فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال شانزدهم شماره 2 (زمستان 1395)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال شانزدهم شماره 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/12
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد سیاری، رضا غریبی، خشنود توراللهی صفحات 1-11
    توت فرنگی یکی از محصولات باغبانی با فسادپذیری زیاد می باشد که در مرحله حمل و نقل و انبارمانی، حساسیت بسیار زیادی به بیماری های قارچی دارد. در این تحقیق، اثر اسانس اسطوخودوس و متیل سالیسیلات بر فعالیت قارچ آسپرژیلوس در مرحله پس از برداشت توت فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کاربرد اسانس اسطوخودوس در غلظت های صفر، 500 و 1000 میکرولیتر در لیتر حل و متیل سالیسیلات در غلظت های صفر، 0/1 و 0/2 میلی مولار بود. پس از اعمال تیمارها، میوه ها با قارچ آسپرژیلوس آلوده سازی شده و به انبار با دما 2درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 درصد منتقل شده و پس از 7، 14 و 21 انبارمانی صفات مختلف آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد گسترش رشد قارچ آسپرژیلوس و بروز بیماری در میوه های تیمار شده با 0/2 میلی مولار متیل سالیسیلات و 1000 میکرولیتر در لیتر اسانس اسطوخودوس به ترتیب 39 و 63 درصد کمتر از میوه های شاهد بود. با افزایش دوره انبارداری، درصد میوه های آلوده افزایش یافت. میوه های تیمار شده با 500 میکرولیتر در لیتر اسانس و 0/1 میلی مولار متیل سالیسیلات، ویتامین ث، مواد جامد محلول و فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به میوه های شاهد داشتند. لذا متیل سالیسیلات و اسانس اسطوخودوس به دلیل داشتن خاصیت قارچ کشی بالا می توانند جایگزین قارچ کش های شیمیایی در کنترل بیماری های قارچی توت فرنگی شده و سبب حفظ کیفیت آن در انبار شوند.
    کلیدواژگان: بیماری قارچی، انبارمانی، مواد جامد محلول، فعالیت آنتیاکسیدانی
  • قاسم سرتیپ، جعفر حاجی لو صفحات 13-23
    به منظور ارزیابی اثرات کاربرد قبل از برداشت اسید سالیسیلیک بر خصوصیات کیفی و فعالیت ضداکسایشی میوه دو رقم زردآلو، یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با دورقم زردآلو در سه تکرار انجام شد. درختان زردآلو ارقام شکرپاره و شاملو شش روز قبل از برداشت با غلظت های صفر، 1/5، 3 و 4/5 میلی مولار اسید سالیسیلیک محلول پاشی شدند. میوه ها در هر دو رقم در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی مربوط به آن رقم برداشت و صفاتی نظیر سفتی بافت میوه، اسیدیته، درصد مواد جامد محلول، pH، مقدار اسید آسکوربیک، محتوای فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت ضداکسایشی کل میوه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک در هر دو رقم از مقدار مواد جامد محلول و pH کاسته شد ولی مقدار سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، فنل و فلاونوئید کل افزایش قابل توجهی نشان دادند. اثر تیمارهای اسید سالیسیلیک بر مقدار اسید آسکوربیک و فعالیت ضداکسایشی کل معنی دار نبود. در رقم شکرپاره بیشترین مقدار سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون و فنل کل در میوه های تیمار شده با اسید سالیسیلیک 4/5 میلی مولار و کمترین مقدار آنها در میوه های شاهد ثبت گردید. در این رقم بیشترین مقدار فلاونوئید کل مربوط به تیمار 3 میلی مولار بود. در رقم شاملو نیز بیشترین مقدار سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون و فلاونوئید کل مربوط به تیمار 3 میلی مولار اسید سالیسیلیک بود.
    کلیدواژگان: سفتی بافت، فلاونوئید کل، فنل کل، اسید آسکوربیک
  • محمدکاظم سوری، صدیقه مردانلو صفحات 25-37
    فلفل دلمه ای به سبب ارزش تغذیه ای بالایی که دارد امروزه از مهمترین سبزیجات مصرفی در سراسر دنیاست و همواره جایگاه ویژه ای در رژیم های غذایی جوامع مختلف دارد. تامین بهینه عناصر غذایی ازجمله پتاسیم، در کشت های بدون خاک نقش مهمی در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح پتاسیم (150، 235، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر محلول غذایی) بر کیفیت میوه فلفل دلمه ای تحت سیستم کشت هیدروپونیک انجام گردید. براساس نتایج به دست آمده از این آزمایش، اثر غلظت های مختلف پتاسیم محلول غذایی بر طول میوه، سفتی بافت میوه و فاکتورهای بیوشیمیایی معنی دار، ولی بر قطر میوه غیرمعنی دار بود. از نظر طول میوه و سفتی بافت میوه، بیشترین مقادیر به ترتیب در میوه گیاهان تحت تیمار 400 و 500 میلی گرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد. بیشترین مقدار مواد جامد محلول و پی اچ آب میوه نیز در غلظت400 میلی گرم در لیتر این عنصر به دست آمد، ولی بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون و همچنین ویتامین ث میوه در گیاهان تحت تیمار غلظت 500 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که برای دستیابی به کیفیت بهتر میوه فلفل دلمه ای در سیستم کشت هیدروپونیک بایستی مقادیر بیشتری پتاسیم (400 میلی گرم در لیتر) نسبت به غلظت های معمول (حدود 235 میلی گرم در لیتر) مصرف شود.
