فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن اکبرپور بنی *، میثم امیدی صفحات 2041-2051
    مقدمه
    انجام فعالیت شدید باعث تضعیف عملکرد سیستم ایمنی می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مصرف مکمل عصاره سیر بر برخی عوامل سیستم ایمنی سلولی پس از یک جلسه فعالیت شدید در کاراته کاران جوان بود.
    مواد و روش ها
    هجده کاراته کار جوان با میانگین سن 4/46±20/07سال و شاخص توده بدن 2/99 ±22/72 کیلوگرم بر متر مربع انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه تجربی دریافت کننده مکمل عصاره سیر و گروه کنترل شبه دارو قرار گرفتند. از همه افراد رضایت نامه کتبی گرفته شد. جهت اندازه گیری متغیرهای پژوهش، نمونه خون آزمودنی ها در ابتدا و پایان دوره مصرف مکمل در وضیعت پایه و بلافاصله پس از فعالیت شدید گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی و آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    میزان CD4 و CD8 و نسبت CD4 بر CD8 از پیش آزمون به آزمون میانی، به ترتیب با 0/03=p، 0/023p= و 0/047p= در گروه تجربی افزایش معنی دار داشت؛ درحالی که در گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0P>). در مرحله پس آزمون نیز به رغم کاهش میزان CD4 و CD8 و نسبت CD4 بر CD8 در هر دو گروه، این شاخص ها در گروه تجربی به میزان معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (به ترتیب 0/001=p،0/04=p و 0/005=(p.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل سیر باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی سلولی کاراته کاران شد و پس از اجرای فعالیت شدید با کاهش کمتری در عملکرد ایمنی کاراته کاران همراه بود.
    کلیدواژگان: مکمل دهی عصاره سیر، CD4، CD8، فعالیت تمرینی شدید، کاراته کاران
  • سیمین تعاونی، فروزان چارکامیانی *، ندا ناظم اکباتانی، حمید حقانی صفحات 2052-2062
    مقدمه
    زایمان یکی از وقایع پراسترس زندگی زنان است و مدیریت درد آن از مهم ترین اهداف مراقبت قبل از زایمان است. یکی از روش های غیردارویی خوشایندسازی زایمان استفاده از مایعات بی خطر و تمرینات ورزشی در حین زایمان است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر حرکات ویژه لگنی با استفاده از توپ زایمانی و مصرف شربت عسل بر شدت درد زایمان در زنان نخست زاست.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 70 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان لولاگر شرکت داشتند. نمونه ها بعد از تکمیل فرم رضایت نامه آگاهانه به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. زنان گروه مداخله با شروع انقباضات، حرکات چرخشی لگن را روی توپ زایمانی انجام دادند و هم زمان شربت عسل نیز دریافت کردند. در گروه کنترل، مراقبت معمول بیمارستانی انجام شد. ابزار تحقیق، آنالوگ دیداری درد بود که هر30 دقیقه سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریspss و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و آزمون های توصیفی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله تا دقیقه 90، شدت درد در هر 30 دقیقه روند کاهشی داشت؛ یعنی مداخله توانست درد را کاهش دهد. نتایج نشان می دهد تغییرات شدت درد در دو گروه تفاوت معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های مکمل مانند تمرینات ورزشی و نوشیدن مایعات در طول زایمان می تواند در کاهش درد در زنان نخست زا موثر باشد؛ بنابراین آشنایی مراقبان بهداشتی با این روش ها ضروری است.
    کلیدواژگان: زایمان فیزیولوژیک، شربت عسل، درد مرحله فعال زایمان، توپ زایمانی
  • علیرضا استاد رحیمی، بهرام جمالی قراخانلو *، اکرم آمقانی، علی ضرغامی خامنه صفحات 2063-2075
    مقدمه
    باتوجه به آثار مفید شوید در پیشگیری و درمان بیماری ها، هدف از پژوهش حاضر تعیین آثار ترکیبی مکمل دهی بلندمدت عصاره شوید، به تنهایی و همراه با تمرینات منظم هوازی بر برخی از فاکتورهای التهابی در سرم مردان مبتلا به هایپرلیپیدمی است.
