فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال هشتم شماره 20 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد نورالدینی*، اکرم ثناگو، لیلا جویباری، زهرا حق دوست، عطیه اخلی، نوشین هادیانی، جعفر طاوسی صفحات 5-14
    زمینه و هدف
    آمار جهانی دلالت بر افزایش جمعیت مبتلایان به سکته مغزی در سراسر جهان دارد. اختلال عروق مغزی سومین علت مرگ در ایالت متحده آمریکا است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ ضربه ای سطحی پشتی بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به همی پلژی ناشی از سکته مغزی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده یک سوکور بوده که در بیمارستان پیامبر اعظم و مرکز توانبخشی توان و مرکز نگهداری سالمندان شهرستان گنبد کاووس در سال 1396 انجام شد. حجم نمونه 42 نفر که 21 نفر به ترتیب در گروه مداخله و کنترل قرار داشتند. نمونه گیری در دوره 6 ماهه به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد و نتیجه با استفاده از پرسشنامه 8 بعدی سنجش کیفیت زندگی بررسی شد. داده ها با آماری توصیفی و بکارگیری آزمون های آماری تی مستقل و کای دو بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات در گروه مداخله در ابعاد عملکرد جسمی و اجتماعی و سلامت عمومی پیشرفت چشمگیری داشتند. به عنوان نمونه در بعد عملکرد جسمانی در گروه مداخله به ترتیب میانگین و انحراف معیار نمره قبل و بعد از مداخله 90/22±24/40 و 79/18±45/69 که تغییر نمره واضح بود ((P<0/001 و در گروه کنترل 87/14±48/42 و 75/19±84/43 بود که تغییر نمره و پیشرفت عملکرد جسمی از نظر آماری معنادار نبود (412/0 (P=.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ماساژ ضربه ای سطحی پشت روشی موثر جهت بهبود علائم و عملکرد قسمت دچار آسیب بوده و می تواند یک روش درمانی تکمیلی در نوتوانی و توانبخشی بیماران دچارسکته های مغزی گردد و بیانگر موثر واقع بودن این مداخله غیردارویی و مکمل بر روند بهبودی کیفیت زندگی مددجویان سالمند می باشد.
    کلیدواژگان: ماساژ ضربه ای سطحی پشتی، سالمندان، کیفیت زندگی، همی پلژی
  • سحر محسنی *، فاطمه کهکی، بیتا حقگو صفحات 15-24
    زمینه و هدف
    اعتماد به نفس یک قضاوت شخصی در مورد با ارزشمند بودن خویش است که در نهایت خود را به صورت میزان علاقه مندی یا بی علاقگی شخص به خویشتن نشان می دهد. لذا هدف پژوهش حاضر، رابطه بین احساس پیوستگی، نارسایی هیجانی خلقی و تیپ های شخصیتی با اعتماد به نفس جوانان کانون هلال احمر شهرستان زاهدان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی در کانون هلال احمر شهر زاهدان در سال 1396با حجم نمونه 100 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه احساس پیوستگی، نارسایی هیجانی خلقی، تیپ های شخصیتی و اعتماد به نفس استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 19spss- و آزمون همبستگی و رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میان مولفه های احساس پیوستگی و اعتماد به نفس ارتباط معناداری مشاهده شد (05/0 ≥ P). همچنین میان ابعاد نارسایی هیجانی خلقی با اعتماد به نفس ارتباط معناداری مشاهده شد (05/0 ≥ P). نتایج رگرسیون نشان دادند احساس پیوستگی و نارسایی هیجانی خلقی قدرت پیش بینی اعتماد به نفس را داشته اند.
    نتیجه گیری
    بین احساس پیوستگی و نارسایی هیجانی خلقی با اعتماد به نفس رابطه مثبت وجود دارد، یعنی با بالا بودن احساس پیوستگی و نارسایی هیجانی خلقی میزان اعتماد به نفس بالا است و بالعکس.
