فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 17 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 17 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد جعفری صمیمی، امیر منصور طهرانچیان، سامان قادری* صفحه 1
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات نامتقارن کل های پولی بر تورم در ایران است. پژوهش حاضر با تکیه بر نامتقارنی سیاست های پولی نسبت به موقعیت زمانی دوره های رکود و رونقی که سیاست پولی در آنها اجرا می شود به بررسی اثرات نامتقارن شکاف پولی بر تورم در رژیم های تورمی بالا و پایین می پردازد که در این راستا، با توجه به تنوع الگوی رفتاری در روند تورم ایران، تورم به عنوان یک فرآیند تغییر رژیم مارکوف مدل سازی شده است. پژوهش حاضر برخلاف مطالعات پیشین، به بررسی نقش سیاست های پولی بانک مرکزی در انتقال رژیم های تورمی بالا به پایین (و برعکس) با استفاده از رویکرد بیزین روش چرخشی مارکوف می پردازد. همچنین برای تبیین رفتار تورم ایران از الگوی P* طی دوره زمانی 1369:1 تا 1390:2 استفاده شده است. علاوه بر این، در این پژوهش به دلیل نقش مهم تعریف حجم پول در اندازه گیری حجم پول و شکاف پولی، از کل های پولی جمع ساده و دیویژیا استفاده شده است. نتایج مطالعه حاضر، اثرات شکاف پولی در رژیم های تورمی مختلف را نامتقارن ارزیابی کرده و این اثرات در رژیم های تورم بالا ضعیف تر از رژیم های تورم پایین مشاهده گردید که در واقع مطابق انتظار نبود. دلایل این امر را می توان در وقفه های اثرگذاری سیاست های پولی، بی ثباتی تقاضای پول و مهمتر از آن کاهش سرعت در گردش پول به دلیل رکود حاکم بر اقتصاد ایران و افزایش فعالیت های سوداگرانه عنوان نمود. همچنین نتایج نشان می دهد که کل های پولی دیویژیا نسبت به جمع ساده هم در بیان نامتقارنی ها و هم در انتقال رژیم های تورمی شاخص مناسب تری است؛ بنابراین پیشنهاد می شود بانک مرکزی با توجه به نامتقارن بودن اثرات سیاست های پولی در رژیم های تورم بالا و پایین، سیاست های متناسب با این رژیم ها اتخاذ نموده و از کل های پولی دیویژیا برای بررسی نقش پول در سیاست های اقتصاد کلان استفاده نماید.
    کلیدواژگان: اثرات نامتقارن، کل های پولی دیویژیا، تورم، روش چرخشی مارکوف، رویکرد بیزین
  • محمدنبی شهیکی تاش، حمیده کرمی تیره شبانکاره*، رضا روشن صفحه 27
    هدف محوری تحقیق جاری بررسی ارتباط میان ساختار بازار و ضریب فناوری صنایع کارخانه ای ایران می باشد. در این مقاله از داده های خام طرح جامع آمارگیری کارگاه های صنعتی ایران در سطح کدهای چهاررقمی ISIC در طی دوره زمانی 1374 تا 1389 استفاده شده است. مدل رگرسیونی تحقیق بر مبنای مدل لوین و ریس و همچنین مدل داسگوپتا و استیگلیتز با توجه به متغیرهای ساختاری بازار از جمله صرفه های مقیاس، شاخص تمرکز هرفیندال، نسبت تحقیق و توسعه به فروش و واردات کالاهای سرمایه ای می باشد. نتایج تحقیق حاضر موید آن است که کمترین ضریب فناوری در میان صنایع کارخانه ای ایران مربوط به صنعت بازیافت مواد ضایع است. از سوی دیگر، یافته های تحقیق نشان می دهد که ارتباط منفی بین تمرکز و ضریب فناوری وجود دارد؛ یعنی صنایع انحصاری دارای ضریب فناوری پایین بوده اند. به عبارت دیگر، نگرش شومپیتر مبنی بر اینکه با بالا رفتن سطح تمرکز میزان نوآوری و خلق فناوری جدید افزایش می یابد، در بازارهای صنعتی ایران نقض می گردد. ازاین رو تجدید ساختار بازارهای انحصاری ایران برای توسعه ضریب فناوری الزامی است. همچنین نتایج تحقیق دلالت بر آن دارد که در اکثر صنایع کارخانه ای ایران، به دلیل کوچک بودن سطح فعالیت و اندازه تشکیلات تولیدی، از صرفه های مقیاس بهره برداری نمی گردد.