    مواد و روش ها
    شصت مرد مبتلا به هایپرلیپیدمی (در محدوده سنی 20 تا 50 سال و شاخص توده بدنی30 تا 35 کیلوگرم بر مجذور متر) در قالب یک طرح نیمه تجربی در چهار گروه همگن 15 نفری دارونما (P)، تمرین هوازی (AT)، عصاره شوید (D) و تمرین هوازی همراه با عصاره شوید (AT+D) قرار گرفتند. از نمونه ها رضایت نامه کتبی گرفته شد. آزمودنی ها قطره خوراکی دیل سان (2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز اسانس شوید) را به مدت 8 هفته همراه با پروتکل تمرینی (3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه دویدن روی نوارگردان در شیب صفردرجه با شدت 60 تا %70 ضربان قلب ذخیره) مصرف کردند. نمونه خون ها طی دو مرحله (48 ساعت پیش و پس از آخرین جلسه تمرین) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و پس تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری %5 بررسی شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی پروتئین واکنشگر-C و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) تنها در گروه ترکیبی-AT+D- (به ترتیب 2/68 mg.l و 2/61 nm.ml) کاهش معنی دار داشت (0/03=P)؛ درحالی که کاهش میزان شاخص های CRP: 2/91 mg.l و 2/83 mg.l & MDA: 12/3 nm.ml و 01/3 nm.ml به ترتیب در میان گروه های تجربی (AT و D) از لحاظ آماری معنی دار نبود (0/05P>).
    نتیجه گیری
    ترکیب تمرینات منظم هوازی و مکمل یاری شوید به دلیل برخورداری از آثار مضاعف نسبت به درمان با مصرف مکمل شوید و تمرین هوازی به تنهایی، روش درمانی موثرتری جهت کاهش شاخص های التهابی در ارتباط با هایپرلیپیدمی است.
    کلیدواژگان: شوید، تمرین هوازی، التهاب
  • عاطفه آقایی*، محسن خلیلی صفحات 2076-2089
    مقدمه
    در سال های اخیر مردم جهت درمان به انواع طب مکمل و جایگزین روی آورده اند. ازآنجاکه مولفه های اجتماعی در ایجاد این گرایش موثر هستند، هدف این مقاله، بررسی مولفه های اجتماعی مرتبط با گرایش بیماران به طب مکمل و جایگزین است.
    مواد و روش ها
    این مقاله با روش تحلیل محتوای کیفی با شیوه تکوین استقرایی مقوله ها و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. از چهل ویک نفر مشارکت کننده که در شش ماه بهار و پاییز سال 1396 به کلینیک های هومئوپاتی، ماساژدرمانی و گیاه درمانی در شهر تهران مراجعه کرده و از ‏هدف تحقیق آگاه بودند، برای مصاحبه دعوت شد. از همه افراد رضایت نامه کتبی دریافت شد. نمونه گیری از نوع هدفمند بود، تجزیه وتحلیل داده ها هم زمان با نمونه گیری انجام شد و مصاحبه ها تا اشباع نظری ادامه یافت.
    یافته ها
    مولفه های اجتماعی گرایش به طب مکمل در دو دسته عوامل رانشی و کششی قرار می گیرند. عوامل رانشی عبارت اند از: «عوارض یاتروژنی پزشکی مدرن» و «موقعیت برتر پزشک». و عوامل کششی عبارت اند از «رویکرد سیستمی در طب مکمل»، «نگرش فرهنگی – اجتماعی - روانی» و «مزیت اقتصادی طب مکمل».
