فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران - سال ششم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1396)

مجله پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن نیازی، بهروز بهروزیان *، ایوب سخایی، سید سعید حسینی زاده آرانی صفحات 1-16
    باتوجه به رشد تحقیقات در حوزه علوم انسانی و اجتماعی تسلط بر تمام ابعاد یک مسئله تاحدزیادی امکان پذیر نیست؛ بنابراین، محققان به انجام تحقیقات ترکیبی روی آورده اند که عصاره تحقیقات موجود در یک موضوع خاص را به روشی منظم برای آنها فراهم می کند؛ ازاین رو، هدف از پژوهش حاضر، به کارگیری روش فراتحلیل برای تحلیل و ترکیب نتایج مطالعات انجام شده درباره ارتباط طایفه گرایی و نزاع دسته جمعی است. برای انجام فراتحلیل حاضر 14 پژوهش مرتبط در سال های 1395-1385 انتخاب شده اند که هدف آنها ارزیابی ارتباط میان طایفه گرایی و نزاع دسته جمعی بوده است . همچنین، این پژوهش ها به روش پیمایشی و با به کارگیری ابزار پرسش نامه در جوامع آماری متفاوت و برحسب سنجه های پایا انجام شده اند. در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب، فرضیات همگنی و سوگیری نکردن انتشار بررسی شده است که یافته ها ناهمگنی اندازه اثر و سو گیری نکردن انتشار مطالعات مدنظر را نشان می دهد. در مرحله دوم نیز ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر سال پژوهش و قومیت با به کارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA ارزیابی شده است. نتایج نشان می دهد اندازه اثر طایفه گرایی و نزاع دسته جمعی معادل 38/0 است که برحسب نظام تفسیری کوهن، این میزان تاثیر در حد متوسط ارزیابی می شود. همچنین، با در نظر گرفتن قومیت به صورت متغیر تعدیل کننده، ضریب اندازه اثر برای اقوام آذری معادل 481/0 و بیشتر از عرب ها با 363/0، لرها با 334/0 و کردها با 330/0 ارزیابی شده است. درمجموع، طبق نتایج پژوهش طایفه گرایی با تعدیل گری قومیت و گذر زمان تاثیر متفاوتی بر میزان نزاع دسته جمعی می گذارد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، طایفه گرایی، نزاع دسته جمعی، اندازه اثر، متغیر تعدیل گر قومیت
  • وحیده مفید *، مریم فاتحی زاده، فاطمه درستی صفحات 17-30
    پژوهش حاضر برای بررسی تاثیرات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و کیفیت زندگی زنان بزهکار زندانی در شهر اصفهان انجام شده و روش آن نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بوده است. همچنین، جامعه آماری شامل 100 زن بزهکار زندانی بوده است که از این میان 30 زن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار داده شده اند. فرضیه مدنظر ما این بوده است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و کیفیت زندگی زنان بزهکار زندانی موثر است. متغیرهای وابسته نیز افسردگی و کیفیت زندگی بوده است که به ترتیب با پرسش نامه افسردگی بک (2000) و پرسش نامه خلاصه شده کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (1379) ارزیابی شده اند. متغیر مستقل درمان هم مبتنی بر پذیرش و تعهد بوده که در
    15 جلسه بر روی گروه آزمایش اعمال شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آماری کوواریانس تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد این درمان بر افسردگی و کیفیت زندگی زنان بزهکار زندانی تاثیر دارد (05/0P <) و اثربخشی این شیوه بر بهبود افسردگی و کیفیت زندگی زنان بزهکار زندانی مشخص شده است. بنابراین، از این روش برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی زنان بزهکار زندانی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، کیفیت زندگی، زنان بزهکار
  • سهیلا صادقی فسایی، زهرا میرحسینی * صفحات 31-50
    مقاله حاضر براساس پژوهشی کیفی انجام شده و تلاش شده است چالش های زندگی زنان پس از آزادی از زندان و همچنین، شیوه مدیریت این چالش ها بنا بر روایت ایشان، تجزیه و تحلیل شود. بر این اساس، با 38 زن 68-19ساله آزادشده، مصاحبه های عمیق کیفی و پدیدارشناسانه انجام شده و تجربه زیسته آنها از دوران حبس و پس از آزادی ارزیابی و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد بسیاری از این زنان، درزمینه مسائلی مانند پذیرش در خانواده و اتصال به شبکه های اجتماعی با چالش مواجه اند. همچنین، مطابق نتایج به دست آمده سرزنش و تحقیر، احساس تنهابودن، احساس محرومیت و عقب ماندگی، از دست دادن سرمایه های اجتماعی- اقتصادی و... مشکلاتی را در زندگی آنها به وجود آورده و آنان را مجبور کرده است به کمک این شیوه ها این چالش ها را در زندگی خود مدیریت کنند: سرپوش گذاشتن بر هویت مجرمانه، گمنامی و ناشناختگی، قطع شبکه های جرم زا و خلق شبکه های جدید، درگیری در فعالیت های روزانه مانند اشتغال و مراقبت از فرزندان و مواردی نظیر اینها.
