فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 22 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 22 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا حق شناس، سید مسعود موسوی شفایی*، سید محمد کاظم سجادپور، محسن شریعتی نیا صفحات 1-32
    تمرکز مقاله حاضر بر روند ژئوپلیتیک منطقه و روابط ایران و عربستان از سال 2003 تاکنون است. سوال اصلی بر این مبناست، چرا روابط ایران و عربستان در روند ژئوپلیتیک منطقه‏ای سیر بن‏بست و تقابلی پیدا کرده است؟ مدعای اصلی آن است، با اشغال عراق، تضعیف قدرت متوازن کننده و روی کار آمدن دولت شیعی، فرآیند دوقطبی‏سازی هویتی/موقعیتی منطقه خلیج فارس قوت گرفت. این فرایند پس از تحولات جهان عرب 2011 با گسست ائتلاف‏های منطقه‏ای/ فرامنطقه‏ای، خلاء قدرتی در ژئوپلیتیک منطقه ایجاد کرد. در این روند گذار و سیالیت نظم منطقه‏ای، با فعال شدن بسترها و عناصر سیاسی/ هویتی ژئوپلیتیک منطقه، دوگانه های راهبردی «مهار و توازن‏سازی»مبتنی بر مکانیسم‏های سه‏گانه ائتلاف‏سازی، جنگ‏ نیابتی و همچنین رقابت‏ ژئواکونومیکی از طرف ایران و عربستان به مثابه دو هژمون رقیب منطقه‏ای تعقیب می‏شود. دو کشور همواره در تلاشند، با قدرت‏افکنی و اثر‏گذاری بر فرایندها و عناصر چندگانه ژئوپلیتیکی، امنیت منطقه‏ای را کنترل و الگوی نظم‏سازی مطلوب خود را بازطراحی کنند. نهایتا اینکه روش انجام مقاله حاضر بر اساس روش توصیفی و تبیین علی/تحلیلی است و شیوه گردآوری داده ها نیز از طریق کتابخانه‏ای، استفاده از مجلات، مقالات و منابع اینترنتی می‏باشد.
    کلیدواژگان: عربستان، ج، ا، ایران، خلیج فارس، خاورمیانه، رقابت های ژئوپلیتیک
  • مسعود اخوان کاظمی*، محمد کریم محمدی صفحات 33-59
    قطعات پازل پیچیده بحران سوریه آنچنان درهم ریخته است که تلاش برای به دست دادن تحلیلی همه جانبه در جهت ایضاح تصویر آنچه که امروز در سوریه و منطقه می گذرد، بدون بررسی نقش گفتمانها و بازیگران داخلی سوری موثر در عرصه میدانی نامحتمل است. اگر چه بازیگران خارجی به مثابه عاملی بسیار تاثیرگذار در این بحران نقش ایفا می نمایند، اما نبایستی از نقش عامل بازیگران داخلی و گفتمانهای آنها غفلت نمود. از اینرو این تحقیق با تمرکز بر روی این مسئله تلاش نموده است به طرح این پرسش بپردازد که نقش عوامل داخلی از منظر گفتمانی در تداوم و تعمیق بحران سوریه چیست؟ در پاسخ به این سئوال، نگارندگان تلاش نموده اند با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان، این فرضیه را طرح نمایند که شیوه مفصل بندی گفتمانهای داخلی منازعه جو، نشان از اختلافات عمیق بین آنها دارد؛ به گونه ای که امکان رسیدن به یک تعبیر مشترک حداقلی از آینده سوریه را ممتنع ساخته و این خود از عمده ترین دلایل تعمیق و تداوم بحران است. جهت آزمون این فرضیه، سه گفتمان بعثی، گفتمان تکفیری-جهادی و گفتمان کردی انتخاب شده اند. برای تبیین نسبت میان بحران سوریه و ذهنیت حاکم بر بازیگران دخیل در این امر، به نظر می رسد کندوکاو در دال های مقوم هر گفتمان ضروری است. از اینرو، با بررسی شیوه صف آرایی زنجیره هم ارزی گفتمان های مختلف و نحوه نگاه آنها به مسئله و نظام معنایی این گفتمانها، تلاش شده است تا دلایل عمده تداوم و تعمیق بحران، از منظر مواجهه گفتمانی بازیگران داخلی، به مثابه یکی از دو ستون اصلی بحران، تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، گفتمان، بعثی، سلفی، کردی، کمالیسم، کنفدرالیسم دمکراتیک
