فهرست مطالب

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رصافی، محسن جوادی صفحات 1-24

    دیدگاه اکام درباره نحوه وجود کلیات به نام نام-گرایی در تاریخ فلسفه مشهور است. نام گرایی نهضتی نوپدید در عرصه شناخت است که در مقابل واقع گرایی حداکثری و افراطی مطرح شد و در انتهای قرون وسطی از سوی ویلیام اکام بسط یافت. در این مقاله نامگرایی اکام بررسی و سپس برخی از مهم ترین مبانی آن خواهیم پرداخت. ایده «استره اکام» ابزار مناسبی در اختیار او گذاشت تا بتواند بسیاری از موجودات انتزاعی و متافیزیکی از جمله کلیات عینی و ذهنی را نفی کند. همچنین، با اتخاذ تجربه گرایی مستقیم در باب شناخت و نفی انواع محسوس و معقولی که آکویناس و دیگر واقع گرایان بدان معتقد بودند، هرگونه ذات خارجی و نیز انگاره های عام ذهنی را نفی و مفاهیم عام ذهنی را در حد یک کارکرد منطقی و یک نشانه ذهنی تفسیر کرد.

    کلیدواژگان: اکام، نام گرایی، واقع گرایی، تیغ اکام، ذات، ماهیت، کلی
  • سید مصطفی موسوی اعظم، حسن ابراهیمی، عبدالرسول کشفی صفحات 25-48

    تلقی مشهور از علل ناقصه همان علل چهارگانه ارسطویی است. اما برخی متفکران افزون بر علل چهارگانه، علل دیگری چون «معد»، «شرط» و «عدم مانع» را از زمره علل ناقصه بر شمرده اند. برخی بر علیت «معد»، «شرط» و «عدم مانع» به عنوان علت ناقصه، دلایلی را ذکر می کنند. مقاله می کوشد نشان دهد از آنجا که «معد» قابل انفکاک از معلول است نمی توان آن را به عنوان علت در نظر گرفت؛ چرا که علت و معلول بدون یکدیگر قابل فرض نیستند. از سوی دیگر قائلان به حصر عقلی علل اربعه، «شرط» و «عدم مانع» را بازگشت به علت فاعلی یا علت مادی می دهند؛ چراکه یا متمم فاعل اند و یا قابل، و نمی توان آنها را به عنوان علل مستقل در کنار علل اربعه در نظر داشت. اما از آنجا که اساسا استقلال علی در علل ناقصه امکان پذیر نیست؛ نمی توان این مبنا را پذیرفت. در ثانی علت غائی به عنوان یکی از علل اربعه، نقشی جزء متممیت فاعل ندارد و بر این اساس نمی توان آن را به عنوان قسمی از علل ناقصه دانست. اشکال دیگر بر علیت «عدم مانع» آن است که امر عدمی نمی تواند بر امر وجودی تاثیر گذار باشد؛ اما از آنجا که «عدم مانع» بازگشت به امر وجودی دارد، می توان آن را در کنار «شرط» به عنوان یکی از اقسام علل ناقصه برشمرد.

    کلیدواژگان: علیت، توقف، مدخلیت، علت ناقصه، معد، شرط، عدم مانع
  • رضا اکبری، ابراهیم راستیان صفحات 49-64

