فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق اسلامی - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1396)

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد رسول آهنگران* صفحات 7-30
    قرارداد های بانکی یا به صورت مطلق انعقاد پیدا می کند و یا به صورت مشروط و مقید. غالب قرارداد ها به صورت مشروط است لذا در اکثر قرارداد ها رعایت موازین شرعی در امور بانکی که این همه امروزه مورد توجه و اهمیت است منوط به شناخت ماهیت فقهی و حقوقی شرط و کارکرد آن است. شرط به اعتبار های مختلف، تقسیمات فراوانی را دارا می باشد که شناخت دقیق هر یک از این اقسام، اهمیت بسزایی دارد و نیز لازم است تاثیر هر یک را جدا جدا مورد بررسی قرار داد. این بررسی از چگونگی انعقاد صحیح قرارداد با هر یک از انواع شرط ها شروع شده، و تا ملاحظه تاثیر تخلف ادامه خواهد یافت. این بررسی می بایست با حوصله و دقت انجام گیرد و نباید دشواری برخی مطالب، موجب بی توجهی گردد. سهل انگاری و بی دقتی در عملیات بانکی بر اساس موازین شرعی، علاوه بر این که موجب می شود تا از زیربنا، با اقتصاد اسلامی جدایی حاصل شود، باعث تقویت شبهه برای بسیاری می گردد و در نهایت، آنها را به این توهم می رساند که رعایت احکام فقهی تنها عوض کردن ظاهر و صورت عملیات بانکی است و هیچ تغییر ماهوی رخ نمی دهد و آنها را دچار سردرگمی و حیرت پایان ناپذیر می کند و پیوسته در حالت سوالی باقی می مانند که چرا باید برای این تغییرات سطحی و قهرا بی اثر، این همه هزینه نمود.
    کلیدواژگان: شرط فعل، شرط نتیجه، شرط ابتدایی، شرط ضمنی، تخلف شرط
  • محمد ابوعطا *، آرمان بهارلو صفحات 31-52
    در فقه امامیه، اظهار و اخبار مبتنی بر شیاع و شهرت عمومی، ذیل عنوان شهادت و به عنوان یکی از ادله اثبات دعاوی و مرافعات، معرفی و نوعا به تفصیل، مورد بررسی متقدمین و متاخرین فقها واقع شده است گر چه از جهاتی بویژه لزوم حصول ظن یا علم بر مبنای شیاع و گستره اثباتی مصداقی آن، اختلافاتی میان اندیشمندان فقه امامیه مشهود است. با توجه به سکوت مقررات ناظر به ادله اثبات دعوا در قانون مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی در مورد شیاع ، نقش و اعتبار این دلیل فقهی که البته در حقوق برخی دیگر از کشورها نیز تحت عنوان اصطلاحاتی خاص، مورد اشاره و شناسایی قرار گرفته است، در نظم حقوقی کنونی ایران و طبعا در رسیدگی های قضایی محل بحث و نظر بوده و هست. با دقت در منابع و سوابق فقهی، نظریات حقوقدانان و مستفاد از پاره ای از احکام ناظر به دلایل اثبات در قانون مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی، به نظر می رسد اخبار و اعلام مستند به شیاع که از جهتی با شهادت و از جهتی دیگر با تحقیق محلی رابطه نزدیک دارد، علی الاصول در دعاوی و محاکمات حقوقی، در مقام دعوا یا دفاع و بدون محدودیت، قابل طرح و استناد باشد.
