فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالحمید پاپ زن، فرانک کرمیان، میلاد ژولیده، مصیب غلامی صفحات 1-8
    یکی از چالش های اصلی جامعه ی ما ایجاد اشتغال جوانان و به خصوص قشر تحصیل کرده ی کشور است. در چنین شرایطی خود اشتغالی از کارآفرینی یکی از راه حل های بسیار مهم می باشد. آموزش کارآفرینی می تواند نقش بسیار مهمی در تغییر دیدگاه های دانشجویان در جهت خود اشتغالی و کارآفرینی ایفا نماید. در این پژوهش نگرش دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی نسبت به کارآفرینی بر مبنای روش کیو بررسی شده است. این روش، از هر دو نوع آمار توصیفی و تحلیلی بهره می گیرد و این ویژگی روش کیو را نسبت به سایر روش های تحقیقی جامع تر و پرمحتواتر کرده است. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق را دانشجویان دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند و افرادی انتخاب شدند که دارای ذهنیت به خصوصی در رابطه با موضوع تحقیق بودند. برای سنجش پایایی و روایی ضمن استفاده از روش مثلث سازی و از نظر متخصصان دانشگاه نیز بهره گرفته شد. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل عاملی کیو، ذهنیت مشارکت کنندگان به سه گروه دسته بندی شد، گروه اول کارآفرینی را ریسک پذیری و خلاقیت، گروه دوم منزلت اجتماعی بالاتر و گروه سوم آمادگی برای پذیرش مسئولیت در آینده، می دانستند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، نگرش دانشجویان، دانشکده کشاورزی، روش کیو
  • مجتبی نبی زاده ذوالپیرانی، سیدعلی حسینی یکانی، رضا حیدری کمال آبادی صفحات 9-18
    هدف از این مطالعه تعیین عوامل موثر بر انگیزه کارآفرینی کشاورزی با استفاده از الگوی تحلیل تمایزی در سال 1392 است. جامعه آماری تحقیق را کارآفرینان کشاورزی استان گیلان تشکیل می دهند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده حجم نمونه 96 تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامه می باشد که روایی آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 82/0 محاسبه گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که افزایش تحصیلات فرد کارآفرین، تعداد اعضای خانواده مشارکت کننده در فعالیت کارآفرینی، تعداد ساعات کاری اختصاص داده شده به فعالیت کارآفرینی و درآمد حاصل از کارآفرینی، انگیزه کارآفرینی کشاورزی را افزایش می دهد. همچنین اثر متغیرهای جنسیت (افزایش مردان در مقابل زنان) و شغل فرد کارآفرین و نوع فعالیت کارآفرینی روی افزایش انگیزه کارآفرینی مثبت است، در حالی که اثر سن و وضعیت تاهل فرد کارآفرین منفی است. نتایج ماتریس ساختار نیز نشان داد که متغیرهای درآمد حاصل از فعالیت کارآفرینی و ساعات کاری اختصاص داده شده به فعالیت کارآفرینی بیشترین اهمیت را در تمایز میان دو گروه دارند.
    کلیدواژگان: انگیزه کارآفرینی، بخش کشاورزی، الگوی تحلیل تمایزی، توسعه ی کشاورزی، گیلان
  • حامد چهارسوقی امین، رئوف ملایی، علیرضا نوروزی، احمد کاکه صفحات 19-26
    این پژوهش با هدف بررسی تحلیل عاملی موانع تجاری سازی دانش کشاورزی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام در سال 1392 انجام شد. روش تحقیق این مطالعه از نظر هدف، کاربردی، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها، میدانی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های کشاورزی با گرایش های ترویج و مدیریت کشاورزی به تعداد 90 نفر بودند که به دلیل محدود بودن جامعه آماری، از شیوه سرشماری استفاده شد. پایایی پرسشنامه به روش آلفا کرونباخ محاسبه شد (93/0=&alpha) که از نظر آماری قابل قبول می باشد. روایی صوری پرسشنامه نیز با نظرخواهی از اساتید گروه ترویج و مدیریت کشاورزی تامین شد. یافته های حاصل از رتبه بندی موانع تجاری سازی دانش کشاورزی در دانشگاه نشان داد که مانع فرهنگی در اولویت نخست قرار دارد. همچنین، تحلیل عاملی موانع تجاری سازی دانش کشاورزی نشان داد که پنج عامل اصلی اقتصادی، اجتماعی، آموزشی، سیاستی- حمایتی و قانونی در مجموع 76/76 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. مهم ترین عامل شناخته شده در این پژوهش عامل اقتصادی است که به تنهایی 32/46 درصد از واریانس کل را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تجاری سازی، دانش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
  • حمید امیرنژاد، محمد مهدی مردانشاهی، مریم اسدپورکردی صفحات 27-34
