فهرست مطالب

پژوهشنامه سبک زندگی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد دیباجی، مهدی توکل نژاد صفحه 7
    سبک زندگی، اساسا به حوزه افعال انسان برمیگردد و برآمده از جهان بینی، هست ها و نیست های بنیانی یک تفکر و عقیده است. بنیان های هستی شناسی، بایدها و نبایدهای هر نگرهای را تعریف و به آن شکل می دهد. ساحت های فردی و اجتماعی انسان با توجه به بایدها و نبایدهای مبتنی بر هستی‏شناسی همان نحله و تفکر شکل می گیرد و نوع روابط حاکم بر فرد و اجتماع با توجه به نوع هستی شناسی افراد تفاوت خواهد کرد.
    دین اسلام با توجه به بنیان های هستی شناسی خود، مجموعه ای از بایدها و نبایدها را به صورتی کاملا منسجم در اختیار بشر قرار می دهد تا او با توجه به این راهبردها، مسیری متعالی و تکاملی را طی کند و به غایت مورد نظر این نگره دست یابد. نگرش جامع دینی، مبتنی بر برهان، عرفان و قرآن، تنها روشی است که میتواند دریافتی نسبتا منسجم و کامل از منابع دینی را ارئه دهد و اطمینانی نسبی را برای عملیاتی سازی این دریافت به دست دهد.
    از میان متفکران و دانشمندان در حوزه علوم اسلامی، میتوان آثار آیت الله جوادی آملی را یکی از منابع اصلی و غنی در این حوزه برشمرد. کتاب مفاتیح الحیات ایشان، از جمله آثاری است که با توجه به سیطره و جامعیت ایشان در حوزه علوم دینی، اعم از معقول، منقول و مشهود، به رشته تحریر در آمده و می تواند منبعی متقن برای ارائه سبکزندگی اسلامی باشد. رسانه های مدرن، به ویژه تلویزیون و سینما، از مهمترین و اثربخشترین ابزارهایی به شمار میروند که هر نحله و تفکری میتواند با استفاده از آن، به تحلیل، تعلیم و تعلیل انگاره های فکری خود بپردازد و تصویری را که میخواهد به دیگران ارائه کند.
    شناخت مبانی هنر و رسانه و نیز عناصر و مولفه های هنر و رسانه دینی از منظر اصول حکمت اسلامی، این راهبرد را در اختیار فعالان این عرصه قرار میدهد که اساسا هنر و نیز رسانه دینی ممکن بوده و می تواند از بهترین روش های ارائه مبانی و اصول سبکزندگی اسلامی باشد. بازنمایی سبک زندگی دینی نیز میتواند با شناخت مولفه های بازنمایی محتوا در ساختار فیلم و نیز نشانه ها و مولفه های مفاهیم دینی و نحوه ارائه آن در قالب و فرم دینی صورت پذیرد. پس میتوان چنین برداشت کرد که امکان بازنمایی سبکزندگی در فیلم وجود دارد؛ اما این شناخت منوط به درک صحیح از مولفه های بازنمایی محتوا در فیلم و ایجاد نسبت صحیح و منطقی میان فرم و محتوای ارائه شده خواهد بود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی دینی، بازنمایی، محاکات، رسانه های مدرن، هنردینی
  • محمد بهشتی صفحه 33
    انسان از دیرباز برای رسیدن به سعادت و کمال، دستیابی به اهداف فردی و اجتماعی و غلبه بر مشکلات مادی و غیرمادی در جست و جوی سبک زندگی مطلوب بوده است. سبک زندگی مجموعه ای از امور نظام مند و همگرا از زندگی انسانی اعم از بعد فردی، اجتماعی مادی و معنوی است. این امور نظیر بینشها، گرایش ها، رفتارهای درونی، رفتارهای بیرونی در حوزه های فرهنگی، دینی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که میتوان از همه آن امور، الگویی را استخراج کرد و ارائه داد. بنابراین سبکزندگی، فرآیندی است که با تمام ابعاد و زوایای حیات انسان ارتباط دارد.