    کلیدواژگان: شياع، حقيق محلي، اثبات، شهادت، دليل
  • حسین احمری، ابراهیم کریمی* صفحات 53-68
    یکی از مسائل مهم پیرامون دریافت دیه از مجرمی که مرتکب جنایت مستلزم فاضل دیه شده است، تاثیر رضایت وی در پرداخت فاضل دیه و رهانیدن او از قصاص است. مشهور فقهای امامیه اصل را بر لزوم رضایت جانی نسبت به پرداخت دیه دانسته و معتقدند که با توجه به آیات و روایاتی که پیرامون تعیینی بودن مجازات در جرائم مستوجب قصاص وجود دارد، مجنی علیه یا اولیای دم او تنها حق دارند قاتل را قصاص کنند. از نظر این گروه از فقها، در صورتی که صاحب حق قصاص، از مجرم مطالبه پرداخت فاضل دیه کند، وی میان رضایت به پرداخت این مبلغ یا عدم رضایت بدان مخیر است. در مقابل، گروهی دیگر با استناد به برخی از روایات و قاعده «لایبطل»، به اختیار صاحب حق قصاص نسبت به انتخاب «قصاص با رد فاضل دیه» یا «اخذ دیه از جانی حتی بدون رضایت وی» حکم کرده اند. قانونگذار ایران نیز در قانون مجازات قدیم، نظر گروه نخست را پذیرفته بود، لکن در قانون مجازات جدید، با عدول از نظر مشهور، به نظریه دوم قائل شده و پرداخت فاضل دیه به قصاص شونده را مستلزم وجود رضایت جانی ندانسته است. در این پژوهش با واکاوی در ادله هر دو گروه، اثبات شده است که نظر مشهور فقها، کاملا مستدل و منطقی بوده و نظر گروه مخالف و قانونگذار، فاقد هرگونه دلیل قابل قبول است.
    کلیدواژگان: ماده 360، جنایت عمدی، رضایت جانی، فاضل دیه، تعیینی و تخییری بودن قصاص
  • علی اکبر ایزدی فرد *، محمد محسنی دهکلانی، اسماعیل قندور بیجارپس صفحات 69-92
    در باب اجرا یا عدم اجرای قاعده «قبح عقاب بلابیان» (برائت عقلی) در اطراف شبهات موضوعیه، دو دیدگاه از سوی دانشمندان اصول فقه قابل باز شناسی است. یک دیدگاه قائل است که این قاعده در شبهات موضوعیه و البته حکمیه جاری است و در مقابل، دیدگاه دیگر منکر اجرای قاعده در شبهات موضوعیه شده است. هر کدام از دیدگاه های مذکور به ادله ای استناد جسته اند که نقد و بررسی آن دیدگاه ها و ادله آنها ما را به قول سومی رهنمود می سازد. مطابق نظریه مختار، از آنجا که شبهات موضوعیه مستنبط شرعی مانند شبهات حکمیه اند جریان قاعده، بلا اشکال می باشد البته در همین خصوص، جایی که مورد شبهه، اموال، دماء، فروج و اعراض باشد به دلیل حکومت و بنای عقلا از دایره شمول قاعده خارج می باشند و نیز در موضوعات غیر مستنبط شرعی، برائت عقلی مجرایی نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: قاعده، قبح عقاب بلابیان، قلمرو قاعده، برائت عقلی، شبهه موضوعی
  • حیدر باقری اصل* صفحات 93-128
    قانون مدنی هر یک از خیارات را بعد از فوت مورث قابل انتقال به وارث دانسته است. این نظر، به اجماع فقی هان نیز نسبت داده شده است، اما تحقیق حاضر نشان خواهد داد که ادعای اجماعی بودن چنین حکمی، با اختلاف مشهور فقی هان در ارث خیار زوج برای زوجه، شرط برای اجنبی، حبوه برای غیر پسر بزرگ، و مجلس بیع با فوت یکی از متعاقدین متعارض است و از آنجا که طریق اصلی سنجش صحت و بطلان یک مساله فقهی، بررسی ادله آن مساله است، لذا باید قلمرو ادله فقهی به ارث رسیدن خیار بررسی شده تا موضع حقوق امامیه در ارث خیار از آن ادله تحصیل و ارائه گردد. مقاله حاضر درصدد این کار برآمده و آن را با روش استنباط از منابع معتبر حقوق امامیه و استناد به روش کتابخانه ای به انجام رسانده است و این مطلب، مهم ترین یافته تحقیق محسوب می شود.
