فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا دهقانی*، حمیدرضا آیت اللهی صفحات 1-21
    هایدگر در هستی و زمان با تحلیل هستی شناختی- اگزیستانسیال زمان مندی دازاین در پی طرح معنای هستی است. وی در بخش نخست کتاب، پروا را به عنوان معنای هستی دازاین طرح می کند و ساختار سه وجهی، متکثر و بندبند آن را نشان می دهد و در بخش دوم با طرح مساله زمان مندی به عنوان معنای پروا سعی می کند تا زمان مندی را به عنوان بنیاد وحدت این ساختار متکثر و معنای هستی دازاین نشان دهد. خاستگاه تحلیل هایدگر تقسیم هستن دازاین به اصیل و غیراصیل است و در زمان مندی نیز در پی تحلیل زمان مندی اصیل و غیراصیل می رود. هایدگر در ادامه مفهوم غالب مابعدالطبیعی از زمان به عنوان توالی آنات یکسان و مسطح را مفهومی زمان نااصیل (مبتذل) می داند و آن را بنیاد یافته در زمان مندی غیر اصیل معرفی می کند. در این مقاله در نظر است تا نشان داده شود که تلاش هایدگر در فراروی از فهم مابعدالطبیعی موفق نیست؛ چرا که تحلیل خود وی نیز مبتنی بر خواست دازاین در فراروی از عدم اصالت به اصالت است و هم چنان در دایره اصالت فاعل شناسایی (سوبژکتیویسم) و به تبع مابعدالطبیعه قرار دارد. در نهایت نشان خواهیم داد که فروکاست طرح هستی و زمان به اراده و خواست دازاین علت اصلی شکست هستی و زمان و طرح چرخش در اندیشه هایدگر است.
    کلیدواژگان: پروا، زمان مندی، برون خویشی، زمان جهانی، زمان نااصیل (مبتذل)، مابعدالطبیعه، چرخش
  • حسن ابراهیمی*، کرامت ورزدار صفحات 23-39
    جلال الدین دوانی بنابر اکثر آثار به جای مانده از او دارای مشربی اشعری بوده است و گرایش به اصالت ماهیت در آثارش فراوان دیده می شود. وی در رسائل و کتاب های خویش با این دیدگاه به تبیین نظریه «ذوق التاله» خود پرداخته است و به وحدت وجود در حق و کثرت ماهیات منسوب به حق قائل شده است. او به نوعی سعی دارد، علاوه بر حفظ مواضع اشعری خویش، از دیدگاه عرفا در مسئله «صدور کثیر از واحد» تفسیری اشعری بیان کند. اما وی در طی یک انقلاب درونی و یک مبشره علوی از مواضع پیشین خود دست کشیده است و با نگارش رساله «الزوراء» روی به سوی اهل عرفان و معرفت می گرداند. وی در این رساله وجود را منحصر در حق می داند و صراحتا اشاره می کند که معلول به اعتبار ذات خود معدوم و بلکه ممتنع است و فقط در نسبت با علت است که موجود خوانده می شود. با تامل در این رساله روشن می شود که برداشت رایج از نظریه ذوق التاله مبنی بر اصالت وجود در حق و اصالت ماهیت در ممکنات، برداشتی بدون توجه به منویات دوانی متاخر (دوانی به روایت الزوراء) است. همچنین، روشن می گردد که مراد وی از نسبت و اضافه، اضافه اشراقی است و در واقع معلول عین نسبت و اضافه به علت است. وی صراحتا از تجلی دم زده، غیر حق را از شوون و اطوار حق دانسته است و بیان می دارد که این وجود حق است که در ممکنات به ظهور رسیده است و در نتیجه به اندیشه عرفا و علی الخصوص محی الدین ابن عربی نزدیک می شود
