فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 26 (تابستان 1397)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 26 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحیم پدرام *، سلمان زالی صفحات 1-26
    هدف این نوشتار، ارائه الگویی نوین برای سناریونویسی در موضوعات راهبردی است. سناریو، نگاهی همراه با سازگاری منطقی به آینده از چشم اندازی ویژه و ابزاری گسترده در حوزه روش شناسی، برای پرداختن به عدم قطعیت های آینده است. بررسی سهم اصلی سناریوها در موفقیت آینده ما، به توانمندسازی ما در تبدیل عدم قطعیت به منبع برتری بازمی گردد و ضروری است. نظر به این که هرکدام از موضوعات راهبردی، بستر خاصی داشته و مسیر خاصی را برای تدوین سناریو طی می کنند، ارائه الگویی نوین، ضروری به نظر می رسد. روش این پژوهش، بر اساس روش شناسی های حوزه آینده پژوهی و بر مبنای رویکرد استنتاجی و با استفاده از بهبود الگوی شبکه جهانی کسب وکار، صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از الگویی بومی در مسائل راهبردی با استفاده از الگوی گام به گام و نه مرحله ای سناریونویسی (شناسایی بازیگران، شناسایی مولفه ها و عوامل تاثیرگذار، شناسایی پیشران ها، شناسایی عدم قطعیت ها، ترسیم چشم انداز کلی، تعیین عدم قطعیت های کلیدی، نوشتن سناریوها، ارزیابی سناریوها و بازنگری و بازخورگیری از سناریوها) است که برای تشریح این منظور، سناریوهای آینده بحران سوریه شامل سناریوهای عبور از بحران، حفظ سنگر، شکستن محاصره، حفظ معبر و فتح شام موردکاوی می شود.
    کلیدواژگان: سناریونویسی، تحلیل سناریو، رویکرد استنتاجی، شبکه جهانی کسب وکار، بحران سوریه، سناریوهای آینده سوریه
  • احمد عزیزخانی * صفحات 27-58
    هجوم مدرنیسم به مرزهای اسلام، واکنش های متعددی را در دنیای اسلام به همراه داشته است؛ طرد تمامیت غرب و بازگشت به اسلام اصیل با شعار احیای هویت اسلامی، پذیرش بلاقید فرهنگ غرب و رد ارزش های اسلامی با محوریت انطباق با دنیای مدرن و درنهایت بازگشت به ارزش های اسلامی در کنار پذیرش برخی از وجوه مدرنیسم که با پیگیری دو روند «هویت یابی» و «منطبق سازی» همراه بوده، سه واکنشی است که دنیای اسلام در قبال هجوم مدرنیسم از خود نشان داده است. واکنش سوم در قالب اسلام سیاسی در تونس ظهور کرده است؛ بنابراین، به هنگام مطالعه اسلام سیاسی در این کشور باید به دو مفهوم «هویت یابی» و «منطبق سازی» توجه کرد؛ اما در این میان پیگیری دو روند فوق همواره متعادل و متوازن نبوده و در مقاطع مختلف پیگیری یکی بر دیگری اولویت یافته است به گونه ای که برخی از مفهوم دگردیسی برای تحلیل تحولات جنبش اسلامی تونس بهره برده اند. پژوهش پیش رو ضمن بررسی چگونگی ظهور و صعود جنبش اسلامی تونس، به روند دگردیسی این جنبش در قالب دو مفهوم «هویت یابی» و «منطبق سازی» خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، تونس، هویت یابی، منطبق سازی
  • مهدی ناظمی اردکانی، صفرعلی خالدیان * صفحات 59-86
    بیداری اسلامی که در سال های اخیر از تونس شروع و در مصر به اوج خود رسید و سپس با استمرار در لیبی، یمن، بحرین وغیره همچنان در اوج است، مسیری برگشت ناپذیر دارد و چهره خاورمیانه را دگرگون خواهد کرد. این تحولات اتفاقی ساده و خطی نبوده، بلکه بسیار پیچیده و محصول سال ها انتظار و کنش توامان و علل و عوامل گوناگون بوده است که عنصر مقاومت اسلامی برجسته ترین آن ها است. در همین راستا این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش اصلی پژوهش است که مهم ترین مولفه های فرهنگی گفتمان مقاومت اسلامی در خاورمیانه کدام اند؟
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که اعتقاد دینی، هویت ملی و ایدئولوژی اسلام سیاسی مهم ترین مولفه های فرهنگی مقاومت اسلامی هستند که در ایجاد، تقویت و استمرار گفتمان مقاومت اسلامی در خاورمیانه و همچنین غلبه بر گفتمان های غربی و یا بنیادگرا نقش اساسی دارند و غفلت از هرکدام از این مولفه ها باعث خواهد شد تا گفتمان مقاومت اسلامی از سوی گفتمان های معاند به چالش کشیده شود.