    کلیدواژگان: هیدروپونیک، سفتی بافت، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین ث
  • رضا کامرانی، گاگیک سنتروسیان، ناصر بوذری صفحات 39-52
    این تحقیق در مرکز تحقیقات و اصلاح نهال و بذر کرج انجام شد. آزمایش در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام گردید. در این آزمایش هفده صفت برگ در بیست ژنوتیپ زردآلوی ایران مطالعه شدند. هدف از این تحقیق ارزیابی صفات ریخت شناسی برگ و استفاده از آنها به عنوان شاخص های مورفولوژیکی جهت شناخت ارقام مختلف زردآلو بود. صفاتی که برای این منظور استفاده شدند به قرار زیر بودند: طول پهنک، عرض پهنک، نسبت طول به عرض پهنک، شدت رنگ سبز سطح رویی، شکل قاعده، زاویه انتها به جز نوک، طول نوک پهنک، حاشیه پهنک، موج دار بودن حاشیه، برش عرضی پهنک، طول دمبرگ، نسبت طول پهنک به طول دمبرگ، ضخامت دمبرگ، رنگیزه آنتوسیانین سطح رویی، تعداد غده نوش جای دمبرگ، وزن 10 برگ و مقدار کلروفیل. نام ژنوتیپ ها عبارت بودند از: BN-KB 21، 24، BN-RE527، BN-HS5 جهانگیری، شاهرود 49، شاهرود 15، شاهرود 48، 29، BN-KB576 BN-KB، شاهرود 48 A، 31، BN-KB ازقندی، BN-NO512، BN-KB 7، شاهرود 31، 723، BN-HS رویال، شاهرود 18، 40 BN-KB و 24 BN-KB. دراین آزمایش کلیه ژنوتیپ ها در اکثر صفات برگ با هم تفاوت معنی دار نشان دادند، به این معنی که اکثر صفات ریخت شناسی برگ توانستند به عنوان نشانگرهای مورفولوژیکی جهت شناسایی این ژنوتیپ ها به کار روند.
    کلیدواژگان: دیسکریپتور بین المللی UPOV، کلروفیل، آنتوسیانین
  • شادی عطار، غلامحسین داوری نژاد، سید حسین نعمتی صفحات 53-67
    گلابی اروپایی (Pyrus communis) پس از سیب مهم ترین میوه دانه دار در سطح جهان است. با وجود ارقام بومی و محلی فراوان در مناطق مهم گلابی خیز کشور ما، تاریخچه دقیقی از نحوه گزینش و دستیابی به این ارقام موجود نیست. به همین منظور در این پژوهش به بررسی صفات ارقام گلابی کشت شده در استان خراسان رضوی پرداخته شد تا ارقام موجود ارزش یابی و معرفی گردند و ضمن بررسی صفات مختلف، کلیدواژه هایی جهت شناسایی این ارقام تجاری ارائه شود. 61 صفت کمی و کیفی مختلف مربوط به خصوصیات درخت، برگ، شکوفه و خصوصیات فیزیکو شیمیایی میوه ارقام بومی سبری (از گونه گلابی آسیایی[1]) و دم کج کرج و ارقام خارجی ویلیامز، کوشیا و اسپادونا در محل باغ استقلال واقع در استان خراسان رضوی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 10 تکرار در سال های 1390 و 1391 مطالعه شدند. نتایج نشان داد که رقم سبری خیلی دیررس و سایر ارقام میان رس بودند. رقم کوشیا مواد جامد محلول دارای بیشترین درجه بریکس (16/35 درصد) بین ارقام بود. بین نسبت طول به پهنای برگ با طول میوه (0/07±0/78)، نسبت طول به پهنای برگ با قطر میوه (0/07±0/77)، وزن میوه با پهنای گلگاه (0/07±0/78)، وزن میوه با قطر میوه (0/02±0/98) و نسبت طول به قطر میوه با درجه بریکس (0/06±0/80) همبستگی مثبت و معنا داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت.
    کلیدواژگان: همبستگی، اسپادونا، کوشیا، درجه بریکس، سفتی میوه
  • لیدا صوفی_غلامرضا حیدری_عادل سی و سه مرده_فرزاد حسین پناهی صفحات 69-86
    به منظور افزایش بازده فرآورده های گیاهی و بهبود کیفیت آن ها، گرایش برای به کارگیری کودهای عناصر کم مصرف در میان کشاورزان رواج یافته است. از این رو به منظور بررسی اثر محلول پاشی سولفات روی بر عملکرد و اجزاء عملکرد اکوتیپ های گندم سرداری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتور ژنوتیپ در چهارده سطح (سیزده اکوتیپ گندم سرداری و رقم آذر2) در کرت های اصلی و محلول پاشی سولفات روی در سه سطح (عدم محلول پاشی، محلول پاشی در زمان ساقه رفتن و محلول پاشی بعد از گل دهی)، در کرت های فرعی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، طول سنبله و وزن هزار دانه بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر اصلی اکوتیپ بر تمامی صفات مورد مطالعه و اثر محلول پاشی سولفات روی بر تمامی صفات به جز تعداد سنبله بارور در بوته، معنی دار بود. اثر متقابل اکوتیپ × محلول پاشی سولفات روی بر صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله، معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه به اکوتیپ کلاته تحت محلول پاشی در زمان ساقه رفتن و کمترین عملکرد دانه به اکوتیپ ریژاو در سطح عدم محلول پاشی اختصاص یافت. بیشترین تعداد دانه در سنبله مربوط به اکوتیپ کلاته تحت محلول پاشی در زمان ساقه رفتن (25/38) بود. اکوتیپ کلاته با 45/68 گرم دارای بیشترین وزن هزار دانه بود.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، صفات زراعی، عنصر ریزمغذی، عملکرد بیولوژیک
  • فاطمه نخعی صفحات 87-96
    عناب (Ziziphus jujube) به طور وسیعی در خراسان جنوبی پرورش می یابد. درختی سازگار به مناطق خشک و گرم می باشد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق جیبرلیک اسید (GA3)، نفتالین استیک اسید (NAA) و 6-بنزیل آدنین (BA) هر کدام در پنج غلظت (صفر، 20، 40، 60 و80 پی پی ام) به تنهایی و هر سه تنظیم کننده رشد توام با یکدیگر در سه زمان مختلف تمام گل، تمام گل + 50 روز پس از تمام گل و 50 روز پس از تمام گل بر روی عناب محلول پاشی گردیدند. نتایج نشان داد محلول پاشی در زمان های تمام گل و تمام گل + 50 روز پس از تمام گل سبب افزایش معنی دار اندازه میوه (طول و قطر)، وزن میوه، عملکرد و مجموع مواد جامد قابل حل (TSS) نسبت به زمان 50 روز پس از تمام گل گردیدند. غلظت های بالاتر از40 پی پی ام GA3، NAA و BA+NAA +GA3 سبب افزایش معنی دار اندازه میوه (طول و قطر)، وزن میوه، عملکرد و TSSنسبت به شاهد (صفر پی پی ام) و همه غلظت های BA گردیدند. محلول پاشی تنظیم کننده های رشد گیاهی تاثیر معنی داری بر دیگر خصوصیات شیمیایی میوه (ویتامینث، pH، اسیدیته و مقدار کاروتنوئید) نداشت.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، تمام گل، خصوصیات کیفی، نفتالین استیک اسید، وزن میوه
