فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی کودکان ایران
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه خرمیان طوسی ، عبدالرضا فرهادی، احمد جعفری، غلامعلی نجفی* صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    استفاده از شیارپوشیکی از روش های پیشگیری از پوسیدگی دندانی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین دانش آموزان دبستانهای شهر کرج درباره شیارپوش در سال 1395 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد 384 والد ارزیابی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. به وسیله معاینه مستقیم دانش آموزان وضعیت پوسیدگی دندانی و اعمال شیارپوش ثبت گردید. به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای دموگرافیکی و متغیرهای وابسته از کورلاسیون اسپیرمن استفاده شد. به منظور تعیین همبستگی دو طرفه بین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بیش از نیمی از دانش آموزان دارای پوسیدگی دندان آسیای اول دائمی بودند. 7/10 درصد دانش آموزان دارای شیارپوش بودند. میانگین نمره آگاهی والدین دانش آموزان از8، 84/1±18/4 و در حد متوسطبود. آگاهی والدین در مورد شیارپوش با شغل و توانایی پرداخت هزینه والدین رابطه معنی دار داشت. میانگین نمره نگرش والدین 12/3 ± 36/29 و در حد خوب بود. نگرش والدین در مورد شیارپوش با تحصیلات، شغل، و توانایی پرداخت هزینه، والدین رابطه معنی دار داشت. میانگین نمره عملکرد والدین 5/2±7/16 و در حد خوب بود. عملکرد والدین در مورد شیارپوش با شغل والدین رابطه معنی دار داشت. رابطه آگاهی با نگرش، رابطه آگاهی با عملکرد و رابطه نگرش با عملکرد معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد عملکرد و نگرش والدین دانش آموزان شهر کرج در مورد استفاده از شیارپوش نسبتا بالا بوده ولی آگاهی در این زمینه متوسط بود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، والدین، شیارپوش، دانش آموزان
  • سمانه رازقی ، حسین حصاری *، اریج خطاب، محمد جواد خرازی فرد صفحات 11-24
    زمینه و هدف
    کاربرد مکمل های خوراکی همچون قطره های آهن، قطره هایAD، و مولتی ویتامین در کودکان زیر دو سال در کشور ما به عنوان سیاست ملی در حال انجام است. با در نظر گرفتن اهمیت مصرف مکمل های تغدیه ای در کودکان و کمبود تحقیقات در زمینه نوع قند و میزان اسیدیته و ویسکوزیته مکمل های تولید شده در داخل کشور، تحقیق حاضر با هدف تعیین نوع قند، میزانpH و میزان ویسکوزیته مکمل های تغذیه ای رایج در کودکان صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، بر اساس آمارنامه دارویی سازمان غذا و داروی کشور، لیست مکمل های مایع خوراکی در کودکان استخراج و بر اساس بیشترین تعداد مصرف سالیانه (داروهای با بیش از یک میلیون قلم فروش در سال) 50 داروی اول بصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. با استعلام از پزشکان متخصص کودکان حاضر در مرکز طبی کودکان و نیز مسوولین داروخانه های انتخابی از شهر تهران، از لیست مورد نظر داروهایی که بصورت رایج تجویز می شدند یا مورد تقاضا بودند، تعیین گردید. در نهایت 24 دارو انتخاب و از هر دارو چهار نمونه تهیه شد. در مرحله بعد به بررسی نوع قند بر اساس اطلاعات همراه بسته بندی دارو، اندازه گیریpH با استفاده از دستگاهpp-15 pH meter و اندازه گیری ویسکوزیته دارو با استفاده از دستگاهDial Reading Viscometer پرداختیم. یافته ها با استفاده از روش های آماری توصیفی بررسی شدند.
