فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد عطاران*، سیدمهدی الوانی، علی نقی امیری، مرضیه شوشتری صفحات 3-28
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های فرهنگ سازمانی اسلامی در پرتو اصول عقاید برگرفته از آیات قرآن کریم و در ادامه، طراحی ابزار استاندارد برای سنجش این مولفه ها در سازمان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق، خبرگان مذهبی و فقهای برگزیده دینی بودند که از بین آنها، پنج نفر برای گردآوری اطلاعات در مرحله اول (مصاحبه عمیق و تشکیل گروه های کانونی) و 10 نفر در مرحله دوم (توزیع پرسشنامه و تست روایی محتوا) برگزیده شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به محاسبه روایی محتوایی هر یک از شاخصهای استخراج شد.
    نتیجه گیری
    پس از کنار گذاشتن شاخصهایی که میزان روایی محتوی آنها پایین تر از حد استاندارد تعیین شده بود، ابزاری که از روایی بالایی برخوردار است با 17 شاخص استاندارد برای اصل توحید، 68 شاخص استاندارد برای اصل عدل، 91 شاخص استاندارد برای اصل معاد و 57 شاخص استاندارد برای اصل نبوت و امامت ارائه شد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ سازمانی اسلامی، مولفه های فرهنگ سازمانی، روایی محتوا
  • عبدالله توکلی، علی حمیدی زاده، احسان رهبر* صفحات 29-44
    هدف
    با توجه به خلا نظری موجود در زمینه مفهوم احسان در مدیریت و به تبع آن، نبود تعریف و تشریح فرهنگ سازمانی مبتنی بر اصل احسان، هدف این مقاله ارائه مدل فرهنگ سازمانی احسان محور با بهره گیری از سطوح فرهنگ سازمانی شاین بود.
    روش
    در این پژوهش از روش نظریه داده بنیاد و مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین استتفاده شد که بر سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی متکی است. در مرحله کدگذاری باز، برای پدیده محوری به منابع معتبر شیعی رجوع شد و برای سایر عوامل، از مدل پاردایمی اشتراوس و کوربین برای مصاحبه با خبرگان استناد شد.
    یافته ها
    در مرحله اول و به منظور شناخت پدیده محوری با جستجو در منابع معتبر شیعی، در مجموع 19 مفهوم و 9 مقوله شناسایی شد. همچنین از طریق انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان، سایر عوامل اثرگذار و اثرپذیر نیز احصا شد. در مرحله بعد بر مبنای مدل پارادایم اشتراوس و کوربین، ارتباط بین پدیده محوری و سایر پدیده ها مشخص و در نهایت، شرح الگوی فرهنگ سازمانی احسان محور ارائه شد.
    نتیجه گیری
    چنانچه سازمان با تکیه بر عوامل اثرگذار مطروحه در مدل پارادایمی اشتراوس به توسعه رفتارهای احسان محور بپردازد، به بهره وری و موفقیت دست می یابد.
    کلیدواژگان: احسان، فرهنگ سازمانی احسان محور، حمایت مالی، احترام، آموزش، گشاده رویی، فداکاری، نظریه داده بنیاد
  • نگین سنگری * صفحات 45-60
    هدف
    هدف این پژوهش، تدوین مدل شایستگی های محوری اعضای هیئت علمی دانشگاه اسلامی بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی، با راهبرد مطالعه موردی و به روش تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد و اساتید نمونه آموزشی و پژوهشی دانشگاه الزهرا(س) بودند. برای جمع آوری داده، از روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با مدیران ارشد دانشگاه و اساتید نمونه آموزشی و پژوهشی و بررسی کلیه اسناد بالادستی و دانشگاهی استفاده شده است. روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای است.
    یافته ها
    با کدگذاری داده های حاصل، مفاهیم، مقوله های محوری(ابعاد یا سازه ها) و مولفه ها(شایستگی های محوری) شناسایی شدند و روایی مدل توسط خبرگان تایید شد.
