فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 20 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 20 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • تیمور محمدی، حجت الله غنیمی فرد، عاطفه تکلیف، افشین جوان صفحات 1-31
    در این مقاله تلاش شده است که با استفاده از مدل های تصادفی با فرم کاهنده قیمت های نقدی فوب گاز طبیعی در هاب فرضی شمال غرب ایران شبیه سازی شود. با توجه به تمایل کشورهای اروپایی برای خرید گاز طبیعی بر اساس قراردادهای کوتاه مدت در سال های آینده شاهد تغییر جهت عقد قراردادهای گاز به سمت قراردادهای نقدی خواهیم بود. قطع چندین باره جریان صادراتی گاز طبیعی روسیه به اروپا از سال 2006 موقعیت ویژه ایی را برای صادرات گاز ایران رقم زده است. به همین دلیل فروش نقدی گاز خود مشوقی برای نفوذ به بازار اروپا است. مدل مورد استفاده در این مقاله مدل دو عاملی شوارتز اسمیت است که با استفاده از آن دامنه قیمت های تصادفی گاز طبیعی برای دامنه تغییر قیمت نفت خام 35 الی 100 دلار به ازای هر بشکه محاسبه شده است. در این مقاله ابتدا قیمت سیف در بازار اروپا بر اساس متوسط شش هاب اصلی گاز طبیعی شبیه سازی شده است و سپس با محاسبه هزینه انتقال گاز از مرز ایران به اروپا (گزینه بهینه) و با استفاده از روش های اقتصاد مهندسی استخراج و سپس از روش خالص برگشتی به شبیه سازی متوسط قیمت نقدی فوب پرداخته شده است. بر اساس نتایج این مطالعه دامنه قیمت نقدی فوب گاز طبیعی در هاب فرضی ایران بین 232 الی 335 دلار در هر هزار مترمکعب تغییر خواهد کرد. با مقایسه نتایج شبیه سازی قیمت های نقدی با قیمت در قراردادهای بلندمدت (وابسته به قیمت نفت) تفاوت چندانی در درآمد حاصل از صادرات گاز ایران دیده نمی شود در همین حال ایران قادر است با افزایش انعطاف پذیری در تجارت گاز از ترانزیت گاز طبیعی کشورهای همسایه و علاقه مند به صادرات گاز به اروپا نیز بهره ببرد. بالطبع تشکیل هاب گازی می تواند به عنوان یک کانون قیمت گذاری برای تمام خریداران (داخلی و خارجی) مورد استفاده قرار گیرد و پیش زمینه ائی برای آزاد سازی گاز طبیعی در بازار داخلی ایران باشد.
    کلیدواژگان: هاب گاز، کالیبراسیون، شوارتز اسمیت دو عاملی، شبیه سازی قیمت پویا، ارزش خالص برگشتی، برابری قدرت خرید نفت خام
  • مرضیه بیات، زهرا افشاری، حسین توکلیان صفحات 33-61
    در این تحقیق به منظور بررسی ارتباط سیاست پولی و شاخص کل قیمت سهام و همچنین بررسی اثر ثروت افزایش شاخص کل قیمت سهام بر مصرف و متغیرهای کلان اقتصادی، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) طراحی گردید و توابع واکنش آنی متغیرها در برابر شوک تکنولوژی، شوک مخارج مصرفی دولت، شوک پولی و شوک شاخص کل قیمت سهام تحت دو سناریو بانک مرکزی بررسی شد. بر اساس سناریو اول، بانک مرکزی تنها به شکاف تولید و تورم از طریق تغییر حجم پول واکنش می دهد و بر اساس سناریو دوم، بانک مرکزی علاوه بر شکاف تولید و تورم به شکاف شاخص کل قیمت سهام نیز واکنش می دهد. نتایج توابع واکنش متغیرها در برابر یک انحراف معیار شوک شاخص کل قیمت سهام نشان می دهد، در لحظه شوک، تورم تحت هر دو سناریو افزایش داشته اما مصرف و تولید تحت هر دو سناریو بانک مرکزی ابتدا کاهش یافته و سپس شروع به افزایش می کنند؛ بنابراین مشاهده می شود اثر ثروت ناشی از افزایش شاخص کل قیمت سهام بر مصرف و در نتیجه تولید با تاخیر و اندازه کوچک ایجاد می شود و در این حالت اگر بانک مرکزی بر اساس سناریو دوم عمل نماید و با کاهش حجم پول به نوسانات شاخص کل قیمت سهام واکنش نشان دهد موجب تغییرات بیشتر متغیرها خواهد شد. لذا توصیه می شود به دلیل اینکه افزایش شاخص کل قیمت سهام اثر سریع و قابل ملاحظه ای بر مصرف و تولید نشان نمی دهد، بانک مرکزی در زمان رونق بازار سهام به منظور ثبات مالی و اقتصادی سعی در کاهش حجم پول (به عنوان ابزار سیاستی) ننماید.
