فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احد فرامرز قراملکی صفحات 1-17
    الگوی علم شناسی موضوع محور ارسطویی- سینوی، فلسفه اولی را بحث از عوارض ذاتی «موجود بما هو موجود» دانسته و دو حوزه امور عامه و الهیات بالمعنی الاخص را ذیل آن علم واحد دسته بندی می کرد. با پیشرفت تاریخی علم کلام و غلبه یافتن رویکرد فلسفی در آن، مباحث دو حوزه مذکور از یکدیگر تفکیک شده و با لحاظ کردن آن ها به عنوان دو علم مستقل، به تدریج الگوهای متنوعی، یکی پس از دیگری و هریک با نقد الگوی پیشین، برای وحدت بخشی مباحث امور عامه ارائه گردید. از ملاصدرا به عنوان یک فیلسوف نوآور می توان توقع داشت که در این سیر تاریخی و خصوصا با تحولی که در محتوای فلسفه اولی ایجاد کرده طرح بدیعی نیز برای شناسایی آن عرضه کرده باشد، اما او نامنتظرانه به همان موضع ارسطویی- سینوی بازگشته است. در تییین چرایی اتخاذ این رای، شواهد غیرمقنع و قابل دفعی وجود دارد که نشان می دهد آن موضع، حاصل اندیشه های ابتدایی – و نه نهایی– ملاصدرا بوده است. اما قابل دفاع تر است که آن موضع فلسفه شناسانه ملاصدرا با فلسفه او سازگار دانسته شده و یا اینکه با توجه به قرائن متعدد و از جمله برای حفظ ادعای انقلاب پارادایمی حکمت متعالیه نسبت به سنت های فلسفی پیشین، رخنه ای در اندیشه او محسوب گردد.
    کلیدواژگان: امور عامه، علم شناسی ارسطویی، فلسفه اولی، ملاصدرا، موضوع علم
  • رضا اکبریان صفحات 19-42
    خودگرایی اخلاقی نظریه ای مربوط به اخلاق هنجاری است. ایده اصلی این نظریه، از نظر «این رند»، رمان نویس، و فیلسوف غیر دانشگاهی امریکایی این است که هر شخص باید منحصرا به دنبال منافع خودش باشد. ایده دیگر وی این است که عینیت گرایی، به معنای مورد نظر رند، در مابعدالطبیعه و معرفت شناسی، مستلزم خودگرایی اخلاقی در حوزه اخلاق است. وی با تاکید بر اینکه که هرچیزی در جهان خارج جزئی و خاص است و ما در خارج کلی نداریم، زمینه را برای تمسک خودگرایان اخلاقی بعدی به مفهوم خاصی از «تشخص» در تمام موجودات خارجی، به منظور توجیه اولویت خود بر دیگران فراهم ساخت. این درحالی است که طبق مبانی ملاصدرا، «تشخص» از آن وجود خارجی اشیا است و همان وجود، حقیقتا کثیر و، در عین حال، حقیقتا واحد است. نتایجی که در این مقاله حاصل می گردد این است که، اولا: نه تنها «تشخص»، مبنای متافیزیکی محکمی برای خودگرایی اخلاقی نخواهد بود، بلکه، ثانیا: دیدگاه های بنیادین مابعدالطبیعی ملاصدرا در باب تشخص و تشکیک، می تواند به عنوان نوعی مقدمه یا مبنای مابعدالطبیعی برای فلسفه اخلاقی تلقی گردد که قائل به رعایت توازن میان منافع خود و منافع دیگران است.
    کلیدواژگان: خودگرایی اخلاقی، این رند، ملاصدرا، تشخص، حقیقت عینی واحد وجود
  • حسن عزیزی، موسی ملایری صفحات 43-63
    نحوه وجود صفات الهی و نوع ارتباط آنها با ذات مقدس حق از اصلی ترین مسائل خداشناسی است که نطریات گوناگونی درباره آن از طرف مکاتب فلسفی، کلامی و فرقه های مذهبی بیان شده است. اگر چه این مساله هم در باب صفات ذات مطرح است و هم در باب صفات فعل. اما بررسی آن در قلمرو صفات فعل از اهمیت و صعوبت بیشتری برخوردار است. این صفات طبق نظر مشهور فیلسوفان مسلمان، زائد بر ذات و صرفا انتزاعاتی ذهنی اند. با این حال، تحلیل جامع و مستقل قابل اعتنایی در این باره ارائه نشده است. در تحقیق حاضر از طریق تحلیل مفهوم اضافه، ثابت شده است که اضافه دارای وجود خارجی است بنا براین، صفات فعل نیز باید دارای وجود خارجی باشند. اما وجودی انگاشتن صفات فعل ما را با مشکل بزرگی روبرو می کند که همین مشکل معتزله را به نفی صفات واداشت. برای رفع این مشکل در حکمت متعالیه با استفاده از مبنای اصالت و تشکیک وجود، نوعی رابطه را می-توان بین خداوند سبحان و این صفات وجودی تعریف کرد که درعین حفظ تنزیه و بساطت حق، وجود این صفات نیز حقیقی تلقی شده و ذات مقدس حق را حقیقتا مصداق این صفات دانست.
