فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 29 (زمستان 1397)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 29 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین فرهودی، علی بهشتی آل آقا، سهیلا آقابیگی امین*، ام البنین بذرافشان، ارشک حلی ساز، یحیی اسماعیل پور صفحات 1-12
    توسعه و ایجاد روش های جدید حفاظت از آب و خاک که سبب کاهش یا کنترل هدررفت خاک می شوند، امری حیاتی است و در این راستا، استفاده از انواع اصلاح کننده های خاک، به منزله راهکار مناسبی شناخته شده است. در این مطالعه، تاثیر ورمی کمپوست و کاه و کلش، به مثابه اصلاح کننده آلی خاک، در کاهش میزان تولید رواناب و رسوب در سطح پلات های دو متر مربعی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، 400 گرم کاه و کلش گندم و 500 گرم ورمی کمپوست در هر مترمربع با خاک سطحی پلات ها مخلوط شد؛ همچنین با استفاده از دستگاه شبیه ساز باران قابل حمل، بارش هایی با شدت 51 و 65 میلی متر بر ساعت در عرصه و شرایط طبیعی ایجاد شد. نتایج نشان داد در شدت 51 میلی متر بر ساعت، تیمار کاه گندم، حجم رواناب را 84/16% نسبت به تیمار شاهد کاهش داده است، اما بار رسوب معلق 06/9% افزایش یافته است. در تیمار ورمی کمپوست، پارامترهای حجم رواناب و بار رسوب معلق، به ترتیب 37/2% و 04/11% افزایش یافته اند؛ با این حال، معیارهای آماری نشان دادند که در این شدت بارشی، هیچ کدام از نتایج یادشده، در سطح معنی دار نبوده اند. با افزایش شدت بارندگی از 51 به 65 میلی متر بر ساعت، تیمار کاه گندم، پارامتر حجم رواناب را در سطح معنی دار (01/0p <) و بار رسوب معلق را در سطح معنی دار (05/0p <) به ترتیب 91/64% و 46/45% کاهش داده است؛ همچنین تیمار ورمی کمپوست توانسته است پارامتر حجم رواناب را در سطح معنی دار (01/0p <) و بار رسوب معلق را در سطح معنی دار (05/0p <)، به ترتیب 18/47% و 85/35% کاهش دهد. این نتایج بیانگر آن است که این اصلاح کننده ها در شدت های پایین بارندگی، ماهیت حفاظت کنندگی خود را بروز نداده اند؛ حال آنکه در شدت بالاتر، هر دو اصلاح کننده توانسته اند اثرات مخرب افزایش شدت بارندگی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: اصلاح کننده های خاک، شبیه ساز باران، رواناب و هدررفت خاک
  • محمد باعقیده*، فاطمه میوانه، ناهید توکلی صفحات 13-25
    یکی از مهم ترین عواملی که بر صنعت توریسم تاثیر می گذارند، آب وهوا است. پژوهش حاضر مطالعه ای میدانی مبتنی بر پرسش نامه است که هدف آن، بررسی نقش آب وهوا در گردشگری و اعتبارسنجی عملکرد شاخص های زیست اقلیمی است. این پژوهش در محدوده تالاب گندمان استان چهارمحال و بختیاری، در بازه زمانی تعطیلات نوروزی 1396 انجام گرفته است. داده های میدانی با استفاده از پرسش نامه با موضوعات محوری شامل احساس حرارتی، ترجیح حرارتی، زیباشناختی، رفتارهای تطبیقی و ویژگی های فردی گردآوری شده است. فراسنج های آب وهوایی شامل دما، رطوبت نسبی، ابرناکی و باد است که هم زمان با تکمیل پرسش نامه به وسیله دستگاه دیتالاگر (کالیبره شده با استاندارد CE) اندازه گیری شده است. برای سنجش شرایط آسایش حرارتی، از