    یافته ها
    از بین 24 داروی مورد بررسی، تنها شش دارو به نوع قند موجود در ترکیب (سدیم ساخارین) اشاره کرده بودند و سایر داروها اطلاعاتی در این زمینه ارائه نکرده بودند. از لحاظ اسیدیته داروها، تمامی داروها در pH بحرانی (پایین تر از 5/5) قرار داشتند. میانگینpH در قطره های12/4 AD ، در قطره های آهن 9/1، در قطره های مولتی ویتامین 2/3 و در سایر داروهای مکمل 0/4 بود. میانگین ویسکوزیته داروها در مجموع پایین و مطلوب و در حد میلی پاسکال در ثانیه بود. میانگین ویسکوزیته در قطره های1/38 AD، در قطره های آهن 4/22، در قطره های مولتی ویتامین 6/38 و در سایر داروهای مکمل 3/27 میلی پاسکال ثانیه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به فقدان اطلاعات مناسب در بسته بندی داروهای مورد بررسی لازم است، شرکت های دارویی در این زمینه اقدامات مناسبی را جهت آگاهی بخشی به والدین صورت دهند که امکان انتخاب مکملهایی که با خطر پوسیدگی کمتری همراه هستند، برای افراد میسر باشد. همچنینpH پایین تر از حد بحرانی در تمامی داروها لزوم ارائه استانداردهای لازم از سوی شرکتهای دارویی تولید کننده در این خصوص و نیز رعایت اقدامات پیشگیرانه از سوی والدین به منظور کاهش خطرات ناشی ازاسیدیته پایین مکمل ها را پررنگ تر می کند. با توجه به ویسکوزیته نسبتا مطلوب داروهای مورد بررسی به نظر می رسد آنچه بیش از همه در خصوص پتانسیل پوسیدگی زایی و اروژن مکمل ها اهمیت دارد pH داروهاست.
    کلیدواژگان: اروژن، پوسیدگی دندان، دارو، مکمل، کودکان
  • مژده سلاجقه*، غلامرضا خالویی، بتول زنگی آبادی صفحات 25-36
    زمینه و هدف
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین سواد اطلاعات سلامت والدین با وضعیت بهداشت دهان و دندان دانش آموزان دوره ابتدایی آموزش وپرورش ناحیه دو کرمان در سال تحصیلی 1394-1395 است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 370 نفر برآورد شد، که در نهایت 332 نفر به پرسشنامه ها بهطور کامل پاسخ دادند. روش نمونه گیری خوشه ایبود. نتایج با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 21 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سواد اطلاعات سلامت والدین با وضعیت بهداشت دهان و دندان دانش آموزان دوره ابتدایی رابطه مثبت وجود دارد. در رابطه چند متغیری، تصمیم گیری و رفتار، ارزیابی، فهم و درک، دسترسی و خواندن، به ترتیب بیشترین رابطه را با متغیر سلامت دهان و دندان داشتند.
    نتیجه گیری
    افزایش سواد سلامت والدین، رفتار مناسب والدین را به دنبال دارد و باعث بهبود و افزایش رفتارهای مناسب در جهت بهبود بهداشت دهان و دندان میشود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعات سلامت، بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان
  • سعید باقی *، محمد امین آماره، رها حیرت، عبدالله حاجی وندی، یاسمینا عالی زاده صفحات 37-42
    زمینه و هدف
    امروزه، توجه والدین به سلامتکودکان، افزایش پیدا کردهاست. میزان همکاری کودکان در انتخابروش درمانیمناسب تاثیر بهسزایی دارد. افرادیکه بیشترین تماس را باکودکان دارند، والدین آن ها میباشند. دراین مطالعه ما به بررسی ارتباط بین ترس و همکاری کودکان با سلامت عمومی والدین آن ها پرداختهایم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی193کودک در دو گروه سنی 4تا6 و 6تا12 ساله مراجعه کننده به یک مطب خصوصی مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا برای ارزیابی ترس از دندانپزشکی از پرسشنامه ی استاندارد ترس در شاخه دندانپزشکی (CFSS-DS) استفاده شد. برای بررسی میزان همکاری کودک برای معاینات و اقدامات دندانپزشکی از شاخص همکاری فرانکل استفاده شد. درنهایت ویژگی های شخصیتی و سلامت عمومی والدین با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) بررسی گردید. نتایج بعد از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS مورد اررزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    : با توجه به نتایج، در رابطه با همکاری و سلامت عمومی، میزان سلامت عمومی والدین با افزایش همکاری کودک، ارتباطی مشاهده نمی شود (P = 0. 