    کلیدواژگان: احساس پیوستگی، نارسایی هیجانی خلقی، تیپ های شخصیتی، اعتماد به نفس، جوانان
  • شیدا جمال نیا * صفحات 25-30
    زمینه و هدف
    سندرم پاهای بی قرار (Restless Legs Syndrome، RLS) اختلالی است که در آن فرد احساس ناخوشایند در اندام ها کرده و نیاز به حرکت پاها دارد. این حالت با استراحت و در شب ها بدتر می شود. هدف از این مطالعه بررسی سندرم پاهای بی قرار و تعیین شدت آن در دانشجویان پرستاری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1396 انجام شد، 137 دانشجوی پرستاری ترم 7و8 دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بر اساس معیار انجمن بین المللی بررسی سندرم پاهای بی قرار و بررسی شدت آن بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 51 درصد دانشجویان از سندرم پاهای بی قرار رنج می برند. میانگین نمره کسب شده سندرم پاهای بی قرار در گروه مبتلا 02/12 (69/4 sd= ) بود. همچنین بین جنسیت زن و مرد مبتلا به سندرم پاهای بی قرار تفاوت معناداری مشاهده نشد (337/0p= ).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای سندرم پاهای بی قرار در دانشجویان پرستاری و عدم تشخیص و درمان بموقع این اختلال، شناسایی عوامل مرتبط با این سندرم و ارائه راهکارهای لازم در اصلاح یا حذف عوامل موثر، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سندرم پاهای بی قرار، دانشجویان پرستاری
  • ام البنین رازانی *، زهرا عبدیزدان صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    مهارت های اجتماعی رفتارهایی اکتسابی هستند. مطالعه حاضر، به منظور مقایسه مهارت های اجتماعی کودکان پیش دبستانی در خانواده های تک سرپرست و دو سرپرست در شهرستان دورود انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود که جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی شهرستان دورود در سال تحصیلی 1394 بود. روش نمونه گیری در گروه مورد سرشماری و در گروه شاهد تصادفی ساده بود. نمونه شامل 120 کودک (60 کودک تک سرپرست و60 کودک دو سرپرست) بود ابزار مورد استفاده مقیاس مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (ویژه معلم) بود. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمرات مشکلات رفتاری، مهارت های اجتماعی، همکاری، کودکان تک والد نسبت به دو والد بیشتر بود در حالی کودکان دو والد نمرات بالاتری در قاطعیت را کسب کردند. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین نمرات مهارت های اجتماعی، نمرات همکاری، نمرات قاطعیت، نمرات خویشتن داری کودکان تک والد و دو والد از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات مهارت های اجتماعی کودکان تک سرپرست و دو سرپرست تفاوت معنادار وجود نداشت همچنین بین میانگین نمرات خرده مقیاس های مهارت های اجتماعی (همکاری، قاطعیت، خویشتن داری) کودکان تک سرپرست و دو سرپرست تفاوت معنادار وجود نداشت. در کل می توان گفت فقدان هر کدام از والدین سبب می شود کودکان از نظر فاکتورهای تعامل با اجتماع نسبت به دیگر کودکان مشکلات بیشتری را تجربه کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، کودک، سرپرست (والد)، تک سرپرست
  • کتایون جلالی، شیدا جمال نیا * صفحات 39-46
    زمینه و هدف
    دوره دکتری بالاترین مقطع تحصیلی آموزش عالی است که به اعطای مدرک می انجامد. جهت ارتقاء کیفیت و پویایی برنامه های آموزش عالی لازم است ارزشیابی و بررسی های کمی و کیفی به صورت مستمر انجام شود. با توجه به ضرورت وجود یک برنامه ارزشیابی مدون برای ارزیابی دوره دکتری پرستاری در ایران، در این نوشتار سعی شده است با معرفی و مقایسه مقاله هایی که طی ده سال اخیر به این مهم پرداخته اند به پژوهشگران در زمینه انتخاب برنامه مناسب جهت ارزیابی این دوره کمک شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مروری از نوع مروری بر متون، مقالات منتشر شده بین سال های 1395-1385 (2017-2007 میلادی) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دستیابی به مستندات علمی مرتبط، جست و جوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه های دوره دکتری، پرستاری، ارزشیابی، ایران، برنامه آموزشی در بانک های اطلاعاتی: پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، PubMed و Google scholar انجام شد.
    یافته ها
    از بین پژوهش های انجام شده 2 پژوهش به زبان انگلیسی و بقیه به زبان فارسی چاپ شده بودند. 4 مورد (57 درصد) از این مطالعات توصیفی، 2 مورد (28 درصد) کیفی و یک مطالعه مقطعی بودند. در مطالعات مورد بررسی دو مطالعه از پرسشنامه ارزیابی کیفیت دوره دکتری پرستاری (QNDE)، دو مطالعه نیز از مدل مقایسه ای بردی (Bredy،s model)، و سه مطالعه دیگر به ترتیب از مدل پاتریک (Patrick model)، مدل سیپ (CIPP model) و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده کرده اند. ویژگی های پژوهش های مرور شده در جدول شماره 1 به اختصار آمده است.
