فهرست مطالب

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین صمدی میارکلایی*، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 1-12
    کارآفرینی سازمانی فرآیندی است که طی آن سازمان ها، فرصت های رشد و توسعه را تشخیص داده و با نوآوری و تخصیص مجدد منابع، ارزش های جدیدی را برای مشتریان ایجاد می کنند. در این میان شاخص های ساختاری از عوامل مهم حیاتی مؤثر جهت توسعه فرآیند کارآفرینی سازمانی
    می باشند. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی شاخص های ساختاری مؤثر بر فرآیند کارآفرینی سازمانی در اداره کل شیلات استان مازندران می باشد. روش این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق کارشناسان و خبرگان اداره کل شیلات استان مازندران می باشند. در پژوهش حاضر پس از مطالعه ادبیات تحقیق، عوامل ساختاری مؤثر بر فرآیند کارآفرینی سازمانی شناسایی گردید. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های دلفی و مقایسات زوجی جمع آوری و با استفاده از روش دلفی فازی و فرآیند تحلیل سلسله مراتب گروهی- فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل نظرات کارشناسان و خبرگان نشان داد که از بین 16 شاخص در نظر گرفته براساس ادبیات پژوهش، تنها هفت شاخص مؤثر بر فرآیند کارآفرینی شناخته شد. در ادامه با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی
    رتبه بندی شاخص ها مشخص شد: ساختار سازمانی (507/0) ؛ استراتژی سازمانی (279/0) ؛ سیستم های پاداش (110/0) ؛ راهبردها و سیاست های سازمانی (071/0) ؛ سیستم منابع انسانی (020/0) ؛ سیستم مالی سازمان (010/0) و سیستم منابع اطلاعاتی (004/0). باتوجه به نتایج مدیران سازمان باید با ایجاد ساختاری پویا و منعطف در سازمان، جهت توسعه خلاقیت، نوآوری و در نهایت کارآفرینی گام برداشته و در جهت دست یابی به یک چشم انداز استراتژیک کارآفرینانه قوی و مشترک میان مدیران و کارکنان بکوشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، شیلات استان مازندران، دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • مژگان خوش مرام *، کیومرث زرافشانی، علی اصغر میرک زاده، امیرحسین علی بیگی صفحات 13-19
    اگر چه موضوع تلاطم های شخصی در ادبیات کارآفرینی و خلاقیت تا حدود زیادی مغفول مانده است اما صاحب نظران از آن به عنوان عاملی برای سرمایه گذاری جدید، شکل گیری نیت راه اندازی کسب و کارهای جدید و تشخیص فرصت یاد کرده اند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف واکاوی نقش تلاطم های شخصی در تشخیص فرصت های کارآفرینانۀ کشاورزی در استان کرمانشاه انجام شد. جامعۀ آماری این پژوهش شامل کلیۀ کارآفرینان بخش کشاورزی استان کرمانشاه در سال 1394 بوده است. که به روش تصادفی ساده تعداد 102 نفر از آن ها برای انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسش نامۀ محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن با استفاده از پانل متخصصان و روش کودر- ریچاردسون به تایید رسید. نتایج پژوهش نشان داد که کارآفرینان مورد مطالعه، فرصت های کارآفرینی موجود در بخش کشاورزی را به درستی و موفقیت آمیز شناسایی نموده اند؛ چرا که در سطح بالایی امکان پذیری، تناسب و مطلوبیت آن را مورد بررسی قرار داده بودند. افزون بر این، یافته های پژوهش بیانگر آن بود که از میان کلیۀ کارآفرینان کشاورزی مورد مطالعه تنها 3/37 درصد از آنان تا پیش از راه اندازی کسب و کار کارآفرینانه و تشخیص فرصت کارآفرینی کشاورزی در زندگی شخصی خود با تلاطم ها و وقایع ناخوشایندی مواجه شده بودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که تلاطم های شخصی قادر به تبیین 18 درصد از تغییرات واریانس تشخیص فرصت های کارآفرینی در بخش کشاورزی استان کرمانشاه می باشد. دستاورد اصلی این مطالعه، تشویق سیاست گذاران، برنامه ریزان و مدیران به منظور ایجاد حس خودباوری در روستاییان و کشاورزان برای بهره گیری از پتانسیل های عظیم بخش کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: امکان پذیری فرصت، مطلوبیت فرصت، کارآفرینی کشاورزی، اقدامات کارآفرینانه