    نتیجه گیری
    مدل جامعی برای شایستگی های اعضای هیئت علمی دانشگاه اسلامی ارائه شد که شایستگی های محوری اعضای هیئت علمی را در شش دسته مهارت فنی، مهارت ادراکی، مهارت رهبری، مهارت میان فردی، ویژگی های شخصیتی و ارزشها طبقه بندی کرده است. از آنجا که تا کنون در ایران بررسی محتوایی کلیه اسناد بالادستی و دانشگاهی به منظور استخراج شایستگی های اعضای هیئت علمی و نیز با مصاحبه با مدیران دانشگاه و اساتید نمونه به منظور پی بردن به علل موفقیت و عملکرد برترشان در حوزه های آموزش و پژوهش صورت نپذیرفته است، نتایج پژوهش حاصل می تواند با ارائه معیارهای تصمیم گیری در فرایندهای جذب، ارزیابی، ارتقا، پاداش و آموزش اعضای هیئت علمی راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: مدل شایستگی، شایستگی های محوری، اعضای هیئت علمی دانشگاه اسلامی، دانشگاه الزهرا(س)
  • حمیدرضا بوستانی*، عبادالله بانشی، آحمد شاکری صفحات 61-78
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های فرهنگ سازمانی از منظر نهج البلاغه و رتبهبندی آنها برای اعضای هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس از منظر دانشجویان مقطع دکتری این دانشگاه بود. در این پژوهش، فرهنگ سازمانی از منظر نهج البلاغه و 9 مولفه آن شامل اخلاص، یادگیری و دانش افزایی، وجدان کاری، بهبود مستمر، مردم داری، نظم و انضباط، مشورت و هم اندیشی، خود ارزیابی و عدالت در نظر گرفته شد.
    روش
    پژوهش حاضر، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها نیز توصیفی از نوع پیمایشی است. برای اولویت بندی مولفه های فرهنگ سازمانی از آزمون فریدمن استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه تربیت مدرس تهران بود. نمونه آماری تعداد 270 نفر از دانشجویان بودند که به صورت تصادفی و از طریق فرمول کوکران به دست آمد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ، روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان آشنا به موضوع پژوهش و روایی سازه نیز با بهره گیری از معادلات ساختاری تایید شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و PLS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که یادگیری و دانش افزایی به عنوان مهم ترین مولفه و ابعاد مختلف عدالت در رده دوم اهمیت مولفه های فرهنگ سازمانی از منظر دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس قرار دارند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش برای ارتقای فرهنگ سازمانی مبتنی بر نهج البلاغه باید بر یادگیری و دانش افزایی اساتید و همچنین رعایت عدالت، بیش از سایر موارد تاکید کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی اسلامی، نهج البلاغه، دانشگاه، دانشجویان
  • نرگس شکربیگی، سهراب مروتی*، یارمحمد قاسمی صفحات 79-102
    هدف
    این پژوهش با هدف شناخت جایگاه سرمایه اجتماعی در دانشگاه اسلامی از منظر قرآن کریم انجام شد.
    روش
    در تدوین مقاله از روش ترکیبی بهره گرفته شده است؛ بدین معنی که با استفاده از روش تحلیل ثانویه، داده های موجود در خصوص مولفه های سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان بررسی شد. همچنین با استفاده از شیوه اسنادی به شناسایی مولفه های سرمایه اجتماعی در قرآن مبادرت شده است. در نهایت با استفاده از مدل مقایسه ای، به تبیین جایگاه و چگونگی ارتباط مولفه های موجود سرمایه اجتماعی در دانشگاه با تعالیم گرانقدر قرآن کریم پرداخته شده است.
    یافته ها
    بنابر بررسی های صورت گرفته، چهار حیطه: اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، همبستگی اجتماعی و مدارای اجتماعی، مهم ترین مولفه های سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان است.
