فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 27 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 27 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین جمشیدی *، سجاد محسنی صفحات 1-22
    پیدایش داعش را می توان پس از قیام های اخیر در جهان عرب، مهم ترین بحران امنیتی خاورمیانه تلقی کرد زیرا نحوه برخورد با این بازیگر جدید با توجه به منافع درهم پیچیده بازیگران جهانی و منطقه ای به مشکلی جدی تبدیل شده است؛ اما صرف نظر از نحوه شکل گیری و پیامدهای آن، مسئله مهم چرایی انتخاب منطقه جغرافیای فعلی از سوی داعش برای تحقق اولیه مقاصد خود و راهبردش در گزینش مناطق جغرافیایی موردنظر هست. براین اساس سوال اصلی در اینجا، چرایی انتخاب بازیگران موردتهاجم از سوی این بازیگر غیردولتی است. در همین ارتباط، پژوهش حاضر درصدد است تا با استفاده از اسناد و آثار موجود با شیوه ای تبیینی و اکتشافی به تحلیل و تبیین این موضوع بپردازد. یافته ها حاکی از آن است که به نظر می رسد علاوه بر معیار ایدئولوژیک، متغیرهای دیگری ازجمله متغیرهای درونی چون توانایی اقتصادی و توانایی ائتلاف سازی این گروهک و متغیرهای بیرونی مانند ثبات سیاسی، پتانسیل شکاف پذیری قومی و مذهبی و توان اقتصادی کشورهای موردتهاجم در انتخاب داعش تاثیرگذار هستند؛ بنابراین پژوهش حاضر با توجه به دلایل انتخاب عراق و سوریه به عنوان کشورهای موردتهاجم، به ارائه تصویری از چرایی گزینش بازیگر مذکور خواهد پرداخت
    کلیدواژگان: داعش، دولت، شکاف اجتماعی، ثبات سیاسی
  • حمید درج *، رضا التیامی صفحات 23-54
    قطر کشور کوچک و ثروتمند حاشیه جنوبی خلیج فارس به یکی از بازیگران قابل اعتنا و تاثیرگذار در منطقه تبدیل شده -است. آنچه که نقش قطر را در دیپلماسی منطقه ای طی چند سال گذشته پررنگ ساخته، توانایی های سیاسی و تآثیرگذاری رسانه ای این شیخ نشین کوچک است. طی بحران سوریه، قطر در کنار مخالفان و در رویارویی با دولت بشاراسد قرار گرفت و برای سرنگونی اسد تلاش گسترده ای به خرج داد. اما با ارزیابی دقیقتر از شرایط، در تلاش است نسبت به تعدیل سیاستهای قبلی خود اقدام کند. در این مقاله، نویسندگان در پی پاسخ به این پرسش اند که دیپلماسی قطر در قبال بحران سوریه از ابتدای بحران تاکنون چگونه عمل کرده است؟ و همچنین به این پرسش، پاسخ می دهند که مهمترین دلیل یا دلایل تنش سیاسی قطر و عربستان سعودی در چیست؟ پژوهش حاضر با استفاده از نظریه دیپلماسی عمومی و بهره مندی از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این موضوع می پردازد. نتایخ حاصل از تحقیق حکایت از آن دارد که بروز تنش در روابط سیاسی قطر و عربستان سعودی، رویکرد قطر نسبت به بحران سوریه را نیز تحت تاثیر قرار داده است؛ که این موضوع منجر به ایجاد روابطی نزدیک میان تهران- دوحه شده است.