  • محمد مهدی مردانشاهی * صفحات 20-29
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نیازهای آموزشی باغداران مرکبات در جهت توسعه کسب و کار صورت پذیرفت. جامعه آماری شامل 98 باغدار شهرستان ساری، در سال 1396 بودند که دارای حداقل یک هکتار باغ مرکبات بوده و در هیچ دوره آموزشی شرکت نکرده بودند که کلیه آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه مبتنی بر الگوی نیاز سنجی بوریج بود که روایی آن با کسب نظر استادان دانشگاه و کارشناسان مربوطه و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (86/0) تائید گردید. نتایج نشان داد که موضوعاتی نظیر آشنایی با اصول انتخاب رقم مرکبات، روش های تامین مالی، قابلیت های کسب و کارهای اینترنتی، عناصر غذایی خاک، اصول مبارزه بیولوژیک، اصول کشت ارگانیگ، قوانین و مقررات تجارت و کسب و کار و مقررات بیمه ای، در بالاترین اولویت قرار گرفتند. لذا پیشنهاد می گردد دوره های آموزشی کاربردی متناسب با نیازهای آموزشی مذکور باغداران مرکبات اجرا گردد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، باغداران مرکبات، مدل نیازسنجی بوریچ، کسب و کار
  • رضا مظهری، محسن محمدی خیاره*، مسعود خیراندیش، معصومه جهانبخش رستمی صفحات 30-38
    کارآفرینان موتور محرکه توسعه اقتصادی می باشند که در توسعه کشاورزی و بالاخص توسعه و پیشرفت در مناطق روستایی جایگاه ویژه ای دارند. به همین دلیل، یکی از مهم ترین این استراتژی ها که در دهه های اخیر بسیاری از کشورها به منظور توسعه در مناطق روستایی بکار گرفته اند توسعه کارآفرینی کشاورزی می باشد. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت بندی عوامل مؤثر بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی شهر رستمکلا می باشد. روش تحقیق این پژوهش کتابخانه ای و میدانی بوده و شاخص ها و داده های آماری لازم از طریق پرسش نامه، جمع آوری گردید. جامعه آماری شامل کشاورزان نمونه و کارآفرین دهستان کوهستان و نمونه آماری تحقیق، 150 نفر از سرپرستان خانوارهای منطقه مورد مطالعه در سال 1395، از طریق روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند. نتایج بیانگر این است که شاخص عوامل اجتماعی با میانگین رتبه ای 84/2، مؤثرترین و شاخص عوامل محیطی با میانگین رتبه ای 93/1، کم اثر ترین عامل در بین عوامل مؤثر بر کارآفرینی می باشند و عوامل نهادی و اقتصادی در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند. به طورکلی نتایج نشان داد که عواملی مانند داشتن روحیه گروه گرایی و وجود ارتباطات و شبکه اجتماعی در میان روستاییان، اعتماد به نفس، ابتکار، خلاقیت فردی و انگیزه بالا دارای بیشترین اثرگذاری بر توسعه کارآفرینی روستایی و افزایش سطح مهارت های کارآفرینانۀ روستاییان بوده است. لذا ایجاد مراکز آموزشی، ترویجی و مشاوره ای کارآفرینی به منظور ارائه توصیه کارشناسی و استفاده از استعدادهای کارآفرینی روستاییان ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، عوامل اقتصادی، اقتصاد روستا، آزمون فریدمن
  • طاهر عزیزی خالخیلی * صفحات 39-47
