فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 2 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد چترایی صفحه 7
    مثنوی سرایی عرفانی که با سنایی آغاز شد و با عطار و مولانا به اوج تکامل خود رسید، به عنوان نوع ادبی مهمی تلقی می شود که ترسیم کننده زوایای فراوانی از احساس و اندیشه عرفانی شاعران است. در بین مثنوی های عرفانی و حکمی، مخزن الاسرار نظامی از چنان جایگاه و اهمیتی بهره مند است که پس از نظامی بیش از یکصد و پنجاه شاعر به پیروی از آن طبع آزمایی کرده اند.
    نوشتار حاضر به معرفی اجمالی یکی از این مثنوی ها-که به مظهرالآثار نامبردار است- و تحلیل لطائف و ظرائف عرفانی آن اختصاص دارد. شاعر مثنوی مذکور، سید محمد هاشم کرمانی، معروف به شاه جهانگیر کرمانی، میراث دار تفکرات عرفانی شاه قاسم انوار و شاه نعمت الله ولی (اجداد وی)، و از عارفان پارسی گوی سده نهم و دهم است که در اثر خویش نکات متعددی از اندیشه های عرفانی را ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: عرفان، مثنوی، مظهرالآثار، هاشمی کرمانی، نظامی، مخزن الاسرار
  • علی دهقان، مینا پورسعدی صفحه 27
    عشق از اساسی ترین موضوعات شعر فارسی است و انواع زمینی و آسمانی آن در اشعار شاعران عامی و عالم و عابد و عارف، مضامین عالی و تعابیر زیبایی را به وجود آورده است.
    کمال الدین وحشی بافقی غزل سرای قرن دهم هجری، از جمله شعرای مهم و تاثیرگذار در مکتب واسوخت، با مهارتی که در به کارگیری الفاظ دارد سیمای عشق را به اشکال گوناگون به تصویر کشیده است. هدف این تحقیق این بوده که بشناسد که عشق مورد نظر وحشی چه ویژگی هایی دارد؟ نتیجه تحقیق حاضر نشان می دهد که ویژگی ها و صفات عشق در غزلیات وحشی بافقی غالبا با مضامین راجع به مساله عشق در آثار شاعران عاشق و عارف پیش از او همسانی های زیادی دارد. مقام «عشق» در شعر او والا بوده، نوع زمینی و مجازی آن نیز سایه یا واسطه عشق ملکوتی است. در این مقاله جلوه های گوناگون عشق در غزل های وحشی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: عشق، وحشی، غزل، صفات
  • عطامحمد رادمنش، زهرا کریم زاده شوشتری نژاد صفحه 41
    خاقانی، شاعر پرآوازه قصیده سرای قرن ششم- که به مدیحه سرایی شهره است و در تصویرسازی ها، بویژه در وصف طبیعت و بالاخص در ستایش صبح و مظاهر آن، از همگنان پیشی گرفته است- در اقبال به عرفان و اصطلاحات عرفانی، تعلق خاطری دارد؛ هر چند عرفان او در سطح سنایی و عطار نیست، اما رویکرد او به مقامات سیر و سلوک، درخور توجه و واکاوی است.
    بازتاب مقامات دهگانه توبه، ورع، زهد، فقر، صبر، شکر، خوف، رجا، توکل و رضا در دیوانش، توجه کردنی است؛ در این پژوهش، مقامات مذکور، با شواهد شعری، از دل دیوان استخراج و همراه با تحلیل های مربوط، نموده شده است تا معلوم گردد خاقانی، علاوه بر ابعاد هنری دیگر، در عرفان نیز دستی دارد و به استناد شواهد فراوان، مفاهیم عالی آن را در جای جای اشعار خود آورده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، دیوان، عرفان، سیر و سلوک، مقامات دهگانه
  • مرتضی عباسی صفحه 57
    تقریبا در غالب آثار موسیقی ردیفی «دستگاهی» ایران، از ازمنه قدیم- از زمانی که بر روی صفحات گرامافون ضبط می شده- تاکنون، رد و نشانی از غزل های سعدی به چشم می خورد. این نشان، گاه چنان برجسته است که نوعی تعمد و اصرار در استفاده از غزل های شیخ برای روایت موسیقایی احوال و درونیات- از سوی خواننده [و نوازنده]- و وفاق آن با مطلوبات روحی شنونده را به ذهن متبادر می نماید. پرسش، این است که چرا تا این اندازه غزل سعدی با موسیقی ایرانی عجین شده است؟ یا آن چه ویژگی سخن سعدی است که جواهر منضود او را، در روایت ردیف موسیقی، با چنین اقبالی مواجه کرده و می کند؛ آنچنانکه گویی سعدی، خود، غزل ها را جز به این هدف نسروده، یا با ردیف کنونی موسیقی آشنا بوده است؟ به بیانی بهتر، آن چه لطیفه نهانی در حدیث سعدی است که، بدون هیچ ادعایی در موسیقی دانی- خلاف شعرایی مانند منوچهری، رودکی، فرخی و... که به صراحت، به نوازندگی و خوانندگی خود اشاره می کنند- شعر وی را بیشتر از متقدمان مدعی، با ردیف موسیقی سازگاری داده است؟ نوشتار حاضر، با تکیه بر روش تحلیل محتوا، تلاشی برای پاسخ به این چراهاست.
