فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیلوفر رضازاذه، نصرالله حکمت *، پرویز ضیاءشهابی، فاطمه شاهرودی صفحات 1-20
    در آفرینش هنری باطن هنرمند هویدا می شود و اثر همچون آینه نمایانگر صاحب اثر است، لذا مظهریت زیبایی های درون با تحلی به اسماءالله مودی خلق اثری زیباست. پژوهش حاضر با تبیین نسبت وجودی هنر و زیبایی انسان و اسماءالله و هدف ارائه خط مشی جدید به هنرمند معاصر در فرایند خلق اثری زیبا و جاودانه برآمده از زیبایی های وجود خود که تجلی اسمای حق است. این جستار به شیوه توصیفی-تحلیلی سامان یافته است. نتایج پژوهش با تکیه بر هستی شناسی عرفانی ابن عربی ناظر بر این است که حق با هنر در ساحت هستی ظهور نموده است. عالم تجلی اسماءالله یا حقایق وجودی، هنر خداست. حقایق وجودی نیز با زیبایی قرین اند. بنابراین هنر و زیبایی حق با تجلی حقیقت در عالم بسط و ظهور یافته است. سرآمد هنر خدا انسان زیباست. هنر انسان مظهریت اسماءالله است. هنرمند در مرتبه انسان زیبا با خلق اعمال صالح یا فضایل اسماءالله را در وجود خود آشکار و اثر هنری درونی می آفریند. در اثر عینی نیز با علم و اراده و نظر به مرتبه وجودی خود، تحت حاکمیت اسمای جمال، باطن خود یا هویت حق را در اثر تجسم می بخشد. از این رو میان هنر انسان در مفهوم آفرینشگری و ظهور حقیقت و زیبایی او از وجه جامعیت و مظهریت اسمای الهی با اسمای حق نسبت هستی شناسانه برقرار است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، اسماءالله، هنر، زیبایی
  • سید محمد کلانتریان *، رضا اکبریان صفحات 21-35
    یکی از مباحث مهم پیرامون حرکت در جوهر طبیعت، نظریه اشتدادی بودن این حرکت است که از سوی اندیشمندان، تفاسیر متعدد برای آن بیان شده است. لکن تطبیق حرکت اشتدادی جوهری با حرکت یکنواخت در دو مقوله این و وضع -که در تعبیر رایج امروز می توان از آن به حرکت یکنواخت در فضا یاد کرد – مساله و مورد مناقشه است. رویکردهای متفاوتی برای حل و فصل این مساله تا کنون مطرح شده، اما هیچ کدام موفق به پاسخ نهایی و همه جانبه به مساله نبوده است. مقاله حاضر مناقشه فوق را بدین نحو پاسخ می دهد که حرکت یکنواخت در این و وضع از اساس حرکت نیست، بلکه در نسبت با دیگر موجودات معنی حرکت بر آن صادق خواهد بود. این پاسخ با طرح منظری جدید از معنی تغییر در این و وضع، علاوه بر حل مساله، راهی جدید را برای معنی تغییرات و اشتداد در این مقولات باز می نماید.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، حرکت اشتدادی، این، وضع، فضا
  • مجتبی تصدیقی شاهرضایی *، عبدالحسین خسروپناه، حسام الدین مومنی شهرکی صفحات 37-55
    مساله ماهیت از جمله مباحث بنیادین و با اهمیت در فلسفه و عرفان اسلامی است؛ اما امروزه به دلیل نگاه اصالت وجودی، توجه و شناخت ماهیت به حاشیه رفته و ماهیت شناسی تبدیل به حوزه ای فرعی گردیده است. همچنین استفاده از ظرفیت های موجود در فلسفه اسلامی و عرفان اسلامی جهت بهره از توانایی های هر یک از این دو، در رشد و بالندگی روز افزون دیگری، امری غیرقابل تردید است؛ اهمیت مطلب فوق را به عنوان نمونه می توان در نظام حکمی ملاصدرا مشاهده نمود. مقاله حاضر به تبیین مسئله ماهیت در نظر قیصری؛ یکی از مهم ترین صاحب نظران و شارحان حوزه عرفان نظری، پرداخته و عنوان می کند که از منظر قیصری اعیان ثابته موجود در علم حق تعالی، همان ماهیات هستند. سپس به تبیین دقیق ماهیات از دیدگاه علامه طباطبایی؛ بنیان گذار نظام حکمی نوصدرایی، می پردازد و در نهایت به بررسی و تحلیل ماهیت از نظر قیصری و علامه طباطبایی پرداخته است. نگارندگان بر این باورند که ماهیات از نظر قیصری همان اعیان ثابته در علم حق تعالی هستند و علم انسان سایه ای از علم خداوند است، اما ماهیات در نظر علامه حد وجودات خاص خارجی در ذهن هستند که در نتیجه تفاعل ذهن و عین، و با وجودی اعتباری در علم انسان تحقق می یابند.
