فهرست مطالب

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی جعفریان *، احد فرامرز قراملکی صفحات 1-18
    بسیاری از فیلسوفان پیش از ملاصدرا وجود را اعتباری و معقول دوم می دانستند؛ به این معنی که دارای مابإزای عینی و بالذات نیست. اگر در نظریه اصالت وجود، وجود عین تحقق و خارجی بودن است، مفهوم وجود ضرورتا دارای مصداق یا مابإزای عینی خواهد بود و به همین دلیل نمی تواند اعتباری و معقول دوم به معنای پیش گفته باشد. در واقع بین اصیل بودن، منشا آثار بودن و خارجی بودن وجود و نحوه دلالت مفهوم وجود به امور که معقول اول یا دوم بودن آن را مشخص می کند، رابطه ای برقرار است. ما نشان خواهیم داد بر اساس هر دو تعریفی که از معقول های اول و دوم ارائه شده، مفهوم وجود در معنایی که در نظریه اصالت وجود مد نظر است، معقول اول خواهد بود. بر این اساس اصالت وجود، در بردارنده و ملازم با این حقیقت است که مفهوم وجود معقول اول است. مفهوم وجود معانی دیگری هم دارد که به اعتبار برخی از آنها معقول دوم است.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اصالت ماهیت، معقول اول و دوم، مفهوم وجود، دلالت
  • حسین کلباسی اشتری *، مستانه کاکایی صفحات 19-37
    «وجود» نخستین پایه هرگونه آگاهی و لاجرم به طریق اولی، متعلق مابعدالطبیعه قرار گرفته است. ارسطو در مواضع مختلف کتاب مابعدالطبیعه درباب «موجود چونان موجود»(to on) سخن گفته و بیان می دارد «موجود دارای معانی بسیار است.» او بیش از آنکه در آن کتاب از واژه «وجود» استفاده کرده باشد از «موجود» نام می برد و در کتاب هفتم می گوید «آنچه از دیرباز مایه سرگشتگی بوده این است که «موجود» چیست؟» پرسش دیرین در ساحت مابعدالطبیعه این بوده است که براستی «موجود» نزد ارسطو چه معنایی دارد؟ و معانی وجود چه تاثیری بر نظام مابعدالطبیعی ارسطو گذاشته است؟ آیا این معانی به یکدیگر قابل تحویل هستند یا خیر؟ درباره اینکه معانی «موجود» نزد ارسطو به چند گونه است، نزد مفسران اختلاف نظر وجود دارد؛ کسانی مانند توماس آکوئینی «معانی پنجگانه»، فارابی «معانی سه گانه» و ابن سینا نیز «معانی پنجگانه» را برای آن لحاظ می کنند. در این نوشتار ضمن بررسی دیدگاه ارسطو براساس مابعدالطبیعه و نگاهی به دیدگاه توماس آکوئینی، چهار معنا برای «موجود» نزد ارسطو بیان می کنیم (موجود بالعرض، موجود به معنای صدق، موجود بالقوه و موجود بالفعل، موجود به معنای مقولات) و در ادامه به سرگذشت معنای «وجود» نزد حکمای مشا، بویژه فارابی و ابن سینا خواهیم پرداخت برحسب مبانی فلسفی شان معانی چندگانه ای لحاظ کرده که با معانی «موجود» نزد ارسطو بسیار متفاوت است.