    نتیجه گیری
    با تحلیل نتایج مقالات نگارش یافته در این خصوص و مقابله آنان با مولفه های قرآنی سرمایه اجتماعی، این گونه می نماید که دانشگاه ها چنان که باید، نتوانسته اند به تقویت و گسترش سرمایه اجتماعی مبادرت کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، همبستگی اجتماعی، مدارای اجتماعی، دانشگاه اسلامی
  • ژاله سلطانی سروستانی، مسلم صالحی*، عباس قلتاش، محمدعلی نادی صفحات 103-132
    هدف
    این نوشتار در پی استخراج چارچوبی بر اساس تحلیل مضمون رهبری معنوی در آموزش عالی بود.
    روش
    پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی و متوالی بود که با همسوسازی داده ها، به تدوین و اعتباریابی چارچوب نظری اولیه بر اساس تحلیل مضمون و تحلیل عاملی تاییدی پرداخته شد. محیط پژوهش منابع در دسترس دست اول پایگاه های اینترنتی و بانکهای اطلاعاتی علمی معتبر در گستره زمانی 2016-1990 در حوزه رهبری معنوی در آموزش عالی با نمونه گیری هدفمند بود. جامعه آماری پژوهش شامل روسا و معاونان کلیه واحدهای جامع دانشگاه آزاد اسلامی ایران به تعداد 46 واحد و روسا و معاونان دانشکده های آن به تعداد 736 نفر بود. بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده، 530 نفر در پژوهش مشارکت کردند.
    یافته ها
    مدل رهبری معنوی در سازمان آموزش عالی شامل پنج بعد و 22 مولفه بود.
    نتیجه گیری
    مدل حاضر می تواند مبنای مناسبی برای شناخت رهبران معنوی در جایگاه خود و همچنین سنجش و ارائه راهکارهای بهبود رهبری معنوی سازمانها و به خصوص نظام آموزش عالی بر اساس معرفهای تعریف شده در این مدل باشد. پیشنهاد می شود جمعیت دانشگاه و نظام آموزش عالی به مدل رهبری معنوی در آموزش عالی ایران توجه ویژه ای کند و این دیدگاه نوین به همه اعضای دانشگاه آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: معنویت، رهبری معنوی، آموزش عالی، معنویت الهی، معنویت وجودی
  • حبیبه نجفی*، علی خالق خواه، معصومه طالبی صفحات 133-146
    هدف
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر رهبری معنوی بر رضایت شغلی در سازمان با میانجی گری سلامت معنوی بوده است.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه ارومیه به تعداد 400 نفر بود که حجم نمونه به وسیله فرمول کوکران به تعداد 283 نفر برآورد شد و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، سه پرسشنامه استاندارد- رهبری معنوی فرای و همکاران(2005)، رضایت شغلی بری فیلد و روث(1951) و شاخص سلامت معنوی پالوتزیان و الیسون(1982) بود که روایی آنها با نظر متخصصان تایید شد و از پایایی قابل قبولی برخوردارند. داده ها با کمک نرم افزار Spss18 و Lisre8/80 بررسی شدند.
    یافته ها
    رهبری معنوی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار دارد. سلامت معنوی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار دارد. رهبری معنوی با سلامت معنوی رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین رهبری معنوی از طریق تاثیر مثبت بر سلامت معنوی، موجب افزایش رضایت شغلی کارکنان می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر رهبری معنوی بر افزایش رضایت شغلی کارکنان، به روسای دانشگاه ها توصیه می شود این سبک رهبری را به عنوان سبک رایج و غالب در برنامه های خود به کار گیرند و باعث افزایش رضایت شغلی و عملکرد سازمان خود در دنیای رقابتی امروزی شوند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، رهبری معنوی، سلامت معنوی، مدل معادله ساختاری
|
  • Javad Ataran *, Seyed Mehdi Alvani, Ali Naghi Amiri, Marzieh Shooshtari Pages 3-28
    This research is conducted with the aim of identify the assumptions and components of Islamic organizational culture regarding the principal beliefs from the Holy Quran.
