فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 3 (تابستان 1391)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 3 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف اسماعیل زاده، گیتی همتی راد، فاطمه سادات مدنی* صفحه 7
    مولانا جلال الدین بلخی شاعر و عارف بزرگ ایران، در قرن هایی پیش از پیدایش علم روانشناسی در آثار خود بویژه در مثنوی الگویی دقیق از منش و رفتار اصیل انسانی در برخورد با باورهای غیرمنطقی و منطقی ارائه داده است. او به عنوان انسان شناس مسلمان، آرا و نظراتش پیش از روانشناسان انسان گرای غرب، پرده از رفتارها و واکنش های آدمی در مسیر زندگی و در برخورد با مشکلات و نابسامانی ها برداشته است. مقاله حاضر برآن است که دو باور از دوازده باور غیر منطقی آلبرت الیس را با دو حکایت مثنوی مورد واکاوی قرار دهد که در این بررسی نقاط مشترک فراوانی در زمینه غیر منطقی بودن دغدغه تایید از جانب دیگران به دست آمده و هردو، این خصلت آدمی را ناشی از عدم خودشناسی صحیح انسان می دانند.
    کلیدواژگان: مولانا، آلبرت الیس، مثنوی، روانشناسی
  • نرگس انصاری، علی صیادانی*، صدیقه اسدی صفحه 21
    مثنوی معنوی یکی از شاهکارهای ادبیات فارسی است که مولانا جلال الدین بلخی آن را به نظم کشیده است. یکی از عناصری که باعث افزایش زیبایی و جذابیت اشعار این اثر نفیس گشته؛ استفاده از عنصر رنگ است که آمدن آن در لابلای ابیات مثنوی دارای دلالات معین و اغراض خاصی است. مولانا 2275 بار از رنگها در مثنوی به صورت مستقیم و غیر مستقیم استفاده کرده است که آن رنگ ها عبارتند از: سیاه، سفید، سبز، قرمز، زرد و مشتقات اینها. پرکاربرد ترین رنگ در اشعار مولوی، رنگ زرد و کم کاربرد ترین آن رنگ سفید است.
    مولوی مرادش علاوه بر وصف طبیعت رنگها، تعبیر از حالات مختلف انسان و طبیعت پیرامون در موقعیت های مختلف است. و در این راه، گاه از تشبیه، استعاره، کنایه، و یا رمز بهره برده است.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، معناشناسی، عنصر رنگ، دلالت
  • مسیح الله حیدرپور*، دکترعبدالرضا باقی صفحه 41
    گفتار پیش رو، بحثی است پیرامون عقل و ایمان در مثنوی؛ این پژوهش بر آن است که حقیقت عقل و ایمان را از نظر مولوی بکاود و پرده از چند و چون ارتباط آن دو کنار زند و بررسی نماید که ارتباط عقل و ایمان، از دیدگاه شاعر، کلامی است یا فلسفی یا عرفانی، سپس روشن نماید که عقل و ایمان در رسیدن به وحدت عرفانی چه نقشی دارند.
    نکته شایان توجه این است که جایگاه عقل در سخن، اندیشه و جان مولانا، مقدم بر ایمان است؛ او به عقل ایمانی و ایمان عقلی می-اندیشد.
    این نوشتار، که عقل و ایمان و ارتباط آن دو را از نظر عرفانی مورد تحلیل و بررسی قرار داده است، بر این باور است که در سایر نوشته ها و تحقیقات ادبی کمتر به این زاویه از بحث پرداخته اند.
    کلیدواژگان: عقل، ایمان، ارتباط، مثنوی، مولوی
  • رضا صادقی شهپر، نیره شالی ورکانه صفحه 53
    فراق از قدیم ترین، پرتوصیف ترین و پرمعناترین واژگان در شعر فارسی به ویژه غزل عاشقانه است و شاعران آن را به صور گوناگون توصیف کرده اند.
