فهرست مطالب

پژوهش هنر - پیاپی 7 (بهار و تابستان1393)

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 7 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا شریف زاده، آسیه محمدیان* صفحه 1
    امروزه بحران محیط زیست مشکلی است که دهکده جهانی با آن روبروست. آدمی در دنیایی زندگیمی کند که نیاز توجه به محیط با رویکردی زیست محیطی و زیباشناسی روز به روز در آن بیشتر می شود. در این میان هنر محیطی که یکی از شاخه های هنر جدید است، سعی دارد با یاری جستن از تمامی شرایط محیط و نگرشی نو رابطه انسان با طبیعت را بررسی کند. با نگاهی دقیق تر به هنر محیطی و زیر شاخه های آن و هنرمندانی که به نوعی در این عرصه گام نهاده اند، ابعادی آشکار می شود که به همان اندازه ای که طبیعی اند، فرهنگی نیز هستند. چرا که تضادهای فرهنگی روزگار حاضر در بخش های مختلف جهان بیانگر آن است که مطالعه فرهنگ و نقش نظام های نشانه ای مختلف در حافظه جمعی تا چه اندازه مهم و جدی است. همچنین حاکی از آن است که یک اثر هنری به مثابه یک متن چطور دلالت و معناسازی می کند و ازخلال مفهوم و معناهای نهفته در لایه های زیرین آن مخاطبی فعال و دارای نقش در اثرش می گردد. بنابراین با توجه به نقش علم نشانه شناسی که در این میان سهم بسزایی را در معرفی فرهنگ ها و جهان امروز ایفامی کند و ازآنجا که در حوزه نشانه شناسی هیچ چیز خالی از نشانه نیست و از طرفی نیز درهم آمیختگی جهان نشانه و نانشانه موضوعی قابل تامل است؛ در پژوهش حاضر، نشانه شناسی فرهنگی رابطه موجود بین فرهنگ، طبیعت و آثار هنر محیطی را بررسی می کند. شایان یادآوری است که بررسی نشانه ها در این آثار از طریق رویکرد نشانه شناسی فرهنگی و لایه های زیرین معنایی اثر مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. روش تحقیق هم، شیوه توصیفی- تحلیلی است که بر اساس آن ضمن دیدن اشتراک هایی در استفاده از عناصر طبیعت ازقبیل سنگ و چوب و میرابودن آنها به تفاوت های بیانی و نوع بکارگیری عناصر و وجود بار معنایی فرهنگی– اجتماعی در زیر شاخه های هنر محیطی و آثار این هنرمندان می توان پی برد. درنهایت پس از بررسی های لازم چنین به دست آمد، این آثار که در طبیعت شکل می گیرند جزئی جداناپذیر از طبیعت و فرهنگ انسانی در مناطق مختلف یا فرهنگ های فراگیرتر هستند.
    کلیدواژگان: هنر محیطی، زیست محیط، فرهنگ، نشانه، نشانه شناسی فرهنگی
  • حمیدرضا محبی*، غلامعلی حاتم، محمدتقی آشوری صفحه 15
    چهره و حالات انسانی منقوش بر آثار هنری، تمامی بیان و حالتی انسانی را در شکل و فرم خاصی القا می کنند. چگونگی نمایش مو، چشمان، بینی و لبها و دهان درکنار حالت کلی چهره، دست ها و نحوه ایستادن یا نشستن و حرکت کلی بدن، همگی از این دست هستند. ازدیگر سو پیکره های انسانی در فرم هنری نقش برجسته های صخرهای ساسانی، بازتاب اوضاع و احوال اجتماعی در لحظات خاص تاریخی شان هستند. بنا بر آنچه بیان شد، مطالعه تحلیلی- تطبیقی روند پیکرنگاری انسانی، بررسی اهمیت کاربری های نشانه ها و رمزهای زیبایی شناسی و اجتماعی حالات و حرکات پیکره انسان در نقش برجسته های صخرهای ساسانی و بیان ویژگی ها و نشانه های بارز تصویری و زیبایی شناسی جامعه شناسانه آنها، اهدافی است که نگارنده در این گفتار به دنبال آنهاست.