    Method
    In addition the Standard tools are designed to measure the components. The Population of this study consists of religious experts and jurists whom 5 persons were selected for the first phase of data collection (in-depth interview and organizing focus group) and 10 persons in the second phasee (questionnaire distribution and content validity testing).
    Results
    The results of data analysis have led to Calculate and presenting the Content validity of all index.
    Conclusion
    After bypassing Indexes that Their validity were lower from determinated standard, tools that having High validity with 17 standard index for principle of monotheism, 68 standard index for principle of justice, 91 standard index for principle of resurrection and 57 standard index for principle of prophecy and the Imamate, were presented.
    Keywords: organizational culture, islamic organizational culture, components of organizational culture, content validity
  • Abdoalah Tavakoli, Ali Hamidizadeh, Ehsan Rahbar* Pages 29-44
    Objectives
    The purpose of this research is to discover a model to develop beneficence based organizational culture on the basis of Scheine's culture levels in consideration with the existing gap in organizational beneficence and lacking in Organizational culture based on beneficence.
    Method
    The Methodof this research is based on Grounded Theory strategy and the structure of the model is based on paradigm model of Strauss and Corbin.
    Results
    About the core variable, by searching in Shia resources, we discovered 19 concepts and then 9 prepositions, as a beneficence based behaviorsand about other circumstances semi structured interviews were launched.
    Conclusion
    The authors of the present survey conclude due to the findings, while any organization cares about effective elements on the final model, it will result in productivity and success.
    Keywords: beneficence_beneficence based organizational culture_financial support – respect_education_welcome_sacrifice_data based theory
  • Negin Sangari * Pages 45-60
    The Purpose of this research is developing a core competency model of the faculty members. The university is a complex organization with the mission of training expert human resources and developing science and technology in the society and faculty members are in front of the organization's relationship with the students. Accordingly, the recognition of special competencies of faculty members with regard to conditions and cultural, social and political demands of society and mission and vision of the Ministry of Science and the University is very important.
    Method
    This research is a qualitative research that is performed by case study strategy and content analysis method. The statistical population of this study is senior managers and distinguished faculty members of Alzahra University. To collect data, deep semi structured interview and the documents have been used, the sampling method is multi stage cluster.
    Results
    The results of the present survey indicated the validity and reliability of the core competency model by experts.
    Conclusion
    The author of the present article concluded that Islamic faculty members should have six core competencies. The core competencies of faculty members are leadership skill, technical skill, interpersonal skill, conceptual skill, personality characteristics and values. A Comprehensive model for Faculty members of Islamic university competencies was provided that is useful for recruitment, training, and evaluation and rewarding of faculty members.
    Keywords: competency model, core competency, islamic university faculty members, alzahra university
  • Hamidreza Boostani *, Ebadolah Baneshi, Ahmad Shakeri Pages 61-78
    Objectives
    The aim of this study is in the first stage identifying the components of corporate culture from the perspective of Nahjolbalaghe and in the second stage rankings, these components for faculty members on Tarbiat Modares University from the perspective of the university PhD students. In this research has been considered organizational culture from the perspective of Nahjolbalaghe and 9 components includes devotion, learning and increasing knowledge, job conscience, continuous improvement, people love, discipline, consultation, self-assessment, justice.
    Method
    The present research is applied with regard to the type and with regard to data collection is descriptive – survey. To prioritize the organizational culture components was used the Friedman test. The population of this study included all PhD students of Tarbiat Modares University in Tehran. Statistical sample includes 270 people that obtained randomly through the Cochran formula. Reliability of the questionnaire confirmed by using the Cronbach's alpha coefficient, content validity confirmed by using the familiar experts with the subject of research, and its construct validity confirmed by using structural equation. Also, to analyze the data has been used SPSS and PLS softwares.
    Results
    The results of data analysis indicated that learning and increasing knowledge is the most important components and different aspects of justice is in second priority from the perspective of Tarbiat Modarres university students.
