فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی مشکاتی*، مریم فخرالدینی صفحات 1-17
    ملاصدرا در باب علم، دارای ابتکاراتی است که فلسفه او را از نظام های فلسفی پیشین، متمایز می سازد. وی با رویکردی وجودشناختی به علم، نگاهی متفاوت به مسائل مربوط به آن دارد. ابداعات صدرالمتالهین در این موضوع، زمینه ای مناسب برای حل مسائل دشواری که تا پیش از وی، پاسخ کامل و صحیحی برای آن ارائه نشده بود، فراهم کرد. در این نوشتار، تنها برخی از پیامدهای هستی شناختی نگاه وجودشناسانه ملاصدرا به علم، مورد بررسی قرار گرفته است، لیکن تبیین این مسائل، از چنان درجه اهمیتی برخوردار است که نگاه ما را به هستی، کاملا دگرگون می سازد، مسائلی چون علم خداوند به مخلوقات، معرفت به خداوند، اثبات شوق و عشق در همه موجودات. بی شک ملاصدرا بدون اصول فلسفی خود و مسائلی که در حوزه علم به اثبات می رساند، قادر به تبیین عقلانی و صحیح این مسائل بسیار مهم نبوده است
    کلیدواژگان: علم، هستی، علم خداوند، شوق، عشق، ملاصدرا
  • محمد ذبیحی*، اعظم ایرجی نیا صفحات 19-38
    خداوند و صفات او مهم ترین مساله ای است که فکر بشر را به خود مشغول نموده است؛ گواه بر این مدعا آثار فیلسوفان و متکلمان در طول تاریخ اندیشه بشر است. ابن سینا از مشاهیر حکمت مشا با نگاهی واقع گرا و برآمده از متن هستی کوشیده است تصویری دقیق تر از ذات و صفات خداوند ارائه نماید و بر شناخت هرچه بیشتر خالق هستی و زیبایی و اطلاق آن صحه گذارد. بررسی تقسیم صفات، عینیت صفات با ذات و تکثر و ترادف صفات در جای جای آثار گسترده ابن سینا روشن می سازد که ابن سینا هم تکثر و هم ترادف صفات را مطرح نموده است و طرح تکثر صفات بیان گر نظر دقیق او و ارائه ترادف صفات نمایان گر دیدگاه دقیق تر وی است و هر دو تبیین ابن سینا از این ادعای ملاصدرا که ترادف صفات موجب تعطیل می گردد مبری است؛ چرا که دقت ابن سینا در طرح ترادف صفات سبب شده است خداوند نه تنها از تکثر در خارج منزه گردد، بلکه از تکثر برآمده از حیثیات ذهنی نیز پیراسته گردد در حالی که دیدگاه عینیت مصداقی و اختلاف مفهومی ذات و صفات خداوند از این ویژگی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: صفات خداوند، ترادف صفات، وجودشناختی صفات، ابن سینا
  • حسن سعیدی*، حسین زارع صفحات 39-55
    مسئله چگونگی ارتباط بدن با نفس پس از مرگ از مسائل مهم عرفان نظری است. ابن عربی و پیروان مکتب عرفانی وی در تبیین چگونگی این ارتباط مرتبه مثالی نفس ناطقه انسانی و روح بخاری را که وظیفه وساطت میان نفس و بدن را بر عهده دارند، مطرح می کنند. اثبات مرتبه مثالی برای انسان و تبیین نقش آن در ایجاد ارتباط میان نفس ناطقه و بدن مادی از ابتکارات ابن عربی است. ابن عربی و شارحان مکتب وی با تبیین مبانی خاص هستی شناسی عرفانی، نظیر وحدت وجود، مبحث تجلی و ظهور، و مبانی انسان شناختی، نظیر جداناپذیری روح از بدن، تناسب بدن با نشئه موجود در آن و بقای هویت انسانی در نشات دیگر، در بررسی مسئله ارتباط بدن با نفس پس از مرگ به تبیین بدن مثالی که معلول افکار و اعمال انسان است پرداخته و تناسخ ملکوتی به معنای تحول باطن و تصور ظاهر به صورت باطن را معقول و مقبول می دانند، ازاین رو گفتاربرخی طرفداران تناسخ را بر تناسخ ملکوتی حمل می کنند. هدف این نوشتار که با روش تحلیلی- توصیفی و از نوع کتابخانه ای به کند و کاو مساله می پردازد آن است که رابطه بدن با نفس را پس از مرگ تحت عنوان تناسخ ملکوتی از منظر مکتب ابن عربی و شارحان وی تبیین کند.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، مرتبه مثالی، تناسخ ملکوتی، ابن عربی
  • محمد جواد صافیان*، مائده انصاری صفحات 57-76