    کلیدواژگان: قطر، سیاست خارجی، بحران سوریه، دیپلماسی عمومی، روابط سیاسی
  • مهدی حاجی سیاری* ، پیمان جبلی صفحات 55-79
    بیداری اسلامی، یک فرایند است نه یک پدیده نوظهور و دفعی و آشکارا می توان شاخص های بیداری اسلامی در تونس نظیر اسلام خواهی، مردمی بودن وغیره را مشاهده کرد. هدف این مقاله عبارت است از اینکه چه توصیه های راهبردی برای تداوم جریان بیداری اسلامی در تونس قابل ارائه است و بر این اساس تلاش شد با بهره گیری از ابزار مصاحبه عمیق و روش های تحلیل مضمون و سناریونویسی به آن پاسخ داده شود؛ ازاین رو، با بهره گیری از ادبیات بیداری اسلامی مبتنی بر دیدگاه رهبر معظم انقلاب و استفاده از نظر نخبگان و کارشناسان آگاه به تحولات سیاسی کشور تونس، ظرفیت ها، پیشران ها و بازیگران موثر برای تداوم بیداری اسلامی شناسایی و با تشکیل پانل های تخصصی به آن ها امتیاز داده شده است. دو عدم قطعیت کلیدی گرایش مردم به اسلام و حمایت غرب و متحدان از گروه های سلفی-تکفیری استخراج و سه سناریوی نوزایی اسلامی، شکست خیزش و پیشروی دشوار برای شرایط آینده بیداری اسلامی در تونس احصا شد که ترکیبی از سناریوهای مطلوب و نامطلوب بودند. با استفاده از توصیه های ارائه شده برای تحقق دورنمای مطلوب و پرهیز از دورنمای نامطلوب در سناریوهای یادشده، 17 توصیه راهبردی با محوریت ساختار و سیاست، فرهنگ، دیپلماسی و رسانه، اقتصادی، سیاسی – امنیتی و علمی- آموزشی ارائه شد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، پیشران ها، توصیه های راهبردی و عدم قطعیت ها
  • پرویز دلیرپور * صفحات 81-100
    از دیدگاه سازه باوری، به ساخت اجتماعی واقعیت تاکید می شود، روابط انسانی روابطی اجتماعی هستند و ما پدیدآورنده دنیایی هستیم که در آن زیست می کنیم و همین دنیا بر رفتار ما نیز تاثیر می گذارد. عملیات روانی که به هدف تاثیرگذاری بر نیروهای خودی بی طرف و دشمن توامان صورت می پذیرد، تغییر در واقعیت های اجتماعی به کمک تغییر ذهنیت ها و باورها مورد نظر است. در نظریه تحلیل رفتار متقابل اریک برن مفهوم بازی های روانی را بکار می گیرد که هدف از آن شناسایی مجموعه تکنیک هایی به هدف تحت تاثیر قرار دادن نظام ارزشی و اعتقادی مخاطبان، و هیجانات، انگیزه ها، نحوه استدلال یا رفتار آن ها است. بازی روانی به هدف اقرار مخاطب علیه خود، یا تقویت نگرش ها و رفتارهای مطلوب بازی کننده انجام می شود و ممکن است با عملیات پنهان سازی نیات واقعی یا مجری واقعی عملیات توام شود؛ بنابراین، در این مقاله با ترکیب دو نظریه سازه باوری و تحلیل رفتار متقابل تلاش می شود تحلیلی از تکنیک های به کار گرفته شده در جنگ های نیابتی جهان اسلام توسط غرب و متحدان آن ارائه شود. بدین منظور، نه بازی روانی مورد استفاده در عملیات روانی که می تواند اثرات بلندمدت حتی در عرصه تصمیم گیری های سیاسی و گفتمان سازی اجتماعی داشته باشد، مورد شناسایی و تحلیل قرارگرفته درنتیجه نشان خواهم داد که چگونه اجرای عملیات روانی می تواند روابط اجتماعی و حتی گفتمان های اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد. روش در تحقیق حاضر اسنادی و منطبق بر دو نظریه فوق است.