    کلیدواژگان: زندان، داغ ننگ، گمنامی، ناشناختگی
  • جواد حاجی علی زاده *، تقی حیدری، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری صفحات 51-72
    پیشگیری از جرم مسئله مهمی است که مردم، قرن ها با آن درگیر بوده اند؛ بنابراین، جلوگیری از آن برای اصلاح زندگی مردم در دنیای گسترده ضرورت دارد. امنیت مفهومی است که تاثیر فراوانی بر میزان رضایتمندی مسکونی خانوار و جابه جایی ساکنان از محله های مسکونی اشان دارد؛ بدین منظور، هدف از نگارش این پژوهش درک مولفه های موثر بر امنیت در بافت فرسوده بخش مرکزی شهر زنجان است. این موضوع در بافت فرسوده این شهر به دلیل وجود بعضی از مسائل مانند ریزدانگی، تراکم زیاد جمعیتی، وجود کاربری های جاذب سفر و... با مشکل روبه رو است و به همین دلیل، مطالعه موردی آن اهمیت دارد. نوع پژوهش براساس ماهیت از نوع توصیفی تحلیلی و در تبیین و پیشینه تحقیق و ارائه مدل از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. همچنین، به منظور اولویت بندی عناصر تاثیرگذار بر وضعیت حاکم بر امنیت بافت فرسوده بخش مرکزی شهر زنجان، از معادلات ساختاری لیزرل (Lisrel) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که وضعیت امنیتی بافت فرسوده بخش مرکزی شهر به ترتیب از سازوکارهای شاخص مدیریت و نگهداری فضا، امنیت فیزیکی محیط، قلمروگرایی، تصویر فضا، نظارت طبیعی و خط دید تاثیر گرفته است.
    کلیدواژگان: بافت های فرسوده، امنیت، احساس امنیت، شهر زنجان
  • اکبر علیوردی نیا *، محمدرضا حسنی صفحات 73-96
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اعتبار و روایی مقیاس بزهکاری آینده نگر در میان دانش آموزان است. بزهکاری آینده نگر، در مقابل بزهکاری گذشته نگر و به معنای سنجش بزهکاری براساس احتمال انجام رفتارهای بزهکارانه در موقعیتی فرضی است. پژوهشگران، سنجه های آینده نگر را طراحی کرده اند تا به وسیله آنها، پاسخگویان درباره احتمال ارتکاب برخی از جرائم آینده نگری کنند. در پژوهش های داخلی مقیاس بزهکاری آینده نگر، تاکنون به کار نرفته است؛ بنابراین، پژوهش حاضر تلاش می کند ضمن معرفی مقیاس این بزهکاری فایده و سودمندی آن را به صورت عملی و مبتنی بر داده ها و شواهد تجربی نشان دهد. این پژوهش در سال تحصیلی94-1393 به صورت پیمایشی و با استفاده از توزیع پرسش نامه در میان دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم دبیرستان شهر تبریز انجام شده است. نمونه گیری با روش طبقه بندی شده انجام شده و حجم آن نیز 835 نفر است. اعتبار این مقیاس با استفاده از اعتبار محتوا، اعتبار سازه نظری و اعتبار سازه تجربی به دست آمده از تحلیل عاملی ارزیابی و پایایی مقیاس نیز با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی شده است. نتایج تحلیل عاملی با استفاده از روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس و تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد مقیاس بزهکاری آینده نگر، از هفت عامل خشونت، سرقت، وندالیسم، تقلب امتحانی، کج روی جنسی، مصرف مواد و تخلفات منزلتی تشکیل شده است که این موارد حدود 58درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین می کنند. ضرایب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس و ابعاد آن نیز به میزان مطلوبی برآورد شده است. مطابق نتایج پژوهش مقیاس بزهکاری آینده نگر، جایگزین مناسبی برای بزهکاری گذشته نگر است. امتیاز مهم این بزهکاری این است که رفتارهای الگودار و پایا را مدنظر قرار می دهد و این مقیاس برای تبیین بزهکاری و همچنین، برای ارائه توصیه های سیاستی در حوزه پیشگیری و سیاستگذاری در نظام عدالت قضایی جوانان مناسب تر است.
