فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال هفتم شماره 14 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ابراهیم نژاد گرجی، رحمت الله جدیدی*، سجاد دلاوری صفحه 5
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت سلامت و بهداشت در جامعه، تامین منابع مالی مراقبت های بهداشتی و درمانی اهمیت زیادی دارد. برای این منظور و تامین خدمات بهداشتی و سلامت، دولت ایران به اجرای طرح تحول نظام سلامت همت گماشت. هدف از این پژوهش مقایسه هزینه ها و کیفیت خدمات بستری قبل و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقایسه ای، بیماران بستری در بیمارستان بوعلی ساری از مهر لغایت آذر 1394 که قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت نیز بستری شده بودند به روش تصادفی ساده انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه استاندارد وزارت بهداشت و پرونده های مالی بیماران انجام شد. بیماران به سوالات پرسشنامه به صورت قبل و بعد پاسخ داده و پاسخ ها مقایسه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، t و ANOVA و توسط نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع 108 زن (91/63%) و 61 مرد (09/36%) در مطالعه شرکت کردند. هزینه خدمات بستری، تجهیزات، تخت، دارو و جراحی قبل از اجرای طرح کمتر بود (0001/0=p). همچنین کیفیت خدمات بستری پس از اجرای طرح افزایش یافت (004/0=p). کیفیت تجهیزات و تیم درمانی تفاوتی نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد طرح تحول نظام سلامت نیاز به بازنگری اساسی و برنامه ریزی های دقیق تری جهت بهبود وضعیت خود دارد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بستری، هزینه، طرح تحول نظام سلامت
  • محسن رازانی، مریم رضاییان*، صدیقه صامتی صفحه 15
    زمینه و هدف
    دیسمنوره اولیه یکی از شایع ترین مشکلات زنان سنین باروری است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روغن زیتون اکسترا ویرجین با ایبوپروفن بر میزان و طول مدت خونریزی قاعدگی طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی متقاطع 60 دانشجوی 17 تا 30 ساله ساکن خوابگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد مبتلا به دیسمنوره اولیه بودند، به صورت در دسترس انتخاب و به تصادف و نسبت 1 به 1 در یکی از دو گروه دریافت کننده ایبوپروفن یا روغن زیتون اکسترا ویرجین قرار گرفتند. در گروه اول از دو هفته قبل از شروع قاعدگی به مدت دو ماه روزانه روغن زیتون (روزانه 25 سی سی) را مصرف نموده و پس از چهار هفته دوره پاکسازی در دو سیکل بعدی ایبوپروفن 400 میلی گرم هر 8 ساعت یکبار را در سه روز اول سیکل قاعدگی مصرف نمودند. گروه دوم نیز همین شیوه درمانی را طی نموده با این تفاوت که در دو سیکل اول ایبوپروفن و سپس روغن زیتون را مصرف نمودند. میزان و مدت خونریزی طی این 4 ماه مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات در محیط نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس با طرح متقاطع تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    روغن زیتون و ایبوپروفن، مقدار خونریزی را نسبت به قبل از درمان کاهش دادند (05/0>p). در مقایسه تاثیر دو گروه در کاهش میزان خونریزی بعد از درمان رابطه معنی دار آماری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    مصرف روغن زیتون فوق بکر در کاهش میزان خونریزی موثر است و به نظر می رسد می تواند جایگزینی برای مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی باشد.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، روغن زیتون، ایبوپروفن، کارآزمایی بالینی متقاطع
  • اکرم همتی پور*، هوشنگ علیجانی، مجید امین زاده، اشرف سادات حکیم صفحه 23
    زمینه و هدف