  • فرزاد جهان بین*، فرشته میرحسینی صفحات 61-92
    در نیمه دوم قرن بیست بویژه پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران شاهد بیداری اسلامی و حرکت مجدد مسلمانان به سمت هویت یابی تمدنی هستیم. در میدان جهان اسلام کشورهای ج.ا.ایران، عربستان سعودی، مالزی و ترکیه، بیش از دیگران به نظریه پردازی در راستای مهدشدن تمدنی پرداخته اند. این کشورها در صدد ارائه الگوی اسلام تمدنی برای دستیابی به توسعه، پیشرفت و کسب استقلال هستند. در جمهوری اسلامی ایران، مقام معظم رهبری، آیت الله خامنه ای، موضوع «تمدن نوین اسلامی» را مطرح نمودند. از نظر ایشان هدف نهایی جمهوری اسلامی ایران رسیدن به تمدن نوین اسلامی است. همزمان با این مسئله شاهد شکل گیری بحث «نوعثمانی گری» در ترکیه، «اسلام حضاری» در مالزی و تکاپوی «اسلام وهابی» عربستان برای محوریت در جهان اسلام هستیم. هریک از این کشورها تلاش دارند با طرح بحث اسلام تمدنی در میدان جهان اسلام خود را بهترین محور و الگو معرفی کنند. سوال اصلی مقاله این است که کدامیک از این چهار کشور در میدان (مرز) جهان اسلام میتوانند محور (مهد) تمدن اسلامی قرار گیرند؟ استخراج مولفه-های تمدن ساز، نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدهای این چهار کشور برای محوریت الگوی اسلام تمدنی را نشان میدهد. یافته های مقاله این موضوع را به اثبات می رساند که ج.ا.ایران با توجه به تراث فرهنگی و تمدنی عمیق از ظرفیتهای بیشتری در مقایسه با سایر کشورها برای تبدیل شدن به محوریت الگوی تمدنی در میدان جهان اسلام برخوردار است.
    کلیدواژگان: اسلام تمدنی، جهان اسلام، نظام بین الملل چندقطبی
  • وحید قاسمی، نریمان محمدی * صفحات 93-116
    خشونت مذهبی در دهه های اخیر تبدیل به مسئله ای اساسی در جهان شده است. برای شناخت خشونت مذهبی، لازم است که به ریشه های فکری آن رجوع شود و تنها به تصاویر برساخته رسانه ای تکیه نشود. پژوهش حاضر در همین راستا و با بهره گیری از روش تحلیل تماتیک به دنبال بررسی این مسئله است که خشونت در متون مذهبی مراجع فکری شبه بنیادگرایی اسلامی به چه شیوه ای بازنمایی می شود. برای نیل به این هدف، سیزده کتاب از سه نویسنده مرجع بنیادگرایان اسلامی(ابوالاعلی مودودی، محمد بن عبدالوهاب و ابن تیمیه) مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر این است که خشونت در متون مورد بررسی به سه شیوه ی مختلف اما مرتبط با هم بازنمایی می شود. از یک طرف، خشونتی کنشگرانه و آشکار وجود دارد که با تلقی «دیگری» به عنوان لکه ای سیاه در ساحت الهی، در پی نابودی دیگری و مرگ وی بر می آید. از طرف دیگر، خشونتی پنهان و خدایگانی وجود دارد که دعوت به ویرانی قانون و تمدن غیراسلامی(خوانش خودشان از اسلام) و منطق زمینی و مادی می کند و نوعی از رهایی بخشی خدایگانی را نوید می دهد. در