فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1395)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا پورسعید، سجاد لارتی صفحات 1-9
    این پژوهش با هدف بررسی نقش مدیریت مشارکتی در کارآفرینی سازمانی تعاونی های کشاورزی شهرستان ایلام تدوین شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه اعضای شرکت های تعاونی کشاورزی شهرستان ایلام می باشد که تعداد آنها 1960 نفر است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 320 نفر به روش تصادفی به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه ی محقق ساخته بوده است که شامل سوالاتی در زمینه ابعاد مدیریت مشارکتی و کارآفرینی سازمانی می باشد. روایی پرسشنامه با استفاده از پانل تخصصی متشکل از اعضای هیات علمی گروه ترویج و مدیریت کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده (85/0>α>77/0) که در سطح قابل قبولی قرار دارد. یافته های تحقیق نشان داد که تمامی 4 متغیر مستقل (مشارکت کارکنان در هدف گذاری، تصمیم گیری، حل مشکلات و تغییر و تحول سازمانی) با متغیر وابسته کارآفرینی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، 4 متغیر مذکور 52 درصد از واریانس کارآفرینی سازمانی در تعاونی های کشاورزی شهرستان ایلام را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: تعاونی های کشاورزی، شهرستان ایلام، مدیریت مشارکتی، کارآفرینی سازمانی
  • سمیرا بهروزه، ناصر آقاعباسی، فائزه محمدی نژاد صفحات 10-16
    پیدایش و ارتقاء رفتار کارآفرینانه به عوامل و شرایط گوناگونی از قبیل ویژگی های روان شناختی و شخصیتی افراد، عوامل محیطی و ساختاری بستگی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روحیه کارآفرینی و در چارچوب کلی پژوهش های پیمایشی به انجام رسید. داده های آن با پرسش نامه جمع آوری شده است که روایی آن با روش اعتبار محتوایی و میزان پایایی آن بامطالعه راهنما مشخص گردید. جامعه آماری را اعضای بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی قم که درمجموع 190 نفر می باشد، تشکیل می دهد، که از بین آن ها 125 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از تکنیک های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که بین سابقه کار کشاورزی، انگیزه کارآفرینی، آموزش های عملی و مهارتی و آموزش های تئوری و نظری در افراد مورد مطالعه و میزان روحیه کارآفرینی آنان رابطه معنی داری وجود دارد، به طوری که آموزش های عملی، انگیزه، آموزش های تئوری و سابقه کار کشاورزی به میزان 81 تغییرات روحیه کارآفرینی افراد مورد مطالعه را تبیین می کنند؛ لذا این امر ضرورت و لزوم آشنایی و مشارکت در برگزاری فعالیت های مرتبط با کار کشاورزی را برای اعضای سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی توجیه می کند.
    کلیدواژگان: آموزش تئوری، آموزش عملی، استان قم، انگیزه کارآفرینی، روحیه کارآفرینی
  • بهمن خسروی پور، منا درانی صفحات 17-26
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی چالش ها و معضلاتی است که دانشجویان دوره کارشناسی در هنگام گذراندن این واحد درسی، با آن مواجه می شوند. چارچوب فکری حاکم بر پژوهش حاضر تلفیقی (کیفی- کمی) می باشد. جامعه مورد بررسی در بخش کیفی و کمی کلیه دانشجویان سال آخر (95-94) دوره کارشناسی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از دانشجویان انتخاب و تا زمان رسیدن به اشباع تئوریک فرآیند جمع آوری داده ها در بخش کیفی به طول انجامید. لازم به ذکر است که از فن مصاحبه عمیق فردی، به منظور جمع آوری داده ها و از نرم افزار NVIVO به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های حاصل از بخش کیفی پرسشنامه محقق ساخته ای جهت سنجش بخش کمی طراحی و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. یافته ها نشان می دهد در بخش کیفی عوامل بسیاری مانع از تحقق