شاخص های بیوکلیمایی متوسط نظرسنجی پیش بینی شده و دمای معادل فیزیولوژیک و در تحلیل داده ها از مدل همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان دادند ازنظر آماری، همبستگی قابل توجه و معنی داری بین داده های واقعی حاصل از پرسش نامه و مقادیر برآورد شده توسط شاخص ها وجود ندارد. شاخص های بیوکلیمایی شرایط گرمایش بیشتری را نشان داده اند در حالی که داده های واقعی بیشتر بیانگر وجود احساس حرارتی سرمایشی بوده است. درمقابل، احساس حرارتی افراد، تاثیرپذیری قابل توجه و معنی داری را از فراسنج های مستقل آب وهوایی نشان داد که بالاترین آن برای ابرناکی (88/0- = R) و رطوبت (82/0-=R) بوده است؛ به عبارتی، شرایط بصری محیط، نقش بارزی در نوع احساس حرارتی افراد داشته است و به نظر می رسد با توجه به منفی بودن این ضرایب، آسمان ابری به همراه رطوبت بالا، به صورت معنی داری در نوع احساس حرارتی بیان شده در پرسش نامه ها تاثیرگذار بوده است. استفاده از شاخص های بیوکلیمایی در ارزیابی شرایط آسایش حرارتی نیازمند اعتبارسنجی این شاخص ها و در صورت لزوم اصلاح آن هاست.
    کلیدواژگان: احساس حرارتی، آب و هوا، گردشگری، اعتبارسنجی، تالاب گندمان
  • یوسف آزادی، مسعود یزدان پناه* صفحات 27-44
    بخش کشاورزی به شدت نسبت به تغییرات آب وهوایی آسیب پذیر است، به‏طوری که این تغییرات، تهدیدی جدی برای بخش کشاورزی قلمداد می شود. با توجه به اهمیت روزافزون سازگاری کشاورزان با این تغییرات و اثرات سوء آن، نیاز به بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار سازگاری با تغییرات آب وهوایی اهمیتی دوچندان می یابد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار کشاورزان گندم کار شهرستان کرمانشاه نسبت به سازگاری با تغییرات آب وهوایی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کشاورزان گندم کار شهرستان کرمانشاه به تعداد 30 هزار نفر بودند که تعداد 380 نفر از آن ها براساس جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه‏های مورد مطالعه، از روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی متناسب با حجم جامعه آماری بهره گرفته شد. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق‏ساخت بود که روایی صوری آن توسط دو نفر از اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و یک عضو هیئت علمی گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی تایید شد. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد که بین 72/0 تا 89/0 بود که نشان دهنده پایایی مناسب ابزار پژوهش است. نتایج پژوهش مشخص کرد که همبستگی مثبت و معنی داری بین متغیرهای ادراک خطر، باور به تغییرات آب وهوایی و اعتماد به نهادهای دولتی با متغیر رفتار سازگاری کشاورزان بود. این بدان معنی است که با افزایش متغیرهای ادراک خطر، باور به تغییرات آب وهوایی و اعتماد به نهادهای دولتی، رفتار سازگاری کشاورزان افزایش می یابد؛ همچنین نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد متغیرهای باور، ادراک خطر، اعتماد به نهادهای دولتی و اعتماد به متخصصین، بر رفتار سازگاری کشاورزان اثر دارند.
