فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال پانزدهم شماره 2 (زمستان 1394)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال پانزدهم شماره 2 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید فاضل فاضلی کاخکی*، نسرین مشفق، مرتضی گلدانی صفحات 1-11
    به منظور تعیین درجه حرارت های کاردینال و تاثیر سطوح مختلف درجه حرارت بر شاخص های جوانه زنی، 7 اکوتیپ ریحان (شامل: بنفش بندر عباس، بنفش کرمان، سبز دزفول، سبز یزد، سبز محلات، سبز شیراز و سبز اصفهان) در 8 سطح درجه حرارت (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و40 درجه سانتی گراد ) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در سال 1391 در آزمایشگاه گیاهان ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد. بیشترین شاخص های جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه) از درجه حرارت 20 درجه سانتی گراد حاصل شد. تمامی اکوتیپ های ریحان بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی را در دمای 25 درجه سانتی گراد داشتند. از نظر سرعت جوانه زنی اکوتیپ سبز یزد در درجه حرارت 25 درجه سانتی گراد با 1/39 بذر در روز بیشترین و اکوتیپ سبز اصفهان با 2/13 بذر در روز در همین درجه حرارت کمترین سرعت جوانه زنی را داشت. با افزایش درجه حرارت به بیشتر از 25 درجه سانتی گراد کلیه شاخص های جوانه زنی کاهش یافت و زمانیکه درجه حرارت از 35 درجه سانتی گراد بیشتر شد شاخص های فوق به شدت افت کردند. با افزایش درجه حرارت به بیشتر از 15 درجه سانتی گراد درصد و سرعت جوانه زنی به طور قابل ملاحظه ای روند افزایشی داشت. بر اساس نتایج رگرسیون خطی بین سرعت جوانه زنی و درجه حرارت نشان داد که درجه حرارت های کاردینال (حداقل، بهینه و حداکثر) در اکوتیپ های ریحان به ترتیب در دامنه 1/7-5/3، 8/27-24 و 7/45-8/42 درجه سانتی گراد قرار داشتند.
    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، نسبت ریشه چه به ساقه چه
  • زینب علی پور *، سهراب محمودی، محمدعلی بهدانی، محمدحسن سیاری صفحات 13-24
    پژوهش حاضر به منظورارزیابی تاثیر کودهای زیستی، دامی و شیمیایی و وزن بنه مادری بر ویژگی های بنه های دختری زعفران،در سال زراعی 91-1390و در شهرستان مه ولات انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح اسپلیت پلات و با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل کودشیمیایی و دامی در سه سطح (100%، 50% و عدم مصرف کود دامی و شیمیایی) به عنوان عامل کرت اصلی و ترکیب فاکتوریل از کود بیولوژیکدر سه سطح (کود نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و شاهد) و اندازه بنه مادری در سه سطح (بنه های با وزن 6-4 گرم، 10-8 گرم و 14-12 گرم) به عنوان عامل کرت فرعی بود. نتایج نشان داد با مصرف کود دامی و شیمیایی از صفر به 100%، تعداد بنه دختری زعفرانو وزن بنه به صورت معنی داری افزایش یافت، اما تاثیری بر قطر بنه نداشت. مصرف کود بیولوژیک وزن بنه را به طور معنی داری (7/3) درصد افزایش داد، در حالی که تغییری در تعداد و قطر بنه ایجاد نکرد. بیشترین تعداد، قطر و وزن بنه دختری نیز با استفاده از بزرگ ترین بنه مادری به دست آمد. از آنجا که بنه های درشت در سال های بعد عملکرد بیشتری دارند پیشنهاد می شود در کشت زعفران از بنه های درشت استفاده شود. همچنین استفاده از کودهای بیولوژیک ضمن بهبود ویژگی های بنه دختری زعفران می تواند مصرف کودهای دامی و شیمیایی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بیوسوپرفسفات، قطر بنه، کود گاوی، کود مرغی، نیتروکسین
  • جواد لامعی هروانی *، محمدرضا رحیمیان، تیمور امینی صفحات 25-37
    جهت ارزیابی عملکرد علوفه خشک، پروتئین خام، رقابت بین گیاهی و سودمندی کاشت مخلوط گیاهان علوفه ای یک ساله با جو در شرایط دیم، دو آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و چهار تکرار در دو ناحیه سرد استان گیلان اجرا گردید. تیمارهای آزمایش را کاشت خالص جو، خلر، ماشک گل خوشه ای، ماشک مجاری، نخود علوفه ای و مخلوط هر یک از گیاهان علوفه ای با جو در نسبت کاشت 50 : 50 تشکیل می دادند. در نتایج تجزیه ساده و مرکب صفات، مقادیر عملکرد علوفه خشک در هر یک از تیمارهای کاشت مخلوط گیاهان علوفه ای در سطح احتمال یک درصد بیشتر از کاشت خالص آن ها بودند. بین تیمارهای کاشت مخلوط از نظر مقادیر عملکرد علوفه خشک و پروتئین خام تفاوت معنی دار نبود. کاشت خالص نخود علوفه ای بیشترین مقادیر عملکرد علوفه خشک (37/4 تن در هکتار) و پروتئین خام (886 کیلوگرم در هکتار) را در بین تیمارهای کاشت خالص گیاهان علوفه ای دارا بود. در ارزیابی شاخص های رقابت بین گونه ای، گیاه جو در هر چهار تیمار کاشت مخلوط نبات غالب بود. جمع بندی نتایج این بررسی، برتری کاشت مخلوط گیاهان علوفه ای را بر کاشت خالص این گیاهان نشان داد. مخلوط ماشک مجاری با جو به دلیل داشتن بیشترین مقادیر شاخص های نسبت برابری زمین (115/1)، مزیت کاشت مخلوط (08/26+)، بهره وری سیستم (57/3) و مزیت پولی (93/71+) سودمندترین گیاهان علوفه ای جهت کاشت مخلوط در شرایط دیم انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: خلر، نخود علوفه ای، ماشک گل خوشه ای، ماشک مجاری، شاخص بهره وری سیستم
  • سعید نواب پور *، ساناز رمضانپور، ابوالفضل مازندرانی صفحات 39-54
    سویا گیاهی دیپلوئید با سازگاری نسبی گسترده در شرایط مختلف محیطی است. تنش خشکی از مهم ترین عوامل محدودکننده تولید محصول سویا در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. علاوه بر تغییرات فیزیولوژیک ناشی از بروز تنش، خسارت فزاینده عوامل اکسنده نیز موجب محدودیت رشد و تولید می گردد. در این تحقیق میزان رادیکال های سوپراکسید و پراکسید هیدروژن، مقادیر آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز، تغییرات اسید اسکوربیک، آلفا توکوفرول، کاروتنوئید و میزان شاخص اکسیداسیون سلولی در سه ژنوتیپ سویا (DPX، ساری و لاین WE6) تحت شرایط تنش خشکی شامل آبیاری بعد از 50 میلی متر تبخیر به عنوان تیمار شاهد (عدم تنش)؛ آبیاری بعد از 100 میلی متر تبخیر و آبیاری بعد از 150 میلی متر تبخیر) در مراحل زایشی (گلدهی، غلاف بندی و پر شدن دانه) اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش برای تمامی صفات معنی دار گردید. بر این اساس افزایش میزان آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز و عوامل پاد اکسیدان غیرآنزیمی (اسید اسکوربیک، کاروتنوئید و آلفاتوکوفرول)، بیانگر نقش فعال سیستم دفاعی آنزیمی و غیرآنزیمی ژنوتیپ های سویا در پاسخ به تنش خشکی بود. رقم DPX و لاین WE6 با داشتن خصوصیات مطلوب تر از لحاظ میزان فعالیت عوامل پاد اکسیدانی تحت تنش خشکی برتری معنی داری نسبت به رقم ساری نشان دادند که بیانگر تحمل نسبی بیشتر آن ها بود.