    کلیدواژگان: فناوری، تحقیق و توسعه، صرفه های مقیاس، شومپیتر، ساختار بازار
  • عباس معمارزاده*، علی امامی میبدی، احسان حیدری پور صفحه 55
    در این مطالعه رابطه پویا میان مصرف گاز طبیعی و رشد اقتصادی در ایران با استفاده از یک مدل چند متغیره مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای استفاده شده در این تحقیق رشد اقتصادی، نیروی کار فعال، موجودی سرمایه، مصرف گاز طبیعی و بهره وری کل عوامل تولید طی سال های 1345-1391 بوده است. علیت گرنجری میان متغیرها با استفاده از روش تودا و یاماموتو (1995) مورد بررسی قرار گرفته است. رابطه علیت گرنجری دوطرفه میان مصرف گاز طبیعی و نرخ رشد اقتصادی، موجودی سرمایه و نرخ رشد اقتصادی و نیز رابطه علیت گرنجری یک طرفه از موجودی سرمایه به مصرف گاز طبیعی و از نرخ رشد اقتصادی و موجودی سرمایه به بهره وری کل عوامل تولید مورد تایید قرار گرفته است. آزمون کرانه ای خود بازگشتی با وقفه های توزیعی رابطه بلندمدت میان متغیرهای مورد بررسی را تایید می نماید. مصرف گاز طبیعی و موجودی سرمایه دو عامل مهم در رشد اقتصاد ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: مصرف گاز طبیعی، رشد اقتصادی، هم جمعی، آزمون کرانه ای ARDL
  • محمود ختایی، تیمور محمدی، اسماعیل میرزایی* صفحه 81
    مقاله حاضر قصد دارد عوامل تعیین کننده رشد مطالبات غیرجاری را مورد بررسی قرار دهد. وخامت کیفیت پورتفوی وام در نظام بانکی ایران یکی از بزرگترین چالش هایی است که اقتصاد کشور در سال های اخیر با آن روبرو بوده است. به همین منظور، در این مطالعه با توجه به نامتوازن بودن داده های پانل مورداستفاده که داده های فصلی مربوط به کلیه بانک های کشور و متغیرهای کلان در دوره 1392-1381 بوده و نیز پایدار بودن متغیر وابسته پژوهش، از روش داده های پانل نامتوازن پویا، حداقل مربعات با متغیر مجازی تصحیح شده، برای شناسایی تاثیر عوامل مختلف در سطح اقتصاد کلان و نیز متغیرهای در سطح بانک بر نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات استفاده شده است. متغیرهای این پژوهش، نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات در دوره گذشته، نرخ رشد اقتصادی، نرخ سود حقیقی تسهیلات و نرخ ارز در دوره قبل، سهم بازار بانک های خصوصی، نسبت وام به دارایی بانک ، نرخ رشد تسهیلات و اندازه بانک بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد کیفیت پورتفوی اعتباری دوره گذشته، سهم بازار بانک های خصوصی، نرخ رشد اقتصادی دوره قبل و نسبت وام به دارایی، بر نسبت مطالبات غیرجاری تاثیر مثبت و معنی دار داشته اند (به این معنی که باعث بدتر شدن کیفیت پورتفوی وام بانک شده اند)، درحالی که نرخ سود حقیقی تسهیلات، نرخ رشد تسهیلات و اندازه بانک تاثیر منفی داشته و باعث بهبود کیفیت پورتفوی اعتباری بانک شده اند، ضمن آنکه توان دوم اندازه بانک اثر مثبت و معنی دار داشته و لگاریتم نرخ ارز بی تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت وام، مطالبات غیرجاری، نظام بانکی، اقتصاد کلان، پانل پویا
  • محمد علی متفکر آزاد، زهرا کریمی تکانلو*، سید کمال صادقی، رضا رنج پور، زهره روستا صفحه 109
    با توجه به اینکه سرمایه اجتماعی را می توان مجموعه ای از هنجارهای موجود در نظام های اجتماعی دانست که موجب ارتقاء سطح همکاری اعضای آن جامعه و پایین آمدن سطح هزینه ها می شود، لذا انتظار بر این است تا بتواند موجب افزایش بهره وری نیروی انسانی در سازمان ها و نهایتا کل جامعه شود. در این تحقیق بعد از بررسی سیر تاریخی و نیز تعاریف مختلفی که از سرمایه اجتماعی توسط علمای جامعه شناسی ارائه گردیده است و نیز کانال های تاثیرگذاری آن بر سایر متغیرها و شاخص های اجتماعی و اقتصادی، با استفاده از شاخصی که برای سرمایه اجتماعی در ایران در دوره 1360-1390 ساخته شده است، تاثیر این متغیر بر بهره وری نیروی کار با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی و استنباطی (روش ARDL) موردبررسی قرارگرفته است.
