فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 21 (زمستان 1395)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 21 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا دربان آستانه*، محمدرضا رضوانی، مریم سعادتمندی، فاطمه محمدزاده لاریجانی صفحات 1-15
    نظر به اهمیت نقش گردشگری در بهبود جو روانی و سلامت بهداشت و روان جامعه، در این مطالعه سعی بر این است که راهکارهای توسعه گردشگری اجتماعی (حمایتی) در شهر تهران برای فراهم آوردن شرایط جهت بهره مندی تمامی اقشار از گردشگری، مورد بررسی قرار گیرد. حجم نمونه آماری 141 نفر از فعالان حوزه گردشگری شهرستان تهران هستند که به روش نمونه گیری گلوله برفی و قضاوتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. روایی صوری پرسشنامه به کمک اساتید و در مرحله پیش آزمون بررسی تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، 73/0 محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. به منظور ارزیابی وضع موجود از مدل استراتژیک سوات استفاده شد. نتایج نشان می دهد بیش از 82% از خدمات گردشگری دارای ماهیت تجاری است و کمتر از 18% گردشگری حمایتی مورد توجه فعالان گردشگری قرار گرفته است. نتایج تحلیل سوات، امتیاز عوامل داخلی 018/2 و عوامل خارجی 418/2 را نشان داد و براین اساس، راهبرد اصلی پژوهش، تدافعی است. در مرحله بعد، برای اولویت بندی راهبردهای تدافعی، راهبردهای پیشنهادی در اختیار 30 کارشناس بخش گردشگری قرار گرفت و با استفاده از تکنیکپرامیتهتجزیه و تحلیل و اولویت بندی شدند. نتایج مدل پرامیته نشان داد راهبردهای ارائه تسهیلات و اعتبارات زیرساختی با امتیاز 32/0، تشکیل واحد تخصصی با امتیاز 28/0 و افزایش نقش دولت در توسعه گردشگری حمایتی با امتیاز 28/0 مهم ترین راهبرد های شناسایی شده محسوب می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری اجتماعی (حمایتی)، گردشگران کم توان، گردشگری ارزان، شهرستان تهران
  • عقیل مددی، عطا غفاری گیلانده، الناز پیروزی* صفحات 17-33
    مخروط های واریزه ای نوعی از حرکت دامنه ای، به ویژه در مناطق کوهستانی می باشند که خیلی سریع حرکت می کنند و بسیار خطرناک هستند. در حوضه آبریز آق لاقان چای به سبب وجود سنگ های آتشفشانی هوازده، توپوگرافی کوهستانی، حاکمیت شرایط اقلیمی با نوسان دمای بالا و تعداد روز یخبندان زیاد و عملکرد نیروهای زمین ساختی مخروط های واریزه ایو دامنه های تالوسی از حرکات توده ای بسیار فعال هستند؛ لذا، یکی از مهم ترین عوامل در بالابردن توان رسوب دهی آبراهه ها در منطقه مخروط های واریزه ایو دامنه های تالوسی هستند. وقوع این پدیده هرساله منجر به فرسایش شدید خاک و پرشدن مخزن سد یامچی واقع در پایین دست حوضه می شود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی و پهنه بندی مخروط های واریزه ای و دامنه های تالوسی است. در این مطالعه، ابتدا با بررسی های میدانی و مطالعه منابع، یازده عامل به عنوان عوامل موثر برای ایجاد مخروط های واریزه ای و دامنه های تالوسی در منطقه شناسایی شدند. این عوامل شامل شیب، جهت شیب، لیتولوژی، فاصله از جاده، فاصله از آبراهه، فاصله از گسل، بارش، تعداد روزهای یخبندان، نوسان دما، کاربری اراضی و خاک است؛ سپس لایه های اطلاعاتی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. تحلیل نهایی با استفاده از روش ویکور به عنوان یکی از روش های تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره انجام شد. در نهایت نقشه پهنه بندی در 5 طبقه بسیار پرخطر تا بسیار کم خطر تهیه شد. با توجه به نقشه پهنه بندی به ترتیب 72/2761 و 30/7854 هکتار از مساحت حوضه در دو طبقه بسیار پرخطر و پرخطر قرار دارند. اغلب نواحی دارای خطر زیاد و بسیارزیاد، در سازندهای آتشفشانی هوازده، شیب های بین 35%-30%، دامنه هایی با پوشش گیاهی کم و مشرف بر دره ها قرار دارند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، مخروط های واریزه ای، دامنه های تالوسی، آق لاقان چای، کوه سبلان
  • غلامرضا سبزقبایی *، سولماز دشتی، کاوه جعفرزاده، مژگان بزم آرا بلشتی صفحات 35-50
    نظارت بر الگوهای فضایی و زمانی از رشد و توسعه شهری و شناسایی عوامل آن برای برنامه ریزی شهری و توسعه پایدار به ویژه در کشورهای درحال توسعه بسیار ضروری است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی تغییرات زمانی - مکانی الگوهای استفاده از زمین در کرمانشاه به عنوان اهرم کنترل این تغییرات نسبت تحولات آینده این شهراست. برای تولید نقشه کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای لندست 8 و 7 سنجنده OLI و ETM+ مربوط به سال های 1991 و 2016 استفاده شد که پس از انجام پردازش و پیش پردازش های لازم، نقشه کاربری اراضی تهیه گردید و نقشه های رستری وارد نرم افزار فراگست شد؛ سپس تجزیه و تحلیل از الگوهای سیمای سرزمین، در قالب رویکرد چشم انداز محیط زیستی با استفاده از معیارهای فضایی (متریک های سیمای سرزمین) انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که مساحت کاربری مسکونی طی دوره مورد مطالعه به میزان 3304 هکتار افزایش داشته است. بیشتر مقدار کاهش نیز مربوط به کاربری بایر و بدون پوشش یعنی 2492 هکتار است؛ همچنین با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل متریک های سیمای سرزمین کاربری مسکونی در متریک های درصد از سیما، مجموع حاشیه، تراکم حاشیه، شاخص بزرگترین لکه، تعداد لکه ها و تراکم لکه ها روندی افزایشی داشته است. کاربری کشاورزی در سه متریک میانگین اندازه لکه به میزان 81/42 هکتار، میانگین شاخص شکل به میزان 03/0 و میانگین فاصله اقلیدسی نزدیک ترین همسایه به میزان 48/10 متر افزایش داشته است. کاربری بایر و بدون پوشش فقط در متریک های شاخص شکل سیما، تراکم حاشیه، مجموع حاشیه و میانگین اندازه لکه افزایش داشته است. پوشش درختی هم در پنج متریک (شاخص شکل سیما، تعداد لکه ها، تراکم لکه ها و پراکندگی نسبی) افزایش داشته و در سایر متریک ها روند کاهشی داشته است. پهنه آبی نیز فقط در متریک مجموع لبه و مرز به میزان 81870 متر افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: چشم انداز شهری، توسعه شهرنشینی، متریک، سیمای سرزمین، کرمانشاه
  • جعفر معصوم پور *، مرتضی میری، سجاد باقری سیدشکری صفحات 51-65
    مناطق کوهستانی زاگرس چین خورده (حوضه الوند) و زاگرس مرتفع (حوضه قره سو) در استان کرمانشاه دارای آبخوان های کارستی متعددی بوده که توسط چشمه های کارستی تخلیه می گردند. این آبخوان ها، منبع اصلی تامین آب جوامع انسانی، اکوسیستم های حوضه ها و تامین کننده جریان پایه رودخانه های الوند و قره سو بوده و نقش حیاتی در پایداری محیط، استمرار و شکل گیری مدنیت در مناطق مورد مطالعه دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر ویژگی های کمی و رژیم آبدهی چشمه ها است. بدین منظور، ترکیبی از روش های آماری و مدل سازی استفاده شد. داده های مورد