    کلیدواژگان: غزل سعدی، موسیقی دستگاهی، تحلیل موسیقایی، ردیف، گوشه
  • مهدی فاموری، راضیه بازیار صفحه 77
    مهدی اخوان ثالث شاعر بزرگ معاصر، یکی از ستون های شعر نوین فارسی است. بخشی مهم از میراث شعری اخوان ثالث را تغنیات، غزل ها و غزل واره های او بر می سازد. دغدغه های نظری م. امید درباره شعر و شاعری نیز پیوندی استوار با تلقی او از تغنی و غزل و جوهر غزل و غنا دارد. آنچه در این گفتار صورت گرفته، نگاهی اجمالی به محتوا و صورت تغنیات اوست. عشق در شعر و اندیشه مهدی اخوان ثالث، برخلاف بسیاری از معاصران، واجد همان صفاتی است که از روح یک انسان عارف مآب سنتی سراغ داریم. زبان اخوان ثالث در غزل-واره ها به مانند سایر اشعار موفق او از ترکیب دو وجه «آرکائیسم» و «زبان امروز» و پیوند این دو در بستر «گرایش به منطق نثر» سامان یافته است. تفاوت اصلی زبان شعر اخوان در این آثار با سایر اشعار او در این است که در اینجا آرکائیسم رنگ کمتری دارد و گرایش به منطق نثر، خاصه در افتتاحیه اشعار نمود کمابیش بیشتری دارد. زبان اخوان ثالث در غزل واره ها، در لحظه های اوج، به سوی آرکائیسم حرکت می کند. تصویر نیز در شعر مهدی اخوان-ثالث و خاصه در غزل واره های وی نقشی بسیار مهم دارد؛ اما موفقیت او تقریبا آنگاه به دست می آید که شعر وی به «شعر نحو» نزدیک می شود. نگاهی به برخی صنایع و شگردهای پر کاربرد در تغنیات م. امید، بخش دیگر این گفتار است.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، تغنی، غزل واره، عشق
  • محمد فشارکی صفحه 95
    نگارنده این سطور در این مقاله قصد دارد پس از بیان مقدمه ای در آهنگ شناسی شعر فارسی و ذکر نکاتی چند در تاریخ علم عروض، به اصل و معیار وزن در شعر فارسی بپردازد. به همین منظور به کمک نت نگاری ابیات به این نتیجه رسیده است که علت آهنگین بودن مصراع و بیت، تکرار میزان های موسیقایی است. در ادامه مقاله به ذکر برخی انحرافات وزنی در شعر فارسی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، آهنگ شناسی، تاریخ موسیقی شعر
  • فرشته ناصری صفحه 105
    نوع غنایی کهن ترین شکل شعر است که سروده شده و بی گمان، اولین بشری که پیرامون شعر و سخن آهنگین لب به سخن گشوده است و آن را با کلام دلپذیر همراه داشته، در پی بروز احساسات و عواطف درونی خود بوده و قطعه شعری که بر زبان جاری ساخته، از نوع شعر غنایی بوده است. لذت ها و شادی های شاعر و یاس و ناامیدی از دست نیافتن به آرزوها و دنیای آرمانی تمام اندیشه هایی است که فحوای شعر غنایی را می سازد. آنچه که عناصر اصلی یک کلام آهنگین را فراهم می آورد عبارت است از: زبان، موسیقی و تصویر همین کاربرد موسیقی در نظام واژه ها توسط شاعر که در نهایت به خلق شعر و کلام تاثیرگذار می انجامد برای شنونده مایه شگفتی و لذت است.