    تعریف حقیقی از منظر جمهور فلاسفه، ارائه ذاتیات ماهوی شیء است. ارائه ذاتیات، متوقف بر شناخت فاعل شناسا نسبت به آن شیء است. لذا در هر شناختی لازم است که متعلق شناخت و فاعل شناسا تبیین شوند. براساس مبانی نهایی ملاصدرا، متعلق شناخت، یک وجود ظلی منبسط است که واجد سه مرتبه مادی، مثالی و عقلی می باشد به گونه ای که مرتبه مادی و مثالی از اعراض و شئون مرتبه عقلی هستند. فاعل شناسا نیز به تناظر با عالم عینی، یک وجود بسیط و مجرد است که در عین بساطت، می تواند با حرکت اشتدادی دارای سه مرتبه حس، خیال و عقل گردد. فاعل شناسا در هر مرتبه از ظهور که قرار دارد، متعلق همان مرتبه از ظهور را درک می کند. از سوی دیگر، ارائه تعریف حقیقی، متوقف بر شناخت ذاتیات شیء است و ذاتیات شیء همان مرتبه عقلی شیء است. لذا محال است که فاعل شناسا در مرتبه حس یا خیال باشد و بتواند ذاتیات شیء را ادراک کند. همچنین، تعریف حقیقی در علم حصولی و ماهیات مطرح است، در حالی که علم حصولی در مرتبه عقل ممتنع است. بنابراین، بر اساس مبانی نهایی ملاصدرا، فاعل شناسا چه در مرتبه حس، خیال یا عقل باشد نمی تواند تعریف حقیقی یک شیء را که همان مقومات ماهوی آن است، درک نماید. ادراک حقیقت شیء صرفا براساس علم حضوری و به میزان مرتبه ادراکی فاعل شناسا که در تناظر با مرتبه وجودی اوست میسر است.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، مبانی وجودشناختی، تعریف حقیقی، امتناع تعریف، فاعل شناسا، شناخت
  • صادق خوشخو، مریم محبتی، امیرعباس علیزمانی صفحات 65-86

    در این نوشتار به دنبال آن هستیم تا موضع صدرالمتالهین را در حل بعضی مسائل بنیادی اخلاق، از قبیل عینیت گرایی یا ذهنیت گرایی، نتیجه گرایی یا تکلیف گرایی، وظیفه گرایی یا فضیلت گرایی، که ذهن فیلسوفان دین و اخلاق معاصر را به خود مشغول ساخته است، درک و دریافت نماییم. از این رو با کنکاش در منظومه فلسفی ملاصدرا نخست مبانی و پیشفرض های وی، متناسب با مسائل مذکور، استخراج گردید، و آن گاه از دریچه مبانی یادشده، نگاهی به چشم انداز وی در اخلاق انداختیم، و پاسخ مسائل مذکور را جویا شدیم. در بازخوانی نظریات این فیلسوف اسلامی فطرت گرایی را می-توان به عنوان محوری در حل مسائل مزبور معرفی کرد. ملاصدرا بر اخلاق به عنوان امری فطری و تمایز بخش نوعیت انسان ها به لحاظ فطرت ثانویه انگشت می نهد. نتیجه پژوهش حاضر دریافت تصویری از جمع بین عینیت گرایی و ذهنیت-گرایی، نتیجه گرایی و تکلیف گرایی، فضیلت گرایی و تکلیف-گرایی بر اساس مبانی هستی شناختی ملاصدرا همچون اصالت وجود، و وحدت تشکیکی آن، ضرورت و سنخیت علت و معلول، حرکت جوهری نفس، و اتحاد آن با بدن، نقش سازنده علم و عمل در اخلاق، خیربودن غایات نسبت به فاعل آن، عینیت کمال مطلوب، رابط بودن مخلوقات نسبت به واجب تعالی، فطری بودن اصول کلی اخلاقی، و بر محوریت فطرت گرایی وی است.

    کلیدواژگان: اخلاق، فطرت گرایی، عینیت گرایی، ذهنیت، گرایی، نتیجه گرایی، تکلیف گرایی، فضیلت گرایی
  • محمد کاظم علمی سول، طوبی لعل صاحبی صفحات 87-100

