فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال هفدهم شماره 2 (زمستان 1396)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال هفدهم شماره 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • طاهره قمری، محمدکاظم سوری *، مصطفی عرب، بهزاد آزادگان صفحات 1-13
    علی رغم نقش شناخته شده فسفر در تغذیه گیاهی، پاسخ بسیاری محصولات به کاربرد کودهای فسفره هنوز به درستی شناخته نشده است. لذا این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح و روش های مختلف کاربرد کودهای فسفره بر رشد و نمو دو رقم گل شب بو سفید و قرمز به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه اجرا شد. در این تحقیق تیمارها شامل: کودسوپرفسفات تریپل به صورت گرانوله در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100، 200) میلی گرم در کیلوگرم خاک، کود مایع فسفاته در چهار سطح (صفر (شاهد)، 50، 100 و 200) میلی لیتر در کیلوگرم خاک و کود زیستی بارور2 (100 گرم در 2000 میلی لیتر آب) بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین تیمارهای مختلف کود گرانوله، مایع و کود زیستی فسفاته از نظر صفات مورفولوژیکی مورد بررسی اختلاف معنی دار در سطح پنج درصد وجود داشت، و مصرف 200 میلی گرم فسفر از کود مایع و به دنبال آن 200 میلی گرم فسفر از کود گرانوله و در مرحله بعد کود بیوفسفات بارور2 بیش ترین تاثیر را روی صفاتی مانند تعداد شاخه گل دهنده، طول گل آذین، تعداد گلچه در گل آذین، تعداد گلبرگ در گلچه، ارتفاع ساقه گل، تعداد برگ و قطر ساقه داشت. مقادیر 50 و 100 میلی گرم از هر دو نوع کود اثراتی به مراتب کمتر از مقدار 200 میلی گرم فسفر نشان داد. اگرچه در بین دو رقم نیز پاسخ ها نسبتا مشابه بود، اما رقم سفید همواره مقادیر بیشتری از صفات اندازه گیری شده را نسبت به رقم قرمز نشان داد.
    کلیدواژگان: بیوفسفات بارور، سوپرفسفات، کود مایع فسفاته، گل آذین
  • رضا حمزه ئی *، ویگوآراموویچ داوتین، محمد اقبال قبادی، خسرو پرویزی، علی قدمی فیروزآبادی صفحات 15-26
    محصول سیب زمینی نیاز آبی بالایی داشته و به تنش آبی بسیار حساس می باشد، بنابراین مدیریت آب آبیاری در زراعت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای مطالعه عملکرد و خصوصیات بیوشیمیایی برگ گیاه سیب زمینی در شرایط کم آبیاری، آزمایشی مزرعه ای به شکل کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجراء درآمد. کرت اصلی، شامل شش رژیم آبیاری ]100%، 90%، 80%، 70%، 60%، 50% از نیاز آبی[ و کرت های فرعی، شامل ارقام سانته و ساوالان بودند. تیمارهای آبیاری تاثیر معنی داری بر پروتئین و قندهای محلول برگ، محتوای نسبی آب برگ، عملکرد و وزن خشک غده در بوته داشتند. تنش شدید کم آبی، محتوای پروتئین های محلول برگ، محتوای نسبی آب برگ، عملکرد و وزن خشک غده در بوته را کاهش داد. اثر متقابل رژیم آبیاری و رقم روی غلظت پتاسیم و پرولین برگ معنی دار بود. هم چنین نتایج نشان دادند که بیش ترین قند (8/2 میکرومول بر گرم وزن تر) و پروتئین محلول (سه میکرومول بر گرم وزن تر)، به ترتیب به رژیم آبیاری 50% و 80% مربوط بودند. کم ترین عملکرد (9/204 گرم در بوته) و وزن خشک غده (8/46 گرم در بوته) در 50% از آبیاری کامل دیده شد. بالاترین غلظت پتاسیم (43 میلی گرم در گرم وزن خشک) و پرولین (2/2 میکرومول در گرم وزن تر) برگ به رژیم آبیاری 50% و رقم سانته تعلق داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که در شرایط کم آبی با مدیریت صحیح آب (کم آبیاری) و نیز تغذیه مناسب، می توان اثرات سوء تنش خشکی را کاهش داده و به تولید مطلوبی دست یافت.
    کلیدواژگان: پتاسیم، پرولین، تنش آب، غده، قند محلول
  • محمد فرمهینی فراهانی، محمد میرزاخانی *، نورعلی ساجدی صفحات 27-37
    به منظور بررسی اثر تنش آبی و مصرف مواد جاذب رطوبت مانند کود دامی، زئولیت و بنتونیت روی برخی ویژگی های زراعی و پروتئین دانه گندم رقم الوند، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 90-1389 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح 100، 85 و70 درصد نیاز آبی گیاه بودند که در کرت های اصلی اعمال شدند و مواد جاذب رطوبت در شش سطح شامل شاهد، 30 تن کود دامی در هکتار، 15 تن کود دامی + 4 تن زئولیت در هکتار، 15 کود دامی تن + 2 تن بنتونیت در هکتار، 4 تن زئولیت + 2 تن بنتونیت در هکتار و 15 تن کود دامی + 4 تن زئولیت + 2 تن بنتونیت در هکتار بودند که در کرت های فرعی مصرف شدند. اثرات متقابل تیمار مواد جاذب رطوبت و آبیاری باعث کاهش معنی دار شاخص برداشت و تعداد خوشه در مترمربع در سطح یک درصد شد. هم چنین نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار پروتئین به تیمار آبیاری براساس70 درصد نیاز آبی گیاه با میانگین 44/15 درصد و کم ترین آن به تیمار آبیاری شاهد با میانگین 58/13 درصد اختصاص داشت. بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه به ترتیب با میانگین 6590 و 3500 کیلوگرم در هکتار مربوط به ترکیب آبیاری شاهد + 15 تن کود دامی + 4 تن زئولیت در هکتار و ترکیب آبیاری 70 درصد نیاز آبی گیاه + 15 تن کود دامی بود.