    کلیدواژگان: سویا، تنش اکسیداتیو، سیستم دفاعی پاد اکسیدان، رادیکال های فعال اکسیژن
  • حسین شکفته*، نوا سالاری، صمد عبدی صفحات 55-68
    به منظور بررسی اثر هیدروژل و نسبت های مختلف نیترات به آمونیم بر رشد و عملکرد گیاه شوید آزمایش مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در سال زراعی 1391 در منطقه جیرفت انجام شد. در این پژوهش عامل کود نیتروژن به مقدار 150 کیلوگرم در هکتار به صورت نسبت های مختلف نیترات به آمونیم در پنج سطح (100:0، 25: 75، 50:50، 75: 25، 0:100) و عامل سوپرجاذب در چهار سطح (0، 10، 20،30 گرم در مترمربع) درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم و سطوح مختلف هیدروژل اثر معنی داری بر وزن خشک، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چترک، عملکرد دانه و درصد اسانس داشتند. بیش ترین عملکرد دانه از مصرف هم زمان 25 درصد نیترات، 75 درصد آمونیوم و 20 گرم پلیمر سوپرجاذب و کم ترین عملکرد دانه از مصرف 100 درصد نیترات، عدم مصرف آمونیوم و سوپرجاذب حاصل گردید. بیشترین درصد اسانس از مصرف 100 درصد نیترات و عدم مصرف آمونیوم و مصرف 30 گرم سوپرجاذب و کم ترین درصد اسانس از مصرف 100 درصد آمونیوم و عدم مصرف نیترات و مصرف 10 گرم پلیمر سوپرجاذب حاصل گردید. براساس نتایج حاصله جهت افزایش عملکرد دانه بایستی نسبت آمونیوم و برای افزایش درصد اسانس بایستی نسبت نیترات را افزایش داد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، اسانس، هیدروژل، نیتروژن
  • محمد پورحسن خانی دولت آباد، شهاب مداح حسینی*، حسین دشتی، اصغر رحیمی صفحات 69-80
    به منظور بررسی تاثیر کود سبز بر محتوای ماده آلی خاک و برخی شاخص های رشد ذرت علوفه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در چارچوب طرح بلوک های کامل تصادفی با ترکیبی از چهار سطح کود سبز ]منداب (Eruca sativa L.)، خلر(Lathyrus sativus L.)، کشت مخلوط منداب + خلر و شرایط آیش (شاهد)[ و دو سطح نیتروژن 60 و 180 کیلوگرم در هکتار در چهار تکرار در مزرعه هنرستان کشاورزی عباس آباد رفسنجان انجام شد. کشت خلر و در میانه های پاییز انجام شد و در اواخر زمستان هم زمان با 75 درصد گل دهی با شخم زیر خاک رفتند. سه هفته بعد، کشت ذرت (Zea mays L.) انجام شد. نتایج نشان داد که منداب و ترکیب منداب و خلر در هنگام گل دهی نسبت به خلر زیست توده بیشتری تولید کردند، اما خلر و منداب هر یک به صورت جداگانه سبب افزایش معنی دار محتوای ماده آلی خاک نسبت به شرایط آیش شدند. از سوی دیگر کاربرد کود سبز منداب تا 50 روز پس از کشت ذرت سبب افزایش معنی دار شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول آن فقط در سطح 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار شد، اما دو هفته بعد فقط تاثیر نیتروژن معنی دار بود. در نهایت، عملکرد بیولوژیک ذرت فقط در سطح 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تحت تاثیر خلر و منداب به صورت معنی داری بیش از شاهد بود. به نظر می رسد در شرایط این آزمایش تاثیر مثبت کاربرد کود سبز بر رشد ذرت به مرحله رویشی آن محدود می شود.
