فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1396)

  • 172 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین وفاییان *، احد فرامرز قراملکی صفحات 1-23
    «شناخت فرآیند صدور فعل» از منظر هر یک از فیلسوفان مسلمان، یکی از ارکان کشف دیدگاه وی در حیطه مباحث فلسفه عمل است. فرآیند صدور فعل نزد متکلمان و فیلسوفان سینوی، در چند مرحله خاص تبیین می گردد. فرآیندی که صدرالمتالهین در مقامی از آن تبعیت کرده و در مواضعی دیگر، دیدگاه متفاوتی را اتخاذ و ارائه می نماید. مساله اساسی این جستار، کشف مواضع حقیقی اختلاف و اتفاق ابن سینا و صدرالمتالهین در تحلیل وجودشناختی فرآیند صدور فعل است. ره آورد به دست آمده نشان گر آن است که اگرچه صدرالمتالهین در تحلیل مفهوم شناختی مبادی صدور فعل با ابن سینا همراهی کرده و چند مرحله متباین اما مترتب برهم را ترسیم می نماید، اما در تحلیل وجودشناختی، اتحاد وجودی مبادی صدور فعل را مطرح نموده و با نگاه تشکیکی به قوای نفس که برخواسته از مبانی هستی شناختی حکمت متعالیه است، مراتب صدور فعل را نیز درضمن مراحلی تشکیکی تبیین می نماید. بر اساس دیدگاه وی، تمام معانی نفسانی متقدم بر فعل (مبادی صدور فعل)، معانی ای در هم تنیده بوده و هر معنا از حیث وجودی، عین معنا و مبدا دیگر است.
    کلیدواژگان: تشکیک وجود، فلسفه عمل، صدور فعل، ابن سینا، صدرالمتالهین
  • علی ارشد ریاحی، مجید یاریان* صفحات 25-42
    صدرالمتالهین شیرازی براساس مبانی هستی شناختی خود در حکمت متعالیه عشق را مساوق هستی شمرده و آن را برحسب مراتب وجود در تمامی ذرات عالم جاری و ساری دانسته است. او عشق را نحوه ی وجود آدمی و از نهاده های الهی در ذات آدمی برمی شمارد و آن را آکنده از حکمت و مصلحت می داند. گرچه حکماء و عرفاء پیش از ملاصدرا در باب عشق قلمفرسایی های فراوان کرده اند اما وی حکمت متعالیه ی خود را بر پایه ی مبانی و اصول متمایزی استوار کرده که پیش از او کمتر به عنوان زیربنای یک نظام فلسفی مورد توجه قرار گرفته است و از این رو در تبیین این حقیقت شگرف سخنان تازه ای دارد. اصالت وجود، تشکیک وجود، مساوقت وجود با علم و حیات و خیر، حرکت جوهری، اتحاد عاقل و معقول و وجود رابط و مستقل بخشی از این اصول اساسی در نظام حکمت صدرایی به شمار می رود. در این نوشتار، به بررسی جایگاه این اصول و مبانی و تاثیرات اساسی آن ها در عشق شناسی ملاصدرا پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عشق، اصالت وجود، تشکیک وجود، اتحاد عاقل و معقول، حرکت جوهری، وجود رابط
  • محمد صادق زاهدی*، عارف آیینی صفحات 45-62
    بر اساس دسته بندی مشهور متافیزیکی، موجودات به دو دسته کلی و جزئی تقسیم می شوند. موجودات جزئی اشیاء متباینی هستند که منحصر به فرد و تکرار ناپذیرند. هر یک از ما انسانها یک موجود جزیی محسوب می شویم. با این حال میان موجود های جزیی شباهت هایی وجود دارد که بر اساس این شباهت ها آنها را دسته بندی می کنیم. هر شیء جزیی دارای صفاتی مشترک و نسبت هایی تکرار پذیر با دیگر اشیاء است. این صفات و نسبت های مشترک مساله ای را پدید آورده که به مساله کلی ها معروف شده است. پرسش اصلی در باب کلی این است که آیا هویتی واقعی است؟ یا این که چیزی جز ساخته و پرداخته ذهن و زبان ما نیست. واقع گرایی، نام گرایی و مفهوم گرایی سه نظریه مشهور درباره کلی است. دیوید. م. آرمسترانگ از فیلسوفان طبیعت گرای معاصر پس از نقد نظریه های مختلف درباره کلی بر اساس طبیعت گرایی متافیزیکی خود نظریه ای ارایه کرده که آن را واقع گرایی علمی نامیده است. او با معرفی اوضاع امور در هستی شناسی خود کلیت و جزئیت را دو وجه از یک وضعیت امور می داند. این مقاله به بررسی و نقد نظریه آرمسترانگ درباره کلی می پردازد.