    فنیل کتونوری (PKU) به علت اختلال مادرزادی متابولیسم فنیل آلانین ایجاد شده، منجر به عقب ماندگی ذهنی پیشرونده می گردد. شروع رژیم غذایی می تواند از عوارض بیماری جلوگیری کند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر دانش والدین بر کنترل میزان فنیل آلانین سرم کودکان مبتلا به PKU بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1392 انجام گرفت، از 65 بیمار مبتلا به فنیل کتونوری 18- 1 ساله استان خوزستان که در درمانگاه مرجع فنیل کتونوری استان، واقع در بیمارستان کودکان ابوذر پیگیری می شدند، 45 نفر به همراه والدین آن ها وارد مطالعه شدند. میزان دانش والدین با پرسشنامه محقق ساخته که شامل اطلاعات دموگرافیک و رژیم غذایی بود مورد بررسی قرار گرفت و فنیل آلانین سرم کودکان در همه خانواده ها با استفاده از نمونه خون وریدی ارزیابی و ثبت شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون آماری آنالیز واریانس بین دانش خانواده ها و میزان فنیل آلانین سرم کودکان رابطه معنی داری نشان نداد (05/0p>). همچنین آزمون کای بین میزان فنیل آلانین سرم کودکان و متغیرهای دموگرافیک سن والدین، تحصیلات، درآمد ماهیانه، محل زندگی، سن تشخیص بیماری، آموزش قبلی والدین رابطه معنی داری نشان نداد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده این است که والدین اطلاعات کافی در زمینه این بیماری و کنترل میزان فنیل آلانین سرم کودکان خود ندارند لذا برگزاری کارگاه های آموزشی جهت افزایش اطلاعات والدین در مراکز مربوطه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش والدین، رژیم غذایی، فنیل آلانین، فنیل کتونوری
  • احمد نورالدینی، اکرم ثناگو*، لیلا جویباری، علی کاوسی صفحه 31
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش شیوع بیماری های قلب در سالمندان و اهمیتی که این بیماری بر روی تمام ابعاد زندگی افراد دارد، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان کیفیت زندگی، رضایت از زندگی و سلامت عمومی سالمندان مبتلا به بیماری های عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1394 روی 300 سالمند مبتلا به بیماری عروق کرونر بستری در بیمارستان های شهر گنبد کاووس انجام شد. نمونه ها به روش تصادفی ساده انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها؛ پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ و ویلیامز، رضایت از زندگی دینر و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 05/0>p تحلیل شدند.
    یافته ها
    از نظر میزان سلامت عمومی، 42 درصد مشارکت کنندگان سالم و 58 درصد آنها سلامت عمومی مختل داشتند. در حیطه رضایتمندی از زندگی، 39 درصد رضایت کافی و 61 درصد نارضایتی از زندگی داشتند. در بعد کیفیت زندگی در 36 درصد موارد کیفیت زندگی قوی و خوب و 64 درصد کیفیت زندگی ضعیف بود.
    نتیجه گیری
    بیش از نیمی از سالمندان مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، به ترتیب از کیفیت زندگی، رضایتمندی از زندگی و سلامت عمومی خوبی برخوردار نبودند. از آنجا که با افزایش سن، احتمال ابتلا به بیماری های قلب و عروق در سالمندان افزایش می یابد، توجه به عوامل حمایت کننده و سایر متغیرهای زمینه ای در جهت توانمند سازی سالمندان که منجر به ارتقاء کیفیت زندگی، سلامت عمومی و رضایت از زندگی در آنان می گردد ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت عمومی، رضایت از زندگی، کیفیت زندگی، اختلال عروق کرونر
  • محمد تقی مجنی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو*، فرشته عراقیان مجرد، مصطفی جنتی، مریم دوراندیش صفحه 41
    زمینه و هدف
    در دانشگاه اصل بر تحصیل علم است، با توجه به پیشنهادات اولیه مبنی بر تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها ضروری است تا از منظر دانشجویان نیز به این موضوع نگریسته شود. هدف از این مطالعه بررسی نگرش دانشجویان به اجرای طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه های استان گلستان در سال 1393 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی روی 209 تن از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های استان گلستان در سال 1393 از طریق پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آماره های توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آزمون های استنباطی (کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    1/36 درصد دانشجویان نگرش مثبت و 4/68 درصد نگرش منفی به طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه داشتند. ارتباط معنی داری بین جنسیت، تاهل و قومیت دانشجویان در نگرش آنها به طرح تفکیک جنسیتی دیده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    به طور کلی دانشجویان تفکیک جنسیتی را از نظر آموزشی، مذهبی و آزادی عمل مناسب دانستند اما معتقد بودند در چنین طرح ها و تصمیم گیری هایی بایستی دانشجویان مشارکت داده شوند.