    ملاصدرا با نوع نگاه به هستی مطلق و هستی انسان و نوع نسبت این دو با یکدیگر نگرشی نوین و متفاوت با نظریه فلاسفه ارسطویی- اسلامی در باب علم عرضه می دارد. این پژوهش به نحوه تکوین وجود انسان یا نفس و نسبت آن با معلوم می پردازد و با تکیه بر مبانی ابداعی ملاصدرا در این رابطه، مدعی است که نفس انسانی اگرچه به عنوان مدرک کلیات، در همه انسان ها مشترک است و تحت نوع واحد قرار می گیرد، اما به تدریج و با توجه به نحوه عملکرد ذهن و فعالیت آن، از نفوس دیگر متشخص و متمایز می گردد؛ و حتی در هر لحظه ادراکاتش برای خود او هم با لحظه قبل، متفاوت و متمایز است؛ به نحوی که در این تحول، وحدت و ثبات و تشخص نفس محفوظ است.

    کلیدواژگان: علم، نفس، تحول، مراتب وجود، اتحاد عاقل و معقول
  • فاطمه شفیعی، علیرضا فاضلی صفحات 101-122

    سهروردی برای حسن که معادل زیبایی است، شانی وجودی، یعنی مکانتی در نظام جهان شناسی خویش در نظر می گیرد. این موضع او می تواند مدخلی برای ورود به مباحث زیبایی شناسی گردد. نوشتاری که در پی می آید، جستجویی است برای یافتن معنای زیبایی و ویژگی های آن، چنان که از سخنان سهروردی می توان استفاده کرد. در این راه ابتدا مفهوم زیبایی و سپس شان وجودی حسن و عشق مورد تدقیق قرار می-گیرد که از این تامل خصایص عینیت، تشکیک و همبستگی با معرفت به دست می آید. این ویژگی ها می تواند مفهومی به نام هنر اشراقی را پدید آورد که نتیجه پیوند روح هنرمند با عوالم بالاتر و عشق و شوق او به مبدا اعلی است و دستاوردهای آن روگرفت و تقلید جهان برین است. چنین هنری که زاییده عشق هنرمند به حسن و زیبایی است، والاترین هنرمندان را عاشقان خیر اعلی معرفی می کند و نفس هنرمند و مخاطبش را از رکود باز می دارد.

    کلیدواژگان: سهروردی، حسن (زیبایی)، عشق، حکمت و معرفت، هنر اشراقی
|
  • Mohammad Rasafi, Mohsen Javadi Pages 1-24

    Nominalism is known as a new movement in the field of epistemology versus extreme realism; the movement was developed by William of Ockham at end of middle ages. Okham`s thought influenced next scholars deeply and many of contemporary philosophers agreed with him. In this paper, the principles of Ockham`s epistemological nominalism have been explained and criticized. Ockham`s razor was a fit instrument for him to negate a great number of abstractive and metaphysical beings including objective and subjective universals. Following direct realist empiricism in epistemology and negating Aquinas and other realists` sensible and intelligible, rejected all objective essences and universal mental suppositions and viewed universal concepts of mind to be only a mental sign with logical usage.

    Keywords: Ockham, nominalism, realism, Ockham's razor, essence, qiddity, universal
  • Seyyed Mostafa Musavi Azam, Hassan Ebrahimi, Abd Al Rasul Kashfi Pages 25-48

    Common idea of partial causes is Aristotelian four causes. Yet, some thinkers have known other causes such as preparer, mu`idd, condition and lack of obstacle to be partial causes. Philosophers of the common Aristotelian idea have given some arguments against this view. In the paper, it is argued that the preparer may not be counted a cause; since contrary to cause and effect, it is separate from cause. Again, those of common idea have known the condition and the lack of obstacle as parts of the agent or the material cause; since they complete either the former or the latter and, therefore, they may not be considered as free causes. In other words, one may not agree with the principle, for freedom of causality is not possible in the case of partial causes. As for the cause of purpose as one of the four, there cannot be found any other effect for it except completing the causality of the agent and, therefore, it may not be counted as partial cause. Again, one can argue against causality of the lack of obstacle as it is nonexistential and, therefore, it is of no existential effect. Yet, as we know, by lack of obstacle is meant an existential thing and with this consideration, it can be counted as a partial cause.

