فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال شانزدهم شماره 1 (تابستان 1395)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال شانزدهم شماره 1 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمود اثنی عشری*، مریم باقری، احمد ارشادی صفحات 1-14
    این مطالعه به منظور بررسی اثر تیمار پس از برداشت آب گرم بر کاهش سرمازدگی ناشی از انبار سرد، در میوه خرمالو رقم کرج انجام شد. میوه ها در مرحله بلوغ تجاری برداشت شده و بلافاصله جهت اعمال تیمار به آزمایشگاه منتقل گردیدند، سپس میوه ها در آب با دمای 20 درجه سانتی گراد به عنوان شاهد، 45، 50 و 55 درجه سانتی گراد به مدت 10 و 20 دقیقه غوطه ور شدند و سپس در انبار با دمای 1 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90% به مدت 4 ماه نگهداری گردیدند. خواص ظاهری و کیفی میوه شامل کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان مالون دی آلدئید به عنوان شاخصی برای پراکسیداسیون چربی ها، نشت الکترولیتی از غشاء، میزان تانن محلول و فنل کل در طول مدت انبارداری و همچنین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز پس از پایان مدت انبارداری و گذشت دو روز عمر قفسه ای اندازه گیری شدند. همه تیمار های آب گرم اعمال شده، تاثیر معنی داری بر حفظ بهتر سفتی بافت، مواد جامد محلول، میزان فنل و تانن و کاهش سرمازدگی، نشت الکترولیت و پراکسیداسیون چربی ها داشت. با این که بهترین نتایج از تیمار آب 55 درجه سانتی گراد به مدت 20 دقیقه به دست آمد اما به دلیل تاثیر نامطلوب این تیمار بر کیفیت خوراکی میوه، به طور کلی استفاده از آب 50 درجه سانتی گراد به مدت 10 و 20 دقیقه و همچنین آب 55 درجه سانتی گراد به مدت 10 دقیقه بهترین تیمارها برای حفظ کیفیت میوه خرمالو رقم کرج و کاهش علائم سرمازدگی در آن شناخته شدند.
    کلیدواژگان: عمر انباری، سفتی بافت، فعالیت آنتی اکسیدانی، مالون دی آلدئید، نشت الکترولیتی
  • اسماعیل رضایی چیانه*، مهدی تاج بخش، موسی جمالی، مهدی قیاسی صفحات 15-27
    به منظور بررسی تاثیر الگوهای مختلف کشت بر اجزای عملکرد، عملکرد و کارآیی استفاده از زمین در الگوهای مختلف کشت مخلوط شوید و شنبلیله، آزمایشی در مزرعه ای واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91- 1390 به اجرا در آمد. تیمار های آزمایش شامل کشت مخلوط ردیفی (یک ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله)، کشت مخلوط نواری (دو ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، دو ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید، سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید و دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله) و کشت خالص هر دو گونه بود. الگوی کشت بر صفات مورد بررسی هر دو گونه اثر معنی دار (01/0p≤) داشت. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شنبلیله از تیمار کشت خالص به ترتیب برابر با 940 و 3103 کیلو گرم در هکتار به دست آمد. نتایج در مورد گیاه شوید نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شوید از کشت مخلوط نواری سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله به ترتیب برابر با 860 و 67/4816 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. درصد اسانس شوید (85/2 درصد) در تمامی تیمار های کشت مخلوط بالاتر از تیمار کشت خالص (2 درصد) بود. بیشترین سودمندی براساس شاخص های نسبت برابری زمین (90/1= LER) از الگوی کشت مخلوط دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله و کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل (18/2AYL=) و سودمندی کشت مخلوط (28/1= IA) از الگوی کشت مخلوط سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید به دست آمد که نشان دهنده افزایش سودمند زراعی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو گونه دارد.
    کلیدواژگان: سودمندی کشت مخلوط، کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل، کشاورزی پایدار، کشت مخلوط ردیفی، نسبت برابری زمین
  • اسماعیل عرب طاژان دره، احمد اسماعیلی*، عبدالحسین رضایی نژاد، فرهاد کرمی، علی قرقانی صفحات 29-40
    به منظور تعیین روابط بین عملکرد و اجزای عملکرد، تجزیه همبستگی ها و تعیین اثر مستقیم و غیر مستقیم ویژگی های مورفولوژی بر عملکرد 20 ژنوتیپ توت فرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی کردستان مورد بررسی قرار گرفت. پانزده ویژگی شامل تعداد و سطح برگ، نسبت طول به عرض برگ، اندازه و وزن میوه، عملکرد، طول دمبرگ، تعداد گل آذین در بوته، تعداد میوه، طول گل آذین، تعداد ساقه رونده، تعداد تاج، تعداد گل در بوته و تعداد گل در گل آذین اندازه گیری شدند. با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی چهار مولفه اول 73 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه نمودند. با توجه به دندروگرام تجزیه کلاستر به روش وارد و بر اساس مربع فواصل اقلیدسی و با در نظر گرفتن خط برش در فاصله پنج، ژنوتیپ های توت فرنگی مورد مطالعه به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. نتایج حاصل از تجزیه بای پلات تا حدود نسبتا زیادی با نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه کلاستر مطابقت داشت. در تجزیه همبستگی های فنوتیپی و ژنتیکی ویژگی ها، اکثر همبستگی های ژنتیکی، روند مشابهی را با همبستگی های فنوتیپی نشان دادند و در اکثر موارد همبستگی های ژنتیکی بیشتر از همبستگی های فنوتیپی بودند. همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی مثبت و معنی داری بین ویژگی های تعداد برگ، طول دمبرگ، طول گل آذین، تعداد تاج، تعداد گل آذین، تعداد گل درگل آذین، تعداد گل در بوته، درصد تشکیل میوه، تعداد میوه، حجم و وزن میوه با عملکرد مشاهده شد. همبستگی ژنتیکی معنی دار بین ویژگی های تعداد ساقه رونده و نسبت طول به عرض برگ با ویژگی عملکرد مشاهده نشد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که درصد تشکیل میوه، حجم میوه و تعداد میوه با ضریب تبیین 95/0 وارد مدل شدند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که ویژگی حجم میوه بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد داشت و ویژگی تعداد میوه بالاترین اثر غیرمستقیم و منفی را از طریق حجم میوه بر عملکرد توت فرنگی دارا بود.