    فرازمندترین و جامع ترین سبک زندگی، برنامهای است که از تعالیم الهی و آموزه های وحیانی استخراج شده باشد. در این راستا دانشوران مسلمان نیز متناسب با رویکرد علمی- فلسفی و آموخته های خود از اسلام و یافته های خود به ارائه برنامه زندگی اقدام کرده اند. شیخ اشراق طبق آموخته های خود از اسلام و یافته های شهودی و باطنی خود، دستورالعمل هایی را برای رسیدن به حیات معنوی و زندگی مطلوب بیان کرده است. آشکار است که سبک زندگی، بیشتر به رفتار میپردازد؛ ولی تعیین این رفتار در سایه اندیشه ها، باورها و یافته هاست. بنمایه سبک زندگی اشراقی- عرفانی، دو امر بسیار مهم است که ما آن را با عنوان گفتمان «معرفهالنفس» و «ریاضت» مطرح میکنیم.
    این مقاله می کوشد پایه و اساس سبک زندگی اشراقی را تبیین کند. این پایه، خودشناسی و معرفه النفس است و نردبانش ریاضت و سیر و سلوک معنوی و باطنی است. همچنین تلاش ما بر این است که تاروپود، ماهیت و حقیقت این دو را از نگاه شیخ اشراق با استناد به آثار وی توضیح دهد. این نوشتار در پایان به نمونه های عینی ریاضت اشاره می کند که در شرایط کنونی جهان معاصر ضروری مینماید.
    کلیدواژگان: فلسفه اشراق، سبکزندگی، معرفه النفس، ریاضت
  • محمد جواد توکلی، امید ایزانلو صفحه 47
    نظام های اقتصادی تحلیل های متفاوتی از کارکرد سبک زندگی اقتصادی مورد نظر خود دارند. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به بررسی کارکرد سبک زندگی اقتصادی مطلوب در اسلام در مقایسه با کارکرد سبک زندگی اقتصادی در دولت رفاه می پردازد. بنا به فرضیه مقاله سبک زندگی اقتصادی اسامی به واسطه ترویج سه الگوی متمایز ولی تکمیل کننده تولید نافع، مصرف حد کفاف و انفاق مازاد درآمد، کاراتر، عادلانه تر و پایدارتر از سبک زندگی اقتصادی در الگوی دولت رفاه است. بر اساس یافته های پژوهش، الگوی سبک زندگی اقتصادی دولت رفاه به واسطه تحریک هم زمان انگیزه تولید و مصرف، فشار زیادی را به منابع اقتصادی وارد نموده و با کسرهای ممتد بازتوزیعی مواجه است. در مقابل، الگوی سبک زندگی اقتصادی اسامی به صورت هم زمان به تحریک تولید نافع، کنترل مصرف در حدف کفاف و تشویق انفاق مازاد درآمد در راه خدا می پردازد. این الگو نه تنها باعث افزایش کارآیی و کمک به حفظ منابع زیست محیطی می شود؛ بلکه با سرازیر کردن مازاد درآمد افراد به سمت فقرا با کمترین هزینه ممکن به بهبود عدالت توزیعی کمک می نماید. ازاین رو، سبک زندگی اقتصادی اسلامی به واسطه تحقق هم زمان کارآیی، عدالت و پایداری نسبت به سبک زندگی اقتصادی دولت رفاه برتر است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اقتصادی، اقتصاد اسامی، دولت رفاه، تولید، توزیع، مصرف
  • احمدحسین شریفی، احمد محمدی پیرو صفحه 71
    هدف این نوشتار، تحلیل مفهومی سبک زندگی با توجه به مبانی و اصول فلسفه ملاصدرا در این مساله است. مساله اصلی این است که ملاصدرا با چه رویکردی به تحلیل این مفهوم پرداخته و در نهایت چه تعریفی از آن ارائه نموده است؟ هرچند این اصطلاح به عنوان یک مفهوم مستقل در فلسفه ملاصدرا جا باز نکرده است؛ اما با نگاه به اصول مورد قبول او و با روش توصیفی تحلیلی نه تنها میتوان باب آن را در حکمت متعالیه گشود؛ بلکه بسیاری از دغدغه های موجود در این زمینه را پاسخ گفت. رویکرد انسان شناسانه و فلسفی، نگاه جامع و کلان به شبکه هستی، تحلیل هویت و رابطه آن با سبک زندگی، نگاه غایت شناختی به مساله، تمرکز بر محتوای سبک زندگی و توجه به مقتضیات سبک زندگی مطلوب از جمله اصول حاکم بر تحلیل مفهوم شناختی سبک زندگی از نگاه صدرایند. با لحاظ این اصول، سبکزندگی عبارت است از چگونگی تنظیم روابط انسان با خدا، خود، انسان های دیگر و محیط، تحت مدیریت الهی، در جهت غایت معین که متاثر از ذات و صفات انسانی، باورها، ارزشها و نگرش های پذیرفته شده، همچنین متناسب با امیال و خواسته های حقیقی انسان و وضعیت محیطی اوست.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تحلیل مفهوم شناختی، ملاصدرا، حکمت متعالیه، هویت انسانی