    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، کود زیستی
  • محمد ربیعی *، مهرداد جیلانی صفحات 81-93
    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت، فاصله کشت و میزان مصرف بذر بر عملکرد باقلا به عنوان کشت دوم بعد از برداشت برنج، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 89-1387 در ایستگاه تحقیقاتی موسسه برنج کشور در رشت اجرا گردید. سه تاریخ کاشت 10، 25 مهر و 10 آبان به عنوان کرت های اصلی و سه فاصله کشت 30، 40 و50 سانتی متر و دو میزان بذر 100 و150 کیلوگرم در هکتار به عنوان کرت های فرعی منظور شد. نتایج نشان داد که بین اثر سال، تاریخ کاشت، فاصله کشت و میزان بذر از نظر عملکرد غلاف و عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود داشت. تاریخ کاشت 25 مهر، فاصله کشت 40 سانتی متر و میزان بذر 150 کیلو گرم در هکتار به ترتیب با میانگین 33645، 30152 و 31223 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد غلاف تر را دارا بودند. بیشترین عملکرد دانه خشک نیز متعلق به سال اول، تاریخ کاشت 25 مهر، فاصله کاشت 40 سانتی متر و میزان بذر 150 کیلو گرم در هکتار به ترتیب با میانگین 6734، 7310، 6622 و 6750 کیلوگرم در هکتار بود. در مجموع، کشت باقلا در تاریخ کاشت زودتر، فواصل کشت باریک تر و تراکم کاشت بیشتر در شرایط آزمایش قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: شالیزار، کشت دوم، فاصله کشت، عملکرد غلاف، عملکرد دانه
  • زکیه ابراهیم قوچی، غلامرضا محسن آبادی*، سید محمدرضا احتشامی، اکبر فرقانی صفحات 95-107
    به منظور بررسی کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی، دامی و زیستی بر فراهمی نیتروژن، صفات موفولوژیک و عملکرد ذرت آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه گیلان در سال 1390 اجرا شد. تیمار ها شامل: شاهد (بدون کود)، 100% کود شیمیایی، 100% دامی، 100% زیستی (Pseudomonas fluorescens + Azospririllum brasilenes)، 50% شیمیایی + زیستی، 75% شیمیایی + زیستی، 50% شیمیایی +50 % دامی، 25% دامی +25 % شیمیایی + زیستی، 75% دامی + زیستی، 50% دامی + زیستی بود. نتایج نشان داد تیمار شیمیایی خالص، 50% شیمیایی + 50% دامی و 50% شیمیایی + زیستی بالاترین عملکرد ماده خشک را داشتند. این تیمارها دارای بیشترین برگ، قطر ساقه و کم ترین درصد برگریزی بودند. نتایج صفات کیفی نیز نشان داد که بالاترین عملکرد پروتئین و جذب نیتروژن از تیمار های شیمیایی خالص، 50% دامی+ 50% شیمیایی، 75% شیمیایی+ زیستی و 50% شیمیایی+ زیستی حاصل گردید. بالاترین کارایی مصرف، کارایی زراعی و کارایی جذب نیتروژن (به ترتیب 16/95، 17/1 و 41/42) از 50% شیمیایی + زیستی بدست آمد. بیشترین کارایی استفاده و کارایی فیزیولوژیک نیتروژن از تیمار زیستی حاصل گردید. نهایتا داده ها نشان داد که تیمار 50% کود شیمیایی + زیستی نسبت به تیمار شیمیایی کارایی مصرف نیتروژن بالاتری داشت و نیز تفاوت معنی داری در عملکرد ماده خشک و عملکرد پروتئین بین این دو تیمار وجود نداشت. بنابراین احتمالا، با کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی بدون کاهش چشمگیر در تولید و نیز کاهش هزینه های تولید، بتوان در راستای کشاورزی پایدار گام برداشت.
    کلیدواژگان: ذرت، کارایی مصرف نیتروژن، کود دامی، کود زیستی، کود شیمیایی
  • محمدکاظم سوری*، بهاره یاراحمدی صفحات 109-119
    آمینوکلات ها نسل جدید کودهای شیمیایی هستند که تنوع زیادی در بازار دارند. با این وجود پاسخ بسیاری گیاهان به کاربرد این کودها هنوز تاحدودی ناشناخته است. لذا در این تحقیق تاثیر محلول پاشی آمینوکلات ها بر رشد و نمو گل همیشه بهار در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار و 5 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل: شاهد بدون کاربرد کود، کاربرد خاکی NPK، محلول پاشی کودترکیبی (ماکرو + میکرو)، دو بار محلول پاشی و چهار بار محلول پاشی آمینوکلات بیومین، دو بار محلول پاشی و چهار بار محلول پاشی آمینوکلات دلفن پلاس بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارها برای صفت غلظت نیتروژن(P≤0.05) و همچنین بقیه صفات مورد مطالعه(P≤0.01) معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نیز نشان داد که بین تیمارها در سطح 5% آزمون دانکن اختلاف معنی داری وجود دارد. بیشترین ارتفاع گیاه (1/24 سانتی متر)، تعداد گل در بوته (7 عدد)، طول شاخه گل دهنده (1/24)، وزن تر (2/20 گرم) و خشک (01/3 گرم) گیاه و غلظت نیتروژن (4/2 %) در تیمار چهار بار محلول پاشی دلفن پلاس مشاهده شد که تفاوت معنی داری با تیمار کاربرد خاکی NPK نداشت. بیشترین تعداد برگ (4/22) و شاخه جانبی (2/4) و همچنین بیشترین غلظت پتاسیم برگ (2/2%) نیز در تیمار NPK به دست آمد که تفاوت معنی داری با تیمار چهار بار محلول پاشی دلفن پلاس نداشت. همچنین بیشترین (2/17 روز) و کمترین (12 روز) ماندگاری گل روی بوته به ترتیب در گیاهان با چهار بار محلول پاشی دلفان پلاس و شاهد مشاهده شد. لذا می توان برای رشد بهینه گیاه همیشه بهار به جای مصرف خاکی کودهای شیمیایی از چهار بار محلول پاشی آمینوکلات ها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیومین، دلفن پلاس، ماندگاری گل، کود شیمیایی
  • وحید اکبری*، رسول جلیلی مرندی، علیرضا فرخزاد صفحات 121-135