    کلیدواژگان: بای پلات، رگرسیون گام به گام، تعداد میوه، طول گل آذین
  • جواد هادیان*، احسان کریمی، مرضیه شوریابی، فرزاد نجفی، محمدرضا کنعانی صفحات 41-56
    آویشن دنایی یکی از مهمترین گیاهان دارویی و گونه ‏های اندمیک ایران است که در ارتفاعات رشته کوه‏ های زاگرس دارای تنوع و پراکنش وسیعی می‏ باشد. در این تحقیق، تنوع صفات مورفولوژیکی و بازده اسانس آویشن دنایی (وزنی/ وزنی) در دو سطح درون و بین جمعیتی در شش رویشگاه طبیعی با اقلیم متنوع (مهران، بیجار، شکرناب، قاطرالن، قیاق و سمیرم) انجام شد و عوامل موثر بر درصد اسانس از طریق تجزیه و تحلیل ضرایب مسیر تعیین گردید. نتایج نشان داد تنوع قابل توجهی در بین جمعیت‏ ها از نظر صفات مورفولوژیکی وجود دارد. تجزیه خوشه‏‏ ای، افراد مورد مطالعه آویشن دنایی را در چهار گروه مستقل از هم تقسیم کرد که الگوی گروه بندی با منشاء جغرافیایی آنها تطابق بالایی داشت. میانگین بازده اسانس جمعیت ها بین 28/4-53/1 درصد متغیر بود. تجزیه و تحلیل ضرایب مسیر صفات مورفولوژیکی نشان داد صفات طول گل‏ آذین و طول برگ بیشترین تاثیر مستقیم و صفات طول برگه و ارتفاع گیاه بیشترین تاثیر غیرمستقیم را بر درصد اسانس داشتند. در نهایت در بین جمعیت های مورد مطالعه، جمعیت‏ ایلام به جهت دارا بودن مجموعه ای از صفات مطلوب رشدی، سازگاری به شرایط تنش، همچنین تنوع مناسب درون جمعیتی به عنوان منبع ژنتیکی مطلوب، می‏ تواند در برنامه های به ‏نژادی و اهلی سازی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اهلی سازی، رویشگاه طبیعی، طول گل آذین، ارتفاع گیاه
  • مهدی کاکایی، حجت الله مظاهری لقب*، محمد خانجانی صفحات 57-67
    یونجه از جمله گیاهان علوفه ای دنیا (به ویژه ایران) می باشد. هرساله عملکرد این گیاه در منطقه همدان توسط حمله خسارت زای سرخرطومی کاهش می یابد. بنابراین، به منظور ارزیابی مقاومت به آفت فوق در ژنوتیپ های مختلف این گیاه، 30 جمعیت یونجه زراعی موجود در ژرم پلاسم مزرعه ای با آرایش طرح کاملا تصادفی در منطقه همدان مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی، تنوع فراوانی از نظر کلیه صفات در ژنوتیپ ها نشان داد. سبزینگی برگ، درصد خسارت آفت، ارتفاع گیاه در زمان بروز خسارت، ارتفاع گیاه در زمان برداشت و درصد ماده خشک در سطح احتمال یک درصد و صفت عملکرد علوفه خشک در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنی داری داشتند. نتایج تجزیه همبستگی ها نشان داد که بین صفت درصد خسارت آفت و تعداد لارو همبستگی مثبت و معنی دار (**695/0) در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. رگرسیون گام به گام برای عملکرد تر علوفه نشان داد که صفات عملکرد خشک علوفه و درصد ماده خشک وارد مدل شدند و با ضریب تبیین تجمعی 58/99 درصد بیشترین تغییرات عملکرد تر علوفه را توجیه نمودند. سایر صفات مورد مطالعه تاثیر معنی داری بر مدل نداشتند. با توجه به نتایج به دست آمده، جمعیت های کرج2122 و بمی103 را می توان جزء جمعیت های مطلوب و متحمل به آفت در این مطالعه و مناسب همدان پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: جمعیت های یونجه، رگرسیون، سرخرطومی برگ یونجه، مقاومت، همبستگی
  • رضا کمایی*، حسین رجایی شریف آبادی، مهدی پارسا، محسن جهان، عباسعلی ناصریان صفحات 69-80
    مدیریت کود یک عامل مهم در موفقیت کشت گیاهان زراعی میباشد. کاربرد کودهای زیستی در تولید این گیاهان با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه مصرف نهاده های شیمیایی و همچنین افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود رشد و کیفیت گیاه، از اهمیت زیادی برخوردار است. بهمنظور بررسی واکنش برخی از ویژگی های کیفی علوفه سورگوم دانه ای به استفاده از کودهای زیستی، شیمیایی و آلی، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی و در 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 3 نوع کود بیولوژیک و تلفیق آن ها با یکدیگر و ورمی کمپوست و کود شیمیایی به شرح زیر بود: 1- قارچ میکوریزا آربسکولار گونه eaessom sumolG + ورمی کمپوست، 2- قارچ میکوریزا + کود زیستی نیتروکسین (حاوی باکتری های .ps mulliripsozA و .ps retcabotozA)، 3- قارچ میکوریزا + ریزوبیوم (.ps muibozihR)، 4- قارچ میکوریزا + کود شیمیایی NPK، 5- قارچ میکوریزا eaessom sumolG و 6- شاهد. در این آزمایش، هرچند تیمارها اثر معنی داری بر میزان خاکستر، اجزای دیواره سلولی (مواد نامحلول در شوینده خنثی) و اجزای دیواره سلولی به جزء همی سلولز (مواد نامحلول در شوینده اسیدی) نداشتند اما توانستند صفات و ویژگی هایی نظیر پروتئین خام، گوارشپذیری ماده خشک و گوارشپذیری ماده آلی را به طور معنی داری تغییر دهند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد پروتئین خام (19/15 درصد)، گوارشپذیری ماده خشک (21/07 درصد) و گوارشپذیری ماده آلی (61/27 درصد) در تیمار تلفیقی میکوریزا و نیتروکسین و بیشترین درصد خاکستر (8/9 درصد) از تیمار تلفیقی کود میکوریزا و ورمیکمپوست حاصل شد. با توجه به نتایج آزمایش، بهترین تیمار کودی برای سورگوم دانه ای مخلوط قارچ میکوریزا و کود زیستی نیتروکسین پیشنهاد می گردد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کودهای بیولوژیک می توانند بهعنوان جایگزینی مناسب برای بخشی از کودهای شیمیایی در سیستم های کشاورزی پایدار مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گوارش‮پذیری ماده خشک، گوارش پذیری ماده آلی، قارچ میکوریزا، نیتروکسین، ورمی کمپوست
  • سلمان دستان*، قربان نورمحمدی، حمید مدنی، محبوبه ابراهیمی، اسماعیل یساری صفحات 81-101