    کلیدواژگان: بنتونیت، تنش خشکی، درصد پروتئین، زئولیت، کود دامی
  • حمید حسن پور *، محمد فتاحی صفحات 39-51
    در این پژوهش تنوع بین و درون پنج جمعیت بولاغ اوتی (Nasturtium officinale L.) بومی ایران (کلیبر، آذرشهر، ارومیه، نقده و دورود) براساس خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ازجمله ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، محتوی فنل کل، فلاونوئید کل و مقدار ویتامین ث مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به جز صفت قطر ساقه، از نظر سایر صفات تفاوت معنی داری بین جمعیت ها مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین ظرفیت آنتی اکسیدانی به ترتیب مربوط به جمعیت کلیبر و ارومیه بود. نتایج همبستگی نشان داد که طول برگ با برخی ویژگی ها از قیبل طول برگچه، فاصله میان گره، قطر ساقه، فنل کل و فلاونوئید کل همبستگی مثبت معنی داری داشت و ویتامین ث، فنل کل و فلاونوئید کل با ظرفیت آنتی اکسیدانی همبستگی مثبت معنی داری داشتند. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نیز نشان داد که چهار مولفه اول 69/84 درصد از واریانس کل را به خود اختصاص دادند. نتایج خوشه بندی نیز نشان داد که نمونه های مورد مطالعه در سه خوشه قرار گرفته اند و نمونه های کلیبر و آذرشهر اختلاف زیادی با هم داشتند که این نشان دهنده وجود تنوع زیاد در بین نمونه ها است. نتایج حاصل نشان داد که تنوع بین جمعیتی بالایی از لحاظ صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در نمونه های بولاغ اوتی وجود دارد. هم چنین می توان بیان نمود که گیاه بولاغ اوتی دارای ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی است و نمونه های کلیبر را می توان به عنوان بهترین نمونه ها در این مطالعه از نظر ظرفیت آنتی اکسیدانی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تنوع، فنل کل، فلاونوئید کل، همبستگی، واریانس
  • معصومه جعفری، سید سعید موسوی *، محمدرضا عبداللهی، مهراد چاییچی صفحات 53-66
    به منظور شناسایی مهم ترین صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه و ارزیابی تنوع ژنتیکی 9 رقم لوبیا، سه آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه شرایط نرمال، تنش رطوبتی قبل از غلاف دهی و تنش رطوبتی پس از غلاف دهی انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت ارقام برای اغلب صفات در مجموع شرایط رطوبتی معنی دار شد، که بیانگر وجود پتانسیل ژنتیکی متفاوت در بین ارقام می باشد. ارقام دانشکده و درسا دارای بیش ترین و ارقام گلی و صیاد دارای کم ترین میزان عملکرد دانه در مجموع سه شرایط رطوبتی بودند. میزان عملکرد دانه کل ارقام با گذار از شرایط نرمال به تنش رطوبتی کاهش قابل توجه و معنی داری داشت که این بیانگر تاثیرگذاری تنش رطوبتی بود. در حقیقت، اثر شرایط مختلف رطوبتی برای کلیه صفات به جز تعداد روز از کاشت تا 50% غلاف دهی، تعداد روز از کاشت تا رسیدن فیزیولوژیکی و شاخص برداشت از نظر آماری (p< 0.05) معنی دار شد. نتایج همبستگی صفات نشان داد که صفات وزن غلاف در بوته، عملکرد بیولوژیکی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، شاخص برداشت، وزن صد دانه و طول دوره پر شدن دانه با عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام بیانگر آن بود که در مجموع سه شرایط محیطی، مهم ترین صفات موثر بر عملکرد دانه به ترتیب شامل وزن غلاف در بوته، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیکی و تعداد غلاف در بوته بودند. هم چنین درمجموع سه شرایط رطوبتی، تعداد غلاف در بوته دارای بالاترین ضرایب تنوع ژنوتیپی و فنوتیپی بود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ضریب تنوع ژنوتیپی، ضریب تنوع فنوتیپی، رگرسیون گام به گام، عملکرد
  • یوسف نصیری *، طه ایزان، عبدالله جوانمرد، جلال آرژه صفحات 67-79
    بادرشبیگیاهی دارویی و ارزشمند و سازگار به مناطق مختلف آب و هوایی است و در مناطق شمالی و شمال غرب ایران یافت می شود. شوری خاک به عنوان یکی از عوامل محدودکننده رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک جهان ازجمله ایران شناخته شده است. آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی جهت بررسی اثر چهار غلظت محلول اسید سالیسیلیک (صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) و سه سطح غلظت شوری با کلریدسدیم (صفر (شاهد)، 5/2 و 5 میلی موس بر سانتی متر) در سه تکرار روی برخی صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اسانس بادرشبی در گلخانه اجرا شد. تعداد ساقه های فرعی گل دهنده تحت تنش های شوری 5/2 و 5 میلی موس بر سانتی متر به ترتیب 3/9 و 4/28 درصد نسبت به شرایط بدون تنش کاهش پیدا کرد. هم چنین سطوح اسید سالیسیلیک با غلظت های 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار بدون تفاوت معنی دار با یکدیگر به طور متوسط باعث افزایش 5/32 درصدی تعداد ساقه فرعی گل دهنده نسبت به شاهد شدند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد در شوری 5/2 میلی موس بر سانتی متر، مصرف هر سه غلظت اسید سالیسیلیک و در شوری 5 میلی موس بر سانتی متر کاربرد 1 و 5/1 میلی مولار آن بر وزن خشک بوته، درصد اسانس، عملکرد اسانس و شاخص برداشت اسانس نسبت به شاهد بهتر عمل کردند. غلظت های صفر، 1 و 5/1 میلی مولار اسید سالیسیلیک باعث افزایش وزن خشک ریشه نسبت به شاهد در شوری 5/2 و 5 میلی موس بر سانتی متر شدند. شاخص کلروفیل برگ در شوری 5 میلی موس بر سانتی متر به طور معنی داری کاهش یافت ولی مصرف هر سه غلظت اسید سالیسیلیک باعث افزایش 15 درصدی آن نسبت به شاهد شد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، Dracocephalum moldavica، کلریدسدیم، شاخص کلروفیل، وزن خشک
  • مسعود ملکی، عبدالعلی شجاعیان *، سجاد رشیدی منفرد، اعظم نیک زاد قره آغاجی، محسن فلاحتی عنبران صفحات 81-89
    شناسایی نشانگرهای آگاهی بخش مرتبط با صفات مورفولوژیکی می تواند در گزینش گیاهان دارای صفات برتر طی مراحل به نژادی و هم چنین تهیه نقشه های ژنتیک حایز اهمیت باشد. در این مطالعه برای شناسایی نشانگرهای دی ان ای آگاهی بخش از تجزیه ارتباطی استفاده شد. تجزیه ارتباطی روشی است که می تواند برای مطالعه روابط بین تنوع فنوتیپی و چندشکلی های ژنتیک و در نتیجه در ترسیم نقشه ها مورد استفاده قرار گیرد. در این تجزیه به وسیله رگرسیون گام به گام، ارتباط بین 15 صفت مورفولوژیکی و نشانگرهای حاصل از 10 آغازگر ISSR در 27 توده محلی خربزه-طالبی ایران بررسی شد. در این پژوهش 10 آغازگر ISSR، 88 نشانگر چندشکل تولید نمودند. میانگین تعداد نشانگرهای ISSR تولیدشده برای هر آغازگر 2/17 بود و میزان چندشکلی 2/51 درصد به دست آمد. میانگین تعداد نشانگر محدوده محتوای اطلاعات چندشکل (PIC) از 15/0 در (AC)8G تا 36/0 در (AG)8T و (CA)8A متغیر بود. کم ترین مقدار شاخص نشانگر (MI) 54/0 (((AC)8YG و بیش ترین میزان آن 76/6 (AG)8T)) مشاهده گردید. کمترین و بیش ترین تعداد نشانگر به ترتیب به صفات قطر جفت (7 نشانگر) و قطر بذر (27 نشانگر) مرتبط شدند. بیش ترین ضریب تبیین کل (R2) (7/99 درصد) به وزن 100 دانه اختصاص داشت. نتایج نشان داد استفاده از نشانگرهای دارای پیوستگی بالا با صفات مورفولوژیکی می تواند در شناسایی نشانگرهای آگاهی بخش با این صفات مهم، مفید باشد. هم چنین نتایج بیانگر این موضوع است که ارتباط میان آغازگرها با صفات مورفولوژیکی به میزان شاخص نشانگر و محتوای چندشکلی بستگی ندارد.