    نتایج حاصل از برآورد الگوهای کوتاه مدت و بلندمدت نشانگر تایید فرضیه تحقیق یعنی تاثیرگذاری مثبت و معنی دار سرمایه اجتماعی بر بهره وری نیروی کار می باشند. با توجه به یافته های تحقیق می توان از طریق تقویت سرمایه اجتماعی که جزء اصول اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است بر بهره وری نیروی کار تاثیرگذار بود و آن را به صورت درون زا تقویت نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارزش های فرهنگی، بهره وری نیروی کار، مدل ARDL
  • سید صالح اکبر موسوی *، جعفر حقیقت صفحه 131
    امروزه موضوع سرمایه انسانی به عنوان عامل مهمی در پیشرفت کشورها به شمار می رود و محققین در تلاش هستند تا با استفاده از شاخص هایی، سرمایه انسانی را در مدل های اقتصادسنجی خود وارد کنند. یکی از این شاخص ها، متوسط سال های تحصیل است. از طرفی نهاد یا سازمانی در کشور وجود ندارد تا آمار رسمی از این شاخص را محاسبه کرده و به صورت سری زمانی آن را ارائه دهد؛ بنابراین ضمن بررسی نقاط ضعف و قوت مطالعات انجام شده در داخل کشور و تشریح کامل روش به کاررفته توسط بارو و لی (2010)، با اعمال تغییرات لازم در آن ها الگویی را که با نظام آموزشی ایران سازگار باشد، ارائه نمودیم. برای این منظور، با جمع آوری داده های آماری مربوط به وضعیت تحصیلی جمعیت شش سال به بالا، شاخص متوسط سال های تحصیل را در طی سال های 1357-1392 برای سه گروه از جمعیت به تفکیک جنسیت محاسبه کردیم. گروه اول شامل جمعیت شش سال به بالای در حال تحصیل هستند. گروه دوم جمعیت باسواد شش سال به بالا که در حال حاضر مشغول تحصیل نیستند و گروه سوم نیز شامل کلیه افراد شش سال به بالا است. نتایج پژوهش نشان می دهد که متوسط سال های تحصیل برای هر سه گروه مورد بررسی رشد قابل توجهی داشته و در سال های اخیر، حدود 8 سال محاسبه شده است. نتایج به صورت سری زمانی برای هر سه گروه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جمعیت باسواد، سرمایه انسانی، متوسط سال های تحصیل
  • محمد کاظم نظیری*، سمیرا فرشادی صفحه 151
    در این پژوهش به منظور بررسی و آزمون نقش دستمزد بر تورم و شکل گیری دور باطل مارپیچ قیمت دستمزد، تاثیر متغیر دستمزد کارکنان صنعتی بر سطح قیمت ها با به کارگیری آزمون ARDL(کرانه ها) و آزمون علیت گرنجر، با استفاده از داده های سال های 1392-1357، بررسی شده است. از عوامل تعیین کننده دیگر تورم پولی، می توان به نرخ ارز اسمی، تسهیلات اعتباری و تولید ناخالص داخلی واقعی نیز اشاره کرد که نتایج نشان می دهد نرخ ارز اسمی، نرخ دستمزد اسمی و تسهیلات اعتباری اثر مثبت و معناداری بر سطح قیمت ها در کوتاه مدت و بلندمدت دارند و تولید ناخالص داخلی واقعی رابطه منفی با قیمت دارد و نتایج آزمون علیت گرنجر نشان می دهد که رابطه علیت غیرمستقیم یک طرفه از قیمت به نرخ دستمزد اسمی در کوتاه مدت و بلندمدت وجود دارد؛ بنابراین وجود مارپیچ قیمت دستمزد در ایران رد می شود. همچنین نتایج نشان داد در بلندمدت تولید ناخالص واقعی و نرخ ارز (دیدگاه تراز پرداخت ها) بیشترین اهمیت در ثبات سطح قیمت ها دارد.