    کلیدواژگان: شاخص کل قیمت سهام، اثر ثروت، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • حامد نجفی علمدارلو، فریبا ریاحی، محمدحسن وکیل پور صفحات 63-79
    محدودیت آب در ایران، واقعیت انکارناپذیر است، برای این منظور، تجارت بر مبنای آب مجازی می تواند راهکاری برای کاهش اثرات محدودیت آب باشد. از طرف دیگر، گندم یک کالای اساسی است که نقش اساسی در امنیت غذایی دارد. از این رو بررسی آثار تجارت آب مجازی گندم دارای اهمیت ویژه ای می باشد. برای این منظور، در این مطالعه سعی شده است تا با استفاده از یک مدل تعادل فضایی، اثرات سیاست ممانعت از ورود گندم، بر روی جریان تجارت آب مجازی مورد بررسی قرار گیرد. در نتیجه ابتدا با توجه به استان های کشور و استفاده از روش داده های ترکیبی، عرضه و تقاضای گندم تخمین زده شد و با استفاده از کشش های قیمتی، الگوسازی بازار گندم انجام گردید. نتایج نشان داد که عدم واردات گندم، باعث افزایش در تولید داخلی به میزان 20 درصد، کاهش بیش از 8 درصدی تقاضا و افزایش قیمت در این بازار خواهد شد. از این رو، میزان رفاه جامعه را کاهش می دهد. از طرف دیگر، عدم واردات گندم به میزان 2.30 لیتر آب مجازی به ازای هر کیلوگرم گندم تولیدشده در کل کشور نسبت به حالت تجارت آزاد از منابع آب مصرفی برداشت می شود.
    کلیدواژگان: تعادل فضایی، بازار گندم، آب مجازی، عدم واردات
  • مسعود کسرایی نژاد، حسن طایی، کیومرث حیدری صفحات 81-96
    با توجه به گسترش کاربردهای انرژی الکتریسیته، صرفه جویی در مصرف انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است. صرفه جویی علاوه بر مصرف می تواند با افزایش کارایی تولید نیز رخ دهد. نیروگاه های کوچک مقیاس (مولدهای پراکنده) با کم کردن فاصله محل تولید و مصرف برق، بخش بزرگی از تلفات این صنعت که مربوط به توزیع می شود را کاهش می دهند، همچنین این مولدها قابلیت تبدیل به سیستم تولید همزمان را نیز دارا هستند، که در نتیجه آن با افزایش کارایی، صرفه جویی بزرگی در سمت تولید صنعت برق صورت می پذیرد. مساله این مقاله تعیین اولویت مکانی احداث مولدهای پراکنده است. در این خصوص با استفاده از دو روش انحراف از اپتیمم و شاخص توسعه انسانی، بر اساس داده های منتشر شده توسط مرکز آمار ایران و وزارت نیرو، 9 استان در محدوده مرکزی کشور انتخاب شده و با 9 شاخص مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده حاکی از اولویت اجرای نیروگاه در استان تهران و پس از آن استان اصفهان از میان استان های منتخب می باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مولدهای پراکنده، صنعت برق، انحراف از اپتیمم، شاخص توسعه انسانی
  • فرزاد فیروزی جهانتیغ، صفورا دهقانی صفحات 97-122
    پیش بینی صحیح قیمت نفت نقش مهمی را در هدایت سیاست های پولی کشورهای مختلف ایفا می کند. اهمیت این نقش به طور مشهود در کشورهای واردکننده و صادرکننده نفت به چشم می خورد. در این مقاله از الگوریتم ژنتیک برای بهینه سازی معماری و ساختار شبکه عصبی مصنوعی بهره برده ایم. در طی فرآیند بهینه سازی، وزن ها، بایاس و ساختار شبکه عصبی محاسبه می شوند تا بدین طریق از پیچیدگی های ناشی استفاده از شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی کاسته گردد. برای بررسی عملکرد مدل شبکه عصبی اصلاح شده با الگوریتم ژنتیک (GADNN) از آن برای پیش بینی قیمت نفت اینترمدیت وست تگزاس (WTI) در سال 2012 تا انتهای 2015 استفاده می شود. نتایج پژوهش نشان دهنده عملکرد بهتر و دقت بیشتر مدل پیشنهادی پژوهش حاضر در مقایسه با سایر مدل های شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی قیمت نفت می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت نفت، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک
  • سید عزیز آرمن، حسن فرازمند، حسین ملتفت، وحید کفیلی صفحات 123-149
    یکی از نتایج الگوی رشد نئوکلاسیک سولو-سوآن، هم گرائی در تولید سرانه مناطق مختلف است. حالت شرطی هم گرائی، علاوه تولید سرانه اول دوره، متغیرهای دیگری را که می توانند رشد بلندمدت مناطق را تحت تاثیر قرار دهند، در نظر می گیرد. تحقیق حاضر نقش بازدارنده جرم در برقراری هم گرائی تولید سرانه واقعی را بین استان های ایران (1379 تا 1392) مورد بررسی قرار داده است. از هم گرائی شرطی بتا و اقتصادسنجی فضائی برای بررسی هم گرائی استفاده شده است. شاخص جرم استان ها با استفاده از روش تاپسیس محاسبه شده است و برای تخمین معادلات همگرایی از اقتصادسنجی فضائی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هم گرائی رشد برای استان های کشور، هرچند با سرعت کم، برقرار است. شاخص جرم تاثیر منفی اما غیرمعنی داری بر روند هم گرائی دارد. متغیرهای سرمایه انسانی (آموزش و سلامت) و برخورداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز تاثیر مثبتی بر متوسط رشد استان ها دارد. هم چنین علامت منفی برای ضریب فضائی متغیر وابسته نشان از آن دارد که تمرکز قدرت اقتصادی برای رشد در یک منطقه، باعث کاهش قدرت رشد در مناطق مجاور می شود.
    کلیدواژگان: هم گرائی، جرم، اقتصادسنجی فضائی
  • فوزیه جیحون تبار صفحات 151-172
    مفهوم کلیدی توهم مالی به این معناست که سطح معین درآمد دولت و ساختار کوتاه مدت و بلندمدت مالیات بر سطح مخارج دولت و بنابراین بدهی دولت اثر می گذارد. مفهوم توهم مالی برای روشن شدن یک موضوع مهم و بحث انگیز در اقتصاد کلان نیز بکار می رود و آن موضوع بررسی اثرات سیاست مالی بر رفتار بخش خصوصی است. تئوری اقتصاد کلان کینز این دیدگاه را مطرح می کند که در سطح معین مخارج دولت، کاهش مالیات در نتیجه تامین مالی بدهی، تقاضای کل را افزایش می دهد، درحالی که بر طبق دیدگاه آلترناتیو که به برابری ریکاردویی معروف است، چنین کاهش مالیاتی صرفا مالیات جاری را جایگزین میزان برابر ارزش فعلی مالیات آینده می کند. ریکاردینی ها استدلال می کنند که تامین مالی بدهی و تامین مالی با مالیات معادل یکدیگر هستند و بنابراین کاهش مالیات بی اهمیت است. هدف اصلی این پژوهش این است که به لحاظ تجربی اثرات کسری بودجه و بدهی بر مصرف خصوصی مورد بحث و تحلیل قرار گیرد. تمایز این پژوهش با مطالعات قبلی استفاده از فرضیه توهم مالی به عنوان ابزار تطبیق دیدگاه سنتی با قضیه برابری است. نتایج پژوهش نشان می دهد که جانشینی بدهی دولت بجای مالیات به افزایش مصرف بخش خصوصی منجر شده است و نشان دهنده ی توهم بدهی در اقتصاد ایران است.