    کلیدواژگان: تجزیه ارتباطی، ضریب همبستگی پیرسون، محتوای اطلاعات چندشکل (PIC)
  • ساناز حیدری، محسن موحدی دهنوی *، علیرضا یدوی صفحات 91-103
    انتخاب ژنوتیپ و تعیین تراکم مناسب گیاهان در هر منطقه جهت دستیابی به پتانسیل عملکرد ارقام ضروری می باشد. با توجه به سابقه طولانی کشت کنجد در منطقه رستم و وجود توده ها و ارقام جدید در استان فارس، این پژوهش در سال 1393 به منظور بررسی اثرات تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد تعدادی از ژنوتیپ های مناسب کنجد در مزرعه ای در منطقه رستم، استان فارس انجام شد. تاثیر پنج تراکم بوته (15، 25، 35، 45 و 55 بوته در مترمربع) و سه توده ی محلی کنجد نورآباد، برازجان و داراب 14 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اثر توده و تراکم روی بیشتر صفات مورد بررسی معنی دار شد، به طوری که با افزایش تراکم از 15 به 55 بوته در مترمربع، محتوای روغن دانه (40 درصد)، وزن هزار دانه (14 درصد)، تعداد کپسول در بوته (8 درصد) و تعداد شاخه فرعی در بوته (88 درصد) با کاهش معنی داری همراه بود. درحالی که افزایش تراکم بوته، از 15 به 55 بوته در مترمربع، موجب افزایش عملکرد دانه (68 درصد)، زیست توده (66 درصد)، محتوای پروتئین دانه (26 درصد)، عملکرد روغن (54 درصد)، ارتفاع بوته (9 درصد) و تعداد دانه در کپسول گردید. توده برازجان بیش ترین محتوای روغن دانه (6/57 درصد) را به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، توده نورآباد به واسطه داشتن بیش ترین عملکرد دانه (48/1982 کیلوگرم در هکتار) در تراکم کشت 55 بوته در مترمربع، برای منطقه مذکور پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، عملکرد روغن، تراکم گیاه، توده محلی، وزن هزاردانه
  • زهرا حیدریان پور *، محمدحسین شمشیری، مجید اسماعیلی زاده صفحات 105-115
    خشکی یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و نمو در مناطق خشک و نیمهخشک است. ارزیابی عملکرد گیاهان باغی در شرایط تنش و استفاده از میکروارگانیسمهای مفید خاک جهت کاهش خسارتهای ناشی از تنشهای محیطی از راه حلهای نوین در کشاورزی پایدار در مناطق خشک و نیمهخشک محسوب میشود. به این منظور در یک مطالعه گلخانه ای، اثر یک قارچ میکوریز آربسکولار و چهار دور آبیاری (2، 4، 6، 8 روز یکبار) بر میزان همزیستی ریشه، صفات رویشی (تعداد و سطح برگ در هر گلدان، ارتفاع و قطر ساقه، وزن خشک کل) و غلظت فسفر شاخساره بر روی دو پایه نارنج و راف لمون به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه ای واقع در جهرم بررسی شد. ارزیابی صفات رویشی (تعداد و سطح برگ در هر گلدان، ارتفاع و قطر ساقه، وزن خشک کل) نشان داد افزایش سطوح خشکی به طور معنی داری باعث کاهش آن ها گردید؛ اما همزیستی میکوریزی از اثرات مخرب تنش خشکی روی پایه های نارنج و راف لمون کاست. افزایش تنش خشکی باعث کاهش معنی دار در جذب فسفر شاخساره گردید و جذب این عنصر در دانهال های تلقیح شده با قارچ های میکوریز تحت تنش افزایش یافت. آلودگی میکوریزی ریشه دانهال های مرکبات در بالاترین سطح خشکی کاهش 8/44 درصدی نشان داد.