    در این پژوهش مضامین ادب غنایی نظیر: واژه غنا، شعر و ادب غنایی، محتوا و درون مایه ها، ویژگی ها و عناصر، قالب ها و انواع شعر غنایی در ادب فارسی و اروپا مورد توجه قرار گرفته است و در نهایت به سیر تحول انواع غنایی تا رسیدن به مرحله پختگی و کمال و روند تکاملی ادبیات غنایی در ایران پرداخته شده است
    کلیدواژگان: انواع ادبی، غنا، ادب و شعر غنایی، ادبیات غنایی، منظومه های عاشقانه، داستان سرایی
  • مهرعلی یزدان پناه، روجا عدنانی صفحه 123
    خاقانی از بزرگترین شاعران و قصیده سرایان ادب فارسی به شمار می رود. او در کنار قصاید غرا و مطنطن به تصنیف غزلیات نیز، همت گماشت. عزم خاقانی در غزلسرایی، او را در جرگه پیشگامان غزل عارفانه قرار داد. چندی پس از او، سعدی، شاعر بلند آوازه و نام آور فارسی، علاوه بر نوشتن دو اثر جاودان گلستان و بوستان، غزلسرایی را نیز وارد مرحله نوینی از حیات خود کرد و در واقع، غزل عاشقانه را به کمال رسانید.
    هدف اصلی این مقاله، بررسی تطبیقی جلوه معشوق در غزلیات خاقانی و سعدی است که به روش توصیفی تحلیل محتوا و به شیوه کیفی، تجزیه و تحلیل گردید. نتیجه این که معشوق در غزلیات دو شاعر، به صورتهای مختلف رخ می نمایاند: 1- داشتن زیبایی 2- صعب الوصول بودن 3- جفاکاری و...
    حسن معشوق در غزل سعدی که به زیباترین نحو توصیف و تحسین شده، گرایش جمالگرای شاعر را آشکار می سازد، در حالی که در خاقانی چنین گرایشی دیده نشده است. اما معشوق جفاکار از مضامین مشترک در غزل خاقانی و سعدی است و صعب الوصول بودن معشوق نیز ضمن این که در غزلیات دو شاعر کم و بیش وجود دارد؛ ولی در غزلیات خاقانی نمود بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: سعدی، خاقانی، غزل، جلوه معشوق
|
  • Mehrdad Chatraei Page 7
    Writing mystical Masnavi began with Sanaie and reached to the peak of its development by Attar and Molana. It is regarded as an important literary genre that portrays some emotional and intellectual angles of Sufi Poets. Among Rumi and Sufi Masnavis، the prominence of Nezami’s Makhzan al-Asrar and its leading role has made more than 150 poets try and follow his style thereafetr. This paper briefly introduces one of these Masnavis called Mazhar al-Asar and aims to analyze mystical delicacies. The poet of the aforementioned Masnavi is Seyyed Mohammad Hashemi Kermani، known as Shah Jahangir Kermani، who inherited the mystical thoughts of Shah Ghasem Anvar and Shah Nematallah Vali (his ancestors). He is considered as one of the mystical Persian poets of ninth and tenth centuries of H. A. offering several mystical issues in his works.
    Keywords: Mysticism, Masnavi, Mazhar al Asar, Hashemi Kermani, Nezami, Makhzan al Asar
  • Ail Dehghan, Mina Pour Saedi Page 27
    Love is one of the most basic subjects in Persian poetry. Celestial and spiritual loves have created superior concepts and beautiful interpretations in poems written by the clerics, mystics, scholars and common poets. Kamal al-Din Vahshi Bafghi, the poet of the tenth century of H.A., is one of the influential poets in love school. With great skill in employing words, he has portrayed love in different forms. This research aims to identify the characteristics of love presented by Vahshi Bafghi. The results show that the characteristics of love are not so different from love motifs in poems composed by other passionate and mystic poets. The position of love is exalted in his poems and its celestial form has been influenced by spiritual love. Different aspects of love in Vahshi’s sonnets are investigated in this study.
    Keywords: Love, Vahshi, Sonne, Descriptions
  • Atamohammad Radmanesh, Zahra Karimzadeh Shoushtarizadeh Page 41
    Khaqani, the famous elegist of the sixth century of A.H., is also well known for his eulogy and overtook others in making images specially when describing nature or praising morning and its epitomes. Besides, he was interested in mystics or mystical expressions. Although his mystic isnt ranked alongside Sanaee and Attar, his enthusiasm for the Quest is engrossing.The manifestation of the ten positions of penitence, abstinence, asceticism, poverty, patience, gratitude, fear, hope, reliance and satisfaction in his Divan is alluring. In this study, the aforementioned positions with poetical events are thoroughly exploited from his work aligned with related analyses. It is aimed to illustrate that Khaqani had a hand in mystics in addition to other artistic dimensions and he used concepts of excellencies in all components of his poetry backed by lots of evidence.