    نتیجه گیری
    علاوه بر مراقبت های زیستی از بیمار، باید به ابعاد اجتماعی زندگی او نیز توجه کرد. مولفه های اجتماعی گرایش به طب مکمل برای بیماران اهمیت دارد و می تواند فرایند درمان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: طب مکمل و جایگزین، پزشکی مدرن، مطالعه کیفی، مولفه های اجتماعی
  • شیرین مددکار دهکردی *، مهدی بصیری مقدم صفحات 2090-2099
    مقدمه
    کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران همودیالیزی به علت مزمن بودن ماهیت این بیماری و تهاجمی بودن روش درمانی، نامطلوب است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تکنیک آرام سازی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی در سال 1392 در دو مرکز همودیالیز شهرستان گناباد (22 نفر) و یزد (68 نفر) اجرا شد. نمونه ها شامل نود بیمار همودیالیزی بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه 45 نفری کنترل و آزمون تقسیم شدند. گروه مداخله در 3 جلسه تحت آموزش قرار گرفت. بعد از اخذ رضایت نامه کتبی از آنان خواسته شد به مدت 6 هفته روزی یک بار آرام سازی کنند. محقق جهت اطمینان از اجرای صحیح آموزش ها، روند اجرای آن را با حضور در مرکز و تلفنی با بیماران و خانواده های آنان پیگیری کرد. به گروه کنترل هیچ آموزشی ارائه نشد. سپس کیفیت زندگی و خودکارآمدی دو گروه با هم مقایسه شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) و خودکارآمدی (SUPPH) جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار spss نسخه 14 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین دو گروه اختلاف معنی داری در میانگین نمره کیفیت زندگی (11/8±44/21) و خودکارآمدی (4/5±26/4) قبل از مداخله وجود نداشت(1P=)؛ در حالی که بعد از مداخله، تفاوت معنی داری در میانگین نمره کیفیت زندگی (13/6±56/48) و خودکارآمدی (5/9±39/7) در بین دو گروه مشاهده شد (0/01p<) .
    نتیجه گیری
    تکنیک آرام سازی پیش رونده عضلانی می تواند منجر به بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران همودیالیزی شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودکارآمدی، آرامسازی، همودیالیز
  • فریده هاساواری *، عزت پاریاد، ماریا خورسندفرد، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 2100-2114
    مقدمه
    اضطراب ازجمله مشکلات جدی در اجرای فرایندهای تشخیصی نظیر آنژیوگرافی عروق کرونر محسوب می شود. در سال های اخیر، پژوهش های زیادی درباره شیوه های کنترل اضطراب انجام شده است. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر ماساژ بازتابی پا بر اضطراب بیماران داوطلب آنژیوگرافی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 162 بیمار داوطلب آنژیوگرافی عروق کرونر به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. نمونه ها به صورت بلوکی های تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. از همه آنان رضایت نامه کتبی اخذ شد. برای هر بیمار در گروه آزمون، به مدت 20 دقیقه ماساژ بازتابی پا انجام شد. بیماران گروه کنترل، هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. میزان اضطراب افراد دو گروه در قبل، بلافاصله و نیم ساعت بعد از مداخله اندازه گیری شد. جمع آوری اطلاعات با ابزار اضطراب و افسردگی بیمارستانی و برگ ثبت شاخص های فیزیولوژیک انجام شد و تجزیه وتحلیل آن با نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های مربع کای، تی زوجی، تی مستقل و آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
    یافته ها
    در نمره اضطراب قبل از ماساژ بازتابی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت. میانگین نمره اضطراب گروه آزمون بلافاصله بعد از مداخله 2/79±9/2 و 30 دقیقه بعدازآن 2/6±8/67 بود درحالی که در گروه کنترل، به ترتیب، 2/98±10/27 و 2/99±10/27 بوده که این تفاوت معنی دار می باشد (0/001p=).