    این آزمایش با هدف ارزیابی فنولوژی رشد محصول اصلی و راتون برنج در سامانه های زراعی، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی واقع در شهرستان نکا طی سال های 1390 و 1391 اجرا شد. نظام های کاشت رایج، بهبودیافته و فشرده[1] به عنوان عامل اصلی و ارقام سنگ طارم، طارم هاشمی، ندا و شیرودی به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که در نظام کاشت رایج دوره رشد طولانی تر بوده و تاخیر در وارد شدن به مرحله زایشی به کاهش عملکرد شلتوک محصول اصلی و راتون منجر شد. در نظام کاشت فشرده ایجاد شرایط بهینه رشد باعث افزایش عملکرد شد. بیش ترین عملکرد شلتوک محصول اصلی برای دو رقم ندا و شیرودی تولید شد. عملکرد شلتوک راتون رقم طارم هاشمی به میزان 53/7 درصد بیش تر از رقم سنگ طارم بود. حداکثر عملکرد شلتوک محصول اصلی در اثر متقابل نظام کاشت فشرده و رقم ندا حاصل شد. بیش ترین شاخص برداشت محصول اصلی در اثر متقابل بین نظام کاشت فشرده و رقم شیرودی (12/57 درصد) به دست آمد. بالاترین شاخص برداشت راتون نیز در اثر متقابل دو نظام کاشت فشرده و بهبودیافته برای رقم طارم هاشمی مشاهده شد. بنابراین، کاشت ارقام برنج در نظام کاشت فشرده سودمندی بالاتری نسبت به نظام کاشت بهبودیافته و رایج داشت.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد شلتوک، نظام کاشت
  • عبدالله خدیوی خوب *، عصمت اوسطی صفحات 103-124
    بادام یکی از گونه های مهم جنس Prunus از نظر اقتصادی می باشد. خودناسازگاری یکی از مشکلات مهم و محدودکننده در میزان تشکیل میوه و محصول دهی بادام می باشد. بنابراین شناسایی ارقام خودسازگار بادام اهمیت ویژه ای دارد. از مشکلات دیگر تولید بادام سرمای دیررس بهاره بوده که برای رفع آن باید ارقام دیرگل و مقاوم به سرمای بهاره معرفی کرد. بنابراین، آزمایشات زیر با هدف به دست آوردن ارقام خودسازگار و دیرگل برتر روی 90 ژنوتیپ بذری بادام در شهرستان آشتیان از توابع استان مرکزی صورت گرفت. در آزمایش اول میزان خودسازگاری ژنوتیپ ها مورد بررسی قرار گرفت که تعداد پنج ژنوتیپ 30، 42، 56، 63 و 82 نیمه خودسازگار تشخیص داده شدند. در آزمایش دوم زمان گل دهی ژنوتیپ ها مورد مطالعه قرار گرفت که زمان گل دهی 43 عدد از ژنوتیپ های مورد مطالعه از یک تا یازده فروردین ثبت شد که با توجه به اینکه در این زمان از سال احتمال سرمازدگی بهاره کاهش پیدا می کند لذا این ژنوتیپ ها می توانند کاندیدای خوبی به عنوان والد دیرگل در برنامه ها اصلاحی باشند و یا بعد از بررسی خصوصیات کمی و کیفی میوه، در صورت تایید به عنوان رقم تجاری مورد استفاده قرار بگیرند. از این تعداد، زمان گل دهی 10 عدد از ژنوتیپ ها (شامل ژنوتیپ های شماره 13، 14، 19، 31، 58، 62، 63، 76، 80 و 82) از تاریخ شش فروردین تا 11 فروردین ثبت شد که این ژنوتیپ ها به عنوان ژنوتیپ های دیرگل تا خیلی دیرگل طبقه بندی شدند. در آزمایش سوم؛ صفات رویشی و میوه ژنوتیپ های انتخاب شده به عنوان دیرگل و خیلی دیرگل (43 ژنوتیپ) مورد ارزیابی قرار گرفت و با توجه به خصوصیات یک بادام خوب از نظر تولیدکننده و مصرف کننده (دیرگلی، عملکرد زیاد، مغز بزرگ، رنگ مغز، طعم مغز و درصد مغز زیاد)؛ تعداد 13 ژنوتیپ شامل ژنوتیپ های شماره 3، 6، 13، 14، 23، 43، 57، 62، 63، 71، 77، 80 و 82 به عنوان ژنوتیپ های برتر معرفی شدند که برای احداث باغات بادام به باغداران توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: بادام، دیرگل دهی، خودسازگاری، برنامه های اصلاحی، باغ تجاری
  • محمد میرزاخانی*، زهرا همتی صفحات 125-136
    بروز تنش کمبود آب در سلول های گیاهی رشد و تقسیم سلولی را کاهش داده و یا متوقف می نماید و در نتیجه بر رشد و عملکرد گیاه موثر خواهد بود. جهت بررسی اثر تنش کمبود آب و مصرف مقادیر مختلف زئولیت، آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 به صورت کرت های یکبار خرد شده در مزرعه آموزشی – تحقیقاتی دانشگاه پیام نور اراک با سه تکرار اجرا شد. تنش کمبود آب به عنوان عامل اصلی در چهار سطح I0= آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه (شاهد)، I1، I2 و I3 به ترتیب آبیاری به میزان 85،70 و 55 درصد نیاز آبی گیاه، در کرت های اصلی و مصرف مقادیر مختلف زئولیت به عنوان عامل فرعی در چهار سطح Z0= عدم مصرف زئولیت (شاهد)، Z1، Z2 و Z3 مصرف زئولیت به مقدار سه، شش و نه تن در هکتار در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمار تنش کمبود آب و مصرف زئولیت بر صفاتی مانند عملکرد دانه، مقدار جذب طول موج 525 نانومتر توسط دستگاه طیف سنج نوری در نمونه های تیمارهای شاهد، متانول، استون، مانیتول، آب 50 درجه و آب 60 درجه سانتی گراد معنی دار شد. همچنین بیشترین و کمترین میزان جذب طول موج 525 نانومتر توسط دستگاه طیف سنج در تیمار آب 60 درجه سانتی گراد با میانگین 90/67 و 67/33 درصد به ترتیب متعلق به تیمار آبیاری بر اساس 70 درصد نیاز آبی گیاه و عدم مصرف زئولیت و تیمار آبیاری بر اساس 85 درصد نیاز آبی گیاه و مصرف نه تن در هکتار زئولیت بود. بنابراین تنش کمبود آب می تواند باعث تخریب غشاء سلول های گیاهی شود و در نتیجه کنترل سلول بر ورود و خروج الکترولیت ها کاهش خواهد رفت.
    کلیدواژگان: الکترولیت، زئولیت، عملکرد دانه، غشاء سلول
  • صمد خرسندی، صاحبعلی بلندنظر*، محمد عدلی پور صفحات 137-146
    به منظور بررسی اثر کادمیوم و زئولیت بر رشد رویشی دو سبزی شاهی و تربچه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشگاه تبریز در سال 1390 به اجرا درآمد. کادمیوم به عنوان فاکتور اول در پنج غلظت (صفر، پنج، 10، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) از منبع سولفات کادمیوم و زئولیت (کلینوپتیلوئیت سبزوار) در دو سطح (صفر و یک درصد وزن خاک) به عنوان فاکتور دوم استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده مشاهده شد که غلظت های مختلف کادمیوم بر وزن تر و خشک و سطح برگ گیاه شاهی و وزن تر و خشک برگ و ریشه و طول و قطر ریشه گیاه تربچه مورد بررسی معنی دار است. درحالی که اثر زئولیت فقط در مورد سطح برگ و وزن تر گیاه شاهی معنی دار بود. در تیمار 40 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم وزن تر و خشک ریشه در تربچه به ترتیب 38 و 36 درصد کاهش یافت. حضور زئولیت در خاک موجب بهبود صفات رشدی گیاه شاهی شد اما در مورد گیاه تربچه این حالت مشاهده نشد. در تیمار 20 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم با افزودن زئولیت سطح برگ شاهی به 2 برابر افزایش یافت. کادمیوم اثر منفی بر صفات رشدی هر دو گیاه داشت و کاربرد زئولیت اثرات منفی آن را در بعضی از صفات مورد بررسی کاهش داد.