    کلیدواژگان: توهم مالی، مصرف بخش خصوصی، توهم بدهی، ARDL
  • محمدحسین شریف زادگان، همایون نورایی صفحات 173-200
    هدف این مقاله، واکاوی اثرات محیط نهادی درون بنگاه ها بر توسعه خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلان شهری اصفهان (شامل چهار خوشه محمودآباد، نجف آباد، دولت آباد و خمینی شهر) است تا میزان این اثرات از بعد شدت و مطلوبیت مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد. در این راستا، از روش کتابخانه ای و میدانی (ابزار پرسشنامه ای) برای جمع آوری داده ها و از فن تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم و تکنیک تبدیل مقیاس خطی برای تحلیل داده ها بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که علی رغم وجود پتانسیل تاثیرگذاری محیط نهادی خوشه های صنعتی منتخب بر توسعه آن خوشه ها، محیط نهادی مذکور در زمینه های مختلف (شامل قوانین و قواعد خاص بنگاه ها، ویژگی های مدیران بنگاه ها، ویژگی های کارکنان بنگاه ها و وضعیت ارتباط مابین کنشگران بنگاه ها) دارای تاثیرگذاری بسیار مطلوب نبوده و این تاثیرگذاری در حد متوسط مانده است. علاوه براین، در محیط نهادی بنگاه های خوشه های صنعتی سنگ منطقه کلان شهری اصفهان، «وضوح چشم انداز و هدف بنگاه برای مدیران» نسبت به «وضوح چشم انداز و هدف بنگاه برای کارکنان»، «آگاهی کارکنان از فعالیت های محوله» نسبت به «دید کارکنان نسبت به فعالیت محوله»، «آگاهی مدیران از فعالیت های محوله» نسبت به «دید مدیران نسبت به فعالیت محوله» و «ارتباط مابین مدیران و کارکنان بنگاه ها» نسبت به «ارتباط مابین کارکنان»، نقش بیشتری در توسعه خوشه های منتخب داشته اند؛ لذا بر این اساس می توان نتیجه گرفت که محیط نهادی خوشه های منتخب هنوز به ویژه در زمینه کارکنان در سطح جنینی قرار گرفته است و لذا نیازمند اقدامات بهبود بخشی است.
    کلیدواژگان: خوشه های صنعتی، محیط نهادی، صنعت سنگ، منطقه کلان شهری اصفهان
  • محمد خداوردیزاده، سمیه محمدی صفحات 201-220
    گسترش صادرات غیرنفتی و تنوع بخشیدن به درآمد های صادراتی کشور به منظور کاهش آسیب پذیری اهداف توسعه اقتصادی، ضرورت دارد. نظر به اهمیت گیاهان دارویی در صادرات غیرنفتی کشور پژوهش حاضر با هدف تعیین ساختار بازار و اولویت بندی بازار های هدف صادرات جهانی گیاهان دارویی منتخب (رازیانه، بادیان، انیسون و گشنیز) صورت پذیرفته است. دوره مورد مطالعه این تحقیق 2012-2001 می باشد. به منظور تعیین ساختار بازار صادرات گیاهان دارویی ایران از دو شاخص نسبت تمرکز و هرفیندال و برای اولویت بندی بازارهای هدف صادرات گیاهان دارویی ایران از روش تحلیل تاکسونومی عددی استفاده گردید. با توجه به اینکه مقدار عددی عکس شاخص هرفیندال طی دوره مورد بررسی از یک تا چهار در نوسان می باشد، بنابراین ساختار بازار موردنظر طی دوره مورد بررسی از دو نوع بنگاه مسلط و انحصار چندجانبه بسته می باشد و ایران از تنوع در صادرات برخوردار نیست. همچنین کشور های پاکستان، عربستان، امارات و قطر با توجه به سهم بین 4 تا 