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه می توان به عنوان یک مداخله پرستاری ایمن، موثر، قابل کاربرد و مقرون به صرفه برای کاهش اضطراب بیماران در قبل از آنژیوگرافی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی پا، اضطراب، آنژیوگرافی عروق کرونر
  • عین الله ولی زاده *، داود فضلی، علیرضا استادرحیمی صفحات 2115-2127
    مقدمه
    چاقی و اضافه وزن یک مشکل اساسی در سلامت عمومی است. به نظر می رسد مکمل های طبیعی که بر اساس گیاهان سنتی فرموله شده اند روش درمانی سالم تری برای چاقی باشند. هدف این مطالعه مقایسه اثر مکمل گیاهی حاوی چهار گیاه مرزنجوش، زیره، زنیان و سداب مبتنی بر طب سنتی با دارونما به همراه رژیم غذایی کاهش وزن بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی و شاخص های تن سنجی در افراد چاق است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور است که بر روی بیماران چاق با نمایه توده بدنی بالای 30 و محدوده سنی 20 تا 50 سال انجام شد. مدت مطالعه 8 هفته بود. پس از دریافت رضایت نامه آگاهانه، 64 داوطلب به طور تصادفی به 2 گروه دریافت کننده 3 گرم مکمل (3 عدد کپسول یک گرمی n=31) و دارونما (3 بار در روز n=33) تقسیم شدند. وزن بدن نمونه ها و BMI و دور کمر و دور باسن آنان در مرحله ورود به مطالعه و هفته 4 و 8 اندازه گیری شد.
    یافته ها
    دریافت مکمل گیاهی موجب کاهش معنی دار شاخص های تن سنجی، وزن، BMI و توده چربی نسبت به ابتدای مداخله و همچنین در مقایسه با گروه دارونما شد (0/05 P<). همچنین کاهش معنی داری در میزان کلسترول تام، HDL-C و تری گلیسیرید تام مشاهده شد (0/05 P<)
    نتیجه گیری
    مصرف این مکمل گیاهی، به طور موثر، شاخص های تن سنجی و توده چربی بدن افراد بزرگ سال چاق را کاهش می دهد. همچنین کارایی بالقوه ای در کنترل سطح پروفایل چربی در افراد چاق دارد.
    کلیدواژگان: مهزل، طب سنتی، چاقی
  • زینب زارع نژاد *، حسین شهدادی، علی منصوری صفحات 2128-2137
    مقدمه
    استئوآرتریت از مهم ترین علل ناتوانی در میان سالمندان است که باعث درد، کاهش کیفیت زندگی و افزایش وابستگی آنان می شود. طب گیاهی سبب رفع علائم درد و درنتیجه ارتقای سلامتی سالمندان می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف کلم بروکلی بر کاهش درد مفاصل سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1396 روی 40 سالمند مبتلا به استئوآرتریت زانو، مقیم در سرای سالمندان شهرستان زابل انجام شد. آزمودنی ها به دو گروه 20 نفری «کنترل و کلم بروکلی» تقسیم شدند. مدت زمان مطالعه 4 هفته بود. قیم آزمودنی ها رضایت نامه کتبی را تکمیل کرد. نمونه گیری با پرسش نامه دموگرافیک koos انجام شد. کلم بروکلی به صورت پودر 10 گرمی تهیه شد و سالمندان آن را در کنار یک وعده غذایی روزانه (ترجبحا همراه نهار) مصرف کردند. جهت مقایسه بین دو گروه، داده ها با آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار spss نسخه 18 تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نمرات گروه کنترل و کلم قبل از مداخله به ترتیب 8/73 و 14/18 و بعد از مداخله به ترتیب 7/29 و 13/06 بود که بیانگر عدم تفاوت شدت درد قبل از مداخله است (گروه کنترل 0/263=p و گروه کلم 0/001p=). مقایسه نمرات بعد از مصرف کلم بروکلی در گروه شاهد، حاکی از وجود اختلاف معنی دار در میانگین عملکرد بود (0/033p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به موثر بودن کلم بروکلی بر شدت درد زانو، استفاده از آن در سالمندان مبتلا به استئو آرتریت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کلم بروکلی، سولفورافان، درد زانو، سالمند، استئوآرتریت
|
  • Mohsen Akbarpour Beni *, Meisam Omidi Pages 2041-2051
    Introduction
    Intense exercise leads to a decrease in immune system. The aim of this study was to investigate the effect of short-term garlic extract supplementation on some cellular immune system factors after intense exercise in karate athletes.