    کلیدواژگان: وزن خشک، کلینوپتیلوئیت، سطح برگ
  • سیدمحمدحسن مرتضوی*، سلاله نجفی، نورالله معلمی صفحات 147-161
    توت فرنگی یکی از میوه های ارزشمندی است که کشت آن به صورت چندساله و یک ساله (گلخانه ای) رو به گسترش است. این گیاه به شوری حساس می باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری (صفر، 15، 30، 45 و 60 میلی مولار کلریدسدیم) بر تغییرات رشد رویشی، زایشی و خصوصیات کیفی میوه توت فرنگی رقم کاماروزا در شرایط هیدروپونیک اجرا گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که با بیشتر شدن سطح شوری علاوه بر کاهش قابل توجه وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد و سطح برگ، اجزای عملکرد نیز کاهش چشمگیری یافت به گونه ای که عملکرد بوته در سطوح شوری 15، 30، 45 و 60 میلی مولار به ترتیب 20، 42، 45 و 65 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. تنش شوری همچنین سبب کمتر شدن کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ، غلظت مواد جامد محلول کل و اسیدیته قابل تیتر میوه گردید، درحالی که مقدار نشت الکترولیت برگ، درصد و سطح نکروزه برگ، محتوای آنتوسیانین، ظرفیت آنتی اکسیدانی، مواد فنولی، پرولین و سفتی میوه با بیشتر شدن سطح شوری افزایش یافت. به طورکلی بیشترین تغییرات بر اثر اعمال تنش شوری در رشد رویشی و زایشی مشاهده گردید. درحالی که تغییرات در خصوصیات کیفی میوه به مقدار کمتری تحت تاثیر شوری قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تنش شوری، کلرید سدیم، کیفیت میوه، کاماروزا
  • رئوف سید شریفی*، سپیده عباس پور، رضا سید شریفی صفحات 163-177
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر نیتروژن و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد بر وزن دانه در بوته، محتوای کلروفیل و کارآیی مصرف کود تریتیکاله، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1390 انجام گردید. تیمارها مقادیر کود نیتروژنه (صفر،80، 160و240 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره و تلقیح بذر با باکتری های افزاینده رشد ( تلقیح بذر با آزوسپیریلوم لیپوفروم استرین OF، سودوموناس پوتیدا سویه های 41 و 9 و عدم تلقیح بذر به عنوان شاهد) بودند. نتایج نشان داد که تلقیح بذر با باکتری های افزاینده رشد و مقادیر کود نیتروژن تاثیر معنی داری بر وزن دانه در بوته، تعداد دانه در سنبله، طول سنبله، وزن صد دانه، شاخص برداشت، درصد پروتئین دانه و دیگر صفات مورد بررسی داشت. افزایش کود نیتروژن، درصد پروتئین دانه را افزایش داد. بیشترین درصد پروتئین دانه (24/11) در تلقیح بذر با سودوموناس سویه 9 به دست آمد. مقایسه میانگین تلقیح بذر با باکتری های افزاینده رشد در مقادیر کود نیتروژنه نشان داد که وزن دانه در بوته در تلقیح بذر با آزوسپریلوم لیپوفروم در مصرف160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشتر از کاربرد 240 کیلوگرم کود نیتروژنه درحالت عدم تلقیح بذر با باکتری بود. بالاترین کارآیی مصرف کود در ترکیب تیماری 80N × تلقیح بذر با باکتری آزوسپیریلوم لیپوفروم به دست آمد. به نظر می رسد به منظور افزایش وزن دانه در بوته و دیگر خصوصیات زراعی، می توان پیشنهاد نمود که تلقیح بذر تریتیکاله با آزوسپریلوم در مصرف 160 کیلوگرم کود نیتروژنه در هکتار به کار برده شود.
    کلیدواژگان: باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن، تریتیکاله، نیتروژن، راندمان مصرف کود، محتوای کلروفیل، شاخص برداشت
  • حسین فتحی*، عادل پیرایش، یوسف جهانی جلودار، جلیل دژم پور صفحات 179-191
    به منظور بررسی اثرات تنک کنندگی اوره و نفتالین اسید استیک (NAA) این تحقیق به مدت سه سال به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی مشکین شهر روی دو رقم تجاری (دکسی رد و سانکرست) اجرا شد. تیمارها شامل اوره (10 و 12%)، نفتالین اسید استیک (15 و 20 پی پی ام) و شاهد بودند. در تمام گل ارقام هلو با اوره 10 و 12% و NAA 15 و 20 پی پی ام محلول پاشی شدند. یک ماه پس از محلول پاشی درصد ریزش گل و در زمان برداشت، صفات کیفی شامل: اندازه، وزن، اسیدیته، درصد مواد جامد محلول میوه و عملکرد هر تیمار جداگانه محاسبه شدند. نتایج نشان داد که در ارقام مورد مطالعه کاربرد اوره 10 و 12% و نفتالین اسید استیک 15 و 20 پی پی ام به عنوان تنک کننده باعث کاهش عملکرد، افزایش ریزش گل، افزایش وزن، حجم و صفات کیفی میوه نسبت به شاهد گردیدند. در ارقام مورد آزمایش کاربرد اوره 12% باعث بیشترین ریزش گل شد و عملکرد را نسبت به سایر تیمارها کاهش داد ولی وزن و حجم میوه های درختان تیمار شده بزرگ تر از سایر درختان بود. در هلو دکسی رد تیمار با 12% اوره بیشترین و 15 و 20 پی پی ام نفتالین اسیداستیک کمترین اسیدیته را داشتند. در هلو سانکرست محلول پاشی با 15 و 20 پی پی ام نفتالین اسیداستیک به طور مشترک بیشترین مواد جامد محلول را داشتند.
    کلیدواژگان: اوره، نفتالین اسیداستیک، دکسی رد و سانکرست، مواد جامد محلول
  • محمد محمودی سورستانی *، مهرداد اکبرزاده صفحات 193-205
    نعنا دشتی (Mentha spicata L.) یکی از مهم ترین گیاهان دارویی خانواده نعنا می باشد که به دلیل خواص دارویی ارزشمند کاربرد زیادی در صنایع غذایی، آرایشی-بهداشتی و داروسازی دارد. در این تحقیق تغییرات درصد و اجزای اسانس نعنادشتی کشت شده در مناطق حمیدیه و شوشتر طی پنج ماه از سال 1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی گردید. نمونه های برگ تازه در اواسط ماه های اردیبهشت، تیر، مرداد، شهریور و مهر و نمونه های گل تازه در اواسط ماه های تیر، مرداد و شهریور برداشت شدند. نمونه ها به وسیله کلونجر و به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند و اجزای اسانس با دستگاه GC و GC-MS آنالیز شدند. نتایج نشان داد که زمان برداشت گیاه اثر معنی داری بر درصد اسانس برگ و گل تازه در هر دو منطقه داشت. بیشترین درصد اسانس برگ (74/0%) و گل تازه (84/2%) در منطقه حمیدیه به ترتیب در ماه های تیر و مرداد و در منطقه شوشتر در ماه مرداد (به ترتیب 98/0% و 07/2%) ثبت گردید. کمترین درصد اسانس برگ تازه در هر دو منطقه در اردیبهشت (26/0 و 42/0% به ترتیب در منطقه حمیدیه و شوشتر) و گل تازه در تیر (52/1 و 64/1% به ترتیب در منطقه حمیدیه و شوشتر) مشاهده شد. بیشترین (60/69%) و کمترین (92/51%) مقدار کاروون برگ تازه حمیدیه به ترتیب در ماه های مهر و اردیبهشت و بیشترین (80/63%) و کمترین (33/53%) مقدار کاروون گل تازه به ترتیب در ماه های شهریور و مرداد ثبت گردید. در نمونه های شوشتر، حداکثر مقدار کاروون برگ (03/64%) و گل تازه (95/58%) به ترتیب در ماه های تیر و مرداد و حداقل مقدار آن در شهریور (34/60 و 26/54% به ترتیب در برگ و گل) به دست آمد. بیشترین مقدار لیمونن برگ (30/23%) و گل تازه (87/30%) حمیدیه به ترتیب در ماه های تیر و مرداد و بیشترین مقدار در برگ (99/20%) و گل (52/28%) شوشتر به ترتیب در ماه های مرداد و شهریور مشاهده شدند.