    بدین منظور در پژوهش حاضر بر اساس استدلال استقرایی، نخست داده های به دست آمده از مشاهده آثار و مدارک موجود تصویری از هنر ساسانی و مطالعات کتابخانه ای در تمامی حوزه های نظری یادشده، گردآوری گردید. سپس تمامی اطلاعات به دست آمده طبقه بندی و با روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شدند.
    بررسی روند مسائل زیبائی شناختی در حالات و حرکات پیکره های انسانی نقش برجسته های صخرهای ساسانی، پژوهش گر را با مجموعه ای از قرار دادها همراه با بیانی انتزاعی و عام که میلدارد پیکره انسانی را با تنوعی از خطوط کناره نما به سطح دوبعدی کشانده و کلیتی متقارن و پایدار به وجود آورد، روبرو می سازد. فرم حاصل از چنین ضوابطی، پیکره های همریخت با ویژگی هایی است که تمامی از یک الگو سرچشمه می گیرند. پیکره انسانی در چنین نگرشی، مجموعه ای از نشانه ها و رمزهای زیبایی شناسی و اجتماعی گزینشی است. پایداری نشانه های گوناگون تصویری در پیکره انسانی هنر ساسانی افزون بر جنبه تداوم تاریخی، استمرار کارکردهای دلالتی آنها را نیز به دنبال داشته است. کاربری های رمزهای زیبائی شناسی و اجتماعی در دستگاه نشانه ای نظام اجتماعی یادشده به لحاظ استقرار، تثبیت و استحکام بخشی، از اهمیت فراوانی برخوردار است. نمایش پیکره شاه در حالات و حرکات دلالت یافته، به مثابه دستگاه نشانه ای تجلی ساسانیان، محور اصلی بسیاری از صحنه های نمایش دادهشده در نقش برجسته های ساسانی است. درنتیجه موضوع های سیاسی، نظامی و دینی با تکیه بر تاییدات الهی و مبانی مشروعیت حکومت ساسانی، از عمده مسائل مورد توجه هنرمندان ساسانی در برپایی پیکره انسان بوده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ ساسانی، نقش برجسته های صخرهای، پیکره انسان، زیباشناسی هنر
  • راضیه مختاری دهکردی*، مجید اسدی فارسانی صفحه 33
    بررسی تحول پوشاک و تزئینات دوختی روی آن نه تنها از نظر تاریخ و هنر قابل اهمیت است بلکه از دید جامعه شناسی و نشانه شناسی نیز بسیار شایان توجه است. در این میان رودوزی های پوشاک سنتی زنان شهرستان میناب از جایگاه قابل توجهی در هنرهای سنتی ایران برخورداراست. ازاین رو در مقاله پیش رو تلاش برآن شده تا ضمن معرفی رودوزی های سنتی، نقش مایه های شکبافی در پوشاک سنتی زنان میناب شناسایی و پیرو آن جایگاه شک بافی در پوشاک سنتی این منطقه، تبیین شود. درواقع نگارندگان در مقاله حاضر با به کارگیری روش تحقیق توصیفی- تحلیلی (آمیزهای از تحلیل محتوای کمی و کیفی) و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی همراه با ابزار گردآوری اطلاعاتی ازقبیل فیش، کارت مشاهده، ضبط صوت، دوربین عکاسی و استفاده از رایانه رودوزی های پوشاک سنتی زنان شهرستان میناب را بررسی کرده اند. پس از آن، نقش مایه های شک بافی را شناسایی و درپایان هم، کاربرد آنها را در پوشاک این زنان بیان و مشخص نموده اند. درنهایت، نتایج به دست آمده بیانگر این بود که هنرمندان این منطقه بر اساس نگاره های بومی و محلی و همچنین تاثیرپذیرفتن از عواملی مانند طبیعت به آفرینش نقش مایه های شک بافی همت گماشته اند. این نقش مایه ها را می توان در دو گروه طرح های شکسته (هندسی) و طرح های گردان (گل و بته) جایداد که برای لباس های سنتی زنان که شامل تنپوش، سرپوش و روبند است، از آنها استفاده می شود. ضمن اینکه نقوش هندسی در این نوع رودوزی بیشتر از دیگر نقش ها مورد استقبال قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پوشاک، میناب، رودوزی، شک بافی، نقش مایه
