فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 19 (تابستان 1395)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 19 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر پیله ور* صفحات 1-16
    دولت در چند دهه اخیر، با هدف تسهیل در امر برنامه ریزی توسعه و امکان کنترل بیشتر بر فضای محلی - ناحیه ای سعی بر کوچک سازی فضاها داشته است. در راستای تحقق چنین هدفی، اجرای راهبرد تقسیمات کشوری در دستور کار دولت قرار داشته است. هدف این مقاله، ارزیابی و تحلیل رویکرد دولت در تقسیمات کشوری و اثرات آن در نابرابری و عدم تعادل های شهری - ناحیه ای در استان خراسان شمالی است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است. برای شناخت رابطه تقسیمات کشوری در سال 1383 با نابرابری شهری - ناحیه ای در خراسان شمالی، از مدل های کمی و نرم افزار آماری استفاده شده و معیارها (اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، کالبدی) بر مبنای میزان اهمیت و از هر معیار چند شاخص قابل سنجش انتخاب و مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج این پژوهش، نشانگر آن است که بر اساس مدل ضریب تغییرات و تعیین z شهرستان های استان خراسان شمالی، شهرستان بجنورد در 6 شاخص از 10شاخص انتخابی، رتبه اول را داراست و مقدار zآن 57/8 است و فاصله آشکاری با شیروان به عنوان شهرستان دوم استان با مقدار 54/3- =z دارد. از این رو، نتیجه ارزیابی، بیانگر بیشترین اثرپذیری فضای شهری - ناحیه ای خراسان شمالی از تقسیمات کشوری در سال 1383 بوده است. این تاثیرات بر پدیده نخست شهری بجنورد آشکارتربوده است. همچنین به کمک مدل رتبه – اندازه، مشخص شد بجنورد به عنوان مرکز ناحیه و استان با کارکرد سیاسی –اداری، مرکزیت خود را تحکیم نموده و تحولاتی ساختاری را به شکلی ملموس تر نسبت به دیگر شهرهای استان تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، نابرابری، نخست شهری، خراسان شمالی
  • اسماعیل آقایی زاده، روح الله اوجی، ربابه محمدزاده* صفحات 17-33
    قطبی شدن کاربری های شهری از جمله کاربری های اداری، نقش مهمی در اهمیت یابی مناطق مختلف شهری دارد. این کاربری ها، از گام نخست سعی می کنند تا در مناطق ارزشمند شهری مکان یابی شوند ولی پس از مکان یابی، خود به عاملی برای جذب سایر ادارات تبدیل می شوند. افزون بر این، سازمان های خدمات رسان کلیدی در شهرها، بر اساس معیارهای ویژه ای اقدام به منطقه بندی شهر می کنند که در بسیاری از موارد، این مناطق با یکدیگر تداخل داشته و مشکلاتی را به وجود می آورد. پژوهش حاضر قصد دارد تا با استفاده از مطالعات اسنادی و پیمایشی، قطبی شدن کاربری های اداری و همچنین اهمیت مناطق متداخل پنج سازمان درگیر در مسائل عمرانی و مدیریتی (برق، گاز، آب و فاضلاب، مخابرات و شهرداری) شهر رشت را بر اساس مساحت و اهمیت مراکز اداری موجود در آنها بررسی کند. برای این منظور، ابتدا پایگاه داده های مورد نیاز در محیط GIS ایجاد و وضع موجود مناطق گوناگون شهر ترسیم و تحلیل شده است؛ سپس مناطق متداخل تعیین و با استفاده از داده های بلوک آماری سال 1390، لایه مراکز اداری موجود شهر تهیه و نسبت به لایه مناطق متداخل اداری مورد ارزیابی قرار گرفت. رتبه بندی ادارات در مناطق متداخل از روش AHP و قطبی شدن کاربری ها با استفاده از مدل آنتروپی و نرم افزار ArcGIS انجام شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد محدوده های حاصل از تداخل واقع در محدوده های گلسار، استادسرا، بلوار حافظ (باغ محتشم) و معلولین بیشترین اهمیت را در بین سایر مناطق متداخل دارند؛ همچنین کاربری های خدماتی و شهرداری، بیشترین تمرکز و مجموعه استانداری - فرمانداری، دادگستری و راه و شهرسازی،کمترین (فاقد تمرکز) در بین سایر مراکز اداری شهر رشت هستند.