    مکان به عنوان یکی از مفاهیم پایه در معماری و شهرسازی از طریق معماری به عنوان هنر آشکار می شود. مبنای نظری این مقاله اندیشه «مارتین هایدگر» فیلسوف و پدیدارشناس آلمانی (1976-1889) است. بر این اساس برآنیم تا دریابیم مکان چگونه آشکار می شود و هنر (در اینجا معماری) اساسا چه نقشی درآشکارگی مکان ایفا می کند؟ در روزگار مدرن توجه به گوهر مکان به فراموشی سپرده شده و مکان به امری کمی تنزل یافته است. با استفاده از روش تحقیق پدیدارشناسی هرمنوتیک برای آشکار کردن و رسیدن به حقیقت مکان سراغ هنر می رویم. از دیدگاه هایدگر در هنر حقیقت آشکار می شود؛ چرا که هنر یکی از طرق اساسی تحقق حقیقت به معنای نامستوری است. بر همین اساس هنر معماری هنری است که می تواند مکان را به عنوان یکی از ارکان خود، نامستور و آشکار کند. معماری به واسطه «ساختن»، خصوصیات یک محیط را عینی می سازد و فضای خالی را به مکانی غنی برای رسیدن به هدفی به نام سکنی گزیدن، تبدیل می کند. معماری به عنوان هنر چیزی را بازنمایی نمی کند، بلکه حقیقت مکان را حاضر و دیدنی می سازد. هدف اصیل معماران این است که مکان را در نسبت با نوع هستی آدمی به عنوان وجود در جهان آشکار کنند و بی مکانی روزگار مدرن را کمرنگ نمایند. در این مقاله ابتدا دیدگاه هایدگر پیرامون کار هنری تبیین می شود و سپس در یک مطالعه تطبیقی تاثیر این دیدگاه در آشکار شدن مکان در معماری در مقام هنر مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کارهنری، نامستوری، معماری، مکان، فضا، سکنی گزیدن
  • مصطفی مومنی *، علیرضا کهنسال، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 77-93
    مساله اتحاد عاقل و معقول یکی از مسائل مهم و بحث انگیز در طول تاریخ تفکر فلسفی بوده است که برخی از در انکار و برخی از سر اقبال بر آن وارد شده اند. ابن سینا از کسانی است که دو نگاه به این مساله داشته است و از یکی به اثبات آن پرداخته است و از نگاه دیگر به انکار آن. حال آنچه مطرح می گردد این است که آیا در آرا این فیلسوف بزرگ تذبذب و تناقض وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال، پاسخ های گوناگونی ارائه شده است. آنچه نگارنده بر آن است این است که با تفکیک این دو نگاه به مساله، تناقض مورد توهم برطرف می گردد. این دو نگاه یکی نگاه مشایی به مساله و دیگری نگاه متعالی به آن است. نگارنده به «تعالی در تفکر سینوی» قائل بوده و بر آن است که در گذار شیخ از تفکر مشایی به تفکر متعالیه، نگاه ابن سینا به مسائل تعالی یافته است. یکی از این موارد مساله اتحاد عاقل و معقول است. در این مقاله شواهدی از آثار ابن سینا بر این مطلب ارائه شده و شیخ از قائلان به اتحاد عاقل و معقول تلقی شده است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اتحاد عاقل و معقول، تعالی تفکر سینوی
  • محمدکاظم فرقانی *، ابراهیم خانی صفحات 95-108
    در مورد نحوه تقسیم بندی اعتبارات مختلف ماهیت و همچنین نحوه تحقق این اعتبارات، مباحثی تفصیلی در فلسفه مطرح شده است، ولی بر اساس نظر غالب، کلی طبیعی به عنوان مقسم و سایر اعتبارات آن به عنوان اقسام قلمداد می شود. در مورد نحوه تحقق آن ها نیز گرچه بر سر وجود افراد جسمانی برای یک ماهیت جوهری توافق وجود دارد، اما بر سر وجود فردی عقلی که از آن تعبیر به مثال عقلی و افلاطونی می شود اختلاف نظر وجود دارد، لیکن به نظر می رسد همان گونه که عارفان در یک تفاوت بنیادین در تقسیمات وجود، وجود لابشرط مقسمی را به عنوان حقیقت وجود معرفی می نمایند و تمامی اقسام وجود را مظاهر آن قلمداد می کنند؛ در مورد ماهیت نیز بتوان چنین مسیر تحولی را پیمود. به این صورت که با پیگیری لوازم وجود فرد عقلی ماهیت جوهری نشان داد که سایر اعتبارات ماهیت در قبال این حقیقت عقلی به منزله فروع و ظهورات آن می باشند و لذا سبب تعدد حقیقی افراد ماهیت نمی شوند.