    کلیدواژگان: شاخص رشد، مرکبات، همزیستی، میکروارگانیسم
  • سیما شیراحمدی *، طاهر برزگر، زهرا قهرمانی صفحات 117-127
    به منظور ارزیابی اثر تربیت بوته و تغییرات فصلی بر شاخص های رشد و عملکرد خیار گلخانه ای، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش دو روش تربیت بوته شامل روش تک شاخه ای و دو شاخه ای مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات فصل با تغییرات تابش خورشید و شدت نور طبیعی طی زمستان و بهار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که روش تربیت بوته تاثیر معنی داری بر رشد گیاه داشت و بیش ترین طول بوته و تعداد گره در روش تک شاخه ای به دست آمد. نتایج همچنین نشان داد که کاهش شدت نور موجب کاهش تعداد گل در هر گره بدون تاثیر از نوع روش تربیت بوته گردید، درحالی که تعداد گل و میوه در بوته و عملکرد تحت تاثیر روش تربیت بوته قرار گرفت. هم چنین همبستگی مثبتی بین روند تغییرات نور با تعداد میوه و عملکرد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تک شاخه ای، دو شاخه ای، همبستگی تغییرات فصلی، عملکرد
  • سولماز طهماسبی، سمیه رستگار *، عبدالمجید میرزا علیان دستجردی، بیژن کاووسی صفحات 129-141
    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. اسانس گیاهان مریم گلی، گل راعی و مورخوش، در دو سطح 250 و 500 میکرولیتر در لیتر و کلرید کلسیم (2 و 4 درصد) روی میوه های توت فرنگی رقم گاویوتا که در اسپور قارچ بوتریتیس سینرا غوطه ور شده بودند استفاده شد و سپس در دمای 1±4 درجه سانتی گراد و به مدت 16 روز نگهداری شدند. درصد پوسیدگی، pH، درصد کاهش وزن، درصد مواد جامد محلول، اسیدیته کل (میلی گرم در 100 میلی لیتر)، سفتی بافت، رنگ و تغییرات ویتامین ث اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اسانس ها و کلرید کلسیم اثر معنی داری بر پوسیدگی میوه داشتند. پوسیدگی در میوه های تیمار شده به جز مریم گلی (500 میکرولیتر در لیتر) به طور کامل کنترل شد. کم ترین درصد کاهش وزن در کلرید کلسیم 4 درصد و بیش ترین درصد کاهش وزن در تیمار اسانس مریم گلی 500 میکرولیتر در لیتر مشاهده شد. سفتی به طور معنی داری در میوه های تیمار شده بیشتر از شاهد بود. کلرید کلسیم (2 و 4 درصد) و دو سطح 250 و 500 میکرولیتر در لیتر مریم گلی بیش ترین سفتی را نشان دادند. کم ترین میزان مواد جامد محلول در شاهد مشاهده شد. میوه های تیمار شده با کلرید کلسیم (2 و 4 درصد) و دو سطح 250 و500 میکرولیتر در لیتر اسانس مورخوش به طور معنی داری محتوای ویتامین ث بیشتری نشان دادند. به طور کلی میوه ها در همه تیمار ها به جز 250 میکرولیتر در لیتر مورخوش، رنگ بهتری نسبت به شاهد نشان دادند. این تحقیق نشان داد که کلرید کلسیم و اسانس گیاهان دارویی فوق در کنترل و حفظ کیفیت پس از برداشت توت فرنگی به مدت 16 روز موثر بودند.
    کلیدواژگان: کیفیت میوه، پوسیدگی میوه، ویتامین ث، سفتی بافت
  • سید مرتضی زاهدی *، سکینه احتشامی، محمدعلی اعظمی صفحات 143-154
    به منظور بررسی کیفیت و عمر انباری میوه انبه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکزی پارک علم و فناوری همدان، در سال 1394 انجام گردید. تیمارها شامل چهار سطح کیتوزان (صفر (شاهد) ، 5/0، 1 و 2 درصد) و مدت زمان نگه داری در انباری (صفر (شاهد) ، 8، 16 و 24 روز) بودند. نتایج پژوهش نشان داد که تیمار کیتوزان باعث بهبود برخی ویژگی های کیفی در میوه انبه گردید. کیتوزان کاهش در سفتی میوه را به تاخیر انداخت. حداکثر سفتی مربوط به تیمار کیتوزان دو درصد (3/5) و کم ترین آن مربوط به شاهد (2/3) بعد از 24 روز نگهداری بود. کیتوزان هم چنین باعث تاخیر در کاهش وزن، pH و محتوای اسید آسکوربیک گردید. میزان مواد جامد محلول طی دوره انبارمانی کاهش یافت و در انتهای انبارداری اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. محتوای فنول طی نگهداری ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت و در انتها حداکثر میزان آن مربوط به تیمارهای 1 و 2 درصد کیتوزان بدون اختلاف معنی دار با یکدیگر و کم ترین آن مربوط به تیمار شاهد بود.
    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، سفتی، فنول، مواد جامد محلول، کاهش وزن
  • کاوه لیموچی *، مهدی نورزاده حداد صفحات 155-165
    به منظور بررسی اثر تاریخ های مختلف کاشت بر روند رشد شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و میزان فتوسنتز خالص و هم چنین بررسی عملکرد ارقام برنج آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شمال خوزستان اجرا گردید. عامل اصلی تاریخ کاشت در سه سطح (5 خرداد، 20 خرداد و 5 تیر) و عامل فرعی شامل سه رقم عنبوری قرمز (بلند و کوتاه) و چمپا بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین تاریخ های مختلف کاشت و ارقام در تمامی صفات تفاوت معنی دار وجود داشت، ولی اثر متقابل دو عامل بر هیچ یک از صفات معنی دار نبود. بیش ترین مقدار شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و میزان فتوسنتز خالص مربوط به تاریخ کاشت اول و بیش ترین عملکرد دانه مربوط به تاریخ کاشت سوم بود. شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول در تاریخ کاشت 5 خرداد که بیش ترین تنش حرارتی در مرحله زایشی را دارا بود در مدت زمان کمتری به حداکثر رشد خود رسیدند که البته پس از آن شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول به سرعت کاهش یافتند که می توان از آن به عنوان مکانیسمی جهت فرار از گرما نام برد و این در حالی بود که میزان فتوسنتز خالص بیش ترین تغییرات را در تاریخ کاشت 20 خرداد دارا بود. در بین ارقام نیز کم ترین تغییرات در شاخص های فوق را عنبوری پا کوتاه و بیش ترین عملکرد را رقم چمپا با متوسط 4/3795 کیلوگرم در هکتار دارا بودند.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، سرعت رشد، فتوسنتز خالص، عملکرد
  • وحید سرابی *، احسان الله زیدعلی صفحات 167-180
    شناخت گیاگان علف های هرز موجود در مزارع می تواند در تصمیم گیری عملیات مدیریتی علف های هرز کمک شایانی کند. ویژگی گیاگان علف های هرز مزارع گندم پاییزه، گوجه فرنگی، چغندرقند، پیاز و نخود منطقه ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به روش نمونه گیری تصادفی در سال 1386 مورد بررسی قرار گرفت. طی تحقیق، پنج نمونه گیری انجام شد که شامل سه نمونه گیری: 7، 14 و 21 روز پس از سبز شدن گیاهان زراعی و دو نمونه گیری: 60 و 67 روز پس از سبز شدن گیاهان زراعی بودند. نمونه گیری از سطح مزارع به صورت الگوی W بود، 10 نقطه روی آن انتخاب شد و در هر نقطه یک کوآدرات 25/0 مترمربعی انداخته شد. تعداد و نوع علف های هرز به تفکیک جنس و گونه شناسایی شدند. نوزده گونه علف هرز بارز در پنج زراعت مورد بررسی از ابتدا تا میانه ی فصل رشد مشاهده شدند که علف های هرز پیچک صحرایی، علف هفت بند، شاه تره، تاج خروس ریشه قرمز، تاج خروس خوابیده، تاج ریزی سیاه، سلمه تره و سوروف بیش ترین فراوانی را داشتند. در بین علف های هرز، پیچک صحرایی، علف هفت بند، سلمه تره و سوروف دارای بیش ترین یکنواختی در پراکنش در سطح مزارع مورد پایش بودند. توق، دم روباهی سبز، خاکشیر تلخ، خردل وحشی و کیسه کشیش در زراعت گندم پاییزه از تراکم بالایی برخوردار بودند. تراکم کل علف های هرز در زراعت گوجه فرنگی کمتر از سایر گیاهان زراعی و در زراعت چغندرقند بیش از سایر گیاهان زراعی بود. غنای گونه ای در مزارع پیاز و نخود در مقایسه با حداکثر شاخص تنوع شانون-وینر کمتر از سایر گیاهان زراعی بود، به طوری که سلمه تره و علف هفت بند از گونه های غالب این مزارع بودند.