    کلیدواژگان: گفتمان، مقاومت اسلامی، جهان اسلام، هویت، ایدئولوژی
  • همت ایمانی *، فرشید دیلمقانی، حدیث روشنی صفحات 87-114
    امروزه تحت تاثیر فرایند جهانی شدن نه تنها امنیت کشورها بهبود نیافته، بلکه تهدیدات علیه امنیت ملی آن ها نسبت به قبل بیشتر و متنوع تر هم شده است. باید گفت که دیگر، دولت ها به طور یک جانبه قادر به تامین امنیت ملی نیستند. در بسیاری از موارد، رفع تهدیدات و تامین امنیت ملی صرفا از طریق سیستم امنیت جمعی و همکاری های چندجانبه امکان پذیر است. یکی از اساسی ترین تهدیدی که امروزه علیه همه کشورها وجود دارد، مسئله تروریسم است. در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کیفی مبتنی بر اسناد کتابخانه ای، رهیافت چندجانبه گرایی به عنوان رویکردی کارآمد برای مقابله با تروریسم و ریشه کنی تدریجی آن در جهان اسلام پیشنهاد می شود. بر این اساس، پرسش پژوهش عبارت است از اینکه با توجه به تهدیدات روزافزون تروریسم در جهان اسلام، کدام رویکرد برای مقابله با این پدیده کارآمدتر و جامع تر است؟ یافته پژوهش این است که درپیش گرفتن رویکرد چندجانبه گرایی و اقدامات مشترک کشورهای منطقه، کارآمدترین راه برای مبارزه با تروریسم در جهان اسلام است. کشورهای تاثیرگذار منطقه از جمله ایران، ترکیه، مصر، عربستان و دیگر بازیگران منطقه ای در چهارچوب روابط چندجانبه و نهادهای منطقه ای باید رویکرد مشترکی در خصوص مبارزه با تروریسم اتخاذ کنند. رویکرد چندجانبه باعث موثر واقع شدن اقدامات هماهنگ بازیگران منطقه ای، کاهش هزینه های مبارزه با تروریسم، کاهش دخالت بیگانگان در مسائل منطقه، حذف ریشه های شکل گیری گروه های تروریستی وغیره می شود و درنهایت اینکه برقراری امنیت و ثبات در منطقه زمینه توسعه همه جانبه را در جهان اسلام فراهم می کند.
    کلیدواژگان: چندجانبه گرایی، تروریسم، جهان اسلام، منطقه گرایی، همگرایی اقتصادی
  • حجت مهکویی * صفحات 115-141
    مرز پدیده ای است که باعث می شود سرزمین و مکان جغرافیایی از مکان دیگری جدا شود و حدود آن مشخص شود. مرز را از پدیده های جدید در روابط میان کشورها عنوان کرده اند. مرز به عنوان خطی است که صلاحیت اداری یا یک فضای محله با فضای محله دیگری را تفکیک یا ترسیم می کند. مطالعه مرز در گفتمان دانشگاهی کاملا جدید بوده است، اما تاثیر آن به اندازه عمر انسان است. کارکردهای مرزها در روابط میان کشورها، مختلف استو مرزها انواع مختلفی دارند. وقتی به نقشه سیاسی جهان نگاه می کنیم مشاهده می شود که برخی از مرزهای زمینی میان کشورها، به شکل خط چین هستند. این مرزها درواقع، مرزهایی هستند که هنوز بر سر آن ها میان کشورهای همسایه در دو طرف مرز، اختلافات و چالش هایی وجود دارند. در این مقاله با روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی به تحلیل نقش مرزهای زمینی بین المللی به ویژه مرزهای خط چین در ایجاد مناقشات میان کشورها در قلمروهای اسلامی پرداخته شده است که به طور موردی وضعیت مرزهای میان کشورهای چین، هند و پاکستان مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهند که با توجه به اینکه در قرن کنونی، با پیشرفت تکنولوژی و توسعه فرهنگی در میان کشورهای جهان و شکل گیری گفتمان اقتصادی و شناخت بیشتر دولت ها از همدیگر روبرو هستیم، ولی کماکان، مرزهای زمینی در ایجاد چالش و مناقشات سیاسی- امنیتی میان دولت ها و جوامع، نقش دارند و بعضا باعث نزاع و درگیری میان مرزنشینان می شوند. این مسئله در آسیای جنوبی (چین، هند و پاکستان) در قلمروهای سرزمین های اسلامی همچنان پابرجا است.