    کلیدواژگان: سازه باوری، تحلیل رفتار متقابل، بازی روانی، عملیات روانی، غرب، جهان اسلام
  • محمدرضا حاتمی* ، علیرضا بیگی صفحات 101-119
    رسانه های ارتباط جمعی، شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای، اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی یا رسانه های اجتماعی در جنبش های اجتماعی نوین کشورهای جهان نقش فراوانی داشته اند. یکی از این کشورها مجمع الجزایر بحرین است که در سال 2011 تحت تاثیر فعالیت های جوانان در فضای اینترنت شاهد تظاهرات و جنبش هایی بوده است. جوانان بحرینی هم زمان با پیروزی انقلاب های تونس و مصر و تحولات لیبی، مردم را از طریق شبکه های اجتماعی اینترنتی به جنبش دعوت کرده و از طریق آن نیز به هدایت جنبش می پرداختند اما درنهایت نتوانستند به پیشبرد موفقیت آمیز جنبش بپردازند. پژوهش حاضر در پی این است تا به روش توصیفی-تحلیلی مبتنی بر داده های کتابخانه ای و مصاحبه نخبگانی، ابتدا به توضیح نظریه «فضای دورگه» مطرح شده از سوی مانوئل کاستلز (Manuel Castells) بپردازد، سپس میزان تطبیق این نظریه با جنبش اخیر بحرین موسوم به «جنبش 14 فوریه» را مورد ارزیابی قرار دهد. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه نظریه فضای دورگه کاستلز چیست و چگونه در جنبش 14 فوریه بحرین کاربست می یابد. سوالات فرعی این مقاله نیز از این قرار است که اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی تا چه میزان در جنبش 14 فوریه بحرین تاثیرگذار بوده اند؟ کدام یک از شبکه ای اجتماعی اینترنتی نقش محوری در تحولات بحرین در سال 2011 داشته اند؟ چه عواملی موجب ناکامی و عدم پیروزی جنبش 14 فوریه بحرین شده است؟ یافته های این پژوهش حاکی از این است که فضای دورگه که شامل شبکه های اجتماعی اینترنتی و فضای عمومی و نمادین در جنبش ها است، نقش مهمی در جنبش 14 فوریه بحرین داشته و به خوبی در آن کاربست یافته است. نظام بحرین پس از اینکه متوجه شد فضای دورگه عامل پیشبرد جنبش 14 فوریه بحرین است، با قطع مقطعی اینترنت و تخریب میدان لولو به عنوان فضای عمومی و نمادین جنبش، درصدد مهار فضای دورگه جهت سرکوب جنبش 14 فوریه برآمد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، کاستلز، اینترنت، بحرین، جنبش 14 فوریه، آل خلیفه
  • زهرا آقامحمدی* ، علی امیدی صفحات 121-141
    پدیده داعش در طی چند سال گذشته از مهم ترین رویدادهای جهانی به ویژه در منطقه استراتژیک خاورمیانه بوده است. ابعاد سیاسی و بین المللی گروه تروریستی داعش توسط محققان علوم سیاسی و جامعه شناسان بسیاری مورد مطالعه قرارگرفته، اما عوامل روانی و انگیزه های روان شناختی اعمال سبعانه این گروه تروریستی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ازاین رو، سوال اساسی پژوهش حاضر این است که خشونت گرایی داعش از منظر رویکرد روانشناسی سیاسی گروه چگونه قابل تجزیه وتحلیل است. در پاسخ به این سوال مقاله حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی بر این فرضیه اذعان می کند که اگرچه خشونت طلبی و وحشی گری داعش ممکن است عوامل مختلف روانشناسی داشته باشد، اما یکی از عوامل اصلی آن روانشناسی گروه، گروه زدگی و عضویت در گروه است که فشارهای درون گروهی این گروه تروریستی منجر به تضعیف بازدهی ذهن اعضا، فهم ناصحیح از واقعیت، قضاوت اخلاقی سهل انگارانه و عادلانه پنداشتن اقدامات خشونت آمیز خود شده است. هرچند داعش با فتح موصل توسط ارتش عراق (جولای 2017) و تنگ شدن حلقه محاصره آن در سوریه نفس های آخر را می زند، ولی تفکر داعشی کماکان زنده است. ازاین رو، با کاهش انسجام این گروه و گشودن راه های پویایی تصمیم با روش های مختلف، اثرات تفکر گروهی در این گروه تروریستی تا حد زیادی محدود خواهد شد.