    کلیدواژگان: غنای گونه ای، یکنواختی در پراکنش علف های هرز، الگوی W، نمونه گیری تصادفی
  • فاطمه سادات سید ابراهیمی، حسن حسنی کومله *، علی اعلمی، محمدحسین رضادوست صفحات 181-191
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، پلی فنل اکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در رقم حساس Hyola308 و متحمل SLM046 کلزا انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. ابتدا بذور ضدعفونی شده ی دو رقم در محیط MS نیمه جامد و پس از یک هفته در مرحله ی دو برگچه ای در محیط کشت MS مایع سوسپانسیون حاوی مقادیر مختلف صفر (شاهد) ، 3، 6، 12و 15 درصد پلی اتیلن گلیکول 6000 (PEG 6000) به طور شناور کشت شدند. در زمان های صفر، 3، 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت پس از تنش، از گیاهان نمونه ی برگی تهیه شد. بررسی ها نشان داد تنش خشکی باعث تغییر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گردید. میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم SLM046 نسبت به Hyola308 در درصدهای پایین PEG و 48 ساعت پس از اعمال تنش افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در رقم SLM046 با پیشرفت زمان در تنش های حاوی 12و 15 درصد PEG کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در رقم حساس Hyola308 بیشتر از رقم مقاوم SLM046 بود. در محیط های حاوی مقادیر بالای PEG، در 48 ساعت پس از اعمال تنش میزان فعالیت آسکوربات پراکسیداز در هر دو رقم افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز، کشت شناور
  • کامران قاسمی * صفحات 193-207
    امروزه اهمیت سلنیوم برای سلامتی انسان به طور عمومی شناخته شده است. طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، نیاز روزانه یک فرد بالغ به سلنیوم در حدود 50 میکروگرم می باشد. متاسفانه بیشتر گیاهان از نظر میزان سلنیوم فقیر هستند و همین مسئله ضرورت غنی سازی محصولات کشاورزی با سلنیوم را به خوبی مشخص می کند. در بین سبزی ها، سیر و کلم بروکلی انباشتگرهای خوبی برای سلنیوم به حساب می آیند. جایگزینی اسید آمینه های گوگردی توسط اسید آمینه های سلنیومی مانند: سلنومتیونین و سلنوسیتئین می تواند واکنش های بیوشیمیایی را مختل کند. گیاهانی که مقاومت بالایی نسبت به تجمع سلنیوم دارند می توانند سلنیوم را در ترکیب اسید آمینه های غیرپروتئینی وارد کنند. هرچند سمیت سلنیوم در غلظت های بالا برای گیاهان کاملا محرز بوده و نوعی تنش محسوب می گردد، ولی اثرات سودمند غلظت های پایین سلنیوم در حفاظت گیاهان در برابر تنش های غیرزیستی، گونه های فعال اکسیژن و فعال سازی سازوکارهای کاهنده تنش های اکسیداتیو در پژوهش های متفاوتی گزارش شده است. در انسان مرز بین سمیت و کمبود سلنیوم بسیار باریک بوده و بستگی زیادی به شکل شیمیایی سلنیوم دارد. مصرف ناکافی سلنیوم منجر بروز به مشکلات ناشی از کمبود این عنصر می گردد، ضمن اینکه مصرف زیاد از حد آن می تواند موجب سمیت شود. با توجه به خطرات سمیت سلنیوم برای انسان، قبل از هرگونه برنامه ای جهت غنی سازی محصولات می بایست میزان مصرف سلنیوم توسط افراد و هم چنین مقادیر این عنصر در خاک های مناطق مختلف کشور مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس در مورد غنی سازی این عنصر تصمیم گیری شود.
    کلیدواژگان: سلنات، سلنیت، فعالیت آنتی اکسیدانی، اسید آمینه های گوگردی، اسید آمینه های سلنیومی
|
  • Tahereh Ghamari, Mohammad Kazem Souri *, Mostafa Arab, Behzad Azadegan Pages 1-13
    Despite the well known roles of phosphorus in plant nutrition, plant responses to this nutrient element have not yet been found out. Therefore, in this study different levels and forms of phosphorus fertilizer applied on two white and red cultivars of stock flower under greenhouse conditions and some growth and development indices were evaluated. The experimental conducted was completely randomized design with four replications. Treatments included the control (without P application), granular superphosphate fertilizer at four levels (0, 50, 100 and 200 mg.kg-1 of soil), liquid phosphate fertilizer at four levels (0, 50, 100 and 200 mg kg-1 soil) and bio-fertilizer phosphate (Barvar2), 100 g in 2000 ml of water. The results showed that there were significant differences at 5% among treatments for most of traits. Many parameters such as the number of flowering stems, inflorescent length, number of flowers in inflorescence, number of petals in flower, flowering stem length, leaf number and stem diameter were recorded higher in 200 mg P/kg soil (liquid form) compared to the control and other treatments. Regarding these traits, 200 mg granular and then bio-fertilizer were the next best treatments, respectively. Phosphorus levels of 50 and 100 mg/kg soil were resulted in lower amount of yield and quality parameters. Although the two cultivars were relatively similar, but white cultivar showed higher amounts of measured traits.