    کلیدواژگان: قیمت، دستمزد، آزمون کرانه ها
  • مهدی یزدانی*، سمیه زارع قشلاقی صفحه 171
    سیاست های ارزی و تغییرات نرخ ارز، نقش مهمی را در ثبات و پایداری یک محیط کلان اقتصادی که از اهداف اقتصادی هر کشور محسوب می شود، ایفا می کنند. هدف این مقاله، ارزیابی تاثیر تغییرات نرخ ارز بر تورم در اقتصاد ایران با استفاده از آمار فصلی سری زمانی دوره ی 1391-1379 و همچنین الگوی خودرگرسیونی برداری ساختاری SVAR)) است. در این پژوهش با استفاده از آزمون ریشه واحد داده های فصلی، ایستایی سری های زمانی آزمون شده و پس از اطمینان از ایستایی متغیرها، الگو برآورد می شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در دوره مورد بررسی، یکی از عوامل مهم و ریشه ای تاثیرگذار بر تورم، تغییرات نرخ ارز و به طورکلی سیاست های ارزی بوده است که سبب ایجاد یک تورم ساختاری در اقتصاد کشور گردیده است؛ بنابراین سیاست های ارزی اتخاذشده شامل تثبیت نرخ ارز در اقتصاد ایران، در دوره موردبررسی تورم زا بوده اند.
    کلیدواژگان: سیاست های ارزی، تغییرات نرخ ارز، تورم، الگوی خودرگرسیونی برداری ساختاری (SVAR)
  • مهدی خداپرست مشهدی، اعظم قزلباش* صفحه 199
    امروزه در صنعت برق طراحی و بهره برداری بهینه و موثر اقتصادی همواره موردنظر بوده و در توسعه و بهره برداری از صنعت برق، توزیع اقتصادی بار بین نیروگاه های سوخت فسیلی و حداقل کردن هزینه بهره برداری از اهداف اصلی به شمار می آیند. یکی از مسائل مورد توجه در توزیع اقتصادی بار، هماهنگی بین نیروگاه ها است. نیروگاه های تلمبه-ذخیره ای از انواع نیروگاه های برق آبی هستند که با عملکرد موتوری، انتقال انرژی را از ساعت های کم مصرف به ساعت های پرمصرف انجام می دهند که در نتیجه آن مازاد نیروی برق تولیدی و غیرقابل مصرف شبکه در ساعات غیر پیک به انرژی پتانسیل تبدیل می گردد.
    این تحقیق احداث نیروگاه تلمبه ذخیره ای در کنار سد مخزنی پیرتقی را از لحاظ اقتصادی با استفاده از معیارهای اقتصاد مهندسی در سال 1393 بررسی کرده است. برای این منظور از چهار سناریوی؛ حجم مخزن 5/1، 2، 3 و 4 میلیون مترمکعب استفاده شده است. نتایج تحقیق بهترین حالت را در حجم مخزنی 3 میلیون مکعب برآورد کرده است. مقادیر ارزش خالص فعلی کل طرح در گزینه های مختلف بین حداقل 2217 میلیارد ریال در گزینه 5/1 میلیون مترمکعب تا حداکثر 3750 میلیارد ریال در گزینه 3 میلیون مترمکعب تغییر نموده است. مقدار این شاخص معیار مناسبی برای انتخاب گزینه برتر از بین گزینه های اقتصادی می باشد.
    بررسی نتایج تحلیل حساسیت پارامترهای اقتصادی نسبت به تغییرات نرخ بهره نیز نشان می دهد که با افزایش نرخ بهره گرچه پارامترهای اقتصادی کاهش می یابد اما همچنان حجم مخزن 3 میلیون مترمکعب دارای توجیه اقتصادی است. بررسی نتایج تحلیل حساسیت پارامترهای اقتصادی تغییرات هزینه آلاینده محیط زیست نیز نشان می دهد که حذف هزینه آلاینده های محیط زیست و یا افزایش آن ها تا 50 و 100 درصد نیز در هر یک از ساختگاه ها تاثیر قابل توجهی بر شاخص های اقتصادی آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: نیروگاه تلمبه ای، ذخیره ای، نیروگاه برق آبی، ارزیابی اقتصادی، سد
  • یوسف محنت فر* صفحه 225
    مقاله حاضر با بهره گیری از یک مدل رگرسیون خود بازگشتی، تاثیر قیمت نفت را بر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر تولید ناخالص داخلی حجم پول، شاخص قیمت ها و مخارج دولت در ایران به عنوان چهارمین کشور صادر کننده نفت را مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور از داده های مربوط به متغیرها در دوره زمانی (1350-1390) و الگوی خودرگرسیونی برداری VAR استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد با افزایش درآمد نفت، حجم پول افزایش یافته که این امر به میزان تورم افزوده است. همچنین نتایج نشان می دهد که هر شوک نفتی تاثیر منفی بر تولید ناخالص داخلی در ایران دارد و اثر شوک به مرور زمان افزایش می یابد. نوسانات قیمت نفت می تواند اثرات مهمی بر اقتصاد کشورها داشته باشد. این نوسانات علاوه بر تاثیرگذاری بر اقتصاد کشورهای واردکننده نفت، یکی از دلائل اصلی اختلالات در اقتصاد کشورهای صادر کننده درآمدهای حاصل از فروش نفت است. به این ترتیب که افزایش قیمت نفت باعث افزایش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت شده و امکان رشد سریع قیمت ها، نرخ های دستمزد و واردات در این کشورها فراهم می شود.