    کلیدواژگان: خشونت طلبی، داعش، روانشناسی سیاسی، نظریه گروه زدگی
  • حمید نساج، ابوالفضل باقری اژیه *، حسن آیینه وند صفحات 143-171
    جان رالز در قانون مردمان می کوشد تا نظریه عدالت داخلی خود را به سطح بین المللی بسط دهد، بر این اساس رالز نظریه خود را به دو بخش ایده آل و غیر ایده آل تقسیم می کند. در بخش نظریه ایده آل مردمان لیبرال و غیر لیبرال آبرومندی تصور می شوند که می توانند برای ساختن آنچه رالز آرمان شهر واقع گرایانه می نامد مشارکت جویند. کازانیستان ایده ای است از دل نظریه ایده آل که بر اساس آن کشوری اسلامی تصویر می شود که دین و دولت از هم جدا نیستند، مسلمانان به مقامات عالی می رسند، اما بااین حال حقوق اقلیت های ساکن در آن به رسمیت شناخته می شود. کازانیستان دارای پایگان مشورتی آبرومند است که در آن شهروندان از سپهر عمومی طرد نمی شوند و حاکمان در برابر شهروندان پاسخگو هستند. از دیگر رو خاورمیانه به دلیل تحولات اخیر موسوم به بهار عربی شاهد تلاش برخی کشورها برای ارائه مدل حکمرانی، برای کشورهای درگیر گذار بوده است. ایده اساسی مقاله با این پرسش آغاز شد که کدام یک از دو الگوی ترکیه و عربستان در سه محور ساختارهای اساسی سیاسی، مسئله زنان و حقوق اقلیت ها به ایده کازانیستان رالز، برای طرح ریزی جامعه عادلانه و آبرومند نزدیک تر است؟ در پایان مشخص شد که اعتبار الگوی ترکیه به واسطه دموکراتیزاسیون به دلیل وجود ایده اروپایی سازی است و به مراتب به الگوی رالز در طرح ریزی جامعه عادلانه نزدیک تر است. پژوهش حاضر از روش مقایسه ای به عنوان رهیافت روشی بهره می برد.
    کلیدواژگان: کازانیستان، پادشاهی عربستان سعودی، جمهوری ترکیه، قانون مردمان، نظریه عدالت رالز
  • علی باقری زاده *، ابراهیم انوشه، شهرام عسکری حصن صفحات 173-200
    بیداری اسلامی به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روی کشورهای منطقه خاورمیانه و به طور اخص کشورهای عربی شمال افریقا و غرب آسیا تاثیرگذار بوده است. عربستان سعودی بزرگ ترین و مهم ترین کشور عربی غرب آسیا با این موضوع درگیر بوده است. عربستان سعودی این تحولات را در تضاد با ثبات استراتژیک منطقه ای خود تفسیر کرده و ضمن برداشت تهدید از این تحولات مصمم به حفظ وضع موجود در برخی نقاط و تغییر ساختار قدرت در نقاط دیگر بوده است. در این پژوهش سعی شده با بهره گیری از نظریه سازه گرایی مواضع عربستان را در خصوص بهار عربی مورد تجزیه وتحلیل قرار دهد. در این راستا می توان به اتخاذ رویکردهای هویتی با نگاه های سلبی و ایجابی اشاره کرد که به رویکردهای تعارض هویتی منجر شده است، این رویکرد هویتی در شکل ایجابی در بحرین سعی در حفظ وضع موجود و ثبات حکومت آل خلیفه را به عنوان متحد راهبردی قرار داده است، و در شکل سلبی در سوریه به دنبال تغییر وضع موجود و ساختار قدرت است و نهایتا تغییر موازنه قدرت با رقیب منطقه ای خود یعنی ایران است. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد موجود، در قالب یک روش توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی نقش مولفه های هویتی نظیر عربیت، وهابیت و اسلامیت روی سیاست خارجی عربستان سعودی در منطقه خاورمیانه بعد از بیداری اسلامی است.
    کلیدواژگان: عربستان، سازه انگاری، بیداری اسلامی، هویت، رویکرد سلبی، رویکرد ایجابی
|
  • MohamadHossein Jamshidi *, Sajjad Mohseni Pages 1-22
    The emergence of ISIS can be considered the most important Middle East security crisis since the recent uprisings in the Arab world, because the way to deal with this new actor has turned into a serious problem with regard to the tumultuous interests of global and regional actors. Regardless of the development and consequences of these developments, the key issue is the choice of the current geopolitical area of ISIS to realize its primary goals and its strategy for selecting the geographic regions in question. Accordingly, the main question here is the selection of actors was attacked by this non-state actor. In this regard, the present study seeks to analyze and explain this issue by using existing documents and works with explanatory and exploratory methods. The achievements of this study indicate that, in view of the efforts to survive and the need for the land by ISIS, along with the different situation of the Islamic societies, it seems that, in addition to the ideological criterion, it seems that there are other variables including internal variables such as economic ability and the ability to unify These groups and external variables, such as political stability, the potential for ethnic and religious gaps, and the economic and political power of the invading countries in the election of ISIS, are influential.