    کلیدواژگان: تغییرات آب وهوایی، رفتار سازگاری، باور، ادراک خطر، کرمانشاه
  • علی شمس الدینی*، سعید میرانزاده، علی جعفر موسیوند صفحات 45-59
    تخمین پارامترهای ساختاری جنگل ها با استفاده از داده های ماهواره ای، اهمیت فراوانی در مدیریت پایدار و موثر آن ها دارد. هدف از این پژوهش، استفاده از روش های ترکیب تصاویر در سطح پیکسل به منظور بهبود تخمین میانگین سن و ارتفاع درختان (گونهکاج مونتری) است. اطلاعات سن و ارتفاع درختان در قالب 61 پلات از جنگل دست کاشت کاج برداشت شد و عملکرد سه روش ترکیب تصاویر در سطح پیکسل، شامل تبدیل مولفه های اصلی، تبدیل موجکو تبدیل مولفه های اصلی مبتنی بر تبدیل موجک به منظور بررسی بهبود تخمین میانگین سن و ارتفاع درختان با استفاده از تصاویر اسپات-5 مورد مقایسه قرار گرفت. از هریک از تصاویر حاصل از ترکیب، اطلاعات طیفی و بافتی استخراج شد. برای استخراج اطلاعات طیفی، از شاخص های گیاهی و باندهای انعکاسی و برای استخراج اطلاعات بافتی، از ماتریس وقوع توام گام های خاکستریدر چهار اندازه پنجره و چهار زاویه مختلف استفاده شد. مقایسه عملکرد مدل های حاصل از اطلاعات بافتی مستخرج از تصویر پانکروماتیک اسپات-5 و اطلاعات بافتی حاصل از سه روش ترکیب تصاویر مورد استفاده در این پژوهش نشان داد: تخمین های حاصل از اطلاعات بافتی مستخرج از تصاویر ترکیب شده دارای دقت بیشتری هستند؛ همچنین، نتایج مدل سازی با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره نشان داد که روش تبدیل مولفه های اصلی مبتنی بر تبدیل موجک با درصد خطای 16% برای سن درختان و 11% برای ارتفاع درختان، عملکرد بهتری نسبت به دو روش دیگر در تخمین میانگین سن و ارتفاع درختان دارد.
    کلیدواژگان: ترکیب تصاویر در سطح پیکسل، سن، ارتفاع، اطلاعات طیفی، اطلاعات بافتی، اسپات-5
  • نسرین کاظمی*، محمد سلمانی، سیدعلی بدری، شریف مطوف صفحات 61-73
    کنش های متقابل بین شهرها و روستاها جریان هایی را به وجود آورده اند که عنصر کلیدی آن مردم هستند. مردمی که در قالب گروه های اجتماعی با ارتباط ها و تماس ها، جریان ایده ها را شکل داده و وابستگی اجتماعی را اجتناب ناپذیر ساخته اند. هدف پژوهش حاضر بررسی پیوندهای جمعیتی بین دو سکونت گاه شهری - روستایی در قالب شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر خلق سرمایه اجتماعی است. برای دستیابی به این هدف، مهم ترین شاخص های سرمایه اجتماعی استخراج، پرسش نامه طراحی و در شهرستان های دماوند، فیروزکوه و شمیرانات تکمیل شدند. با توجه به معیارهایی همچون رواج گردشگری خانه های دوم روستاهایی که جریان های جمعیتی بیشتری داشتند انتخاب شدند. این روستاها 22487 نفر جمعیت دارند که 377 پرسش نامه به صورت تصادفی در آن ها تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه استفاده شد تا بتوان به جای پرداختن به ویژگی های سکونت گاه ها به صورت مجزا، ساختار روابط دوسویه و متقابل آن ها را