    در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، بخش کشاورزی نقش مهمی در تولید غذا، ایجاد اشتغال و مبادلات تجاری دارد. همچنین، مبحث اشتغال و پیچیدگی های آن در جامعه امروز ایران توجه بسیاری از دولتمردان، کارشناسان را به خود جلب کرده است. از آنجا که سرمایه گذاری و ارزش افزوده بخش کشاورزی از جمله مهم ترین عوامل موثر بر اشتغال می باشد لذا در این تحقیق، طی دوره زمانی 1365-1391 به بررسی اثرات بلندمدت و کوتاه مدت این دو عامل بر اشتغال بخش کشاورزی پرداخته شده است. برای برآورد مدل جهت دستابی به هدف مطالعه، از روش اقتصادسنجی و الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) استفاده شده است. نتایج برآوردها نشان داد که در بلندمدت ارتباط بین ارزش افزوده با اشتغال بخش کشاورزی منفی بوده ولی با سرمایه گذاری رابطه مستقیم بدست آمده است. در کوتاه مدت تنها عامل سرمایه گذاری معنی دار شده و اثر مستقیمی بر اشتغال داشته است. به طوری که در بلندمدت، یک میلیارد ریال افزایش در ارزش افزوده باعث کاهش اشتغال به میزان 56 نفر و یک میلیارد ریال افزایش در سرمایه گذاری باعث افزایش اشتغال به میزان 88 نفر می شود. ارتباط منفی ارزش افزوده با اشتغال حاکی از آن است که در فرآیند توسعه کشاورزی از میزان اشتغال کاسته می شود. همچنین، از آنجا که سرمایه گذاری در بخش کشاورزی هم در بلندمدت و هم در کوتاه مدت اثر مثبت و معنی داری بر اشتغال این بخش دارد، پیشنهاد می شود با سرمایه گذاری در زیرساخت هایکشاورزی امکان ایجاد فرصت های شغلی در این بخش فراهم گردد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، اشتغال، سرمایه گذاری، ارزش افزوده، الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی
  • مرجان واحدی، سارا موسویون صفحات 35-42
    بنگاه های کسب و کار مکانی برای رشد و پیشرفت کارآفرینان است. کسب و کار و کارآفرینی نقش کلیدی در روند توسعه و پیشرفت اقتصادی جوامع مختلف ایفا می کنند. این تحقیق با هدف شناسایی مشکلات کسب و کارهای کشاورزی زیر بخش امور دام در شهرستان ایلام انجام شد. که از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش 952 نفر از صاحبان کسب و کارهای کشاورزی زیر بخش امور دام بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب تعداد 120 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است که روایی آن با استفاده از پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 93/0 تایید گردیده است. از روش آمار توصیفی مانند میانگین، توزیع فراوانی و ضریب تغییرات جهت توصیف جامعه آماری و برای دسته بندی مشکلات بنگاه ها از روش تحلیل عاملی با رویکرد اکتشافی بهره گرفته شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که شش عامل شامل مشکلات سیاستی- زیرساختی (40/23 درصد)، اقتصادی (15/15 درصد)، بازاریابی (25/13 درصد)، مدیریتی (03/10 درصد)، آموزشی (24/4 درصد) و مشکلات اجتماعی- فرهنگی (10/3 درصد) از مهم ترین مشکلات کسب و کارهای کشاورزی در زیربخش امور دام در منطقه مورد مطالعه می باشند که این شش عامل در مجموع 178/69 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: کسب و کار کشارزی، مشکلات زیرساختی - اقتصادی - مدیریتی، تحلیل عاملی، شهرستان ایلام
  • لطیف محمدزاده، حسن صدیقی صفحات 43-50
    تحقیق حاضر، به منظور شناسایی موانع آموزش کارآفرینی در مرکز آموزش کشاورزی شهرستان میاندوآب انجام شده است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل همه فراگیران مرکزآموزش کشاورزی شهرستان میاندوآب شامل 300 فراگیر که در کلاس های درس کارآفرینی شرکت کرده بودند، می باشد. از این تعداد 178 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه و پرسشنامه که اصلی ترین ابزار در جمع آوری داده ها در روش پیمایشی می باشند، استفاده شد. در تایید روایی پرسشنامه، از نظر اساتید دانشگاه تربیت مدرس استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که نبود تعامل میان دانشگاه و بنگاه های کارآفرین و عدم استفاده از مدرسان متخصص در تدریس به عنوان مهمترین موانع شناسایی شدند. ضمن اینکه نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی، نارسایی سیاست گذاری و برنامه ریزی را به عنوان مهم ترین عامل شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، موانع آموزشی، تحلیل عاملی، شهرستان میاندوآب
  • یدالله رجایی، شقایق خیری، محمدباقر سلیمی صفحات 51-61
    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش تسهیلات پرداختی بانک کشاورزی به بنگاه های زود بازده (SME) در ایجاد تولید و اشتغال در بخش کشاورزی در شهرستان های ابهر و خرمدره می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دریافت کنندگان تسهیلات سرمایه ای در طی سال های 1391-1384 با مبالغ بیش از 50 میلیون ریال از بانک کشاورزی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب 135 نفر انتخاب شدند. جهت تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. از ابزار پرسشنامه محقق ساخت جهت گردآوری داده ها استفاده گردید که روایی ظاهری و محتوایی بر اساس نظرات متخصصین مربوطه تایید شد و پایایی با استفاده از فرمول کرونباخ محاسبه و (&alpha=0.75-0.80) به تایید رسید. نتایج تحقیق نشان داد پاسخگویان به میزان زیادی اذعان داشتند که تسهیلات استفاده شده منجر به توسعه کشاورزی و نیز سبب افزایش تولید و کسب درآمد بیشتر بنگاه شده است. آزمون t همبسته نشان داد درآمد پاسخگویان قبل و بعد از دریافت تسهیلات تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد داشته است و بر اساس میانگین های حاصله پس از دریافت تسهیلات درآمد پاسخگویان افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، موسسات زودبازده، اشتغال، تولید، بخش کشاورزی
|