    Keywords: ISIS (Islamic State of Iraq, al-Sham), military security, government, social cleavage, political stability
  • Hamid dorj *, Reza Altiami Nia Pages 23-54
    Qatar, the rich and small country of the southern margin of the Persian Gulf, has become one of the most influential actors in the region. What has highlighted the role of Qatar in regional diplomacy over the past few years is the political and media impact of this small Sheikh. During the Syrian crisis, Qatar was at the same time as the opposition, and in a dream with the government of Bashar al-Assad, and exerted enormous efforts to topple Assad. But with a more accurate assessment of the situation, it is trying to modify its previous policies. In this article, the authors seek to answer the question of how Qatar's diplomacy has worked on the crisis in Syria from the outset of the crisis so far? And also answers the question, what is the main reason or reason for the political tensions of Qatar and Saudi Arabia? The current study uses a general diplomacy theory and utilizes the descriptive-analytical method to examine this issue. The results of the research indicate that the tension in political relations between Qatar and Saudi Arabia has also affected the Qatari approach to the Syrian crisis, which has led to the establishment of close ties between Tehran and Doha.
    Keywords: Qatar, Foreign Policy, Syria crisis, Public Diplomacy, Political Relations
  • mahdi haji sayari *, peyman jebelli Pages 55-79
    Islamic awakening is a process, not an emerging phenomenon, obviously indicators of Islamic awakening in Tunisia such as Islamism, popularity and ... can be seen. The purpose of this article is to outline what strategic recommendations can be put forward for the continuation of the Islamic awakening in Tunisia and, accordingly, tried to use the deep interviewing tool and its thematic analysis and scenario writing to be answered. Hence, using the Islamic Awakening literature based on the viewpoints of the Supreme Leader and using the views of elites and experts and who are aware of the political developments in Tunisia, identify the capacities, proponents and actors for the continuation of Islamic awakening, and by forming specialized panels have been awarded to them. Two key uncertainties of the people's tendency toward Islam and the support of the West and allies from the Salafist-Takfiri groups were extracted, and three scenarios: Islamic Renaissance, defeat, and progressive growth for the future conditions of the Islamic awakening in Tunisia, a combination of The scenarios were desirable and undesirable. Using the strategic recommendations provided to achieve the desired outlook and avoid the adverse outlook in the scenarios, 17 strategic recommendations were presented with a focus on structure and politics, culture, diplomacy and media, economics, politics, security and science-education.
    Keywords: Islamic awakening, Driving forces, Strategic Recommendations, Uncertainties
  • parviz dalirpoor * Pages 81-100
    For constructivism, reality is a social construct; human relationships have a social nature. Man is forming social world that is forming man’s behavior. In psychological operation (PSYOP), the goal is to change social reality by transforming special mentalities and beliefs. So PSYOP is targeted against insider and enemy forces. In Eric Berne’s Transactional Analysis (TA) theory, psychological games is a concept for identifying some techniques used by the people to affect personal value-belief system of the other’s emotions, incentives or behavior-reasoning way. Berne also devised Psychological game concept. In Psychological game, the goal is to make the people confess against themselves or to reinforce attitudes and behaviors desired by the player so may be linked to hiding real intends of the actual PSYOP executive. In this essay, with combination of constructivism and TA theories I try to analyses The West and its regional allies’ PSYOP at recent Middle Eastern proxy wars. Therefore, nine psychological games are identified that can have significant imperatives even in decision-making and discourse-making spheres are identified and analyzed. In conclusion we will see how some psychological game can affect social relations and hence social discourses. My method is documentary corresponding to these two theories.