    کلیدواژگان: کاروون، لیمونن، کلونجر، تقطیر با آب
  • پرویز یداللهی، محمدرضا اصغری پور *، اکبر باقری، نورالله خیری، ایوب امیری صفحات 207-217
    در این پژوهش اثر محلول پاشی گیاه ریحان با غلظت های مختلف اسید آسکوربیک (صفر، 10 و 20 میلی مولار) بر درصد اسانس، آنزیم های آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و تجمع آن ها در اندام های گیاه، تحت تاثیر تنش آرسنیک صفر (شاهد)، 40، 80 و 120 میلی گرم در کیلوگرم خاک با هدف ارزیابی تاثیر کاربرد اسید آسکوربیک بر کاهش سمیت آرسنیک در گیاهان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اعمال تیمارهای ساده آرسنیک و محلول پاشی اسید آسکوربیک بر تمامی صفات مورد بررسی به جزء گایاکول پراکسیداز تاثیر معنی دار داشتند. افزایش سطوح آرسنیک باعث کاهش 37/10 درصدی کلروفیل فلورسانس و افزایش 42/71 درصدی در آسکوربات پراکسیداز نسبت به شاهد گردید. برهمکنش اسید آسکوربیک و آرسنیک بر درصد اسانس، شاخص کلروفیل، کارتنوئید، کربوهیدرات، کاتالاز و پراکسیداز معنی دار شد. اسید آسکوربیک به خصوص در سطح 20 میلی مولار باعث بهبود پارامتر های اندازه گیری شده در تنش آرسنیک گردید. بیشترین درصد اسانس (50/1درصد)، شاخص کلروفیل (05/15) و کارتنوئید (96/7 میلی گرم بر گرم وزن تر) از تیمار محلول پاشی 20 میلی مولار اسید آسکوربیک در شرایط عدم تنش (شاهد) حاصل شد. همچنین بالاترین سطح اسید آسکوربیک (20 میلی مولار) در شرایط تنش شدید آرسنیک (120 میلی گرم در کیلوگرم خاک) مقدار کربوهیدرات، آنزیم کاتالاز و پراکسیداز را به ترتیب 28/13، 75 و 84/53 درصد نسبت به عدم محلول پاشی در شرایط تنش مشابه کاهش داد. بنابراین با استناد به یافته های مطالعه حاضر و همچنین انجام تحقیقات تکمیلی می توان محلول پاشی اسید آسکوربیک را جهت بهبود رشد و کاهش تجمع آرسنیک در بافت های مختلف ریحان به صورت تجاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تنش عناصر سنگین، مطالعه گلدانی، محلول پاشی
  • جواد فتاحی مقدم *، معصومه کیا اشکوریان، بهروز گلعین صفحات 219-234
    پوشش میوه مرکبات با واکس، از رایج ترین تیمارهای قبل از انبارداری است. به نظر می رسد تغییر ویژگی های کیفی و ارزش غذایی میوه در این شرایط نیاز به بررسی دارد. به این منظور، این آزمایش روی میوه های برداشت شده ی ارقام پرتقال تامسون، مورو، سیاورز و نارنگی پیج انجام شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (بدون پوشش)، پوشش واکس (Britex Ti)، در مدت انبارداری (صفر، 30، 60 و 90 روز) بود. میوه های هر رقم پس از تیماردهی در دمای 5 درجه سانتی گراد به مدت 90 روز درون سردخانه قرار گرفت و با نمونه برداری در روزهای صفر، 30، 60 و 90 خصوصیات کیفی میوه ها ارزیابی شد. بر اساس نتایج، میزان کاهش وزن میوه ها طی انبارداری، در میوه های بدون واکس هر چهار رقم بالاتر از واکس دارها بود. پوشش واکس فقط تاثیر معنی داری در کاهش ضایعات میوه ی رقم تامسون طی انبارداری داشت. میوه های با و بدون پوشش واکس تفاوت معنی داری از نظر شاخص های رنگ پوست میوه، عصاره ی میوه، pH، میزان کل مواد جامد محلول و میزان اسید قابل تیتراسیون طی انبارداری نداشتند. در همه ی ارقام و میوه های تیمار شده نسبت کل مواد جامد محلول به میزان اسید قابل تیتراسیون طی انبارداری کاهش معنی دار هرچند جزئی داشت. پوشش واکس سبب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تا ماه دوم انبارداری شد ولی با نگهداری بیش از دو ماه، کارآیی آنتی رادیکالی کاهش یافت. از نظر حسی، به جز نارنگی پیج، سایر ارقام با پوشش واکس وضعیت کیفی و حسی بهتری را در مقایسه با بدون پوشش ها داشتند.
    کلیدواژگان: ظرفیت آنتی اکسیدانی، کیفیت حسی، کل مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون
|
  • Mahmood Esna Ashari *, Maryam Bagheri, Ahmad Ershadi Pages 1-14
    The aim of this study was to determine the effects of hot water dips on chilling injury of karaj persimmons. Fruits were subjected to hot water dips at 20, 45, 50 or 55°C for 10 or 20 min. Treated and untreated fruits were then kept at 1°C and 85 - 90% relative humidity for 4 months. Fruit weight loss, firmness, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), total phenolic content (TPC), soluble tannin content, chilling injury, antioxidant activity, electrolyte leakage (EL) and Malondialdehyde (MDA) content were measured 0, 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 days after storage. Peroxidase (POD) and catalase (CAT) activities were also determined at the end of storage. Hot water treatments had significant effects on firmness, TSS, TPC, soluble tannin content, chilling injury, EL and MDA content. Although the best results obtained in fruits that treated by 55°C for 20 min but this treatment had unpleasant effect on appearance and taste of fruits. So 50°C for 10 or 20 min and 55°C for 10 min were recognized the best treatment for maintaining fruit quality and reduce chilling injuries in Karaj persimmons.