92 درصدی از صادرات ایران، بزرگ ترین شرکای تجاری ایران طی دوره مورد مطالعه بوده اند. نتایج اولویت بندی بازارهای هدف نشان داد که کشورهای ویتنام، قرقیزستان، زیمباوه، ازبکستان، گرجستان، کامرون، جامائیکا، ارمنستان، بنگلادش، هند و لیبی به عنوان بازارهای هدف صادرات گیاهان دارویی ایران انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: بازارهای هدف، گیاهان دارویی، تحلیل تاکسونومی عددی، ساختار بازار
  • حمید سپهردوست، فتح الله افشاری صفحات 221-251
    بهره وری در کنار سایر عوامل، ازجمله تعیین‏کننده های رشد اقتصادی است هدف از این پژوهش، بررسی نقش توسعه مالی و اعطای تسهیلات بانکی بر بهره‏وری کل عوامل تولید در بخش صنعت با استفاده از روش خود توضیح برداری با وقفه های توزیعی (ARDL) طی دوره زمانی 1392-1362 می‏باشد. همچنین جهت تبیین مدل اقتصادسنجی، علاوه بر اعتبارات جاری و سرمای های بانک ها، از دیگر متغیر های مهم و تاثیرگذار بر بهره وری کل عوامل تولید بخش صنعت ایران، نظیر هزینه های تحقیق و توسعه، نسبت موجودی سرمایه به تولید و همچنین متغیر مجازی برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران استفاده شد. نتایج نشان داد که در طی دوره مورد بررسی، اعتبارات سرمای های در بلند مدت (044/0) و در کوتاه مدت (027/0) با یک وقفه بر بهره وری کل عوامل تولید بخش صنعت تاثیر مثبت داشته است. اعتبارات جاری در کوتاه مدت (032/0)، از تاثیر مثبت بر بهره وری کل عوامل تولید بخش صنعت برخوردار بوده، اما در بلندمدت تاثیری بروی بهره وری کل عوامل تولید بخش صنعت نداشته است. همچنین هزینه های تحقیق و توسعه در کوتاه مدت (013/0) و بلند مدت (039/0)، تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید بخش صنعت ایران داشت. مقدار ضریب جمله خطا (ECM) نیز در کوتاه‏مدت مطابق با مقدار انتظاری، 35/0- به دست آمد و نشان‏دهنده تعدیل 35 درصدی از عدم تعادل کوتاه مدت بهره وری کل عوامل تولید در هر دوره، به سمت روند بلند مدت در بخش صنعت است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، بهره وری کل عوامل تولید، تسهیلات بانکی، تحقیق و توسعه، الگوی، ARDL
  • مصطفی رجبی، محدثه کریمی صفحات 253-274
    با توجه به نقش و جایگاه قیمت نفت و نااطمینانی در تغییرات آن در اقتصاد ایران، این مطالعه با هدف تحلیل واکنش فعالیت های اقتصادی و سیاست های پولی به تکانه های نفتی در اقتصاد ایران با استفاده از الگوی خودتوضیح بردار ساختاری و تکنیک توابع عکس العمل آنی برای دوره ی 1392-1369 انجام شده است. نتایج نشان می دهد که یک تکانه در نااطمینانی قیمت نفت و نوسان های افزایشی قیمت نفت، موجب واکنش معکوس در رشد اقتصادی و رشد تولیدات صنعتی به عنوان شاخص هایی از فعالیت های اقتصادی و موجب واکنش مستقیم از سوی تورم و حجم پول به عنوان شاخص هایی از سیاست پولی می شود، به عبارتی نوسانات افزایشی قیمت نفت و نااطمینانی قیمت نفت در مجموع اثرات بلندمدت، موجب کاهش رشد اقتصادی و رشد بخش صنعت، و افزایش حجم پول و تورم می گردد.