  • حمزه فعله گری، محمد اقبال قبادی، غلامرضا محمدی، سعید جلالی هنرمند صفحات 97-109
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دو رقم گندم دیم، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری تکمیلی به عنوان فاکتور اصلی در 4 سطح (دیم و آبیاری در مراحل غلاف رفتن، گرده افشانی و پرشدن دانه)، کود نیتروژن خالص به عنوان فاکتور فرعی در 4 سطح (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و دو رقم گندم دیم (سرداری و کراس البرز) در کرت فرعی فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تاثیر آبیاری تکمیلی، سطوح نیتروژن و رقم بر عملکرد دانه معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه با آبیاری تکمیلی در مراحل گرده افشانی و غلاف رفتن به ترتیب با 362/2 و 352/0 گرم در مترمربع به دست آمد. بیشترین میزان پروتئین دانه در شرایط شاهد (دیم) حاصل شد. با آبیاری تکمیلی نسبت به شرایط دیم محتوای نسبی آب برگ و کلروفیل b افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه (337/0 گرم در مترمربع) با اعمال 50 کیلو گرم در هکتار نیتروژن به دست آمد. رقم کراس البرز عملکرد دانه و عملکرد پروتئین بیشتری نسبت به رقم سرداری داشت. با توجه به نتایج این آزمایش، اهمیت آبیاری تکمیلی در مرحله گرده افشانی و یا غلاف رفتن نسبت به دوره پرشدن دانه بیشتر بود. با آبیاری در این مراحل و همچنین با مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، عملکرد دانه و شاخص های فیزیولوژیکی گندم افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، عملکرد، گرده افشانی، محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل
  • الهام هراتی، بهاره کاشفی، محمد متینی زاده صفحات 111-125
    اسید سالیسیلیک یکی از تنظیم کننده های رشد گیاهی می باشد که بر رشد و نمو و تحمل تنش شوری در گیاهان موثر است. جهت ارزیابی تاثیر اسید سالیسیلیک و تنش شوری روی برخی صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در آویشن دنایی (Celak. Thymus daenensis) آزمایشی در چهار سطح اسید سالیسیلیک (صفر، 150، 300 و 450 پی پی ام) و چهار سطح کلرید سدیم (صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، سطوح مختلف شوری سبب افزایش محتوای پرولین، قندهای محلول، وزن تر و افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز و سبب کاهش سطح برگ و غلظت پروتئین گردید، همچنین نتایج برهمکنش تیمار شوری و اسید سالیسیلیک سبب افزایش معنی داری در میزان پرولین، غلظت قندهای محلول، نسبت ریشه به اندام هوایی، وزن تر و خشک، افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز گردید. براساس نتایج این پژوهش، محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک از طریق افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و افزایش غلظت پرولین و قندهای محلول تحت شرایط تنش شوری موجب بهبود صفات فیزیولوژیکی گیاه شده و مقاومت گیاه را در شرایط ناشی از تنش افزایش داد.
    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتی اکسیدان، تنظیم کننده رشد، پرولین، قندهای محلول
  • علی شهبازی، موسی رسولی، محمود لطفی، سید سعید موسوی، آذر جهانیان صفحات 127-137
    به منظور بررسی مکانیسم خواب و نیز بالا بردن درصد و سرعت جوانه زنی بذرهای گیاه باریجه ابتدا اقدام به کاشت جنین باریجه در محیط موراشیک و اسکوگ گردید. همچنین عامل های محیطی (نور، تاریکی و دمای 8، 20 و متناوب 8 و 20 درجه سانتی گراد)، هورمون جیبرلیک اسید و حذف پوسته بذر روی جوانه زنی بذر باریجه مورد آزمایش قرار گرفتند. در آزمایش دیگری عصاره آبی بذر باریجه روی رشد و جوانه زنی علف های هرز تاج خروس و جو وحشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 95% جنین های باریجه در محیط کشت موراشیک و اسکوگ به خوبی رشد می کنند و برداشتن پوسته باریجه و دمای پایین (8 درجه سانتی گراد) تاثیر معنی داری در افزایش درصد و سرعت جوانه زنی دارند. به طوری که 77% بذرهای بدون پوسته در دمای 8 درجه سانتی گراد جوانه زدند. تاثیر پیش تیمار هورمون جیبرلیک اسید بر جوانه زنی معنی دار نبود اما سرعت جوانه زنی بذرها را افزایش داد و تیمار تاریکی تاثیری در جوانه زنی باریجه نداشت. همچنین نتایج نشان داد که عصاره آبی بذر باریجه در غلظت های مختلف خاصیت بازدارندگی قوی روی رشد و جوانه زنی علف های هرز مورد بررسی دارد. در مجموع نتایج بدست آمده نشان داد که خواب در گیاه باریجه در اثر دو عامل فیزیولوژیک درونی و خواب شیمیایی (مواد بازدارنده) است که دماهای پایین باعث غلبه بر عوامل فیزیولوژیک درونی شده و برداشتن پوسته باعث حذف نسبی خواب شیمیایی می-شود. تاثیر بازدارندگی عصاره بذر باریجه روی رشد و جوانه زنی علف های هرز تاج خروس و جو وحشی نیز وجود مواد بازدارنده در بذرهای باریجه را تایید می کند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، خواب فیزیولوژیکی، مواد بازدارنده، اسید جیبرلیک، پوسته بذر
  • سمیه ملک زاده، سیف الله فلاح، آرمان آذری صفحات 139-151