    کلیدواژگان: ماهیت، اعیان ثابته، قیصری، علامه طباطبایی
  • محمدعلی علیگو *، محمد محمدرضایی صفحات 57-72
    یکی از براهین قابل اعتماد نزد غالب فیلسوفان اسلامی برای اثبات خدای متعال، برهان «وجوب و امکان» است. ابن سینا در کتاب الاشارات و التنبی هات به نحوه خاصی این برهان را ارائه داده است، که به نظر خویش در این برهان، خلق، واسطه اثبات حق قرار نگرفته، بلکه با نظر به خود وجود، وجود خدا را اثبات کرده و این نوع از برهان را «صدیقین» نامگذاری کرده است. به نظر می رسد فلاسفه متاخر همین اصطلاح را پذیرفته اند و با معیار خود ابن سینا به نقد صدیقین بودن این برهان پرداخته اند. دو اشکال اساسی که در نقد قرار گیری عنوان «صدیقین» بر این برهان طرح شده است یکی ابتنای این برهان به ابطال دور و تسلسل و دیگری ابتنائش به مفهوم موجود و حیثیت ماهیت است. در این مقاله با بررسی این دو اشکال معلوم می شود که این برهان مبتنی به ابطال دور و تسلسل نیست ولی آن چنان که شیخ الرئیس ادعا می کند بر وجوب وجود از خود وجود استفاده نشده است و مفهوم موجود و حیثبت ماهیت در این استدلال نقش بازی می کند. در نتیجه اگر چه این برهان را در دستگاه فلسفی صدرا نمی توان «صدیقین» نامید ولی در دستگاه فلسفی مشا، بی واسطه ترین برهان بر اثبات وجود خداست.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، برهان وجوب و امکان، تسلسل، دور، مفهوم موجود
  • حشمت قدمی، مهدی نجفی افرا * صفحات 73-88
    مکان در نظام فلسفی ابن سینا، از دو جنبه فیزیکی و متافیزیکی برخورداراست. در پژوهش پیش رو مباحثی همچون هستی مکان، به همراه مساله اثبات یا نفی وجود آن، دیدگاه ها و نظریات موجود درباره مکان، ادله اصحاب اثبات و انکار آن، تحقیق در ماهیت مکان، بررسی نظریات مختلف و دیدگاه کسانی را که مکان را سطح یا صورت و یا مکان و یا بعد دانسته اند، مورد نقد قرار داده است، شیخ هم در فیزیک وهم در متافیزیک به بحث پیرامون مسئله مکان پرداخته است، عبارات وی در فیزیک از گستره وسیعی برخوردار بوده، اما این نوشتار با اتکا به روش تحلیلی تلاش دارد تا ابعاد متافیزیکی بحث را بیشتر مورد کاوش قرار داده و مشکلات این بحث را در حوزه فیزیک نشان دهد. علی رغم تلاش ابن سینا در اثبات وجود و تحلیل ماهیت مکان، به نظر می رسد تلاش او برای اثبات وجود مکان موفق نبوده، به همین دلیل از مقوله بودن این نمی توان دفاع نمود.
    کلیدواژگان: مکان، ابن سینا، سطح، بعد، فیزیک، متافیزیک
  • زهره توازیانی * صفحات 89-102
    رهیافت به مسئله خدا برای همه کسانی که بخشی از هم فلسفی خویش را معطوف به آن ساخته اند مسئله ای جدی است و اهمیت آن از آن جهت است که اگر این رهیافت مبنای دقیق و عمیقی نداشته باشد تلاش فیلسوف و اندیشمند را دچار چالش های جدی می سازد. ابن سینا در مسئله خدا با مشربی کاملا برگفته از عقل به اثبات وجود برای او می پردازد و با ادله محکم و متقن، که بعضا به نام او ثبت و ضبط شده اند رویکرد استفاده تقویمی را در مسئله خدا اتخاذ می کند و این در حالی است که او در جایی به عدم وقوف و رهیافت به حقیقت ذات خداوند تصریح کرده است. بعضی را گمان بر این است که در اندیشه ابن سینا در این خصوص تعارضی وجود دارد نویسنده در این مقاله سعی نموده با استقرای آثاری که شیخ الرئیس در آنها به مساله خدا پرداخته است ضمن توضیح دیدگاه وی نشان دهد که این تعارض ظاهری بوده و دلائلی وجود دارد که نشان می دهد شیخ به لایه های شناختی متفاوت برای افراد قائل بوده و شناخت از طریق لوازم را برای همگان ممکن می دانسته است و وجودی که به ادله عقلی محکم برای خدا ثابت می شود لازمی از لوازم خداست نه حقیقت خدا که آن همچنان امکان رهیافتش نیست.