830). رابطه ترس کودکان با جنسیت آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت که در دوگروهی که ترس داشتند و نداشتند، تفاوت معناداری از لحاظ آماری مشاهده نشد. (P = 0. 193). در مقایسه ی انجام شده بین همکاری کودکان و سن آن ها، در دوگروه سنی، میزان همکاری با افزایش سن، افزایش پیدا کرد که ازلحاظ آماری نیز قابل توجه بود (P=0/02).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، در ارتباط با سلامت عمومی والدین و ترس و همکاری کودکان، ارتباط معناداری مشاهده نشد. اما نشان دادهشد که با افزایش سن کودکانمیزان همکاری آن ها نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: اضطراب، دندانپزشکی، ترس، سلامت عمومی، همکاری
  • بهاره ناظمی سلمان، فهیمه رضازاده، سورنا وهبی، ایمان شیرین بک، سمیرا بصیر شبستری* صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    با توجه به تمایل روزافزون دندانپزشکان به استفاده از درمانهای شیمیایی در بیماری های پریودنتال، موارد تجویز نابجای آنها نیز رو به افزایش است. این مطالعه به منظور بررسی شیوع تجویز نابجای آنتی بیوتیک ها و دهانشویه کلرهگزیدین جهت درمان بیماری های پریودنتال توسط دندانپزشکان عمومی شرکت کننده در کنگره دندانپزشکی کودکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی با استفاده از دو پرسشنامه بر روی60 دندانپزشک عمومی شرکت کننده در کنگره دندانپزشکی کودکان که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، صورت گرفت.
    یافته ها
    بیشترین موارد تجویز آنتی بیوتیک (81%) در آبسه های پریودنتال بود در حالیکه در پریودنتیت مقاوم هیچگونه تجویزی صورت نگرفته بود. حدود 60% دندانپزشکان قبل و یا حین درمان آنتی بیوتیک تجویز می کردند. در حالیکه فقط 15% دندانپزشکان در بیماران با پاکتهای بیش از 4 میلی متر دبریدمان و جراحی را مقدم بر تجویز دهانشویه می دانستند. بعلاوه 15% دندانپزشکان در پریودنتیت، اعتقادی به تجویز دهانشویه تنها نداشتند.
    نتیجه گیری
    75 % دندانپزشکان آنتی بیوتیک را به صورت نا به جا تجویز میکردند که 6/66 % آنها نیز طول دوره اشتباهی را در تجویز آنتی بیوتیک در نظر گرفته بودند.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، دهانشویه، بیماری پریودنتال
  • علی شاکر دولق *، مریم حسین زاده صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    اضطراب دندان پزشکی در کودکان به عنوان یک مشکل در کنترل بیماران بیان می شود. اثر این ترس می تواند تا نوجوانی ادامه داشته باشد و سبب پرهیز از اعمال دندان پزشکی گردد که برآیند آن از بین رفتن سلامت دهان است. به همین منظور پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر اضطراب دندانپزشکی کودکان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد) می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه کودکان 9 تا 12 سال مراجعه کننده به مراکز دندانپزشکی سطح شهر تبریز در سال 1396 می باشند، که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 16 نفر با استفاده از پرسشنامه اضطراب دندانپزشکی شناسایی و به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (8 نفر) و شاهد (8 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش در طول 5 هفته و هفته ای سه جلسه ی نیم ساعته مورد درمان نوروفیدبک قرار گرفتند و گروه شاهد آموزشی شبیه گروه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها به وسیله نرم افزار آماریSPSS19 و به روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون دو گروه مشاهده شد بطوری که نمرات پیش آزمون اضطراب در هر دو گروه نزدیک به 16 بود که پس از درمان نوروفیدبک میانگین اضطراب گروه آزمایش به 9 کاهش یافت ولی میانگین اضطراب گروه کنترل 16 باقی ماند بدین صورت درمان نوروفیدبک موجب کاهش اضطراب دندانپزشکی کودکان در گروه آزمایش شده بود.