    Keywords: Barvar bio, fertilizer, Superphosphate, Phosphorus liquid fertilizer, Inflorescence
  • Reza Hamzehei *, Vigo Aramowich Davtyan, Mohammad-Eghbal Ghobadi, Khosro Parvizi, Ali Ghadami-Firoozabadi Pages 15-26
    Potato crop requires substantial amount of water and is extremely susceptible to water stress. Therefore, irrigation management is particularly important for its cultivation. In order to study of yield and biochemical properties of potato leaves under deficit irrigation, a field split-plot experiment was carried out based on a completely randomized block design with three replications. Main plot included six irrigation regimes [100%, 90%, 80%, 70%, 60%, and 50% of water requirement] and sub-plots included cultivars Sante and Savalan. Irrigation treatments had significant effects on leaf soluble proteins and sugar, leaf relative water content, and yields and dry weights of tubers per plant. Severe water deficit stress reduced leaf soluble proteins content, leaf relative water content, yields and dry weights of tubers per plant. Irrigation regime × cultivar interaction was significant for concentrations of leaf potassium and proline. Results also indicated that the highest values of soluble sugar (2.8 µmol.g-1of FW) and soluble proteins (3 µmol.gr-1of FW) were related to 50% and80% irrigation regimes, respectively. The lowest yield (204.9 gr.plant-1) and dry weight (46.8 gr.plant-1) of tubers were observed in 50% of complete irrigation. Maximum concentrations of potassium(43 mg.gr-1of DW) and proline (2.2 µmol.gr-1 of FW) in leaves belonged to 50% irrigation regime in cv. Sante. Result from the present research indicated that, under drought conditions, adverse effects of water stress can be reduced and desirable product can be attained by managing irrigation (deficit irrigation) appropriately.
    Keywords: Potassium, Proline, Water stress, Tuber, Soluble sugar
  • Mohammad Famahini Farahani, Mohammad Mirzakhani *, Nour Ali Sajedi Pages 27-37
    In order to evaluate the effect of water stress and water absorbent materials on some agronomic traits and seed protein of Alvand wheat, this study was carried out in the field of Islamic Azad University, Arak branch in 2010- 2011. A split-plot arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. The experiment consisted of three irrigation treatments (100%, 85% and 70% of plant water requirement) that applied in the main plot and water absorbent materials on six levels (controls, 30 tons animal manure per hectare, 15 tons animal manure 4 tons zeolite per hectare, 15 tons animal manure per hectare 2 tons bentonite per hectare, 4 tons zeolite per hectare 2 tons bentonite per hectare and 15 tons animal manure per hectare 2 tons bentonite per hectare 4 tons zeolite per hectare that used in the sub plots. Results showed that the highest grain protein content obtained from 70% irrigation with average of 15.44 percent and lowest protein content was determined in normal irrigation treatment with average of 13.58 percent. The maximum and minimum grain yield with the average of 6590 and 3500 kg ha-1 were related to the combination of normal irrigation 15 tons animal manure 4 tons zeolite per hectare and 70% irrigation 15 tons animal manure per hectare, respectively.
    Keywords: Animal manure, Bentonit, Drought stress, Protein content, Zeolite
  • Hamid Hassanpour *, Mohammad Fattahi Pages 39-51
    In this study, the variation between five populations (Kaleybar, Azarshahr, Urmia, Naghadeh and Doroud) of Iranian Watercress were investigated based on morphological traits and biochemical characteristics such as total antioxidant capacity, total phenol, total flavonoid and vitamin C. The results showed that there was significantdifferenceamongpopulations for all traits except stem diameter. According to the results, Kaleyber (East Azerbaijan) and Urmia (West Azerbaijan) accessions exhibited the highest and the lowest antioxidant capacity, respectively. The results of the correlation coefficient indicated that, leaf length had significantly positive correlation with some characteristics such as leaflet length, internode distance, stem diameter, total phenol and total flavonoid, and total phenol and total flavonoid with antioxidant capacity. Factor analysis showed that the first forth principle components explained 84.69% of the variation. The results of cluster analysis showed, studied accessions were divided into three sub-clusters, which indicates the diversity among accessions is high. There was a great difference between Kaleybar and Azarshahr accessions based on cluster analysis. The obtained results showed that there was high diversity between watercress populations based on morphological and biochemical traits. Also, watercress has a high level of antioxidant activity and Kaleybar population may be considered as the population with the highest antioxidant activity among tested populations.
    Keywords: Correlation, Diversity, Total phenol, Total flavonoid, Variance
  • Masoume Jafari, Sayyed Saeed Moosavi *, Mohammad Reza Abdollahi, Mehrdad Chaichi Pages 53-66
    In order to identify the most important effective traits on grain yield and to evaluated the genetic diversity of 9 bean cultivars, three separated experiments, were conducted at three conditions of normal, moisture stress before podding and moisture stress after podding, based on randomized complete block design with three replications. Results showed that the difference between the cultivars was significant for all traits, except seed number per plant. Result also indicate that the cultivars had different genetic potential in different moisture conditions. The maximum grain yield belonged to Daneshkade and Dorsa cultivars and the minimum to Sayad and Goli in three conditions. Total grain yield was significantly reduced through the transition from non-moisture stress to moisture stress condition. Indicating the significant effect of moisture stress on grain yield. In fact, the effect of different moisture conditions was significant on the majority of traits, except the traits of days to 50% podding, days from planting to maturity and harvest index. Correlation results indicated that the traits of pod weight per plant, biological yield, pods number per plant, seed number per plant, harvest index, 100-kernel weight and seed filling period had significant and positive correlation with grain yield. The results of stepwise regression showed that the traits of pod weight per plant, harvest index, biological yield and number of pods per plant were the most important effective traits on economic yield. The highest genotypic and phenotypic variation coefficient belonged to pods per plant in all conditions.
    Keywords: Genetic diversity, Genotypic variation coefficient, Phenotypic variation coefficient, Stepwise regression, Yield
  • Yousef Nasiri *, Taha Izan, Abdollah Javanmard, Jalal Arzhe Pages 67-79
    Moldavian balm (Dracocephalum moldavica) is a valuable medicinal plant adaptable to different climatic regions found in the North and North West of Iran. Soil salinity is known as a limiting factor for plants growth in arid and semi-arid regions of the world, including Iran. This study was carried out as a factorial experiment based on a completely randomized design in order to investigate the effect of four levels of salicylic acid solution (0, 0.5, 1 and 5.1 mM) and three levels of salinity with sodium chloride (0, 2.5 and 5 mmohs/cm) with three replicates on some morphological traits, yield and essential oil of Moldavian balm at greenhouse. Number of lateral flowering stems was reduced by 9.3 and 28.4% under 2.5 and 5 mmohs/cm salinity, respectively compared to non-stress condition. Also, 0.5, 1 and 1.5 mM salicylic acid increased number of lateral flowering stems by an average of 32.5 % compared to the control. Results of mean comparison showed that in 2.5 mmohs/cm salinity, application of all three concentrations of salicylic acid, and in 5 mmohs/cm salinity, application of 1 and 1.5 mM salicylic acid, shoot dry weight of plant, essential oil percentage, essential oils yield and harvest index of essential oil had better performance than the control. Concentrations of 0, 1 and 1.5 mM of salicylic acid increased root dry weight of plant in 2.5 and 5 mmohs/cm salinity compared to the control. Chlorophyll content was significantly decreased in 5 mmohs/cm salinity level, but the application of all three levels of salicylic acid increased Chlorophyll content as much as 15 percent compared to the control.