    کلیدواژگان: خیار، ارث، حق، حکم، ادله فقهی
  • محمود حائری*، ساجده اسلامی صفحات 129-150
    یکی از مسائلی که امروزه در حوزه بانک ها مطرح گردیده است، ایجاد حساب های قرض الحسنه توسط اشخاص با هدف کمک به نیازمندان واقعی و بدون تعلق گرفتن سودی به آنها است؛ اما بانک ها برای جذب افراد بیشتر، جوایزی را درنظر گرفته اند که به قید قرعه به افرادی که به افتتاح این حساب ها اقدام می کنند، تعلق می گیرد. این عامل، سبب گردیده تا برخی با هدف شرکت در قرعه کشی و به دست آوردن جایزه، اقدام به افتتاح حساب کنند که موجب دور شدن آنها از عمل پسندیده قرض الحسنه می گردد و به نوعی، تداعی کننده یکی از انواع بخت آزمایی سابق است که در آن قصد افراد از خرید بلیط های بخت آزمایی صرفا برنده شدن در قرعه کشی بوده است نه کمک و اعانه به نیازمندان. همین امر، سبب گردیده تا برخی افراد، بانک ها را یکی از موسسات بخت آزمایی و جوایز قرض الحسنه را بخت آزمایی و لاتاری بزرگ بشمار آورند. نگارندگان در این مقاله، درصدد بیان این امر می باشند که با وجود ماهیت مشابه این جوایز با بخت آزمایی سابق، نمی توان حکم به حرمت داد و در نتیجه، حکم تمامی آن چه که امروزه در آن شبهه بخت آزمایی مطرح می گردد، از جمله جوایز قرض الحسنه بانک ها را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: جوایز قرض الحسنه، قانون بانکداری بدون ربا، بخت آزمایی
  • سید مجتبی حسین نژاد* صفحات 151-176
    فقها درباره حکم تعدد یک قسم از زنا با زنان مختلف، اختلاف نظر دارند. مشهور قریب به اجماع آنها، اجرای یک حد را کافی دانسته اند در حالی که تعداد اندکی از فقها، به تعدد اجرای حد در قبال تعداد زنان معتقد می باشند. بررسی تفصیلی این مساله ما را به این نتیجه می رساند که گرچه در حکم مبنی بر اجرای یک حد، شهرت قریب به اجماع تحقق یافته است، اما با توجه به این که مدرک قطعی و یا احتمالی این شهرت بنابر ادعای قائلین قول اول، ضعف سندی روایت ابوبصیر، همچنین اصل برائت، بنای حدود بر تخفیف و قاعده درء است، نفس این شهرت همچون اجماع مدرکی، ارزش استنادی ندارد و مهم، بررسی مدرک این شهرت است. از بررسی روایت ابوبصیر نیز روشن می شود که دلالت آن بر قول دوم، حتی بنا بر اعتراف خود قائلین قول اول، تام است. سند این روایت نیز با تحقیق رجالی در آن نمی تواند ضعیف درنظر گرفته شود؛ لذا با صحت سند این روایت و دلالت آن به شکل تام بر مدعای قائلین قول اول، جایگاهی برای اصل برائت، بنای حدود بر تخفیف و قاعده درء، که از مستندات قول اول است، باقی نمی ماند. در نتیجه، چاره ای نیست که برخلاف نظریه مشهور، در این مقام قول دوم پذیرفته شود.
    کلیدواژگان: تکرار زنا، روایت ابوبصیر، طبیعت محض، طبیعت ساریه، شهرت
  • حسن حسینی یار، عباسعلی سلطانی *، محمدرضا علمی سولا صفحات 177-192

    خبر واحد به عنوان یکی از منابع و مستندات استنباط احکام شرعی مورد توجه و همواره میان فقی هان، در حجیت و عدم حجیت آن اختلاف نظر بوده است، در دوره ای نظر مشهور، عدم حجیت خبر واحد و در دوره دیگر، حجیت خبر واحد بوده است و تاکنون نظر مشهور، حجیت خبر واحد است، اما در این منابع از جهت شمول حجیت خبر واحد نسبت به امور مهمه، تفکیکی صورت نگرفته است. این نوشتار بر آن است که با توجه به وجود وسائط زیاد در نقل خبر، که به نوبه خود موجب افت واقع نمایی خبر می شود و از سوی دیگر، با توجه به ابتنای مذاق شارع و سیره عقلا در امور مهمه (جان، آبرو و فروج)، بر لزوم رعایت احتیاط، اکتفا به خبر واحد برای وضع قوانین (همچون رجم زانی و اعدام مرتد) در حوزه امور مهمه، مخالف مذاق شارع و سیره عقلا بوده، و در نتیجه، فاقد پشتوانه عقلی و شرعی است.