    کلیدواژگان: درآمد های نفتی دولت، رشد اقتصادی، نوسانات قیمت نفت، مدل VAR
  • هیوا رحیمی نیا*، بیت الله اکبری مقدم صفحه 243
    یکی از اهداف اصلی دخالت دولت در اقتصاد بهبود شاخص های برابری در جامعه است. آثار سیاستگذاری های اقتصادی بر شاخص های عدالت در جامعه از اهمیت بالایی نزد سیاستگذاران برخوردار می باشد. در این مقاله آثار اصلاح یارانه ها بر شاخص برابری رفاهی در جامعه با استفاده از مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر (CGE) و شاخص تغییرات معادل (EV) بررسی می شود. مدل های CGE با شبیه سازی عددی اقتصاد به شکل ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM)، قادر به ارزیابی نیروهای موثر بر رفاه خانوارها و ارائه چشم انداز عددی روشنی از آثار رفاهی سیاستگذاری های اقتصادی می باشند. به منظور بررسی موضوع تحقیق در این مقاله ده سناریوی متفاوت اصلاح یارانه ها شبیه سازی شده است. در قسمت اول تحقیق، یارانه های غیرمستقیم به صورت مرحله ای کاهش یافته و در قسمت دوم، پنج سناریوی متفاوت از کاهش هم زمان کل یارانه های غیرمستقیم و بازپرداخت نقدی آنها به خانوارها، بخش های تولیدی و دولت شبیه سازی شده و آثار آنها بر شاخص برابری رفاهی در جامعه بررسی شده است. نتایج این تحقیق پیش بینی می کنند که با اصلاح یارانه ها، شکاف رفاهی خانوارها در همه سناریوها کاهش یافته و شاخص برابری رفاهی در جامعه بهبود می یابد. یکی از نتایج مهم این تحقیق این است که با کاهش سهم دولت و تولید از بازپرداخت یارانه های آزاد شده، شاخص برابری رفاهی در جامعه بزرگتر می شود. همچنین مقایسه نتایج سناریوهای بررسی شده حاکی از آن است که شاخص نابرابری رفاهی در سناریوهای بازپرداخت یارانه نقدی بیشتر از سناریوهای بدون بازپرداخت، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: برابری رفاهی، عدالت، رفاه، یارانه، مدل CGE، شاخص EV
  • سیدنعمت الله موسوی، سیدحبیب ساجدی، زانا مظفری صفحه 273
    بسیاری از مطالعات نشان می دهد که محصولات ارگانیک اثرات سوء محصولات رایج را ندارد. با توجه به عدم وجود بازار مشخصی برای محصولات ارگانیک در ایران، این مطالعه با به کارگیری رهیافت ارزش گذاری مشروط و روش برآورد میزان تمایل به پرداخت، به تعیین ارزش محصولات ارگانیک می پردازد. در عصر حاضر توجه به مقوله ی سلامت انسان و سلامت محصولات غذایی به یکی از مهم ترین مسائل مورد بحث در زندگی بشر تبدیل گشته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 300 خانوار در شیراز بوده و برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد از پرسشنامه انتخاب دوتایی دوگانه و مدل لاجیت استفاده شده است. نتایج نشان داد که افزایش در کیفیت محصول مهم ترین عامل تاثیرگذار در افزایش تقاضاست و حمایت از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک می تواند به افزایش تولید محصول ارگانیک کمک نماید. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای میزان سن، میزان تحصیلات، مصرف هفتگی شیر غیرارگانیک، میزان درآمد، آشنایی با محصولات ارگانیک و نگرش نسبت به اهمیت ارزش غذایی محصول رابطه معنی دار و متغیر وابسته تمایل پرداخت رابطه معنی دار وجود دارد. متوسط تمایل به پرداخت برای هر کیلوگرم محصول شیر ارگانیک 15160 ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: محصولات ارگانیک، ارزش گذاری، تمایل به پرداخت، الگوی لاجیت
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Amirmansour Tehranchyan, Saman Ghaderi* Page 1
    The purpose of this paper is to investigate the asymmetric effects of monetary aggregates on inflation. The present study based on asymmetry of monetary policy related to the phase of the business cycle in place at the time at which this policy was adopted, examines the asymmetric effects of monetary gap on inflation in high and low inflation. Also, due to volatility behavior of inflation in Iran, inflation has modeled as a Markov switching regime. Comparing with other empirical studies, this paper using of Bayesian approach of Markov switching method, has estimated the role of monetary policy in transition of inflation regimes. Also, P-star model has been used to explain the behavior of inflation in Iran during 1990Q2- 2011Q3. In addition, in this study due to ambiguities surround the money measurement and the role of money in the concept of money stock and the monetary gap, simple sum and Divisia monetary aggregates have been used. The results show that the effects of monetary gaps in inflation regimes are not same and have also investigated asymmetric. Also, these effects in high inflation regimes are weaker than low inflation regimes that it is opposite with conventional view. This matter could be have the reasons as the interruptions of the monetary policy effects, the instability of money demand and more importantly, reduction in velocity of money due to stagnation in Iran's economy and increase in speculative activities. Therefore, regarding asymmetric effects of monetary policies in high and low inflation regimes suggests that the Central Bank designing the appropriate policies during the regimes. Also, the results show that concerning asymmetric effects, Divisia monetary aggregates compared with the simple sum monetary aggregates is more efficiently. Thus, it seems that Divisia monetary aggregates is a better proxy to examine the role of money in macroeconomic policy.