    به منظور بررسی تاثیر سایکوسل بر برخی شاخص های بیوشیمیایی دو رقم زیتون (ماری و میشن) در شرایط تنش خشکی، آزمایش گلخانه ای با سه فاکتور شامل سه سطح سایکوسل (صفر، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر)، سه سطح تنش خشکی (دور آبیاری فواصل 5، 10 و 15 روز یک بار) و دو رقم زیتون (ماری و میشن) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در مدت چهار ماه انجام شد. در پایان آزمایش نتایج نشان داد که افزایش فواصل دور آبیاری، موجب افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گوایاکول پراکسیداز به ترتیب 486/10، 129/10 و 879/17 میکرومول در دقیقه بر گرم وزن تر برگ در دور آبیاری 15 روز یک بار شد، همچنین میزان آنتوسیانین، فنل کل و میزان مالون دی آلدئید در هر دو رقم افزایش یافت. تیمارهای مختلف سایکوسل نیز موجب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و گوایاکول پراکسیداز و کاهش میزان مالون دی آلدئید در مقایسه با شاهد شدند. تیمار 500 میلی گرم در لیتر سایکوسل موجب کاهش معنی دار میزان آنتوسیانین برگ نسبت به شاهد شد (به ترتیب 137/12 و 629/13 میکرومول بر گرم وزن تر برگ). رقم میشننسبت به رقم ماری مقاومت بیشتری به خشکی نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از سایکوسل می تواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش خشکی در ارقام ماری و میشن زیتون را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: آنزیم کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گوایاکول پراکسیداز، فنل کل
  • علی مومن پور، داود بخشی*، علی ایمانی، حامد رضایی صفحات 137-152
    به منظور ارزیابی تحمل به شوری تعدادی از ژنوتیپ های بادام، آزمایشی گلدانی در سال 1392 با دو فاکتور ژنوتیپ در 11 سطح، شامل ارقام تونو،نان پاریل، مامایی، شکوفه، سهند،شاهرود 12، A200 و ژنوتیپ های 25-1، 16-1 و 40-13 پیوند شده روی پایه GF677و پایه GF677 (پیوند نشده به عنوان شاهد) و فاکتور شوری آب آبیاری در 5 سطح، شامل 0 (صفر)، 2/1، 4/2، 6/3 و 8/4 گرم در لیتر نمک کلرید سدیم (که به ترتیب هدایت الکتریکی برابر 5/0، 5/2، 9/4، 3/7 و 8/9 دسی زیمنس بر متر داشتند)، انجام شد. نتایج نشان داد، با اعمال تنش شوری و افزایش غلظت آن، شاخص های رشدی شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، تعداد برگ های سبز، تراکم برگ روی شاخه اصلی، سطح برگ و نسبت سطح برگ، وزن تر و خشک برگ، محتوی رطوبت نسبی برگ، شاخص کلروفیل، کلروفیل های a، b و کل و کارتنوئید در برگ های بالایی و پایینی، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، در تمامی ژنوتیپ های مطالعه شده، کاهش یافتند. تعداد برگ های نکروزه، میزان ریزش برگ، نسبت وزن خشک به وزن تر اندام هوایی، نسبت وزن تر و خشک ریشه به وزن تر و خشک اندام هوایی، درصد نشت یونی و درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی در برگ های بالایی و پایینی، افزایش یافتند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که نوع رقم پیوندی، در افزایش تحمل شوری بسیار موثر است. در مجموع، رقم شاهرود 12، به عنوان متحمل ترین رقم به تنش شوری انتخاب شد. این رقم توانست به خوبی شوری تا 6/3 گرم در لیتر کلرید سدیم (3/7 دسی زیمنس بر متر)، را تحمل نماید. در نقطه مقابل رقم سهند، به عنوان حساس ترین رقم نسبت به تنش شوری تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، نشت یونی، کلرید سدیم، کلروفیل، کاروتنوئید
  • افسانه نعمت پور، سید عبدالرضا کاظمینی *، محسن عدالت صفحات 153-165
    به منظور بررسی واکنش دو رقم ذرت شیرین به تنش شوری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه)، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم ذرت شیرین (KSC403 و Passion) و 4 سطح شوری صفر، 25، 50 و 100 میلی مولار از دو نوع نمک NaCl و CaCl2 به نسبت 1:1 بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، ارتفاع ساقه و وزن خشک هر دو رقم کاهش یافت و این کاهش در رقم Passion شدیدتر بود. رقم KSC403 در مقایسه با رقم Passion، فعالیت آنزیم هایآنتی اکسیدانی بیشتر و غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه کمتری داشت. با افزایش شوری، فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در هر دو رقم به ترتیب کاهش و افزایش یافت و فعالیت آنزیم پراکسیداز تا سطح شوری 50 میلی مولار افزایش و پس از آن کاهش یافت. با افزایش تنش شوری، کلروفیل کل برگ ها کاهش یافت که دو رقم از این نظر تفاوت معنی داری نداشتند. نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و اندام هوایی در شرایط تنش شوری افزایش یافت و این نسبت در رقم Passion بیشتر بود. برتری رقم KSC403 در اکثر صفاتاندازه گیری شده می تواند بیانگر توانایی بیشتر این رقم در تحمل تنش شوری باشد. غلظت کمتر یون سدیم و مقدار بیشتر یون پتاسیم در اندام هوایی و ریشه گیاه می تواند به عنوان معیاری در گزینش ارقام مقاوم به تنش شوری در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، پتاسیم، سدیم، وزن خشک
  • محمدرضا اصغری، نسرین اژدر* صفحات 167-178
    آسیب سرمازدگی، عمر پس از برداشت میوه ی شلیل را در دمای پایین کاهش می دهد. بنابراین افزایش مقاومت به سرمازدگی امکان نگهداری طولانی مدت میوه ی شلیل را در دمای پایین فراهم می کند. در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف متیل جاسمونات (0، 8 و 16 میکرولیتر در لیتر) بر کاهش میزان سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه ی شلیل در طول 42 روز نگهداری در دمای 5/0 ± 0 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات اندازه گیری شده شامل شاخص سرمازدگی، درصد نشت یونی، ویتامین ث، درصد کاهش وزن، فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز، میزان مواد جامد محلول و pH بودند. نتایج نشان داد که متیل جاسمونات باعث کاهش سرمازدگی، کاهش نشت یونی، حفظ ویتامین ث و جلوگیری از آب از دست دهی میوه ها شد. متیل جاسمونات فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز را کاهش داد. بیشترین شاخص سرمازدگی و نشت یونی و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در میوه های شاهد و کمترین آن در میوه های تیمار شده با 16 میکرولیتر در لیتر متیل جاسمونات ثبت شد. اختلاف معنی داری بین میوه های شاهد و تیمار شده از نظر میزان مواد جامد محلول و pHدیده نشد. نتایج این آزمایش بیانگر تاثیر مثبت متیل جاسمونات در کاهش سرمازدگی و حفظ کیفیت میوه شلیل رقم رد گلد در دمای پایین انبار می باشد.