بررسی کرد. نتایج نشان می دهند که تراکم پیوندهای برقرارشده برای شهرستان های دماوند، فیروزکوه و شمیرانات، حدود 60% است که این میزان در حد کمابیش مطلوبی است؛ همچنین حدود 50% از این پیوندها دوسویه بوده که با حدود 60% انتقال پذیری، گویای پایداری شبکه است؛ اما در این میان مرکزیت با نقاط شهری بوده و تهران دارای محوریت در شبکه مورد مطالعه است. درمجموع، نتایج بیانگر وجود پیوندهای جمعیتی کمابیش پویا در مناطق مورد مطالعه است. پس از بررسی پیوندهای جمعیتی، شاخص های سرمایه اجتماعی ارزیابی شدند. با توجه به نتایج این بخش و سطح معنی داری برای هریک از شاخص ها، می توان نتیجه گرفت که پیوندهای جمعیتی بین این دو سکونت گاه در سطح اطمینان 95% منجر به سرمایه اجتماعی شده است که براساس میانگین ها، در سطحی بالاتر از متوسط، یعنی حدود 5/3 (براساس طیف لیکرت) قرار دارند و این بیانگر مطلوبیت این شاخص ها در مناطق مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: پیوندهای جمعیتی، سرمایه اجتماعی، برنامه ریزی منطقه ای، استان تهران (دماوند-فیروزکوه-شمیرانات)
  • کیومرث روشنگر*، محمد حسینی، سامان شهنازی صفحات 75-87
    ارزیابی و برآورد انتقال رسوب و فرایندهای همراه با آن، از دیرباز یکی از مسائل عمده و اصلی مهندسان هیدرولیک و رودخانه بوده است. رودخانه های با بستر شنی، ویژگی هایی دارند که آن ها را از رودخانه های با بستر ماسه ای متمایز کرده و باعث ایجاد مسائل و چالش هایی در تحلیل آن ها می شود. تعیین میزان بار بستری که در رودخانه ها حمل می شود، به عوامل متفاوتی ازجمله پارامترهای هیدرولیکی، هیدرولوژیکی و رسوبی بستگی داشته و همین عامل سبب پیچیدگی و همچنین دشواری برآورد این پدیده شده است. در پژوهش حاضر پس از تعیین پارامترهای تاثیرگذار در تخمین بار بستر انتقالی در 20 رودخانه با بستر شنی، داده های به کار گرفته شده در بازه های مختلفی براساس پارامترهای هیدرولیکی و رسوبی به صورت آزمون و خطا دسته بندی شده و دقت ماشین بردار پشتیبان در برآورد بار بستر در هر بازه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد مدل با چهار ورودی شامل عدد فرود، نسبت سرعت متوسط به سرعت برشی جریان ( )، نسبت شعاع هیدرولیکی به متوسط اندازه ذرات رسوبی ( ) و عدد شیلدز ( ) و با معیار ناش-ساتکلیف برابر با 806/0 = NSE از دقت بالاتری در برآورد بار بستر برخوردار است؛ همچنین ارزیابی های صورت گرفته نشان داد که فرایند برآورد بار بستر در بازه 1 تا 4/1 میلی متر، مربوط به قطر متوسط ذرات عبوری بار بستر و بازه 65/0 تا 75/0، مربوط به عدد فرود به ترتیب با دارابودن معیار ناش-ساتکلیف به ترتیب برابر با 952/0 = NSE و 925/0 =NSEاز دقت بالاتری برخوردار هستند؛ افزون بر این، در بازه بندی براساس هرکدام از پارامترهای عدد رینولدز برشی و شیب کف رودخانه بازه هایی بررسی شد که شرایط حاکم بر جریان در آن ها موجب افزایش قابلیت پیش بینی بار بستر می شود.