    Keywords: Asymmetric Effect, Inflation, Divisia Monetary Aggregates, Markov Switching Method, Bayesian Approach
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash, Hamideh Karami Tirehshabankareh*, Reza Roshan Page 27
    The central purpose of the present study is investigation of the relationship between market structure and technology factor for Iran’s manufacturing industries. In this paper, we have used the collected data by the statistical centre of Iran for the manufacturing industries (in the four-digit ISIC code level) during the period 1374 to 1389. The model of this paper is based on regression models of Levin - Reiss and Dasgupta - Stiglitz due to the market structural variables consist of: economies of scale, Herfindal Index concentration index, the ratio of R & D to sales and imported capital goods. Research findings indicate that the lowest coefficient of technology among Iranian manufacturing industries related to waste recycling industry. On the other hand, there is a negative relationship between the concentration and coefficient of technology. This means that monopoly industries have low coefficient of technology. In other words Schumpeterian view is violated for the Iran’s industrial markets. Hence, restructuring of Iran’s monopoly markets is required for developing of the technology coefficient. In the most of Iranian manufacturing industries not be utilized of economies of scale due to the small size and activity level of organization of production.
    Keywords: coefficient of technology, research, development, economies of scale, Schumpeter, market structure
  • Abbas Memarzadeh* Page 55
    In this study the dynamic relationship between natural gas consumption and economic growth using a multivariate model in Iran is examined. The variables used in article are economic growth, labor, capital, natural gas consumption and total factor productivity for the period of 1345-1391. Granger causality is conducted using Toda and Yamamoto (1995) procedure. Two-way Granger causality between natural gas consumption and economic growth, capital and economic growth as well as one-way Granger causality from capital to natural gas consumption and one-way Granger causality from economic growth and capital to total factor productivity are confirmed. ARDL bound testing confirmed the Long-run relationship among variables. Natural gas consumption and capital stock are two important factors in economic growth of Iran.
    Keywords: natural gas consumption, Economic Growth, cointegration, ARDL Bound Testing
  • Mahmood Khataie, Teymoor Mohammadi, Esmaeil Mirzaei* Page 81
    In this paper we study the determinants of NPL growth in banking system of Iran. Worsening of loan portfolio quality has been one of the biggest challenges of the economy in recent years. To identify the effects of different factors on NPL, at macro level and bank level, we estimate an unbalanced panel data model, LSDVC, Based on persistence of dependent variable and unbalanceness of our quarterly panel data of banks over 1381-1392. Regressors of our model are NPL, GDP growth, real lending rate and exchange rate, all of which are lagged for one period, as well as market share of private banks, loans to assets (LTA), size and loan growth rate of banks. While the authors find that exchange rate is insignificant, lagged NPL, market share of private banks, lagged GDP, and loan to assets has a significant positive effect on loan portfolio quality. In contrast, real lending rate, loan growth, and size of bank has a significant negative effect on NPL, thereby improve loan portfolio quality. However, square of market share of private banks and square of size have negative and positive effect, respectively.