    کلیدواژگان: پس از برداشت، پلی فنل اکسیداز، ماندگاری، نشت یونی
  • الناز زارعی، تیمور جوادی*، ناصر قادری، مسعود داوری صفحات 179-190
    در این پژوهش اثر محلول پاشی برگی سولفات پتاسیم بر برخی صفات کمی و کیفی میوه انگور رقم رشه بررسی شد. پنج تیمار محلول پاشی شامل محلول پاشی با آب (شاهد)، یک بار محلول پاشی به غلظت یک و نیم و سه گرم در لیتر و دو بار محلول پاشی به غلظت یک و نیم و سه گرم در لیتر استفاده شدند. محلول پاشی اول در انتهای گلدهی و دومین محلول پاشی پانزده روز بعد از محلول پاشی اول انجام گرفت. نتایج نشان داد که میانگین وزن حبه، میانگین وزن خوشه، کربوهیدرات محلول کل و ویتامین ث به طور معنی داری در اثر محلول پاشی نسبت به شاهد افزایش یافت. اما اختلاف بین تیمارهای مختلف سولفات پتاسیم معنی دار نبود. محلول پاشی سولفات پتاسیم به طور معنی داری سبب افزایش میانگین حجم حبه و آنتوسیانین گوشت و پوست میوه گردید و تیمار دوبار محلول پاشی سولفات پتاسیم سه گرم در لیتر بالاترین مقدار را دارا بود. تیمار محلول پاشی سبب افزایش مواد جامد محلول کل و pH میوه گردید. کمترین مقدار اسیدیته قابل تیتراسیون در تیمار دوبار محلول پاشی سولفات پتاسیم سه گرم در لیتر مشاهده گردید و سایر تیمارها با هم اختلاف معنی داری نداشتند. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که محلول پاشی سولفات پتاسیم باعث بهبود صفات کمی و کیفی میوه انگور رقم رشه شد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، اسیدیته قابل تیتراسیون، رشد حبه، کوددهی پتاسیم، مواد جامد کل
  • فاطمه کرم نژاد *، جعفر حاجی لو، سید جلال طباطبایی صفحات 191-202
    در این پژوهش میوه های هلو رقم کوثری در دماهای مختلف محلول کلریدکلسیم به صورت غوطه وری به مدت پنج دقیقه تیمار شدند. میوه ها پس از تیمار در دمای دو تا سه درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد به مدت 28 روز در سردخانه قرار گرفتند و نقش دما و کلریدکلسیم در صفات کیفی و انبارمانی میوه هر هفته مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل پنج تیمار دمایی (4، 8، 16، 32 و64 درجه سانتی گراد) در مدت پنج دقیقه و دو سطح کلریدکلسیم (0 و60 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که دمای 64 درجه سانتی گراد همراه با کلریدکلسیم نقش موثرتری در حفظ سفتی بافت، میزان ویتامین ث، تغییرات مواد جامد محلول، جلوگیری از کاهش وزن و میزان جذب کلسیم نسبت به سایر تیمارها داشت. تیمار دمای بالا به تنهایی نیز باعث حفظ سفتی بافت و جلوگیری از کاهش وزن گردید.
    کلیدواژگان: کیفیت میوه، تیمار دمایی، سفتی بافت، غوطه وری، کاهش وزن
  • اعظم صدیقی، منصور غلامی *، حسن ساری خانی، عبدالکریم چهرگانی راد صفحات 203-219
    رشد گل آذین و تولید میوه در محیط درون شیشه ای می تواند ابزار ارزشمندی در اختیار پژوهشگران برای بررسی دقیق مراحل مختلف فرایندهای فیزیولوژیکی مربوط به تکوین اندام های زایشی و مراحل حساس در این دوره قرار دهد. در این پژوهش گل آذین در حال رشد از دو رقم انگور شامل، بیدانه سفید و روبی سیدلس از شاخه های جوان و در حال رشد طبیعی بهاره جدا شدند. برای کشت درون شیشه ای گل آذین ها از محیط کشت پایه MS با نصف غلظت استفاده شد. پس از کشت، رشد و نمو گل آذین ها تا تشکیل میوه و سپس رسیدن حبه ها ادامه داشت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با فاکتور رقم در دو سطح، جیبرلین در دو سطح (صفر و 89/2 میکرومولار)، بنزیل آمینوپورین در سه سطح (صفر، غلظت های 5/2 و 4 میکرومولار) و هورمون ایندول بوتیریک اسیددر سه سطح (صفر، غلظت های 5/2 و 9 /4 میکرومولار) با سه تکرار در هر تیمار انجام شد. نوع هورمون و غلظت آن در موفقیت رشد گل آذین های کشت شده موثر بود، به طوری که در تیمار ایندول بوتیریک اسید با غلظت 9/4 و بنزیل آمینوپورین با غلظت 4 میکرومولار و بدون حضور جیبرلین، گل آذین کشت شده رشد کرد و گل ها باز شدند و نهایتا تولید میوه کردند (محیط کشت 15 و 17). در اینجا نقش هورمون اکسین و سیتوکینین به عنوان هورمون های کلیدی در باز شدن و تولید میوه در انگور مشخص درحالی که نقش جیبرلین ناچیز بود. در مقایسه بین ارقام، ریز نمونه های رقم بیدانه سفید نسبت به روبی سیدلس از لحاظ ماندگاری و طول دوره رشد، سازگاری بهتری را به شرایط درون شیشه ای نشان دادند. در تیمار شاهد بدون هورمون گل های روی گل آذین قهوه ای و بعضا شیشه ای شده و از رشد باز ایستادند.
    کلیدواژگان: رقم بیدانه سفید، رقم روبی سیدلس، ایندول بوتیریک اسید، تکوین اندام های زایشی
|
  • Seed Fazel Fazeli Kakhk*I, Nasrin Mshgheg, Morteza Goldani Pages 1-11
    Response of seed germination crops to temperature is important in aspect of fast and uniformity germination. In order to determination the cardinal temperatures and the effect of different levels of temperature on germination indices in basil ecotypes an experiment was carried out in completely randomized design with 4 replications in factorial experimental arrangement. The first factor was 7 basil ecotypes (Includes: Purple Bandar Abbas, Kerman Purple, Dezfol Green, Yazd green, Mahallat green, Shiraz green and Isfahan green) and second factor was 8 levels of temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 °C). Results showed that the effect of temperature and basil ecotypes were significant difference on seed germination indices. The highest germination indices (speed and percent of germination, seedling vigor index, radicle and plumule length, radicle to plumule ratio) were obtain from of 20 °C. All of basil ecotypes had the highest germination percent (GP) and germination rate (GR) at 25 °C. The maximum germination rate with 39.1 seed per day was found in Yazd green ecotype at 25 °C and the lowest of this trait was also obtain from Isfehan green ecotype with 13.2 seed per day in this temperature (25°C). With increasing temperature above 25 °C, all of germination indices were reduced and when temperature was higher than 35 °C all germination indices were declined very sharply. With increasing temperature from 15 °C was considerable increased GP and GR. Based on linear regression between germination rate and temperature, the cardinal temperatures in all basil ecotypes: minimum (Tmin), optimum (To) and maximum (Tmax) were determined in the range 3.5-7.1, 24-27.8 and 42.5-45.7 ° C respectively.
    Keywords: Germination rate, Radicle to plumule ratio, Seed vigor index
  • Zeinab Alipoor*, Sohrab Mahmoodi, Mohammad Ali Behdani, Mohammad Hasan Sayyari Pages 13-24
    The present research was accomplished in order to investigate the effects of different fertilizers and corm size on corm characteristics of saffron, in Mahvelate, during 2012. The experiment was conducted as a split plot factorial design with four replications. Treatments were comprised of manure and chemical fertilizers (in three levels of 100%, 50% and control) considered as main plot, and combination of biological fertilizer (in three levels of nitroxin, bio-superphosphate and control) and mother corm weight (in three levels of 4-6, 8-10 and 12-14 g) as sub plot. Result showed that application of manure and chemical fertilizers increased number and weight of daughter corm significantly, but had no significant effect on corm diameter. Use of biological fertilizers caused weight of corm to be increased by 3.7%, whereas didn’t change the number of corm and corm diameter. The highest number, diameter and weight of daughter corm was also recorded btained with use of the largest mother corm. Since big corms producted more yield in next years, it is suggested that use of big corms in saffron production. Also use of biological fertilizers caused improvement characteristics of dauther corm and reduction use of manure and chemical fertilizers.