مقابل این نوع از خشونت، خشونت نوع سومی وجود دارد که نه تنها ویرانگر قانون نیست، بلکه خود به دنبال برساخت و اجرای خوانش شبه بنیادگرایانه از قانون الهی و منطق اسلامی به مثابه جایگزینی برای قانون و منطق مادی است. در این نوع از خشونت، ابزارهای خشونت نیستند که خشونت را تعریف می نمایند، بلکه نفس قانون است که مروج خشونت تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: شبه بنیادگرایی مذهبی، خشونت کنشگرانه، خشونت خدایگانی، خشونت اسطوره ای
  • علیرضا سمیعی، مهدی عوض پور* صفحات 117-138
    تصوف در مصر به مثابه یک جریان اجتماعی نیرومند از پیروان قابل ملاحظه ای برخوردار است. پرسش اصلی نوشتار حاضر آن است که ماهیت جریان تصوف در مصر چیست و از چه عناصری تشکیل می شود؟ در کنار این، دو پرسش فرعی هم مطرح می شود: جریان تصوف در فرآیند انقلاب 25 ژانویه و تحولات پسا انقلاب چه نقشی داشته است؟ همچنین موانع و فرصت های همکاری ایران با جریان تصوف در مصر چیست؟ پژوهش حاضر که هم بر توصیف و هم بر تحلیل متکی است، با استفاده از روش تاریخی و مقایسه ای و با بهره گیری از نظریه هویت و نقش آن در عمل جمعی تلاش می کند تا اولا ماهیت این جریان را با تکیه بر عناصر فکری و تشکیلاتی و تاریخی تشکیل دهنده آن بشناسد، ثانیا رفتارهای سیاسی صوفی ها در مصر پسا مبارک را فهم نماید و دلایل گرایش اهل تصوف به سیاست را در دوره پس از انقلاب 25 ژانویه 2011 مصر بررسی نماید و ثالثا با رویکردی کاربردی فرصت ها و موانع همکاری ایران و جریان تصوف مصر را مورد واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جریان تصوف، هویت جمعی، مصر، انقلاب 25 ژانویه، جمهوری اسلامی ایران
  • عباس علی پور*، جهانگیر حیدری، محمدحسین حاجیلو صفحات 139-168
    جموری اسلامی ایران در فضای پیرامونی نزدیک خود با رکوردهایی هم چون؛ پرشماری همسایگان، تنوع حوزه های ژئوپلیتیک، کشورهای ناهمگن قومی و زبانی، بیشینه ی تولید و تجارت مواد مخدر و کنش های تروریستی مواجه است. در این میان عراق کشوری است که از طرفی جزئی از حوزه ژئوپلیتیک خاورمیانه عربی قلمداد می گردد و از دیگر سو از ناهمگن ترین کشورهای قومی و زبانی است. اقدامات جنگ افروزانه ی مقامات سابق عراق، تداوم بی ثباتی های سیاسی، پیدایش بسترهای مساعد و مناسب زایش و کنش گری گروه های تکفیری و افراطی از مواردی است که در زمینه ی چالش-آفرینی و تهدید امنیت ملی ایران محسوب می شود. گرچه عراق دموکراتیک که در آن اکثزیت شیعیان در ساختارهای قدرت حضور داشته باشند گزینه مناسبی برای امنیت ملی ایران قلمداد میگردد، اما در صورت به چالش افتادن این گزینه و از منظر استراتژی ژئوپلیتیک سه سناریو از قرار 1. عراق قدرتمند با رهبری دیکتاتورپایه، 2. عراق تجزیه شده و مواجه با خلاء قدرت 3. عراق فدرالیسم که در آن سه اقلیم شیعه، کرد و سنی بازیگر باشند قابل طرح است. لذا این پژوهش به دنبال دستیابی به این مهم است که کدام یک از سه سناریو پیش گفتهمی تواند کم ترین چالش و بیشترین فرصت را برای امنیت ملی ایران رقم زند؟ یافته های تحقیق حکایت از این امر دارد که سناریو شماره 3 از چنین پتانسیلی برخوردار است.