    Keywords: Loan quality, Non, performing loans, Banking system, Macroeconomic, Dynamic panel
  • Mohammadali Motafakerazad, Zahra Karimitakanloo*, Seyed Kamal Sadeghi, Reza Ranjpour Page 109
    Given definitions who social capital can be seen as a set of norms in social systems and permit the cooperation between members of the community, and decrease the costs, it is expected that it cause positively the increase in labor productivity and total productivity in organizations and production systems.
    In this study after presentation of different definitions of social capital and the channels of influence of it's on other social and economic variables, we used a complex social capital index and indicators that calculated by Iranian data during 1981-2011, to study the impact of this variable on labor productivity by using an ARDL approach. Short and long-term results of model estimations confirm the positive and significant impact of social capital on labor productivity in Iran.
    This results shows that we can increase the productivity in production process in Iranian economy by increasing social capital concept, which, is the main principles of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Social Capital, Cultural Norms, Labor Productivity, ARDL Model
  • Seyedsaleh Akbarmousavi*, Jafar Haghighat Page 131
    Today, human capital is a key factor in development of countries and Researchers are trying to use the index to human capital in their econometric models. One of these indicators is average years of schooling. On the other hand, there isnt any Institution or organization for calculation and offer this index in the form of time series. So, we have examined the strengths and weaknesses of the studies within the country and full description of the methods used by Barro and Lee (2010), and we have been applied the necessary changes in a pattern that is consistent with the educational system of Iran. In this study, by collecting statistical data on the educational status of the population over six years of age, the average years of schooling in the years 1978-2013 was calculated for the three groups of the population according to sex. The first group includes population over six years of age are Studying. The second group is population literate over six years of age who are not studying. The third group consists of all population over six years of age. The results show that the average years of schooling for all three groups had significant growth and in recent years, about 8 years is calculated. Results calculated for each of the three groups in the form of time series.
    Keywords: Average Years of Schooling, Human Capital, Population Literate
  • Mohammad Naziri*, Samira Farshadi Page 151
    This paper explores the interrelationship between price and nominal wage during the period of Fiscal Year 1997-78 to Fiscal Year 2012-13. An ARDL bound testing approach suggested by Pesaran et al. (2001) is employed to investigate the short-run dynamics and long-run relationship between consumer price index (CPI) and nominal wage rate, while accounting for the underlying macro determinants of price inflation, namely, the bilateral (Rial/US dollar) nominal exchange rate, credit (banks and financial institutions sectors) and real gross domestic product (GDP). The results show that the nominal exchange rate, the nominal wage rate and credit a positive relation with the price level both in the short-run and in the long run. And real GDP is negatively related to price. Granger causality test results also show that indirect causal relationship between nominal wage rate one-way price in the short term and the long-run. So there's wage price spiral be rejected. The results showed that long-term real GDP and exchange rates (balance of payments view) is the most important for the stability of the price level.
    Keywords: wage, price, bound testing
  • Mehdi Yazdani*, Somayeh Zare Page 171
    Exchange rate policies and fluctuations in national currency play an important role in the stability of the macroeconomic environment as an economic objective of each country. The overall objective of this paper is to evaluate the effects of exchange rate changes on inflation in Iranian economy using quarterly time series data during 1379-1391 and a structural auto-regressive model (SVAR). Using quarterly data unit root test, stationary of time series has been tested in this study and then, the model has been estimated. In the period under review, the results of this study indicate that one of the most important factors and influencing on inflation is exchange rate fluctuations and generally exchange rate policies which has caused to a structural inflation in Iranian economy. Thus, adopted exchange rate policies in the economy including exchange rate integration policy and exchange rate stabilization policy, lead to inflation in Iranian economy.
    Keywords: Exchange Rate Policies, Exchange Rate Fluctuation, Inflation, Structural Vector Auto, regressive Model (SVAR)
  • Mehdi Khodaparast Mashhadi, Azam Ghezelbash* Page 199
    Nowadays, the optimal and cost effective design and operation in power industry has always been of interest and in development and operation of the power industry, economic distribution of the load among fossil fuel power plants and minimizing operation cost are considered among main goals. One of the issues considered in load economic distribution is coordination between plants. Pump – storage power plants are of the type of hydroelectric power plants with motor function transfer energy from low-consumption hours to high-consumption hours. As a result, unusable and produced electric power surplus in off-peak hours is converted to potential energy.