    Keywords: Storage life, Tissue firmness, Antioxidant activity, Malondialdehyde, Electrolyte leakage
  • Esmaeil Rezaei Chiyaneh*, Mehdi Tajbakhsh, Mosa Jamali, Mahdi Ghiyasi Pages 15-27
    In order to evaluate the effects of different intercropping patterns on yield components, yield and land use efficiency at diffirent intercropping patterns of dill (Anethun graveolens L.) and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.), a field experiment was arranged based on a randomized complete block design with three replications at a farm located in West Azerbaijan province- city Nagadeh, Iran during growing reason of 2011-2012. Treatments included row intercropping (one row of fenugreek one row of dill), strip intercropping (two rows of dill one rows of fenugreek, three rows of dill one rows of fenugreek, two rows of fenugreek one rows of dill, three rows of fenugreek one rows of dill, two rows of fenugreek two of dill) and solecropping dill and fenugreek. Intercropping patterns had significant effect on all of mentioned traits. The highest grain yield and biological yield of fenugreek were achieved in solecropping with 940 and 3103 kg.ha-1, respectively. Results showed that the maximum grain yield and biological yield of dill obtained of three rows of dill one rows of fenugreek with 860 and 4816.67 kg.ha-1, respectively. The essential oil percentage (2.85) of all treatments was higher than solecropping (2). The highest Land equivalent ratio (1.90) was obtained in two rows of fenugreek two rows of dill. The maximum Actual yield loss (2.18) and Intercropping Advantage (1.28) were obtained in three rows of fenugreek one rows of dill that represents an increase advantages in intercropping than solecropping.
    Keywords: Actual yield loss, Intercropping Advantage, Land equivalent ratio, Row intercropping, Sustainable agriculture
  • Esmail Arab Tajandarreh, Ahmad Ismaili *, Abdol Hossein Rezaeinejad, Farhad Karami, Ali Gharghani Pages 29-40
    In order to determine the relationship between yield and yield components and understanding the direct and indirect effects of morphological traits on yield, twenty genotypes of strawberry were studied. An experiment was done based on a randomized complete block design with three replications at Agricultural Research Center of Kurdistan. Morphological traits (number of leaf, runner, crown, inflorescence, flower and fruit per plant, and leaf area, leaf length/wide, petiole length, number of flower per inflorescence, fruit set, fruit size, inflorescence length, fruit weight and yield) were measured.Four components derived from principal component analysis accounted nearly 73% of whole variability in the evaluated genotypes. All genotypes were grouped into five clusters according to cluster analysis using Ward method and squared Euclidean distance coefficient. Results of biplot, were consistent largely with the results of principal components analysis and cluster analysis. Results of correlation analysis showed similar trends for genotypic and phenotypic correlations and in the most cases, the value for genotypic correlation was greater than phenotypic value. There were positive and significant genotypic and phenotypic correlation between number of leaf, crown, inflorescence, flower and fruit per plant and petiole length, number of flower per inflorescence, fruit set, fruit size, inflorescence length, fruit weight with yield; but correlation between number of leaf, runner and leaf length/wide with yield were not significant. The result of stepwise regression analysis showed that fruit set, fruit size, number of fruit were entered to the regression model with a determination coefficient of 0.95. Genetic Path coefficient analysis revealed that fruit size had the highest direct positive effect on yield and number of fruit had the highest indirect negative effect on yield by fruit size.
    Keywords: Biplot, Stepwise regression, Fruit number, Petiole length
  • Javad Hadian *, Ehsan Karimi, Marzieh Shouryabi, Farzad Najafi, Mohammd Reza Kanani Pages 41-56
    Thymus daenensis Celak is one of the most important medicinal plants and endemic species in Iran which has a large dispersion and wide distribution in the highlands of the Zagros Mountains. In this study, diversity of morphological traits and oil content (w/w) was evaluated among and within six natural habitats with diverse climates (Mehran, Bijar, Shekarnab, Ghateralan, Ghiagh and Semirom) .Beside, factors affecting on essential oil yield were determined by path coefficients analysis. The results indicated significant variation among populations for morphological traits. Cluster analysis divided individual plants into four independent groups corresponding to their geographical origin. The mean oil content was varied between 1.53-4.28% among populations. Path coefficient analysis showed that, among studied traits, inflorescences length and leaf length had highest direct effect while, bract length and plant height had highest indirect effect on the percentage of oil. Finally among the studied populations, population of Ilamis was suitable to be used in breeding and domestication programs due to good growth performance, adaptability to stress conditions and within population variation.
    Keywords: domestication, natural habitats, inflorescences length, plant height
  • Mehdi Kakaei, Hojatollah Mazahery Laghab*, Mohammad Khanjani Pages 57-67
    The forage yield of alfalfa (Medicago sativa L.) is reduced by the attack of alfalfa weevil (Hypera postica Gyll.) in most regions of the world, especially in Hamedan. In order to evaluate the resistance to this insect pest, 30 genotypes of alfalfa were studied in Hamedan using the completely randomized design (CRD). The results of the analysis of variance of all the studied traits showed a highly significant variability of all traits in genotypes. There was a significant difference in leaf greenness, pest damage percent, Plant height at the time of damage and percent of dry material at the level of 1% probability. This difference was significant for dry forage yield at the level of 5% probability. The results of the analysis of correlation showed a significant and positive correlation (P=0.695**) between the pest damage percent and larvae number at the level of 1% probability. In the stepwise regression for fresh forage yield, dry forage yield and dry material percent entered the model, respectively. These traits justified most of the changes in fresh forage yield with the cumulative contrast coefficient of 99.58%. Other studied traits did not have any significant influence on the model. With regard to the results of the present study, Karaj 2122 and Bami103, can be recommended as the optimum population, which are resistant to pests and suitable for cultivation in Hamedan.
    Keywords: Alfalfa populations, Regression, Alfalfa weevil (Hypera postica), Resistance, Correlation
  • Reza Kamaei *, Hossein Rajari Sharifabadi, Mahdi Parsa, Mohsen Jahan, Abbasali Naerian Pages 69-80
    Fertilizer management is most important factor in success of plants crops cultivation. Application of biological fertilizers is important in production of these plants with the aim of elimination or significant reduction of chemical inputs and also increase of soil fertility and improvement of plant growth and quality. An experim was conducted to study the response of some qualitative characteristics of forage sorghum to biological, chemical, and manure, in a randomized complete block design with three replications. The experimental treatments included three biofertilizers and their combination and vermicompost and chemical fertilizer as follow: 1- mycorhhiza arbuscular species Glomus moseae vermicompost, 2- mycorhhiza nitrocsin (included bacteries Azospirillum sp. and Azotobacter sp.), 3- mycorhhizaarbuscular Rhizobium (Rhizobium sp.), 4-mycorhhizaarbuscular Chemical fertilizer NPK, 5- mycorhhizaarbuscular (Glomus moseae) and 6-control. In this experiment, although the treatments have not significant effects on ash, NDF and ADF, however, crude protein, dry matter digestibility as well as organic matter digestibility were affected by experimental treatments. The results showed that the percent of crude protein (15/19 percent), dry matter digestibility (70/12 percent) and organic matter digestibility (72/16 percent) were higher in integrated mycorhhiza and nitrocsine treatment in comparison whit other treatments. The numerical highest percent of ash (9.8 percent) was observed in mycrhhoriza plus vermicampost. In conclusion, the integration of mycrhhoriza and biological nitrocsine had the higher positive impact on forage quality of sorghum. Therefore, it could be concluded that biological fertilizers may be considered as a suitable replacement for a lot of chemical fertilizers consumption in sustainable agricultural systems.