    Keywords: Khaqani, Divan (Complete work), Mystics, The Quest, The Ten, Folded Positions
  • Morteza Abbasi Page 57
    Almost in most of Classical Works of Persian Music since the old days when they were recorded on Gramophone disks, traces of Sa′di’s Ghazels have been found. Sometimes this trace is so salient that some type of intention and insistence in using Sheikh's Ghazels for musical narration of states and interiors- by singers [and musicians]- and its harmony with listener's spiritual enjoyment springs to the mind. The following questions are posed: why Sa′di’s Ghazels have been integrated with Classical Persian Music? What is specific about Sa′di’s language that has made his pears of wisdom so popular in narration of Radif? Did Sa′di compose the Ghazels with this purpose per se or had he been familiar with current Radif? More precisely, with no assertion of musical skill the pleasantry hidden in Sa′di’s narration has made his poems congruent with musical Radif, while some other poets such as Manoochehri, Roodaki and Farrokhi vividly mentioned their skill in playing musical instruments and singing. This paper, with reliance on method of contents analysis, is endeavoring to find answers to these whys.
    Keywords: Sa′di's Ghazel, Classical Persian Music, Musical Analysis, Radif, Tune
  • Mehdi Famoori, Raziye Bazyar Page 77
    Mehdi Akhavan Sales as a great contemporary poet is one of the main features of Persian modern poetry. Toughnanni, Ghazels and lyric are important parts of the Akhavan Sales poetic heritage. The theoretical concerns of Akhavan Sales about poetry is strongly related to his conception about Toughnanni, lyric, essence of Ghazels and Ghana. This article is an overview of the content and form of Akhavan Sales Toughnanni. Unlike many contemporary poets, Akhavan Sales has spiritual and traditional traits of a mystic man. His language in Ghazel, like his other successful works, is a combination of two aspects of Archaism and today language. Relationship between these two parts is organized based on ‘tendency to prose logic’. The main difference of Akhavan language in this work with his other poems is related to its fewer Archaism and more tendency towards logical prose particularly at the beginning of the poems. His poetic language in the peak moments of the Ghazels moves towards Archaism. Moreover, images play important role in his poetry especially Ghazel. However, his success always drops veil when composing ‘syntax lyrics’. Another part of this study is to review some applicable devices and methods of great use in M. Omid poetry.
    Keywords: Akhavan Sales, Lyricism, Lyrics, Love
  • Mohammad Fesharaki Page 95
    This paper aims to explore the principles and criteria of meter in Persian poetry after giving preliminary introduction on rhythmical analysis of Persian poetry and the history of prosody as a science. In so doing, the literary dissection was used to reach to the conclusion that repeating musical harmony leads to rhythmical nature of couplet and hemistich. Some metrical deviations of Persian poetry are discussed as well.
    Keywords: Persian Literature, Rhythmical Analysis, History of Poetic Music
  • Fereshteh Naseri Page 105
    The most ancient form of poetry which has been recited and undoubtedly the most primitive piece of poetry which has been composed by the first human inspired by his internal emotion and sentiment has been lyrical poetry. Thoughts underlying lyrical poetry are influenced by joys and delight of the poet, and his frustrations and disappointments at failure to fulfill dreams and see a utopian world. The main elements of rhythmic speech are language, music and image. The usage of music and rhythm in lexical system by the poet creates influential speech called poem that fascinates its audience.This article looks at the lyrical literature as a literary component of Persian language and some concepts of lyrical literature such as lyric, lyrical poetry, content, theme, forms, styles and different types of lyrical poetry in European and Persian literature. This review displays the gradual development of lyrical types and evolutionary process of lyrical literature until its perfection in Iran.
    Keywords: Literary Types, Lyric, Lyrical Literature, Poetry, Story, Telling, Love Poem
  • Mehr Ali Yazdanpanah, Roja Adnani, Ma Graduated Page 123
    Khaqani is one of the best poets and ode-composers in the Persian literature. In addition to his strong and bombastic odes, he made attempts at writing Ghazels. Khaqani’s resolution of composing sonnets included him in the pioneer group of Persian mystical sonnets. Soon after him, Sa′di, the well-known and famous Persian poet, in addition to writing two everlasting works named Golestan and Boostan, furthered Ghazel-writing to its new phase of life and brought the Persian amorous Ghazels to its perfection. The purpose of the current paper is to comparatively study the appearance of the beloved in Khaqani and Sa′di 's Ghazels through descriptive and qualitative analyses. The findings suggest that the beloved in these two poet's Ghazels have three dominant appearances: (1) beautiful and elegant, (2) unattainable, and (3) cruel. Goodness and beauty of the beloved which are described and praised in the best way in Sa′di 's Ghazels manifest the beauty-mindedness of the poet, while this tendency is not seen in Khaqani's poems. But the cruelty of the beloved is the shared motif in both Khaqani and Sa′di 's Ghazels. Although the unattainablility of the beloved exists more or less in the Ghazels of the two poets, it is more significant in Khaqani's Ghazels.
    Keywords: Appearance, Beloved, Khaqani, Saadi, Ghazel