    کلیدواژگان: کلی، جزیی، طبیعت گرایی، دیوید آرمسترانگ، رئالیسم علمی
  • محمد مهدی کمالی *، سید محمد موسوی بایگی، محمد هادی کمالی صفحات 63-84
    بی شک میرداماد استاد بلاواسطه صدرالمتالهین در علوم عقلی و نقلی بیشترین تاثیر را در شکل گیری اندیشه های فلسفی وی داشته است. لیکن با نگاهی اجمالی به آثار این دو حکیم، تفاوتی بنیادی در اندیشه های آنها دیده می شود، تا آنجا که می توان ادعا نمود فلسفه صدرا نه تنها ادامه دهنده فلسفه میرداماد نیست بلکه اساسا در نقطه مقابل آن قرار دارد. صدرالمتالهین علی رغم احترامی که برای میرداماد قائل بود، چرا در آراء فلسفی خویش از وی فاصله گرفت و با ناتمام دانستن حکمت یمانی، خود به پی ریزی فلسفه جدیدی همت گماشت؟ در این مقاله کوشیده ایم با بررسی لوازم معنایی اصالت وجود و اصالت ماهیت، تفاوت این دو حکمت را در اولین سنگ بنای آنها معرفی کرده و تاثیر این اصل کلیدی را در تمایز اندیشه های صدرالمتالهین با استادش نشان دهیم. به اعتقاد ما بر اساس همین اختلاف مبنایی است که این دو حکیم در تبیین مسائلی همچون مجعول بالذات، ملاک تشخص، صادر نخستین، رابطه جوهر و عرض، رابطه نفس و بدن، حرکت جوهری، ربط ثابت به متغیر، تبیین کثرت در هستی، رابطه علت و معلول و دیگر مسائلی از این دست، از هم فاصله گرفته و به نتیجه ای متفاوت رسیده اند.
    کلیدواژگان: میرداماد، ملاصدرا، اصالت وجود، اصالت ماهیت، حکمت یمانی، حکمت متعالیه
  • زهره زارعی*، امیر شیرزاد صفحات 85-106
    بحث از جوهر، و جسم بعنوان یکی از انواع جوهری، از مباحث مهم و مطرح در فلسفه است. اغلب فلاسفه مشا قائل به جواهر خمسه: عقل و نفس و جسم و ماده و صورت هستند و حقیقت جسم را مرکب از ماده و صورت می دانند و مدعی اند که ترکیب ماده و صورت انضمامی است. سهروردی نیز، در برخی از آثارش جسم را به عنوان یکی از جواهر خمسه و مرکب از ماده و صورت می داند، اما در برخی دیگر تنها به سه نوع جوهری عقل و نفس و جسم قائل شده و جسم را بسیط گفته است. ملاصدرا برخلاف پیشینیان دیدگاه متفاوتی اتخاذ کرده است. او ضمن اینکه برخلاف سهروردی جسم را به عنوان یکی از اقسام پنج گانه جوهری می پذیرد، برخلاف مشائیان نیز، ترکیب جسم از ماده و صورت را اتحادی می داند. نوشتار حاضر ضمن طرح و تبیین دیدگاه سهروردی و نقدهای ملاصدرا بر او به بررسی و تحلیل موارد اختلاف آن ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: جسم، ترکیب اتحادی، ترکیب انضمامی، ماده، صورت
  • داود فاضل فلاورجانی*، محمد مطهری صفحات 107-127
    رویکرد پوزیتیویستی در علوم طبیعی جدید که روش این علوم را به تجربه منحصر می دانست، هرچند در ابتدا مورد استقبال قرار گرفت اما در نیمه دوم قرن بیستم به چالش کشیده شد و برخی فلاسفه علم با مطرح کردن نقش پیش فرض ها، تاثیر ساختارها و عوامل غیر تجربی را در علوم طبیعی نوین برجسته نمودند؛ چنانکه امروزه، تصویر سنتی علم به عنوان امری صرفا تجربی، اعتبار خود را از دست داده است. در مقاله حاضر تلاش شده ضمن استخراج