    کلیدواژگان: بار بستر، انتقال رسوب، ماشین بردار پشتیبان، رودخانه های شنی، دقت برآورد
  • رضا موحدی*، سینا جوانمردی صفحات 89-105
    تغییر کاربری زمین های کشاورزی، بی استفاده ماندن و رهاکردن زمین های کشاورزی حاشیه شهرها، یکی از مهم ترین چالش های پیش روی بخش کشاورزی و روستایی است. این تغییرات، طی دهه های اخیر آثار مختلف اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را به همراه داشته است؛ به همین سبب، پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای جلوگیری از تغییر کاربری زمین های کشاورزی از دیدگاه کشاورزان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان بخش مرکزی شهرستان سنندج (4900 = N) تشکیل داده اند. حجم نمونه ها درمجموع با استفاده از فرمول کوکران، 357 نفر تعیین شد و برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود که روایی آن توسط گروه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان و پایایی آن با انجام پیش آزمون و مقدار آلفای کرونباخ به میزان 88/0 مورد تایید قرار گرفت.برای تعیین راهکارهای جلوگیری از تغییر کاربری زمین های کشاورزی، از مدل سازی معادلات ساختاری به روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که راهکارهای به کارگیری زمین های کشاورزی رهاشده و بایر در چهار گروه شامل اجتماعی - اقتصادی، فنی - ساختاری، مدیریتی - نظارتی و قانونی - سیاست گذاری قابل تقسیم بندی است. براساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی از دید کشاورزان، موثرترین راهکارها به ترتیب قانونی - سیاست گذاری و مدیریتی- نظارتی هستند. راهکارهای قانونی و سیاست گذاری در منطقه مورد مطالعه یعنی شهرستان سنندج، می تواند عوامل دیگر را به خود وابسته کند و تا حدود زیادی مانع کاربری های اراضی کشاورزی در اطراف شهر گردد؛ بنابراین، لازم است تا با وضع قوانین اساسی و شفاف و اجرای سیاست های لازم الاجرا در زمینه کاربری های زمین های اطراف شهر و با برنامه ریزی و نظارت جدی، این مشکل را مدیریت کرد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، اراضی کشاورزی رهاشده، راهکارها، کشاورزان سنندج
|
  • Mohammad Hosein Farhoodi, Ali Beheshti Alagha, Soheila Aghabeigi Amin *, Omolbanin Bazrafshan, Arashk Holisaz, Yahya Esmaeilpour Pages 1-12
    The development and creation of new ways to protect water and soil lead to either educing or controlling soil loss which are considered as vital issues. In this study, the effect of vermicompost and straw as a soil organic conditioner on reducing runoff and sediment is investigated in the plots with two square meters area. For this purpose, 400 g of straw and 500 g of vermicompost per square meter were mixed with the topsoil of plots. Besides, the rainfalls with 51 and 65 mm/h intensities were simulated by portable rainfall simulator in field with natural condition. The results showed that straw could decrease runoff volume up to 16.84 % compared to the control treatment, while suspended sediment load is increased by 9.06 % at 51 mm/h intensity. Vermicompost, the runoff volume and suspended sediment increase up to 2.37 and 11.04 %, respectively. However, statistical criteria showed that none of these results was significant in this intensity. By the rainfall intensity increase from 51 to 65 mm/h, wheat straw treatment reduces the runoff volume at a significant level (p<0.01) and suspended sediment load at a significant level (p<0.05) by 64.91 and 45.46 % respectively. Moreover, vermicompost treatment reduces runoff volume at a significant level (p<0.01) and suspended sediment load at a significant level (p<0.05) by 47.18 and 35.85% respectively. These results imply that the inherent of protecting the amendments has not appeared in the low rainfall intensity. But at higher levels of intensity, both amendments have been able to reduce the destructive effects of increasing rainfall.
    Keywords: Rainfall Simulator, Soil Amendment, Runoff, Soil loss
  • Mohammad Baaghideh *, Fatemeh Mayvaneh, Nahid Tavakoli Pages 13-25
    Climate is considered as one of the most important factors affect the tourism industry. The present study is a field study that aims to investigate the role of climate in tourism and validate the performance of bioclimatic indices. This research has been carried out in Gondman lagoon area in Chahar Mahal and Bakhtiari province on the Nowruz holiday of 1396. The field data are collected through a questionnaire with axial topics including thermal sensation, thermal preference, aesthetics, adaptive behavior, and individual characteristics. Another part of the data is climate parameters such as temperature, relative humidity, cloudiness and wind, which is measured at the same time as completing the questionnaire by the lutron-lm-9000 data logger calibrated to CE standard. Bioclimatic indices (Predicted mean vote and Physiological Equivalent Temperature) are used to measure the thermal comfort conditions. Besides, Pearson correlation and multiple regression model are used to analyze the data. The results show that there is no significant correlation between the actual data obtained from the questionnaire and the data estimates by the indicators. Biochemical indicators show more warming conditions, while actual data often indicate a feeling of thermal cooling. In contrast, the thermal sensation of individuals reveals a significant and meaningful impact on independent climate parameters, the highest for clouds (R = -0.82) and humidity (R = -0.88). In other words, the visual conditions of the environment have a significant role in the type of person's sense of warmth. Due to the negative of these coefficients, cloudy sky with high humidity has significantly affected the type of heat feeling stated in the questionnaires. The use of bioclimatic indices in the evaluation of thermal comfort conditions requires the validation of these indicators and, if necessary, corrected.