    کلیدواژگان: بزهکاری آینده نگر، اعتبار، پایایی
  • سپیده نوری، علیرضا محمدی * صفحات 97-115
    به دلیل مسائل امنیتی ترددهای بین مرزی مردم و کالاها و تقویت مراکز انتظامی در مناطق و استان های مرزی ازجمله استان اردبیل، برای تامین و ارتقاء امنیت فضا ضروری است؛ چراکه توزیع نامناسب این مراکز در فضای شهری و متناسب با متغیرهای گوناگون به کاهش کارآمدی آنها و نیز کاهش احساس امنیت در مواقع اضطراری منجر می شود. با درک این ضرورت، هدف این پژوهش تحلیل الگوی فضای کلانتری های موجود و معرفی پهنه های مناسب برای استقرار کلانتری های جدید در شهر اردبیل است. برای گردآوری و پیاده سازی اطلاعات از روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. همچنین، از 15 معیار اصلی مانند: فاصله از نواحی پرجمعیت، فاصله از بانک ها، فاصله از پایانه ها، دسترسی به راه های اصلی، فاصله از مراکز تجاری و فاصله از کلانتری های موجود استفاده شده است. گذشته ازآن، از فنون آمار فضا مانند میانگین نزدیک ترین همسایه و آمار موران محلی و از روش های تصمیم گیری چندمعیاره شامل VIKOR و ANP و از نرم افزارهای
    Super Decision و Arc GIS10.3 برای تجزیه وتحلیل و مکان گزینی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که باتوجه به گسترش شهر، کلانتری های موجود به طور کامل در فضای آن پراکنده نشده اند و عرصه های چشمگیری از شهر به خدمات رسانی دسترسی ندارند. درپایان، براساس نتایج پهنه های مناسب برای مکان گزینی کلانتری های جدید پیشنهاد شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضا، کلانتری ها، VIKOR، ANP، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهر اردبیل
|
  • Mohsen Niazi, Behrooz Behrooziyan *, Ayoub Sakhaie, Seyyed Saied Hoseynizadeh Arani Pages 1-16
    A vast number of published studies in the field of humanities and social sciences have suggested that the mastery of all aspects of a problem to a large extent is not impossible. Hence it is important to combine research and use a systematic review. So, The aim of the present study is using of meta-analysis to combine the results of studies and analysis on the correlation between sectarian and group quarrel. In order to present meta-analysis, 14 relative researches that have been done with the point of exploring the relation between sectarian and group quarrel in the last decade, have been presented. these mentioned researches have been conducted by using survey method and applying the questionnaire tool in different regions and different satistical societies and relying on the steady measurments. In the first step of the selected research assessment, the assumptions of homogeneity and lack of publication bias examined, which the results indicated that the examied researches had no publication bias. Secondly, the coefficient effect size and moderating role of population year and ethnicity was evaluated using CMA Second Edition software. The Finding showed the size of the effect between sectarian and group quarrel that is equivalent to 0/38 that in terms of Cohen Interpretation system, this effect has been analisised moderately. Also, considering ethnicity as a moderating variable, the coefficient of effect size were evaluated for Ethnic Azeris (/0481) higher than ethnic Arabs (0/363), ethnic Lor (0/343) and ethnic Kurds (0/330).