برخی پیش فرض های هستی شناسی علوم طبیعی جدید مانند اصالت کمیت، اصل سادگی و انحصار واقعیت موجود در ماده؛ نشان داده شود که اولا: با وجود ادعاهای دانشمندان مبنی بر ابتنای این علوم بر مشاهده و آزمایش، پیش فرض های غیرتجربی نیز نقش پررنگی در فرآیند علوم طبیعی دارند ثانیا: علی رغم وجود برخی مبانی مشترک میان علوم طبیعی جدید و قدیم نظیر اصل علیت و اصل کی هان شناختی، تفاوت های مبنایی نیز میان آنها وجود دارد که بر اساس آن نمی توان علوم جدید را تداوم طبیعیات قدیم دانست و الگوی جدید با رویکردی ماده گرایانه و تک بعدی، برخی ابعاد عالم هستی را نادیده گرفته است. از این رو برای قرار گرفتن علوم طبیعی در جایگاه شایسته خود لازم است در این پیش فرض ها تامل و بازنگری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: پوزیتیویسم، پیش فرض، هستی شناختی، علوم طبیعی، علوم تجربی
  • علیرضا شایان، جنان ایزدی* صفحات 129-149
    قاعده الواحد، یکی از قدیم ترین و پرحاشیه ترین قواعد فلسفی است که همواره با مخالفت ها و موافقت های فراوان به خصوص توسط متکلمان روبرو بوده است. بسته به تفاوت تعریف ها از مبادی تصوری این قاعده، مصداق و مجرای این قاعده نیز تغییر کرده و از وحدت صادر اول تا تعدد قوای نفس، کاربرد پیدا نموده است. مخالفان، اغلب این قاعده را ناقض فاعلیت و قدرت و اراده مطلق خداوند شمرده اند. در این میان، در برخی از آثار سهروردی و صدرالمتالهین -که از مدافعان این قاعده اند- نیز عباراتی وجود دارد که لازمه ای جز نفی یا ترقیق بسیار این قاعده دربرنخواهد داشت. باید گفت برخی از حکما، از این قاعده، چونان «اصل اصیل» و «حصن حصین» دفاع کرده اند، اما با بازاندیشی در برخی مبادی این قاعده، می توان ادله آن را مورد نقد و بازنگری قرار داد تا معلوم گردد که برای دفاع از این نظریه، می بایست از دلایل دیگری بهره جست.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، صادر اول، عقول، وحدت، کثرت، سنخیت
  • فاطمه بختیاری * صفحات 151-164
    بدون شک در دنیای پیرامون ما شر و فساد و ناگواری های بسیاری مثل بیماری و جهل و فساد و سیل و زلزله و مانند آن به چشم می خورد، که در وجود و واقعیت داشتن آن ها نمی توان تردید کرد. شر از مباحث مهم در فلسفه، به ویژه در مابعدالطبیعه است و دقیقا به همین دلیل متفکران بزرگ همواره در باب آن اندیشیده اند و سعی در تبیین آن داشته اند. در این میان افلاطون، که یکی از فیلسوفان بزرگ و اثرگذار است نظری خاص ارائه کرد که بعدها تحت عنوان نظریه عدمی بودن شر مورد توجه فیلسوفان قرار گرفت. این مقاله بر آن بوده که ضمن سعی در پژوهش و تلاش برای فهم نظر افلاطون در باب شر، معنای عدمی بودن شر از نظر او را بکاود. بدین منظور این مقاله با استناد به آثار خود افلاطون نشان می دهد که افلاطون شر را امری وجودی می دانسته و منظورش از عدمی بودن آن نیز باید در پرتو نظریه مثلش فهمیده شود. به علاوه این مقاله کوشیده است تا مطابق با نظر افلاطون منشا ورود شر را به عالم توضیح دهد.