    به منظور بررسی تاثیر روش های پرایمینگ بر پارامترهای جوانه زنی بذر گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.)، شانزده تیمار آزمایشی شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، سه سطح هیدرو پرایمینگ با آب مقطر (24، 36 و 48 ساعت)، سه زمان اسمو پرایمینگ با پلی اتیلن گلایکول 6000 (پتانسیل های اسمزی 4-، 8- و12- بار)، سه سطح هورمون پرایمینگ (50، 100 و 150 پی پی ام اسید جیبرلیبک) و شش سطح هالو پرایمینگ با محلول های نیترات پتاسیم (2، 3 و 4 درصد) و سولفات روی (0/1، 0/3 و 0/5 درصد)، در آزمایشی بهصورت طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که بیشترین سرعت جوانه زنی به ترتیب در تیمار نیترات پتاسیم 2 درصد و سولفات روی 0/5 درصد مشاهده گردید. پرایمینگ بذر سیاهدانه نه تنها صفاتی از قبیل درصد جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، طول ریشه چه و ساقه چه را نسبت به تیمار شاهد افزایش نداد بلکه در برخی از تیمارها باعث کاهش معنی دار این صفات شدند. استفاده از هورمون اسید جیبریک، پلی اتیلن گلایکول و هیدروپرایمینگ تاثیری بر بهبود پارامترهای جوانه زنی سیاهدانه نداشت. تیمار نیترات پتاسیم 2 درصد و سولفات روی 0/5 درصد بر افزایش سرعت جوانه زنی و بنیه بذر سیاهدانه موثر بود. به طورکلی نتیجه گیری شد که برای ارتقاء جوانه زنی بذر سیاهدانه در شرایط زراعی می توان پرایمینگ بذر با سولفات روی 0/5 درصد و یا نیترات پتاسیم 2 درصد را پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: اسموپرایمنگ، شاخص بنیه، هالوپرایمینگ، هورمون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ
  • علی قادری، محمد مقدم، لیلا مهدیزاده، حسن ابراهیمی صفحات 153-165
    به منظور تعیین اثر سطوح مختلف نیتروژن و تراکم کاشت بر میزان جذب عناصر غذایی نیتروژن ، فسفر و پتاسیم و کارآیی مصرف و جذب نیتروژن در میوه زیره سبز (L. Cuminum cyminum)، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تراکم کاشت (80، 100، 120 بوته در مترمربع)، 4 سطح کود نیتروژن (صفر، 50، 100، 150 کیلوگرم در هکتار) و 3 تکرار در مرزعه آموزشی هنرستان کشاورزی نسر واقع در جلگه رخ شهرستان تربت حیدریه در منطقه شمال شرق کشور در سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر متقابل نیتروژن و تراکم کاشت بر درصد فسفر و پتاسیم در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شد، اما اثر معنی داری بر درصد نیتروژن، کارآیی مصرف و جذب آن نداشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها حداکثر جذب نیتروژن، فسفر و پتاسیم در تراکم کاشت 100 بوته در مترمربع همراه با کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن حاصل شد. علاوه بر این بیشترین کارآیی مصرف و جذب نیتروژن به ترتیب در تیمارهای 50 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار و تراکم کشت 120بوته در مترمربع مشاهده شد. به طورکلی نتایج حاصل از تحقیق نشان داد با کاهش تراکم کاشت به دلیل رقابت کمتر در بین گیاهان برای به دست آوردن مواد غذایی مورد نیاز آنها جذب پتاسیم، نیتروژن و فسفر نیز بیشتر شد، هرچند اثر مشابهی بر روی کارآیی مصرف و جذب نیتروژن نداشت.
    کلیدواژگان: رقابت، مواد غذایی، تیمار
  • حسین شکفته، روح الله دهقانی فتح آباد صفحات 167-178
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری کامل و تنش آبی (قطع آبیاری از مرحله رشد گیاهچه تا مرحله طویل شدن ساقه، قطع آبیاری از مرحله طویل شدن ساقه تا مرحله رشد زایشی و قطع آبیاری از مرحله رشد زایشی تا مرحله پر شدن دانه) و مقادیر مختلف پتاسیم (شاهد، 50، 100، 150 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار) بر عملکرد و اجزای عملکرد زیره سبز در سال 1392 در منطقه زرند آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد اثر تنش آبی بر تمام صفات در سطح پنج درصد معنی دار شد، به طوری که بیش ترین تاثیر منفی تنش آبی بر عملکرد دانه و کم ترین تاثیر بر درصد اسانس مشاهده گردید. همچنین سطوح مختلف پتاسیم نیز بر صفات اندازه گیری شده تاثیر معنی داری داشتند و بیش ترین تاثیر مثبت پتاسیم بر میزان عملکرد دانه بود. به طورکلی قطع آبیاری در مراحل ابتدایی رشد و انتخاب 100 کیلوگرم در هکتار پتاسیم بیش ترین تاثیر را در عملکرد دانه داشت.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، تنش غیرزیستی، عملکرد، اسانس
  • گودرز احمدوند، فرزاد مندنی، معصومه دهقان بنادکی، سمیه حاجی نیا، بهاره اسکندری صفحات 179-193
    کاربرد سامانه های خاک ورزی حفاظتی و گیاهان پوششی از روش های اصلی مدیریت بوم شناختی در تولید محصولات کشاورزی هستند که منجر به بهبود کارآیی مصرف منابع توسط گیاهان می شود. به منظور ارزیابی روش های خاک ورزی و گیاه پوششی بر کارآیی جذب و مصرف نور سیب زمینی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392 انجام شد. کرت های اصلی شامل خاک ورزی در سه سطح (خاک ورزی متداول، خاک ورزی حداقل و بدون خاک ورزی) و کرت های فرعی شامل گیاه پوششی در سه سطح (بدون گیاه پوششی، گیاه پوششی جو و ماشک) بود. نتایج آزمایش نشان داد که شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک کل، میزان جذب نور و کارآیی مصرف نور سیب زمینی در خاک ورزی متداول و گیاه پوششی ماشک افزایش یافت. بیشترین شاخص سطح برگ سیب زمینی در خاک ورزی متداول و گیاه پوششی ماشک (6/4) و کمترین آن در بدون خاک ورزی و عدم گیاه پوششی (3/2) به دست آمد. با افزایش شاخص سطح برگ در خاک ورزی متداول و گیاه پوششی ماشک، روند جذب نور حدود 85 درصد افزایش یافت. همچنین نتایج حاکی از اثر مثبت گیاه پوششی ماشک بر رشد سیب زمینی بود. به طوری که بیشترین و کمترین تجمع ماده خشک به ترتیب در خاک ورزی متداول و گیاه پوششی ماشک (1985/6 گرم در مترمربع) و عدم خاک ورزی و کاشت گیاه پوششی (4/1236 گرم در مترمربع) به دست آمد. بیشترین و کمترین میانگین کارآیی مصرف نور سیب زمینی در تیمار خاک ورزی متداول و گیاه ماشک و تیمار عدم خاک ورزی و گیاه پوششی به ترتیب معادل 3/12 و 2/09 گرم بر مگاژول تشعشع فعال فتوسنتزی بود.