    Keywords: Growth regulator, Dracocephalum moldavica, NaCl, Chlorophyll index, Dry weight
  • Masoud Maleki, Abdolali Shojaeiyan *, Sajad Rashidi-Monfared, Azam Nikzad Gharehaghaji, Mohsen Falahati-Anbaran Pages 81-89
    Identification of informative markers associated with morphological traitscan be important in breeding programs specifically in selection of elite plants and constructing genetic maps. In this study, association analysis was used to detect informative markers. This technique is applied to study the relation between phonotypic and genetic diversity which allows subsequent constructing genetic maps. Stepwise regression analysis was used to determine the association between 15 morphological traits and 10 ISSR markers in 27 Iranian melon (Cucumis melo sp.) accessions. The 10 ISSR primers generated 88 polymorphic markers. The average number of ISSR markers generated was 17.2 per primer and the level of polymorphism was 51.2%. Polymorphism information content (PIC) was ranged from 0.15 for (AC)8G to 0.36 for (AG)8T and (CA)8A. Marker index was ranged from 0.54 (for (AC)8YG) to 6.67 (for (AG)8T). Minimum and maximum number of markers was found for placenta diameter (7 markers) and seed diameter (27 markers) respectively. Maximum total adjusted coefficient of determination (R2) (99.7 %) was estimated for 100-grain weight.Results indicated that the use of markers having high linkage with morphological traits can also be utilized to identify informative markers associated with these traits. This result showed that relation between primers and morphological traits is independence of marker index and polymorphism information content.
    Keywords: Association analysis, Pearson's correlation coefficient, Polymorphism information content (PIC)
  • Sanaz Heydari, Mohsen Movahhedi Dehnavi *, Ali Reza Yadavi Pages 91-103
    Cultivar selection and proper plant density could be employed for increasing grain yield of any cultivar. With respect to the long history of sesame cultivation in Rostam region and the presense of local accessions and new cultivars in Fars provience, this study was carried out through a factorial experiment based on a randomized complete blocks design with three replications at Rostam region, Fars province in summer 2014. Effect of five plant densities (15, 25, 35, 45 and 55 plants m-2) on yield and yield components of three of sesame (Sesamum indicum L.) accessions (Nurabad local, Borazjan local and Darab 14) was evaluated. The results indicated that increasing plant density from 15 to 55 plants m-2 caused a significant decrease in seed oil content (40%), seed weight (14%), number of capsules per plant (8%), and number of branches per plant (88%) in three accessions. Increasing in plant density aslo resulted an increase in grain yield (68%), biological yield (66%), grain protein content (26%), oil yield (54%) and the number of seeds per capsule (9%). The local Borazjan had the highest seed oil (57.%). Finally, because of maximum yield (1982.48 Kg ha-1) Nurabad local can be suggested for planting at 55 plants m-2 in Rostam region.
    Keywords: Grain protein, Oil yield, Plant density, Local accession, 1000 seeds weight
  • Zahra Heidarian Pour *, Mohammd Hossein Shamshiri, Majid Esmailizadeh Pages 105-115
    Drought is one of the most restricting factor affecting plants growth and development in arid and semi-arid regions. Evaluation of plant yield under stress condition and the use of soil microorganisms to reduce stress damages is a new strategy for sustainable agriculture in these regions. The effect of an arbuscular mycorrhizal fungus and four irrigation interval (2, 4, 6 and 8 days) on the symbiotic root, and growth parameters (leaf number and area per pot, stem height and diameter, total dry weight) and concentration of P in shoots of two rootstocks (Sour orange and Rhough lemon) was studied through a factorial experiment based on a completely randomized design, with three replications in a greenhouse located in Jahrom. Evaluation of growth parameters (leaf number and area per pot, stem height and diameter, total dry weight) showed that these parameters were significantly reduced with increasing drought levels but mycorrhizal symbiosis decreased the adverse effects of drought on both rootstocks. Uptake of phosphorous was increased under stress in mycorrhizal plants. Drought stress reduced root colonization of both rootstocks for about 44.8%.
    Keywords: Growth index, Citrus, Symbiosis, Microorganis
  • Sima Shirahmadi *, Taher Barzegar, Zahra Ghahremani Pages 117-127
    In order to evaluate the effect of training methods and seasonal changes on growth and yield of greenhouse cucumber, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of two training method including Twin-stem method (V-method) and single-stem method (high-wire method). Seasonal changes were considered as the variation of solar radiation and natural light during winter and spring. The result showed that training method had significant effect on plant growth. The highest plant length and node number was obtained from single-stem method. Reduction in the light radiation decreased the number of flowers per node without affecting the pruning and training methods, while the number of flowers per plant and consequently number of fruit and yield per plant varied in different treatments. Positive correlation was observed among light radiation, fruit number and yield.
    Keywords: Single, stem, Twin, stem, Correlation of seasonal changes, Yeild
  • Solmaz Tahmasebi, Somayeh Rastegar *, Abodoulmajid Mirzaaliandastjerdi, Bijan Kavoosi Pages 129-141
    This experiment was carried out based on a completely randomized design with three replications. Essential oils of Salvia macrosiphon, Hypericum perforatum and Zhumeria majdae at two levels: 250 and 500 ml/l and calcium chloride (2% and 4%) were applied on fruits that had been immersed in Botrytis cinerea spores, stored at a temperature of 4±1℃ and then kept for 16 days. Fruit decay (%), pH, fruit weight loss (%), TTS (%), total acid (mg/100 ml), tissue firmness ,color and changes in vitamin C were measured. Result showed that essential oils and calcium chloride had significant effect on fruit decay. Decay completely controled in all treated fruit expect Salvia macrosiphon (500 ml/l). The lowest and highest water loss was observed in calsium chloride (4%) and Salvia macrosiphon essential oil (500 ml/L) treatments, respectively. Tissue firmness was significantly higher in treated fruits than in control. Generally, calcium chloride (2% and 4%) and Salvia macrosiphon at 250 and 500 ml/l level showed the highest firmness. The lowest TSS (%) was shown in control fruits. Fruits treatment with calcium cheloride (2% and 4%) and essential oils of Zhumeria majdae at 250 and 500 ml/l level showed significantly higher vitamin C content. In general, all calcium chloride and essential oil treatments (except Zhumeria majdae at 250 ml/l) showed better color than the control. This research revealed that calcium chloride and Essential oils of the above three plants were effective in decay control and maintaining strawbery fruit quality during 16 days storage.