    کلیدواژگان: دمیورگوس، شر محصل، شر عدمی، شر نسبی، ضرورت یا علت سرگردان
|
  • Mohammad Hossein Vafaeian *, Ahad Faramarz Qaramaleki Pages 1-23
    The discovery of each philosopher's point of view within their philosophy of action, is based on "the principles of psychology" and "understanding the process of action issuance". The process of action emanation among peripatetic philosophers and theologians has been classified in some specific stages. A process that Mulla Sadra sometimes has followed and somewhere has taken and provided a different view. The basic question of this essay is to explore similarities and differences between Ibn Sina and Mulla Sadra in analyzing the process of action issuance. The result has showed that although Mulla Sadra in his conceptual analysis has accepted Avicenna’s elements of action emanation, but in his ontological analysis has represented the unity of the elements of action issuance. He, by the gradation of being to the soul faculties which has derived from the principles of the transcendental theosophy, has explained the levels of the action emanation. Accordingly, all the subjective preceding senses to the action are integrated and each sense is the same with the others ontologically.
    Keywords: Gradation of Being, Philosophy of Action, Action Issuance, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Ali Arshad Ryahi, Majid Yaryan* Pages 25-42
    Mulla Sadra Shirazi, by his own principles like Fundamentality of existence, existential gradation and the unity of being, believes that love equals being and explains how the love penetrates in all particles of the universe. He maintains that love is divine nature of human existence and it is full of wisdom and expediency as he considered. Although sages and Gnostics before Mulla Sadra, have written a lot about love, but Mulla Sadra's Transcendent Philosophy, has opened a specific approach to the subject in question. Mulla Sadra’s transcendent wisdom is based on principles and fundamentals which are not regarded before him as the elements of philosophical system, so he has presented a new conversation. Fundamentality of existence, existential gradation, equivalence of being with knowledge and life, substantial motion, unity of intelligence and intelligible and copula being, are some of the fundamental principles of Sadra's wisdom. This paper will examine and discuss the position of these fundamentals and their vital influences on Mulla Sadra's knowledge of love.
    Keywords: Love, Fundamentality of Existence, Existential Gradation, Substantial Motion, Unity of Intelligence, Intelligible
  • Mahammad Sadegh Zahedi *, Aref Aeini Pages 45-62
    According to a metaphysical classification, there are two different things; particulars and universals. That which is meant by Particulars is separated and exclusive things, that is, individuals who cannot be repeatable. For example, each of us is a particular human being. Among the particulars we find some similarities which make those particulars to be classified. Every particular has some common properties and relations with the others. These common properties and relations have led to a problem called "the problem of universals”. The main question on universals is whether they are real or just a linguistic term made by human beings. Realism, Nominalism and conceptualism are the three main theories on the Universals. David Armstrong, a contemporary naturalist philosopher has introduced a new theory on universals called Scientific Realism. He, by using the term as a state of affairs in his ontology, considers particularity and universality as two sides of a state of affairs. In this paper his theory on universals will be taken into consideration.
    Keywords: Particulars, Universals, Naturalism, David Armstrong, Scientific Realism
  • Mohammad Mahdi Kamali *, Seyyed Mohammad Moosavi, Mohammad Hadi Kamali Pages 63-84
    Mir Damad was Mulla Sadra's immediate master in intellectual and traditional sciences and he undoubtedly had the greatest influence on shaping his thoughts. But a fundamental difference between their thoughts is considered by taking a glance at their books. Mulla Sadra's philosophy, not only is not the continuation of Mir Damad’s theosophy, but it is in contrast of it. The problem is: "Why Mulla Sadra has not followed the ideas of his master and established his new wisdom?" In this article, we have analyzed the basic difference between them on the question of principality of existence or quiddity. Then we showed the role of this difference on the other their philosophical thought. That which is meant by Islamic existentialist is the external reality consists of a single thing which is called the "being or existence" But according to Islamic essentialist the universe consists of various facts that is called "quiddity or essences".