    Methods
    Eighteen young men (with a mean age of 20.07±4.46, BMI 22.72±2.99 kg/m2) volunteered to participate in this semi-experimented. After completing consent forms, they were randomly placed in two homogeneous groups: experimental and placebo. Participants performed GXT after supplementation period. Blood samples were collected before, after supplementation and immediately after intense exercise test. Level of CD8 and CD4 factors assessed by flow cytometry-based separate kits and the proportion CD4 to CD8 was calculated. The research data were analyzed using a repeated measurement and Bonferroni for within-group evaluation and t test in depended was used to perform the between-group analysis.
    Results
    significant increase in CD4, CD8 and the proportion CD4 to CD8 from pretest to midtest step for experimental group (p=0.03,p=0.023,p=0.047), but was not observed any significant difference for placebo group(p>0.05). Decrease in CD4, CD8 value and the proportion CD4 to CD8 for two groups in posttest, but placebo group experienced significantly more decrease compared to experimental group (p=0.00, p=0.04, p=0.005).
    Conclusion
    using garlic extract supplementation for a period of time promoted cellular immune system of karate athletes, so their immune system performance weakened less after intensive exercise.
    Keywords: Garlic extract supplementation, CD4, CD8, intense exercise, karate athletes
  • Simin Taavoni, Foroozan Charkamyani *, Neda Nazem Ekbatani, Hamid Haghani Pages 2052-2062
    Introduction
    One of the Stressful events in women lives is Delivery; and the management of the labor pain is an important goal of the prenatal care. A non-drug method for a pleasant delivery is the use of safe liquids and exercise. The aim of this study was the effect of pelvic special movements by birth ball and honey syrup consumption on the labor in nulliparous women.
    Methods
    In this clinical trial 70 pregnant women admitted to Lolagar hospital participated. After completing the consent form, the samples were divided randomly into two groups of intervention and control. After the beginning of the contractions, the intervention group started to do pelvic tilt movements with birth ball and drank honey syrup at the same time. The control group received routine care hospitals. The instrument used was a visual analog pain which was measured every 30 minutes. Data using statistical software spss and k2 test, Independent T-test and descriptive statistics were analyzed.
    Results
    In the intervention group, the intensity of pain was decreasing every 30 minutes during the first 90th minute of the intervention. The results of ANOVA test showed that pain intensity variations were significantly different in two groups.
    Conclusions
    The results showed that using complementary methods such as exercise and liquid consumption during childbirth can be effective in reducing pain in nulliparous women. So, it is essential for health providers to be familiar with these methods.
    Keywords: Co, effect of pelvic special moves by birth ball, consumption of honey syrup on the severity of labor pain in nulliparous women
  • Alireza Ostadrahimi, Bahram Jamali *, Akram Ameghani, Ali Zarghami Khameneh Pages 2063-2075
    Introduction
    Based on useful effects of Dill in prevention and treatment of diseases, It has been used in traditional medicine in some Asian countries for hundreds of years. Therfore, the purpose of this study was to determine effects of long-term dill extract supplementation alone and along with regular aerobic training on some of inflammatory indices in serum of hyperlipidemic male's patients.
    Methods
    60 of hyperlipidemic male's patients (in the age range between 20-50 years old and body mass index between 30-35 kg.m2) after completing consent forms in a quasi-experimental design were divided into 4 homogeneous groups which 15 subjects in each groups including; Placebo (P), Aerobic Training (AT), Dill extract (D) and aerobic training along with dill extract (AT). With the exercise protocol (3 sessions per week, 45 minutes running on a treadmill at a zero-degree gradient with an intensity of 60-70% of the heart rate reserve in each session), the Dillsan oral droplet (2 mg.kg-1 per day of dill extract) was administered for 8 weeks. Blood samples were taken and collected in two phases (48 hours before and after the last training session). Data were analyzed by repeated measure ANOVA, bonferroni and independent T test at α≤0.05.