  • محمدباقر ولی زاده اوغانی* صفحه 47
    اخلاق به عنوان یکی از معیارها و شاخصه های شناخت ابعاد وجودی انسان، از دیرباز تاثیر زیادی بر ساختار فضایی خانه های سنتی ایران داشته است. محرمیت و حریم نیز که مفهومی اجتماعی است؛ ارزشی کلیدی اخلاقی و زیربنای توجه به شان و منزلت انسانی است. این مفهوم به معنای حق افراد برای حمایت شدن دربرابر مداخله بی اجازه دیگران در زندگی افراد می باشد. بنا بر آنچه بیان شد هدف از نگاشتن تحقیق حاضر، تحلیل و بررسی ارزش های اخلاقی در ساختار فضایی خانه های سنتی ایران با تاکید بر محرمیت و حریم خصوصی است. روش تحقیق به کار گرفته در آن هم از نوع توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور نخست از طریق شیوه های تحقیق کتابخانه ای، مفاهیم مرتبط با موضوع مورد بررسی از کتاب های برخی اندیشمندان، صاحبن ظران، آیات و روایات اسلامی استخراجشده و سپس نقش محرمیت و حریم خصوصی در ساختار فضایی خانه های سنتی بحث و تفسیر شده است. پس از بررسی های لازم نتایج به دست آمده بیانگر این است که محرمیت و حریم خصوصی نزد ایرانیان بسیار حائز اهمیت بوده و مردم در این مورد از آیات و روایات اسلامی الگو گرفته اند. ازطرف دیگر، محرمیت و حریم خصوصی در ساختار فضایی خانه های سنتی ایران نمود و تجلی خاصی یافته که به وضوح میتوان آن را در ابعاد مختلف ساختار فضایی همچون ورودی، هشتی و حیاط مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: اخلاق، معماری، محرمیت و حریم خصوصی، خانه های سنتی
  • امیر سمیعی*، سحر خدابخشی، محمدرضا بمانیان صفحه 61
    شرق ایران به ویژه خراسان از سده های نخست اسلامی، همواره به عنوان یک کانون مهم علمی به حساب می آمده است. بیشتر صاحب نظران دراین باره معتقدند که مدرسه در خراسان شکل گرفته و از آنجا گسترش یافته است. در این میان مشهد با توجه به وجود مرقد حضرت رضا (ع)، بین شهرهای استان خراسان از اعتبار خاصی برخوردار شده و حکومت ها در دوران مختلف، مدارس متعددی در آنجا ساخته اند. بنا بر آنچه بیان شد، اهداف تحقیق حاضر بدین قرار است که با بهره گیری از روش تحقیق تاریخی- توصیفی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی، ساختار و نقش مایه های تزئینی مدارس در دو دوره تاریخی تیموری و صفوی شناخته و بررسی شوند. از این رهگذر، نگارندگان معماری این دو دوره را از منظر مدرسه سازی بررسی کرده تا به شناختی از روند تحول ساختار و تزئینات مدارس تیموری و صفوی در این شهر دست یابند.
    اصول ساختار و نقش مایه های تزئینی درراستای تحولات معماری مدارس، از قدیم به جدید همواره در طراحی ساختمان مورد استفاده قرار گرفته اند. این روند رو به رشد از دوره تیموری به صفوی در عامل هندسه و تناسبات، از مربع به مستطیل گرایشمییابد. از نظر ساختاری نیز توفیق و برتری از مدارس چهار ایوانه به سمت دو ایوانه است. ازلحاظ تزئینات هم محتوای کتیبه ها در هر دو دوره با مضامین دینی عجین بوده اند. بنابراین سوال تحقیق بدین قرار است که دریابیم سیر تحولات و تکامل در دوره های تاریخی تیموری و صفوی و اصول کلی حاکم بر معماری مدارس قدیم شهر مشهد در این دو دوره چگونه بوده است.