    کلیدواژگان: تجمع ماده خشک کل، تشعشع فعال فتوسنتزی، شاخص سطح برگ، ماشک
  • سهیلا نوجوان، لطفعلی ناصری، حمید حسن پور صفحات 195-213
    به منظور مطالعه تاثیر تغذیه برگی سولفات پتاسیم و سولفات روی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی انگور رقم بیدانه قرمز آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل سولفات پتاسیم در سه سطح (صفر، پنج و10 گرم در لیتر) و سولفات روی در چهار سطح (صفر، 0/5، یک و دو گرم در لیتر) بود که در سه نوبت طی طول فصل رشد روی بوته ها محلول پاشی شد. نتایج نشان داد که کشیده ترین حبه ها با کاربرد هم زمان 10 گرم در لیتر سولفات پتاسیم و 0/5 گرم در لیتر سولفات روی حاصل شدند. بیشترین مقدار عرض حبه، عرض خوشه و تعداد حبه در خوشه نیز با کاربرد هم زمان سولفات پتاسیم و سولفات روی و در تیمار 10 گرم در لیتر سولفات پتاسیم و 2 گرم در لیتر سولفات روی به دست آمد. بیشترین مقدار TSS و کمترین میزان pH در تیمار ترکیبی 10 گرم در لیتر سولفات پتاسیم و 2 گرم در لیتر سولفات روی بود. سایر ویژگی های شیمیایی از قبیل ظرفیت آنتی اکسیدان کل و فلاونوئید کل و آنزیم کاتالاز نیز به طور معنی داری تحت تاثیر محلول پاشی قرار گرفتند. میزان فنل کل و آنزیم گایاکول در اثر محلول پاشی هر یک از فاکتورها به تنهایی افزایش یافتند، اما اثر متقابل فاکتورها بر این شاخص ها معنی دار نبود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که محلول پاشی همزمان این عناصر می تواند موجب افزایش برخی متابولیت های ثانویه (فنل، فلاونوئید)، افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و بهبود ویژگی های فیزیکی انگور رقم بیدانه قرمز شود.
    کلیدواژگان: آنتیاکسیدان کل، صفات فیتوشیمیایی، فلاونوئید کل، کاتالاز
  • نصیبه شایگان، علیرضا قنبری، ستار طهماسبی انفرادی صفحات 215-221
    ذخایر توارثی گیاهی و حفاظت از آنها در امر به نژادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از نیازهای اساسی توسعه کشت زیتون در کشور، شناسایی و معرفی ارقام سازگار با اقلیم های مناطق مختلف می باشد. ایران دارای تنوع زیادی در ژنوتیپ های زیتون می باشد و معرفی و شناخت این تنوع ژنتیکی می تواند به عنوان راهکاری در جهت توسعه گونه ها قرار گیرد. این پژوهش به منظور بررسی تنوع پروتئینی 23 ژنوتیپ زیتون، الگوهای الکتروفورتیک پروتئین های ذخیره ای دانه انجام شد. نتایج الکتروفورز پروتئین های استخراجی، حضور 15 نوار را بر مبنای حرکت نسبی روی ژل آشکار ساخت و سه گروه پلی پپتیدی که شامل شش باند تکرارپذیر به صورت {P1 (21 K Da)، P2 (25 K Da)، P3 (28 K Da)، P4 (31 K Da)، P5 (35 K Da)، P6 (45 K Da)} در همه ژنوتیپ ها دیده شد و تنها نه باند از آنها در میان ژنوتیپ ها چندشکلی نشان دادند. تنوع قابل ملاحظه ای در الگوی نه باند پروتئین های مورد بررسی بین ژنوتیپ ها مشاهده شد. برش دندروگرام حاصل از تجزیه ی خوشه ایبراساس شکل های مختلف پروتئینی ژنوتیپ ها را در سه خوشه گروه بندی کرد. خوشه اول شامل یک ژنوتیپ، خوشه دوم دو ژنوتیپ و بیست ژنوتیپ در خوشه سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تجزیه ی خوشه ای، ذخایر توارثی، تنوع ژنتیکی، پلی پپتید، دندروگرام
|
  • Mohammad Sayyari, Reza Gharibi, Khoshnod Norollahi Pages 1-11
    Strawberry, one of the perishable important horticultural crops, is sensitive to fungal pathogens especially during handling and storage. In this research, the effects of lavender essential oil (LEO) and methyl salicylate (MeSA) on the control of Aspergillus-caused fungal disease were investigated. The study was conducted as a factorial experiment based on a completely randomized design (CRD) with 3 replications. The treatments were 3 concentrations of LEO including 0, 500 and 1000 μlL-1 and 3 levels of MeSA including 0, 0.1 and 0.2 mM. After treatment, the fruits inoculated by Aspergillus suspension and transfered to cold storage (2°C and 85% humidity) and after 7, 14 and 21 days, some parameters were evaluated. The results showed that diseases incidence of treated fruits with 1000 μlL-1 LEO and 0.1 mM MeSA were 39 and 63% lower than untreated fruits, respectively. With increasing the storage period, the percentage of infected fruits increased. Treated fruits with 500 μlL-1 LEO and 0.1 mM MeSA had high content of soluble solids, vitamin C and antioxidant activity. Therefore, LEO and MeSA having fungicide effect could be used instead of with synthetic fungicides to controlling fungal disease of strawberry and maintain fruits quality during storage.
    Keywords: Fungal disease, Cold storage, Soluble solid content, Antioxidant activity
  • Ghasem Sartip, Jafar Hajilou Pages 13-23
    In order to investigate the effects of pre-harvest salicylic acid (SA) treatments on fruit quality and antioxidant activity of two apricot cultivers (Shakarpareh and Shamlou), an experiment was conducted, based on complete randomized blocks design. Apricot trees were treated with four concentrations of salicylic acid (0, 1.5, 3 and 4.5 mM) 6 days before harvesting. Fruit were harvested on physiological ripening in both cultivars and some characteristics such as fruit firmness, total soluble solid (TSS) contents, titratable acidity (TA), ascorbic acid content, total phenolic contents and total anti-oxidant activity were determined in treated and non-treated fruit. Results showed that pH and TSS were decreased in chemical-treated fruit but TA, fruit firmness, total flavonoids and total phenol were increased significantly in both cultivars. Salicylic acid treatments had no significant effect on ascorbic acid content and antioxidant activity. The highest value of fruit firmness, TA, total phenol content in Shakarpareh were observed using 4.5 mM SA but the lowest value were found in non-treated fruit. The highest flavonoid contents in this cultivar were recorded in the 3 mM SA. In Shamlou cultivar, the highest value of fruit firmness, TA and total flavonoids were observed in 3 mM SA.