    کلیدواژگان: مناطق متداخل ادارات، اهمیت کاربری، قطبی شدن، AHP، شهر رشت
  • ناصر سلطانی *، میرنجف موسوی، گلاویژ احمد اقبال صفحات 35-51
    تامین آب مطمئن یکی ازچالش های اساسی قرن حاضراست. یکی از راهکارهای تامین آب، طرح انتقال بین حوضه ای آب است که می تواند در برخی موارد مفید و نجات بخش حوضه مقصد باشد. یکی از این طرح ها که اخیرا مورد بحث قرار گرفته است طرح انتقال آب از حوضه آبخیز رودخانه زاب به دریاچه ارومیه است؛ لذا هدف این پژوهش، آن است که با بهره گیری از نظر یکصد نفر از کارشناسان و متولیان ذی ربط، پیامدهای آمایشی (مثبت و منفی) این انتقال در دو حوضه مبدا و مقصد شناسایی و با استفاده از تحلیل های آماری (رگرسیون خطی چندمتغیره) پیش بینی شود. نتایج مدل رگرسیون خطی نشان می دهد با توجه به وزن ضرایب استانداردشده (بتا B) مولفه های مورد بررسی، به ترتیب پیامد منفی اجتماعی- فرهنگی (328/0)، پیامد منفی اقتصادی (249/0)، پیامد مثبت اقتصادی (216/0)، پیامد منفی زیست محیطی (210/0)، پیامد منفی سیاسی - امنیتی (174/0)، پیامد مثبت زیست محیطی (156/0)، پیامد مثبت سیاسی - امنیتی (087/0)، و پیامد مثبت اجتماعی - فرهنگی (070/0) محتمل ترین پیامدهایی است که پس از انتقال آب از زاب به دریاچه ارومیه ممکن الوقوع است. نکته جالب و قابل توجه این است که طبق نظر کارشناسان، انتقال آب به لحاظ زیست محیطی نمی تواند نجات بخش دریاچه ارومیه باشد و شاید به مثابه یک مسکن عمل کند. نتایج مدل معادلات ساختاری اثرگذاری هریک از مولفه ها بر اجرای طرح نیز نشان می دهد که در بین پیامدهای مثبت؛ مولفه زیست محیطی با میزان اثر (85/0) و از میان پیامدهای منفی؛ مولفه اجتماعی - فرهنگی با میزان اثر (10/1) بیشترین تاثیرگذاری را در اجرای طرح انتقال آب دارند.