    کلیدواژگان: حجیت خبر واحد، امور مهمه، مذاق شریعت، سیره عقلا
  • داود سعیدی*، محمدرضا کیخا صفحات 193-218
    تاهل در برخی مشاغل از گذشته تا حال، به عنوان شرطی از شروط استخدامی ها از طرف سازمان ها در نظر گرفته می شود. این وضعیت در حالی است که مشروعیت شرط تاهل در برخی استخدامی ها مورد مناقشه جدی است. با توجه به منابع فقه و همچنین با لحاظ اصول حاکم بر استخدام در حوزه ی حقوق اداری که شعبه ای از حقوق عمومی به حساب می آید، پیش بینی شرط تاهل به طور مطلق و حتی به صورت شرط اولویت، در شرایطی، مشروعیت نداشته و به مثابه ی تضییع و تضییق حقوق عمومی مردم می باشد. گنجاندن شرط تاهل به طور مطلق و در مورد اولویت در شرایطی که دلیلی آنرا ایجاب نکند، مخدوش کننده اصل آزادی در نکاح و حقوق خصوصی و اصل تساوی در استخدام و حقوق عمومی می باشد. آنچه ضرورت بحث را افزایش می دهد، پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پیش بینی شروط نامعقول، غیر ضروری و حاشیه ای استخدامی هاست. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای- اینترنتی و استناد به منابع فقه، اصول حاکم بر حقوق عمومی و استخدام و مواد قانونی آن، حداکثر استفاده ی شرط اولویت را، در مورد متاهلین نموده است، لذا مقتضی است که قانونگذار محترم با لحاظ این موارد، خلاها و زوائد قانونی موجود را، برطرف سازد.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، حقوق خصوصی، حقوق اداری، استخدام، اصول حاکم بر استخدام، شرایط استخدام، شرط تاهل
  • رضا سکوتی نسیمی* صفحات 219-246
    شروط ضمن عقد در قراردادها از جایگاه بالایی برخوردارند. یکی از این شروط، شرط نتیجه است که قانونگذار اگرچه در مواد 234 و 236 ق.م به بیان مفهوم آن پرداخته است ولی در مورد قلمرو شرط نتیجه و وضعیت معاملات معارض با آن به صراحت سخنی نگفته است. در این تحقیق سعی خواهد شد ابتدا مفهوم شرط نتیجه و قلمرو آن و سپس وضعیت فقهی و حقوقی معاملات معارض با آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد که برای این منظور، با مراجعه به منابع معتبر فقهی و حقوقی سعی شده است تا دیدگاه های مختلف فقهای امامیه و حقوقدانان در خصوص موضوع مطرح گردیده و سپس به رویه قضایی اشاره و در نهایت به بیان دیدگاه مختار که عبارت از غیر قابل استناد بودن معاملات مذکور باشد خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: شرط نتیجه، قابل ابطال، قابل فسخ، باطل، غیرنافذ، غیر قابل استناد
  • محمد عابدی*، علی ساعتچی صفحات 247-264
    ماهیت وکالت و موضوع آن اعطای نیابت است و به موجب آن، وکیل به نیابت از موکل خود اقدام می کند. در واقع، وکیل اختیار خود را از موکل اخذ می کند. بنابراین، امکان عزل وکیل در هر زمان توسط موکل در وکالت ساده وجود دارد و موکل هر زمان بخواهد می تواند، خود، موضوع وکالت را انجام دهد و یا با انجام عمل منافی وکالت، موضوع آن را منتفی کند. اصولا، موکل می تواند در وکالت ساده وکیل جدیدی انتخاب کند و یا ضم وکیل نماید تا وکیل نخست با وکیل دوم مجتمعا یا مستقلا اقدام نمایند و در صورت تصریح بر اجتماعی بودن وکیل منضم با وکیل سابق، وکالت استقلالی وکیل نخست به اجتماعی تبدیل می شود. حال سوالی که مطرح می شود این است که اولاآیا ضم وکیل بعد از انعقاد وکالت نخست امکان پذیر است و در صورت پاسخ مثبت، در چه مواردی امکان دارد؟ و ثانیا در صورت امکان، با ضم وکیل و عدم تصریح موکل بر استقلالی یا اجتماعی بودن آنان، آیا وکالت وکیل نخست که طبیعتا استقلال داشته، تبدیل به وکالت اجتماعی می شود یا آن که وکالت نخست به حالت استقلالی باقی می ماند؟ در پاسخ به سوال مذکور می بایست میان انواع وکالت ( ساده، بلاعزل و وکالت درمقام بیع) قائل به تفکیک شد و به عنوان قاعده گفت هر جا که وکالت حقی برای وکیل ایجاد کند و یا در شرط عدم فسخ وکالت ذینفع باشد، حسب مورد، امکان ضم وکیل و یا تحدید اختیار وی از طریق تبدیل وکالت استقلالی به اجتماعی ممکن نیست.
    کلیدواژگان: ضم وکیل، وکالت بلاعزل، وکالت در مقام بیع، وکالت استقلالی، وکالت اجتماعی
|
  • Mohammad Rasool Ahangharan* Pages 7-30