استفاده شامل بارش و دبی ایستگاه های وزارت نیرو، داده های بارش، پارامترهای دمایی، رطوبت نسبی و تابش خورشید برای ایستگاه های همدید و همچنین داده های طولانی مدت GPCC است. نتایج آنالیز خودهمبستگی نشان داد در زاگرس مرتفع به جز چشمه یاوری، دبی سایر چشمه های کارستی به بارش وابستگی زیادی دارند. در مقابل، چشمه های زاگرس چین خورده وابستگی کمتری به بارش دارند، در این زون تنها دبی چشمه های ماراب و ریجاب به بارش وابستگی بالایی دارند. بررسی شرایط اقلیمی ایستگاه های همدیدی نماینده هر زون نشان داد اقلیم منطقه طی دوره 2014-1986 تغییرات قابل توجهی یافته و شرایط خشکی منطقه شدت بیشتری پیدا کرده است، به طوری که بررسی داده های بارش ایستگاه ها و داده های شبکه ای نشان دهنده کاهش بارش و افزایش خشکسالی های متمادی و دوره ای در دو زون مورد بحث است. در مقابل، شرایط حرارتی از روند افزایشی معنی داری برخوردار شده است. بیشترین کاهش رطوبت و افزایش دمای منطقه از اواخر دهه 1990 قابل مشاهده است. بررسی شرایط کمی و کیفی چشمه های منطقه در ارتباط با تغییرات اقلیمی، بیانگر تغییرات قابل توجه آنها است، زیرا آبدهی چشمه های مورد مطالعه در دو دهه گذشته به تبعیت از روند منفی بارش، دارای روند کاهشی بوده اند. خشکسالی های شدید و کاهش بارش بدون تاخیر زمانی سبب کاهش آبدهی چشمه های کارستی منطقه مورد مطالعه شده اند. ویژگی های کیفی چشمه های مورد مطالعه نیز تغییر کرده است که بیشتر تابع حجم آب ورودی به آبخوان بوده و رابطه معنی داری با نوسانات بارشی ندارد.
    کلیدواژگان: بارش، روند، خشکسالی، داده های شبکه ای، چشمه های کارستی
  • نرگس محمدی، کامران شایسته*، علیرضا ایلدرمی، کبری مل حسینی دارانی صفحات 67-79
    امروزه حرکت به سمت پایداری در جوامع با سطوح مختلف مدیریت و تکنولوژی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. داشتن شهری پایدار و سالم، برنامه ریزان، تصمیم گیرندگان و متخصصین را واداشته است تا به دنبال یافتن شاخص هایی باشند که بتوان با استفاده از آنها ظرفیت جوامع شهری را به منظور سوق دادن آنها به سمت پایداری مورد بررسی قرار داد. شاخص ردپای بوم شناختی در زمینه ارزیابی جوامع شهری در سطح آموزشی و اجتماعی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این پژوهش سعی بر آن شد تا با استفاده از شاخص ردپای بوم شناختی، ظرفیت برد شهر سنندج در سال 1393 مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان داد که سرانه ردپای بوم شناختی این شهر، برای بخش های مسکن، حمل ونقل و غذا، 43/1 هکتار جهانی است که کمتر از سرانه ردپای ملی (7/2 هکتار جهانی) می باشد. بیشترین میزان ردپای بوم شناختی مربوط به بخش مسکن با 5/371923 هکتار جهانی (سرانه 99/0) و کمترین میزان مربوط به ردپای بوم شناختی غذا با 917/382 هکتار جهانی (سرانه 001/0) است. ظرفیت زیستی برای شهر سنندج، 38/0 هکتار جهانی به دست آمد که نشان دهنده کمبود اکولوژیکی در این شهر است و شهر را به سمت ناپایداری پیش می برد؛ همچنین تلاش شد تا امنیت اکولوژیکی شهر با استفاده از شاخص های فشار تولید، فشار مصرف و شاخص توزیع ردپای بوم شناختی مورد بررسی قرار گیرد که در نهایت نتایج حاکی از آن است که به دلیل بیشتربودن فشار تولید (96/14) نسبت به فشار مصرف (71/3)، شاخص توزیع ردپای بوم شناختی (03/3)، مثبت بوده و شهر سنندج را از نظر امنیت اکولوژیکی در دسته بسیار خطرناک قرار داده و آینده شهر نگران کننده است.