    آموزش یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده توانایی افراد برای کسب و کار موفق و بهبود بهزیستی آنها است. ارزشیابی هم یکی از مهم ترین مراحل برنامه ریزی آموزشی است که انجام صحیح آن اطلاعات مفیدی را برای بهبود برنامه های آموزشی فراهم می کند. یکی از ابعاد مهم ارزشیابی، اثربخشی است که در آن میزان موفقیت برنامه با توجه به اهداف آن بررسی می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی یک دوره آموزشی تولید ورمی کمپوست با استفاده از روش تحقیق آزمایشی در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان پاسارگاد، استان فارس در سال 1392 طراحی و اجرا شد. طرح تحقیق مورد استفاده، طرح پیش آزمون- پس آزمون از یک گروه بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود که روایی آن توسط چند تن از متخصصان مرکز آموزش جهاد کشاورزی فارس و اساتید ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز تایید شد و دامنه ضرایب آلفا کرونباخ مقیاس های موجود در پرسش نامه (بین 72/0 تا 78/0) نشان دهنده پایایی قابل قبول ابزار سنجش بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد انگیزه اصلی افراد از شرکت در دوره افزایش معلومات و بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی بوده است. میزان رضایت افراد شرکت کننده در سه بعد میزان رضایت از مدرس، رضایت از روش و محتوای آموزشی و رضایت از امکانات و مدت زمان آموزش بالاتر از متوسط بوده است. مقایسه میانگین نگرش و دانش نسبت به تولید ورمی کمپوست در قبل و بعد از برگزاری دوره نشان دهنده اختلاف معنی دار بین آنها بود و بعد از برگزاری دوره شرکت کنندگان دارای نگرش و دانش بالاتری بودند. بر اساس نتایج برای برگزاری کلاس ها نیازسنجی از افراد چندان انجام نمی شود لذا پیشنهاد می شود تمهیداتی فراهم شود تا به صورت دوره ای این نیازسنجی ها در مناطق مختلف در ارتباط با موضوع کلاس ها و زمان و مکان برگزاری کلاس ها انجام شود.
    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، ارزشیابی، آموزش شغلی
  • سعید غلامرضایی*، فاطمه سپهوند، کریم نادری، خانم نرگس کاکولوند صفحات 48-56
    تحقیق پیش رو با هدف بررسی زمینه ها و چگونگی نقش آفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در توسعه کارآفرینی دانش آموختگان رشته های کشاورزی در شهرستان خرم آباد (استان لرستان) صورت گرفته است و با بهره گیری از پارادایم کیفی با نظریة مفهوم سازی بنیادی در سال 1396 شکل گرفت. جامعه آماری در این تحقیق افراد عضو این سازمان بوده اند که پیش زمینه، راهکارهای اجرا شده موفق و یا ایده های کاربردی دارند تا بتوانند مسئله مورد نظر را پاسخ دهند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند زنجیره ایی نمونه ایی به تعداد 24 نفر انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات، مصاحبه هایی نیم ساختارمند صورت گرفت. اعتبار و روایی داده ها در پژوهش حاضر از روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان در پژوهش استفاده شد و پس از دریافت نظرات اصلاحی، ویرایش های لازم انجام شد و همچنین برای افزایش قابلیت اطمینان پژوهش به مسیرنمای حسابرسی اقدام شد. در ابتدا "سازوکارهای نقش آفرینی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در کارآفرینی دانش آموختگان رشته های کشاورزی" با استفاده از الگوی گیلزر و اشتراوس تعیین گردید و با به کارگیری نرم افزار MAXQDA12 فرآیند کدگذاری ها صورت گرفت و مقوله های اصلی و فرعی استخراج شدند. همچنین در ادامه بر پایه ی مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر یا واسطه ای، راهبردها و پیامدهای مسئله اصلی تحقیق، مشخص شده است. نتایج نشان داد که این سازمان می تواند با ارائه معرفی افراد کارآفرین به نهادهایی مرتبط برای عقد قرارداد جهت فروش تولیدات، معرفی کسب وکارهای خرد کم سرمایه با محوریت فعالیت های کارآفرینانه، نیاز سنجی برای اعضا در جهت گرایش های مرتبط برای کارآفرینی، ارائه مشاوره هایی در جهت بهره مندی مفید افراد از وام های کشاورزی در این راستا موفق تر عمل کند.