  • Abdolhamid Papzan, Faranak Karamyan, Milad Zhoolideh, Mosayeb Gholami Pages 1-8
    One of the main challenges of our society and especially the educated youth job creation in the country. In such circumstances, self-employment, entrepreneurship is one of the most important solutions. Entrepreneurship education can play an important role in changing the attitudes of students towards self-employment and entrepreneurship. In this research the attitude of students towards entrepreneurship Agriculture, based on Q methodology. This method takes advantage of both descriptive and analytical statistics and this feature makes Q method more comprehensive than other research methods. The population in this study included the students in agriculture faculty of Razi university of Kermanshah. Sampling is therefore purposefully and the selected people have special thought in regards to the subject of the research. During the research, to assess the reliability and validity, we use both triangulation and panel of experts. Based on the results of Q-factor analysis, the attitudes of the participants were classified into three groups. The first group define entrepreneurship as a risk-taking and creativity activity, second group define it as a higher social position and the third group believe that entrepreneurship makes them ready to take responsibility in the future.
    Keywords: Students Attitude, Entrepreneurship, Agriculture Faculty, Q Methodology
  • M. Nabizade, A. Hoseiini, R. Heydari Pages 9-18
    The purpose of this study is to determine factors that affect the agricultural entrepreneurial motivation, using by discriminant analysis in 2013. The statistical population of research include agricultural entrepreneurs in Guilan and the sample size determined 96, using by simple random sampling method. Questionnaire is research tools that its validity confirmed according the opinion of experts collective and its reliability was calculated 0.82 with Cronbach's alpha formula.The results of this study showed that the motivation of agricultural entrepreneurship increses with increasing the entrepreneur's education, family members participating in entrepreneurial activity, hours devoted to the entrepreneurial activity and also rising household cost and income from entrepreneurship. Also, the effect of variables of sex (Increasing the number of men versus women), entrepreneur's job and type of entrepreneurial activity on rise of entrepreneurial motivation is possitive, while this relation is negative about the effect of variables of age and marital status of entrepreneur. However the results of structure matrix showed that household cost, income from entrepreneurial activity and hours devoted to the entrepreneurial activity are the most important factors of distinction between those two groups.
    Keywords: Entrepreneurial Motivation, Agricultural Sector, Discriminant Analysis Model, Agricultural Development, Guilan
  • H. Chaharsoghamin, R. Molaei, Ar Noruzi, A. Kake Pages 19-26
    The purpose of this research was to analyze the commercialization barriers of agricultural knowledge at IAU, Ilam Branch in 2013. The methodology of this research was applied in objective, a field study as far as the monitoring and control of variables is concerned, also in method of data gathering is descriptive. The statistical population included 90 postgraduate students studying agricultural extension and farm management. Since the statistical population were limited a small number of students, census method was used. The reliability of questionnaire was computed through Cronbach's alpha (&alpha=0.93), which was statistically acceptable. The Face validity of the questionnaire was affirmed by consulting the viewpoint of the faculty member's agricultural extension and management department. The findings ranking of commercialization barriers of agricultural knowledge at IAU, Ilam branch indicated that the cultural barriers are the first priority. Also, the factor analysis of the commercialization barriers of agricultural knowledge showed that five main factors including economic, social, educational political-logistical and legal accounted for 76.76 percent of the total variance. The most important factor among these five factors was the economic one, which accounted for about 46.32 percent of the total variance.