    کلیدواژگان: اعتبارات ماهیت، اصالت وجود، ملاصدرا، مثل افلاطونی
  • محمدرضا یوسفی*، الهه حیدری صفحات 109-138
    در جغرافیای عرفانی با سه نوع اصطلاح جغرافیایی روبرو هستیم. یکسری مقولاتی که در جغرافیای طبیعی ما بإزای خارجی دارند مثل جهات چهارگانه، نام شهرها، اقالیم و ممالک که البته در جغرافیای عرفانی تاویل پذیرند و نقش نمادین و رمزگونه به خود گرفته اند. دسته دوم مقولاتی جغرافیایی که منشا قرآنی دارند همانند قاف، عرش، کعبه، طور و مجمع البحرین که آن ها نیز بر مشرب عرفا تفسیر و تاویل می شوند. دسته سوم که فقط در جغرافیای انتزاعی سخن از آن ها رفته، نه در طبیعت و نه در قرآن یافت می شود، بلکه سخن از مکان هایی است که ساخته ذهن خلاق عارفان است. برخی از این مکان ها ریشه در آموزه های اسلامی دارد و برخی از حکمت خسروانی ایرانی سرچشمه گرفته است. در این جغرافیا عالم بالا، جهانی سراسر نور و لطیف تر از جهان ماده است. عالم مثال فضایی است میانه عالم روح و عالم ماده بین ملکوت و ناسوت که روح و جسم پدیده ها و موجودات در این برزخ به هم متصل می شود. از این رو عالم مثال مظهر تمامیت، کلیت و جمع اضداد است. در این مقاله با تکیه بر تحقیقات عرفان پژوهان، جغرافیای عرفانی در سه محور جغرافیای عرفانی طبیعی، جغرافیای عرفانی قرآنی و جغرافیای عرفانی انتزاعی در آثار و اندیشه عرفای بزرگ ایرانی و اسلامی بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای عرفانی، قرآن، طبیعت، عرفان، جغرافی، تاویل
|
  • Mohammad Mahdi Meshkati*, Maryam Fakhr Al Dini Pages 1-17
    Mulla Sadra has a special thought on knowledge by which his idea is distinguished from other philosophical systems. He، by ontologicalapproach to the knowledge، presents a distinctive idea. His approach has provided the proper contexts to solve the difficult problems which have not had a perfect and precise solution before. This research investigates only some of the ontological consequences of his viewpoints. But explanation of this matter has such important that can change our worldview entirely، the issues such as God’s knowledge to the creatures، God’s omniscience، proving the passion and love among all existentstowards God. Undoubtedly، Mulla Sadra without his own philosophical principles and the issues are approved on knowledge، has not been able to clarify the most influential facts rationally and precisely.
    Keywords: Knowledge, Being, God's omniscience, Passion, Love, Mulla Sadra. s, Profane, Eliade
  • Mohammad Zabihi*, Aezam Irajinia Pages 19-38
    God and His attributes are the most important issues that have preoccupied human thought; philosophical and theological texts have demonstrated them during throughout the history of human thought. Avicenna is one of the celebrities of Peripatetic philosophers that his viewpoint is realistic and derived from very existence per se and he presents the most precise outlook on God’s essence and His attributes and he endorses further understanding of creator of world and His aesthetics and absoluteness. To accomplish this important achievement is necessary to investigate the division of Divine attributes, the identity of the attributes with the Essence, their multiplicity and synonymity. The result of these studies reveals that Avicenna has presented the both: multiplicity and synonymity of attributes. And plurality of Divine attributes designs his presice theory and synonymity of attributes intend to represent his most precise point of view. Both of his explanation of divine attributes, make him free from this Mulla Sadra΄s claim that the synonymity of attributes leads to the absolute negative theology; because Avicenna΄s synonymity of attributes leads to God΄s essence not only to be free from multiplicity of aspects objectively but also will be free from the multiplicity intentionally. Meanwhile, Mulla Sadra's view on the attributes of God does not have this feature.
    Keywords: Divine Attributes, Synonymity of Attributes, Ontological Attributes, Avicenna
  • Hassan Saeidi*, Hossein Zare Pages 39-55
    The problem of the quality of relationship between body and soul after death is the significant issue in theoretical mysticism. Ibn Arabi and his followers, by using the quantitative ideal degree of human rational soul and steam (animal) spirit which play the role of mediator between body and soul, have elucidated this relation. Approving the Ideal degree of human soul and the explanation of its role in the relationship between rational soul and earthy body is one of Ibn Arabi’s innovations. Ibn Arabi and his commentators, by illustration of specific ontological mystical elements including oneness of being, God’s self disclosure, anthropological issues such as being inseparable of soul and body, appropriation of the body and the world, keeping human identity in the world of hereafter, during discussion on the relationship between body and soul, have tried to explain ideal body which is the effect of human thoughts and actions and make the celestial reincarnation which means inner development and appearance of internal state, intelligible and acceptable. The aim of this research by applying descriptive – analytic method is to explain Ibn Arabi and his commentators’ points of view on the relation between soul and body after death entitled celestial reincarnation.