    کلیدواژگان: خدا، وجود، ابن سینا، استفاده تقویمی، رهیافت از طریق لوازم
  • غلامرضا حسین پور * صفحات 103-121
    مفتاح الغیب، نخستین اثری است که رسما در علم عرفان نظری توسط صدرالدین قونوینگاشته شد و مصباح الانس اثر شمس الدین فنارینیز چونان شرحی تفصیلی در این زمره است که در استدلالی کردن مباحث عرفانی سهم بسزایی دارد. عارفانی چون امام خمینی از جمله محققانی اند که تعلیقات آن ها در تبیین و ایضاح مقاصد مصباح الانس، بسیار مفید بوده است. اما این جستار، منظومه ای از براهین وحدت شخصی وجود را، براساس تعلیقات امام خمینی بر مصباح الانس، استخراج می کند و سپس به ارزیابی این استدلالات، براساس ایضاحات، تبیینات و انتقادات امام می نشیند. مهم ترین نقدهای امام بر براهین وحدت وجود و شبهاتی که علیه آن مطرح شده است، حول دو محور خلط مفهوم به مصداق و یا حمل ذاتی اولی به حمل شایع صناعی و خلط وجود مطلق با مطلق وجود است. از نظر امام، این نوع شبهات که ناشی از خلط مفهوم با مصداق هستند، میان وجود مطلق مفهومی و عینی تفاوتی قائل نیستند، در صورتی که اطلاق مورد نظر در باب حق تعالی، مشتمل بر وجود عینی است. امام معتقد است که این براهین، بر واجب الوجود اقامه نمی شوند، بلکه بر طبیعت وجود اقامه می شوند و مدعی اند اگر مطلق وجود برداشته شود، واجب الوجود هم برداشته می شود. در صورتی که مطلق یا طبیعت وجود، اعم از وجود واجب و ممکن یا مطلق و مقید است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، امام خمینی، قونوی، فناری، صدرالمتالهین
  • مهدی اسدی * صفحات 123-146
    مساله اصلی این جستار آن است که: «نفس الامر» و مطابق صدق نزد ارسطو به چه معنا است؟ در پاسخ به این مساله نخست قوی ترین نسخه «نفس الامر» اندیشمندان برجسته مسلمان، یعنی «نفس الامر» به معنای خود واقع و ظرف ثبوت اشیای مربوطه، را در ارسطو ریشه یابی می کنیم. سپس در بررسی «نفس الامر» ارسطو به روش عقلی و به گونه ای نظام مند آثار او را تحلیل می کنیم و به استخراج دیدگاه او و نقد آن می پردازیم. هم چنین، از آن جا که یکی از مشکل های بسیار اساسی در تفسیر «نفس الامر» بحث امور عدمی است، در بررسی دیدگاه ارسطو بدان توجه ویژه ای خواهیم کرد. مثلا پاسخ او به معمای عدم را به وسیله قاعده فرعیه به چالش خواهیم کشید و به تعارض آمیزی مفاد قاعده سالبه به انتفای موضوع در آثار او اشاره خواهیم کرد. در ادامه به معنای عام «نفس الامر» ، که می تواند صدق ساز امور عدمی را نیز تبیین کند، خواهیم پرداخت: «نفس الامر» ، یا یک معنای عام وجود نزد ارسطو، یعنی متعلق های صدق – چه متعلق هل بسیط و چه متعلق هل مرکب – که گاه ایجابی اند و گاه سلبی. پس از تقویت همین معنای نفس الامر و اشاره به مشکل صدق ساز سلبی، در پایان خواهیم دید که دیدگاه ارسطو، با وجود مزایای خاص خود، در مورد «نفس الامر» برخی امور عدمی و «نفس الامر» امور ماهوی با دشواری هایی روبه رو است.