    درنهایت بررسی مطالعه مدارس این دو دوره بیانگر این مطلب بود که میزان پشتیبانی مالی بانیان بر ابعاد و اندازه های بنا، شیوه ساختمان، مصالح، ظرفیت جاده ی طلاب و تزئینات به کار رفته در مدارس تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: مدرسه، تیموری، صفوی، ساختار، مشهد
  • سید ابوتراب احمدپناه، انسیه جباری* صفحه 75
    الگوی کنشی و مربع معناشناسی، دو دستاورد شیوه ساختارگرایی در مطالعات ادبی هستند که یکی با هدف نمایانساختن انگیزه رفتار و تفکر شخصیت های اصلی داستان و دیگری با پرداختن به روابط ساختاری پنهان و نهفته ای که معنا را تولید می کنند، به تجزیه و تحلیل اثر پرداخته و به تدریج چگونگی ساختار بصری آن را نمایان می سازند. بنا بر آنچه بیان شد، در مقاله پیشرو تلاش شده است تا با تکیه بر نظریه تقابل های مربع معناشناسی و ارائه الگوی کنشی گرمس که خود، یکی از اندیشمندان ساختگرای مکتب نشانه– معناشناسی پاریس است، چگونگی ظاهرشدن معنی در متن نگاره «بارگاه کیومرث» از شاهنامه شاه تهماسبی که به دست سلطان محمد نقش گردیده، بررسی شود. به دنبال آن به این پرسش ها نیز پاسخ داده شود که چگونه می توان آثار نگارگری ایران را به مثابه متن با بهره گیری از شیوه رویکرد ساختارگرایانه تحلیلکرد و دیگر اینکه، آیا ساختار کلی این اثر بر الگوهای ثابت گرمس در ارتباط با تقابل های معنایی و مدل کنشی، قابل انطباق است. اگرچه برای انجام این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بهره گرفتهشده و اطلاعات آن نیز به شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است اما تفحص در میان نقوش خود نگاره، بهترین منبع برای دستیابی به یافته های جدید پژوهش بوده است. دراین میان، ضمن معرفی نظریه گرمس در مورد چگونگی شکل گیری معنی بر اساس قطبهای متضاد، سه مورد از اساسی ترین قطب ها؛ تقابل فرهنگ و طبیعت، زندگی و مرگ و ثابت و متغیر (سکون و حرکت) نیز در نگاره یادشده معرفی و بررسی شده اند. سپس نمونه هایی روشن و عینی از هنرمندی سلطان محمد در ترسیم نگاره بارگاه کیومرث برمبنای الگوی کنشی گرمس ارائه می شود. درواقع تحلیل این اثر بر اساس مدل گرمس، هم پیوستگی اجزا و ساختار محکم این شاهکار هنری سده دهم ه.ق. را بیش از پیش آشکارمیکند و هم بازگوکننده توانایی این الگو در شناخت ساختار و نظام آثار کهن نگارگری ایرانی است چنانکه نگارگر با آفرینش تضادها و تناقض های موجود و تلاش در جهت یکسانسازی آنها خود به خود برای پیوند عالم لاهوتی و ناسوتی و بیان مفاهیم عمیق عرفانی گام برداشته است.