  • مرتضی منطقی صفحه 87
    هدف پژوهش حاضر بررسی افزایش آستانه ادراکی مردان در برخورد با جذابیت های فیزیکی بود. حجم نمونه شامل 2000 نفر از دانشجویان دختر و پسر 5 دانشگاه کشور بود که به تصادف انتخاب شده بودند. پس از تهیه تصاویر لازم و تراز کردن آنها در سطح گروه داوران، این تصاویر به دانشجویان ارائه و قضاوت آنان درخواست شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده دلالت بر آن دارد که ملاحظه تصویر زنان جذاب، آستانه ادراکی مردان را بالا برده، آنان را مشکل پسندتر می‏سازد. کاربری از پوشش زیبا، زیورآلات و رایحه های دلانگیز نیز بر میزان جذابیت زنان کاربر می‏افزاید. نتایج حاصل از پژوهش دلالت برآن دارد، حجاب از سویی به دلیل پوشانیدن جذابیت های فیزیکی زنان و از سوی دیگر به سبب محدود ساختن تنوع پوشش زنان و کاهش کاربری از زیورآلات و استفاده از عطرها توسط آنان، در عمل مانع افزایش آستانه ادراکی مردان میگردد و این امر نیز ضمن به ممانعت از متزلزل شدن خانواده و حفظ هرچه بیشتر بهداشت روانی جامعه خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: آستانه ادراکی، اسلام، حجاب، پوشش، آرایش، زیورآلات و عطر
|
  • Sayyid Muhammadali Dibaji, Mahdi Tawakulnijad Page 7
    As an outcome of worldview and the foundation of a school of thought, the style of life deals with human practices. The style of life reads through the ontological foundations and ideology (oughts and oughts-not) of any school of thought. Our individual and social practices are formed according to our ideology (oughts and oughts-not) which in turn depends on our views in ontology. Consequently, the relations managing individuals and societies of any school would vary according to the ontology of that school. Considering its ontological foundations, Islam has suggested a set of systematic oughts and oughts-not for humankind to walk through those strategies to reach the goals of perfection and transcendence. A religious comprehensive view dependant on the intellect, Holy Scripture (the Qur’an) and mysticism is the only method to offer some relatively harmonious understanding of religious sources, and some confidence in putting that understanding into practice. From among Muslim thinkers in Islamic studies, mention can be made to Ayatu al-allah Jawadi Amoli whose original and rich works, including Mafatihu al-Hayat (the Keys of Life), prove to be valid references for the study of the style of life. Ayatu al-allah Jawadi is one of the best and greatest knowledgeable Muslim scholars in different fields of Philosophy, Shari’a and hadith, and mysticism. Modern media, in particular cinema and TV, as one of the most efficient and significant means, can be used by the scholars of any school of thought to analyze teach and introduce their ideas. The principles and constituents of art and religious media pave the way for Muslim scholars to introduce the Islamic style of life. Knowing the constituents of religious concepts as the contents in the structure of films as the form helps us present the religious style of life. It is possible then to represent the style of life in the form of film; however, there must be sound understanding of the constituents of represented contents in the film and a logical relation between the form and content.