    Bank contracts are concluded either absolutely or conditionally. Most contracts are concluded conditionally. Therefore, in most contracts, observance of rules of sharia in banking affairs, which is today subject of much attention, depends on knowledge of fiqh and legal nature of conditions and their function. Conditions are divided into many categories based on different criteria, and accurate knowledge of each of such categories is very important, and also, it is necessary to study effect of each separately. Such study would range from the study of how to accurately conclude a contract containing each of categories of conditions to consideration of the effect of violation of conditions. Such study must be done carefully and with diligence without ignoring complexities of certain matters. Indulgence and lack of diligence in sharia rules-based banking operation not only undermines Islamic bases of economy but also cause many to doubt the Islamic bases of economy and lead them to falsely believe that observance of rules of fiqh only apparently changes bank operations without making any substantial changes, thus making people confused and surprised with the never answered question why so much must be spent on such superficial and ultimately ineffective changes.
    Keywords: affirmative condition, Corollary condition, initial condition, implied condition, effects of violation of condition
  • Mohammad Abouata *, Arman Baharloo Pages 31-52
    In Islamic jurisprudence, information based on hearsay, is introduced, under testimony, as a legal proof. Due to silence of the regulations concerning evidence in civil code and code of civil procedure in this matter, the role of this proof is subject to discussion in current legal order and naturally in civil proceedings. By deliberation in jurisprudential resources, doctrine and legal regulations relating to evidence in civil code and civil procedure code, it appears that providing information supported by hearsay, which is similar and related to testimony and local investigation in some respects, may be principally invoked in civil disputes whether in making action or defense against it.
    Keywords: Hearsay, Local Investigation, Establishment, Testify, Evidence
  • Hosein Ahmari, Ebrahim Karimi * Pages 53-68
    One of the important issues about collection of diayh from the criminal who have committed a crime involving difference of diyah is impact of his/her consent to pay difference of diyah and him/her release from qisas. Most Shiite faqihs believe that criminal’s consent to pay diyah is necessary and that according to the Qur’anic verses and hadiths concerning discretionary nature of punishment of crimes involving qisas, the victim or his/her heirs are entitled to impose qisas on the murderer. According to this group of faqihs, if those entitled to impose qisas ask the criminal for difference of diyah, the latter shall have a choice between giving consent to pay such amount and not doing so. However, another group who invoke some of hadiths and doctrine of “la yabtal” hold that those entitled to impose qisas may choose between “qisas upon payment of the difference of diyah” and “obtaining of diayh from the criminal in absence of his/her consent”. Iranian legislator had also adopted the opinion of the former group. However, the new penal code derogating from the majority opinion has adopted the latter opinion, not requiring consent of the criminal for payment of difference of diyah. This research exploring arguments of both groups demonstrated that the majority opinion of faqihs is firm and reasonable and the opinion of the other group and the legislator is based on acceptable proof.