    نتیجه گیری
    مرور پژوهش های مورد مطالعه نشان می دهد برای ارزیابی دوره دکتری پرستاری در ایران نیز از روش های مختلفی استفاده شده است. الگوهای زیادی جهت ارزشیابی بیان شده است. علی رغم نقش کلیدی ارزیابی در ارتقاء هرچه بیشتر دوره دکتری پرستاری، متاسفانه در کشورما به مقوله فوق توجه چندانی نشده است. تاکنون هیچ مطالعه ای به بررسی جامع کیفیت دوره دکتری آموزش پرستاری در ایران نپرداخته است و محققین تنها ابعادی از این موضوع را مورد توجه قرار داده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دکتری پرستاری، ایران، برنامه درسی، ارزشیابی
  • مریم طیبی *، محبوبه احمدی، علیرضا اکبرزاده، فرین سلیمانی صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    به دلیل ضرورت پیگیری بیشتر و متفاوت در کودکانی با اختلالات تکاملی در سال های اولیه عمر تعیین عوامل موثر در بروز این اختلالات در هر جامعه ای ضرورت دارد. حاملگی ناخواسته یک مشکل جهانی است که نقش مهمی در تکامل کودک دارد. این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت تکاملی کودکان 12 ماهه حاصل از حاملگی خواسته و ناخواسته مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه با طراحی توصیفی مقایسه ای بر روی 300 زوج مادر و کودک 12 ماهه (150 مادر و کودک حاصل از حاملگی خواسته و 150 مادر و کودک حاصل از حاملگی ناخواسته) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی لرستان به روش نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای خوشه ای) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی مامایی، پرسشنامه حاملگی ناخواسته و پرسشنامه استاندارد سنین و مراحل بود. داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، من ویتنی، تی مستقل و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تاخیر تکاملی در گروه حاملگی خواسته 4 درصد و در گروه حاملگی ناخواسته 6/14 درصد بود. متغیرهای سن مادر، مدت ازدواج، تعداد فرزندان، تحصیلات مادر و درآمد ماهیانه با حاملگی ناخواسته ارتباط معناداری نشان دادند (000/0 P<).
    نتیجه گیری
    می توان گفت اثر حاملگی ناخواسته بر تکامل کودک تا حدود زیادی به دلیل اثر متغیرهای دیگر مانند عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و سن مادر است که بر رابطه بین حاملگی ناخواسته و تکامل کودک موثرند.
    کلیدواژگان: حاملگی خواسته، حاملگی ناخواسته، وضعیت تکاملی کودکان 12 ماهه
  • زهرا شعبانی *، زهرا عباس پورآذر، صبیه یاری کاکاوند صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    بیماری مولتیپل اسکلروز مانند تمام بیماری های مزمن دیگر بر سلامت و کیفیت زندگی افراد تاثیرات نامطلوب می گذارد، هدف از این پژوهش رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و هوش معنوی با ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز بود.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه همبستگی از نوع پیش بین بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمام مبتلایان به بیماری مولتیپل اسکلروز عضو انجمن ام. اس ایران در شهر تهران در مرداد ماه سال 1395 بود که بر اساس فرمول پلنت، حجم نمونه 100 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، مقیاس چند وجهی حمایت ادراک شده و پرسشنامه هوش معنوی بودند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان حمایت اجتماعی ادراک شده و هوش معنوی با کیفیت زندگی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. ضریب شیب استاندارد β برای حمایت اجتماعی ادراک شده برابر با (382/0=β) بدست آمد که بر کیفیت زندگی بیماران موثر بود. همچنین ضریب شیب استاندارد β برای هوش معنوی برابر با (499/0= β) بدست آمد که به صورت مثبت و معنادار بر کیفیت زندگی موثر گزارش شد. اعضای اصلی خانواده نیز در حمایت اجتماعی بیماران اثرگذاری بیشتری داشته اند.