    کلیدواژگان: تفکیک جنسیتی، دانشجو، دانشگاه
  • سهیلا کلانتری، فرهاد کرد، سکینه بیگم کاظمی، شیما رحیمیان، فرشته عراقیان مجرد*، طیبه جلالی صفحه 49
    زمینه و هدف
    صلاحیت انجام کار به منظور حفظ قدرت و اختیار برای انجام فعالیت های پرستاری از اهمیت به سزائی برخوردار می باشد. از این رو سنجش صلاحیت بالینی پرستاران شاغل در محیط های مختلف بالینی می تواند چراغ راه مسئولین و مدیران پرستاری برای بررسی تاثیر تفاوت محیطی بر صلاحیت بالینی پرستاران باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی صلاحیت بالینی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی استان گلستان در سال 1393 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. شرکت کنندگان 205 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی استان گلستان در سال 1393 می باشند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه خصوصیات جمعیت شناختی و پرسشنامه صلاحیت بالینی است. میزان آلفای کرونباخ پرسشنامه در حیطه های هفت گانه بین 74-87 درصد به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSSو با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره صلاحیت بالینی پرستاران بالاتر از حد متوسط است. همچنین در رتبه بندی متغیرهای مورد مطالعه به ترتیب حیطه «در تضمین کیفیت» در پایین ترین (75/14) و متغیر «وظایف شغلی و سازمانی» در بالاترین میانگین (85/47) است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد صلاحیت بالینی پرستاران در حد مطلوبی قرار دارد اما در رتبه بندی حیطه های صلاحیت بالینی، حیطه «تضمین کیفیت» کمترین مورد گزارش شده توسط پرستاران است. لذا توصیه می شود مدیران پرستاری به علل کاهش کیفیت خدمات پرستاری و در نتیجه راه های ارتقاء آن توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، پرستاران، بیمارستان
  • یحیی حسین زاده فیروزآباد*، محمدصالح محمدآبادی، اسماعیل موسوی صفحه 57
    زمینه و هدف
    دیابت قندی یک بیماری متابولیک شایع است که روی وضعیت روانی، ارتباطات بین فردی، اجتماعی و خانوادگی و به طور کلی بهزیستی روانشناختی بیماران تاثیر منفی دارد. کیفیت زندگی و مهار سوخت و ساز قند خون دو شاخص مهم در درمان بیماری دیابت محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، از بین بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک های یاسوج تعداد 90 نفر در سال 95-1394 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی 36 سوالی (فرم کوتاه) و پرسشنامه سلامت عمومی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی اسپیرمن و آزمون T مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 17 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بسیاری از حیطه های کیفیت زندگی با سلامت روان همبستگی معنی دار دارد. حیطه های عملکرد فیزیکی از کیفیت زندگی با 3 حیطه اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی همبستگی معنی دار نشان داد. حیطه سلامت روانی از کیفیت زندگی با حیطه علایم شبه جسمی از سلامت روان همبستگی معنی دار نشان داد (02/0> P) و در حیطه عملکرد اجتماعی از کیفیت زندگی با حیطه اختلال در عملکرد اجتماعی از سلامت روان همبستگی معنی دار مشاهده شد (02/0> P). از حیطه های سلامت روان، اضطراب با (006/0> P) و علایم شبه جسمی با (025/0> P). در زنان بیشتر از مردان ارتباط معنی دار نشان داده است و از حیطه های کیفیت زندگی عملکرد فیزیکی با (03/0> P) در مردان بیشتر از زنان و درد جسمی با (001/0> P) در زنان بیشتر از مردان معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، دیابت بیماری مزمنی است که کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو توجه به ابعاد مختلف سلامت روانشناختی ضروری است و مداخلات مبتنی بر کیفیت زندگی می تواند موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، کیفیت زندگی، دیابت
  • مریم رضاییان، محسن رازانی*، میترا گودرزی، صدیقه صامتی، پریچهر خدری، رویا ترکاشوند صفحه 67
    زمینه و هدف
    رابطه سلامتی و وزن رابطه ای پیچیده است و بسیاری از مشکلات سلامتی و بیماری با تغییرات وزنی ارتباط دارند. در این میان زنان که جزء اقشار آسیب پذیر جامعه هستند به مراتب بیشتر از مردان تحت تاثیر اثرات وزن بر سلامت روان می باشند، لذا این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین شاخص توده بدنی و سلامت روان در این گروه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد و با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای150 نفر از زنان 64- 18 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی بروجرد در سال 1393 وارد مطالعه شدند. فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت عمومی روان (GHQ-28) که قبلا برای جمعیت ایرانی روایی سنجی شده بود، توسط افراد مورد مطالعه با مصاحبه حضوری تکمیل شد. اندازه گیری قد و وزن با استفاده از ترازوی باسکولی موجود در مرکز بهداشتی انجام شد. برای دستیابی به یافته های پژوهش از آمار توصیفی و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    اکثر واحدهای مورد پژوهش در گروه سنی 34-25 سال، دارای تحصیلات دیپلم، متاهل، خانه دار، دارای یک فرزند، میزان درآمد زیر چهار صد هزار تومان در ماه، عدم اعتیاد به سیگار و دارای مسکن شخصی بودند. 