    کلیدواژگان: موجود، وجود، بالقوه، بالفعل، بالصدق، مقولات
  • سهراب حقیقت * صفحات 39-58
    در فلسفه ملاصدرا نه مفهوم وجود مشایی و نه نور ماهوی اشراقی، بلکه حقیقت وجود، مبنای تمام مسائل فلسفی است. لذا با این نگاه، ملاصدرا با تفکیک بین مبدائیت مفهومی و مبدائیت مصداقی وجود، بر جایگاه هستی بخشی و معرفت بخشی حقیقت وجود تاکید می کند. بنابراین این سوال مطرح می شود که حقیقت وجود به عنوان مبدا التحقق و مبدا المعرفه، چگونه شناخته می شود؟ با کاوش در آثار ملاصدرا به این نتیجه رسیدیم که ملاصدرا به اندازه بعد هستی شناختی، به بعد معرفت شناختی حقیقت وجود اهمیت نداده است، ولی برای شناخت حقیقت وجود دو پاسخ ارائه داده است: شناخت از طریق ماهیت که یک شناخت مفهومی و حصولی است و شناخت از طریق شهود و علم حضوری. در این مقاله تلاش می شود با رویکرد تحلیلی، این دو پاسخ مطرح و مورد واکاوی قرار بگیرد و این پرسش نیز بررسی می شود که علم حضوری به حقیقت وجود چه قسمی از اقسام علم حضوری است؟و اساسا مصداق حقیقت وجود در فلسفه ملاصدرا چیست؟
    کلیدواژگان: حقیقت وجود، معرفت، ملاصدرا، ماهیت، شهود، علم حضوری
  • جمال الدین مهدی نژاد *، حمیدرضا عظمتی، علی صادقی حبیب آباد صفحات 59-82
    مساجد در تاریخ معماری ایران، همواره نقطه به اوج رسیدن هنر و معماری اسلامی بوده است. معماری مساجد به دنبال الهام از مفاهیم کلام الهی است تا فضایی ایجاد بکند که عالم ملکوت و عالم ناسوت را قرین هم سازد و فضای معنوی واحدی را بیافریند. هدف این پژوهش مقایسه تطبیقی 9مسجد سنتی شهر یزد2، از لحاظ شاخص های معنوی کارشده در معماری این مساجد؛ به رشته تحریر در آمده است. روش تحقیقاز ماهیتی توصیفی – تحلیلی برخوردار است. در گام نخست به صورت مطالعات میدانی- کتابخانه ای؛ جهت استخراج شاخص های معنوی مساجد از منابع معتبر3 صورت گرفته، سپس شاخص ها به تایید 8متخص در این زمینه رسید است.در مرحله دوم به صورت تحلیلی به آزمون داده ها از طریق نرم افزار «SPSS21» و روش «ویکور» انجام گرفته است. شاخص های مورد بررسی در این پژوهش: 1- نسبت طلایی، 2- تقارن و زوج بودن اجزا، 3- اشکال و خطوط منحنی، 4- رعایت استفاده از رنگ های گرم و سرد در کنار هم، 5-مصالح 6- استفاده از تلفیق حسی 7- سلسله مراتب 8- تزیینات مفهومی است. نتایج نشان می دهد که مساجد: مسجد جامع یزد، مسجد حظیره، مسجد ریگ و مسجد ملااسماعیل از لحاظ شاخص های آرامش معنوی در حد قابل قبولی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مساجد سنتی یزد، ارزش های معنوی، رتبه بندی مساجد، حس معنویت
  • عبدالله صلواتی * صفحات 83-103
    طیفی یقین را متواطی دانسته و طایفه ای از یقین و یقینی تر سخن می گویند. پرسش اساسی این جستار این است: چگونه می توان بر اساس نگرش وجودی از یقین مشکک سخن گفت؟ دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: بنابرآنکه وجود مشکک است و یقین به مثابه رخداد وجودی یا حالتی از وجود مطرح است یقین بحسب ساحت هستی شناختی، مشکک است.در این جستار از چهار منظر و طریق، تشکیک در یقین استنباط شد: 1. یقین به مثابه ظهور و حالت وجود؛ 2. مکانیسم حصول و کارکرد وجودی؛ 3. مبادی شش گانه یقین؛ 4. تنوع اسمایی. بنابر تشکیک در یقین در فلسفه صدرایی، به ترتیب گزاره بدیهی، گزاره نظری موجه با شهود، گزاره نظری موجه با استدلال، و گزاره نظری موجه با اقناع، گزاره های بیشتر یقینی به سمت گزاره های کمتر یقینی هستند. این پژوهش مسبوق به سابقه نیست.