    Keywords: Thermal Sensation, Climate, Tourism, Validation, Gandoman Lagoon
  • Yousof Azadi, Masoud Yazdanpanah * Pages 27-44
    The agricultural sector is highly vulnerable to climate change, so that this change is considered a serious threat to the agricultural sector. Considering that the increasing importance of farmers' adaptation to these changes and their adverse effects, the need to study the factors influencing adaptation behavior with climate change is becoming more and more important. The purpose of this study is to investigate the factors influencing the behavior of wheat growers in Kermanshah County toward adaptation to climate change. The study population is all wheat growers' of Kermanshah County (N=30000). A statistical sample is 380 Wheat growers' that are determined by Krejcie and Morgan table. A Multi-Stage Random Sampling is used to select the samples. The data gathering tool is a researcher-made questionnaire, whose face validity is confirmed by two faculty members of Department of Agricultural Extension and Education, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan and one member of the faculty of Environmental Sciences Research Institute, Shahid Beheshti University. The reliability of the main scales of the questionnaires is examined by Cronbach Alpha coefficients, which ranged from 0.72 to 0.89, indicating the tool of study is reliable. The results indicate a significant positive correlation between risk perception, belief in climate change and trust in government institutions with variable growers' adaptation behavior. This means that increasing the variables of perception of risk perception, belief in climate change and trust in government institutions will increase the growers' adaptation behavior. Besides, the results show that the variables of belief in climate change, risk perception, trust in government institutions and trust in experts has effects on adaptation behaviors of climate change. Finally, based on research findings, some suggestions are presented to increase the adaptability of farmers.
    Keywords: Climate Change, Adaptation Behavior, Belief, Risk Perception, Kermanshah
  • Ali Shamsoddini *, Saeed Miranzadeh, Alijafar Mousivand Pages 45-59
    Sustainable management of the forests requires satellite data at a large scale. This research aims to exploit pixel-based image fusion methods including principal component analysis (PCA) transformation, wavelet transformation, PCA/Wavelet transformation to improve the estimation accuracy of the mean height and age of a Pinus radiata plantation using SPOT-5 panchromatic and multi-spectral images at segment level. Therefore, the average height and age of the trees is measured within 61 plots in a Pinus radiata plantation in NSW, Australia. After applying pre-processing on the images, the spectral information including reflectance and vegetation indices along with textural information derived from gray level co-occurrence matrix for four window sizes and orientations are extracted from multispectral and panchromatic images, respectively. The same information is extracted from the fused images. It is shown that the textural information derived from the fused images performs more efficient than the textural information derived from panchromatic images to estimate average height and age. The results indicate that the models derived from PCA/Wavelet-based fused images with estimation error of 16% and 11% for age and height, respectively, perform better than the models derived from the data extracted from the images fused by the other fusion methods.
    Keywords: Pixel-level Image Fusion, Age, Height, Spectral Information, Textural Information, SPOT-5
  • Nasrin Kazemi *, Mohammad Salmani, Seyed Ali Badri, Sharif Motavaf Pages 61-73
    Part of rural-urban interactions is the flow of people which is considered as a key element. Social life flows into a network of social relations, this network embodies within spatial separation of social groups –the result of accumulation of time, place and social relations. This research investigates the impact of demographic linkages between rural and urban areas on social capital. For achieving this aim, in the first step, the most important indicators of social capital were gathered based on the literature review. Then, according to Cochran formula, 377 questionnaires were responded randomly. The samples of this study were selected radomly from 7 districts and 26 villages located in Damavand, Firuzkoh, and Shemiranat. The main methods to analyze the collected data were network analysis and cross- impact analysis; the results of these methods led to the determination of impacts demographic linkages on creation of social capital. The density index was almost 60% in Damavand, Firuzkoh, and Shemirant. The reciprocity and transferability indices were almost 50% and 60%, respectively. After checking demographic linkage among rural and urban settlements, we analyzed indicators of social capital. We analyzed the results based on the t- test in network analysis framework by UCINET. The results and significance level suggest demographic linkages among the settlements led to social capital at 95% confidence level. Social capital indicator averages (participation and cooperation, compatibility and coexistence, social relations, social identity, trust, and commitment), were higher than average level (almost 3/5 base on Likert Scale) and this result suggests the studied indicators are acceptable.