    کلیدواژگان: جلال الدین دوانی، ذوق التاله، رساله الزوراء، وحدت وجود، اضافه اشراقی
  • مهدی نجفی افرا* صفحات 41-57
    بحث زمان و ارتباط آن با هستی یکی از مباحث مهم فلسفی است. حقیقت زمان و رابطه آن با هستی و انسان پرسش های مطرح در تاریخ تفکرات فلسفی بوده اند. زمان در اندیشه ملاصدرا در عالم طبیعت، جلوه ای از هستی است؛ هستی صدرا که هستی عام و اعم از سیال و ثابت بوده و زمان، منتزع از وجود سیال است. ملاصدرا با تلقی زمان به عنوان بعد چهارم جسم، در اندیشه گذشتگان تحول جدی پدید می آورد و با این نگاه گسست میان اجزای زمان را از بین می برد. در هایدگر، با اینکه از وجود عام سخن به میان می آید، اما زمان در وجود انسانی یا دازاین قابل فهم است؛ لذا درباره زمان، گذشته و آینده و حال، نه به عنوان مفهوم و قطعات فرضی زمان، بلکه به عنوان ابعاد وجودی حضور سخن به میان می آید. طبیعت و انسان در فلسفه ملاصدرا در افق زمان فهمیده می شود و در هایدگر از تاریخ و هویت تاریخمند وجود آدمی بحث می شود.
    کلیدواژگان: هستی، زمان، زمانمندی، حضور، آینده، دازاین
  • علیرضا فاضلی*، اردوان ارژنگ، نجمه زکی خانی صفحات 59-81
    از مسائل فلسفه حقوق، شناخت قواعد حقوقی است. مکاتب مختلفی برای شناخت قواعد حقوقی و دست یافتن به منشا و اصل حق به وجود آمده است. از جمله مکتب حقوق طبیعی یا حقوق فطری است. «منشا و خاستگاه حق» در اصطلاح دانش فلسفه حقوق، تعیین محل پیدایش حق و بر اساس آن، تعیین دلیل اعتبار یک حق است. در نگرش الهی از آنجا که همه هستی از آن خداست،هر حقی به خودی خود ثابت نمی شود. در اصل همه حقوق از آن خداست از آنجایی که انسان در نظام وجودی، جایگاه خاصی دارد حقوق او نیز -اگر به مقضای انسان بودنش دارای آن ها باشد- خاستگاهی وجودی دارد. بر این پایه، در این مقاله سعی بر آن است که با تبیین نظریه حقوق طبیعی از دیدگاه توماس آکویناس و حقوق فطری از دیدگاه فقه امامیه، امکان شناسایی خاستگاه این حقوق که در چارچوب دین به وجود آمده است، فراهم گردد.پس پرسش اصلی تحقیق نسبت بین عوالم وجودی است با حقی که انسان آن را با عقل در خویش می یابد. از جمله دستاوردهای این پژوهش این است که هم آکویناس و هم فقهای شیعه حق طبیعی و فطری را دارای سرمنشاء وجودی می دانند که همان علم الهی است البته تفاوت هایی در بین این دو هست که بیشتر ریشه در تفاوت های اسلام و مسیحیت دارد، و الا در نگرش خدامحورانه حق طبیعی یا فطری باید برآمده از امری وجودی و واقعی باشد و امری صرفا اعتباری نباید باشد.