    Keywords: Bio superphosphate, Corm diameter, Cow manure, Nitroxin, Poultry manure
  • Javad Lamei Harvani*, Mohammad Reza Rahimian, Taymour Amini Pages 25-37
    In order to evaluate the dry forage, crude protein yield, interplant competition and advantage mixed cropping annual forage crops with barley in dryland condition, two Field experiments were condncted throngh a randomized complete block design with 9 treatments and four replications in two cold locations of Gilan province. Experimental treatments included pure cultures, barley, grass pea, hairy vetch, Hungarian vetch, field pea and mixed cropping each of forage crops with barley in 50: 50 seeding ratio. In simple and combined analysis results, dry forage yields in each of forage crops mixed cropping were higher than their pure cultures in significant (P
    Keywords: Grass pea, Field pea, Hairy vetch, Hungarian vetch, System productivity index
  • Saeid Navabpour*, Sanaz Ramezanpour, Abolfazl Mazandarani Pages 39-54
    Soybean is a diploid plant with relatively wide range of environmental conditions and climate adaptation. Water deficit is first limitation that cause soybean yield reduction in dried and semi-dried regions. In addition to the physiological changes that occurs due to water deficiency in plants, oxidative damage is also an important factor limiting plant growth and production. In this study, the level of super-oxide and hydrogen peroxide were measured, also the amount (of) super-oxide dismutase and catalase enzyme as well as ascorbic acid, α-tochopheroll, cartenoid and TBARM (cellular oxidative level) were assessed. Three soybean genotyps (DPX, sari and WE6 Line) were evaluated for above traits in three drought stress treatments included 50mm evaporation (as control), 100mm and 150mm evaporation from A class evaporation pot. Leaf samples collected for each treatments in three reproductive stages (flowering, pod elongation and seed filling). The variance analysis results showed that drought stress treatment had significant effect on all measured traits. Base on this, enzyme activity (super oxide and catalase) and non-enzymatic antioxidants (ascorbic acid, carotenoid and α-tocopherol) had a key role in response to drought stress in studied soybean genotypes. DPX cultivar and WE6 line showed superior antioxidant agents activity in comparison with sari cultivar in drought stress conditions.
    Keywords: Glycin max, Oxidative stress, Anti, oxidant defense system, Reactive oxygen species
  • Hossein Shekofteh*, Nava Salari, Samad Abdi Pages 55-68
    In order to investigate the effects of nitrate to ammonium ratios and different levels of a super absorbent on some traits of dill a factorial experiment was conducted in randomized complete block design during 2013 agronomic growing seasons in Jiroft region. Nitrogen fertilizer (150 kg ha-1) in five levels (0:100, 25:75, 50:50, 75:25, 100:0) and super absorbent in four levels (0, 10, 20, 30 g m-2) were studied. The results indicated that the consumption of various ratios of nitrate to ammonium and different levels of super absorbent had a significant effect on the dry matter, number of umbel per plant, number of umbellate per umbel, number of seed per umbellate, seed yield and percentage of essence. The highest seed yield was obtained from the simultaneous consumption of 25 percent nitrate, 75 percent ammonium and 20 g super absorbent. The lowest seed yield was also obtained from the application of 100 percent nitrate and no super absorbent. The highest essence percentage was obtained from the application of 100 percent nitrate and 30 g super absorbent and the lowest essence percent was obtained from the application of 100 percent ammonium and 10 g super absorbent. According to the results, in order to increase the seed yield, ammonium ratio should be increased and to increase the essence percentage nitrate ratio should be increased.
    Keywords: Medicinal plant, Essence, Hydrogel, Nitrogen
  • Mohammad Poorhasankhani Dowlatabad, Shahab Madah Hosseini*, Hossein Dashti, Asghar Rahimi Pages 69-80
    In order to investigate the impact of green manure on soil organic matter contents and some growth indices of forage maize (Zea mays L.), a field experiment was conducted as complete randomized blocks design with two factors and four replications at farm of Abbas Abad Agriculture School of Rafsanjan, Iran. Factors included rocket plant (Eruca sativaL.), chikling vetch (Lathyrus sativusL.), combination of rocket and chickling vetch as green manure plants and fallow (control), and nitrogen levels (60 and 180 kg.ha-1). Seeds of plants were sown at middle of autumn and completely ploughed and buried at flowering time in late winter. Three weeks later, forage maize was sown. Results showed that both rocket plant and rocket plant- chickling vetch combination had higher biomass compared to chikling vetch alone, however rocket plant and chickling vetch significantly increased soil organic matter contents compared to fallow conditions. On the other hand, sowing rocket plant significantly increased leaf area index and crop growth rate of maize 50 days after sowing, but nitrogen had significant effect of maize only two weeks later, biological yield of maize was significantly higher than control with 60 Nkg.ha-1 after rocket plant and chickling vetch. It seems that positive effects of these plants as green manure may be limited to early growth stages of maize.
    Keywords: Biofertilizer, Crop growth rate, Leaf arear index
  • Mohammad Rabiee*, Mehrdad Jilani Pages 81-93
    In order to evaluate the effect of planting date, row spacing and seed amount on yield of Faba Bean (Vicia faba L.) as a second crop after rice, a split factorial experiment based on the complete randomized block design with 3 replications was conducted at research station of Rice Research Institute of Iran (Rasht) during 2008-2010 for two years. Experimental treatments were planting date in three levels of September 30, October 10 and 15 as main plot and row spacing in three levels of 30, 40 and 50 cm and seed rate in two levels of 100 and 150 kgha-1 as sub plots. The results showed significant differences between the years, planting dates, row spacing and seed amounts in pod yield and grain yield. Planting date of October 10, row spacing of 40 cm and seed rate of 150 kgha-1 produced maximum pod yield with average of 30152, 33645 and 31223 kgha-1, respectively. Maximum grain yield was observed for the first year, planting date of October 10, row spacing of 40 cm and seed amount of 150 kgha-1 with average of 6734, 7311, 6622 and 6750 kgha-1, respectively. In general, the use of early planting date, narrow row spacing and more amount of seed may increase the pod and grain yields of faba bean (Vicia Faba L.) and is recommended for planting in experimental conditions.