    کلیدواژگان: صفت، صفت فعل، صفات اضافی، تقسیمات صفات
  • سید مهدی امامی جمعه صفحات 65-91
    عدالت در اندیشه صدرایی، یک محور اساسی بوده و در آثار او به ابعاد مختلف آن پرداخته شده است؛ این پردازش تا آنجاست که حتی می توان مدعی شد که بنیان حکمت متعالیه، براساس نگرش به عدل بنا شده است و بر این اساس حکمت صدرالمتالهین را می توان حکمت عدل و اعتدال، و فلسفه او را فلسفه عدالت اجتماعی دانست. عدالت پژوهی در حکمت متعالیه ملاصدرا، ساحت های مختلفی دارد که کمتر به آنها توجه شده و ما در نوشتار حاضر، به طرح آنها پرداخته ایم. این ساحت ها عبارتند از: ساحت تشریعی، جزایی، معرفت شناختی، مدنی- اجتماعی و سیاسی، و فلسفی (وجودشناختی). همچنین، این مقاله در نهایت، به تبیین آثار و لوازم تحقق عدالت در نفس آدمی و مدینه انسانی پرداخته است. برخی از مهمترین نتایج و برکات وجودی آن، از قبیل رواج فضائل و مکارم اخلاقی، استقرار حکمت، حریت (آزادی) و امنیت، تامین سعادت و کمال انسانی را بیان می دارد.
    کلیدواژگان: عدالت، قسط، حکمت متعالیه، مدینه فاضله، امنیت، سعادت، کمال انسانی _
  • اصغر محمدی، سحر کاوندی صفحات 93-108
    برهان نظم ساده ترین، قابل فهم ترین و عمومی ترین برهان بر وجود خداوند است. در طول تاریخ روایت های متعددی از این برهان ارائه شده است که از درجات متفاوتی از قوت و دقت برخوردارند. به نظر نگارندگان معقول ترین و قابل دفاع ترین روایت از این برهان، روایت «استدلال از راه بهترین تبیین» است. روایت های کلاسیک، مقایسه ای، تنظیم دقیق، پیچیدگی غیر قابل تقلیل بیوشیمیایی و اطلاعات زیست شناختی ضمن آنکه هر یک روایت هایی مستقل هستند، اما به نظر می آید اگر بتوان این روایت ها را در خدمت «استدلال از راه بهترین تبیین» در آورد، برهان نظم می تواند نقش موثرتری در اثبات وجود خدا در کنار سایر براهین ایفا کند. سوئینبرن استدلالی ارائه کرده، که نتیجه آن- به زعم وی- محتمل بودن وجود خدا را نشان می دهد. او این بار را بر دوش برهانی استقرایی گذاشته است. ریچارد سوئینبرن در تقریر این برهان با تفکیک نظم جهان به نظم زمانی و نظم مکانی و صورتبندی جدیدی از برهان طرح و تدبیر، تلاش درخوری در این راه نموده است. در این جستار سعی شده تا تقریر و روایت سوئینبرن از برهان نظم که در آثار متعدد او به انحای مختلف بیان شده است در یکجا و به صورت نظام مند تقریر شود، تا راه برای بررسی، نقد و یا تقویت آن هموارتر گردد. با جستجوی انجام گرفته این برهان تاکنون با نظامی که در این مقاله بدان پرداخته شده است، صورتبندی نشده است.