    کلیدواژگان: خاستگاه، حقوق فطری، حقوق طبیعی، عقل، آکویناس، فقهای امامیه
  • مستانه کاکایی*، حسن عباسی حسین آبادی صفحات 83-102
    وجود نخستین اصل شناخت و به طریق اولی، موضوع مابعدالطبیعه است. ابن سینا به تبع ارسطو در وجودشناسی از «موجود» استفاده می کند. وجود برای ابن سینا برخلاف ارسطو، از مقولات و عرض نیست و اطلاقات گوناگون دارد و به پنج معنا بکار می رود: وجود خاص، وجودعام، «فعل وجود دادن»، «فعل بودن» و وجود رابط. توماس آکوئینی از واژه esse)) برای «وجود» بهره می گیرد و در کتاب های مختلف خود معانی برای آن می آورد که می توان آن ها را در هفت مورد جمع نمود: «فعل محض وجود»، «فعلیت وجود»، رابط قضایا، وجود به معنای ماهیت، وجود به معنای مقولات، وجود بالعرض و ذاتی و وجود بالقوه و بالفعل. وجود در معانی «فعل بودن» در ابن سینا با معنای «فعلیت بودن» در توماس با هم یکی هستند اما با دو بیان متفاوت. «وجود خاص» در ابن سینا نیز با «وجود به معنای ماهیت» و «وجود در مقولات» توماس جای بررسی و مطابقت دارد. بر این اساس، در این نوشتار برآنیم ضمن بررسی تطبیقی معانی وجود از دیدگاه این دو اندیشمند بزرگ، تفاوت ها و تشابه آن ها را بیان کنیم.
    کلیدواژگان: وجود، فعلیت وجود، وجود خاص، وجود عام، موجود
  • فاطمه بختیاری* صفحات 105-121
    بی تردید هر آینده ای به نوعی مولود گذشته خود است و هر نظریه علمی و فلسفی حاصل تامل و تعمق متفکران در باب نظریات، مفاهیم و مسائل متفکران گذشته است. پارمنیدس و هراکلیتوس دو فیلسوف پیش سقراطی مهم هستند که دو نظر متضاد در باب هستی داشتند. ادعای این مقاله آن است که افلاطون در تکوین نظریه خود در باب عالم معقولات (عالم مثل) و محسوسات از مفهوم وجود ثابت پارمنیدس و مفهوم وجود متغیر هراکلیتوس بهره جسته است. این نوشتار ضمن بررسی تطبیقی فقراتی از راه حقیقت پارمنیدس و محاورات افلاطونی، به ویژه رساله پارمنیدس، کوشیده است تا نشان دهد چگونه مفهوم وجود ثابت پارمنیدس در نظریه مثال افلاطون جای گرفته است. به علاوه بر آن بوده است تا نشان دهد اگرچه افلاطون در اخذ مفهوم وجود ثابت و قول به عالم معقولات مفارق از پارمنیدس پیروی کرده است اما در حوزه محسوسات نظریات او را نپذیرفته و ضمن الهام از سلف دیگرش، هراکلیتوس و با استفاده از نظر او در باب سیلان هستی اقدام به ارائه نظری بدیع در این باره نموده و در این راستا کوشیده است تا به انتقاداتی که فکر می کرده ممکن است بر نظریه اش درباره عالم معقول و محسوس و نسبت آن ها وارد شود، پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: افلاطون، پارمنیدس، مثال، محسوسات، وجود ثابت
  • روزبه زارع*، سید حسن حسینی صفحات 123-137
    مسئله حدوث عالم از دیرباز مطمح نظر حکما و فلاسفه بوده است؛ این مسئله در حوزه تفکر اسلامی، به دلیل ارتباطی که با مضامین دینی داشته است، مورد توجه و بررسی بسیار قرار گرفته است؛ به گونه ای که چندین نظریه برای به تصویر کشیدن حدوث عالم از سوی متفکرین مسلمان در طول تاریخ تفکر اسلامی و در عرصه های کلام، فلسفه و عرفان، طرح شده است.
    صدرالمتالهین در عین التزام به چارچوب مباحث فیلسوفان گذشته، به فضل نظریه حرکت جوهری، تصویری بدیع از حدوث زمانی عالم ارائه نموده است. از طرف دیگر، مرحوم علامه طباطبائی در باب حدوث زمانی عالم دارای نظری دو وجهی است؛ ایشان از سویی، همنوا با صدرالمتالهین، قائل به حدوث تجددی تک تک اجزای عالم هستند و از سوی دیگر، بر خلاف صدرا، کل عالم را نیز حادث زمانی می داند.