    کلیدواژگان: مرز، مرزهای زمینی بین المللی، مرزهای خط چین زمینی بین المللی، مناقشات، قلمروهای اسلامی
  • علیرضا علیپور * صفحات 143-171
    تهاجم نظامی ایالات متحده امریکا به عراق (2003 م) و تغییر موازنه قدرت در منطقه منجر به تنش در مناسبات ایران و عربستان سعودی شده است. رقابت دو کشور برای کسب برتری منطقه ای اگرچه آن ها را وارد چرخه درگیری نظامی مستقیم نکرده است، اما به عنوان نماینده ایدئولوژی سیاسی متضاد در منطقه از آن به صورت ابزاری برای تعقیب منافع خود و متحدان منطقه ای بهره برداری کرده اند. دو کشور در چهارچوب مجموعه ای از جنگ های نیابتی به گسترش فرقه گرایی در کشورهای ضعیف منطقه اقدام کردند. در این میان یکی از مسائلی که منجر به تنش در روابط میان دو کشور شده است جنگ داخلی سوریه است. نویسنده با بهره گیری از روش توصیفی – تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش بوده است که آیا رقابت ایران و عربستان در بحران سوریه در قالب جنگ های نیابتی قابل تبیین است؟ فرضیه پژوهش این است که دو دولت ایران و عربستان در بحران سوریه درگیر یک جنگ نیابتی بودند و از طریق آن درصدد افزایش نفوذ خود و کاهش نفوذ رقیب هستند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که دولت جمهوری اسلامی ایران (حامی) سعی کرده است با حمایت از دولت سوریه (نائب) مجرای کمک به حزب الله لبنان را حفظ کرده و موقعیت و نفوذ خود را در منطقه شامات افزایش دهد در مقابل عربستان سعودی درصدد است با سقوط رژیم اسد و قطع راه های مواصلاتی کمک ایران به حزب الله از طریق حمایت از گروه های مخالف نظام (نائب) منجر به کاهش نفوذ ایران در این منطقه شود و موازنه قدرت را به نفع خویش تغییر دهد.
    کلیدواژگان: جنگ نیابتی، بحران سوریه، عربستان سعودی، ایران، بهار عربی
  • حمزه صفوی *، تورج افشاری بدرلو، نقی رجب زاده صفحات 173-195
    سلفیت به صورت یک جریان فکری و مذهبی و با رویکردی انتقادی در پهنه جهان اسلام شکل گرفت، اما پس از مدتی از نظر فکری و ایدئولوژیک دچار چنددستگی شد. گروهی از سلفی ها تحت تاثیر افکار و عقاید اشخاصی چون سید قطب، به سلفیت جهادی روی آورند. جریان سلفی جهادی گونه ای از سلفی ها هستند که ضمن اعتقاد به لزوم پیروی از اصول اسلام، تاکید ویژه ای بر جهاد به عنوان یکی از ارکان دین اسلام دارند. سلفی های جهادی فقط پیروان اصول و مبانی خود را مسلمان واقعی دانسته و افراد، گروه ها و مذاهبی که مبانی آنان را نمی پذیرند را تکفیر کرده و برای مقابله سخت و خشن با آنان برمی آیند. می توان علل و عوامل مختلفی همچون عوامل سیاسی، اجتماعی یا هویتی را در افکار، عقاید و اقدامات سلفیت جهادی موثر دانست. نظر به اینکه تاکنون پژوهشی در راستای تاثیر عامل هویت بر عقاید جریان سلفیت جهادی صورت نپذیرفته؛ بنابراین، این پژوهش بر این مسئله تمرکز دارد. پرسش اصلی پژوهش این است که عامل هویت چه تاثیری بر عقاید جریان های سلفی جهادی در سطح جهان اسلام دارد. یافته های این تحقیق به شیوه توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که جریانات سلفی جهادی در جهان اسلام، تعاریفی بسیار ضیق از «ما» ی هویتی در کنار تعریف بسیار فراخ از «دیگری» هویتی ارائه داده و به تنش ها در جهان اسلام دامن می زنند. همچنین این گروه ها عامل عقب ماندگی و تحقیر جهان اسلام را نفوذ فرهنگ و هویت غربی و مفاهیم برآمده از آن می دانند و به این دلیل مقابله با جهان غرب را بر خود واجب می دانند.