    Keywords: meta-analysis, sectarian, Quarrel, effect size, moderator variable Ethnicity
  • Vahideh Mofid *, Maryam Fatehizadeh, Fatemeh Dorosti Pages 17-30
    The present study was aimed to investigate the effects acceptance and commitment therapy on depression and quality of life of women criminal prisoners in Isfahan city. The design of this study was quasi-experimental with a pretest- posttest control group and evaluation. The statistical population consisted of 100 women prisoners in Isfahan city, That 30 of them were selected by convenience sampling and randomly placed into experimental and control groups. The research hypothesis this is, acceptance and commitment therapy on depression and quality of life of women criminal prisoners is effective. Dependent variables in this study, depression and quality of life were, that evaluated by Beck depression questionnaire (2000) and quality of life questionnaire (1374).The independent variable acceptance and commitment therapy, which was applied in 15 sessions on the experimental group. Data were analyzed using SPSS software and statistical analysis of covariance Data were analyzed using SPSS software and statistical analysis of covariance. The results showed that acceptance and commitment therapy on depression and quality of life of women criminal prisoners is effective (0/05>P).The results of this study, the effectiveness of the acceptance and commitment therapy on the depression and quality of life of women criminal prisoners were identified. Thus, this technique could be used to reduce depression and increase the quality of life of women criminal prisoners.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Depression, Quality of life, Women criminal
  • Soheila Sadeghi Fasaie, Zahra Mirhosseini * Pages 31-50
    In this article, the challenge of life after prison with the qualitative method is studied. This paper draws an original data collected with, 38 women aged 19 to 68 years after his release from prison interviews was in-depth qualitative and phenomenological And their lived experience of prison and after release were analysed. The result of the research shows that many women after prison release In relation to issues such as acceptance in family and social network connectivity problems. Also, the findings show that blame and loneliness, the feeling of deprivation and backwardness, capital loss and cases such as this, has created problems in their lives. That is why they try so by hiding the identity of the criminal, anonymity, cut criminal networks, create new networks, involvement in daily activities, employment and child care to manage their lives. However, the results of this study do not generalise in any way because of the small sample size.
    Keywords: Prison, Stigma, Anonymity, Women
  • Javad Hajializadeh *, Tagi Heidari, Asgar Rashidiebrahimhesari Pages 51-72
    prevention of crime is an issue that people are involved with it for centuries. Prohibition of crime is a necessary for life reform of people in todays world. Security is a concept which has great impact on satisfaction levels of households and residents displacement from their residential neighborhoods. the purpose of this study was to understand the factors affecting security in the worn-out texture in central part of the Zanjan city. Because the problem of security in the worn-out texture in Zanjan city due to some issues like microlithic, high population density, presence of travel absorbent applications faced with a a challenge. The research in nature is descriptive-analytical. therefore, in order to prioritize the elements affecting the security of worn-out texture in Zanjan city was used structural equation(Lisrel). the results showed that the security of the worn-out texture in Zanjan city is affected by the mechanisms of management and maintenance of space, physical security environment, image space, natural and line of sight surveillance and access control.
    Keywords: worn-out texture, security, security feeling, Zanjan city
  • Akbar Aliverdinia *, Mohammadreza Hasani Pages 73-96
    This study attempts to investigate validity and reliability of prospective delinquency. This research has been carried out through a survey using questionnaire distributed among the third high school students from Tabriz city in the academic year of 1393-94. Stratified random sampling were used. Some 835 subjects were selected as the sample. Validity of the study is determined using method of explanatory and confirmatory factor validity and content validity. The reliability of the study is assessed through through the Cronbach's coefficient Alpha. Factor analysis using principal component analysis and varimax rotation and confirmatory factor analysis showed that the prospective delinquency scale have the seven factors of violence, theft, vandalism, cheating, sexual deviance, drug use and status offences that explained 58% of the total variance. Cronbach's alpha for the total scale and their dimensions was desirable. The results showed that the prospective Delinquency scale has desirable valid and reliable in research community and can be used as a valid and reliable tool.
    Keywords: prospective delinquency, validity, reliability
  • Sepedeh Noori, Alireza Mohammadi * Pages 97-115
    Due to security issues and cross-border transportation of people and goods, strengthen of police stations in border regions such as Ardebil province, for increasing security of the border regions is essential. On the other hand, improper distribution of those centers in urban areas, according to different variables, can help reduce their effectiveness and to reduce the feel safe in an emergency time. Recognizing this need, the aim of this study is to analyze the spatial pattern of existing police stations and the introduction of appropriate zones for the establishment of new police stations in the city of Ardabil. Documentary and field methods were used for data collection. In this study, of the 15 main criteria such as distance from populated areas, away from banks, the distance of the terminals, access to main roads, the distance from commercial centers, the distance from existing stations, are used. To analyze the current situation, spatial statistical techniques, such as the average nearest neighbor, the local Moran statistics and to determine the best location of police stations, using the criteria affecting (15 criteria) VIKOR and ANP as multi criteria methods, have been used. Super Decision and Arc GIS10.3 software are used for weighting, analysis, and determine zones. Findings indicate that due to the physical expansion of the city, existing police stations are not covered fully the city areas and some of city areas out of the serving areas.
    Keywords: Spatial Analysis, Police Stations, VIKOR in GIS, Ardabil City