    کلیدواژگان: انتقال بین حوضه ای آب، پیامدهای انتقال آب، رودخانه زاب، دریاچه ارومیه
  • مهدی ثقفی *، محمدعلی مدرسی صفحات 53-69
    برای تخمین شدت فرسایش باد که وسیع ترین قلمرو فعالیت را دارد، استفاده از مدل های منطقه ای اجتناب ناپذیر است. این مدل ها، تجربی بوده و مبتنی بر مولفه هایی هستند که از طریق امتیازدهی در آستانه های تعیین شده به تخمین فرسایش منجر می شوند. تفاوت تجربیات و متغیر بودن مولفه های ورودی این مدل ها، باعث بروز ناسازگاری و کاهش قابلیت اعتماد تخمین ها می شود. هدف از این مطالعه، بهینه سازی تخمین فرسایش باد در حوضه آبریز دشت بیرجند از طریق کمینه نمودن ناسازگاری امتیازات مولفه های ورودی مدل مورد استفاده است. برای این منظور، مدل تجربی پهنه بندی شدت فرسایش باد سازمان جنگل ها و مراتع ایران با استفاده از الگوریتم هوش جمعی کلونی زنبورهای مصنوعی، بهینه سازی شده است. پس از تعیین امتیازات مولفه های مدل اولیه، منطقه مورد مطالعه به پیکسل های 200×200 مترمربعی تبدیل و با استفاده از دستگاه مختصات قطبی به 82 ناحیه تقسیم شد. سپس الگوریتم بهینه سازی کلونی زنبورها در سه مرحله شامل: 1- تخصیص، 2- پایش و 3- نتیجه گیری توسط زنبورها، اجرا و پیکسل های با بیشترین پتانسیل فرسایش شناسایی شده اند. نتایج، نشانگر انتقال حدود 49% از مساحت طبقات فرسایش باد در مدل سازمان جنگل ها و مراتع ایران به طبقات فرسایشی بالاتر در روش الگوریتم کلونی زنبورها است. بر این اساس، الگوریتم کلونی زنبورها حساسیت بسیار زیادی در ارائه طبقه بندی کلاس های فرسایش باد دارد. آزمون واریانس مساحت کلاس های فرسایشی حاصل از دو روش، حاکی از قابلیت اطمینان بیشتر به نتایج روش الگوریتم کلونی زنبورها است. بیشترین نرخ فرسایش در لندفرم مخروط افکنه ها رخ داده و بیش از 90% کانون های فرسایش در واحد ژئومورفولوژیک دشت سر واقع شده است.
    کلیدواژگان: فرسایش باد، پهنه بندی، مدل سازمان جنگل ها و مراتع ایران، الگوریتم بهینه سازی، کلونی زنبورهای مصنوعی، دشت بیرجند
  • داود جمینی*، امیرعلی ذولفقاری، زهرا نصرآبادی، شادی قبادی صفحات 71-87
    با وجود نقش بسیار مهم روستاییان در تولید مواد اولیه کشور، از گذشته دور تاکنون، پاره ای از مشکلات دامن گیر این جامعه تلاشگر بوده است. چالش های زیست محیطی از مهم ترین مشکلات پیش روی جامعه روستاییان طی چند سال گذشته بوده که با تاثیرگذاری بر کلیه ابعاد زندگی روستاییان، توانایی تخریب این جامعه کهن را دارد. بررسی چالش های زیست محیطی و شناسایی اثرات آن بر ساکنین روستای بدرآباد (واقع در شهرستان روانسر استان کرمانشاه) موضوع پژوهش کیفی حاضر است. افراد مورد مطالعه با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده اند و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق و تشکیل گروه های متمرکز در دو مرحله (مرحله اول شناسایی چالش های زیست محیطی و مرحله دوم، شناسایی اثرات چالش های زیست محیطی بر روستاییان) جمع آوری گردید. جهت گردآوری داده ها در مرحله اول پژوهش، علاوه