    کلیدواژگان: برهان نظم، نظم زمانی، نظم مکانی، تبیین علمی، سوئینبرن
  • قاسم علی کوچنانی، سید رحیم نجات صفحات 109-125
    برای اثبات وجود حق تعالی براهین تجربی و عقلی مختلفی از دیرباز تاکنون ارائه شده و یکی از مهم ترین دلایل عقلی در این زمینه «برهان صدیقین» است. از برهان صدیقین تقریرهای مختلفی موجود است که چهار تقریر از این تقریرها از ابداعات حاج ملاهادی سبزواری است. ایشان در آثارش این تقریرها را به صورت پراکنده بیان کرده که به طور خلاصه بدین گونه هستند: 1. حقیقت مرسله وجود که اصیل است به هیچ وجه عدم را قبول نمی کند. لذا واجب الوجود بالذات است، چون هیچ نقیضی، نقیض خود را قبول نمی کند. 2. حقیقت اصیل وجود، ممکن نیست زیرا درصورت امکان حقیقت وجود، خلف لازم می آید به دلیل آن که غیر از این حقیقت، حقیقت دیگری نیست تا به آن متعلق باشد. 3. حقیقت (مرتبه ای از مراتب وجود) یا واجب است یا ممکن به امکان فقری است که جهت دوری از دور و تسلسل حتما باید مستلزم واجب باشد. 4. حقیقت اصیل وجود یا واجب است یا ممکن به امکان فقری است که آن نیز متعلق به واجب بوده و مستلزم اوست. این نوشتار به بیان این چهار دلیل پرداخته و دلیل ابداعی بودن آنها را بیان می کند و اشکالات وارده به بعضی از آن ها را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حاج ملاهادی سبزواری، برهان صدیقین، اصالت وجود، حقیقت وجود، واجب الوجود
  • عبدالله صلواتی صفحات 127-145
    با پذیرش مبانی و اصولی چون وحدت تشکیکی و حرکت وجودی ارادی در نگرش وجودی حکمت متعالیه، گشودگی و گستردگی ای در انسان رخ می دهد که در آن، انسان از وحدت نوعی متواطی فاصله گرفته و در قلمرو وحدت نوعی مشکک و کثرت نوعی قرار می گیرد. فیض کاشانی در مواضعی بر پایه وحدت نوعی انسان مباحثی را مطرح کرده و از افراد انسانی سخن گفته است. اما همو براساس نگرش وجودی و با استمداد از مبانی یاد شده، مباحثی مطرح نموده است که با توجه به امکانات درونی آن می توان مدل هایی از وحدت و کثرت نوعی انسان را از آنها استنباط کرد که از آن جمله اند: وحدت نوعی مشکک، کثرت نوعی ماهوی ملازم با وحدت نوعی مشکک، کثرت نوعی اسمایی. گفتنی است: در این جستار این مدل ها نه بطور پراکنده و فارغ از مولفه زمان، بلکه بسامد مدل ها برحسب مقاطع مختلف سنی فیض در آثار او بررسی می شود.
    کلیدواژگان: وحدت نوعی متواطی، وحدت نوعی مشکک، کثرت نوعی ماهوی، کثرت نوعی اسمایی، فیض کاشانی
|
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Mahdi Golparvar Roozbehani Pages 1-17
    Aristotle Avicenna`s subject-oriented model for studying knowledge has viewed first philosophy as dealing with essential accidents of being qua being and classified general principles, umur-e ammeh and theology under the title of first philosophy. With gradual progress of theology and dominance of philosophical approach in it, the two fields were separated from one another as two fields of science, gradually various models, one after the other and criticizing it, were presented to harmonize the problems of general principles. It was expected from Mulla Sadra, as a philosopher with new opinions to present a new model in the field. Yet, he went on the same tradition of Avicenna. Explaining the reason why for his way, some have thought it as the primary step of his philosophizing, while it is more reasonable to know his step in agreement with his philosophy or, with regard to numerous tokens of which may be counted keeping his methodical revolution in relation to traditional manners of philosophy, it may be known as a failure.
    Keywords: General principles, Aristotelian method of studying science, First philosophy, Mulla Sadra, Subject of science
  • Reza Akbarian, Hamid Hasani Pages 19-42
    Ethical egoism is a theory of normative ethics. According to Ayn Rand, a novelist, intellectual and non academic philosopher, its core idea is that every person ought to pursue his/her own self interest. The other idea is that objectivism as she explains it in metaphysics and epistemology, results egoism in normative ethics. She insists that everything in reality is particular and there is no universal in reality. This prolegomenon, made egoists to resort to the concept of haecciety to justify treating oneself differently. On the principles of Mulla Sadra's philosophy, haecceity of an existent belongs to its very existence and existence is, truly, both unique and multiple. As a result, haecceity couldnt be taken as a strong metaphysical basis for ethical egoism, firstly and secondly, we can consider this metaphysical principle of Mulla Sadra as a prolegomenon to those ethical theories on which one may make balance between one's and other's interests.