    Keywords: Flesh firmness, Total flavonoids, Total phenolic, Ascorbic Acid
  • Mohammad Kazem Souri, Sedighe Mardanlu Pages 25-37
    Bell pepper (Capsicum annuum L.), due to its high nutritional values, is one of the most important vegetable crops in the world. Optimum supply of nutrients particularly potassium, has important role in improving the quality of agricultural products. This research was conducted to study the effects of potassium levels (150, 235, 300, 400 and 500 mgL-1in nutrient solution) on fruit quality of bell pepper. The results showed that the effect of K levels on fruit length, fruit firmness, and biochemical traits was significant (P≤0.05), while there was no significant effects of potassium levels on fruit diameter. The highest fruit length and fruit firmness were observed in plants treated with 400 and 500 mg K L-1 nutrient solution, respectively. The highest amount of TSS and pH of fruit juice were recorded in 400 mg K L-1 treatment, whereas the highest titreable acidity and vitamin C were in plants treated with 500 mg K L-1 nutrient solution. Therefore, it can be concluded that for improvent of fruit quality of Bell pepper in hydroponic system, higher potassium concentrations (400 mgL-1) rather than normal concentrations (around 235 mgL-1) should be applied.
    Keywords: Bell pepper, hydroponic, Potassium, quality
  • Reza Kamrani, Gagik Santrosian, Naser Bouzari Pages 39-52
    This research was carried out at Seed and Plant Improvement Research Center of Karaj, Iran. The In this experiment was conducted based on a Rondomized Complet Block Designe with four replication, and 17 leaf characters were evaluated in 20 Iranian apricot genotypes. The aim of this research was to develop quantitative methods for description of the apricot genotypes. Morphological characters included: Leaf blade: (Length, Width, Length/width ratio, Intensity of green colour of upper side, Shape of base, Angle of apex, Length of tip, Incisions of margin, Undulation of margin, Profile in cross section, Chlorophyll content. Petiole: (Length, Length of blade/length of petiole ratio, Thickness, Anthocyanin colouration of upperside, Predominant number of Nectaris) and weight of ten leaves. The name of genotypes were as follows BN-KB 21, BN-HS 524, BN-RE527, Jahangiri, Shahrood49, Shahrood15, Shahrood48, BN-KB 29, BN-KB 576, Shahrood48A, BN-KB 31, Azgadi, BN-NO 512, BN-KB 7, Shahrood31, BN-SH 723, Royal, Shahrood18, BN-KB 40, BN-KB 24. Results showed that: The difference between genotypes was significant and therefore the difference between leaf morphological characters could be used to distinguish between genotypes in these Iran apricots.
    Keywords: UPOV International Descriptor, Chlorophyll, Anthocyanin
  • Shadi Attar, Gholamhossein Davarynejad, Seyed Hossein Nemati Pages 53-67
    Pear (Pyrus communis L.) is the second (after apple) important fruit in the world. There are a lot of local cultivars in our country but there isn’t any exact history of how to select and access to these varieties. This research carried out to evaluate the physicochemical and morphological characteristics in order to identify some native and foreign pear cultivars cultivated in Khorasan Razavi province. Native varieties: Sebri (Asian pear) and Domkajkaraj, also foreign cultivars Williams, Spadona and Koshia were studied at Esteghlal orchard in Khorasan Razavi province during 2 years (2011 and 2012) and 61 different traits related to the tree, leaves, blossoms and physicochemical properties of fruit were evaluated in a completely randomized in the design with 10 replicates. The results showed that Sebri was very late matured and the others were middle. Koshia had a maximum Brix° value (16.35 percent) among cultivars. Between leaf length/ leaf width fruit diameter (0.78±0.07), leaf width ratio (0.77±0.07), fruit weight, width blossom (0.78±0.7), fruit weight, fruit diameter (0.98±0.02), fruit length to diameter ratio with TSS (0.80±0.06) had positive and significant correlation of 1 percent probability level
    Keywords: Brix, Correlation, Espadona, Fruit firmness, Koshia
  • Lida Soofi, Gholam Reza Heidari, Adel Siosemardeh, Farzad Hosseinpanahi Pages 69-86
    The interest of farmers to apply fertilizer containing micronutrients has been spread in order to increase yields and to improve the quality of their products. In order to investigate the effects of foliar application of zinc sulfate on yield and yield components of Sardari wheat ecotypes, an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with two factors and three replications at the Experimental Farm of University of Kurdistan in 2012-2013. Factors were: Sardari ecotypes in fourteen levels (thirteen ecotypes of sardari wheat and Azar2 cultivar) were placed in main plots and and foliar application of zinc sulfate at three levels (without spraying, spraying at shoot elongation and spraying after flowering) were allocated to sub-plots. The measured characteristics included: biological yield, grain yield, harvest index, number of spikes per plant, seeds per spike, spike length and thousand seed weight. Results showed that the effect of ecotype was significant on all traits. The effect of zinc spraying was significant on all traits except for spike number per plant. The interaction between ecotype × zinc spraying effect was significant on biological yield, grain yield, harvest index and grain number per spike. The highest yield was recorded in Kalate ecotype and spraying at shoot elongation and the lowest yield obtained from Ryzhav ecotype without spraying. Maximum number of grains per spike was related to Kalate ecotype and spraying at shoot elongation (25.38). Kalate ecotype had the highest thousand seed weight by the average of 45.68 g.
    Keywords: Agronomic trial, Foliar application, Harvest index, Micronutrients
  • Fatemeh Nakhaei Pages 87-96
    Jujube (Ziziphus jujube) is widely cultivated in Southern Khorasan province. The tree is adapted to arid and warm regions. This study was conducted as factorial experiment based on a randomized complete blocks design with three replications. In this study, gibberellic acid (GA3), naphthalene acetic acid (NAA) and 6 - benzyladenine (BA) each with five concentrations (0, 20, 40, 60, 80 ppm) alone and in combination with each other were sprayed at three different times full bloom, full bloom 50 days after full bloom and 50 days after full bloom on jujube. The results showed that the spray at full bloom and full bloom 50days after full bloom caused significant increase in fruit size (length and diameter), fruit weight, yield and total soluble solids compared to spraying in 50days after full bloom. Applying concentrations above 40 ppm with GA3, NAA and BA NAA GA3 caused significant increase in fruit size (length and diameter), fruit weight, yield and TSS compared to the control (0 ppm) and all BA concentrations. Foliar spraying plant growth regulators had not significant effect on the other chemical properties of fruit (vitamin C, pH, acidity and the amount of carotenoids).