بر تشکیل جلسات گروهی (5 گروه متمرکز با شرکت 6 تا 9 نفر) 19 بار مشاهده و بازدید مستقیم، 14 مصاحبه انفرادی انجام گرفت. همچنین، جهت گردآوری داده ها در مرحله دوم پژوهش، 15 بار مشاهده و بازدید مستقیم، 17 مصاحبه انفرادی انجام شد و همچنین، از نظرات 3 گروه متمرکز با شرکت 6 تا 11 نفر در هر گروه بهره گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از روش نظریه بنیانی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد تخریب مراتع، کاهش منابع آب، از بین رفتن حیات وحش، تولید زباله ها و پسماندها، آلودگی هوا، فرسایش خاک، تخریب درختان جنگلی، مشکلات ناشی از استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و مشکلات مدیریتی زیرساختی، مهم ترین چالش های زیست محیطی در روستای بدرآباد هستند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد کاهش دام و طیور، چالش های اقتصادی، تهدید امنیت غذایی، چالش های مربوط به اشتغال، تغییر الگوی کشت و چالش های روان شناختی و بهداشتی، مهم ترین اثرات چالش های زیست محیطی بر روستاییان محدوده مطالعاتی هستند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، روستا، چالش های زیست محیطی، روستای بدرآباد
  • شایسته غلامی *، احسان صیاد، حمید طالشی صفحات 89-98
    از آنجا که پایداری پوشش گیاهی در جنگل های حاشیه رودخانه، نقش حیاتی در حفظ اکوسیستم دارد، احیا و مدیریت آن برای پایداری عملکرد بوم سازگان ضروری است. در این جنگل ها، توزیع مکانی جانداران خاکزی و پوشش گیاهی به عنوان شاخص های مهم پایداری، تحت تاثیر عوامل متعددی قرار داشته و الگوی آنها دارای نوسانات بسیار است. در بررسی حاضر از نظریه فرکتال به منظور توصیف تغییرات مکانی تاج پوشش درختان و تنوع زیستی ماکروفون خاک در جنگل های حاشیه رودخانه مارون در استان خوزستان استفاده شده است. قطعه نمونه ها بر روی ترانسکت هایی با فاصله 100 متر از یکدیگر و عمود بر رودخانه برای جمع آوری ماکروفون خاک واقع شدند. فاصله قطعه نمونه های ماکروفون از یکدیگر 50 متر انتخاب گردید. سپس ماکروفون خاک در قطعه نمونه هایی با ابعاد 50 سانتی متر × 50 سانتی متر، در عمق 10- 0 سانتی متری خاک و به روش دستی جمع آوری شدند. شاخص های تنوع جانداران خاکزی شامل یکنواختی (شلدون)، تنوع (شانون) و غنا (منهنیک) محاسبه شدند. همچنین درصد تاج پوشش کل، تاج پوشش پده، گز و سریم، در قطعه نمونه هایی به ابعاد 5 متر × 5 متر مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که میزان ضریب تغییرات شاخص های تنوع زیستی جانداران خاکزی و تاج پوشش پده، گز و سریم، زیاد است. همچنین هیچ کدام از متغیرها، خودهمبستگی ندارند که در واقع تایید کننده عدم وجود ساختار مکانی مشخص آنهاست. بررسی نحوه پراکنش متغیرها نشان می دهد که نوسانات شدیدی در منطقه وجود دارد و تغییرات مکانی دارای ساختار و نظام مندی مشخصی نیست و مقدار بعد فرکتالی متغیرها نیز بالاست. در واقع با افزایش سطح مطالعاتی، تغییرات مکانی متغیرها با جزئیات بیشتری آشکار می شود.