    کلیدواژگان: سیاست های پولی، فعالیت های اقتصادی، تکانه های قیمت نفت، نااطمینانی، الگوی خود توضیح برداری ساختاری
|
  • Teymoor Mohammadi, Hojatallah Janimifard, Atefah Taklif, Afshin Javan Pages 1-31
    This paper examines the possibility of natural gas pricing in assumed hub formation in Northwestern Iran, in the Turkey border line for exporting natural gas to Europe by the Schwartz-Smith (S-S)two factors modelas a reduced form model. In the recent years European countries would like to purchasing natural gas in order to short term contracts and it seems in near future market movment is toward mentioned contract. However it is a good chance for Iran’s natural gas export to European countries additionaly evral ntruption of natural gas export convey from Russia to Europe will highlight Iran’s position in the natural gas trade to Europe.Based on the S-S model results stochastic range of natural gas price simulated for oil price between 35 to 100 $/bbl.Natural gas CIF dynamic simulation is based on average of six main European hubs,then according to net back calculation estimated natural gas FOB price in Iran’s North-East hub.According to the model results FOB average price ranges is between 232 to 335 $/1000 cubic Meters.Comparison long term and short term simulated price has not any significant diffrences and if Iran exercise short term contract can increase trade flexibility in market and also made an advantage from transit fee of nighburing countries who interested to develop natural gas export to European market.Hub formation can be applied as a natural gas pricing focal point for all the buyers.
    Keywords: Natural Gas Hub, Calibration, Schwartz, Smith two factors model, Price dynamic simulation, Net Back Calculation
  • Marziyeh Bayat, Zahra Afshari, Hoseein Tavakolian Pages 33-61
    In this study to evaluate the wealth effect of increasing stock prices index on consumption and macroeconomic variables and also study the behavior of central banks in financial instability condition, a model of dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) was designed. then, variables impulse response functions against technology shocks, monetary shock, government consumption expenditure shock and the stock price index were evaluated under two scenarios Central Bank. According to the first scenario, the central bank only reacts to the output and inflation gap through changes in money and by the second scenario, the central bank also reacts to stock price index gap in addition to output and inflation gap. According to variables response functions against one standard deviation of stock price index shock, at the moment of shock, inflation under both scenarios increased, but the consumption and production under both scenarios the central bank initially dropped and then began to rise as after just five of consumption and production increase. Thus it can be seen that the wealth effect increase in the stock price index on consumption and production is small and is created After some period. Therefore, it is recommended due to Lag and small increase of the stock price index on consumption and production, Central banks in order to financial stability and economic does not reduce money growth (as a political tool)
    Keywords: stock price index, the wealth effect, dynamic stochastic general equilibrium model
  • Hamed Najafi Alamdarlo, Fariba Riyahi, Mohammad Hasan Vakilpour Pages 63-79
    The undeniable fact in Iran is water restrictions. For this purpose, virtual water trade, could be a solution to reduce the impact of water restrictions. Also, wheat is a basic commodity that has a crucial role in food security. Therefore, the effects of wheat self-sufficiency policies on virtual water trade flows have been investigated by using the spatial equilibrium model. As a result, according to the region and the use of panel data method, the price elasticity of supply and demand function was estimated and by using price elasticity, the wheat market modeling has been performed. The results showed that the wheat self-sufficiency policy, increase in domestic production (20 %), falling demand (-8.3%) and rising prices in this market. Hence, reduces the welfare of society. On the other hand, by applying wheat self-sufficiency policy, the virtual water trade is affected, and more pressure is imposed on water resources, so that the supply of wheat in the country has increased, and more water is withdrawn at a rate of 2.30 liters.
    Keywords: Spatial Equilibrium, Wheat Market, Virtual Water, Self-sufficiency
  • Masoud Kasraee Nezhad, Hasan Taee, Kioumars Heidari Pages 81-96
    According to the increasing in the usage of electricity, saving energy is so important. It can be occurred by both, optimizing consumption and the increasing of production efficiency. Small scale power plant (Distributed Generation (DG)) by reducing the distance of power production and consumption, declines a large part of this industry loss that is related to the distribution. The generators also have the ability to transform into the cogeneration system; As a result, by increasing efficiency, a great saving will happen in the production side of electricity industry. The issue of this article is the determination of priority of location of building DG. In this regard by using deviation from the optimum method and Human Development Index (HDI), according to data published by the Statistical Center of Iran and the Ministry of Energy, 9 provinces in the central area of Iran were selected and evaluated with 9 indicators. The results show that among the selected provinces the priority execution of power plant is first in Tehran, and then Isfahan.