    کلیدواژگان: یقین، یقین مشکک، معرفت، وجود، ملاصدرا
  • علی اصغر خندان *، مهدی قضاوی زاده صفحات 105-124
    موضوعات مرتبط با حق و کاربردهای این لفظ در قرآن کریم از چنان گستره و ظرفیتی برخوردار است که می تواند مبانی و چهارچوب یک نظام فلسفی را پایه ریزی کند. در این راستا و با این جهت گیری، پس از اشاره به معنای لغوی «حق» و مولفه های آن (ثبوت، وجوب، و بقا) و همچنین معانی اصطلاحی «حق» در قرآن (حق تکوینی، به معنای حقیقت عینی و واقعیت خارجی؛ حق معرفتی، به معنای شناخت و یا سخن حقیقی، صادق و مطابق با واقع؛ حق ارزشی: به معنای عمل شایسته و نیکو)، در این مقاله با مرور کاربردهای لفظ حق، هفت اصل از اصول هستی شناختی در قرآن کریم را براساس آراء علامه طباطبایی در تفسیر المیزان تقریر کرده ایم، اصولی مانند اینکه خداوند، مصداق اتم حق است؛ ماسوا و دیگر حقایق، همه از حق تعالی و تحت تدبیر اوست؛ و حق تعالی، ماسوا و دیگر حقایق را بحق آفریده است. در خلال این مباحث همچنین به این اشکال مقدر پاسخ داده شده است که آیا می توان یک واقعیت زبان شناختی مربوط به یک زبان را مبنایی برای استنتاج واقعیت های هستی شناختی قرار داد؟
    کلیدواژگان: حق، قرآن، علامه طباطبایی، هستی، زبان
  • حمیدرضا خادمی * صفحات 125-141
    ملارجبعلی تبریزی و شاگردش قاضی سعید قمی تلقی خاصی از خداوند را مطرح می کنند. این دسته از فیلسوفان برآنند که در مورد خداوند نمی‏توان به نحو ایجابی سخن گفت و تمام صفات الهی به سلب بر می گردد. در این دیدگاه اساس الهیات سلبی، اشتراک لفظی وجود است. الهیات برآمده از این مکتب صبغه دینی و نوافلاطونی دارد. این مقاله درصدد بررسی زمینه شکل گیری، بیان آراء و مبانی فکری ملارجبعلی تبریزی و قاضی سعید قمی در الهیات سلبی و نقد آنها است. پس از بررسی و نقد دلایل آنان به بیان ناسازگاری با پاره‏ای از آموزه های فلسفی بر مبنای قاعده الواحد پرداخته شده است. از این رو مقاله حاضر در صدد بحث تفصیلی پیرامون صفات و افعال الهی نیست. از آنجا که این دو فیلسوف به شدت تحت تاثیر آموزه های نوافلاطونی اند، هم اندیشی و تاثیر پذیری آنها از آرای فلوطین نیز نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: الهیات سلبی، تنزیه، اشتراک لفظی، صفت وجود، اصل سنخیت
  • علی سلمانی *، منیر سخاوتی صفحات 143-160
    اینگاردن پدیدارشناس واقعگرایی است که معتقد است هوسرل در کتاب پژوهشهای منطقی نوعی واقعگرایی را پذیرفته که مبنای آن تمایز صریح واقعیت و آگاهی است. اعتقاد به این تمایز و دیدگاه واقعگرایی با آغاز تفکر استعلایی هوسرل رها شده و جای خود را بهمحوریت آگاهی و در نتیجه ایدئالیسم استعلایی میدهد. اینگاردن با این چرخش ناگهانی مخالفت ورزیده و معتقد است که تفکر استعلایی به دلیل هدف و روش مورد نظر خود خالی از نقص نیست. کلیت ایدئالیسم استعلایی که از نظر اینگاردن نتیجه چرخش یاد شده است کلیتی منطقی و سازگار نیست. طرح مفهوم پدیدارشناسی استعلایی، روش و هدف نهایی آن سبب سردرگمی و در نتیجه برخی ناسازگاری ها در فلسفه استعلایی هوسرل شده است. هوسرل با توسل به اپوخه، فعلیت و وجود اشیا را نادیده گرفت و با اعمال روش تقلیل پدیدارشناختی بهمطلق بودن حوزه آگاهی و اگوی استعلایی رسید و در نهایت با طرح نظریه تقویم، معنا یا همان نوئما را جایگزین اعیان واقعی کرد. همین اقدامات سبب بی اعتبار شدن وجود واقعی شد و هدف اولیه هوسرلی را که همان شناخت داده های عینی بود، مورد تردید قرار داد. فلسفه متقنی که با چنین روشی به دست میآید، به ادراک درونی و حلولی محدود می شود و راهی از پیش نمیبرد. اینگاردن ضمن اشاره به مشکل دوری که هوسرل در طرح روش تقلیل در فلسفه استعلاییاش با آن مواجه میشود، مدعی است که نتایج هوسرل در تفکر استعلایی محصول صرف معرفت شناسی او نیست و در بسیاری از موارد علاوه بر اینکه این نتایج شبیه به گزاره های متافیزیکی جلوه مینمایند، خود متخذ از نوعی مبانی مضمر و پنهان متافیزیکی و وجود شناختیاند. (اعتقاد به وجود مستقل از شناخت).