    Keywords: Paddy field, Second crop, Row spacing, Pod yield, Grain yield
  • Zakieh Ebrahim Ghochi, Gholamreza Mohsenabadi*, Seyed Mohammd Reza Ehteshami, Akbar Forghani Pages 95-107
    The effects of chemical, biological and manure fertilizers combination on corn (SC.704) yield and nitrogen uptake was investigated in a field experiment at faculty of Agriculture, University of Guilan in 2011. The experimental design was conducted as randomized complete blocks design with ten treatments in three replications. Treatments included: no- fertilizer (control), %100 chemical fertilizer (150 kgN/ha and 40 kgP/ha), biofertilizer (Pseudomonas fluorescens Azospririllum brasileneset), manure (28 ton/ha), and different proportion of these fertilizers (seven levels. Results showed that dry matter yield in %100 chemical, %50 manure %50 chemical and biofertilizer %50 chemical treatments were not significant difference. The highest of leaf number and stem diameter and lowest leaf defoliation were obtained in %100 chemical fertilizers, %50 manure %50 chemical treatments. Also chemical , %50 manure %50 chemical, biofertilizer %75 chemical and biofertilizer %50 chemical were produced the highest protein yield and plant nitrogen absorption. The highest nitrogen ues efficiency, nitrogen agronomic efficiency and nitrogen uptake efficiency (95/13, 1.17 and 42.17 respectivley) were achieved in biofertilizer %50 chemical treatment, and the highest nitrogen utilization efficiency and nitrogen physiological efficiency was taken in biological treatment. Finally Results showed that dry matter and protein yield in %100 chemical and % 50 chemical biofertilizer had not significant difference, but nitrogen use efficiency was higher in integrated biofertilizer and chemical treatment. Therefore, our survey suggests that combined use fertilizers without significant decline in yield quantity and quality were the best combination for maize crop production.
    Keywords: biological fertilizer, Chemical fertilizer Corn, Manure, Nitrogen use efficiency
  • Mohammad Kazem Souri*, Bahare Yarahmadi Pages 109-119
    Amino chelates represent the new form of chemical fertilizers for agronomy, while plant responses to these compounds aren’t well known. In this study foliar application of aminochelates on growth and development of pot marigold was investigated under completely randomized design with 7 treatment and 5 replications. Treatments were control (only spray of distilled water), soil applied NPK, foliar application of a synthesized macro-micro fertilizer, two and four sprays of Biomin aminochelate, two and four sprays of Delfon Plus aminochelate. The analysis of variances showed that the effect of treatments on N concentration (P≤0.05) and on the rest of traits (P≤0.01) was significant. Comparisons of means also revealed that there was significant difference among treatments regarding all plant parameters at 5% level of Duncan test. The highest plant height (24.1 cm), number of flowers/plant (7), flowering stem length (24.1 cm), plant fresh weight (20.2 g) and dry weight (3.01 g) and leaf concentrations of N (2.4%) were obtained in plants sprayed four times using Delfon Plus, showing no significant difference with soil applied NPK treatment. The highest number of leaves (22.4) and lateral shoots (4.2) as well as the highest K concentration (2.2%) was obtained from soil applied NPK, showing no significant difference with four times spray of Delfun Plus treatment. The longest (17.2 day) and shortest (12 day) life of flower on plant was also in four times sprays of Delfon Plus and control, respectively. In general the results showed that aminochelates sprays could be a good alternative for soil applied fertilizers for marigold cultivation.
    Keywords: Biomin, Delfon plus, Flower life, Chemical fertilizer
  • Vahid Akbari*, Rasul Jalili Marandi, Alireza Farokhzad Pages 121-135
    In order to investigate the effect of cycocel on some biochemical characteristics of two olive cultivars (Mary and Mission), a greenhouse experiment was conducted taking into account three factors of: cycocel at three levels (0, 500 and 1000 mg L-1), drought stress of three levels (irrigated at 5, 10 and 15 days intervals) and tow olive cultivars (Mary and Mission) in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replicates for the lasted four months. In the end of experiment the results showed that increased periods of drought have increased catalase activity (10.486 µm min-1/g Fw-1), ascorbate peroxidase (10.129 µm min-1/g Fw-1) and guaiacol peroxidase (17.879 µm min-1/g Fw-1). Anthocyanin content, total phenols and malondialdehyde content in both cultivars increased with drought stress too. Also, cycocel treatments increased the catalase and guaiacol peroxidase activity and decreased the malondialdehyde content as compared with the control. The plants treated with 500 mg L-1 cycocel, showed significant decreased in the anthocyanin content (12.137 µm/g FW) in leaf compared with the control (13.629 µm/g FW). Mission cultivar showed higher resistance to drought stress than the Mary cultivar. Results suggested that cycocel treatment can neutralize some negative effects of drought stress in Mary and Mission cultivars of olive.
    Keywords: Catalase enzyme, Ascorbate peroxidase, Guaiacol peroxidase, Total phenols
  • Ali Momenpour, Davod Bakhshi*, Ali Imani, Hamed Rezaie Pages 137-152
    In order to evaluate the tolerance of almond some genotypes to salinity a pot experiment was carried with 2 factors including cultivar and salinity in the year 2013. The cultivars were Touno, Nonparaeil, Mamaei, Shokoufeh, Sahand, Shahroud 12, 1-16, 1-25, A200,13-40 all budded on GF677 and non-budded GF677 as control. The salinity was applied in five levels including 0, 1.2, 2.4, 3.6 and 4.8 g/l of sodium chloride with electrical conductivity equal to 0.5, 2.5, 4.9, 7.3 and 9.8 ds/m, respectively). Results revealed that in all of the studied genotypes branch height, branch diameter, number of total leaves, number of green leaves, leaf density on the main branch, fresh and dry weight, leaf area and leaf area ratio, relative humidity content, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophylls and carotenoid of upper and lower leaves, fresh and dry weight of leaves, shoots and root reduced when salinity level increased. But, number of necrotic leaves, number of downfall leave, aerial organ dry weight/fresh weight ratio, root/shoot fresh and dry weight ratio, relative ionic percentage and cell membrane injury percentage in upper and lower leaves were increased. According to the results here, scion type could highly critical for the tree tolerant to salinity. Overall, Shahroud 12 was found to be the most tolerant cultivar to salinity stress (7.3 ds/m) among the evaluated cultivars. In contrast, Sahand was the most sensitive cultivar to salinity stress.