    نتیجه گیری
    : این نتایج بیان میکند که این روش می تواند مانند سایر تکنیک های درمانی و آرامش دهنده برای کاهش اضطراب دندانپزشکی کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، دندانپزشکی، اضطراب
  • حسین افشار ، مریم شفیع زاده *، مونا سهرابی صفحات 63-70
    مقدمه
    اوالژن دندان های دائمییکی از جدی ترین آسیب های دندانی می باشد و اقدامات اورژانسی درست و بموقع برای پروگنوز آتی چنین صدماتی ضروریست. گزارش مورد: دندان انسیزور سانترال سمت چپ فک بالای یک دختر بچه هشت ساله، دچار اوالژن شده بود و دندان اوالس شده در شیشه ای که حاوی شیر و یخ بود، نگهداری شد و دندان در عرض 75 دقیقه در جای خود قرار گرفت. بعد از 18 ماه، هیچ نشانه و علامتی از ابنورمالیتی وجود نداشت و تشکیل ریشه ادامه یافته بود.
    نتیجه گیری
    ترمیم دندان فرایندی است که وابسته به شرایط اوالژن، اقدامات صورت گرفته جهت ریپلنت دندان و فاکتورهای اختصاصی وابسته به میزبان می باشد. آگاهی از این عوامل و درک این موضوع که ترمیم آتی دندان ارتباط نزدیکی به این عوامل دارد، توسعه گایدلاین ها واستانداردهای کلینیکال برای مدیریت دندان اوالس شده را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: اولژن، خارج شدن دندان، آسیب های دندانی، ریپلنت کردن، دندان
|
  • S Khoramiyan tousi Dr , A Farhadi Dr, A Jafari Dr, Gh Najafi Dr * Pages 1-10
    Background
    Using fissure sealant is a main method to prevent the occlusal dental caries. The purpose of this study was to determine the knowledge, attitude and practice students’ parents of Karaj city about fissure sealant in 2017.
    Materials and methods
    In this analytical descriptive research, 384 parents were evaluated. The data collection tool was a questionnaire. Students, dental caries and use of fissure sealant were recorded by direct examination of the students. Spearman Correlation was used to study the relationship between demographic variables and dependent variables. Pearson correlation coefficient was used to determine the two-way correlation between knowledge, attitude and practice scores.
    Results
    More than half of students had dental caries on their first permanent molar. Frequency of fissure sealant using was 10.7%. The mean score of the parents' knowledge was 4.18 ± 1.84out of 8 and was at a medium level. Parents' awareness of the use of fissure sealant was significantly related to occupation, number of children and parent’s education. The mean score of the parents' attitude was 29.36±3.12 in good level. Parents' attitudes were significantly related to the occupation and education of parents. The average practice score of the parents was 16.7±2.5 and was in good level. Parents' practice was significantly associated with the occupation of the parents. The relationship between knowledge and attitude, the relationship between knowledge and practice, and attitude with the performance were significant.
    Conclusion
    Results of this study showed that the practice and attitude of students, parents of Karaj city regarding use of fissure sealant were relatively high, but awareness was medium.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Parents, Fissure Sealant, Students
  • S Razeghi Dr , H Hesari Dr *, E Khatab Dr, M Kharazi fard Dr Pages 11-24
    Background
    As a national policy all Iranian children under two-years-old should consume oral supplements such as iron, A+D vitamin, and multivitamin drops. Sugars and acids are widely used in pediatric medications including supplements, and long-term consumption of these drugs is associated with higher risk of dental decay and erosion. Consideraing the importance of nutritional supplementation for children, and the lack of research regarding sugar type, amount of acidity and viscosity of Iranian medications, the aim of the present study is to determine the sugar type, pH, and viscosity in common nutritional supplements in children.