    Conclusion
    Based on the research findings, to enhance the organizational culture based on Nahjolbalaghe should be emphasized on professors learning, personal knowledge and justice more than other cases.
    Keywords: islamic corporate culture, nahjolbalaghe, university, students
  • Narges Shekarbeigi, Sohrab Morovati *, Yarmohamad Ghasemi Pages 79-102
    Objectives
    The purpose of the study is to identify the status of social capital at an Islamic University from Quran perspective.
    Method
    A Mixed method was used; Meta-analysis was used to deal with the data on the components of social capital among students, and documentary method was applied to identify the components of social capital in the Holy Quran. Finally, comparative methods were used to explain how the components of social capital in university are associated with precious teachings of the Holy Quran.
    Results
    According to the obtained results, four domains of social trust, social participation, social cohesion, and social tolerance are considered the most important components of social capital among students.
    Conclusion
    By analyzing the results from related articles and comparing them with the Qur`anic components of social capital it seems that universities have failed to reinforce and develop social capital.
    Keywords: social capital, social trust, social participation, social cohesion, social tolerance, islamic university
  • Zhaleh Soltani Sarvestani, Moslem Salehi *, Abas Gholtash, Mohamadali Nadi Pages 103-132
    Objectives
    The main objective of the present study is to Extract a Framework Based on Thematic Analysis of the Spiritual Leadership in Higher Education to provide an appropriate conceptual model for The higher Education.
    Method
    This study which was carried out employing a mixed method (qualitative & quantitative reaserch). the reaserch environment included of the documents available on the websites and the references of Iran&Abroad documents about this study from 1999 to 2016 which was done using purposive sampling method.The population consisted of 780 Chancellors &Rice-chancellors and Deans&Sub-deans of their Faculties of Iran Islamic Azad Comprehensive universities 530 persons among them were selected using simple random sampling to participate in the study.
    Results
    in this research major factor &22 dimensions of spiritual leadership model in higher education Were identified. Its validation was through quantitative research method using a descriptive survey .
    Conclusion
    The spiritual leadership pattern in higher &88-item, Multifactor spiritual Leadership ad Questionnaire in higher Education was found to have acceptable validity and reliability.With regards to the models, we can conclude that in order to provide spirituality, and Spiritual Leadership model, Islamic Azad universities population must have a particular interest to spirituality and Spiritual Leadership and spirituality in working conditions,and responsibilities in Spiritual Leadership Pattern in Higher Education of Iran. Therefore introducing and teaching this modern approach spiritual leadership pattern is recommended for all members of Universities in higher education.
    Keywords: human resource valuation, university, human resource accounting
  • Habibeh Najafi *, Ali Khalegh Khah, Masoomeh Talebi Pages 133-146
    Objectives
    The main reason for considering the factor of job satisfaction is to reduce employee turnover and increase the overall effectiveness of the organization. The aim of this study is to investigate the impact of Spiritual leadership on staff job satisfaction with the mediation of spiritual health.
    Method
    Research method is correlation based on structural equation modeling; the statistical population consist of Orumieh university staff to number 400. The sample size was estimated by Cochran formula to number 283 that were selected by sample random sampling. the used instrument in this study is three standard questionnaires- Spiritual leadership Fry et al (2005), job satisfaction Barry Field and Ruth (1951) and index of spiritual health Palutzyan and Ellison (1982) - is that their validity was confirmed by the experts and have acceptable reliability. Data were analyzed by SPSS18 software and LISREL8/80.
    Results
    The results showed that spiritual leadership has a positive correlation and significant with job satisfaction (r = 0.312; p
    Conclusion
    According to impact of spiritual leadership on increasing of job satisfaction; were recommended to universities managers to operate this leadership style in their plans as common style and dominant and enhance job satisfaction and the performance of their organizations in today's competitive world.
    Keywords: job satisfaction, spiritual leadership, spiritual health, structural equation model