    Keywords: Location, distributed generation, electric power industry, deviation from optimal, Human Development Index
  • Farzad Firozi Jahantigh, Safoora Dehghani Pages 97-122
    The correct forecasting of oil prices plays an important role in conducting the monetary policy of different nations. Its importance is obvious in the countries exporting and importing oil. This paper uses the genetic algorithm to optimize the neural network model and structure. During the optimization process, the weights, biases and structure of the neural network are calculated. The aim of this work is reducing the complexities of using artificial neural network in forecasting. The performance of the proposed method (GADNN) is investigated by applying it WTI oil price time series prediction problems from 2012 to the end of 2015. The results show better performance and accuracy when we compare it with other neural networks model in prediction oil price.
    Keywords: Predicting oil price, artificial neural networks, Genetic Algorithm
  • Seyed Aziz Arman, Hasan Farazmand, Hosein Moltafet, Vahid Kafili Pages 123-149
    One of the theoretical results of Solow-Swan neoclassical growth model is the convergence of per capita GDP in different regions. Conditional convergence model, in addition to the initial per capita GDP, concerns other variables that can affect long-term growth in areas under consideration. This study is to examine the disincentive role of crime in the establishment of the convergence of real per capita GDP among Iranian provinces (1379 to 1392). Conditional beta convergence and spatial econometric used to check integration. Crime index is calculated using TOPSIS method. The results show that the convergence of growth, though slow, is established. Crime index has negative and non-significant impact on the integration. ICT and human capital variables (education and health) have a positive impact on the province's average growth. Also negative sign for the spatial coefficient of dependent variable show that the concentration of economic power in one area for growth, reduces the power generated growth in adjacent areas.
    Keywords: Convergence, Crime, Spatial econometrics
  • Foziyeh Jeyhoontabar Pages 151-172
    The key notion of debt illusion implies that the determined level of government’s revenues and the short term and long term structure of tax influence the level of government’s expenditures and debts. The concept of debt illusion is of vital significance for an important discussion of macroeconomics, i.e. examination of the effects of fiscal policies on the behaviors of private sector. Keynesian theory of macroeconomics argues that in a determined level of government’s expenditures tax reduction as a result of financing the debts increases the total demand, while according to the alternative perspective better known as Ricardian Equivalence only replaces the current tax with the equivalent amount of the current value of the future tax. Ricardians argue that debt financing and financing by tax are equivalent and thus tax reduction is insignificant. This research seeks to study the effects of budget deficit and debt on private consumption. The difference between the present study and previous similar researches lies in using debt Ricardian hypothesis as means for comparing the traditional outlook with the equivalence problem. The research results show that replacing the government’s debts with tax leads to the increase in private consumption and it is a sign of debt illusion in Iranian economy.
    Keywords: fiscal illusion, private consumption, debt illusion, ARDL
  • Mohammadhasan Sharifzadeghan, Homayoon Noraee Pages 173-200
    The aim of this paper is to analysis of the enterprises institutional environment impacts on stone industrial clusters development of Isfahan metropolitan region (Mahmmoudabad, Najafabad, Dolatabad, and Khomeinishahr) in order to determine what extent is the impacts of enterprises institutional environment on stone industrial clusters development of Isfahan metropolitan region in term of its intensity and desirability. In this regard, the literature about “industrial clusters”, “institutional environment” and “the role of institutional environment on industrial clusters” were reviewed and a multi stage sampling method (stratified random sampling and systematic sampling methods) were used for data collection. Then, second order confirmatory factor analysis (as one of the structural equation modeling techniques) and linear scaling transformation technique were used for data anlysis. The results show that despite the potential influence of enterprises institutional environment on stone industrial clusters development of Isfahan metropolitan region, the enterprises institutional environment of selected industrial clusters have not still a very favorable impact in "enterprises regulations status", "enterprises worker’s characteristics", "enterprises manager’s characteristics" and "relationship between workers and managers status" and the impact remains in moderate level. In addition, "vision and goal clarification for managers", "awarenaess of workers about their work", "awarenaess of managers about their work" and "the relationships between managers and workers" have more role than "vision and goal clarification for workers", "workers satisfaction about their work", "managers satisfaction about their work", and "workers relationships" on the industrial clusters development within enterprises institutional environment respectively. Thus, it can be said that the institutional environment of selected industrial clusters is still at the primary level especially in workers status and need improving actions.