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، اینگاردن، هوسرل
  • احسان کردی اردکانی *، محمود صیدی صفحات 161-175
    یکی از مهم ترین مبانی فلسفی حکمت متعالیه حرکت جوهری است که ملاصدرا از طریق حرکت اعراض و متغیر بودن علت متغیر به اثبات آن پرداخته است. شیخ احمد احسائی بر آن است که به دلیل فاعلیت خداوند نسبت به همه موجودات، جوهر، علت عرض و فاعل حرکت آن نیست و مبانی ملاصدرا در زمینه فاعل حرکت جوهری و وحدت وجود (یکی بودن محرک و متحرک) منجر به دهری و مادی گرائی می گردد. احسائی با طرح اراده و اختیار داشتن جمادات، تقسیم ملاصدرا از انواع حرکت به خصوص حرکت طبیعی و قسری را به چالش می کشاند. در پاسخ به نقدهای احسائی می توان گفت که فاعلیت خداوند و فرشتگان نسبت به اقسام حرکت بی واسطه نیست. لذا منافاتی با فاعلیت مباشر صورت نوعیه ندارد، علت با معلول (وجود مستقل و رابط) وحدت حقیقت و رقیقت دارند و به دلیل معلول بودن صورت نوعیه، نظریه ملاصدرا به مادی گرائی نمی انجامد. جمادات نیز فاقد هر گونه علم و ادراک هستند و بدین لحاظ اثبات حرکت جوهری از طریق فاعل انواع آن خالی از مناقشه است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، احسائی، جوهر، حرکت، عرض
  • قدرت الله خیاطیان *، طناز رشیدی نسب صفحات 177-194
    هستی شناسی از مهم ترین مباحث عرفان اسلامی است که با نظری شدن عرفان توسط ابن عربی، بیش از پیش مورد توجه متصوفه و عرفا قرار گرفته است. نجم الدین رازی و عزیز نسفی از عرفای بزرگ قرن هفتم و منسوب به فرقه کبرویه بوده اند؛ با این تفاوت که نسفی تحت تاثیر آرای ابن عربی نیز بوده است. رازی به پیروی از مکتب کبرویه، هستی را براساس عالم امر و خلق یا ملک و ملکوت تقسیم می کند. در مبانی فکری او درباره هستی توجه به نور، زوجیت در عالم و وحدت وجود دیده می شود. از سوی دیگر، نسفی ضمن اشاره به این دو عالم، جبروت را به آن افزوده و در هستی شناسی خویش، به تقسیمات سه گانه ای قائل شده؛علاوه بر این به تفصیل مباحث وحدت وجود را بیان نموده است. در میان اقوال این دو، توجه به تجلی و اهمیت انسان در عالم مشترک است. این پژوهش بر آن است که به شیوه توصیفی- مقایسه ای، به بررسی شباهت ها و اختلافات آرای این دو و مبانی آن در باب هستی شناسی بپردازد.
    کلیدواژگان: عرفان نظری، هستی شناسی عرفانی، وحدت وجود، انسان، نجم الدین رازی، عزیز نسفی
|
  • Morteza Jafarian*, Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 1-18
    Concept of being, by most of MullaSadra’s predecessors, considered simply to be as a derivative and secondary intelligible, to which could not be ascribed any concrete objects or properties, as the referents. The specific problem that we want to address is that if one accepts fundamentality of existence, then how the concept of existence would relate to being (wujūd) itself. In fact, there is an affinity between primacy of being and the way in which concept of being signify things in real world, namely the criterion of subsuming it under first or second intelligible classes. We will argue that rendering the concept of being as a secondary intelligible is inconsistent with MullaSadra’s account of being, based on two different definitions presented traditionally for first and secondary intentions, and the concept, in the sense which characterized by MullaSadra should be subsumed as first intelligible. By exploring the elements of fundamentality of being, one admits that Primacy of being results in the fact that concept of being belongs to first intelligible class.
    Keywords: fundamentality of being, Primacy of quiddity, first, secondary intelligible, concept of being, signification
  • Hossein kalbasi ashtari*, Mastaneh Kakaiy Pages 19-37
    Being is the first basis of recognition and the first issue for the metaphysics. Aristotle has said in different pages of the metaphysics on "being qua being" means “to on” and emphasized," Being has various meanings." He, rather than 'Being', has used "being" or existent. He, in the seventh book, has said: What has long been a source of confusion is that “what is being?” What does “being” mean? These meanings of existence, what effect does have on Aristotle's metaphysical system? Whether these meanings can be delivered to each or not? The meanings of "being” in Aristotle’s thought are controversial issue among scholars. Someone like Thomas Aquinas takes five senses and Farabi three senses and Avicenna five meanings for the existent. In this paper, while analyzing Aristotle's view based on metaphysics and looking at Thomas Aquino's perspective, we have delivered four meanings for "being" in Aristotelians. (Being of per accident, being of per true, being of potentiality and actuality, being of categories) And in fallowing, for the adventure of the meaning of "being", we will pay attention to the peripatetic philosophers, especially Farabi and Avicenna, according to their philosophical principles who have considered various meanings for the existent which are very different with Aristotle's meanings.