    کلیدواژگان: نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، توسعه کارآفرینی، دانش آموختگان، لرستان
  • علی اکبر آقاجانی افروزی، مهدی علیزاده * صفحات 57-65
    هدف از اجرای تحقیق حاضر شناسایی فرصت های کارآفرینانه صنعت گردشگری روستایی استان مازندران در پاسخ به این سوال که زمینه های مناسب سرمایه گذاری و پتانسیل های بالقوه گردشگری روستایی استان مازندران کدامند، می باشد. روش تحقیق حاضر بر مبنای ماهیت توصیفی و بر مبنای هدف توسعه ای بوده است. بر این اساس به منظور اجرای تحقیق حاضر و شناسایی فرصت از روش تحقیق آمیخته استفاده شد. به عنوان ابزار پژوهش در بخش کیفی تحقیق، مصاحبه نیمه ساختار یافته با مدیران، فعالان اقتصادی صنعت گردشگری و صاحب نظران دانشگاهی استان به کار گرفته شد تا فرصت های زیسته استان مازندران شناسایی شوند، در این مرحله 9 نفر از صاحب نظران استان به روش هدفمند شناسایی شده و مصاحبه نیمه ساختار یافته ای جهت گردآوری داده ها اجرا شد. بعد از اتمام فرآیند مصاحبه مرحله نخست کدگذاری باز بر مبنای گزاره های شفاهی صورت گرفت و در مرحله دوم کدگزاری محوری انجام شد و تعداد 17 کد محوری استخراج شد و در مرحله سوم شناسایی ابعاد، 5 بعد باغداری و گلخانه؛ پرورش و صید ماهیان؛ بسته بندی و صنایع تبدیلی؛ دام و طیور؛ و فرهنگی و اقامتی شناسایی شدند. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند بوده است. در بخش کمی نیز بر اساس مدل استخراج شده از مصاحبه ها، پرسشنامه ای 55 سوالی طراحی شد و به روش نمونه گیری گلوله برفی در اختیار جامعه آماری تحقیق قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل شدند و یافته های تحقیق نشان داد فرصت های فرهنگی و اقامتی به عنوان فرصت نخست گردشگری روستایی در استان مازندران شناخته شد.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، کارآفرینی، گردشگری روستایی، صنعت گردشگری، مازندران
|
  • HOSSEIN SAMADI MIARKOLAEI Dr * Pages 1-12
    Organizational entrepreneurship is the process by which organizations identify opportunities for growth and development and create new value for customers through innovation and reallocation of resources. Meanwhile, the structural indicators are the crucial and influential factors on the development of the organizational entrepreneurship process. The purpose of the present research is the verification and ranking of the effective structural indicators on organizational entrepreneurship process in Mazandaran fisheries organization. This study, in terms of research purposes, is an applied research and the used method in this study, in terms of data collection, is the descriptive-survey. Statistical population of the present study includes the experts and experienced professionals in Mazandaran fisheries organization. In the present study, by means of literature review, the effective structural indicators on organizational entrepreneurship were identified. Data collection was conducted using Delphi and paired comparisons questionnaires, and data analysis was done using Fuzzy Delphi method and FAHP. Results of the experts' opinions analysis indicated that among the 16 extracted indicators from research literature, only seven indicators are recognized as influential factors on the entrepreneurship process. Using FAHP, then, the indicators ranked as following: organizational structure (0.507); organizational strategy (0.279); reward systems (0.110); strategies and organizational policies (0.071); human resources system (0.020); organization financial system (0.010); and information resources system (0.004). The managers of this organization, according to these results, must establish a dynamic and flexible structure toward creation and innovation development, and consequently, entrepreneurship encouragement. They must endeavor to take steps to reach a strong and common entrepreneurial strategic vision between themselves and their staffs.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Mazandaran Fisheries Organization, Fuzzy Delphi, Fuzzy AHP
  • Mozhgan Khoshmaram Dr*, Kiomars Zarafshani Dr, Ali Asghar Mirakzadeh Dr, Amir Hossein Alibaygi Dr Pages 13-19