    Materials and methods
    In this experimental study, we extract the first fifty liquid pediatric medications (more than a million pack sales in one year), according to the Pharmaceutical Statistics of Food and Drug Administration of the Islamic Republic of Iran. By asking pediatricians from Childern’s Medical Center and Phamacists from the selected pharmacies in Tehran, the most prescribed and sold pediatric liquid oral supplements were determined. Filnally we selected 24 supplements and two samples of each medicine were provided. In the next step we determined the sugar type based on labeling information, the pH using the pH meter pp-15 device, and the viscosity by Dial Reading Viscometer device. The data were analyzed by descriptive statistical methods.
    Results
    From 24 supplements, only six medications offered information about the sugar component (sodium saccharin) and the others provide none information. In terms of the acidity of the drugs, all drugs placed in the critical pH (lower than 5.5). The mean of pH in AD drops, iron drops, multivitamin drops, and other supplements were 4.12, 1.9, 3.2, and 4, respectively. In addition, the mean of viscosity in all medications was low and desirable, which in millipascal-second (mPa-s). level. The mean of viscosity in AD drops, iron drops, multivitamin drops, and other supplements were 38.1, 22.4, 38.6, and 27.3 mPa-s, respectively.
    Conclusion
    Due to the lack of appropriate information on the labeling of the supplements, the pharmaceutical companies should offer sufficient information about their products to increase the awareness of parents to choose supplements with less risk of dental caries. Considering the pH was lower than the critical level in all medications, providing necessary standards by the pharmaceutical companies enjoys a special importance. In addition, applying the preventive dental care after supplements consumption by parents should be adviced. Due to the favorable viscosity levels of the supplements, it seems that the pH of the drug is the most important factor regarding dental caries and erosion
    Keywords: Erosion, dental caries, pediatric, medication, supplementation
  • M Salajegheh Dr *, Gh Khalooyi Dr, B Zangiabadi Dr Pages 25-36
    Background
    The purpose of this study is investigating the relationship between parents' health information literacy and the oral health status of elementary school students in Education District 2 Kerman in 1394-95.
    Materials and methods
    The research method is descriptive correlational. Using Morgan's table, a sample size of 370 people was estimated, of which 332 responded to the questionnaire in full. Cluster sampling method is used. The results were evaluated using Pearson correlation coefficient and regression analysis using SPSS 21 software.
    Results
    The results showed that there is a positive relationship between parents' health information literacy and oral health status among elementary students. In the multi-variable relationship, decision making and behavior, assessment, understanding and comprehension, access, and reading, respectively, had the most relationship with the oral health variable.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that increasing parental health literacy leads to proper parenting behavior and improves behaviors to improve oral and dental health.
    Keywords: parents, information health literacy, student, oral, dental health. Oral health, Health literacy
  • S Baghi Dr *, M Amareh Dr, R Heirat Dr, A Hajivandi Dr, Y Aalizadeh Dr Pages 37-42
    Background
    The children's cooperation level affects choosing the appropriate treatment plan and the outcome. Undoubtedly, they have the most communication with parents, whose attention towards the children's oral health is increasingly growing. This study evaluated the relationship between the children's dental fear and cooperation with their parents' general health.
    Materials and methods
    This cross-sectional descriptive study was done on 193 children in two age groups of 4-6 and 6-12-year-old. The Children's Fear Survey Schedule Dental Subscale (CFSS-DS) and Frankle's behavior rating scale were used to respectively assess the children’s dental fear and degree of cooperation with dental examinations and practices. Moreover, the parents' personality traits and general health was assessed by using the General Health Questionnaire (GHQ). Statistical analyses were done by using SPSS software through T-test and ANOVA.