    Keywords: Article 360, intentional crime, criminal's consent, difference of diyah, discretionary, optional nature of qisas
  • A. Izadifard *, Mohammad Mohsaeni Dehkalani, Esmaeil Ghandvar Pages 69-92
    Concerning either enforcement or non-enforcement of the rule “obscenity for unstated punishment” (rational acquittance) around the "doubt of matter", two views can be recognized by learned men of Usul . One of them is that the rule is applicable to the ''doubt of matter'' and also to the ''doubt of law''; but, the other view denied the enforcement of rule to "doubt of matter". The partials of two above-mentioned views have relied on some proofs ,as, studying of their proofs and criticize for their views has guided us towards the third view. According to the theory accepted by us, since ''doubt of matter deducted from sharia (Islamic law)" are like the ones deducted from the law, then, enforcement of the rule is of no problem. Of course in this case, where, the instances of dubiety consist of properties, life, chastity and credit, so, because of ''sovereignty rule'' and of ''wise men approach'', these will be out of the scope of inclusion rule. Furthermore ''rational acquittance'' will not be applicable in non-deduced canonical issues.
    Keywords: rule, obscenity for unstated punishment, scope of the rule, rational acquittence, doubt of matter
  • Heydar Bagheri Asl * Pages 93-128
    Civil law has known each of the rescissions transferable to heir after the death of praepositus. This opinion has been attributed to jurisconsult's consensus but recent research will show that claim of being consentant of this judgement conflicts with disagreement of well-known jurisconsults in rescission of inheritance 1.Husband for wife, 2.Condition for alien, 3.primogeniture for except of big son, 4.session of sale with death of one of the parties of contract. Since the main way of validity and nullity deliberation of juridical issue is studying itsevidence so it should be studied juridical scope of evidence in inheritance option so that standpoint of twelve shiite muslims law acquires and presents from evidence in it. Recent article wants to do this and it has done it with the method of inference from valid sources of twelve shiite Muslims law and on the strength of library method. This subject-matter is important finding of this research.
    Keywords: Rescission, Inheritance, Right, Judgement, Juridical Evidence
  • Mahmoud Haeri *, Sajedeh Eslami Pages 129-150
    One of the issues raised in banks loan account which aims to help the needy and the benefit does not apply to these accounts, but banks are the lucky draw prize to people who are opening this account.This has caused some people attempted to open an account to get the prize and represents one of the former lottery that people bought raffle tickets to win rather than help the needy. This has caused some bring banks an institution's raffle. The auther seeks to express the fact that despite the similarity of the prize to former raffle, it is permissible.
    Keywords: Lattery, Awards bank, Gamble, Gharar, Azlam, Sfhy deal, AKEL void
  • Seyyed Mojtaba Hosseinnejad * Pages 151-176
    FOKAHA disagree about the sentence that requires fornicators to be subjected to a plurality of punishments if they are committed to repeat one type of fornication (zina) with different women. As with most consent FOKAHAS, there will be sufficient to enforce one punishment for a repeated fornication (zina) committed with different women. A few FOKAH, however, believe that a plurality of punishments should be served by those found guilty as they having had repeated fornication with different women. Taking into account all these comments mentioned above as well as analyzing them, the authors arrive at the conclusion that even though there is the consensus that there will be sufficient to enforce one punishment for a repeated type of fornication, it is of no documentary value due to the fact that there is a weak evidence to suggest the presumption of innocence, discounts, and mitigation as well as to ABU BASIR narrative according to believers’ claim of first quote. Thus, the important thing is to investigate if the reputation evidence is reliable. After reviewing the ABU BASIR narrative, it becomes clear that the second quote is thoroughly complete even confessed by the believers’ claim of first quote themselves. This narrative also cannot be considered to be poor evidence as well. Confirming the authenticity of this document as being thoroughly complete, there is no need to consider the presumption of innocence, discounts, and mitigation. As a result, there is no choice but to accept the second quote in this regard.