    Keywords: Demographic Linkages, Social Capital, Regional Planning, Tehran (Damavand-Firuzkoh-Shemiranat)
  • Kiyoumars Roushangar *, Mohammad Hosseini, Saman Shahnazi Pages 75-87
    Evaluation and prediction of sediment transport and associated processes have been one of the main issues of hydraulic and river engineers. There are some variables which affect the amount of bed load of a stream or river which may carry such as hydraulic, hydrological and sediment parameters caused the complexity of sediment transport phenomenon. Furthermore, gravel-bed rivers have features that distinguish them from sand-bed rivers and caused problems and challenges in their analysis. Considering the influential parameters to predict bed load transport rate in 20 gravel-bed rivers, in this study, the accuracy of support vector machine was investigated in different intervals of hydraulic and sediment parameters. The obtained results confirm the superiority of the model with input parameters of Froude number, the ratio of average velocity to shear velocity (), the ratio of hydraulic radius to the median grain diameter () and shields number () with Nash-Sutcliffe efficiency (NSE) of 0.806. In a second step, the data in different intervals are categorized according to the hydraulic and sediment characteristics using trial and error. Obtained results show that prediction of bed load transport with the median diameters of sediment particles (D50) ranging from 1 to 1.4 mm led to significant outcomes of NSE= 0.952, as well as flow condition in the intervals of 0.65 and 0.75 of Froude number generate better predictive ability with NSE= 0.925. Besides, it is found that hydraulic conditions govern the rivers flow in specific intervals of Shear Reynolds number and bed slope of channel led to better predictive ability of bed load transport rate in gravel-bed rivers.
    Keywords: Bed load, Sediment Transport, Support Vector Machine, Gravel-bed Rivers, Prediction Accuracy
  • Reza Movahedi *, Sina Javanmardi Pages 89-105
    Agricultural land use change, agricultural lands abuse and abandonment of farms around the cities are of the most important challenges facing agriculture and rural areas. In recent decades, these changes have resulted different social, economic, and environmental consequenses. Therefore, the purpose of this study is to identify the strategies to prevent agricultural land use change and the optimal use of agricultural abandoned from the viewpoint of farmers. The statistical population of this research was the farmers of Sanandaj city (N=4900). Sample size is determined using Cochran formula (n = 357) and a systematic random method is used for sampling process. The data gathering tool is a questionnaire, which is validated by the experts from Kurdistan's Agricultural-Jihad Organization and its reliability is confirmed during a pretest by Alpha Cronbach test and it is 0.88. Structural equation modeling is used to identify the strategies to prevent agricultural land use change through confirmatory factor analysis method. The results showed that the strategies for using the abandoned agricultural lands can be divided in four groups: socio-economic, technical-structural, managerial-monitoring, and legal- policy. Based on the results of a confirmatory factor analysis, from farmers' point of view, the most effective solutions are legal- policy and managerial-monitoring respectively. Legal - policy solutions in the research area, Sanandaj, can affect other factors and, in a large extent, prevent the use of agricultural land around the city. Therefore, it is necessary to manage this problem by establishing basic and transparent laws and enforcing binding policies on land uses around the city with serious planning and monitoring.
    Keywords: Land Use, Abandoned Agricultural Lands, Strategies, Sanandaj Farmers