    Keywords: Growth indices, Ion leakage, Sodium chloride, Chlorophyll, Carotenoid
  • Afsaneh Nematpour, Seyed Abdol, Reza Kazemeini*, Mohsen Edalat Pages 153-165
    In order to evaluate the response of two cultivars of sweet corn to salinity stress a greenhouse experiment was conducted at the Faculty of Agriculture, Shiraz University, in a factorial experiment based on completely randomized design in four replications. Treatments included two cultivars of sweet corn (KSC403 and Passion) and four salinity concentration 0, 25, 50 and 100 mM from NaCl and CaCl2 at a 1:1 ratio. The results showed that with increasing in salinity, plant height decreased and dry weight of both cultivars also decreased however this decline was more pronounced in Passion. KSC403 had more antioxidant enzymes activities and less shoot and root Na concentration compared with Passion. With increasing salinity, CAT and SOD activities of both cultivars decreased and increased, respectively, and POX activity increased to 50 mM of salinity and then decreased. With increasing in salinity level, total leaf chlorophyll decreased although these cultivars were not significantly different in this respect. Naﲯ ratio of root and shoot increased in salinity and this ratio was more in Passion. The superiority of KSC403 in most of the traits could indicate its higher ability to tolerate salinity stress. Lower concentration of Na and more concentration of K in shoot and root of plant can be considered as a criterion in the selection of resistant cultivars to salinity stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Dry weight, Potassium, Sodium
  • Mohammadreza Asghari, Nasrin Azhdar* Pages 167-178
    Chilling injury decreases the storage life of nectarines at low temperatures. Then enhancement of nectarin fruit resistance to chilling injury will increasese the possibility of it’s storage at low temperatures. In this research, the effect of methyl jasmonate at 0, 8 and 16 μl L-1 on chilling injury and fruit quality of nectarin during storage at 0±0.5°C with 90-95% relative humidity for 42 days was studied. Fruit quality attributes including chilling injury index, ion leakage, vitamin C content, weight loss, polyphenol oxidase activity, total soluble solids content and pH were evaluated during and at the end of storage period. The results showed that methyl jasmonate treatment significantly decreased the chilling injury, ion leakage, polyphenol oxidase activity and weight loss and retained fruit vitamin C. The highest rate of chilling injury, ion leakage and polyphenol oxidase activity was recorded in control fruits and the lowest rate of these indices was recorded in fruits treated with 16 μl L-1 methyl jasmonate. There was no significant differences between control and methyl jasmonate treated fruits in total soluble solids (TSS) content and pH. The results of this study indicated the positive effects of methyl jasmonate in reducing 'Red Gold' nectarine fruit chilling injury and maintaining fruit quality in low-temperature storage.
    Keywords: Ion leakage, Polyphenol oxidase, Postharvest, Storeability
  • Elnaz Zaree, Taimoor Javadi*, Naser Ghaderi, Masoud Davari Pages 179-190
    In this study, the effects of foliar application of potassium sulfate were evaluated on yield and quality of grape (Vitis vinifera cv. Rashe). Five foliar spray treatments including control, once foliar spray at two concentrations of 1.5 g.l-1 and 3 g.l-1 and two foliar sprays at two concentrations of 1.5 g.l-1 and 3 g.l-1 were used. The first and second foliar spray were done at the end of flowering period and fifteen days after the first spraying, respectively. The results showed that the average berry and cluster weight, total soluble carbohydrates and vitamin C significantly increased compared to control in potassium applied treatments. The difference was not significant between different treatments of potassium sulfate. Foliar application of potassium sulfate significantly increased the average berry volume, berry pulp and berry skin anthocyanin. Twice foliar applications of potassium sulfate treatment at concentration of 3 g.l-1 had the highest amounts of anthocyanin contents. Potassium-sprayed treatments increased total soluble solids and pH of the fruit juice. Titratable acidity was at least in 3 g.l-1 treatment and other treatments were not significantly different. In general, the results of this experiment showed that foliar application of potassium sulfate improves the quantity and quality of the grape berry.
    Keywords: Anthocyanin, Berry growth, Potash fertilizer, Titratable acidity, Total soluble solids
  • Fatemeh Karamnezhad*, Jafar Hajilou, Seyed Jalal Tabatabaei Pages 191-202
    In this research, peach fruits cv. Kousari, were treated at different temperatures of CaCl2 concentrations for 5 minutes as a dipping method. After treatment, fruits were stored at 2-3˚C with a relative humidity of 80-90% for 28 days and then, the role of temperature and calcium chloride on qualitative characteristics and shelf life were evaluated every week. The experiment was carried out with five treatments of temperature(4, 8, 16, 32, 64°C) for five minutes and two levels of calcium chloride (0 and 60 mM) as a factorial experiment based on complete randomized design with three replications. The results showed that the temperature of 64°C with calcium chloride was found to be the best treatment to maintain fruit qualitative parameters such as fruit firmness, vitamin C content, total soluble solids, fresh weight loss and calcium content. High temperature treatment without CaCl2 was also effective in maintaining of fruit firmness and reducing fresh weight loss.
    Keywords: Fruit quality, Temperature treatments, Firmness, Dipping, Weight loss
  • Azam Seddighi, Mansour Gholami*, Hassan Sarikhani, Abdoulkarim Chehregani Pages 203-219
    In vitro inflorescence development and fruit production can provide a valuable tool for researchers investigating the precise physiological stages of these processes.In this study, inflorescences clusters from Bidaneh Sefid and Seedless grapes were cut off the young shoots growing on canes at spring. Half strength MS medium was used for in vitro cultivation of flowers. After cultivation of each individual inflorescence branches, they continued to development until berry ripening of fruits grown from these explants in vitro. The experiments were set as a factorial using completely randomized design with gibberellin in two levels; (0 and 2.89 μM), benzylaminopurin in three levels; (0, 2.5 and 4 μM) and auxin (indole butyric acid) in three levels; of (0, 2.5 and 4.9 μM) with three replicates for each treatment. Hormone type and concentration were impressive in successful growth of cultivated inflorescences. The cultivated inflorescences started growing, the flowers opened and eventually set fruits in media with 4.9 μM auxin and 4 μM cytokinin treatments. Auxin and cytokinin showed important roles as key hormones involved in flowers opening and fruit set in grapes, while gibberellin was non-significant. Bidaneh Sefid as a Seedless cultivar showed long term survival in vitro and more stable, during growth period of explants compared to Seedless in acclimation to in vitro conditions. Control with no hormone treatment caused browning of flowers on the inflorescences in the medium and in some cases elucidation of browning in blooming flowers and stopped growth and eventually the flowers died.
    Keywords: Bidaneh sefid, Seedless, Indole butyric acid, Evolution of reproductive organs