    Keywords: being, Potentiality, Actuality, True, Categories
  • Sohrab Haghighat* Pages 39-58
    In Mulla sadra’s philosophy, the foundation of all philosophical issues is neither peripatetic’s concept of Being nor illuminating essential light but the Reality of Being. Accordingly, Mulla Sadra emphasizes on the status of the Reality of Being as source of knowledge and realization by distinguishing between conceptual and existential origin. So the question arises, that the Reality of Being as source of knowledge and reality how can be recognized? By exploring Mulla Sadra’s works, we concluded that although Mulla Sadra did not care about the epistemological dimension of the reality of Being as much as the ontological dimension, but there are two answers: conceptual and acquired knowledge and knowledge by presence and vision. In this paper, we try to analyze these two responses by an analytical approach. Also it examines this question that what kinds of knowledge by presence belong to the reality of Being. And what is the reference of the reality of Being in Mulla sadra’s philosophy.
    Keywords: the reality of Being, Knowledge, Mulla sadra, intuition, knowledge by presence
  • Jamal, e, Din Mahdi Nejad*, Hamid Reza Azemati, ali habibbad Pages 59-82
    Mosques in the history of Iran’s architecture have always been in the culmination of Islamic art and architecture. The architecture of the mosques seeks to receive an inspiration from the concepts of divine word to create a space which joins the heavenly world to material world and create a single spiritual environment. The study proposed to compare 9 traditional mosques in Yazd in terms of the spiritual indicators employed in the architecture of these mosques. The research method was descriptive-analytical. In the first step, a field-library study was conducted to conclude the spiritual indicators of the mosques from reliable sources, and then these indicators were confirmed by 8 experts in this field. In the second step, the data were tested analytically using SPSS and VIKOR method. The indicators studied in this paper were: 1. Golden ratio, 2. Being symmetry and coupling of components 3. Curved shapes and lines, 4. Observing the use of warm and cold colors together, 5. Materials, 6. Use of sensory integration, 7. Hierarchy, and 8. Conceptual decorations. The results show that Yazd Grand Mosque, Hazireh Mosque, Rig Mosque and Mulla Esmaeil Mosque are in an acceptable level in terms of spiritual tranquility indicators.
    Keywords: Architecture of traditional mosques, spiritual values, mosques ranking, sense of spirituality
  • Abdollah Salavati* Pages 83-103
    Some has regarded the certainty as a univocal concept, but some considered it as a gradational notion which spoken of certainty and more certainty. The main question is: has certainty in Sadra's philosophy been regarded as univocal or gradational? In other words: how can certainty be explained in the existential approach? The achievements of this research are: since the being is gradational reality and certainty can be considered as an existential phenomenon or a state of being, certainty will be gradational concept ontologically. In Mulla Sadra’s works, at least four syntaxes of certainty can be concluded: 1. the certainty as a manifestation and the state of being; 2. the mechanism of the acquisition and the existential function; 3. Six-based of certainty; 4. spectacular variety. Therefore, the certainty as regarded in Mulla Sadra’s philosophy as a gradational thing can be applied to the obvious proposition, a justified statement acquired by intuition, a theoretical justified proposition acquired by reasoning, and a justified- hypothetical proposition obtained by persuasion, more precise propositions led to less certain propositions, respectively.
    Keywords: Certainty, gradational Certainty, Knowledge, being, Mulla sadra
  • Ali Asghar khandan*, Mahdi Ghazavizadeh Pages 105-124
    The issues related to the word of "Haqq" and its usages in the Holy Qur'an have such an extent and capacity that can establish the foundations and framework of a philosophical system. In this regard, with this orientation, after referring to the literal meaning of "Haqq" and its components (fixation, necessity, and survival) as well as the terminological meanings of "Haqq" in the Quran (ontological, epistemological and moral truths), this article, by reviewing the uses of the term "Haqq", has presented seven ontological principles in the Holy Qur'an, according to Allameh Tabatabaei in Al-Mizan. There are principles such as: God, is the perfect sample of "Haqq"; other Creatures are from God, under His control, shall return to Him. During these discussions, we have also tried to answer this question that if it is possible to conclude ontological facts from a linguistic reality based on one or another language.