    Keywords: Mir Damad, Mulla Sadra, Fundamentality of Existence or Quiddity, Truth theosophy, Transcendental Theosophy
  • Zohre Zarei *, Amir Shirzad Pages 85-106
    Discussion on substance and body as one of the substances is the important subject in peripatetic philosophy. Most philosophers believe that there are five substances including the intellect and the soul and body, matter and the form. Additionally, the body is composed of matter and form, the combination of body from matter and form is concrete. Suhrawardi also, in some of his works as one of the five substances claims that the body composed of matter and form, but in others only three substances, that is, intellect and soul and body have been accepted when the body is concerned as a simple. Mulla Sadra in spite of his predecessors has taken a different point of view. Moreover, he despite Suhrawardi has regarded the body as one of the five substances and despite the Peripatetic philosophers also has considered the composition of matter and form an unified one. This article by reviewing Sohrwardi’s perspectives and Mulla Sadra’s critics has studied and analyzed their different approaches.
    Keywords: The Body, The Unified Combination, Concrete Composition, Substance, Form
  • Davood Fazel Falavarjani *, Muhammad Motahari Pages 107-127
    Positivist approach to the modern science, has considered the experience as an exclusive research method in the natural sciences. This approach has been accepted generally over recent centuries, so that the progress of the natural sciences was in debt to this approach. This doctrine was challenged in the second half of the twentieth century, some philosophers of science as well as the social scientists tried to show the role of assumptions and the impact of non-empirical factors in modern natural sciences, nowadays, the Renaissance image of science as a pure experimental, has lost its validity. In this article we have tried to derive some ontological pre suppositions of the modern natural sciences, such as the principality of quantity, simplicity and Materialism. At the same time, it was shown that firstly, despite scientists’ claims that the science based on the observation and experiment, non-empirical assumptions also have played a strong role in the natural sciences. Secondly, despite some common elements which are between the modern and pre modern natural sciences, such as the principle of causality and the cosmological principle, there are certain differences between the basis upon which modern science cannot be considered a continuation of the pre modern physics and modern paradigm with its one-sided and materialistic approach, has ignored some aspects of the universe. So to put natural science in its proper place, it is necessary to reflect and revise these pre assumptions.
    Keywords: Positivism, Pre- Supposition, Ontological, Natural Sciences, Experimental Sciences
  • Ali Reza Shayan, Janan Izadi * Pages 129-149
    Al-Wāḥid is one of the oldest and most controversial philosophical principles, which always faced so many agreements and disagreements, particularly by theologians. Depending on different definitions of its conceptual origins, the referents and applications have been changed and applied to prove unity of First intellect to plurality of soul faculties. Its opponents have regarded that as a violation of God’s Absolute efficient, omnipotence and will. In the meantime, there are certain expressions in some Suhrawardī and Mullā Ṣadrā’s works -who advocate the principle- which require that, the principle should be denied or revised basically. It should be noted that some of Islamic philosophers have supported the principle as a strong foundation and original axiom. Through rethinking some origins of the principle, we can review and criticize its proofs to show that the other proofs should be required to advocate the theory in which just one immediate entity has been issued from God.
    Keywords: Al-W??id Principle, First Intellect, Oneness, Multiplicity, Congruity, Emanation
  • Fatemeh Bakhtiari * Pages 151-164
    Undoubtedly, there are many evils including: bad events, ignorance, earthquakes, floods, corruptions and so on, in the world in which we live. Evil is one of the most important issues in the philosophy, especially in the metaphysics and that is why, the philosophers and thinkers have always thought about it and tried to explain it. Among them, Plato, one of the great and influential Greek philosophers has presented a special view which later has been considered as the theory of 'evil is non-existential'. In this essay, it has been intended to find about what is meant by non-existential' of evil in Plato’s doctrine, trying to examine and understand Plato's theory of evil. To achieve this goal, by resorting to Plato's own writings, first of all, I have attempted to indicate that he considered evil as an existential thing. Secondly, I have tried to explain that his theory of evil has to be understood in the light of his theory of forms. Moreover, I have tried to explain the origin of evil in the world according to Plato’s.
    Keywords: Demiurge, Necessity or Errant Cause, Positive Evil, Nonexistent Evil, Relative Evil