    Keywords: Industrial Clusters, Institutional environment, Stone Industry, Isfahan Metropolitan Region
  • Mohammad Khodaverdizadeh, Somayeh Mohammadi Pages 201-220
    Extending non-petroleum export and diversifying export revenues were vital in order to reduce Economic development goals vulnerability. Due to importance of Medicinal Plants in Iran’s non-petroleum export, present study determined market structure and Ranks of Exporting Target Markets of Iranian Medicinal Plants (case study: Anise, badian, fennel, coriander). The investigation period is 2001 through 2012. For determine Irans’ export market structure of Medicinal Plants, herfindahl and concentration ratio indices and For ranking export target markets were applied numerical taxonomy analysis. Whereas, reverse value of the Herfindahl index fluctuated during the studied period from one to four. Therefore Irans’ export structure during the period always followed a dominant firm and Closed oligopoly and Iran does not have export diversity.Also according to the share between 4 to 92 percent of Iranian exports, Pakistan, Saudi Arabia and UAE were the biggest commercial parties of Iran. The results revealed that Viet Nam, Kyrgyzstan, Zimbabwe, Uzbekistan, Georgia, Cameroon, Jamaica, Armenia, Bangladesh, India, Libya were selected as Iran’s Medicinal Plants exports target markets.
    Keywords: Market Structure, Numerical Taxonomy Analysis, Medicinal Plants, Target Markets
  • Hamid Sepehrdost, Fathallah Afshari Pages 221-251
    Productivity along with other factors is one of the determinants of economic growth. The main objective of present study is to investigate the impact of financial development and bank credit payments on factor productivity of industrial sector; Using ARDL model. For this purpose, time series data for the industrial sector during the period of 2013 -1983 and numerical index of total productivity factor was used. Further, to specify the econometric model, in addition to bank credits other crucial variables such as the cost of research and development and capital to production ratio, as the main variable affecting total factor productivity of Iran industrial sector was used. The results of the study indicate that in the period under review, the capital credits rendered through banking facilities has a positive impact in short term with one year lag (0/027) as well as in long term (o/o44) on total factor productivity of Iran industrial sector. Moreover, the Current credits rendered through banking facilities have a positive impact in short term (0/032) and no meaningful impact in long term on total factor productivity of Iran industrial sector. On the other hand, the research and development costs have significantly positive effect on productivity of the entire industry, in the short term (0/013) and in long term (0/039). Finally, the Error Correction coefficient (ECM = -0/35) obtained in the short term was statistically significant and in accordance with the expected amount, that represents a 35 percent adjustment of short-term imbalances total factor productivity output per period to the long-term trend in the industry.
    Keywords: Financial Development, productivity, Banking Credits, Research, development, ARDL
  • Mostafa Rajabi, Mohadese Karimi Pages 253-274
    With respect to the role of the uncertaity of oil price in the Iran's economy, this study analyzing the response of economic activity and monetary policy to oil shocks on the Iran's economy by using structural vector autoregressive model(SVAR) and impulse response functions techniques in Iran for 1990-2014 periods. The results indicate that a shock in oil price uncertainty and increase fluctuations in oil prices caused adverse reactions in economic and industrial growth. Also results indicate that an oil price uncertainty and increase fluctuation in oil prices cause the direct reaction from inflation and liquidity as indicators of monetary policy. In other words, the long-term effects there are an inverse relationship between oil price uncertainty and increase fluctuations with economic growth and industrial growth, as an indicator of economic activity. Also, there is a direct relationship between uncertainty and fluctuation of oil price (in total long-term effects), price index and monetary aggregates.
    Keywords: Oil Price Shocks, Monetary Policy, Economic Activities, Structural Vector Autoregressive model