    کلیدواژگان: نگاره بارگاه کیومرث، سلطان محمد، گرمس، قطب های متضاد، الگوی کنشی
  • مهدی حسینی، مرضیه علی پور* صفحه 87
    سفالینه های ایران ارتباط بسیار نزدیکی با زندگی مردم داشته و به دلیل تنوع شکل در تمام زمینه های مختلف، کاربرد نامحدودی یافته اند. آنها همچنین ازلحاظ زیبایی شناختی نیز حائز اهمیت هستند و به عنوان سندی فراگیر از هنر دوره های مختلف ایران قلمداد می شوند. ازهمین رو در پژوهش حاضر به مطالعه نقوش آثار سفالی که در دوره صفویه طراحی شده اند، از منظر نگاره های مکتب های تبریز و اصفهان پرداخته شده است. در این تحقیق، محصولات سفالین سده های دهم تا دوازدهم ه.ق. بررسی و ویژگی های بارز نگارگری مکتب های تبریز و اصفهان و تاثیر آنها بر روند طراحی آثار سفالین مطالعه شده است. در ادامه تعدادی از محصولات سفالی بر اساس موضوعات حاکم بر نگارگری دوره صفویه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. بنا بر آنچه بیان شد، پرسش این پژوهش بدین قرار است که تا چه اندازه تحولات موجود در نگارگری دوران صفویه بر سفالینه های آن بازتاب داشته اند. روش تحقیق به کار گرفته شده تطبیقی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات آن منابع کتابخانه ای، وبسایت موزه های جهان و مجموعه های خصوصی است. در نهایت، نتایج حاصل از بررسی ها بیانگر این بود که تغییرات ایجاد شده در هریک از مکتب های نگارگری عصر صفوی، تحولات منحصر به فردی را در طراحی سفالینه های این دوره داشته آنگونه که قلمرو تزئینات آنها را تحت تاثیر قرار داده اند. ضمن اینکه کمالالدین بهزاد و رضا عباسی به عنوان تاثیرگذارترین افراد مکتب نگارگری تبریز و اصفهان و همچنین گسترش روابط ایران با سایر ملل موجب تغییرات تکنیکی و مفهومی در اجرای نقوش آثار سفالین بوده اند.
    کلیدواژگان: صفویه، مکتب تبریز، مکتب اصفهان، سفال، نگارگری
  • سمیه مهری زیثانی*، حسنعلی پورمند صفحه 101
    در پژوهش حاضر از طریق شیوه نشانه شناسی و بر پایه نظریه هم ترازی به تحلیل ساختاری آگهی های تجاری برندهای کوکاکولا و پپسی، مکدونالد و برگرکینگ پرداخته شده و سیر شکل گیری هویت آنها مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. با این پیش فرض، راهبردهای تبلیغاتی رقابتی میان هر جفت نام تجاری رقیب و همتراز نیز به مثابه نظام های جانشینی تقابلهای دوتایی ارزیابی شده اند.
    روش تحقیق بهکار گرفتهشده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات آن هم با بهره گیری از شیوه کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. نمونه گیری پژوهش بر اساس نمونه گیری هدفمند و غیرتصادفی از فهرست صد نام تجاری برتر جهانی در سال 2010م.، صورت گرفته است. هدف آن نیز، مطالعه عوامل موثر بر شناسایی چیستی محصول و ارتباط فرم و معنای آنهاست. بنا بر آنچه بیان شد، پرسش قابل طرح این است که عوامل موفقیت در تجارت بین المللی دو رقیب هم تراز کدام است و روابط تقابلی میان نام های تجاری هم تزار چگونه ساخته می شوند. مطالعات کتابخانه ای در نشانه شناسی محصول همراه با بررسی های میدانی منجر به شناخت عوامل موثر بر ادراک مخاطب، طبقه بندی نشانه ها در معنی شناسی محصول و تدوین جدول نشانه شناسی همتراز به صورت دو به دو برای هر دسته از نام تجاری های مورد مطالعه گردید.
    با مطالعه روابط تقابلی برندهای کوکاکولا و پپسی، مکدونالد و برگرکینگ به دلالت های معنایی نظام نشانه ای مورد استفاده در تبلیغات آنها پی برده شد. همچنین مشخص گردید که روش تبلیغاتی هم تراز سبب موفقیت نام های تجاری رقیب درکنار هم با حفظ هویت منحصر به فرد آنها بوده است. این نتایج میتواند راهنمای شرکتهای داخلی باشد که می خواهند با بهره گیری از شیوه تبلیغات هم ترازی، سهم بازار خود را افزایش داده و وارد رقابت در عرصه جهانی شوند.