    Keywords: Gibberellic acid, Fruit weight, Full bloom, Naphthalene acetic acid, Qualitative characteristics
  • Hamze Felekari, Mohammadeghbal Ghobadi, Gholam Reza Mohammadi, Said Jalali-Honarmand Pages 97-109
    In order to evaluate the effect of supplemental irrigation and nitrogen amounts on yield and yield components of two dryland wheat cultivars an experimental was carried out in a split split plot design arranged in a randomized complete block design with three replications at the farm of Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, during 2008-2009. Experimental treatments including supplemental irrigation as the main plot at 4 levels (no irrigation and irrigation at booting, anthesis and grain filling stages) and net nitrogen as a sub plot at 4 levels (0, 50, 100 and 150 kg ha-1) and two wheat cultivars (Sardari and Cross-Alborz) as sub-sub plots. The result showed that the effect of supplementary irrigation, N rate and cultivar were significant on grain yield. The highest of grain yield obtained in supplemental irrigation at anthesis and booting stages with 362.2 and 352.0 g m-2, respectively. The highest amount of grain protein content obtained at non irrigation treatment. Supplementary irrigation at booting, anthesis and grain filling stages increased relative water content and chlorophyll b. The maximum grain yield (337.0 g m-2) was produced with application of 50 kg ha-1 N. Cross-Alborz relative to Sardari cultivar had highest grain and protein yields. To the results of this experiment, supplemental irrigation at Anthesis or stem elongation stage was important compared to the grain filling stage. Irrigation at these stages and also, use of 50 kg ha-1 N, increased grain yield and physiological charactristics of wheat.
    Keywords: Wheat, Irrigation, Nitrogen, Physiological traits
  • Elham Harati, Bahareh Kashefi, Mohammad Matinizadeh Pages 111-125
    Salicylic acid is one of the plant growth substances affecting growth and salinity tolerance in plants. In order to evaluate salicylic acid and salt stress effect on some morphological and physiological traits and antioxidant enzymes activity in Thymus daenensis Celak. the experiment was done using four levels of salicylic acid (0, 150, 300 and 450 ppm) and four levels of sodium chloride (0, 50, 100 and 150 mM), based on a completely randomized design in three replications. The results showed that different levels of salinity significantly increased proline content, carbohydrates concentrations, fresh weight and peroxidase and catalase enzyme activity and decreased the leaf area and protein concentration. Also the interaction results of salinity and salicylic acid treatment caused significant increase levels of proline, soluble sugars and protein concentration, ratio of root to stem, dry weight and increased catalase and peroxidase enzyme activity. Based on the results of these study, foliar spraying of salicylic acid by increasing the activity of antioxidant enzymes, proline and Soluble carbohydrates concentrations under salinity stress conditions, improved physiological traits of plants and enhanced plant resistance to salt.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Plant growth regulator, Proline, Soluble solids
  • Ali Shahbazi, Mousa Rasouli, Mahmmod Lotfi, Seyed Said Moosavi, Azar Jahanian Pages 127-137
    To study themechanism of seed dormancy and increasing seed germination percentage and rate in galbanum, embryo, seeds with removed seed coat and intact seeds of this plant were firstly cultivated on MS medium. In the second experiment, the effect of some environmental factors (light and darkness, different temperatures including 8°C, 20°C and alternative temperature of 8°C and 20°C), GA3 and removed seed coat were studied on seed germination of galbanum. In the third experiment the effect of aqueous extract of galbanum seed were studied on seed germination and growth of Amaranth and Wild barley. On the basis of results, 95% of galbanum embryos were grown on MS medium normally. Low temperature (8°C) and removing seed coat had significant effects on seed germination percentage and seed germination rate of galbanum, so that seeds with removed seed coat were germinated 77% at 8°C temperature. Pretreatment of seeds with GA3 had no significant effect on seed germination percentage but increased seed germination rate. Also, darkness treatment had no effect on seed germination of galbanum. All different concentrations (2.5%, 5% and 10%) of galbanum seed aqueous extract had significant inhibitor effect on the seed germination and growth of amaranth and wild barley. Results showed that galbanum seed dormancy could be studied in two plant, physiological dormancy that can be removed by low temperature and chemical dormancy which can be overcomed by removing seeds coat.
    Keywords: Allelopathy, Dormancy, Inhibitors, Giberellic acid, Seed coat
  • Somayeh Malekzade, Seifollah Fallah, Arman Azari Pages 139-151
    In order to investigate the effect of priming techniques on germination parameters of black cumin (Nigella sativa L.), sixteen seed priming treatments, including control (no priming), three hydropriming levels with distilled water (24, 36, and 48h), three osmopriming levels with PEG (solutions with osmotic potential of -4, -8 and -12 bar), three hormonepriming levels with GA3 (50, 100 and 150 ppm) and three halopriming levels with KNO3 solution (2, 3, and 4%) and three zinc sulfate levels (0.1, 0.3 and 0.5%), was conducted through a completely randomized design with four replications. The results showed that the maximom germination rate was observed with KNO3 2% and ZnSO4 0.5%, respectively. Seed priming treatment nether improve germination percentage, radicle and shoot dry weight and radicle and shoot length than control, nor decrease significantly some of them. Polyethylene glycol, GA3 and hydropriming didn’t affect the germination improvement of black cumin, however KNO3 2% and ZnSO4 0.5% treatments were effective on germination rate and seed vigor. In conclusion, seeds treatment with ZnSO4 0.5% and/or KNO3 2% could be recommended to improve the black seed germination in field conditions.