    کلیدواژگان: بعد فرکتال، تنوع جانداران خاکزی، تاج پوشش، ساختار مکانی، خودهمبستگی
  • آرش آذری، زهرا زارعی*، زهرا حاجی بابایی صفحات 99-116
    بررسی جایگزینی سوخت های فسیلی با انرژی های پاک و تجدیدپذیر در جهان رو به گسترش است و بهره برداری از این منابع انرژی پایدار، به دلیل ضرورت های زیست محیطی و تنوع بخشیدن به منابع انرژی مورد استفاده، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، تعیین پتانسیل انرژی باد و بررسی موجودیت نقاط بهینه احتمالی، جهت بهره برداری از انرژی پایدار باد با استفاده از آمار ایستگاه های سینوپتیک استان همدان است. در این تحقیق، ابتدا داده های بلندمدت سه ساعته سمت و سرعت باد، در ایستگاه های سینوپتیک استان همدان در طی دوره آماری 5 ساله مورد ارزیابی قرار گرفت و گلباد سالانه در محل ایستگاه ها ترسیم شد. سپس توزیع های آماری مختلف برای برازش بر داده های باد مورد آزمون قرار گرفت و احتمال تجربی داده ها با استفاده از توزیع منتخب محاسبه گردید. نتایج نشان داد، در ایستگاه همدان توزیع ویبول و در ایستگاه های نوژه، نهاوند و تویسرکان توزیع گوسی معکوس بیشترین دقت را در پیش بینی احتمالات وقوع سرعت باد دارد؛ همچنین چگالی توان باد در حداکثر ارتفاع ممکن استفاده از توان باد، در ایستگاه های همدان، نوژه، نهاوند و تویسرکان به ترتیب 24/15، 7/21، 8/10 و 3/6 وات در هر مترمربع محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، هیچ کدام از ارقام به دست آمده در مقایسه با استانداردهای لازم جهت احداث نیروگاه بادی در حد مطلوب نیست. با توجه به تعداد ساعات وزش باد و همچنین درصد موجودیت باد لازم بین سرعت های راه اندازی و توقف توربین های بادی، بهره برداری از انرژی باد در هیچ کدام از ایستگاه های مورد بررسی مقرون به صرفه نبوده و توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: انرژی باد، توزیع های احتمالاتی، سرعت باد، توسعه پایدار، همدان
|
  • Aliasghar Pilehvar * Pages 1-16
    In the last few decades, minimizing spaces has been implemented by current government not only to facilitate planning of development but also to have more control on local-regional spaces. To achieve this goal, performing the strategy of country divisions has been included in government agenda. Present study aims at investigating and analyzing the government’s approach in country divisions as well as the effects on the regional-urban inequality in Northern Khorasan province. Therefore, not only quantitative models and statistical software but also analytic-descriptive method has been used to determinate the relationship between country divisions and regional-urban inequality in Northern Khorasan province. The criteria (including social, economic, hygienic and physical) were prioritized based on the level of importance. Then, several measurable indicators have been selected and tested. The findings indicate an inequality among cities, especially the significant gap that exists between Bojnourd and other cities of the regions. Using change variance (CV) model and marking Z of the cities in the region, it is determined that the Bojnourd city itself is placed in first rank according to 6 criterions out of 10 selected criterions. Moreover, there is a clear gap between Bojnourd with Z value equals to 8. 57. Second city of the region is Shirvan, with amount of Z equals to 3. 54. Thus, the findings reveal that the most significant influence of country divisions on the regional-urban space in Northern Khorasan was in 2004. These effects have been more obvious on the primary urban phenomenon. The research has been carried out using rank-size model showing that Bojnourd with its official-political function has strengthened its centrality and experienced the structural changes more tangible than other cities in the province.
    Keywords: Country Divisions, Inequality, Primary Urban, Northern Khorasan
  • Esmaeil Aghaeezadeh, Roohollah Ojee, Robabeh Mohammadzadeh Pages 17-33
    Polarization of land use in cities plays a significant role in the importance of the different city zoning. Administrative land uses can be identified as the effective uses in cities. Such land uses attempt to get located in expensive parts of cities from the very beginning step, but after locating they would turn into a factor to attract other Organizations. In addition, each one of key service organizations in cities attempt to do city zoning based on special standards which, in many cases, are overlapping and may cause some problems. Present research paper is determined to scrutinize the polarization of land uses in city and also the importance of overlapped areas of five organizations involved in developmental and management issues of Rasht (departments of power, gas, water and water waste, telecommunication and municipality). It is based on the importance of their organization applying their documentary and survey studies. Therefore, the required databases in GIS environment was created. Moreover, current situation of different city zoning was drawn and analyzed. After that, overlapped areas were identified and the available layer of administrative centers were provided using statistical block data of 2011. The data were compared with the layer of administrative overlapped zones. AHP method was used to rate the bureaus in overlapped zones. Besides, polarization of land uses was performed using Entropy model and ArcGIS software. The findings indicate that the centers of state government-governance, management of bank branches and justice department are considered to be more significant than other administrative centers. Furthermore, zones of 2, 3, 10, 17 and 35 have the most accumulated offices among other overlapped centers. Also, service land uses and municipality have the highest focus and state government-governance, while justice department and roads and urban development have the least focus among other administrative centers.