    Keywords: haqq, Quran, Tababaei, existence, language
  • Hamid Reza Khademi* Pages 125-141
    The philosophical school of Isfahan consists of two different schools. One of them was headed by Mirdamad and the other one directed by Mulla Rajabali Tabrizi. These two schools were in harmony with each other in some issues and opposed in some others. A controversial issue was on God’s essence and his attributes. At Rajabali's school, he and his students made a special impression of God. These groups of philosophers believed that God cannot be understood by positive way, and that all divine attributes are negatives. Negative theology derived from this school has a religious and Neo platonic background. This article tries to study the field of formation, critique of the ideas and the basics of thought of Mulla Rajabali Tabrizi and Qazi Sa'id Qomi in negative theology. Therefore, this paper addresses reviewing and criticizing the reasons of philosophers, for incompatibility with other philosophical doctrines based on the rule of al-Wahid. Therefore, this paper does not carry out a detailed discussion of the attributes and divine acts. Since these two philosophers are strongly influenced by Neo platonic teachings, their reflection and their influence on Plotinus's ideas are shown.
    Keywords: Negative theology, incomparability, equivocal, attribute of being, the principle of congruity
  • Ali Salmani*, Monir Sakhavati Pages 143-160
    Ingarden is a realist phenomenologist who believes that Husserl in his logical investigation has accepted a kind of realism which its base is distinction between consciousness and reality. This realism dismissed with the beginning of Husserl’s transcendental idealism replaced by consciousness and transcendental Idealism. Ingarden has opposed the sudden transformation and believed that transcendental thought has its own problems in the goal and the method. He believes that the whole idealism is not logically coherent. The scheme of the conception of transcendental idealism, its goal and method raised confusion and then inconsistency. Husserl by using Epoch method ignores actuality of thing's existence and by exercising phenomenological reductionism reached the absoluteness of consciousness and transcendental ego and finally by proposing constitutional conception replaced realistic objects by meaning or noema. These tasks invalidate the real existence and has doubted Husserl’s original goal that was knowledge of objective data. Rigorous philosophy which is reached by this method confines itself to immanent perception. Ingarden has pointed to petition principia problem in Husserl's reductionist method, claims that Husserl's results in the transcendental thought is not an achievement of mere epistemology. In many cases his results is more like to metaphysical propositions which derived from ontological elements.
    Keywords: phenomenology, Ingarden, Husserl
  • Ehsan Kordi Ardakani*, Mahmood Saidiy Pages 161-175
    Substantial motion is one the basic foundation of the transcendental philosophy which MullaSadra proves it by the motion of accidents which denote to the transmission of the cause. According to Shaykh Ahmad Ahsá'í because of the God's causality to all creations, substance is not the cause of accident and its motion, in this regard Ahsá'í believes that MullaSadra' theory of substantial motion is a kind of Materialism neglecting God's existence. Ahsá'í believes that all things including stone and wood have free will and on the basis of this, MullaSadra's division of the motion is not correct. In criticizing these critics, it must be said that God's causality to the creations is direct and immediate, because of the need of all creation for the God, MullaSadra' theory does not lead to the Materialism.
    Keywords: MullaSadra, Ahs?'?, substance, motion, accident
  • Ghodratollah Khayaian*, tannaz rashidinasab Pages 177-194
    Ontology is one of the most important issues in Islamic mysticism which has been considered by mystics and Sufists when it became theoretical by ibn Al-arabi. Najm al-Din and Aziz Nasafi are the biggest mystics of seventh century and they related to the “Kobravieh cult” however Nasafi is influenced by Ibn al-Arabi’s works. Razi in following of “Kobravieh cult” divided the being into “commanding or immaterial world” and “created or material world”. In his thoughts about existence it can be seen that there is attention to the light, duality in universe and oneness of Existence. Furthermore, Nasafi pointing to these two worlds, he also has added almightiness (Jabarout) to them and in his Ontology he has announced the triple division. Besides he explained about the oneness of Existence in detail. Between them, the attention to manifestation and importance of human being are the same. This article is going to present resemblance and differences between two sages opinions and their ontological foundation by descriptive-comparative method.
    Keywords: Theoretical mysticism, Mystical ontology, Unity of existence, Najm al-Din Razi, Aziz Nasafi