    Keywords: constructivism, Transactional analysis, Psychological games, PSYOP, West, Muslim World
  • mohammad reza Hatami *, alireza beygi Pages 101-119
    Mass-media, satellite and TV networks, the Internet and social media networks or social media have played a significant role in the modern social movements of the world. One of these countries is the Bahrain archipelago, which has been faced protests and movements influenced by youth activity in Internet. The Bahraini youth invited people to the movement during Tunisian and Egyptian revolutions and the developments in Libya, through the social networking of the movement, leading the movement, but ultimately failed leading the movement. The present study seeks to analyze the "Hybrid Space" theory proposed by Manuel Castells through a descriptive-analytical method based on library data and elite interviews, then to evaluate to matching rate of this to the recent movement of Bahrain, called “14 February Movement”. The main question of research is describing of the theory of Hybrid Space and it`s use in the February 14 Bahraini movement. The sub-queries of this article also explain how far the Internet and social networking sites have affected the February 14 Bahraini movement? Which social network has been central to the developments in Bahrain in 2011? What factors led to the failure of the February 14 Bahraini Movement to win? The findings suggest that the Hybrid Space that includes social networks and the general and symbolic space in movements has played a significant role in the February 14 Bahrain Movement and has been well implemented. The Bahraini government, after discovering the hybrid space influence in the cause of the February 14 Bahrain Movement, by interrupting the interruption of the Internet and destroying the Lulu Square as a symbolic and public space of the movement, sought to control the Hybrid Space to suppress the February 14 movement.
    Keywords: Social movements, Castells, Internet, Al Khalifa, Bahrain, February 14 Movement
  • zahra aghamohammadi *, ali omidi Pages 121-141
    Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) has been one of the most important global events, especially in the Middle East strategic region since 2011. By now, ISIS political dimensions are studied by many political researchers and sociologists. But there is a lack of deep studies about this terrorist group barbaric acts through the political psychology of grouping. Therefore, in this study, the authors attempt to answer this question that how ISIS violence can be analyzed in political psychological perspective based on group theories. The answer to this question is based on this assumption that although ISIS barbarism and violence may have different psychological factors, one of the main reasons is the psychology of group. There are intergroup pressures in this terrorist groups which result to weaken members mind ability as well as bring about incorrect understanding about reality, nonchalantly ethical judging and severe tendency towards violence. Although ISIS is panting the last days of his life in Iraq and Syria by Mosul reoccupation by Iraqi army (2017) and narrowing of ISIS siege ring in Syria. However, ISIS attitude is alive as before in the Middle East. This research is based on descriptive- analysis method by using internet and library resources.
    Keywords: group theory, ISIS, political psychology, violence
  • hamid Nassaj, abolfazl baqeri ezhieh *, Hassan Ainehvand Pages 143-171
    In The Law of Peoples, John Rawls seeks to extend his theory of domestic justice to the international level. Accordingly, Rawls divides his theory into two parts: ideal and nonideal theory. In the ideal theory, decent liberal and nonliberal peoples are imagined who can participate in the construction of what Rawls refers to as a “realistic utopia”. Kazanistan is an idea derived from the ideal theory based on which an Islamic country is portrayed where religion and state are not separated and Muslims are appointed to high-ranking positions, yet the rights of minorities are recognized and protected. Kazanistan has a decent consultation hierarchy, in which citizens are not excluded from the public sphere and rulers are accountable to citizens. The main idea of this paper is: “Which of the governance models is closer to the idea of Kazanistan in terms of fundamental political structures, the issue of women and the rights of the minorities? The Turkish or the Saudi Arabian model? In the end, it was found that the Turkish model, due to the Idea of Europeanization, is closer to Rawls’s model of a just society. In terms of methodology, this research is a comparative study.
    Keywords: Kazanistan, Kingdom of Saudi Arabia, Republic of Turkey, the Law of Peoples, Rawls’s Theory of Justice
  • ali bagherizadeh *, ebrahim anoosheh, shahram askari hesn Pages 173-200
    Abstract:Islamic awakening has had a direct or indirect effect on the countries of the middle east region,and in particular the arab countries of the north africa and the western Asian region.saudi arabia is the largest and most important arab country in western asia.saudi arabia interpreted these developments as contradictory to its regional strategic stability,while recognizing the threat of these denelopments was determined to maintain the status que in some places and to rebuild power elsewhere.in this research,we tried to use the constructivist theory to adopt identity conflicts approaches.this proactive bahraina identity approach has striven to maintain the status que and stailize the rule of al-khalifa as a strategic ally.in a surplus from in Syria,it seeks to change the status que and the structure of power,and ultimately to balance the power with its regional rivaliran.this research uses library resources and documents in from of a descriptive –analytical metod to examine the rule of edentity element such as Arabism,Wahhabism and Islamism on Wahhabism and Islamism on Saudi foreign policy in the middle east region after the islamic awakening.
    Keywords: Saudi Arabia, constructivism, Islamic awakening, Identity, negative approach, positive approach