    هجران و فراق در غزلیات سعدی بیشتر نتیجه بی اعتنایی یا قهر معشوق است. شرح فراق و عواطف و احساسات ناشی از آن در شعر سعدی، معمولا از عجز و افسردگی ناشی نمی شود و داغ فراق هم نسبتا معتدل است و شکایت از معشوق شدید و غلیظ نیست. اما فراق و جدایی در غزلیات رهی غالبا با غصه خوردن و اندوه همراه است. افسردگی رهی در مقایسه با سعدی به مراتب بیشتر است و سعدی کمی خوش بینانه تر به این مقوله می پردازد. در اشعار رهی دوری و فراق معمولا نتیجه بی وفایی یا رفتن معشوق است و این معشوق است که سفر می کند و از عاشق جدا می شود حال آنکه سعدی گاه از روی ناچاری و به حکم تقدیر، خود می رود و رفتن اوست که باعث جدایی می شود.
    در این مقاله، جلوه های فراق در غزلیات سعدی و رهی معیری و مشترکات و تفاوت های آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سعدی، رهی معیری، غزل، عشق، فراق
  • محمدرضا ضیاء صفحه 65
    مثنوی مولوی دارای شیوه های مختلف بیانی است، که ما در ابتدای مقاله بعضی از آن ها را بررسی می کنیم. یکی از اصلی ترین این شیوه ها، تداعی معانی است. در این شیوه بسط سخن به گونه ای است که مولف با یادآوری موضوعات جدید به صورت سلسله وار به دنبال آن ها می رود. درباره محاسن این شیوه در کتاب هائی که درباره مثنوی نوشته شده، صحبت شده است، ولی ما در این نوشته می کوشیم نشان دهیم که گاه این شیوه به یکدستی منطقی کلام مولوی آسیب رسانده و او را از محتوای بحث اصلی اش دور نموده و گاه رشته سخن را گسسته و در مواردی به پریشانی منطقی در مثنوی انجامیده است.
    کلیدواژگان: مثنوی، تداعی معانی، مولوی، منطق، حکایت
  • مهدی فاموری صفحه 75
    شیخ «ابونصر روزبهان بقلی شیرازی»، از بزرگترین شخصیت های تصوف ایران در سده ششم هجری است. «کشف الاسرار» وی کتابی است در گزارش و شرح رویاها و مکاشفه هایی که در درازنای چهل سال سلوک، بر شیخ روزبهان، رخ نموده اند. یکی از شخصیت های اصلی مکاشفه های روزبهان، حضرت محمد (ص) است. در این مقاله، به تقسیم بندی گونه های حضور و اثر حضرت محمد (ص) در مکاشفه های روزبهان در کشف الاسرار و توضیح اجمالی آنها پرداخته ایم. چهره رسول خدا در این مکاشفات، چهره ای بس نورانی است که پیش از هر چیز، نشان «محبت» و «عشق» روزبهان به شخصیت پیامبر را بر خود دارد. پیامبر در این کتاب، «حبیب» خداوند، سرمست و عروس بارگاه الهی است. پیامبر اکرم (ص) در این مکاشفات، شخصیتی «ویژه و برتر» است که از نقش «شفاعت و وساطت در فیض» برخوردار است. کشف-الاسرار، به اعتباری، نامه ای در ستایش و مدح حضرت محمد (ص) و تاکیدی بر جایگاه مرکزی او در تصوف و عرفان اسلامی است.
    کلیدواژگان: روزبهان بقلی، کشف الاسرار، محمد (ص)، مکاشفه
  • احمد گلی، فرنیا صفدرپور صفحه 91
    انسان به تناسب محیطی که در آن زندگی می کند و بر اساس فرهنگی که بر آن جامعه حاکم است صاحب بینشی متفاوت و افکاری متنوع است. نگاه انسان به «زن» در جوامع متعدد، دیدی متفاوت است؛ گاهی این بینش، سلیم و عادلانه و گاهی سقیم و سلطه جویانه بوده است.