    کلیدواژگان: نقد نشانه شناسی، نظریه هم ترازی، کوکاکولا، پپسی، مکدونالد و برگرکینگ
|
  • Mohammadreza Sharifzadeh, Asiyeh Mohammadian* Page 1
    These days، the global village faces with environmental crisis. Therefore، we are living in a world with an increasing need to pay attention to the surroundings through an environmental and aesthetic lens. Meanwhile، environmental art، as a new branch of art، attempts to view the relation between human beings and nature in a new light and with the help of all surrounding situations. With a deeper look at environmental art، its branches and artists who are active in this field، some new aspects will be revealed which are natural and، at the same time، cultural because nowadays cultural oppositions are indicative of the importance of studying culture and the role of various semiotic systems in collective memory. Moreover، it implies how a work of art، as a text، signifies and creates meaning and the artist creates an active، role-playing audience from among the implicit meanings and concepts hidden in layers deep down the work. Therefore، regarding the role played by semiotics in introducing today’s cultures and world، and since there is nothing empty of sign in semiotics، and also because the mixture of sign and non-sign worlds is worth thinking، in this study cultural semiotics deals with the relation between culture، nature and environmental works of art. Furthermore، this study aims to investigate the signs and deep layers of meaning through a cultural semiotic approach in each work. This is a descriptive-analytic study on the basis of which، while viewing some common points in applying the natural elements such as stone، wood، etc. in the environmental works of art and their mortality، it is possible to explore the expressive differences and how the elements are used in the subclasses of environmental art and the works of these artists. Furthermore، it can be concluded that these works، taking shape in the environment، are inseparable part of nature and human culture in different regions or more comprehensive cultures.
    Keywords: environmental art, ecology, culture, sign, cultural semiotics
  • Hamidreza Mohebi*, Gholamali Hatam, Mohamadtaghi Ashouri Page 15
    The human face and gestures inscribed on artistic works all suggest humane state in a special form and shape. The quality of displaying hair, eyes, nose, lips, mouth along with the general state of the face, hands, posture and gesture are all of this kind. On the other hand, human figures in the artistic form of Sassanid rock reliefs reflect the social conditions in their particular historical moments. Accordingly, analytic-comparative study of human iconography, investigating the significance of using social and aesthetic signs and codes of human states and gestures in Sassanid rock reliefs and stating their visual and aesthetic features and signs are the objectives pursued in this article. Based on inductive reasoning, first, the data was gathered from observing available pictorial works and documents of Sassanid art and library studies in all mentioned theoretical domains. Then, all data was classified and analyzed using content analysis method. Exploring the aesthetic issues in the states and gestures of human figures of Sassanid rock reliefs confronts the researcher with a set of conventions with abstract and general expression which tend to propel the human figure with a variety of edge lines to the two-dimensional surface and create a symmetrical and stable totality. The form resulted from such conventions is isomorphous figures with features which all originate from a single pattern. Human figure in such an attitude is a collection of selective aesthetic and social signs and codes. The stability of various visual signs in human figures of Sassanid art has led to the continuity of their signifying functions besides historical continuity. The functions of aesthetic and social codes in the sign system of mentioned social system is very important regarding establishment, stability and consolidation. Representing the figure of king in signifying gestures, as the sign system of Sassanids manifestation, is the main pivot of many displayed scenes in Sassanid reliefs. Thus, political, military and religious issues with emphasis on divine justifications and foundations of Sassanid government’s legitimacy are amongst the major issues considered by Sassanid artists in creating human figures.