    نتیجه گیری
    حمایت اجتماعی یک تعامل دو جانبه است. حمایت اجتماعی ادراک شده از طرف خانواده و افراد مهم زندگی بر سلامت جسمانی، روانی و ارتقاء روابط اجتماعی را موثر بود، که سبب ارتقاء کیفیت زندگی شده است. وجود هوش معنوی نیرومند نیز در مبتلایان به مولتیپل اسکلروز جهت سازگاری و حل مشکلات، عامل سازنده بر کیفیت زندگی بیماران است. بر همین اساس عوامل پیش بین حمایت اجتماعی و هوش معنوی است، که بر کیفیت زندگی این بیماران اثرگذار بود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروز، هوش معنوی
  • سمیه یوسفی *، هدی محمدخانی، اکرم ثناگو صفحات 67-73
    زمینه و هدف
    پارگی رحم رخداد نادری در طی بارداری بوده که در رحم های حاوی اسکار و بدون اسکار می تواند رخ دهد. اغلب اوقات می تواند با عوارض خطرناک و شیوع بالای میزان مرگ و بیماری زایی مادر و جنین همراه باشد. لذا گزارش یک مورد پارگی رحم به دنبال مصرف شربت زعفران با هدف پیشگیری از موارد مشابه ارائه می گردد.
    معرفی بیمار: در این مقاله یک مورد پارگی خودبه خود رحم گزارش می شود، مادر 34 ساله با حاملگی دوم ، 39 هفته که ساعت 7:20 صبح با شکایت درد زایمان به زایشگاه مراجعه نمود رحم هیپرتون بوده و طبق گفته مادر قبل از ورود به زایشگاه شربت غلیظ زعفران استفاده کرده است. در کنترل لیبر ساعت 8:10 به طور ناگهان ضربان قلب جنین تا 100-90 افت کرد رحم جمع و منقبض تا حد ناف و اندام ها از روی شکم لمس شد، مادر سریعا سزارین و پارگی رحم ترمیم شد. نوزاد پسر با آپگار 5-4 متولد گردید سپس فوت شد.
    نتیجه گیری
    شربت زعفران (بیش از حد معمول) قبل از لیبر در انقباضات هیپرتون رحم و پارگی رحم نقش داشت که زایمان، سزارین و رحم ترمیم شد.
    کلیدواژگان: پارگی رحم، مادر باردار، زعفران، گزارش مورد
|
  • Nooreddini A. *, Jouybari L., Sanagoo A., Haghdost Z., Okhli A., Hadiani N., Tavoosi J Pages 5-14
    Background and Aim
    Global statistics indicate an increase in the population of people with stroke worldwide. Cerebrovascular disorder is the third leading cause of death in the United States. this study was done by the goal of survey The effect of slow stroke back massage on the quality of life in the elderly patient with hemiplegia consequent cerebrovascular accident
    Material &
    Method
    This is a single-blind randomized clinical trial performed in payambar azam hospital, tavan center of rehabilitation and elder care center of Gonbad-e-Kavos city in 1396. The sample size was 42 people, 21 of whom were in the experimental and control group, respectively. Sampling was performed in a 6-month period by available sampling method and the results were evaluated using a questionnaire of 8-dimensional quality of life measurements. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t-test and Chi-square test.
    Results
    The mean scores after intervention in dimensions of physical & social function and general health were significant. In terms of physical function, in the experimental group, the mean and standard deviation of the score before and after the intervention were 40/24±22/90 and 69.45±18.79 (p
    Conclusion
    We conclude that slow stroke back massage is an effective way to improve the symptoms and function of the affected area and can be a complementary therapeutic method in rehabilitation of patients with brain strokes, which indicates that this non-pharmacological and complementary intervention improved of the quality of life of elderly patients.
    Keywords: Slow stroke back massage, elderly, quality of life, Hemiplegia
  • Mohseni S. *, Kahaki F., Haghgu B Pages 15-24
    Background and Aim
    Self-confidence is a personal judgment about its worthwhile, which ultimately shows itself as an amount of interest or unwillingness of a person to himself. The purpose of the present study was to investigate the relationship between affinity, emotional insufficiency and personality traits with youth self-confidence in the Red Crescent Society of Zahedan.
    Material &
    Method
    This descriptive-correlational study was carried out in the Red Crescent Center of Zahedan in 1396. The population of the study was 1730 people and the sample size was estimated using the Morgan table of 100 people by available sampling method. To collect the data, affinity, dementia, personality types and self-confidence questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS-19 and correlation and regression tests.