7/42 درصد دارای شاخص توده بدنی نرمال، 7/38 درصد شاخص توده بدنی دارای اضافه وزن و 6/18 چاق بودند. میانگین نمره کل سلامت روان در آنها 8/22 بود و در کل 62 درصد از موارد دارای سلامت روان نرمال بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این مطالعه به نظر می رسد عامل شاخص توده بدنی نمی تواند به طور مستقل بر سلامت روانی افراد اثر نماید. فرهنگ جامعه و تلقی افراد از تصویر بدنی فردی از عواملی هستند که می توانند نقش موثری در سلامت روان داشته باشند.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، سلامت عمومی روان، زنان
|
  • Ebrahimnejad Gorji Aa, Jadidi R.*, Delavari S Page 5
    Background and Aim
    Given the importance of health and hygiene in society, financing healthcare is very important. Therefore, the government of Islamic Republic of Iran codified and implemented the health reform plan. The current study aimed to compare the costs and quality of admission services before and after the implementation of the health reform plan.
    Material &
    Methods
    In this descriptive-comparison study, patients admitted to Bu-Ali Hospital of Sari from October to December 2015 who had a history of hospitalization prior to the implementation of health reform plan were randomly selected. For data collection, the standard questionnaire developed by the Ministry of Health and Medical Education and patients’ financial records were used. Patients answered the questionnaires as “before” and “after” the implementation of health reform plan and their answers were compared. Data was analysis using descriptive statistics and the Kolmogorov-Smirnov test, t-test and ANOVA using SPSS software.
    Results
    A total of 108 women (63.91%) and 61 men (36.09%) participated in the study. The admission, equipment and bed costs were lower before the plan (p=0.0001). Also, the quality of inpatient services increased after the plan (p=0.004). Quality of equipments and the medical team was not statistically different after the plan p>0.05). Quality of reception services, doctors and nurses, the availability of medicines and supplies increased after the implementation of plan but quality of nursing service and physical environment of the hospital reduced (p
    Conclusion
    According to the study findings, it seems that the health reform plan needs to be comprehensively revised, and more accurate plans should be developed for improvement.
    Keywords: Hospital, Hospitalization, Costs, Health Reform Plan
  • Razani M., Rezaeyan M.*, Sameti S Page 15
    Background and Aim
    Primary dysmenorrhea is a common problem among women in the child-bearing age. This study was designed to compare the analgesic effects of extra virgin olive oil and Ibuprofen on amount of bleeding and duration of menstrual cycles in primary dysmenorrhea.
    Materials and Methods
    In a crossover randomized controlled trial 60 university girl students (17-30 years old) in Boroojerd Islamic Azad University dormitory with the diagnosis of primary dysmenorrhea were selected by available sampling and divided randomly into 2 groups, receiving extra virgin olive oil (Group 1) and Ibuprofen (Group 2).
    The subjects in group 1 took 25 cc of extra virgin olive oil daily for 2 months (starting two weeks before the start of the menstruation cycle), after 4weeks washout period they received 400 mg Ibuprofen three times a day in the first 3 days of menstruation. Group 2 was treated basically similarly, except that they received Ibuprofen during the two first cycle and extra virgin olive oil during the two second cycle. Data were analyzed by SPSS 16 software and using ANOVA with a crossover design.