    خاقانی در جایگاه شاعری فرهیخته و اندیشمند همانند هم عصر خویش، سنایی، نگاهی منفی و گاهی توام با تحقیر و استهزا به این عنصر لطیف هستی دارد. او در جای جای دیوان خود «زن» را موجودی می پندارد که برای صاحب خویش چیزی جز سرافکندگی، محنت، بدبختی و بلا ودیعه ای به همراه ندارد. با اینکه هنرمند شروانی در بعضی ابیات از زنان برجسته تاریخی و مذهبی صحبت به میان آورده و آنها را ستوده است ولی در مجموع می توان اذعان داشت به خاطر دلایل اجتماعی یا فرهنگی حاکم بر دوران او و یا شاید بنا به دلایل روانشناختی، تصویر این منظر منفی بر ابیاتش سایه انداخته است. در این جستار سعی شده است این اظهار نظرها در دیوان شعری او تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: خاقانی، زن، خانواده
  • مریم محمودی* صفحه 109
    اطمینان و آرامش دل نقش مهم و اساسی در تکامل معنوی انسان دارد و آیات متعددی در قرآن به این موضوع اختصاص یافته است. در این آیات به نقش ایمان در ایجاد اطمینان و نقش اطمینان در کاملتر شدن ایمان اشاره شده است. نیز خداوند در آیات بسیاری مومنان را به ذکر و یاد خدا دعوت می کند که نتیجه آن اطمینان و آرامش دل است. بر اساس آموزه های قرآنی، اطمینان که به واسطه ایمان قوی و صفای ذکر و پس از مراقبه و مجاهده حاصل می شود همان آرامش و اعتماد دل و از رفیع ترین حالات عرفانی است. این جایگاه بلند و ارزشمند در عرفان اسلامی تحت تاثیر آیاتی است که عطمت و ارزش این عمل را بیان می کند. عرفا و بزرگان طریقت با درک اهمیت و عظمت اطمینان در سلوک الی الله همواره در سخنان خود و یا در آثار منظوم و منثورشان سالکان طریق را متوجه جایگاه مهم این حالت عرفانی در سیر و سلوک کرده اند.
    کلیدواژگان: قرآن، اطمینان، متون عرفانی
|
  • Yousef Ismailzadih, Giti Hemmati Rad, Fatemeh Sadat Madani* Page 7
    Molana Jala-al-din Balkhi، the great Iranian poet and mystic illustrates a vivid model of the original behavior and manner of humans in dealing with irrational and rational beliefs in his works، especially Masnavi in the centuries before the rise of psychology. As a Muslim anthropologist، his opinions and views have lifted the veil surrounding the human behavior and reactions in life when encountering problems and dilemmas before humanistic psychologists from west. Compared with two stories of Masnavi، two beliefs among the twelve beliefs of Albert Ellis are investigated in this paper. It was revealed that they have many commonalities regarding irrational expectations to be approved by others. They both know inadequate self-knowledge as the reason leading to this human character.
    Keywords: Molana, Albert Ellis, eulogy, Masnavi, psychology
  • Narges Ansari, Ali Siyadani*, Sedigheh Asadi Page 21
    Masnavi-ye Manavi is one of the masterpieces of Persian literature composed by Molana Jalal - e - Din Balkhi. One of the factors which has increased the beauty and attractiveness of the poems is using the element of color. Using colors among the lines of Masnavi has certain reasons and special purposes. Molana has used colors 2275 times in Masnavi directly or indirectly. The colors include black، white، green، red، yellow and their derivatives. The mostly used color in Molavi’s poems is yellow and the least used one is white. In addition to describing the nature of colors، Molavi’s purpose is interpreting different moods of humans and natural environment in different circumstances. He has applied simile، metaphor، irony and codes.
    Keywords: Masnavi, Molavi, element of color, Implication
  • Masihollah Heidarpour*, Abdol Reza Baghi Page 41
    This article addresses the relationship between wisdom and faith in Masnavi. The aim of this study is to investigate the nature of wisdom and faith from Molavi’s vantage point and unveil their relationship. Besides، it aims to investigate whether the relationship is of verbal، pgilosophical or mystrical nature and to study the role of the two in teaching mystical unity. It is worth mentioning that the status of wisdom in Molavi''s speech، intellect and spirit have priority over faith; he believs in intellectual faith and faith-oriented intellectualism. Exploring wisdom and faith and their relationship from a mystical perspective، this study underscores that this issue has been ignored in the related literature.