    Keywords: Sassanid culture, rock reliefs, human figure, aesthetics of art
  • Razieh Mokhtari Dehkordi*, Majid Asadi Farsani Page 33
    Study of the evolution of clothing and decorations on it is important not only in terms of history and art but also from the perspective of sociology and semiotics. Embroideries of women traditional clothing of Minab city have a great place in Iranian handicrafts. Therefore, this paper has attempted to introduce the traditional embroideries to recognize Shakbafy motives on traditional clothing of Minabian women and thus identify the place of Shakbafy in traditional clothing. In fact, the authors have studied Shakbafy in traditional clothing of Minabian women using descriptive-analytical method (a combination of qualitative and quantitative content analysis) and collecting data via library and field methods by a number of tools such as fisch, observing card, tape recorder, camera and computer. After that, the motifs of Shakbafy have been identified and the application of them has been specified in the women clothing. Finally, the results show that Shakbafy motifs have been inspired and created according to regional paintings and been influenced by several elements such as nature. These motifs can be divided into two groups: geometric designs and rotating designs (flowers and plants) which are used for women traditional clothing including garment, cap and mask. In addition, geometric motifs in this kind of embroidery have been welcomed more than other motifs.
    Keywords: clothing, Minab embroidery, Shakbafy, motif
  • Mohammadbaqer Valizadeh Oqani* Page 47
    As one of the criteria and indicators for understanding existential aspects of human, ethics has had a great influence on the spatial structure of the Iranian traditional houses for a long time. Confidentiality and privacy which is a social concept are key moral values and the basis of attention to human dignity and esteem, and mean people’s right to be supported against others’ unallowable intervention in their lives. The purpose of this study is to analyze and evaluate the moral values in the spatial structure of the Iranian traditional houses focusing on the “confidentiality and privacy”. The method of the study is descriptive-analytic. First, through library research techniques, the concepts related to this issue were derived from several books of scholars, thinkers and Islamic verses and traditions, and then the role of confidentiality and privacy in the spatial structure of the Iranian traditional houses has been discussed and interpreted. The results of the study show that confidentiality and privacy are very important issues among Iranians and people have used Islamic verses and traditions as their model in this special field. On the other hand, confidentiality and privacy in the spatial structure of Iranian traditional houses have special manifestation that can be clearly seen in different aspects of spatial structure including awning, entrance and vestibule.
    Keywords: ethics, architecture, confidentiality, privacy, traditional houses
  • Amir Samiei*, Sahar Khodabakhshi, Mohammadreza Bemanian Page 61
    The eastern part of Iran, especially Khorasan, has been always considered as an important scientific center from the early Islamic centuries. Most scholars believe that school has been formed and developed in and from Khorasan. Considering the presence of Imam Reza (PBUH) shrine in Mashhad, this city has gained special status among the cities of Khorasan province and governments have built various schools there in different periods. Accordingly, this research aims to identify and investigate the structure and decorative motifs of schools in the historical periods of Timurid and Safavid via historical-descriptive method and using library and field data. Through this, the authors have studied the architecture of these two periods regarding school-constructing in order to recognize the changes of structure and decorations in Timurid and Safavid schools of this city.The principles of structure and decorative motifs have been always used in the design of building in line with transformations of schools’ architecture. Such growing process from Timurid to Safavid in the element of geometry and proportions moves from square to rectangle. Regarding structure, the trend is from four-veranda schools to two-veranda ones. With regard to decorations, the content of epigraphs in the two periods was tied with religious themes. Thus, this study tries to find the course of transformations and evolution in Timurid and Safavid periods and the general principles governing the architecture of old schools of Mashhad in the two eras.Finally, the investigation of schools in the two periods shows that the amount of financial support of patrons have influenced the size of building, method of construction, materials, capacity for accommodating the students and the decorations used in the schools.