    کلیدواژگان: رردپای بوم شناختی، پایداری، ظرفیت زیستی، هکتار جهانی
  • شایسته غلامی* صفحات 81-90
    شناخت الگوی مکانی درختان جنگلی در طراحی الگوی مدیریتی مناسب برای حفاظت و احیای توده های جنگلی نقش موثری دارد. این پژوهش، با هدف تجزیه و تحلیل الگوی پراکنش درختان در پناهگاه حیات وحش کرخه (بخشی از جنگل های حاشیه رودخانه کرخه)، بررسی میزان تغییرپذیری و الگوی تغییرات آنها نسبت به فاصله از رودخانه، انجام گرفت. تعداد پایه های درختان پده، گز و درختچه سریم در 117 قطعه نمونه، روی ترانسکت هایی موازی با فاصله 500 متر از یکدیگر و عمود بر رودخانه شمارش شدند. سپس با استفاده از روش های زمین آماری الگوی پراکنش آنها مورد تحلیل قرار گرفت. واریوگرام تعداد گونه های پده و سریم با مدل کروی، گز و کل گونه ها با مدل نمایی مطابقت داشته و وجود همبستگی مکانی را نشان دادند. دامنه تاثیر واریوگرام گز 186 متر، پده 362 متر، سریم 749 متر و تعداد کل گونه ها 208 متر است. نقشه های کریجینگ نیز نشان دادند که گونه های موجود دارای همبستگی مکانی هستند. بیشترین پراکنش گونه ها نزدیک رودخانه بوده و با دورشدن از رودخانه، تعداد هر سه گونه کاهش می یابد. این موضوع، اهمیت مدیریت و حفاظت جنگل های حاشیه رودخانه و جلوگیری از تخریب و کاهش مرز پوشش جنگلی را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، درختان، جنگل های حاشیه رودخانه، پایداری، واریوگرام، کریجینگ
  • عاطفه صداقتی *، شهلا درتومی صفحات 91-108
    خصوصیات بصری، سهم مهمی در هویت ناحیه و حس مکان دارد؛ به گونه ای که به لذت بردن مردم از محیط طبیعی و مصنوع اطراف کمک می کند و سبب جذب سرمایه گذاری و پیشرفت های اجتماعی - اقتصادی منطقه و نیز جذب گردشگران و تمایل آنها به بازگشت دوباره به محیط می شود. مشاهده منظر و ادراک آن توسط انسان، نقش مهمی در ادراک و شناخت وی از محیط دارد. هدف پژوهش، ارزیابی کیفیت بصری مناظر موجود در مسیرهای اصلی منتهی به شهر بجنورد و سطح بندی آنها بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها تلفیقی از رهیافت ادراکی ارزیابی کیفیت بصری مناظر و روش ارزیابی میزان ادراک آن استفاده شده است. ابتدا تمامی مسیرهای اصلی منتهی به شهر بجنورد با به کارگیری ابزارهایی از جمله مکان یاب، قطب نما، نقشه راه های شهرستان بجنورد و دوربین عکاسی، مورد بررسی میدانی قرار گرفت. در مجموع تعداد 129 عکس از نقاط ایست مختلف در سه مسیر اصلی منتخب منتهی به شهر بجنورد، جهت بررسی ادراک بصری مناظر گرفته شد که از این تعداد، 24 عکس برای بررسی نهایی برگزیده شد. شاخص های اصلی بررسی مناظر شامل 6 شاخص «موقعیت بیننده»، «فاصله دید»، «ترکیب منظره»، «شکنندگی بصری»، «حرکت چشم بیننده» و «بهترین جهت دید» در 17 حالت، در نظر گرفته شده اند. طبق یافته ها، مسیر شماره 1 با دارا بودن بیشترین نقاط دید در زیر پای بیننده و کمترین میزان شکنندگی بصری حائز کیفیت ادراکی متمایز از سایر مسیرهای مورد بررسی است؛ همچنین نتایج میزان ادراک منظر نشان می دهد که مسیر یک به واسطه مقدار محاسبه شده عامل P (میزان ادراک منظری که گردشگر از تمامی مناظر قابل رویت در یک مکان دریافت می کند)، در سطح اول، قرار می گیرد. در خاتمه، تحلیل کیفی و ترسیم ضرباهنگ میزان ادراک منظر در سه مسیر، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت بصری، میزان ادراک مناظر، بجنورد
|
  • Alireza Darbanastaneh *, Moohamadreza Rezvani, Maryam Saadatmandi, Fatemeh Moohamadzadeh Pages 1-15