    Keywords: Overlapped Areas, Land Use Importance, Polarization, AHP, Rasht City
  • Naser Soltani *, Mirnajaf Mosavi, Glavezh Ahmadeghbal Pages 35-51
    Reliable water supply is one of the main challenges of this century. One of the ways of water supply is inter-basin water transfer schemes which can be useful in some cases and could save the destination basin. One of the projects, discussed recently, is water transfer project from Zab River basin to Urmia Lake. This study made an attempt to utilize the opinions of one hundred relevant experts and authorities to predict the positive and negative logistical consequences of this transfer in the basin of origin and destination by the statistical analysis of Multivariate linear regression. The results of linear regression model showed that due to the weight of standardized coefficients of the examined factors (B2), negative socio-cultural consequences of (0.328), negative economic consequences of (0.249), positive economic outcome of (0.216), negative environmental consequences of (0.210), negative political and security consequences of (0.174), positive environmental impact of (0.156), positive outcome of the political-security of (0.087), and the positive outcome of socio-cultural of (0.070), are the most possible consequences of transferring water from Zab to Urmia Lake respectively. According to experts, the interesting and significant point is that water transport in terms of environmental issues cannot save Urmia Lake and may act as an antidote. The results of structural equation modeling on each of the components of the implementation plan showed that among the positive consequences; environmental factors with the effect of (. 85), and among the negative consequences; socio-cultural factors with the effect of (1.10) have the highest impact on water transport.
    Keywords: Inter-Basin Water Transfer, The Consequences of for Water, Water Resources Management, Zab River, Lake Urmia
  • Mehdi Saghafi *, Moohamadali Moodaresi Pages 53-69
    The domain of wind erosion is wider than the other erosion processes, so the use of regional models is inevitable to estimate its intensity. The experimental models depend on components rated in defined ranges evaluating the amount of erosion. Different experiences and also variety of input components of the model lead to some inconsistency in the results, and decline the reliability of estimation. The aim of this study is to optimize the estimation of wind erosion in Birjand plain through removal and mitigation of the effects of different rating experiences. In this paper, the data obtained from the experimental model of Iranian Research Institute of Forest and Rangeland (IRIFR) are optimized using collective intelligence artificial bee colony algorithm. To achieve this purpose, after calculating the components of Iranian research institute of forest and rangeland model, the investigated area was divided into pixels of 200×200m. The pixels were located into 82 subdomains by using polar coordinates in order to decrease the computational time. Then optimization of bee colony algorithm was implemented in three steps: (1) the allocation process, (2) the investigation process and (3) conclusion process by the bees. Finally the pixels with greatest potential erosion were identified. About 49% of the area of wind erosion classes in IRIFR model moved to higher erosion classes in bee colony algorithm. Therefore bee colony algorithm is highly sensitive in the classification of wind erosion. The variance test of the erosion classes obtained by the two methods showed more reliability of bee colony results. The results showed the highest erosion rates occurred in the alluvial fan landforms and more than 90 percent of erosion centers are located in the pediment of geomorphologic unit.