    Keywords: Osmopriming, Vigor Index, Halopriming, Hormonepriming, Hydropriming
  • Ali Ghaderi, Mohammad Moghaddam, Leila Mehdizadeh, Hassan Ebrahimi Pages 153-165
    In order to investigate the effects of different levels of nitrogen and plant density on the uptake of nitrogen, phosphorus and potassium, nitrogen use and uptake efficiency in Cuminum cyminum fruits, a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three plant densities, four nitrogen levels and three replications at field experimental of Nasar conservatory in Golge Rokh Torbat Heydarei was conducted. The results of this study showed that interaction effects between nitrogen fertilizer and plant density had significant effect (P≤ 0.01) on potassium and phosphorus percentage, but there were no significant effect on nitrogen percentage, use and uptake efficiency. According to the results of mean comparison, maximum uptake of N, P and K were obtained at 100 plant/m2 with 150 kg/ha N application. Furthermore, the highest nitrogen use and uptake efficiency were obtained from 50 kg/ha and 120 plant/m2,respectively. In conclusion, the results of this study showed that with decreasing plant density, potassium, nitrogen and phosphorus uptake were increased, due to the low competition among the plants for obtaining their required nutrients. Although the same effect on use and uptake efficiency were not observed.
    Keywords: Competition, Nutrients, Treatment
  • Hosein Shekofteh, Roullah Dehghani Fatehabad Pages 167-178
    In order to investigate the effects of water stress and potassium on some traits of cumin a split plot field experiment based on complete randomized block design was conducted during 2013 agronomic growing seasons in Zarand region. In this study full irrigation plus three water stress levels including, cut off irrigation from stem elongation stage to seedling growth stage, cut off irrigation from stem elongation stage to the reproductive stage and irrigation in grain filling stage allocated in the main plots and three various potassium amounts (50, 100, 150 kg ha-1 Potassium sulfate) were considered as sub plots. Results indicated that water stress had a significant effect on all traits. The highest effect of water stress was observed on seed yield and the lowest effect of that was observed on essential oil content. Also, potassium had a significant effect on seed yield and essential oil content. Totally, cut off irrigation in early stage of growth and 100 kg/haof potassium sulfate had the highest effect on seed yield.
    Keywords: Deficit irrigation, Abiotic, Yield, Essential oil
  • Goudarz Ahmadvand, Farzad Mondani, Masomeh Dehghan Banadaki, Somayeh Hajinia, Bahareh Eskandari Pages 179-193
    Utilization of the conservation tillage systems and the cover crops are ecological management methods in crop production techniques that lead to improvement of resources absorption and use efficiency by plants. Based on this purpose the present study was conducted to evaluate radiation absorption and use efficiency in potato farms under different tillage systems and cover crops conditions in 2013. Treatments were included tillage systems at three levels (conventional tillage, minimum tillage and no-tillage) as min plot, three levels of cover crops (vetch, barely and without cover crop) as sup plot. The results showed that leaf area index, dry matter accumulation, light absorption and light use efficiency in conventional tillage and cover crop of vetch increased. The most leaf area index of potato (6.4) was related to conventional tillage with cover crop of vetch treatment while the lowest leaf area index (3.2) was related to no-tillage with no cover crop treatment. By increasing of leaf area index, light absorption improved about 85% in conventional tillage with cover crop of vetch compare to other treatments. Vetch cover crop also had positive effects on potato growth. So, the highest dry matter accumulation (1985.56 g m-2) was observed in conventional tillage with cover crop of vetch treatment while the lowest dry matter accumulation (1236.44 g m-2) was observed in no-tillage with non-crop cover treatment. Average maximum and minimum radiation use efficiency for potato were 3.12 and 2.09 g MJ-1 in conventional tillage with cover crop of vetch treatment and no-tillage with no cover crop, respectively.
    Keywords: Total dry matter accumulation, Radiation use efficiency, Leaf area index, Vetch
  • Soheyla Nojavan, Lotfali Naseri, Hamid Hassanpour Pages 195-213
    In order to study the effects of foliar application of Potassium sulfate and Zinc sulfate on some physical and chemical properties of grape (Vitis vinifera cv. Bidaneh Ghermiz) berries, a factorial experiment was accomplished based on a randomized complete block design with three replications. The treatments comprised of potassium sulfate in three levels (0, 5 and 10 g L-1) and zinc sulfate in four levels (0, 5.0, 1and 2 g L-1). The solutions were sprayed on grape plants for three times during the growth season. The results showed that the maximum length of berries was observed in plants treated simultaneously with 10 g L-1 of potassium sulfate and 0.5 g L-1 of zinc sulfate. Also, the highest fruit width, cluster width, and number of berries per cluster were obtained from 10 g L-1 of potassium sulfate and 2 g L-1 of zinc sulfate. The highest TSS and the lowest pH were observed in the spray solution containing 10 g L-1 of potassium sulfate with 2 g L-1 of zinc sulfate. Total antioxidant, total flavonoid and catalase enzyme activity were significantly affected by foliar application. Total phenol and guaiacol enzyme activity were increased by spraying potassium sulfate or zinc sulfate but the interaction effect of potassium sulfate and zinc sulfate on these parameters was not significant. Therefore, it can be concluded that simultaneously foliar application of potassium sulfate and zinc sulfate may lead to increasing some secondary metabolites, enhancing antioxidant capacity and improving physical properties of grape (Vitis vinifera) cv. Bidaneh Ghermiz.
    Keywords: Total antioxidant, Phytochemical characteristics, Total flavonoids, Catalase
  • Nasibeh Shaigan, Alireza Ghanbari, Satar Tahmasebi Enferadi Pages 215-221
    Botanical hereditary reserves have special importance in racial direction of plants and preserving them is very important in national and international viewpoint. Recognizing and introducing suitable species for different climates are among essential needs to develop olive cultivation in Iran. There are various olive genotypes in Iran that recognizing and introducing such variety can accelerate genetic basis development of these species. The current study has been performed in order to inspect protein diversity of 23 olive genotypes from the viewpoint of electrophoresis patterns of seed storage proteins. The electrophoresis results of extracted proteins revealed the existence of 15 strips according to proportional movement on gel that three poly-peptide groups have been noticed which had 6 repeatable strips of {P1 (21 KDa), P2 (25 KDa), P3 (28 KDa), P4 (31 KDa), P5 (35 KDa), P6 (45 KDa)} was observed in all genotypes. There were only 9 polymorphism strips among genotypes. The considerable diversity was seen in pattern of 9 bands of protein which were studied. Cluster analysis profile of proteins regrouped them into three clusters included one, two and twenty genotypes in each cluster.
    Keywords: Cluster analysis, Germplasm, Genetic diversity, Polypeptide, Dendrogram