    کلیدواژگان: عراق نوین، امنیت ملی ایران، استراتژی ژئوپلیتیک، فدرالیسم، فرصت ها و چالش ها
  • حجت مهکویی * صفحات 169-199
    امروزه بررسی بحران های ناشی از کمبود منابع آب به صورت یکی از مباحث مورد توجه در دستور کار دولتها در آمده است. برخی ژئوپلیتیسین ها، قرن 21 را سده ی هیدروپلیتیک می دانند و بر این باورند که اغلب درگیری ها و جنگ های منطقه ای در جهان به دلیل بحران برامده از کمبود آب خواهد بود. هیدروپلیتیک مطالعه ستیز و همکاری میان ملت ها بر سر تقسیم منابع آبی است. در حالی که یکی از عوامل جنگ های آینده و خشونت های مدنی و اجتماعی می تواند از کمبود منابع آب، غذا، جنگل و شیلات ناشی شود. سوال اصلی مقاله این است که کشورهای اسلامی از جهت منابع آب در چه وضعیتی از تنش قرار دارند؟ این مقاله به روش توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی به دنبال بررسی وضعیت منابع آب به ویژه آب شیرین و کمبود آن در کشورهای اسلامی و به ویژه ایران می باشد. نتایج نشان می دهد که در کشورهای اسلامی مورد مطالعه و به ویژه ایران، منابع آب شیرین و قابل استفاده برای مردم در وضعیت مناسبی قرار ندارد. و با ادامه روند موجود در آینده نیز چالشها و درگیری هایی بر سر منابع آب به وجود خواهد آمد؛ همچنان که هم اکنون نیز اعتراضات و آشوبهایی بر سر تقسیمات آب اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: آب، بحران آب، هیدروپلیتیک، کشورهای اسلامی منتخب، ایران
|
  • Mohammad Reza Haghshenas, Seyed Masoud Mousavi Shafaee*, Mohammed Kazem Sajadpour, Mohsen Shariati Nia Pages 1-32
    This article will focus on the geopolitics of the region and the relations between Iran and Saudi Arabia from 2003 to the present.The main question is on this basis, because relations between Iran and Saudi Arabia in the regional geopolitical stalemate and opposition has found garlic?Its main claim,With the occupation of Iraq, undermining the balance of power and the emergence of the Shiite government,Bipolar process identity / location was strong in Persian Gulf Regional .This process after developments in the Arab world in 2011 by breaking coalition of regional / trans-regional. power vacuum in the region's geopolitics.In the process of transition and fluidity regional order, with the activation of contexts and political elements / identity geopolitics of the region,The dual strategy of "checks and balances" is based on the triple coalition-building mechanism, the proxy war on behalf of Iran and Saudi Arabia as well as geoeconomic competition between rival regional hegemon pursued.The two countries have been trying, with power projection and influence the process and multiple elements geopolitical, regional security and control desired pattern of your order will be redesigned.Finally, the method of the present article is based on descriptive and explanatory causal / analytical and Methods of data collection are through the library, use of journals, articles and Internet resources
    Keywords: Saudi Arabia, the Islamic Republic of Iran, the Persian Gulf, the Middle East, geopolitical competition
  • Masuod Akhavankazemi * Pages 33-59
    Following the set of movements called 'Arab Spring' which surrounded most of the Middle East and North African countries, Syria also threw into crises. Most analysis concentrated on the competition of big international and geopolitical powers in this crisis. Although the foreign variable plays a very influential role, the role played by the internal factors should not be also ignored. Therefore, this study is an attempt to put the issue in the following question: what is the effect of the internal factors in continuation and entrenchment of the Syrian crisis? To answer this question, the authors tried to evaluate the following hypothesis using the discourse analysis methodology of Laclau and Mouffe: the manner of structuring the conflicting discourses is the sign of their in-depth differences in such a way that it has made a minimal common denominator of the Syrian future impossible, as the main reason of its continuation and deepening. Based on factors like discursive cohesion and influential strength, three discourses of 'Baath', 'Takfiri-Jihadi' and 'the Kurds self-rule model' were chosen among many others. Surveying on the signs of each discourse seems essential to explain the relations between Syrian crisis and the mentality of the players involved. Therefore, through studying the ways of arranging the chains of equivalent of various discourses, this study tries to explicate the reasons for the continuation and deepening of the crisis from the viewpoint of discursive conflict of internal factors as one of its two main crisis bases.