    Keywords: Dry matter digestibility, Organic matter digestibility, Mycorhhiza arbuscular, Nitrocsin, Vermicompost
  • Salman Dastan *, Ghorban Noormohamadi, Hamid Madani, Mahbobeh Ebrahimi, Esmail Yasari Pages 81-101
    This experiment was carried out with aim of evaluation of phenological traits of main crop and ratoon of rice in cropping system, as split plot in randomized complete blocks design with four replications at Neka, Mazandaran, Iran in 2011 and 2012. Planting systems were chosen as main plots (Conventional, Improved and SRI or System of Rice Intensification) and rice cultivars as sub plots (Sang Tarom, Tarom Hashemi, Neda and Shiroodi). The results showed that in conventional system the growth stage was longer and delay to enter there productive phase led to reduction of paddy yeild of main crop and ratoon. In SRI,create optimal conditions for growth cause to increase yield. The most paddy yield of main crop was produced for Neda and Shiroodi cultivars. Paddy yield of ratoon for Tarom Hashemi cultivar was 7.53 % more than Sang Tarom cultivar. The maximum paddy yield of main crop was obtained at interaction of SRI and Neda cultivar. The most harvest index of main crop was achieved at interaction of SRI and Shiroodi cultivar. The highest harvest index of ratoon crop was observed at interaction of SRI and improved systems for Tarom Hashemi cultivar. Therfore, rice cultivars planting in SRI had the higher efficiencythan improved and conventional systems.
    Keywords: Harvest index, Planting system, Rice
  • Abdollah Khadivi Khub*, Esmat Osati Pages 103-124
    Almond is an economically important species of genus Prunus. Self-incompatibility and less quality fruit are the most important limitative problems for fruit set and cropping in almond. Also, almond is the earliest temperate tree crop to bloom, which limits production in areas with spring frosts. One of the main breeding objectives for almond is finding or production of late-flowering cultivars. Thus, this study was conducted in 90 seedling genotypes of almond for finding self-compatible and late-flowering genotypes. Results of the first experiment showed that five genotypes including No. 30, 42, 56, 63 and 82 were semi-self-compatible. Results of the second experiment showed that the considered genotypes had significant differences in flowering time; so that flowering time varied from March 12 to March 30. Flowering time of 10 genotypes (No. 13, 14, 19, 31, 58, 62, 63, 76, 80 and 82) ranged from 25 to 30 March, which were known as late to very late flowering genotypes. Furthermore, flowering time for 33 genotypes were recorded from 20 to 24 March and they clustered as late flowering genotypes. These two groups can be used as parents in breeding programs or after evaluation of vegetative and fruit traits for cultivation in commercial orchards. According to results of the third experiment, 13 out of 43 late flowering genotypes including No. 3, 6, 13, 14, 23, 43, 57, 62, 63, 71, 77, 80 and 82 were the best genotypes in terms of consistent high fruit set, large nut, large kernel and high kernel percentage and can be singled out for cultivation in orchard.
    Keywords: Almond, Late, flowering, Self-compatibility, Breeding programs, Commercial orchards
  • Mohammad Mirzakhani *, Zahra Hemmati Pages 125-136
    In order to evaluate the comparison of different methods, to evaluate of wheat cell sap electrical conductivity under water deficit stress with spectrophotometer unit, this study was carried out in field of Arak Payam Noor University in 2009. A split-plot arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Water stress (I0= Control irrigation, I1, I2, I3 = Irrigation about 85, 70 and 55% plant requirement water, were assigned in the main plots and different levels of zeolite application (Z0= without zeolite application, Z1, Z2, Z3, 3, 6 and 9 ton ha-1) in sub plots. Each sub plot consisted of 4 rows, 5 m long with 50 cm between rows space and 5 cm between plants on the rows. In this study characteristics such as: grain yield, absorption of spect in control treatment, absorption of spect in methanol treatment, absorption of spect in asetone treatment, absorption of spect in manithol treatment, absorption of spect in 50 degree water and absorption of spect in 60 degree water were assessed. Results indicated that (Irrigation about 70% of plant requirement water without zeolite application) with average rate of absorbtion by spectrophotometer (67.90%) and (Irrigation about 85% of plant requirement water 9 ton ha-1zeolite application) with average (33.67%) were significantly superior to the other treatments.
    Keywords: Cell memberant, Eletrolite, Grain yield, Zeolite
  • Samad Khorsandi, Sahebali Bolandnazar *, Mohammad Adlypoor Pages 137-146
    In order to investigate the effect of cadmium and zeolite on vegetative growth of cress and radish a factorial experiment carried out in a completely randomized design with 3 replications at Research Station of Tabriz University. Cadmium as the first factor at 5 concentrations (0, 5, 10, 20 and 40 mg/kg soil) from cadmium sulfate and zeolite (Klinoptiolite, Sabzevar) as the second factor with two levels (0 and 1% w/w soil) were studied. The result showed that cadmium significantly affected dry and fresh weight and leaf area of cress and root weight, length and diameter and leaf fresh and dry weight of radish. Zeolite only affected cress leaf area and fresh weight significantly. Treatment with 40 mg/kg Cd led to decreasing of radish root fresh and dry weight about 38 and 36% respectively. Application of zeolite in the soil improved growth characteristics of radish, whereas this amendment positive effect on cress was not observed. Cress leaf area was increased 2-fold by the addition of zeolite in 20 mg/kg Cd treatment. Cadmium had negative effect on growth characteristics of both plant and its negative effects on some traits was reduced by application of zeolite.
    Keywords: Dry weight, Klinoptiolite, Leaf area
  • Seyed Mohammad Hassan Mortazavi *, Solaleh Najafi Marghmaleki, Noorollah Moallemi Pages 147-161
    Strawberry is one of the unique small fruits which it’s annual (in glasshouse) and perennial culture has been expanding. This plant is sensitive to salinity. This research was done to investigate the effects of different salinity levels (0, 15, 30, 45 and 60 mM NaCl) on changes of vegetative and reproductive growth and fruit quality of strawberry in hydroponics system. The experiment was done based on a randomized complete blocks design with three replicates. The results showed that by increasing the level of salinity, in addition of considerable loss of fresh and dry weight of plant shoot and root parts, leaves number and area also reduced significantly so that the plant yield at different salinity levels of 15, 30, 45 and 60 mM reduced by 20, 42, 45 and 65% respectively compared to control. The salinity stress also resulted in reduced leaf chlorophyll and relative water content, fruit TSS and titratable acidity while the amount of leaf electrolyte leakage, necrosis area and percentage, fruit anthocyanin, antioxidant capacity, phenolic content, proline and firmness were enhanced by increasing the level of salinity. Totally the majority of changes in response to using salinity stress were observed in vegetative and reproductive plant growth, while, changes in the properties of fruit quality was less affected by salinity.