    Keywords: Fruit quality, Fruit decay, Vitamin C, Tissue firmness
  • Seyed Morteza Zahedi *, Sakineh Ehteshami, Mohammad Ali Aazami Pages 143-154
    In order to investigate the quality and shelf life of mango, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications, in Hamedan Science and Technology Park, in 2015. Treatments consisted of four levels of chitosan (0 (control), 0.5, 1 and 2%) and storage duration of 0 (control), 8, 16, and 24 days. The results showed that chitosan could improve the physical and biochemical properties of mango. Changes in tissue firmness and physiochemical indices including weight loss, pH, TSS, titratable acidity, ascorbic acid, and phenol contents were examined. The results revealed that decline in fruit firmness was effectively inhibited by chitosan coating. After 24 days of storage, maximum firmness was observed after the application of 2% chitosan (5.3) and the lowest was obtained from the control (3.2). Also, the chitosan coating effectively inhibited decline in fruit weight, pH and ascorbic acid. During the period of storage, there was a decrease in Total soluble solids (TSS), but no significant difference was observed among the treatments at the end of the storage period. Phenol content first increased and then decreased at the end of the storage period. The maximum amount of phenol was observed in 1 and 2% chitosan, while the minimum amount was obtained from the control.
    Keywords: Ascorbic acid, Firmness, Phenol, Total soluble solid, Weight loss
  • Kaveh Limouchi *, Mehdi Nourzadeh Haddad Pages 155-165
    This study was carried out evaluate the effect of planting dates on the trend of leaf surface growth indicator, growth, and net photosynthesis rates and also the yield of rice cultivars through a split plots experiment based on a randomized complete block design with three replications in the north region of Khuzestan. Main factor was the date of planting at three levels (26 May, 10 Jun, 26 Jun) and the subordinate factor included three cultivars of Red Amber (long and short grains), and Champa. Results of variance analysis indicated that there was a significant difference between different dates of planting and all properties, but no significant difference observed in the interaction of both factors. In addition, the maximum LAI, CGR, and net photosynthesis rate was related to the first date and the highest yield of grain was related to the third date of planting. Evaluating the trend of leaf area indices and crop growthrate on 26 May, which had the maximum thermal stress at the reproductive stage, they reached the maximum growth in a shorter period of time. However, after that, the leaf area indices and the growth rate rapidly reduced, which can be referred to a mechanism of escaping the heat, while the rate of net photosynthesis reached its maximum changes on 26 May. Among the cultivars, short-grain Amber had the minimum changes in above characteristics and Champa had the maximum yield with an average of 3795.4 kg/ha.
    Keywords: Leaf area index, Growth rate, Net photosynthesis, Yield
  • Vahid Sarabi *, Ehsanallah Zeidali Pages 167-180
    Weed flora identification in the fields dramaticaly helps to you decide about weed management operations. Weed flora characteristics in the fields of wheat, tomato, sugarbeet, onion and chickpea were investigated by method of random sampling on a area near research farm in the Ferdowsi University of Mashhad, Iran in 2007. In this experiment, five weed sampling includings 7, 14, 21, 60 and 67 days after crop emergence were conducted. All weeds in 0.25 m2 samples from 10 points according to “W” method were identified and the weed species found in all samples counted. Nineteen weed species were identified from the beginning to the middle of the growing season in these fields. Field bindweed, prostrate knotweed, common fumitory, prostrate pigweed, redroot pigweed, black nightshade, common lambsquarters and barnyardgrass were the most common weeds. Field bindweed, prostrate knotweed, common lambsquarters and barnyardgrass had the highest level of distribution uniformity in these crops. Common cocklebur, green foxtail, London rocket, wild mustard and shepherds purse reached to high densities in wheat. The lowest and the highest weed densities were observed in the tomato and sugarbeet fields, respectively. Weed species richness was less than the other crops in onion and chickpea fields. Common lambsquarters and prostrate knotweed were dominant species in these field crops.
    Keywords: Species richness, Weed distribution uniformity, W method, Random sampling
  • Fatemeh Sadat Seyed Ebrahimi, Hassan Hassani Kumleh *, Ali Alami, Mohammd Hossien Rezadoost Pages 181-191
    This research was conducted to evaluate drought stress effect on the activity of antioxidant enzymes Catalase, Polyphenol oxidase, and Ascorbate peroxidase in sensitive Hyola308 and resistant SLM046 cultivars of canola (Brassica napus). Factorial experiment was carried out in a completely randomized design with three replications. Seedlings were cultured in liquid MS medium supplimented with different amounts (0%, 3%, 6%, 12% and 15%) of PEG 6000. Leaf discs were collected at 3, 6, 12, 24, 48 and 72 hours after stress. Results showed that drought stress made significant changes in enzymatic antioxidants activity. In comparison with Hyola308, Catalase activity in SLM046 increased at lower amounts of PEG after 48 hours. Polyphenol oxidase activity in SLM046 cultivar reduced in medium containing 12% and 15% PEG. Polyphenol oxidase activity in Hyola308 was higher than SLM046 cultivar. Ascorbate peroxidase activity increased in media containing PEG after 48 hours, in both cultivars.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Polyphenol Oxidase, Catalase, Suspension culture
  • Kamran Ghasemi * Pages 193-207
    The importance of selenium to human health is generally known. Based on the World Health Organization (WHO), an adult need about 50 µg Se per day. Unfortunately, most crops are poor with Se content that shed light on necessity of selenium enrichment of crops. Among vegetable crops, garlic and broccoli are considered as an excellent Se accumulator. Substitution of sulfuric amino acids by selenium amino acids (like: selenomethionine and selenocysteine) can disrupt biochemical reactions. High Se resistant plants can enter Se to non-protein amino acid compounds. Although the toxicity of Se in extra concentration for plants is clear, positive effects of low Se concentration on plant protection against abiotic stress, reactive oxygen species and activation of oxidative stress ameliorating systems have been reported. In human, the line between Se deficiency and toxicity is thin related to chemical form of Se. As a result of Se toxicity risk for human, before any crop enrichment plan, the average Se intake by individuals and Se content of soil must be carefully premeditated in different regions of the country.
    Keywords: Selenat, Selenit, Antioxidant activity, Sulfuric amino acids, Selenium amino acids