    Keywords: Ethical Egoism, Ayn Rand, Mulla Sadra, Haecceity, Uniqe Reality of Existence
  • Hassan Azizi, Mahdi Dehbashi, Mousa Malayeri Pages 43-63
    The Existence of Divine qualities and their relation to the holy Essence of God have been counted from basic problem of theology on which different views have been presented in philosophy, theology and religious sects. The problem include the qualities of essence and the qualities of action both, the latter, however, is more considerable and difficult. As is understood in Muslim philosophers` thought, the qualities of action are those abstracted with a comparison made by human mind between God and His creatures. They cannot, therefore, be found in the Essence. In spite of the fact, however, there cannot be found any overall and reliable study in the field. In the present paper, based on an analysis of the concept of relation, it has been proved that relation is an objective being. However, when the qualities of action are regarded as existential and objective, a difficult problem happens; it is just the problem leading mu`atazilih to deny these qualities. In transcendent philosophy, based upon real establishment and gradation of existence, one may prove a type of relation between God and these existential qualities and, in this manner, considering the Essence absolutely pure, may know the Essence really an object verily qualified with them.
    Keywords: Quality, Quality of action, Relative qualities, Grouping qualities, Quality of essence
  • Seyyed Mahdi Emamijomeh, Mahdi Ganjvar Pages 65-91
    For Sadra, justice has been a base studied in detail and deeply; the importance of justice is to such an extent which one may claim its being foundation for transcendental philosophy. Such being the case, Sadra`s philosophy may be titled that of justice and moderation. Studying justice in Sadra`s transcendent philosophy is of different aspects little studied; this paper seeks to refer to them. The aspects include those of: legislation, punishment, epistemology, society, politics and philosophy (ontology). Again, this paper explains the consequences of establishing justice in human soul and society of which one may refer to ethical virtues, establishment of hikmah, freedom, security, human happiness.
    Keywords: Justice, Equality, transcendent philosophy, Utopia, Security, Happiness, Human perfection
  • Asghar Mohammadi, Sahar Kavandi Pages 93-108
    When proving the existence of God, the argument of design has been known as the easiest argument to be understood and, therefore, the most common one. Different explanations of the proof have been given during the history of theology with different degrees of stability and exactness. For this pen, the most logical and reasonable expression of the argument is what well-known as "the expression through the best explanation". Classic expressions, comparative ones, exact adjustment, non reducible complexity of biochemistry and biologic information, though each is known a distinct expression, may be used as complementary grounds for the one supported by the paper, would play a more considerable part in proving the existence of God. Swinburne has given an argument on the probability for the existence of God. Swinburne`s expression is based on induction. Formalizing the argument and focusing on the order of place and time with regard to the order of the visible world, he has made a notable attempt in the field and given a new formalization of the argument in the field. In this paper, it has been intended to gather and study Swinburne`s expressions from his different works. In this way, a necessary step has been taken for other studies of the argument.
    Keywords: Argument of design, order of time, Order of place, Expression through the best explanation, Scientific explanation, The easiest explanation, Swinburne
  • Qasemali Koochenani, Seyyed Rahim Nejat Pages 109-125
    Numerous experimental and intellectual proofs have been given for the existence of God. One of the strongest proofs in the field is that well-known as seddiqin. During the history of Islamic and theology, different expressions of the proof have been presented; four of the expressions have been originally given by Sabzevari. The expressions, found in different places of his works, may be summarized as: 1- Extended truth of existence which is really established never accept nothingness; it, therefore, is necessary, since two contradictory things never accept one another. 2- The really established truth of existence may not be a possible being, since in the case of its possibility, there would not be found any other truth upon which it be based. 3- Given the possibility of the truth of being and not ending to a necessary one, incorrect circle or infinite regress would occur. 4- The real truth of existence is necessary or possible (in its Sadrian meaning), the latter also would lead us to the necessary Being. This paper, has argued for the originality of the expressions and surveyed the objections given against them.
    Keywords: Haj Mulla Hadi Sabzevari, Seddiqin proof, Really establishment of existence, Truth of existence, Necessary being
  • Abdollah Salavati Pages 127-145
    With regard to such principles and rules as gradual unity and optional existential movement, human being`s existence would become extended to such an extent which his unity of species turn into gradual unity and, finally, into multiplicity in species. Feiz Kashani in some cases has treated human being in a model in agreement with unity in species. He, however, on the basis of an existential attitude and relying on the mentioned principles, has put his thought on human being in some other models of which one can infer gradual unity of species, multiplicity in quiddity and species necessarily along with gradual unity of species, species multiplicity of names. It should be stated that in this study, not in a scattered manner and not regardless of their time and occurrences in his works, but the diagram of models according to different parts of his age and their occurrences has been put fore.
    Keywords: Identical unity of species, Gradual unity of species, Species multiplicity in quiddity, Species multiplicity in name, Feiz kshani