    Keywords: HAD (punishment), repeated fornication (zina), ABU BASIR narrative, pure nature (TABIAT MAHZ), valid nature (TABIAT SARIEH), reputation
  • Hasan Hoseiniyar, Abasali Soltani *, Mohammadreza Elmi Sola Pages 177-192

    Khabar wahid as one of the sources and proof of inference of rules of sharia has been subject of attention and faqihs have always been divided on whether or not it is valid proof as it was considered as valid proof by majority of faqihs in some period while it wasn’t in another. Today, the majority opinion is that khabar wahid is valid proof but no clarification has been made about applicability of khabar wahid as regards main affairs (umur muhimmah). Given the fact that there are many transmitters in transmission of khabar, which weakens the possibility of truth of khabar and considering rule spirit of sharia and common sense that caution must be when dealing with main affairs (umur muhimmah), this paper aimed to show that use of khabar wahid as the mere basis of making laws (such as stoning of adulterer and execution of apostates) in main affairs is contrary to spirit of sharia and common sense and therefore lacks support of reason and sharia.

    Keywords: validity of khabar wahid, main affairs (umur muhimmah), spirit of sharia, common
  • Davood Saeedi *, Mohammadreza Kaykha Pages 193-218
    Marriage is paying attention to as a condition of employment conditions in past and present to some employments on behalf of organizations included of state and private agency. This situation is while that seems the exact study to legality and illegality this condition so far not has been done.
    According to sources of jurisprudence and consideration of governing principle on employment regulations to bases including on employment in administrative law, insertion marriage´s absolute condition and even as a prior condition in some conditions is not legal and it is limitation and exclusion of nation´s social and economic rights and particularly is limitation of employments rights. There increase important of discussion is social, economic and cultural results these unnecessary conditions.
    Author in the present paper has proved prior condition in some cases and conditions about marriage on the sources of jurisprudence and on the rules of general law and employment. Thus legislator must consider this problem in legislation.
    Keywords: public law, private law, employment, bases on employment, conditions of employment, marriage´s condition JEL:Z12
  • Reza Sokuti * Pages 219-246
    In-binding conditions in contracts have a superior place. One of these conditions is the resultant condition which although has been paid attention in articles 234 and 236 civil code, but there is not a forthright discussion about its corollary condition realms and the opposing transactions. In this research attempts have been made on discussion about the concepts of corollary conditions and their realm and then the legal and juristic state of its opposing transactions. For this purpose valid legal and juristic references have been referred to and attempts have been made to open discussion on Imamiyeh and lawyers point of views which themselves have been a focus of different debates. Afterwards judicial precedent has been reviewed briefly and finally attention has been made to independent point of view which means such transactions are non-referable.
    Keywords: Corollary condition, voidable, revocable, void, invalid, non-referable
  • Mohammad Abedi *, Ali Saatchi Pages 247-264
    Substance and subject of agency is granting representation and by virtue of it, agent act as representative of his or her client. In fact, agent obtain his or her legal authority from client, so in simple agency, disposal of agent is possible any time and client can do subject of agency him or herself and preclude it by acting against agency. Principally, client, in simple agency, can recruit a new agent or dismiss him or her. So, first and second agenct can act dependently or independently and if it is stipulated on dependent dismissed and former agent, independent agency of first agent will change into dependent agency. But whether add an agent is possible or not and if it is true, when is it possible? Secondly, if it is possible, with add an agent and non-stipulation of dependent or independent agency, does the first agent who act independently will act dependently or not? To answer it, we must separate among kinds of agency (simple, irrevocable and in authorization of sale contract) and it is argued that that as a rule, whenever the agency create a right for agent or the agent are beneficial in non-termination of agency condition, , or agency was clause within contract (condition as an integral part of contract ) in which subsequent dismiss of agent causes contractual imbalance in loss of person who was made condition for him dismissal or limitation of his or her powers by changing independent agency into dependent one is impossible.
    Keywords: Add an agency, Irrevocable agency, agency in authorization of sale of contract, independent agency, dependent agency