    Tourism plays an important role at improving community mental health. Present study aims to study the strategies to improve social tourism in Teheran in order to provide suitable conditions for the benefit all people. The sample size is 141 including active tourism participants of Tehran county which were selected through snowball sampling and judgmental. The data collection tool is questionnaire. Validity of the questionnaire was proved by the experts. Besides, reliability of the questionnaire was proved by using Cronbach's alpha (0.73). SWOT model Strategic was used in order to evaluate the present condition. The results show that social tourism situation in the region has not a good situation. SWOT analysis results showed that distinction of internal factors is equal 2.018 and the distinction of external factors is equal to 2.418. Although appropriate strategies and high priorities have placed in defensive strategies, there are some suggested strategies in every four groups including defensive, aggressive, review and diversity. At the end to get priority among defensive strategies for future planning, suggested strategies were given to 30 experts in tourism sector using PROMETHEE techniques. The results of Promethee model showed that providing infrastructure and funds facilities with a score of 0.32, the formation of specialized office with a score of 0.28 and increase the government's role in development of social tourism with a score of0.28, are the most important strategies that have been identified.
    Keywords: Social Tourism (Support), Low-Power Tourists, Cheap Tourism, Tehran
  • Aghil Madadi, Ata Gafari, Elnaz Piroozi * Pages 17-33
    Debris cones are the form of slope materials, especially in mountainous areas that were streak rapid and dangerous. Because of existence more weathered volcanic rocks, mountainous topography; climatic conditions with high temperature fluctuating and large number of frost days and tectonic forces activity, Aghlaghan basin have greater potential for Debris cones and Talus slopes mass movement is very active. Therefore, Debris cones and Talus slopes are considered as the most important factors in enhancing the sedimentation in rivers. The occurrence of these phenomena every year, leads to severe soil erosion and filling Yamchi dam, in the lower part of basin. The purpose of this study is the assessment and zonation of Debris cones and Talus slopes. In this study, at first, we investigated eleven Debris cones and Talus slopes risk factors in the region. These factors are: slope, aspect, lithology, distance from roads, distance from drainage, distance from fault, rainfall, number of frost days, temperature fluctuating, land use and soil. Then data layers were prepared by GIS. Analysis and modeling was performed by using the Vikor model as one of the multi-criteria decision analysis. Eventually zoning map was prepared on 5 classes very high to very low risky. According to zoning map, 2761.72 and 7854.30 hectares of area located in categories of very risky and high risk, respectively. Most risk areas are located in the weathered volcanic formations, between 35 to 30 percent slopes, slopes with low vegetation and overlooking the valley.