    Results
    The results showed, that serum levels of CRP and MDA only in the combination group -AT (2.68 mg.l and 2.61 nm.ml respectively) that a significantly reduced (P=0/03). However, decrease in CRP: 2.91 and 2.83 mg.l & MDA: 3.12 and 3.01 nm.ml respectively in the other experimental groups (AT and D) was not significantly meaningful (P>0/05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, we can concluded that the combination effects of regular aerobic training and dill extract supplementation, because of additional effects compared to treatment with dill extract supplementation and aerobic training alone, is more effective methods to decrease in inflammatory factors.
    Keywords: Dill, Aerobic Training, Inflammatory
  • Atefeh Aghaei *, Mohsen Khalili Pages 2076-2089
    Introduction
    People have turned to complementary and alternative medicine in recent years. Since the social factors are effective in this trend, the purpose of this article is to review these factors associated with the tendency of patients to complementary and alternative medicine.
    Methods
    This article was done by qualitative content analysis method with the inductive developmental style of the categories and using a semi-structured interview. Interviewed with 41 participants who referred to homeopathic clinics, massage therapists and herbal therapists in Tehran during the spring and autumn of 1396. Sampling was purposeful and data analysis and analysis were conducted simultaneously with sampling and interviews continued to theoretical saturation.
    Results
    The social components of the tendency to complementary medicine were classified into two groups of attractive and repulsive factors. Repulsive factors include "modern medical iatrogenic complications", "Hegemonic position of the doctor" and attractive factors include a "system approach to complementary medicine", Cultural-Social-Psychological Attitude” and "The Economic Advantage of Complementary Medicine"
    Conclusion
    In addition to biological care, the patient should also be aware of the social dimension of his life. The social component of the emphasis on complementary medicine is important for patients and can improve the treatment process.
    Keywords: complementary, alternative medicine, modern medicine, qualitative study, ?Social component
  • Madadkar *, Basiri Pages 2090-2099
    Introduction
    The quality of Life and self-efficacy of the hemodialysis patients are somehow unfavorable due to its chronic nature and aggressiveness of the treatment. This study aimed to determine the effect of relaxation technique on the quality of Life and self-efficacy of the patients treated with hemodialysis.
    Methods
    This research was a clinical trial conducted in 2013. 90 patients undergoing hemodialysis were recruited from two hemodialysis centers in Gonad (22) and Yazd(68) and were randomly allocated into control (n=45) and trial (n=45) groups. The progressive muscle relaxation technique was presented to the trial group during three sessions. After receiving written consent, they were asked to relax once a day for 6 weeks.In order to ensure the proper implementation of the training, follow-up researchers followed the patients and families of patients by phone calls in the field of dialysis. No trainings were provided for the control group patients. The quality of Life and self-efficacy of the two groups were compared with each other. Data were collected using a questionnaire including demographic specifications, quality of Life(WHOQOL-BREF) ¡self-efficacy(SUPPH). Data was analyzed using SPSS 14.
    Results
    The results showed no significant differences in the mean quality of Life and self-efficacy scores between the two groups before the intervention (p=1) but they were significantly different after the intervention (p
    Keywords: Quality of Life, self, efficacy, Relaxation, Hemodialysis
  • Farideh Hasavari *, Ezat Paryad, Maria Khorsandfard, Ehsan Kazemnejad Leili Pages 2100-2114
    Introduction
    Anxiety is considered as a serious problem before many of diagnostic procedures such as coronary angiography. In recent years, many researches have been done on non-pharmacological methods to control anxiety. The purpose of this study was to determine the effect of foot reflexive massage on the anxiety of candidate patients for angiography.