اثربخش دوره های کارآموزی از دیدگاه دانشجویان شده به گونه ای که عواملی از قبیل دیوان سالاری اداری، نبود امکانات و تجهیزات، عدم تعریف برنامه آموزشی مشخص به منظور گذراندن این دوره، عدم بار علمی و عملی مناسب این دوره ها، از موانع اثربخش این دوره ها است. در بخش کمی نیز عواملی از قبیل زمان بندی نامناسب، برنامه آموزشی ضعیف، امکانات و تجهیزات ضعیف اولویت های اول را به خود اختصاص دادند. در نهایت، پیشنهاد می شود پیوسته مسئولین به ارزشیابی دوره های برگزارشده بپردازند که از نتایج آن بتوانند در برنامه ریزی دوره های آتی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: اشتغال، تحلیل محتوا، رشته کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی، کارآموزی
  • ویدا سررانی کانی، سید مجتبی مجاوریان، محمد مهدی مردانشاهی صفحات 27-34
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر رشد بخش کشاورزی و درجه باز بودن تجارت بر کارآفرینی تثبیت شده و کارآفرینی جدید در کشورهای منتخب است. برای این منظور از داده های مربوط به 25 کشور منتخب طی دوره زمانی 2013-2008 و رهیافت داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج برآورد ها مبین وجود تاثیر مثبت و معنی‏دار هر دو متغیر بر کارآفرینی در کشورهای مورد مطالعه است، به طوری که یک درصد افزایش در درجه باز بودن تجارت و رشد بخش کشاورزی با یک وقفه زمانی به ترتیب منجر به 3/18 و 06/0 درصد تغییر مثبت در نرخ کارآفرینی تثبیت شده، می شود و از طرفی یک درصد افزایش در درجه باز بودن تجارت و رشد بخش کشاورزی با یک وقفه به ترتیب منجر به 73/16 و 32/0 درصد تغییر مثبت در نرخ کارآفرینی جدید شده است. بنابراین، در جهت نیل به ایجاد کارآفرینی در بخش کشاورزی، توجه هرچه بیشتر به این دو مقوله و رفع موانع پیش روی آنها باید در دستور کار کشورها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: داده های ترکیبی، درجه باز بودن تجارت، رشد بخش کشاورزی، کارآفرینی تثبیت شده، کارآفرینی جدید
  • نادر نادری، زهرا یوسفی، بیژن رضایی صفحات 35-46
    این پژوهش، به دنبال پدیدار شناسی موانع ایجاد و راه اندازی استارت آپ های کشاورزی بوده که به صورت کیفی و به روش پدیدار شناسی صورت پذیرفت. شرکت کنندگان 15 تن از مدیران استارت آپ های کشاورزی در سال 1395 بودند که شرکت هایشان در مرحله پیش رشد و یا رشد قرار داشت و تحت حمایت پارک علم و فناوری فعالیت می کردند و پژوهش، طی مصاحبه با 11 نفر از آنان به اشباع نظری رسید. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق با سوالات باز بوده که سوال اصلی پژوهش «برای شروع و راه اندازی استارت آپ کشاورزی خود با چه موانعی روبرو شده اید؟» بوده و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش کلایزی انجام شد و در نهایت مصاحبه دیگری برای بررسی اعتبار نتایج تحقیق انجام شد. یافته های تحقیق در قالب 7 مضمون اصلی و 4 زیر مضمون بود که مضامین اصلی عبارتند از جذابیت پایین فعالیت در بخش کشاورزی برای جذب سرمایه، تفکر هزینه بالا و حاشیه سود پایین فعالیت های مرتبط با کشاورزی، سوء مدیریت کلان و فقدان تشخیص اولویت های بخش کشاورزی، ناتوانی سیستم اطلاع رسانی دولت جهت خدمت رسانی به طرح های ایده محور کشاورزی، ضعف مدیریتی و عدم اتخاذ تصمیمات راهبردی برای پیشرفت در بخش کشاورزی، محدودیت اختصاص سوله برای استارت آپ های کشاورزی در پارک علم و فناوری، هزینه بالای تامین تجهیزات و ملزومات اولیه جهت راه اندازی استارت آپ کشاورزی، احتمال بالای سرقت ایده به دلیل طولانی بودن روند اخذ پروانه ساخت در بخش کشاورزی، زمان بر و هزینه بر بودن پروسه اخذ مجوز های لازم از مراجع زیربط مانند جهاد کشاورزی، معاونت غذا و دارو، عوامل اقلیمی غیر قابل پیش بینی مانند آب و هوا، بارندگی، رطوبت و...، مشکل دسترسی به محل کار به دلیل فاصله مکانی از زمین کشاورزی، کارگاه یا سوله.