    Keywords: religious style of life, representation, imitation, modern media, religious art
  • Muhammad Beheshti Page 33
    In order to reach happiness and perfection getting the individual and social aims in the process of overcoming material and nonmaterial difficulties, humankind has since long been looking for the desired style of life. The style of life comprises a set of standardized and systematic principles of the life of mankind, individual or social material or spiritual; principles such as insights, inclinations, inner or outer behaviors in different cultural, religious, social, political, and economic fields. Accordingly, the style of life is a pattern coming from all the above and a process dealing with all man’s angles of life. The most brilliant and comprehensive style of life is the one coming from divine teachings and revealed ideas. In the course of their academic and philosophical approaches and along with their findings, Muslim intellectuals have presented their desired style of life. Referring to his ideas from Islam and his inner visions, Sheikh Ishraq al-Suhrawardi has specified some instructions helping man reach the spiritual and desired life. The style, obviously, of life deals with man’s behavior which however is determined by the findings, thoughts, and beliefs. The roots of mystic-illuminationist style of life are two significant issues I may call them as the discourse of self-knowledge and asceticism. In what follows, the author has explained the self-knowledge and asceticism (the ladder of this spiritual and inner journey) as the basis of illuminationist style of life. Referring to al-Suhrawardi’s works, he has gone to examine the warp and woof of the two above-mentioned issues ending in concrete examples of asceticism needed by the modern world.
    Keywords: the Illumination metaphysics, the style of life, selfknowledge, asceticism
  • Muhammadjavad Tavakoli, Omid Ezanlo Page 47
    The schools of thought of economy have suggested different analysis of the function of economic style of life. In what follows, the authors have critically examined the function of the desired economic style of life in contrast to that of a welfare-committed government. According to the preferred theory of the article, the Islamic style of life of economy encourages useful production, sufficient but not extravagant consumption, and donating the extra; this economy works more efficiently fairly and enduringly than that of a welfare-committed government. According to the research data, for its parallel encouragement in both production and consumption, the style of life a welfarecommitted economy puts much pressure on the economic resources that leads to constant lacks of redistribution. On the contrary, the Islamic style of life of economy concurrently encourages useful production and donating the extra for the sake of Allah and controls consumption in limits of sufficiency. This pattern not only multiplies the efficiency and helps preserve the bioenvironmental resources, but also relocate the extra production of the rich to the poor through the least expenses thus helping establish a fair and just distribution. As a result, the Islamic style of life of economy is much better than that of a welfare-committed government, for the concurrent efficiency justice and endurance.
    Keywords: the economic style of life, the Islamic economy, a welfare, committed government, production, distribution, consumption
  • Ahmad Husain Sharifi, Ahmad Muhammadi Peiru Page 71
    In what follows, the authors have gone to analyze the style of life in the light of Mullah Sadra’s philosophy. The main question is, what approach Mullah Sadra has assumed in analyzing this concept and what his definition is in the end. Mullah Sadra has not specified any room for this term as an independent concept; nonetheless, looking descriptively and analytically at his celebrated principles, one can open a door to the subject proposing solutions the judges, the pictures were displayed to the students who were thus to issue their judgments. The analysis of data suggested that looking at beautiful women increased the threshold of perception of men making them more fastidious. The use of nice dressing jewelry and heartwarming perfume would add to their attraction. The result of the research indicated that the veil of women prevented the threshold of perception of men from increasing because the veil had covered the attractions of women from one side and had decreased the diversity of female dressing letting not show their jewelries and not spread out their perfume from another side. As a result, the veil would protect the foundation of family life from falling keeping the mental health of society more and more.
    Keywords: threshold of perception, Islam, veil, cover, make, up, jewelry, perfume
  • That The Style of Life Can Be Outdated / A Criticism on The Experience of Modernity
    Dawood Mahdawizadegan Page 117
    Human societies have always been changing and developing slowly or quickly. In this course, man has experienced various styles of life, some of which caught, for their kernels, the attention of intellectuals. Through understanding and explaining the logic of those changes and developments, they have tried to share others in finding the desired style of life. Before making any use of those research data, they are to criticize them in order to demonstrate the degree of their worth and value. From among such efforts are the anthropological studies by prof. Ni’matu al-allah Fazali published in his The Experience of Modernity. He holds that the Iranian society has experienced modern style of life. He tries to recount this development in the light of the modernization of culture. The book shows ceaseless efforts of the author, for the reader will come across huge amount of related matters and anthropological analysis. This work, however, is open to some serious criticisms. This article is a critical study of that book. The summary of criticism is that the author has narrated the Iranian experience of renewal of the style of life of yesterday; a style that is not old enough and alien to the Iranian ancient culture and thought. In the course of their Islamic revolution, the Iranian decided to throw aside the imported style of life and experience a new Iranian and Islamic one instead.
    Keywords: to be modern, culture, the Iranian society, the experience of modernity, the West