    Methods
    This clinical trial study was done on 162 candidate patients for coronary angiography. Samples were selected through random sampling and after obtaining written consent allocated to intervention and control groups. Each patient in the intervention group received foot reflexive massage for 20 minutes and the patients in the control group received no similar intervention. The extent to which patients felt anxiety in the two groups before, immediately after, and half an hour after the intervention was measured. Data was collected using the clinical personal information record form and anxiety part of the hospital anxiety and depression scale, and performing physiological parameters sheet. Data was analyzed by Chi-square test, Fisher's exact test, Paired and independent t-test.
    Result
    There was not a significant difference in anxiety scores between the two groups before the intervention. The mean score of anxiety was significantly different in two groups, immediately (Intervention group = 9/2±2/79, control =10/27±2/98), and 30 minutes after the intervention (Intervention group =8/67±26, control =10/27±2/99)(P=0/001).
    Conclusion
    Using this method as a safe, effective, applicable and affordable nursing interventions is recommended to reduce the level of anxiety before angiography.
    Keywords: Foot reflexology, anxiety, coronary angiography
  • Einollah Valizadeh *, Davood Fazli, Alireza Ostadrahimi Pages 2115-2127
    Introduction
    Obesity and overweight is a critical public health problem. Worldwide, many natural products for treatment of obesity and weight loss have been used. It seems natural supplement usage, based on traditional plants is the safest approach for obesity. The aim of this study was to compare the effects of herbal supplements containing four herbs including Origanum vulgare, Carumcarvi, Trachyspermum copticum and Ruta Graveolen,based on traditional medicine with placebo plus a weight loss diet on some biochemical parameters and anthropometric indices in obese subjects.
    Methods
    This study is a double-blind controlled clinical on adult obese subjects with a BMI of over 30 and age range of 20 to 50 years. The study period was 8 weeks. Signing an informed testimonial, Sixty-four subjects were randomly assigned into two groups of placebo (n=33) and treated (n=31). Anthropometric indices, dietary intake and biochemical parameters were measured at baseline and after the intervention.
    Results
    The results indicated body weight, BMI and body fat composition in treatment group was significantly lower than control (p
    Conclusion
    The use of this herbal mixture effectively reduces the anthropometric indices and fat mass in adult obese subjects. It also showed potential efficiency in controlling lipid profile level in obese individuals.
    Keywords: herbal medicine, mohazzel, obesity
  • Zeynab Zarenazhad *, Hosien Shahdadi, Ali Mansouri Pages 2128-2137
    Introduction
    Osteoarthritis is one of the most important causes of disability among the elderly, causing pain, knee stiffness, decreasing the quality of life of the elderly, and increasing their dependence. One of the non-causative nursing interventions eliminates the symptoms of pain and thus promotes comfort and health. The aim of this study was to investigate the effect of broccoli on the reduction of joints pain in elderly patients with knee osteoarthritis in Zabol elderly homes in 1396.
    Methods
    This randomized clinical trial was conducted on 40 elderly people with knee osteoarthritis (two groups of 20 controls and broccoli controls for 4 weeks) at the age of 96 years old in Zabol city. A standardized questionnaire was used to assess the data and then the data were analyzed using paired t-test and Chi-squash test in 18spss software.
    The sampling method was simple random sampling, so elderly patients with knee osteoarthritis were placed in one of the control and control groups by referring to the elderly home in Zabol. The data collection tools were: 1-Demographic questionnaire 2-questionnaire. Broccoli was packed in 10gr packs as a powder and placed in the elderly with a daily meal (preferably lunch) for 4 weeks.
    Result
    The two groups did not differ significantly in pain intensity before intervention. Comparison after intervention showed a significant difference in mean of performance (p
    Conclusion
    Considering the effectiveness of the intervention, the use of broccoli on the severity of knee pain in elderly patients with osteoarthritis based on the results of this study, is suggested as a low cost, safe and easy intervention in the elderly with knee osteoarthritis.
    Keywords: Broccoli, Sulfuraphan, Knee pain, Elderly, Osteoarthritis