    کلیدواژگان: استارت آپ کشاورزی، پارک علم و فناوری، پدیدار شناسی
  • وحید علی آبادی، رضا موحدی، حشمت الله سعدی، پوریا عطایی صفحات 47-56
    فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی، زمینه های کاهش فقر در روستاها را فراهم نموده و گامی به سوی توسعه روستایی می باشد. افزایش قابل ملاحظه زنان شاغل واقعیت انکارناپذیر جامعه ایران است. با وجود این، تجربه اجتماعی حاکی از آن است که تعداد کمی از زنان شاغل کارآفرین هستند. برای ظهور فعالیت های کارآفرینانه وجود زمینه ها و شایستگی های مناسب ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، الگوسازی مفهومی شایستگی های مورد نیاز زنان کارآفرین روستایی بود. جامعه آماری این تحقیق را 125 نفر از کارآفرینان زن روستایی شهرستان های کنگاور، صحنه و هرسین، تشکیل داده بودند. بر همین اساس از تمام شماری استفاده گردید. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود. میزان پایایی متغیرهای تحقیق بین 88/0-83/0 بود. یافته های تحقیق نشان می دهند که بر اساس تحلیل حساسیت (ANN) شایستگی های ارتباطی، راهبردی و تعهدی، بیشترین اهمیت را در لایه اول دارند. بین شایستگی ها راهبردی و ذهنی براساس حوزه فعالیت ها (کشاورزی، دام پروری و خدمات مشاوره ای)، اختلاف معنی داری در سطح 99 درصد اطمینان وجود داشت، به طوری که این شایستگی ها در بین کارآفرینان حوزه خدمات مشاوره ای بیشتر بود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان کارآفرین، موانع کارآفرینی، شبکه عصبی مصنوعی، شایستگی کارآفرینی
  • رویا اشراقی سامانی، طیبه کریمی، مرجان واحدی، طیبه صیده صفحات 57-63
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های کارآفرینی روستایی در استان ایلام صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل 400 نفر از دهیاران استان ایلام می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری (196=n) تعیین گردید. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین تایید و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی آن (86/0=α) تعیین گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی در تحقیق حاضر، منجر به شناسایی پنج عامل شد که در قالب موانع اقتصادی، سیاستی، آموزشی، اجتماعی و فرهنگی 82/62 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. همچنین موانع اقتصادی به عنوان عامل اول با مقدار ویژه 035/5 بیشترین سهم (31/22 درصد) و موانع فرهنگی با مقدار ویژه 484/1کمترین سهم (48/5 درصد) را در تبیین واریانس کل داشته اند.
    کلیدواژگان: چالش های کارآفرینی روستایی، تحلیل عاملی اکتشافی، استان ایلام
|
  • Alireza Puorsaeed, Sajad Larti Pages 1-9
    The role of participatory management in organizational entrepreneurship of agricultural cooperatives was studied in Ilam Township. The study was an applied study in terms of objective and a survey study in terms of data collection method. The statistical population was composed of all members of agricultural cooperatives in Ilam Township who totaled 1960 people, out of which 320 people were randomly sampled by Morgan and Krejcie’s table. Data collection tool was a self-designed questionnaire including questions about different facets of participatory management and organizational entrepreneurship. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts composed of faculty members of Agriculture Extension and Management Group of Islamic Azad University of Ilam. Its reliability was estimated to be (0.77
    Keywords: Agricultural Cooperatives, Ilam Township, Organizational Entrepreneurship, Participatory Management
  • S. Behrooze, N. Aghaabbasi, F. Mohamadinejad Pages 10-16
    The appearance and enhancement of entrepreneurial behavior depend on various factors and conditions including psychological and personality properties of people, and environmental and structural factors. The present study which is a survey in nature, aims at investigating entrepreneurial spirit. The data was collected through questionnaires. The validity of the questionnaires was confirmed by content validity and the reliability of them was identified by studying the guide lines. The statistical society of the study included Basij members among agriculture and nature resources engineers in the city Qom who were 190 people. 125 people were selected through random sampling. The data was analyzed descriptive and inferential statistical techniques. The results indicated that there was a significant relationship between agricultural experience, entrepreneurial motivation, practical training, and theoretical training with entrepreneurial spirit. So that factor of practical training, theoretical training, entrepreneurial motivation and agricultural experience explain 81% of entrepreneurial spirit changes of study people. Therefore this result, justify understanding necessity and participation in holding of activities related to agriculture for members of Basij organization among agricultural and nature resources engineers.
    Keywords: Entrepreneurial spirit, Entrepreneurial motivation, Practical education, Theoretical education, Qom province
  • B. Khosravipuor, M. Darani Pages 17-26
    The purpose of the present study was to identify the encountered challenges and problems of undergraduates when passing the training course. The paradigm of the present study was mixed method (qualitative-quantitative). The last year undergraduate students (2015-2016) at Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan considered as the population in both qualitative and quantitative parts. Among them, using purposive sampling method, 30 students selected and until achieving to the theoretical saturation data collection process lasted in qualitative. It should be noted that data collected using individual in-depth interviews and also data analyzed using Nvivo 11. Based on the findings of the qualitative part, a researcher made questionnaire designed to measure the quantitative part and the data for this part, analyzed using SPSS software. The results revealed that in the qualitative part, many factors are hindering the implementation of effective training courses in the students’ viewpoint such as administrative bureaucracy, lack of facilities, lack of definition of specific educational program in order to pass the course, lack of scientific and practical scientific quality. Also in the quantitative part, the factors such as the improper timing for passing the course, the poor training, poor equipment and facilities allocated to the top priorities. Finally, it can be suggested that the officials should evaluate the implemented courses and used the results in the future periods.