    Keywords: Salinity stress, Sodium Chloride, Fruit quality, Camarosa
  • Raouf Sharifi *, Sepideh Abbaspour, Reza Seyed Sharifi Pages 163-177
    In order to study of nitrogen rates and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on grain weight per plant, chlorophyll content and fertilizer use effeciency of triticale, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in research greenhouse University of Mohaghegh Ardabili in 2011. Factors were: nitrogen fertilizer rates (0, 80,160 and 240 kg N ha-1) as urea and seed inoculation with PGPR containing, (without inoculation as control, seed inoculation with Azospirillum lipoferum strain OF, Psedomunas putida strains 41 and 9. Results indicated that nitrogen rates and seed inoculation with PGPR had significant effects on grain weight, number of grains per spike, spike length, grain 100 weight, harvest index and grain protein percentage and the other traits. Increasing N fertilization increased grain protein percentage. Maximum of grain protein was obtained in seed inoculation with Psedomunas strain 9.Means comparison of seed inoculation with PGPR× nitrogen rates showed that grain weight at seed inculation with Azospirillum lipoferum× 160 kg N ha-1 was more than application of 240 kg N ha-1× no seed inoculation. Maximum of nitrogen use efficiency was obtained at application of 80 kg N ha-1 in seed inoculation with Azospirillum lipoferum. It seems that in order to increasing of grain weight per plant, and some agronomic traits can be suggested that seed inoculation of triticale be applied with Azospirillum lipoferum× application of 160 kg N ha-1.
    Keywords: Chlorophyll content, Fertilizer use efficiency, Harvest index, Nitrogen, Free living Nitrogen fixing bacteria, Triticale
  • Hossein Fathi *, Adel Pirayesh, Usef Jahani Jelodar, Jalil Dejampour Pages 179-191
    This research was carried out in order to evaluation effects of chemical thinners (Urea and NAA) on quantitative and qualitative characteristics on 2 peach cultivars (Sun crest and Dixired) in Meshkinshar region. Experiments were carried out based on randomized complete block design with five treatments and three replications for 2 years. Treatments were urea (10 and 12%), NAA (15 and 20 ppm) and control trees take place at full bloom stage. Characteristics such as flower abscission, fruit weight, fruit sizes, acidity, TSS and yield were measured. Results showed that effect of different concentrations of urea and NAA on flower abscission, fruit weight, fruit size, acidity, TSS and yield in cultivars were significant. Different concentrations of urea and NAA causes increased flower abscission, fruit weight, fruit size and decreased yield in studied cultivars in comparison with control trees. Mean comparison results showed that urea at 12% treatment had the most effects on flower abscission and such urea 12% had lowest yield in all cultivars. This treatment increased fruit weight and fruit size in all cultivars in comparison to other treatment. Urea 12% had highest and NAA 15 and 20 ppm had lowest acidity in Cv.dixired. NAA at 15 and 20 ppm had the most effects on TSS in comparison other treatments in sun crest peach. The highest yield was obtained from control trees in two cultivars.
    Keywords: Urea, NAA, Dixired, Suncrest, Soluble solids
  • Mohammad Mahmoodi Sorestani *, Mehrdad Akbarzadeh Pages 193-205
    Spearmint (Mentha spicata L.) is one of the most important medicinal plants of the mint family that have numerous applications in food, cosmetical and pharmaceutical industries due to its valuable medicinal properties. In this research, the change in essential oil content and composition of fresh leaf and flower of spearmint cultivated in Hamidieh and Shoshtar locations during five months on 2012 were studied. Fresh leaf samples were harvested on May, July, August, September and October. Fresh flower samples were harvested on July, August and September. The essential oil was extracted by Clevenger apparatus base on water distillation and analyzed by GC and GC-MS. Result showed that the harvest time had a significant effect on essential oil content of leaf and flower of both locations. The highest essential oil content of leaf (0.74%) and flower (2.84%) of Hamidieh samples were recorded on July and August, respectively and on August for Shoshtar samples (0.98 and 2.07%). The lowest essential oil content of leaf (0.26 and 0.42%) and flower (1.52 and 1.64%) were observed on May and July for both locations, respectively. In Hamidieh samples, the highest (69.60%) and lowest (51.92%) amounts of carvone of leaf were observed on October and May, respectively and the highest (63.80%) and lowest (53.33%) amounts of carvone of flower were also recorded on September and August, respectively. In Shoshtar samples, the highest carvone amount of leaf (64.03%) and flower (58.95%) was obtained on July and August, respectively and its lowest (60.34 and 54.26%) amount was observed on September. The highest limonene amount of leaf (23.30%) and flower (30.87%) was observed on July and August for Hamidieh samples and on August (20.99%) and September for Shoshtar (28.52%) samples, respectively.
    Keywords: Carvone, Limonene, Clevenger, Water distillation
  • Parviz Yadollahi, Mohammad Reza Asgharipour *, Akbar Bagheri, Norallah Kheiri, Ayub Amiri Pages 207-217
    In this study, the effect of spraying with different concentration of ascorbic acid (0, 10 and 20 mM) was examined in a factorial randomized complete block design with three replications on the essential oils percentage, antioxidant enzymes, phenolic compounds and their accumulation in plant tissues influenced by arsenic toxicity (0, 40, 80 and 120 mg arsenic kg-1 of soil) with purpose to test whether ascorbic acid application was effective in countering the arsenic toxicity. The experiment was conducted in 2012 at the Zabol University research greenhouse in Zabol, South Iran. Results showed that arsenic pollution decreased essential oil percentage, chlorophyll index, carotenoids, chlorophyll fluorescence; and increase catalase, carbohydrates, ascorbate peroxidase in plant tissues. Application of ascorbic acid especially at concentration of 20 mM, protect plants against arsenic toxicity. Our observations indicated that ascorbic acid spraying at lower concentration might be favorable to improve growth and defense ability against arsenic toxicity in basil though field testing would be required to verify this.
    Keywords: Heavy metals stress, Medicinal plant, Pot study, Spraying
  • Javad Fattahi Moghadam*, Masoomeh Kiaeshkevarian, Behroz Golein Pages 219-234
    The citrus fruit coating is a common postharvest treatment before storage. It seems necessary to study fruit quality and nutritional value changes in this condition. Orange fruits including, Thomson, Siavaraz (A local cultivar), Moro, and Page mandarin were used in this experiment. Treatments were included control (Non-coating), wax coating (Britex Ti) and storage duration (0, 30, 60 and 90 days). Treated fruits were stored at 5°C for 90 days and some qualitative properties of fruits were evaluated with fruit taken from 0, 30, 60 and 90 days during storage. The results showed that fruit weight loss in non-waxed fruits were higher than wax-coated fruits during storage. Wax treatment only had a significant effect on losses of Thomson cultivar during storage. The peel color indices did not change during storage significantly. No significant differences were observed between coated and non-coated fruits about juice percentage, pH, TA and TSS during storage. The TSS: TA ratio decreased in all cultivars significantly. Wax caused an enhancing in antiradical efficiency (in pulp) during two month storage, but reduced again at the end of storage. Finally, sensory analysis revealed that, waxed fruits had better sense and quality conditions -except of page mandarin- compared with non-coated fruits.
    Keywords: Antioxidant capacity, Sensory quality, Total soluble solids, Titratable acidity