    کلیدواژگان: نفس الامر، صدق، ارسطو، امور عدمی، امور ماهوی
|
  • Niloofar Rezazadeh, Nasrallah Hekmat *, Parvis Zia Shahabi, Fatemeh Shahroodi Pages 1-20
    In creating artistic work, artist's inner is revealed and work of art like a mirror displays its creator, therefore, manifestation of inner beauties resulted of assuming the traits of God's names causes to create a beautiful artistic work. This research states the ontological relation between human art & beauty with divine attributes in order to offer a new policy to contemporary artist for creating beautiful & immortal work and revealing her/his existential beauties that are self disclosure of divine names and attributes. Descriptive – analytic method has been used in this research. The achievements of this research depending on Ibn Arabi's mystical ontology are that: Allah demonstrates Himself in the universe by art, universe is Allah's artistic work & it is the emanation of divine attributes or the realities of His existence. The realities of existence are very beauty. Thus Allah's art & beauty have been revealed and expanded in the universe by emanating reality. Allah's outstanding art is beautiful human. Beautiful human art is revealing divine attributes. Artist in the level of beautiful human reveals divine attributes by creating good deeds or virtues & creates esoteric artistic works. Also artist on the basis of knowledge, will and existential level, embodies his/her inner that is created in Allah's form in the artistic works, under domination of beautiful names of God. As a result it should be said that human art in meaning of creation and manifestation of human beauty has been related to God’s names and divine attributes ontologically.
    Keywords: Ibn Arabi, Divine Attributes, Art, Beauty
  • Seyyed Mohammad Kalantarian *, Reza Akbarian Pages 21-35
    One of the important issues concerning the motion in the substance of nature is the idea of intensity of the motion which has had different interpretation. The problem or challenge is how the invariable movement in categories of place and position –that currently is called invariable motion in space- can be consistent with the intensity of movement in substance. Different approaches for solving the problem has been proposed, however, none of them has given a final solution. The solution according to this article is that essentially the smooth movement in place and position is not a motion, but in relation to other things, the meaning of motion is truly attributed to it. This response, by proposing a new viewpoint to the meaning of change in the categories of the place and position, in addition to the solving of the mentioned problem, opens a new approach to the meaning of change and intensity in these categories.
    Keywords: Substantial Motion, Intensive Motion, Place, Position, Space
  • Mojtaba Tasdighi Shahrezaei *, Abdalhosein khosropanah, Hesamaldin Moemeni Shahraki Pages 37-55
    The question of “quiddity” is among the most fundamental and important discussions in Islamic philosophy and Gnosticism; but nowadays, because of an existential perspective, the recognition of the concept of quiddity and the attention paid to it are left aside and became an inferior issue. Moreover, it is undeniable that using of the existent potentialities in Islamic philosophy and mysticism will help them to grow and flourish. The importance of this issue, for example in the philosophical system of Mulla Sadra can be seen. This article tries at first to clarify the concept of quiddity in Qeysari’s works, - one of the most important scholars and commentators of theoretical Sufism- and states that according to him, fixed entities which are in God’s knowledge are the quiddities. Then, this article tends to clarify the precise concept of quiddities in Allameh Tabataba’I’s writings – The founder of Neo-Sadraean philosophical system – and finally, it analyzes the concept of quiddity according to Qeysari and Allameh Tabatabaei’s. The authors believe that the quiddities in Qeysari’s works are defined as the immutable entities in God’s knowledge and that humankind’s knowledge is a shadow of God’s. According to Allameh Tabataba’i the quiddities are the limits of particular objective existences in the subject which are the result of an interaction between the subject and the object and are actualized in humankind’s knowledge as the abstractive existences.
    Keywords: Quiddity, Fixed Entities, Qeysari, Allameh Tabataba’i
  • mohammad ali aligoo *, Mohammad Mohammadrezaei Pages 57-72
    One of the reliable arguments, among the majority of Muslim philosophers for proving the existence of God, is the cosmological argument. Avicenna, in his book “al_Ishārāt”, has a particular reading of this argument, which claims to be independent from the creation to proving the creator. So only by considering existence per se, he has proved the existence of God and has called this argument “The righteous” argument. Apparently later philosophers have initially accepted this term and have criticized him using his own criterion. They have questioned if the term is adequate. Two fundamental critiques have been raised. One is that this argument is based on impossibility of infinite and circular regress and the second is that in the argument, the quiddity has been applied as a premise. In this study it will be shown that the argument is not in need for impossibility of infinite regress, but it will be also explained that against Avicenna’s claims, in this argument the necessary being is not derived from the existence per se and the concept of quiddity plays a role in this argument. We cannot call this argument “The righteous” argument as regarded in Mulla Sadra’s philosophy. Nevertheless, in peripatetic school, it’s the most direct argument for proving the existence of God.