    Keywords: Factor Analysis, Commercialization, Agricultural Knowledge, Islamic Azad University, Ilam Branch
  • H. Amirnejad, Mm Moradshahi, M. Asadpour Pages 27-34
    In many developed and developing countries, the agricultural sector plays an important role in food production, employment and trade. Employment issues and complexities of today's society as well as the attention of many politicians, has attracted experts. The purpose of this paper is to investigate the factors affecting agricultural employment Because the investment and value added agriculture is one of the most important factors affecting employment, Therefore, in this study, during the period 1365-1391 to examine the effects of long-run and short-run investments and the value-added agriculture of Iran employment is discussed. Model estimation is method econometric using of Auto Regressive Distributed Lag (ARDL). The results showed that the added value of agricultural employment in the long term relationship between negative and positive relationship with the investment is obtained and short-run investment is significant and direct impact on employment. So that in the long run, a billion dollars increase in Value Added reduce employment to 56 people and a billion dollars increase in investment is rise employment to 88 people. Negative correlation with value added and employment suggests that the employment rate will be reduced in the process of agricultural development and also it is recommended to invest in agricultural infrastructure enables the creation of employment opportunities in order to increase the employment rate to be made.
    Keywords: Agriculture Sector, Employment, Investment, Value Added, Auto, Regressive Distributed Lag Model
  • M. Vahedi, S. Mosaviuon Pages 35-42
    Business enterprises are places for growth and progress of entrepreneurs. Businesses and entrepreneurship play key role in economic development of various communities. The purpose of this research was to identify difficulties of agricultural businesses in animal sub-sector of Ilam Township. This research was applied and a descriptive-survey method was used. Population of this study was 952 managers of enterprises which by using of proportionate stratified random sampling method and use of Cochran formula 120 enterprises were selected. Instrument of data gathering was questionnaire that its validity confirmed by expert panel and for reliability of questionnaire, cronbach alpha coefficient was used that its value was equal to 0.93 that is acceptable. Descriptive statistics such as mean, frequency and coefficient of variance were used for data analysis. Difficulties of businesses were categorized by factor analysis. Results showed that difficulties of infrastructure-public(%23/40), economic(%15/15), marketing(%13/25), management(%10/03), educational(%4/24) and sociocultural(%3/10) have identified as the main difficulties of agricultural businesses that these factors explain %69/178 of total variance.
    Keywords: Agricultural Business, Management, Economic, Infrastructure Difficulties, Factor Analysis, Ilam
  • L. Mohamadzade, H. Sedighi Pages 43-50
    The aim of present study is identifying the entrepreneurship educational barriers is miandoab agricultural educational center this is a descriptive-correlation and survey study. Statistical population of the study include, all students in miandoab agricultural education center who participate in entrepreneurship courses. A simple random sample of 186 students was selected using the krejcie and Morgan table. In order to gathering data, interview and questionnaire were utilized as the main tools of data gathering a survey study. The validity of questionnaires were confirmed with corrective feedback from professors of Tarbiat Modares university. According to the results of this study, lake of interaction between university and entrepreneurial firms and avoidance of using skillful teachers are the main educational barriers. Also, based on the results of factor analysis weakness of policy and planning are the main barriers.
    Keywords: Entrepreneurial spirit, Entrepreneurial education, Educational barriers, Factor analysis, Miandoab
  • Y. Rajaei, Sh Keyri, Mb Salimi Pages 51-61
    The purpose of this research is identifying the role of Keshavarzi Bank’s payment facilities to Small and Medium Size Enterprise (SME) in agricultural employment and production from viowpoint of bank customers in Abhar and Khorramdarreh townships. This study is descriptive-correlation. The statistical population of the study consisted of all Recipients of capital facilities in the years 1391-1384 more than 50 million riyals from the Keshavarzi Bank that have used reception facilities in the agricultural sector. The proportionate stratified random sampling technique was used to reach the respondents. (N=210) out of which 135 people were selected as a sample. Cochran formula was used for sample size (&alpha=0.75-0.80). The researcher made questionnaire was used that confirm its validity and reliability. The results showed that the respondents to a large extent (m = 4.47) on the role of facilitator in the development of agriculture and increase production and earn more (m = 4.25) were agreed. Paired t-test analysis showed that respondent's income before and after the facilities were significant differences in the level of error is 5 percent, based on the resulting average income of respondents has increased after receiving facilities.
    Keywords: Bank\'s Payment Facilities, Agricultural Sector, Small, Medium Size Enterprise (sme), Employment Production