    Results
    Extra virgin Olive oil and ibuprofen have reduced the amount of the blood the end of study (p
    Conclusion
    Extra virgin olive oil is effective in reducing menstrual bleeding and it seems that it can be used as a substitute for nonsteroidal anti-inflammatory drugs.
    Keywords: Primary dysmenorrhea, Extra virgin olive oil, Ibuprofen, Crossover clinical trial
  • Hemmatipour A.*, Alijani H., Aminzadeh M., Hakim A Page 23
    Background and Aim
    Phenylketonuria (PKU) occurs due to congenital disorder in phenylalanine metabolism, and leads to progressive mental retardation. Beginning a diet can prevent the complications of the disease. The purpose of this study has been to investigate the effect of parents’ knowledge on control of serum phenylalanine value in children with PKU.
    Materials and Methods
    The current descriptive-analytical study, was conducted on 45 Subjects(1-18 years) with their parents who were selected out of the 65 patiens with PKU reffered to Abuzar Hospital in the Ahvaz province in 2013. The extent of the parents’ knowledge was investigated with a researcher-made questionnaire including demographic and diet information, and the children’s serum phenylalanine was assessed and recorded using venous blood samples in all the families. SPSS 21 software was used for data analysis.
    Results
    ANOVA test did not show a significant relationship between the knowledge of families and serum phenylalanine level of children (p>0.05). also, chi-square test did not show a significant relationship between the serum phenylalanine level of children and demographic variables, parental age, education, income, place of residence, age at diagnosis, previous training parents (p>0.05).
    Conclusion
    The present study demonstrates that parents do not have adequate information on the disease and control of their children’s serum phenylalanine value; therefore, it is essential to hold training workshops in order to the increasing patiens parents information in the respective centers.
    Keywords: Parent's Knowledge, Diet, Phenylalanine, Phenylketonuria
  • Nourdini A., Jouybari L., Sanagoo A., Kavosi A Page 31
    Background and Aim
    According to the increased prevalence of heart disease in the elderly and the importance of this disease on all aspects of people's lives, the study aimed to determine the quality of life, life satisfaction and general health of the elderly with coronary artery disease (CAD).
    Material &
    Methods
    This descriptive-analytical cross sectional study conducted in Gonbad-e Qabus (North Eastern, Iran) in 2015. Research sample was 300 elderly people who were selected randomly. The data collected using Goldberg & Williams General Health, Dinner Life Satisfaction, and Quality of Life questionnaires. Data was analyzed by Descriptive and analytical statistics; t test, Pearson coefficient and ANOVA (P
    Results
    In terms of general health, 42% of participants were healthy and 58% of them had impaired general health. In terms of life satisfaction, 39% of them had enough satisfaction, and 61% were dissatisfied with their life. 36% of elderly had strong and good quality of life and 64% had poor quality of life.
    Conclusion
    More than half of elderly patients with cardiovascular diseases, had no good quality of life, life satisfaction, and general health. As age increases the risk of cardiovascular diseases increases, then more supportive intervention and elderly empowerment with aim of improve quality of life, general health and life satisfaction life is necessary.
    Keywords: Geriatrics, Elderly, General health, Life satisfaction, Quality of life, Coronary artery Disease
  • Mojini M., Jouybari L., Sanagoo A., Araghian Mojarrad F., Jannati M., Durandish M Page 41
    Background and Aim
    The first principle in university is knowledge attaining. Recently, the idea of gender segregation in academic setting is suggested, so it was important to explore the students’ perspective about gender segregation. The aim of this study was to determine the attitude of students toward the implementation of gender segregation in universities in Golestan province in 2014.
    Material &
    Methods
    This cross-sectional study conducted on 209 students of universities in Golestan province using a self-made, valid and reliable questionnaire. Data were analyzed by SPSS.18 and descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential (Chi-square).
    Results
    36.1 percent of the students had a positive attitude, and 68.4 percent had a negative attitude toward gender segregation in universities. There was no significant relationship between gender, marital status and ethnicity of students with their attitudes to the gender segregation in university (P>0.05). Both male and female students stated that “effect on education, having religion basis, and freedom of action” are the reasons for their positive attitudes toward gender segregation in universities.