    Keywords: Wind Erosion, Zone, Iranian Research Institute of Forest, Rangeland Model, Optimization Algorithm, Artificial Bee Colony, Birjand plain
  • Davood Jamini *, Amirali Zolfaghari, Zahra Nasrabadi, Shadi Ghoobadi Pages 71-87
    Despite the crucial role of rural areas in producing raw materials, there have always been a number of serious problems bothering this community. Unfortunately, environmental challenges have been affecting different aspects of rural life having the ability to destroy their life. The present qualitative study focuses on environmental challenges of Bdrabad (Located in the Rawansar township in Kermanshah Province) trying to identify the effects of these challenges. was selected people in the study Purposive sampling and needed information Were collected through In-depth interview and The focus groups in two steps (First, identify environmental challenges and secondly, Identify the effects of environmental challenges to the villagers). For data collection, at first, some meeting groups were arranged (5 focus groups with 6 to 9), then there were 19 direct observations and 14 individual interviews. Moreover, as the second step, there were 15 direct observations and 17 individual interviews. 3 centered groups with 6 to 11 participants per group. Grounded theory method was applied to analyze the data. The results showed that the most important environmental challenges in the village of Bdrabad are considered as destruction of meadows, reduced water resources, the disappearance of wildlife, garbage and waste, air pollution, soil erosion, the destruction of forest trees, problems arising from the use of pesticides and chemical fertilizers and infrastructure management problems. The findings also revealed that the most important effects of environmental challenges to the rural area are regarded loss of livestock and poultry, economic challenges, threaten food security, challenges relating to employment, changes in cropping pattern and psychological challenges and health.
    Keywords: Sustainable Development, Village, Environmental Challenges, Bdrabad Village
  • Shaieste Gholami *, Ehsan Sayad, Hamid Taleshi Pages 89-98
    Spatial distribution of soil macro-fauna and vegetation are controlled by several parameters. Distribution pattern of these variables have many variations. In current study, auto-correlation function and fractal theory were used to evaluate spatial variability of tree canopy and soil macro fauna diversity in Riparian Forest of Maroon River in Khuzestan. In this research, soil macro fauna were sampled using 175 sampling point along parallel transects (perpendicular to the river). The distance between transects was 100 m. We considered the distance between samples as 50 m. soil macro fauna was extracted from 50 cm×50 cm×10 cm soil monolith by hand-sorting procedure. Evenness (Sheldon index), richness (Menhinick index) and diversity (Shannon H’ index) were determined in each sample. Tree canopy was measured in 5* 5 plots. The results showed that none of the variables had autocorrelation confirming lack of their significant spatial structure. The study of distribution and fractal behavior of variables showed intensive variability in the study area and spatial variability did not have remarkable structure. Fractal dimension of both variables also were high.
    Keywords: Fractal Dimension, Soil Macro Fauna Diversity, Canopy, Spatial Structure, Autocorrelation
  • Arash Azari, Zahra Zarei *, Zahra Hajibabaei Pages 99-116
    The study of replacing fossil fuels with clean and renewable energies is growing over the world and exploitation of these sustainable energy sources is of special importance due to environmental necessities and diversify the sources of energy used. The present study aimed to determine wind energy potential and check if there are any possible optimal locations in order to exploit sustainable wind energy using statistics of synoptic stations in Hamadan province. In this study, initially, three-hour long-term data of wind speed and direction were evaluated using the synoptic stations statistics in Hamedan province during a five-year period. Then, Annual Wind Rose graph was drawn. After that, different distributions were tested for fitting wind data. Experimental probability of data was calculated using selected distribution. The results showed that in Hamedan station, Weibull and in Nojeh, Nahavand and Tuyserkan stations, inverse Gaussian distribution are the most accurate distributions in predicting the possibilities of wind speed. Also the wind power density at the maximum possible height for using wind power was calculated 15.24, 21.7, 10.8 and 6.3 watts per square meter in Hamadan, Nojeh, Skinheads and Tuyserkan stations respectively. According to the results, none of the obtained figures is desirable compared with the necessary standards for constructing wind power plants. Due to the number of wind blowing hours and necessary wind existence percentage between start and stop speeds of wind turbines, wind energy exploitation in of the surveyed stations is not cost-effective, therefore, they are not recommended
    Keywords: Wind Energy, Probability Distributions, Wind Speed, Sustainable Development, Hamedan