    کلیدواژگان: هویت، سلفیت، جریانات سلفی جهادی، عقاید، جهان اسلام
|
  • Abdurrahim Pedram *, Salman Zali Pages 1-26
    The objective of this article is to present a new framework in strategic issues based on scenario development methodology. Scenario is a look with logical consistency to the future aimed to dealing with future uncertainties. Scrutinizing the cardinal share of scenarios to our future prosperity, returns to our ability in transmuting the uncertainty to a prominence source and is essential.
    Given the fact that each of the strategic issues has a specific context and a specific pathway for the development of a scenario, it is necessary to present a new framework. The methodology of this research is based on the methodology of the field of futures studies based on the deductive approach and using the improvement of the model of the global business network (GBN).
    The findings of the research indicate a native framework in strategic issues using the step-by-step framework and the 9-step scenario (identification of actors, identifying the components and influential factors, identifying drivers, identifying uncertainties, drawing up a general perspective, Determining key uncertainties, Describing scenarios, evaluating scenarios, and reviewing and revising scenarios) in order to illustrate this, scenarios of Syria future crises include Passing through the crisis, Maintaining a trench, Breaking the siege, Maintaining the ruin and Conquering Damascus are case studied.
    Keywords: Scenario Development, Scenario Analysis, Deductive Approach, Global Business Network (GBN), Syria Crises, Future of Syria Scenarios
  • ahmad azizkhani * Pages 27-58
    The invasion of modernism to the Islamic territories has caused different reactions in the Islamic world. These reactions are of three-folds: disregarding the integrity of the west and returning to the fundamental Islam with respect to reviving Islamic identity, accepting western culture indisputably and neglecting Islamic virtues while adapting to modernism, and eventually returning to Islamic virtues once accepting some aspects of modernism with focus on the two concepts of "finding identity" and "being adoptable". This paper stands on this point that the third reaction in the form of political Islam has emerged in Tunisia; therefore, it is necessary while studding about the political Islam in this country, as well as the whole Islamic world, the concepts of " finding identity" and " being adoptable" be considered and Islamists reaction be analyzed with respect to these two concepts. This analytical-descriptive research, hence, has been carried out to answer to this question that how and in reaction to which issues political Islam has shaped and developed in Tunisia.
    Keywords: political Islam, modernism, Tunisia, finding identity, being adoptable
  • M. Nazemi, S. Khaledian * Pages 59-86
    Today, the Islamic-awakening in the Islamic world that is derived from the Islamic Resistance Discourse and its teachings, continues its course powerfully, vibrantly and dynamically, and despite the attempts and plans of the enemies to create a deviation or restrain it, the side of the movements and liberal movements is still against the world's arrogance and their puppet rulers. In fact, the Islamic Resistance Discourse in the Islamic World, is being institutionalized as an irreversible and redemptive phenomenon and In the future, Will transform the face of the Islamic world. These evolution were not accidental, ordinary and linear, but is a very complex and the product of many years of expectation and acting together and have been affected by various causes and factors which the element of Islamic resistance is the most prominent of them.
    In this regard, this paper by using the descriptive-analytical method, is following to answer to this main research question, what are the most important cultural components of the Islamic Resistance Discourse in the Islamic World?
    The findings of the research indicate that religious belief, national identities and the ideologies of the political Islam are the most important cultural components of the Islamic Resistance Discourse which play a major role in creating, enhancing and continuity of the Islamic Resistance Discourse in the Islamic World and also overcoming Western or fundamentalist discourses, and neglecting any of these components will cause to the Islamic Resistance Discourse is challenged by the dissident discourses
    Keywords: Discourses, The Islamic Resistance, The Islamic World, Identities, The political Islam, Hostility, Antagonism
  • Hemmat Imani *, Farshid Dilmoqani, Hadis Roshani Pages 87-114
    Today, with regard to the influence of globalization process, not only the security of the countries has not been improved, but the threats against their national security have become more and more diversified than before. It should be said that governments, unilaterally, can’t provide their national security. In many cases, the elimination of threats and keeping safe the national security is possible only through the system of collective security and multilateral cooperation. The issue of terrorism is one of the most fundamental threats that all countries are facing. Currently, the phenomenon of terrorism affected by globalization and the spread of communications and information technology which has become much wider and more powerful day after day. It has many destructive effects than the past, which virtually no country is safe from its dangers, and no single country is able to deal with it lonely.