    Keywords: Soul, Body, Celestial Reincarnation, Ideal Degree, Ibn Arabi
  • Mohammad Javad Safian*, Maedeh Ansari Pages 57-76
    Place as a basic concept in the architecture and urbanism is disclosed through architecture as the art. This research is, theoretically, based on Martin Heidegger’s thought who is a German philosopher and phenomenologist. So we want to know how the place can open up itself and what is the role of art in exposing of place? The nature of place has been forgotten during modern era and reduced to a quantitative phenomenon. To reveal and gain the truth of place, by using hermeneutic phenomenological method, we need to discuss on art. According to Heidegger, art can illuminate the truth. Because the art is the basic manner in which the unveiling meaning of the truth can be existed. That is why the architecture as an art is able to reveal and unveil the place as one of its structures. Architecture, by construction, actualizes the character of the environment and changes the empty space into a rich environment to achieve a specific goal namely dwelling. Architecture as an art does not reveal anything but it makes the truth of the place visible and present. The main purpose of the architects is to reveal the relationship between place and Dasien, and weaken the placeless of the modern era. In this research, first of all, we try to expound Heidegger’s point of view on artistic work and then by comparative study, to investigate the impact of this idea on how the place can be revealed in the light of architecture as an art.
    Keywords: Artistic Work, Unveiling, Architecture, Place, Space, Dwelling
  • Mostafaa Moemeni*, Alireza Kohansal, Seyyed Mortaza Hoseini Shahroudi Pages 77-93
    Unity of intelligent and intelligible has been one of the significant and controversial issues during history of philosophical thought, some have denied it and some has admitted. Two approaches can be found in Avicenna’s works, one is against and another is proponent. The big question is” has Avicenna’s thought been bewildered and contradicted?” There are many responses to this question. According to the authors, we need to distinguish his outline into two vertical approaches and then the formal contradiction will be perished. We must make a distinction between his peripatetic and transcendental viewpoint. Accordingly, his thought has developed from peripatetic to transcendental philosophy and his approach to this subject has completely changed. In this research, many evidences have been presented to show that Avicenna has been proponent of identity of intelligent and intelligible.
    Keywords: Avicenna, Union of Intelligent, Intelligible, Avicenna's Transcendental Thought
  • Mohammad Kazim Forghani*, Ibrahim Khani Pages 95-108
    There are several philosophical discussions in details on the division of different consideration of quiddity and how they can exist. According to the dominant point of view, physical universal has been regarded as a divided and its other considerations as its divisions. As for their existence, there is, however, a consensus about existence of corporeal individuals for the substantial quiddity, but there are different approaches to the existence of intellectual individuals which is interpreted as platonic and intellectual Ideas. It seems that as the mystics have regarded divided non conditioned existence as truth of being and considered its divisions as its theophany, it is feasible to say the same thing on the quiddity. By the following of the consequences of intellectual individual of substantial quiddity we can show that the other considerations of quiddity comparingto the intellectual individual, are its manifestations and derivations. Thenit cannot cause the real multiplicity in the individuals.
    Keywords: Considerations of the Quiddity, Principality of Being, Mulla Sadra, Platonic Ideas
  • Mohammad Reza Yousefi*, Elahe Heydari Pages 109-138
    There are three kinds of geographical terms in the mystical geography. Some of them as the natural geographical terms can be found in the external world, such as four directions, the name of cities, continents and countries, they, in the mystical geography, are the symbol and mystery, then they must be interpreted. Second group are the geographical affairs which are originated from Koran like: Ghaf, Arsh, Kaebeh, Towr and Majmae al Bahrain, they also must be understood and construed by the mystical approaches. The third group has presented merely the abstractive geography and they are found neither in the nature nor in the Koran, but they have talked about the places where created only by the creative imagination of the mystics. Some of these places are rooted in the Islamic teachings and some has been influenced by Persian sapiential wisdom. Upper world (transcendental world) is the pure light and more subtle than material world. Quantitative Ideal world has set between spiritual and material world where the souls and bodies will be connected in the purgatorial world. The ideal world, therefore, as the manifestation of totality, universality consists the oppositions. This article, on the basis of mystical researches, has attempted to clarify the mystical geography which is classified in three aspects, namely, natural, Koranic and abstractive mystical geography which has been explained by the Islamic and Iranian outstanding mystics.
    Keywords: Mystical Geography, Koran, Nature, Mysticism, Geography, Interpretation