    Although a relatively neglected topic within the entrepreneurship and creativity literature, personal turbulence has been suggested to account for emergence of new ventures, intention to start a new business and opportunity recognition. On the basis of the predominant impact of personal turbulence on various crucial aspects of the entrepreneurial process, some scholars contend that personal turbulence will also offer a promising lens for gaining insights into entrepreneurs' creativity. In this regard, the purpose of this study was to investigating the role of personal turbulence in Entrepreneurial Opportunities Recognition in agricultural sector of Kermanshah province. The statistical population of this study consisted of all entrepreneurs in agricultural sector of Kermanshah province, that 102 of whom were selected by simple random sampling method. The instrument was a questionnaire that validity and reliability were confirmed by the panel of experts and Kuder- Richardson coefficients. The results of this study showed that entrepreneurial opportunities in agricultural sector was recognized correctly and successfully by entrepreneurs, because they investigated the feasibility, desirability and the degree of alignment between an opportunity’s specific means of supply and a target market at the high level. In addition, findings showed that only 37.3% of the entrepreneurs in this study, before the start of entrepreneurial business and the recognition of agricultural entrepreneurship opportunities in their personal life were confronted with turbulence. The results of regression analysis indicated that the personal turbulence was able to explain 18% of variation variances in the entrepreneurship opportunities recognition in agricultural sector of Kermanshah province. The main implication of this study is to encourage policymakers, planners and managers to create a sense of self-esteem in villagers and farmers to take advantage of the huge potential of the agricultural sector.
    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Desirability of opportunity, Entrepreneurial actions, Feasibility of opportunity
  • Mohammad Mehdi Mardanshahi Dr * Pages 20-29
    TThe purpose of this study was to investigate educational needs of citrus gardeners to improve business. The population of this study included 98 Citrus gardeners in Sari, in 2017, which had at least one hectare of citrus gardens and did not attend any training course, all of which were selected as samples. In order to assess the educational needs, a questionnaire based on Borich Model was used. Its validity was confirmed by a panel of experts and also its reliability was reported 0.86 (the Cronbach's alpha). Results showed that competencies such as: Citrus species selection, financing methods, internet business capabilities, soil nutrition elements, biological pest control, organic planting, business regulations and insurance regulations was noticed as the most important priority for education. Therefore, it is suggested that training courses should be implemented in accordance with the educational needs of gardeners.
    Keywords: Business, Borich Needs Model, Citrus Gardeners, Educational Need Assessment
  • Reza Mazhari Dr., Mohsen Mohammadi Khyareh Dr.*, Masoud Khayrandish Dr., Masoumeh Jahanbakhsh Rostami MS Pages 30-38
    Entrepreneurs are the engines of economic development and have a special place in agricultural development and especially in rural development. For this reason, one of the most important strategies that have been used by many countries in recent decades to develop rural areas is the development of agricultural entrepreneurship. Therefore, the aim of this study was to investigate and prioritize the factors affecting the development of agricultural entrepreneurship in rural areas of Rostamkola. The library and field research method was used and the indices and statistical data were gathered through a questionnaire. The statistical population consisted of sample farmers and entrepreneurs in the mountain village and a sample of 150 students of households in the study area in 1395 were selected using random sampling method using Cochran formula. The results indicate that the index of social factors with an average of 2.84, the most effective and index of environmental factors with a mean of 1.93 is the least effective factor among the factors affecting entrepreneurship. The institutional and Economical factors are ranked second and third respectively. Overall, the results showed that factors such as having grouping spirit and the existence of communication and social network among the villagers, trust, initiative, individual creativity and high motivation have had the most impact on the development of rural entrepreneurship and increasing the level of entrepreneurial skills of villagers. Therefore, it is necessary to create educational, advisory, and entrepreneurial counseling centers in order to provide expert advice and utilize the entrepreneurial talents of villagers.