    Keywords: Zonation, Debris Cones, Talus Slopes, Aghlaghan Chay, Sabalan Mountain
  • Gholam Reza Sabzghabaei *, Soolmaz Dashti, Kaveh Jafarzadeh, Mojgan Bazmara Baleshti Pages 35-50
    It is essential to monitor the spatial and temporal patterns of urban development and identify factors to urban planning and sustainable development, especially in developing countries. The main purpose of this study was to identify the spatio-temporal changes in Kermanshah land-use patterns as a lever, control the changes of future developments the city. To produce a land use map from satellite images Landsat 7 and 8 sensors OLI and ETM Related to 1991 and 2016 were used. After processing and pre-processing, necessary land use map was prepared and maps Enter were FRAGSTATS 4.2 software. The analysis of landscape patterns was done based on landscape ecology approach using spatial criteria (landscape metrics). The results showed that during the period studied residential area of 3304 hectares has been increased. More reduction amount is related to the user without covering 2492 hectares. Also, according to the results of the analysis metrics landscape has an increasein Residential User Metrics PLAND, NP, PD, LPI, TE. Farmer User has an increase in three Metrics MPS To the) 42/81 Hectare (, Shape- MN to the (0/03 Hectare) and ENN-MN to the (10/48 Hectare).Users without coverage has an increase Only Metrics MPS, TE, ED, LSI and Shape-MN. Tree cover in the five Metrics) NP, PD, LSI, IJI) increases while other metrics have decreased. The blue zone has increased only metric TE to the 81870 Meter.
    Keywords: Urban Landscape, Development of Urbanization, Metrics, Landscape, Kermanshah
  • Jafar Masoompour *, Morteza Miri, Sajjad Baghriseedshekri Pages 51-65
    Mountainous regions of Folded Zagros (karst basin of Alvand) and High Zagros in Kermanshah have various karst aquifers which are discharged by karst springs. The aforesaid aquifers are considered as the main source providing drinking water of human communities, the ecosystems of the basins, and basic current of Alvand and Qaresou Rivers. Moreover, they have a vital role in the sustainability, continuity, and formation of urbanization in the studying area. The present study aims to investigate the effects of climatic changes on quantitative features and not only the present but the future discharge diet of the springs. In the present research, hydrodynamic method (Mangin method and time series) and hydro-chemical method (graphic method, ionic and saturation ratios) are used to evaluate karst system feature of the index aquifers. The findings show that karst geomorphology in High Zagros is more developed than the zone of Folded Zagros. Besides, the findings from hydrodynamic and hydro-chemical methods of the aquifers prove different development of karst systems and different hydrodynamic and hydro-chemical behavior of the aquifers. Comparing the findings from hydrodynamic and hydro-chemical methods and surface karst developments, it turns out that karst geomorphology has a firm effect on qualitative and quantitative features of the studying aquifers. Furthermore, studying the precipitation process of the region during the last decades reveals a decreasing process of precipitation and the occurrence of numerous droughts during last two decades leading to a decreasing process of discharge process of the springs. Predicting climatic changes of the regions in future indicates that there is a decreasing process of precipitation and changes affecting discharge diet of karst springs. Moreover, predicting annual discharge of the studying springs during next decade shows a considerable decrease of the spring discharge. The output of climatic models demonstrates that not only the discharge decrease, but also the periodic movement of over-hydration to cold season and the decrease of base discharge in hot period of year are regarded as the other climatic factors on the studying karst springs. Moreover, the difference of surface karst morphology and the rate of development of karst system lead to different hydrodynamic behavior of aquifers against precipitation fluctuations and climatic changes. Besides, qualitative features of the studying water have a significant relationship with the input water volume entering the aquifer and has no relationship with precipitation fluctuations.
