flower pot motifs in mosques and schools of the Qajar and Safavid period, to evaluate the changes in these motifs which resulted from cultural developments, and to identify changes and innovations occurring on flower pot motifs in the Qajar period under the influence of western culture and art as well. This paper is a descriptive - analytic study. The library and field studies were used to investigate the flower pots motifs in mosques and schools of the Qajar period and compare them to flower pot motifs in schools of the Safavid period. The findings show that the flower pot motifs which were carved in Qajar period’s mosques and schools have more delicacy and intricacy than flower pot motifs in Safavid period’s schools and the realism and naturalism influenced by western culture and art were seen in them. Also, the main component of Qajar period’s mosques-schools tiling decoration is flowery flower pot motifs in various designs including plate, bowl, and motifs of birds. In addition, the new Sepahsalar (Shahid Motahari) mosque-school included abstract motifs combined with oval frame, geometric motifs, arabesque and plant motifs, and new motifs like candlesticks, which were innovative. Therefore, it may be said that none of schools and mosques in the Safavid and Qajar period, these motifs were included.
    Keywords: Pot designs_Decorating Qajar_Decorated mosque – School_Schools of Safavid period
  • Aliasghar Salahshoor Pages 109-120
    Pottery is as the most abundant material data in the archaeology. Archaeologists have studied pottery from a different point of view, such as typology, stratigraphic situation and relevance, but less attention has been paid to pottery figures. Elements of aesthetical and harmonic such as repetition, symmetry, balance, proportion, concentration and etc are frequently seen on the prehistoric potteries of Iran and implicate this important point that human being, in addition to applied aspect of pottery in the routine life, created different figures such as geometric, human, vegetal, animal, thematic and symbolic, and thus has satisfied his aesthetical needs. In this research, in addition to look after visual and aesthetical aspects of figures on the prehistoric potteries of Iran, the relation between kind of aesthetical elements, kind of figures on the potteries and application of these elements has been studied. Research findings show that application of aesthetical elements along with mathematics concurrent , development of prehistory societies and social evolution of homo in the chalcolithic period turned to be complicated and these elements have been created with more beauty and delicacy whose appearance is the use of thematic , symbolic figures and application of these elements, as best as possible
    Keywords: Pottery, Aesthetical, Visual Elements (Repetition, Symmetry, Balance etc.), Symbolic Figures, Chalcolithic Period
  • Ali Noori, Mohammad Alijani Pages 121-133
    Film is a visional-narrative art which is, unlike its similar narrative and fictional structure with literary texts, different from literary texts in some aspects such as method, technique, context, used substances and its affection on the audience. Rango is one of the greatest animated artifice works in the world which is unlinked and unique both in its form and intent. It was made by Paramount Corporation and received Oscar prize at 2011. Attraction and affection of this film is due to its mythic structure and archetypal elements; and also reflecting the mono-myth in the culture of west land; mono-myth which have been recreated according to the social structure of contemporary period of time and reflects collective unconsciousness of west man. In this research, authors use mono-myth method and other ideas of Campbel and also Christopher Vogler’s approach to analyze the structure of film and characters of displaced hero of contemporary period of time in west. Results show that, unlike old heroes who had physical and mental powers, this displaced hero will only be the real hero of our period of time by depending on individuality, self-consciousness, growing personal talents, not imitating and not considering any external source for finding truth; a hero who is the propagandist of trainings of west man in the philosophy, politics, culture, society and etc. a hero whose journey reward is democracy, liberalism, humanism and intending to human talents and rights.
    Keywords: Archetype, Vogler, Campbell, Individuality, Rango
  • Mehdi Nikjoo, Darius Pirniakan Pages 135-146
    The music courses are full of countless misuses of music to enjoy kings and history Dictators, which result in a negative attitude of society toward music. It sounds that concomitance of dance by reckless women, handsome young boys and concomitance of wine with music in courses of Safavid and Ghajar that was courses of development of sessions of Bacchanalian have resulted in a negative mentality to music in Iranian society. Then as sometimes in Juridical issues the sentence verdicts because of concomitances of a topic and those are effective in attitude of Juris consult in investigating of a topic so that can change an unlawful subject to its lawful, concomitance of some issues result to creation of kind of music, Bacchanalian, that has provided grounds of creation of a negative mentality to music between promisors to sharia.
    Keywords: Concomitant, Jurisprudence, Bacchanalian sessions