    Keywords: Wisdom, faith, relationship, Masnavi, Molavi
  • Raza Sadeghi Shahpar, Nayereh Shali Varkaneh Page 53
    Separation is one of the most descriptive and meaningful words that has not been defined comprehensivly. In other words، from its genesis‚ each sage and poet has described and defined separation differently and according to his understanding and inclination. Separation in Sa´di sonnets is mostly due to the beloved''s inattention and breakup. In sa´di''s poems، describing separation and consequent emotions doesn''t usually derive from grief and melancholy; it is relatively mild and complaint from the beloved or about misfortune is not srver. In compression، separation in Rahi''s sonnets is only the result of grief and melancholy. Rahi''s depression، compares to Sa''di''s depression is much more and Sa''di considers it more optimistically. In Rahi''s poems، detachment is usually due to unfaithfulness or the beloved''s departure and it is the beloved who travels and separates from the lover; however، it is Sa''di who goes and sauses separation at times because of helplessness or his fate. In this study، how separation is reflected in Sa''di''s and Rahi Moayeri''s sonnets and some aspects of separation and its manifestations are discussed as well.
    Keywords: Saa´di‚ Rahi Moayeri‚ sonnet‚ love‚ separation
  • Mohammad Reza Zia Page 65
    Masnavi has adopted a variety of approaches to express ideas some of which will be initially reviewed here. One of the main methods used is «Association» in which the author introduces new subjects in a succession of thoughts. Many books on Masnavi have discussed the advantages of this approach. However، I would like to make an effort to demonstrate how this method occasionally compromises the logical coherence of Molavi''s language and sidetracks him from the actual content of his discution to the point that in some cases، it has even led to a sort of confusion.
    Keywords: Masnavi, association, Rumi, logic, anecdote
  • Mehdi Famoori Page 75
    Shaykh Abu Nasr Rouabahan Baghli Shirazi is one of the greatest figures of Sufism in the sixth century A. H. His book «Kashf al-Asrar» is a reportand description of dreams and revelations wich have occurred on Sheikh Roozbahan during forty years of his conduct. One of the main figures of Rozbahan''s revelation is Muhammad، the Prophet. In this paper، we have addressed the classification of presence and effect of Prophet Muhammad on Rozbahan''s revelation in Kashf al-Asrar and briefly explain them. In this revelation، the Prophet''s face is very luminous، which before anything narrates the Rozbahan''s «affection» and «love» toward Prophet''s character. Prophet in the book is God''s friend، the bride of divine court and intoxicated with divinity. The Holy Prophet is the special and superior character who possesses «intercessory and mediation rolein thegrace». On the other hand، Kashf al-Asrar، is a letter in eulogy and praise of Prophet Muhammad and emphasis on the prophet''s central role in Islamic mysticism and Sufism.
    Keywords: Rozbahan Baghli, Kashf al Asrar, Prophet Muhammad, revelation
  • Ahmad Goli, Farnia Safdarpour Page 91
    The humans own a variety of ideas and thoughts based on the environment they live in and the culture they belong to. The human being’s attitude towards “woman” is different in various societies; this insight is at times based on common sense and fairness and sometimes is untrue and aggressive. Khaghani، as an intellectual poet and scholar، just like his contemporary poet، the great Sana’i، has a negative attitude towards woman and sometimes he ridicules this subtle element of life. In every part of his complete (poetical) work (Divan)، he considers “woman” as a creature who has nothing for her owner but shame، suffering، misery and evil. However، the artist of Shervan، has talked about outstanding religious or historical women and has admired them in some of his verses (poems)، All in all، it is acknowledged that according to social or cultural reasons which dominated Khaghani’s era، and maybe due to psychological reasons، the image of the negative attitude has cast shadow on his verses (poems). In this research، we have analyzed the written comments of which Khaghani has brought in his complete Divan.
    Keywords: Khaghani, woman, family
  • Maryam Mahmoodi* Page 109
    Confident and comfort of the heart has a leading role in the development of spiritual states as many verses of the Quran are dedicated to this subject. Sometimes these verses refers to factors underlying confidence. The mighty God invites the believers to remember God resulting in confidence and comfort of the heart. Based on some verses، confidence created by perfect faith and purity of invocation after meditation and endeavor is similar to comfort of the heart and is one of the highest ranks in mysticism. Understanding the significance of the doctrine، mystics and great figures have always drawn the attention of wayfarers to this spiritual status in their quotes، verses and poems.
    Keywords: The Quran, Confidence, mystical texts