    Keywords: school, Timurid, Safavid, structure, Mashhad
  • Abutorab Ahmadpanah, Ensieh Jabbari* Page 75
    The functional pattern and semantic square are both outcomes of structuralism in literary studies which analyze the work and gradually reveal the visual structure of it in order to reveal the motivation behind the main characters’ deeds and thoughts and the hidden structural connections which produce meaning. Accordingly, this paper tries to assess the quality of meaning appearance in the miniature work “The Court of Kiumars”, a masterpiece of Iranian miniature from Shah Tahmasb Shahnameh painted by Sultan Mohammad, concerning the oppositions of semantic square theory and presenting the functional theory by Greimas who is one of the thinkers of structuralism in semantics and semiotics in Paris. Further, the paper attempts to answer two questions: How can Iranian Miniature be analyzed by means of Structuralist approach? Is the general structure of this work applicable to the fixed patterns of Greimas concerning semantic oppositions and functional model? Although the research method used to conduct this study is descriptive-analytic and the information has been collected through library and field research, studying the very figures of the miniature itself has provided the best source to attain novel findings of the research. Meanwhile, while introducing Greimas’s theory of the quality of formation of meaning based on opposite poles, three of the most basic poles including the contrast between culture and nature, life and death, and the one between constant and changing (repose and movement) have been studied in the aforementioned miniature. Then, some clear and concrete instances of Sultan Mohammad’s artistry in drawing the miniature of the court of Kiumars have been presented based on Greimas’s functional pattern. In fact, analyzing this work according to Greimas model reveals the firm structure and connection between the components of this work of the 10th century (A.H). It also shows the potentials of this model in recognizing the structure and order of ancient Iranian miniatures as the drawer has naturally attempted to link the divine and material worlds and state the profound mystical notions by creating the existing contradictions and oppositions and trying to assimilate them.
    Keywords: Greimas, opposite poles, Sultan Mohammad, the functional pattern, the miniature of the court of Kiumars
  • Mehdi Hosseini, Marzieh Alipour* Page 87
    Iranian ceramics have close relation with the life of people and are of unlimited usage due to the variety of form in all contexts. They are also of significance with regard to aesthetic aspect and considered as a comprehensive document of different eras of Iranian art. Thus, this study aims to explore the motifs of ceramic works of Safavid period from the perspective of Tabriz and Isfahan schools. Indeed, in this study, the ceramics of 10-12th centuries (A.H) are investigated and the prominent features of Tabriz and Isfahan schools of painting and their influence on the design process of ceramic works are explored. Then, a number of ceramic works are analyzed according to dominant themes of painting in that era. The question raised in this study is to what extent the changes present in Safavid painting have been reflected in its ceramics. The method used in this study is comparative-analytic and the data has been gathered via library sources as well as the websites of world museums and private collections. Finally, the results of this study show that the changes created in each school of painting in Safavid era have caused unique transformations in the designing of this era’s ceramics so that the domain of their decorations has been influenced. Meanwhile, Kamal al-Din Behzad and Reza Abbassi as the most influential figures of Tabriz and Isfahan schools of painting and development of Iran’s relation with other countries caused technical and conceptual changes in the performance of ceramics’ motifs.
    Keywords: Safavid, Tabriz School, Isfahan School, ceramic, painting
  • Somayeh Mehrizi Sani*, Hasanali Pourmand Page 101
    Via semiotic method and based on alignment theory, this study aims to provide a structural analysis of commercial ads of the brands Coca Cola and Pepsi as well as McDonalds and Berger King, and investigate the formation of their identity. Based on such presupposition, the competitive advertising strategies between each pair of opposing and aligned brands are also evaluated as paradigmatic systems of binary oppositions. The method used in this paper is descriptive-analytic. The data was collected using the library and field methods. Sampling has been done through targeted and non-random sampling from a list of one hundred best global brands in 2010. The objective of this paper is to explore the factors influencing the identification of products and the relationship between form and meaning in them. Accordingly, the following questions can be raised: which factors can lead to the success of aligned brands in international trade and how opposing relations are built between aligned brands. Library studies of product semiotics along with field studies lead to the recognition of influential factors on the perception of addressee, classification of signs in the semantics of product and the table of aligned semiotics in the pair form for each class of under-studied brands.Via studying opposing relations between such brands the semantic implications of sign system used in their ads were found out. It was also found out that aligned advertising method can result in the pairing of rival brands while maintaining their unique identity. Such results can guide domestic companies which like to increase their share in the market and enter the arena of global competition by using aligned advertising method.
    Keywords: semiotic criticism, theory of alignment, Coca, Cola, Pepsi, McDonalds, Burger King