    Keywords: Syrian Crisis, Discourse, Baathist, Salafi, Kurdish, Kemalism, Democratic Confederalism
  • Nariman Mohamadi * Pages 93-116
    Religious violence has become a major culprits blamed for the failure of peace and tolerance in recent decades in the world. Islamic fundamentalists have been considered at the forefront of groups condemned for committing the terrorist acts which make the violence as the natural feature of today's world through interpreting and applying the Islam in a radical fashion. To apprehend this issue, it is necessary to explore intellectual roots of fundamentalism as an ideological agenda presented and fostered in certain Islamic texts. Therefore, this paper tends to tackle with a number of elusive and problematic texts which historically continued to justify and support fundamentalist reading of Islam. For this purpose, Major writings of three reference authors of Islamic fundamentalism, Abd Al-Wahhab, Ibn Taymiyyah and Mawdudi, have been selected. The findings suggest that the violence is represented in three different but interrelated ways in the texts. On one hand, there is a visible and subjective violence which forges and defines an “Other” as a black spot tarnishing divine realm, which in turn demands to destruction as death of “other”. On the other hand, there is an objective and invisible violence that calls for the destruction of earthly logic embodied as Non-Islamic law. This type of violence heralds a divine emancipation. In contrary to this type of violence, there is a third type of violence that not only aims to devastate the law but also strives to perform the law of God and Islamic logic as a replacement for the materialistic logic.
    Keywords: Violence, Fundamentalism, Islam, Objective Violence, Subjective Violence
  • Mahdi Evazpour * Pages 117-138
    Sufism in Egypt as a powerful social movement has a fairly significant followers. The main question of this paper is that What the nature of the Sufism in Egypt and what the elements of it in Egypt? Besides this, two sub questions arise: whether Sufism has a role In the process of January 25 revolution and in during of post-revolution developments? Also what are the opportunities and barriers to collaboration between Sufi movement in Egypt and the Islamic Republic of Iran?
    This study that relies on describing and analyzing, using historical and comparative methods and utilizes identity theory and its role in collective action, First attempts to recognize the nature of the Sufi stream with Relying on intellectual and institutional and historical elements, secondly, to understand the behavior of Sufis in Egypt's post-Mubarak and to review the reasons of Sufi trends to politic in post-revolution era and thirdly, with practical approach, attempts to analyze the opportunities and barriers to collaboration between Sufi movement and Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Sufism, Collective Identity, Egypt, January 25, Islamic Republic of Iran
  • Abbas Alipour *, Mohammed Hossein Hajilo Pages 139-168
    Islamic Republic of Iran in the space around closely with records like the numerous neighbors, the diversity of geopolitical, ethnic and linguistic heterogeneity countries, maximum production and the drug trade and the terrorist actions. In the meantime, Iraq is a country that is also considered part of the Arabic Middle East geopolitical area and the other from the most heterogeneous countries, ethnic and language. Actions of former officials of the Iraqi war, political instability, the creation of a favorable and appropriate substrates birth and activism Takfiri groups And the extreme of cases in which the field is challenging and threatening Iran's national security. Although democratic Iraq where the Shiite majority in power structures are present is a good choice for Iran's national security But if you take the option to challenge the two in terms of geopolitical strategy three scenarios: 1. Powerful Iraqi leadership Dictatour, 2. Vacuum 3. Iraqi federalism in Iraq decomposed and facing the climate in which three Shiites, Kurds and Sunnis have raised actor This study seeks to achieve is that which of the three aforementioned scenarios, the least challenge and the greatest opportunity knocks for the Iranian national security? The findings suggest that this scenario is number 3 on this potential.
    Keywords: new Iraq, Iran's national security. geopolitical strategy, federalism, opportunities, challenges
  • Hojat Maheii * Pages 169-199
    Today, Water Resources Shortages Have been Considered as one of the Major Issues on the Agenda of Governments. Some Geopolitics Theorists, The 21st Century, Hydro politics Century know and They Believe that most Conflicts and Regional Wars in the World, the Reason Due to Bulging of the Water Shortage Crisis Will be. Hydro politics Study of Conflict and Cooperation Between Nations over the Sharing of Water Resources. While one of the Factors Future wars and Civil and Social Violence, Mainly from Lack of Water Resources, Food, Forests and Fisheries By Will Caused. The Main Question of the Article is What is the State of Islamic Tension from the Source of Water? This Paper the Analytical-Descriptive Method and Using Library Resources and Websites, Look for Survey the Condition of Water Resources, Especially Fresh Water and its Scarcity is in Selected Islamic Countries Especially in Iran. The Results show that in Some Islamic Countries, Especially Iran, Freshwater Resources and Usable for People In of the Some Islamic Countries is not in Good Condition. And in the Future there will be Challenges and Conflicts Over Water Resources; As Already Protests and Riots Over the Sharing of Water (Iran) to Permanently Happened
    Keywords: Water, Water Crisis, Hydro politics, Selected Islamic Countries, Iran