    Keywords: causality, dependence, effectuality, partial cause, preparer, ground, lack of obstacle
  • Reza Akbari, Ebrahim Rastian Pages 49-64

    As is understood in common philosophy, true definition is formed from essential concepts of things and it is due to mind`s knowledge of the thing. It is, therefore, necessary in each case of knowledge for the object and subject to be explained. On Sadra`s ultimate principles, object consists in an extended shadowy existence with three gradations including corporeal, imaginary and intellectual ones of which the last two have been regarded as accidentals and modes of the first. And such is the subject; it may upgrades with an substantial departure. The subject`s knowledge is appropriate to its grade in existence and knows the objects of that grade. And we know that true definition is due to our knowledge to essentials and essentials are the same as intellectual grade. It is, therefore, impossible for subject, when being in sensible and imaginary gradation, to attain essentials. Again, true definition is restricted to knowledge by correspondence, while such a kind of knowledge is impossible in the intellectual grade. Therefore, it is concluded that it is not possible for subject at any grade to attain true definition. Attaining the truth of things is in the field of knowledge by persistence with regard to the subject level of existence.

    Keywords: Molla Sadra, ontological principles, true definition, impossibility of definition, subject, knowledge
  • Sadeq Khoshkhoo, Maryam Mahabbatiy, Amir Abbas Alizamani Pages 65-86

    The trying scholars` way of studying ethical problems such as objectivism or subjectivism, consequentialism or deontologism, functionalism or vertuism, those attracting the attention of them nowadays, is rooted in their different principles and presuppositions. In this paper, it has been sought to find out Molla Sadra`s principles and presuppositions firstly and then, relying on his principles, have presented his outlook in ethics with regard to his solutions for the mentioned problems. Relying on such bases as principality of existence, gradational unity of existence and … he has given a new idea of such categories as human being, good and evil. For him, ethics is known as a natural gift with regard to primary nature and distinct point of human beings with regard to secondary nature. As is viewed by Sadra, religion and reason support one another in ethical training of human being. Furthermore, in such a deep and comprehensive unity, the duality of objectivism or subjectivism, consequentialism or deontologism, functionalism or vertuism would disappear and all of them are known to be directed to one final goal. Finally, human nature, free will and knowledge have been known for him as the main agents for ethical training.

    Keywords: ethics, religion, soul, duty, goal, nature, good
  • Mohammad Kazem Elmi Sula, Tuba Lal Sahebi Pages 87-100

    With regard to his special consideration on absolute existence, human existence and the relation between them, Molla Sadra has given a new idea on knowledge different than Muslim Aristotelian philosophers. As is explained in the paper, with regard to Sadra`s view on creational structure of human being and its relation with the knowledgeable and considering his new principles in the field, though it is generally believed that human soul as perceiving generals is common in all human beings and is put under one species, it gradually distinguishes from others by the help of the manner in which human mind acts. It should be stated that changing of knowledge is to such an extent that one cannot find the same kind and degree of knowledge even in two instances; yet, such dynamic state of human perception does not break the unity, stability and individuality of human soul.

    Keywords: knowledge, soul, changing, gradations of existence, unity of the knowing, the known
  • Fatemeh Shafiea, Alireza Fazeli Pages 101-122

    Suhrawardi believes in an existential part for beauty, taken as goodness, in his cosmological system. This view may be regarded as an introduction for his aesthetics. This paper includes a study for finding the meaning of beauty and its properties based upon Suhrawardi`s teachings. For the purpose, at first, the meaning of beauty and, then, existential place of good and love have been brought into consideration and thereof objectivity, gradation and correlation with knowledge have been proved as the properties of beauty. The properties may lead to an illuminative art caused by the link of artist`s spirit to higher worlds, his deep tendency and desire. Such an art`s fruits may be considered copies and examples of the highest world.

    Keywords: Suhrawardi, beauty, love, wisdom, knowledge, illuminative art