    Results
    Pearson test results showed that there was a significant relationship between the components of sense of attachment and self-esteem(P
    Conclusion
    There is a positive relationship between confluence and emotional insufficiency with self-esteem, that is with a high sense of continuity and emotional insufficiency, the level of self-esteem is high and vice versa.
    Keywords: affinity, emotional insufficiency, personality bridges, self, esteem, youth
  • Sheida Jamalnia* Pages 25-30
    Background and Aim
    Restless legs syndrome is a disorder in which a person feels uncomfortable, especially at nights in the limbs, and needs to move the legs. This situation worsens with rest and at night. The purpose of this study was to investigate restless legs syndrome and its severity in nursing students.
    Material And
    Method
    This descriptive cross-sectional study conducted in 1396, 137 nursing students from the 7th and 8th semester of Islamic Azad University of Fars province were selected. Data collection was done using a questionnaire based on the International Society for the Study of Restless Legs Syndrome and screening of severity.
    Results
    The results showed that 51% of students suffered from restless leg syndrome. The average score of restless leg syndrome in the affected group was 12.02 (SD = 4.69).There was no significant difference between male and female sex with restless legs syndrome (p = 337).
    Conclusion
    Regarding the high prevalence of restless legs syndrome in nursing students and the lack of diagnosis and timely treatment of this disorder, identifying the factors associated with this syndrome and providing the necessary solutions for correcting or eliminating effective factors seems necessary.
    Keywords: Restless legs syndrome, nursing students
  • Razani O. *, Abdeyazdan Z Pages 31-38
    Background and Aim
    Social skills are acquired attitudes. The present study was conducted to compare the social skills of preschool children in single-parent families and two-parent families in Doroud city.
    Material &
    Method
    This descriptive study was a Causal-comparative study. The statistical population included all preschool children in Doroud city in the academic year 2014-2015. Sampling was done by census (intervention group) and simple random sampling (control group). Participants included 120 children (60 single-parent children and 60 children, two parents). The data collection was done using Gersham and Elliott's social skills scale (special teacher). Data were analyzed by independent t-test.
    Results
    Behavioral problems scores, social skills, collaboration, single-parent children were higher than the two parents, while the two parents achieved higher scores in decisiveness. Independent T-test showed that there was no significant difference between the scores of social skills, cooperation scores, decisiveness scores, self-care scores of single-parent children and two parents (P> 0.05).
    Conclusion
    Findings showed that there was no significant difference between the mean score of social skills of single-parent children and two parents. Also, there was no significant difference between mean scores of social skills subcategories (cooperation, decisiveness, self-control) of single parents and two parents. In general, it can be said that the lack of any parent causes children to experience more difficulties in terms of social interaction factors than other children.
    Keywords: Social skills, Child, Parent, Single parent, Two parents
  • Jalali K., Jamalnia Sh * Pages 39-46
    Background and Aim
    Ph.D. is the highest degree in higher education that results in awarding a degree. In order to promote the quality and dynamics of higher education programs, quantitative and qualitative surveys should be carried out continuously. Considering the necessity of a codified evaluation program for assessing the degree of nursing in Iran, this article has tried to introduce researchers and compare the articles that have been devoted to this topic over the past 10 years to help researchers choose the appropriate program to evaluate this course.
    Material &
    Method
    In this review, a review of the type of literature review, articles published between 2007 and 2017 was reviewed. In order to access related scientific documentation, electronic search in two languages: Farsi and English using Ph.D. keywords, nursing, evaluation, Iran, educational program in databases: SID, PubMed and Google Scholar.
    Results
    Two studies were published in English and the rest were published in Persian. Four cases (57%) were descriptive, 2 cases (28%) were qualitative and a cross sectional study. In the studies, two studies of Nursing Ph.D. Quality Assessment Questionnaire (QNDE), two studies of the Bredy model, and three other studies were from Patrick model, CIPP model and semi-structured interviews. The characteristics of the reviewed studies are summarized in Table.
    Conclusion
    The review of the research shows that various methods have been used to evaluate the nursing Ph.D. in Iran. There are many patterns for evaluation. Despite the key role of evaluation in promoting the more nursing Ph.D. course, unfortunately, our country has not paid much attention to this issue. So far, no studies have looked at the comprehensive review of the quality of the doctoral program in nursing education in Iran, and researchers have focused on only a few aspects of this issue.