    Conclusion
    The attitudes of students were favor toward gender segregation, however they believed that students should be involved in decision making and applying such important projects.
    Keywords: sex segregation, student, university
  • Kalantary S., Kord F., Kazemi Sb, Rahimian Sh, Araghianmojarad F.*, Jalali T Page 49
    Background and Aim
    competency is very important in order to maintain power and authority to carry out nursing activities. So, the assessment of clinical competence of nurses in clinical environments can help to nursing administrators and managers to investigate the effects of environmental differences on clinical competence. The aim of this study was Determination of nurses’ clinical competence in critical care wards in Golestan hospital in 2014.
    Material &
    Methods
    A descriptive design was applied in this study. The sample consisted of 205 nurses who working in critical care wards in Golestan hospital in 2014. The instruments used in this study included a demographic questionnaire and nursing clinical competence scale (NCCS). The reliability and validity of the instruments were assessed. The Cronbach's alpha was determined within seven dimensions between 74-87 %. Data analysis was carried out using descriptive and analytical statistics through Statistical Package for Social Science (SPSS), Version 20.
    Results
    Results showed that the mean score of clinical competence of nurses is above average. Also in variable ranking the "quality insurance” was the lowest (14.75±3.74) and “job responsibility” was the highest(47.85±8.91).
    Conclusion
    Current research indicates desirable level of nurses’ clinical competence that reported by nurses. But in ranking of nurses’ clinical competence,”quality insurance” dimension was the lowest. So, this study suggests that hospital leaders should pay more attention to the reasons decreasing the quality of nursing care and apply strategy to promote nursing care.
    Keywords: Clinical competence, Nurses, Hospital
  • Hosseinzadeh Firouzabad Y.*, Mohammadabadi , Mousavi I Page 57
    Background and Aim
    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder that has negative effects on psychological condition, interpersonal, family and social relationship and in general, on psychological well-being. Quality of life and blood sugar metabolism control are two important indexes in diabetes treatment. The purpose of this study was to investigate the relationship between quality of life and mental health in diabetes patients.
    Material &
    Methods
    This cross- sectional study was conducted on 90 diabetes patients in 2015-16 who referred to clinics of Yasouj. Participants were selected with convenience sampling method. Data gathering was accomplished by two instruments: short form quality of life questionnaire (Sf-36) and general health questionnaires (GHQ). Finally data were analyzed by Spearman correlation coefficient and T-test using SPSS-17software.
    Results
    The result showed that most domains in quality of life were correlated with mental health domains. General health perception and physical function domains were correlated significantly with 3 domains of mental health: anxiety, social function and depression. Mental health domain of quality life were significantly correlated with Somatoform symptoms (p
    Conclusion
    According to the results, Diabetes is a chronic disease that affects patient's quality of life and mental health. Thus, attention to different dimensions of psychological health is necessary and interventions based on quality of life can be more effective.
    Keywords: Quality of life, Mental health, Diabetes
  • Rezaeyan M., Razani M., Goudarzi M., Sameti S., Khedri P., Torkashvand R Page 67
    Background and Aim
    The relationship between weight and health is complex relationship and there is a relationship between many health problems and diseases associated with weight change, and among women who are in vulnerable segments of society they are more affected in mental health effects on weight than men. This study was conducted to investigate the relationship between BMI and mental health.
    Material &
    Methods
    This is a cross-sectional study using cluster random sampling of 150 women 64-18 years old referring to health centers Boroujerd were enrolled in 2014.
    Demographic and mental health questionnaire (GHQ-28) that was previously validated for the Iranian population, Interviews were completed by subjects. Measuring height and weight using the balance scale in a health center with 100 grams were collected.
    Results
    Most subjects of this research were in the age group 34-25 years, graduate in diploma level, married, housewife, had a child, and their income were under four hundred dollars in a month, not addicted to smoking and they had had personal housing. 42.7 percent had normal BMI, 38.7 percent of body mass index had overweight, and 18.6 were obese. The mean total score of mental health in them were 22.8, and 62 percent of total cases were with normal mental health.
    Conclusion
    According to this study seems to be independent of body mass index on the mental health effects ,Culture and body image perceptions are individual factors that have a role in mental health.
    Keywords: Body mass index, Mental health, Woman