    This study has economically examined the construction of pumped-storage power plant next to the Pir-Taghi reservoir dam using the measures of engineering economics in 2014.Forthispurpose, the four scenarios of reservoir capacity of 1.5,2, 3and4million cubic meters were used. Results indicated that the best case is the reservoir capacity of 3million cubic meters. The value of net present value of the project has varied in various cases from the minimum of 2217 billion Rials in the case of 1.5 million cubic meters up to 3750 billion Rials in the case of 3 million cubic meters.The value of this index is a proper criterion for selecting the preferred case among economic options. The values of finished expenseper kilowhat of generated electricity vary from a minimum of 4248 Rials in the case of 2 million cubic meters up to 4302 Rials in the case of 4 million cubic meters.
    In addition, the results of sensitivity analysis of the economic parameters to changes in the interest rate show that although by increasing interest rate the value of economic parameters is decreased, but the reservoir capacity of 3 million cubic meters has still economic justification. The results of sensitivity analysis of the economic parameters to the cost of the environment pollutants indicate that the elimination of the costs of the environment pollutants or increase them by 50% and 100% in each of the sites will not have a significant impact on their economic indicators.
    Keywords: pumped, storage power plant, hydroelectric power plant, economic assessment, dam
  • Uosef Mehnatfar* Page 225
    The present article using an autoregressive model, studies the effect of the fluctuations of the oil price on the macro economy variables such as domestic gross production, money volume, price index and the government expenditure in Iran as the fourth oil exporter country. For this purpose it has used the data relating to the variables during the era of 1350-1390 (1971-2011) and the pattern of Vector Autoregressive (VAR). The results show that during the studied years regarding economic structure of our country the money volume has been increased along with the oil income rise which has raised the rate of inflammation. It has also shown that each oil volatility has a negative effect on the domestic gross production in Iran and this effect is being risen during the years. The fluctuations of oil price can impose important effects on the most countrie's economy. in addition to effecting on the economy of the oil importer countries, these fluctuations are considered as one of the main resources of disorders in the economy of oil exporter countries so that the rise of oil price causes a rise in foreign exchange income made by oil sale and it provides the possibilities of fast price rise, the rate of wages and imports in these counties.
    Keywords: Oil Revenue Government, Economic Growth, Oil Price volatility, Vector Auto, Regressive Model
  • Hiva Rahiminia*, Beitollah Akbari Moghadam Page 243
    One of the main objectives of the government intervention in the economy is to improve equality indices in the society. The economic policy's effects on the justice indices in the society is important for economic authorities. In this paper, a CGE model and Equivalent Variation index (EV) are used to forecast the impact of subsidies reform on the equality of welfare. CGE models with numerical simulations of economics in a Social Accounting Matrix (SAM) form are able to assess effective forces on household welfare and also provide a clear numerical perspective of economic policy effects. To evaluate research topics, ten different scenarios of subsidies reform are simulated in two sections. In the first part of the study, indirect subsidies are removed in stages and in the second part, indirect subsidies are removed completely and then are repaid with different ratio to households, manufacturing sectors and government institutions directly in five scenarios. The results predict that by subsidies reform, reduced the welfare gap between households in all scenarios and the equality of welfare of the society is improved. One of the most important results of the paper is that more the subsidies share of governments and manufacturing decrease, the equality index in society will be greater. As well as the comparison of the examined scenarios suggest that, the inequality of welfare index in the repaid directly subsidy rather than scenarios without pay, decreases.
    Keywords: Equality of Welfare, Justice, Welfare, Subsidy, CGE model, EV Index
  • Sayed Nematola Mousavi, Sayed Habib Sajedi, Zana Mozaffari Page 273
    Many studies show that organic products have no side effects of current products. Due to the absence of a specific market for organic products in Iran¡ this study¡ using contingent valuation approach and willingness to pay estimate the value of its organic products. In the recent times due to the issue of human health and safety of food products is one of the most discussed issues in human life has become. The study included 300 families in Shiraz and select from the questionnaire to measure willingness to pay of double binary logit model is used. The results showed that the most important factor influencing the increase in demand in product quality and support producers of organic products can contribute to an increase in organic crop production. The results showed that the variables of age¡ education¡ weekly consumption of milk and inorganic¡ income¡ introduction to organic¡ organic orientation and whirligig of the importance of the nutritional value of the product and the dependent variable was a significant relationship exists significant interest in the relationship. Average willingness to pay for organic milk production 15 160 rials per kg¡ respectively.
    Keywords: organic products, valuation, willingness to pay, logit model