    Keywords: Evaluation, Ph.D., Nursing, Iran, Curriculum, Evaluation
  • Tayyebi M. *, Ahmadi M., Akbarzadeh A., Soleymani Pages 47-55
    Background and Aim
    The identification of factors affecting the incidence of developmental disorders in children in early life is essential in any society due to the need for further and different follow-up. Unwanted pregnancy is a global problem that has an important role in the development of children. This study aimed to compare and examine the development of 12 months children of wanted and unwanted pregnancies.
    Material And
    Method
    This is a cross-sectional comparative study conducted on 300 pairs of mothers and 12 months children( 150 mothers and children with wanted pregnancy and 150 mothers and children with unwanted pregnancy) referred to health centers at Lorestan University of Medical Sciences and Health Services in 2014 using combined sampling (stratified-clustered). Data collection included demographic-midwifery inventory unwanted pregnancies inventory, and ages and atages questionnaire . Data was analyzed using chi-square test, Mann-Whitney, T- test and logistic regression.
    Results
    developmental delay in the wanted pregnancy group was 4% and in unwanted pregnancy group was 14.6%. there are significant relationships between age, duration of marriage, number of children, mother education and income and unwanted pregnancy (p=0).
    Conclusion
    It can be said that the effect of unwanted pregnancy on the development of children is largely due to the effect of other variables such as socioeconomic and cultural factors as well as mothers.
    Keywords: wanted pregnancy, unwanted pregnancy, child developmental delay
  • Shabani Z.*, Abaspoor Azar Z., Yari Kakavand S Pages 57-66
    Background and Aim
    Multiple sclerosis, like all other chronic diseases, affects the health and quality of life of people with undesirable effects. The purpose of this study is investigate the relationship between perceived social support and spiritual intelligence by improving the quality of life of patients with multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    Correlation study and statistical population of this study included all patients with multiple myeloma sclerosis.this research was conducted in Tehran in September, 2016, among which 100 were selected by simple random sampling method. Data were collected by World Health Organization Quality of Life Questionnaire, Perceived Support Multifaceted Scale and Spiritual Intelligence Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation and hierarchical regression analysis.
    Results
    There was a significant positive correlation between perceived social support and spiritual intelligence with quality of life. Perceived social support or standard tilt coefficient is equal to (β = 0.382) that affects the quality of life of patients, and the main members of the family are more effective in protecting patients. Spiritual intelligence of the standard tilt coefficient was equal to (β = 0.499) which positively and significantly influenced the quality of life, Therefore, quality of life is based on perceived social support and spiritual wisdom of patients with multiple sclerosis.
    Conclusion
    Social support is a two-way interaction. Social support perceived by the family and important people of life positively predict physical health, mental health, social relationships, which have contributed to improving the quality of life of patients and reducing the incidence of multiple sclerosis. Also, the existence of strong spiritual intelligence in people with multiple sclerosis has an important role in adapting and solving problems affecting the quality of life of patients. And on this basis, the forerunner is social protection and spirituality, which affects the quality of life of patients.
    Keywords: multiple sclerosis, quality of life, social support, spiritual intelligence
  • Yoosefi S. *, Mohammadkhani H., Sanagoo A Pages 67-73
    Background And Aim
    uterine rupture is a rare occurrence during pregnancy that can occur in the uterus containing scars and without scars. It can often be associated with serious complications and a high prevalence of mortality and morbidity in the mother and the fetus. Therefore, a case report of a uterus rupture following saffron syrup is presented to prevent similar cases.
    Patient
    Introduction
    In this article, there is a case of uterine rupture. A mother of 34 years old G2p1, 39 weeks old, who was referred to the maternity ward at 7:20 Am with complications of labor pain, and according to the mother, before entering the hospital, concentrated syrup Saffron has used. In the control of the abdomen suddenly, the heart rate of the fetus dropped to 100-90. The uterus was swollen and swollen to the umbilical cord and organs from the abdomen, the mother immediately recovered cesarean section and uterine rupture, The boy was born with a 5-4 Apgar, who died later.
    Conclusion
    Saffron syrup (over) before libra was involved in contractions of the uterine hypertrophy and rupture of the uterus, and the cesarean delivery and uterus delivery were restored.
    Keywords: uterus rupture, pregnant mother, saffron, case report