    Keywords: Agriculture field, Agricultural organization, Content analysis, Employment, Training
  • V. Sarrani, M. Mojaveriyan, Mm Mardanshahi Pages 27-34
    The main goal of this study was investigating the effect of the growth of agricultural sector and trade openness level on the stabilized entrepreneurship and new entrepreneurship in selected countries. To do so, the data related to 25 selected countries during the period of
    2008-2013 as well as panel data approach used. The assessment results indicated a positive and significant effect of both the variables on the entrepreneurship in the selected countries, such that one percent increase in the trade openness level and agricultural sector growth with a time delay led to 18.30 and 0.06 percent, respectively, positive change in the stabilized entrepreneurship rate, and on the other hand, one percent increase in the trade openness level and agricultural sector growth with a delay led to 16.73 and 0.32 percent, respectively, positive change in the new entrepreneurship rate. Therefore, in order to accomplish entrepreneurship in the agricultural sector, increasing attention toward these two subjects, and eliminating the obstacles facing them should be placed in countries’ agenda.
    Keywords: Agricultural sector growth, New entrepreneurship, Panel data, Trade openness level, Stabilized entrepreneurship
  • N. Naderi, Z. Uosefi, B. Rezaei Pages 35-46
    This study, we were looking phenomenology of barriers to agricultural startup launches were conducted as a qualitative and phenomenological. Participants were 15 executives of agricultural startups in 1395 that their companies were in the growth stage or growth. And were engaged supported by the Science and Technology Park and through interviews with 11 of them reached theoretical saturation. In order to collect data, in-depth interviews with open-ended questions and data analysis was performed based on Colaizzi. The findings in the form of 11 themes emerged which these themes are Low attractiveness for investment activities in section agriculture, Thinking high cost and low profit margins associated with agricultural activities, Macroeconomic mismanagement and a lack of recognition of the agricultural sector priorities, Failure notification system to serve the agriculture-based projects ideas, Weak management and a lack of strategic decision making for progress in agriculture, Restriction to allocate niches for agricultural startups in Science and Technology Park, The high cost of providing basic requirements and equipment for setting up the agricultural startup, High probability of stealing the idea due to the length of the process of obtaining patents in section agriculture, Time-consuming and costly process of obtaining the necessary permits from the relevant authorities such as department of agricultural jihad, Food and Drug Department and so on, Unpredictable factors such as weather, climate, rainfall, humidity, The problem of access to work because of the spatial distance from the farm, factory or warehouse.
    Keywords: Agricuhtural Startup, Science, Technology Park, Phenomenology
  • V. Aliabadi, R. Movahedi, H. Saadi, P. Ataei Pages 47-56
    Rural women’s entrepreneurial activities provided contexts reduction poverty in rural areas that is step to rural development. A significant increase of employed women is undeniable reality in Iranian society. However, social experience indicates that a small number of women are entrepreneurs. Appropriate competencies are necessary for emergence entrepreneurial activities. The main aim of this study was conceptual modeling of competencies required for rural women entrepreneurs. The population of this study was included 125 rural women entrepreneurs of Kangavar, Sahneh and Harsin cities. Accordingly, the census was used. The data collection tool was a questionnaire designed. The reliability of variables was between 0.83-0.88. The findings show that based on sensitivity analysis (ANN) communication competencies, strategic and commitment, in the first layer is of the utmost importance. The findings showed that based on sensitivity analysis (ANN) communication, strategic and commitment competencies have more important in the first layer. Based on field activities (agriculture, livestock and consulting services), there was a significant difference in the level of 99 percent between and mental strategy competencies. So, these competencies were higher among entrepreneurs consulting services.
    Keywords: Artificial Neural Network, Entrepreneurship, Entrepreneurship barriers, Entrepreneurship Competencies, women entrepreneurs
  • R. Eshraghi, T. Karimi, M. Vahedi Pages 57-63
    The current research was conducted with the purpose of Challenges of rural entrepreneurship in Ilam province. With respect to objectives, this research is an applied study using a survey method. Statistical population of the current research includes 400 persons of village assistants of Ilam province Sample size was determined through Cochran formula (n=196). Sampling was carried out through stratified random sampling method with appropriate assignment Content validity and face validity of the questionnaire were confirmed by experts’ judgments and the reliability of which was determined through the calculation of Cronbach alpha coefficient (=α0.86). Data analysis was carried out using SPSS software, version 19.According to results of factor analysis, five factors were identified including economic, political, instructional, social, and cultural impediments which specified 62.82 percent of the total variance. In addition, economic impediments with a special value of 5.035 explains the largest portion of total variance (22.31 percent) and cultural impediments with the special value of 1.484 explains the smallest portion (5.48 percent).
    Keywords: Exploratory factor analysis, Ilam province, Rural Entrepreneurship challenge