    The paper, using a library-based qualitative research method, Multilateralism is proposed as an effective approach to counteracting terrorism and its gradual extirpation in the Islamic world. Accordingly, the research question is, in view of the increasing threats of terrorism in the Islamic world, which approach is more efficient and comprehensive to deal with this phenomenon? The study findings showed that the most effective way to fight terrorism in the Muslim world is to develop a multilateral approach and joint efforts of the countries of the region (i.e. Middle East countries). The influential countries of the region, including Iran, Turkey, Egypt, Saudi Arabia and other regional actors, should adopt a common approach to confront terrorism in the framework of multilateral relations and regional institutions. The multilateral approaches promotes the effective coordination of regional actors, reduces the cost of fighting terrorism, decrease the involvement of foreigners in regional affairs, eliminates the formation roots of terrorist groups, and etc. It ultimately ensures the establishment of security and stability in the region for an all-embracing development in the Muslim world.
    Keywords: Multilateralism, Terrorism, Islamic world, Regionalism, Economic convergence
  • Hojat Mahkouii * Pages 115-141
    The Boundary is a Phenomenon that Causes the Land and Geographic Location to be Separated from each other and to be Determined. The Study of the Boundary in the Academic Discourse has been completely new, but its Effect is as much as Human Life. The Functions of the Borders are different in Relations between Countries, and Borders have Different Types. When we look at the Political map of the World, it is observed that some of the Land Borders between Countries are Dashed Line. These Borders are, in fact, the Borders that still exist between the Neighboring Countries on the two Sides of the Border, Disputes and Challenges. In this paper, a Qualitative Method with a Descriptive-Analytical Approach has been developed to examine the Role of International Land Borders, in Particular the Dashed line Boundaries, in Creating Conflicts among Countries. In Some Cases, the Status of Borders between the Countries of China, India and Pakistan has been examined. The Results of the Research show that, in View of the fact that in the Current Century, the Advancement of Technology and the development of Cultures among the Countries of the world, the Formation of Economic Discourse and the Recognition of more States from each other, We faced, but the land Borders Still Play a role in Creating a Challenge and Controversy Political-Security between Governments and Societies, and Sometimes cause Conflicts among the Border Landers. This Issue Remains in Islamic Territories the South Asia.
    Keywords: Border, International Land Borders, International Land Boundaries Dashed Line, Controversy, Islamic Territories
  • Alireza Alipoor * Pages 143-171
    The US military invasion of Iraq (2003) and the shift in the balance of power in the region have led to tension in relations between Iran and Saudi Arabia. Their rivalry for regional hegemony, although they have not entered the two countries into a military conflict cycle, but represent two opposing political ideologies in the region, which used it as a means to pursue their own interests and regional allies. Through proxy wars, they launched sectarianism in weak countries of the region. One of the issues that has led to tension in relations between the two countries is the Syrian civil war. Using the descriptive-analytical method, the author sought to answer the question of whether the competition between Iran and Saudi Arabia in the Syrian crisis can be explained in the form of proxy wars? The hypothesis in response to this question is that the two Iranian and Saudi governments are involved in a proxy war in the Syrian crisis trying to increase their influence and reduce the rival’s influence. The findings show that the Government of the Islamic Republic of Iran (the sponsor) has tried to maintain Lebanon’s support channel for the Syrian government (proxy) and help increase its position and influence in the region of Levant. In contrast, Saudi Arabia seeks to reduce the influence of Iran in the region by altering the balance of power in the wake of the collapse of the Assad regime and the interruption of Iranian aid to Hezbollah by supporting opposition groups.
    Keywords: Proxy War, Syrian Crisis, Saudi Arabia, Iran, Arab Spring
  • Hamzeh Safavi *, Turaj Afshari Badrlu, Naqi Rajabzade Pages 173-195
    Salafism was formed as a religious and intellectual current with a critical approach in the Islamic world, but after a while, the flow of Salafism was torn ideologically to several parts. Jihadi Salafists only accept the followers of their principles as real Muslims, and excommunicate those individuals, groups, and religions who do not accept their foundations, and seek to deal with them in the hard and violent way. Various factors such as political, social or identity are effective in the thoughts, beliefs and actions of the jihadi Salafist. In this regard, the main question of the research is how the identity factor influences the ideas of the jihadi Salafism currents in the Islamic world. Indeed, the ideas of the jihadi Salafist and its widespread propaganda in the Islamic world, give rise to very deficient definitions of "our" identity along with a very broad definition of "other" identity and tensions in the Muslim world. They also consider the retardation and humiliation of the Islamic world as a result of the influence of Western culture and of the concepts derived from the West, and therefore it is incumbent on them to confront the West.
    Keywords: Identity, Salafism, Jihadi Salafi Currents, believes, Islamic Wolrd