    Results
    The parents' general health rate was 68.2% in the group with dental fear and 65.9% in the group who had no dental fear, with no significant difference. Nor was it correlated with the child's cooperation level (P=0.830). Dental fear was not correlated with sex, as it was reported by 14.2% of boys and 8.1% of girls (P=0.193). However, Frankle's rate revealed a significant correlation between the children's age and cooperation; the older group being far more cooperative than the youngers (P=0.02).
    Conclusion
    The current findings revealed that there is no significant relationship between the parents' general health and the children’s cooperation. Yet, the children's age is directly correlated with their level of cooperation.
    Keywords: Anxiety, Dentistry, Dental Fear, General Health, Cooperation
  • B Nazemi salman Dr, F Rezazadeh Dr, S Vahabi Dr, I Shirinbak Dr, S Basir shabestari Dr * Pages 43-52
    Background
    Due to the increasing desire to the application of chemical therapy for periodontal disease among dentists, the percentage of inappropriate drug prescription is also on the rise.
    Aim
    The aim of this study was to evaluate the prevalence of inappropriate antibiotic and mouthwashes prescription among general dentists participating in the pediatric dentistry congress.
    Materials and methods
    This descriptive analytical study was done with the aid of two questionnaires distributed among 60 randomly chosen general dentists participating in pediatric dentistry congress.
    Results
    The highest percentage of antibiotic prescription was related to periodontal abscess (81%) while no one prescribed antibiotic for refractory periodontitis. About 60% of general dentists prescribed antibiotics before or during treatment. Only 15% of dentists, had done surgical treatment and mechanical debridement on patients with pocket depth more than 4 mm before mouthwash prescription. About 15% of dentists were not confirmed mouthwash prescription alone for periodontitis.
    Conclusion
    Around 75% of dentists’ antibiotic prescription was inappropriate. Moreover 66.6% of them were also considered the wrong duration for antibiotic therapy.
    Keywords: Antibiotics, Mouthwash, Periodontitis
  • A Shaker dolagh Dr *, M Hoseinzadeh Dr Pages 53-62
    Background
    dental anxiety in children is indicated as a problem in controlling the patients. The effect of this fear continues tilladolescence and leads to prevention from dentist tasks which outcome is loss of mouth health. Therefore, the present study was carried out by the purpose of examining the effectiveness of neuro feedback on children dental anxiety.
    Materials and methods
    the methodology of this study is semi-experimental. The statistical population of the research includes all the children in 9 to 12 years old referring to dentistry centers of Tabriz in 2017.They are selected through on random sampling as 26 people using the questionnaire of dentist anxiety and randomly assigned into two experimental (8 individuals) and control groups (8 individuals). The experimental group was under neuro feedback therapy for 5 weeks, in 3-30 min sessions a week and control group did not receive the same training as the intervention group. Data was analyzed by SPSS software and MANOVA.
    Results
    Based on the research findings there is significant relationship between pretest scores and post-test's in two groups. The pre-test anxiety scores in both groups were close to 16 and after the treatment of neuro feedback, the mean anxiety of the experimental group was reduced to 9, but the mean anxiety level of the control group was 16, thus, the neuro feedback treatment reduced the dental anxiety of the children in the experimental group.
    Conclusion
    These results indicates that this method, like other treatment and replacing techniques could be used to decrease children dental anxiety.
    Keywords: neuro feedback, Dentistry, anxiety
  • H Afshar Dr , M Shafizadeh Dr *, M Sohrabi Dr Pages 63-70
    Introduction
    Avulsion of permanent teeth is one of the most serious dental injuries, and a prompt and correct emergency management is very important for the prognosis.
    Case presentation
    An eight-years-old female patient’s maxillary left central incisor avulsed and the avulsed tooth kept in glass contained milk and ice and replanted in 75 minutes. After 18 months there weren’t any sign and symptom of abnormality and the root continued its formation.
    Conclusion
    Healing is further complicated by the conditions of the avulsion accident, replantation management, and patient-specific factors. An understanding of the relative contribution of each of these variables to healing is imperative for the development of guidelines and clinical standards for the management of avulsed teeth.
    Keywords: avulsion, exarticulation, dental injuries, replantation, teeth