    Keywords: Precipitation, Process, Drought, Network Data, Karst Springs
  • Narges Mohmadai, Kamran Shaesteh*, Alireza Eldrami, Kobra Melhossainidarani Pages 67-79
    Nowadays, moving towards sustainability is highly considered in different societies with different levels of technology and management. In order to have a stable and healthy city, planners, decision makers and experts have tried to seek indices, by which the urban communities’ capacity towards sustainability could be examined. In this context, the use of ecological footprint indicator in assessing urban carrying capacity has attracted so much attention in educational and scientific context. The present study attempted to investigate carrying capacity of Sanandaj in 2014 using ecological footprint indicator. The results showed that per capita ecological footprint of the city, for housing, transportation and food is 1.43 hectares which is less than the national per capita footprint (2.7 global hectares). The most and least parts of the ecological footprint belong to housing sector with 371923.5 global hectare (0.99 ha per capita) and to food sector with 382.917 global hectare (per capita 0.001) respectively. The bio-capacity of Sanandaj was 0.38 global hectares during this period that indicates the ecological deficit and an upcoming instability in this city. Also in this study it was tried to examine the ecological security in Sanandaj using pressure indicators of production, consumption and distribution of ecological footprint and it was revealed that due to the higher rate of production pressure (14.96) to consuming pressure (3.71), Ecological Footprint distribution index (3.03), was positive and showed that the city of Sanandaj is in a very dangerous state in terms of ecological security and would have a worrying condition in the future.
    Keywords: Ecological Footprint, Sustainability, Bio-capacity, Global Hectare
  • Shaieste Gholami * Pages 81-90
    Analysis of the spatial pattern is an important element for the optimum management and having knowledge about ecosystem function. This study was conducted to analyze the spatial pattern of trees and shrub in the riparian forest landscape of Karkhe, also for assessment of their spatial variability regarding the distance from the river. The number of trees and shrubs were sampled using 117 plot (20m × 20 m) along parallel transects (perpendicular to the river). The distance between transects was 500 m. The variograms of Populus euphratica and Lycium shawii were spherical. Tamarix sp. and total of them were exponential. All revealed the presence of spatial autocorrelation. The range of influence was 186 m for Tamarix sp., 362 m for Populus euphratica, 749 m for Lycium shawii and 208 for total. The kriging maps showed spatial variability of them. The spatial pattern of species total and Tamarix sp. are similar that was shown in correlation. So Tamarix sp. is a major part of this forest. Populus euphratica is replacing with Lycium shawii. Also the higher distribution is nearby river for all trees and shrub.
    Keywords: Spatial Pattern, Trees, Riparian Forests, Sustainability, Variogram, Kriging
  • Atefeh Sedagati *, Shala Dartoomi Pages 91-108
    Visual characteristics have an important contribution to the region's identity and sense of place. It helps people enjoy the nature, built environment, cause investment attraction, socio-economic development of the region and attract tourists and their desire to return to the environment. Finding landscape and its perception by humans, plays an important role in the perception and his knowledge of the environment. The aim of the study is to evaluate the visual quality of landscapes in the main routes leading to Bojnord city and ranking them. In order to analyze the data, compilation of conceptual approaches to evaluate the perception of landscape and visual quality assessment method (LPD) is used. First, all major routes leading to Bojnord city were investigated through field studies using tools such as GPS, compass, maps of city and photography. Total 129 photographs, from different checkpoints in the three main routes leading to the city, were taken to study the visual perception of landscapes and 24 photos were chosen for final review. The main indicators, including six items of "the position of the viewer", "distance vision", "landscape composition", "visual fragility", "the eye of the beholder" and "Best to see", in 17states, have been considered. According to the findings, route number one, with the highest points of view, under the viewer's feet and the lowest visual fragility, has a distinct perceptual quality from the other studied paths. The results of LPD method, show that this route, by the calculated of "P" (tourist's perception of perspective that is visible from all the sights in one place), is in the first level. Finally, qualitative analysis and perspective drawing of landscape perception rhythm in three directions, is provided.
    Keywords: Evaluation, Visual Quality, the Perception of Landscapes, Bojnord