    Keywords: The Criterion of “The righteous” Argument, Cosmological Argument, Infinite Regress, Circular Regress, the Concept of Being
  • Heshmat Ghadami, Najafiafra Mehdi * Pages 73-88
    Place, in spite of modern physics, in Avicenna’s thought has two facets, physical and metaphysical. He has discussed on ontology of it and its essence criticizing the theories have been in or before his era. He by analyzing the essence of place has rejected the place to be regarded as a form, matter, extension and surface as well as the void. At the present paper, by analytical method, we attempt to evaluate his theory by using commentaries and the critics. He believes the place is a surface but not absolute one, it is a relative surface. On the basis of his philosophy, discussing on the existence and essence of place should be in Metaphysics not in the physics, although he has discussed in physics. Avicenna has criticized the other theories and finally approved his Idea on the Place. He has discussed on the accident of place in metaphysics trying to deny the theory of ones who believe it can be regarded as the substance. In spite of his effort to approve the existence of place and analyze the quiddity of it, he could not approve and analyze it successfully, so we cannot regard it as a category. It should be considered as a secondary intelligible.
    Keywords: Place, Surface, Physics, Metaphysics, Avicenna
  • Zohreh Tavaziany * Pages 89-102
    Approach to issue of God for those who have considered the philosophical trend on it, is the vital one. Its important aspect is that if this approach does not have a precise and profound basis, effort of philosophers and scholars will confront the serious challenges. Avicenna’s approach to God for proving His existence is entirely derived from the intellect. He has tried to prove Him by firm and reliable arguments which have been known by his name, called as the calendar approach to God. While he has mentioned obviously the essence of God cannot be reached by human reason. Some has thought there are certain contraries in his thought. At this article tried by exploring his works on the issue of God to elucidate his theory showing that this opposition is apparently. There are some documents which denote he has believed that human beings have several epistemological levels, knowledge of God will be possible for everyone by the requirements. The existence of God which approved by rational demonstrations is the one of His requirements not its essence which cannot be obtained by human reason.
    Keywords: God, Existence, Avicenna, Calendar Usage, Approach Through Requirements
  • Gholamreza Hosseinpour * Pages 103-121
    Miftah al-Ghayb, is the first work in theoretical mysticism has been written by Sadr al-din Qunavi and therefore, Sham al-din Fanari’s work, Misbah al-Uns, is its interpretation which has important role to make mystical discussions rationally. Mystics’ interpretation, such as Imam Khomeini among scholars, has been very useful in explaining and clarifying Misbah al-Uns purposes. In this essay, structure of arguments for oneness of Being , based on Imam Khomeini’s periphrases on Misbah al-Uns, have been derived and then assessed these arguments, by clarification, explanation and criticism of Imam. Imam's criticism of the arguments of Oneness of Being and obfuscations have been raised against them, is based on two axes: misunderstanding between intention and extension or between primary essential predicate with scientific common predicate and absolute Being with being regarded as absolute. According to Imam, these types of obfuscations derived from misunderstanding between concept with extension, do not distinguish between conceptual absolute Being and being regarded as absolute, While intended absolute on God is Objective Being. Imam believes that these arguments are not delivered on necessary being, but on the nature of being, claiming that if removed being as regarded absolute, necessary being will be removed. While being regarded as absolute is more general than necessary and contingent being or absolute and districted one.
    Keywords: Imam Khomeini, Qunavi, Fanari, Mulla Sadra, Oneness of Being
  • Mahdi Asadi * Pages 123-146
    The essay first of all tries to find some sort of precedence about one of the strongest versions of Muslim thinkers ' theory of truth - making (Nafs – al – Amr) in Aristotle – a theory that is without any doubt one of the most important and difficult problems in the Muslim Philosophy and Theology throughout history. Then, the paper tries to analyze and criticize Aristotle’s theory of truth - making by a systematic method. Moreover, since the problem of the negative affairs has been so problematic and important in Muslim philosophy and logic and theology as well, the essay has an especial focus on the negative truth - makers in Aristotle ' view. Finally, it will have some hints to the certain difficulties of Aristotle's theory of truth - making such as non - existents and the eternal essential affairs.
    Keywords: Truth-Maker, Truth, Aristotle, Non-Existents, Essential Affairs