    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Economic factors, Friedman test, rural economics
  • Taher Azizi, Khalkheili Dr * Pages 39-47
    Education is one of the most important determinants of people's ability to succeed in their job as well as improve their well-being. Also, evaluation is one of the most important stages of educational planning, and the correct implementation of it provides useful information for improving educational programs. Effectiveness is one of the most important aspects of evaluation in which the success of the program is evaluated according to its goals. This research was conducted to evaluate the effectiveness of a training course on Vermicompost production based on experimental research in Agricultural Jihad Department of Pasargad Township, Fars province in 2013. The research design was one-group pretest-posttest design. The data gathering tool was a questionnaire whose validity was confirmed by some experts from Fars Agricultural Education Complex and scientific board of agricultural extension and education in Shiraz University, also, the range of Cronbach's alpha coefficients of the questionnaire scales (from 0.72 to 0.78) indicates the reliability of the measurement tool. Research results showed the main motivation of individuals to participate in the course were increasing information and improving the quantity and quality of agricultural products. The degree of satisfaction of the participants in three dimensions; satisfaction from the teacher, satisfaction with the method and content of the training, and the satisfaction of the facilities and the duration of the training was higher than the average. Comparing the mean of attitude and knowledge about the production of vermicompost before and after the course showed a significant difference between them and after the course participants had a higher attitude and knowledge. Based on the results, had not paid special attention to individuals' need assessment. Therefore, it is suggested that measures have been taken to perform this need assessment for time, location and subject of educational classes periodically in different areas.
    Keywords: Effective Education, Evaluation, Occupational training
  • Saeed Gholamrezai*, Fatemeh Sepahvand , Karim Naderi Mehdi , Narges Kakolvand Pages 48-56
    Purpose of this study was"Analysis the Role playing of Agricultural and Natural Resources Engineering Organization (ANREO) in the development of entrepreneurship among agricultural and natural resources sciences graduates in Khorramabad Township, Lorestan province.This qualitative research by Grounded theory (GT) in 2017. The statistical population in this research was the 24 members of this organization and through snowball sampling .Initially, the "mechanisms" were determined using the Glaser & Strauss patterns.Then, using the MAXQDA12 software, the main and secondary categories were extracted. The study continued on the basis of Strauss & Corbin's paradigmatic model. The results showed that this organization could be more successful if it performed the following: By introducing entrepreneurs to the relevant institutions for contracting for the sale of their products, introducing the Small low credit enterprises, Needs assessment of members in field of related entrepreneurship subjects, providing consultative services to Proper loan.
    Keywords: Agricultural, Natural Resources Engineering (ANRE), Entrepreneurship Development, Graduates, Lorestan
  • Aliakbar Aghajani Afrouzi , Mahdi Alizadeh * Pages 57-65
    TThe purpose of this research is to identify the entrepreneurial opportunities for the rural tourism industry in Mazandaran province in order to answer the question of what the appropriate fields of investment and rural tourism potentials in Mazandaran province are. The methodology used in this research is of a descriptive nature and is based on developmental purposes. Accordingly, a combined approach was used in order to conduct this research and opportunity identification as well. As a research tool in the qualitative research section, semi-structured interviews with managers, economics activists in tourism industry and university scholars of the province were used to identify the livelihood opportunities of Mazandaran province. At this stage, nine experts from the province were identified by a targeted method and the semi-structured interviews were conducted to collect data. After completing the interview process, the first stage of the open source codification was based on oral statements and in the second stage, the coding was done axially and 17 axial codes were extracted. In the third stage of dimension identification, five dimensions including gardening and greenhouses, breeding and catching fish, packing and conversion industries, livestock and poultry, and cultural and residential dimensions were identified. Considering the qualitative aspect of the research, sampling method was done purposefully in this study. Regarding its quantitative aspect, based on the model extracted from the interviews and using a snowball sampling method, a questionnaire consisting of 55 questions was designed and provided to the statistical community of the research. Data were analyzed by a PLS software, and the findings of this study showed that cultural and residential opportunity was identified as the first rural tourism opportunity in Mazandaran province.
    Keywords: Entrepreneurship, Mazandaran, Opportunity Identification, Rural Tourism, Tourism Industry