    در این مقاله، پس از ذکر پاره ای مقدمات، نظریه ملاصدرا و علامه طباطبائی در باب حدوث زمانی عالم طرح شده است و پس از نشان دادن وجوه اشتراک و تمایزشان، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حدوث زمانی، قدم زمانی، عالم طبیعت، صدرالمتالهین، علامه طباطبائی
|
  • Reza Dehghani*, Hamidreza Ayatollahy Pages 1-21
    Heidegger, in his being and time (Sein und Zeit) by analyzing ontical- existential temporality of Dasein, proposes to explain the meaning of being. He, in the first part of his book, has considered the care as the meaning of Dasein and tried to articulate its trihedral structures, in the second part, by presenting temporality as the meaning of care, he also has attempted to show that the temporality is the basic state of unity of multiple structure and meaning of Dasein. Accordingly, his analysis based on the division of being of Dasein into original and objective. Then he has explained the temporality by the authentic and inauthentic temporality. Additionally, the dominant metaphysical concept of time which has been regarded as a stream of successive nows of which one is earlier than a later now, will be inauthentic concept which understood with regard to the objective time. This article wants to show that Heidegger has been frustrated going beyond the metaphysical concept, since his analysis based on the will of Dasein in passing from non fundamentality to the fundamentality and it has been remained in subjectivism and as a result fallen in the metaphysics. Finally, it will be discussed that the reduction of scheme of being and time in the will of Dasein, is the main reason of his frustration.
    Keywords: Care, Being Out, Temporality, Universal Time, Objective Concept of Time, Metaphysics, Turning
  • Hassan Ebrahimi*, Keramat Varzdar Pages 23-39
    Jala al Din Dawani, on the basis of most of his works, belongs to Ash’arite school, and his tendency towards fundamentality of quiddity can be seen in his writings. In his books and treatises, he has explained his idea believing in oneness of God and multiplicity of quiddities attributed to the God. In addition to supporting his Ash’arite position, he has endeavored to elucidate mystical theory of effusion of multiplicity from the oneness, if Ash’arite point of view is considered. But he by the inner revolution and celestial voice leaved his previous thought aside and by writing the treatise Al Zawra, turned to mystical knowledge. In his treatise, he has devoted the being to the God and explicitly denoted that the effect in itself not only is a nonexistence but also is impossible, just in its relations to the God can be called as existent. Contemplating on the treatise clarifies that he has meant by the relation, illuminating relation that by which the effect is not anything save the relation to its cause. He has spoken clearly about disclosure and regarded the effects as the God’s appearance and disclosure, stating the existence of God has appeared among the contingents and finally, his view comes close to mystical thought especially Ibn Arabi’s.
    Keywords: Jala Al Din Dawani, Divine Tasting, Treatise Azawra, Oneness of Being, Illuminating Relation
  • Mehdi Najafiafra* Pages 41-57
    Discussion on time is one of the most important issues in philosophical thought. It is a problematic issue intentionally and extensionally. The both (Mulla sadra and Heiddeger) believe that the leading task of philosophy is to explain and illuminate the truth of being. One of the phenomenon of being or key of understanding being is time. There are some differences between them in definition and domination of the being, especially Heidegger, in contrast to Mulla Sadra, distinguishes some terms like existence, being and Dasien in his philosophy. In spite of the differences, the both have focused on being and its relationship to the temporality. They try to change the physical definition into the transcendental determination of time. They interpret the different aspects of time such as past, presence and future as aspects of being and Dasien. According to Heidegger, there is an endeavor to distinguish between time, temporality, history and historicity. Finally, both of them have found the deepest relationship between being and time. This paper has tried to interpret the past and the future as the existential facts.
    Keywords: Being, Time, Temporality, Presence, Historicity, Future, Dasein
  • Alireza Fazeli*, Ardawan Arzhang, Najmeh Zakikhani Pages 59-81
    One of the important issues of philosophy of law is recognition of juridical rules. Many schools have come into existence to realize and figure out the origin and principle of the right. One of them is natural or primordial law. The origination of the right is determination of the first point from which the right has been originated and by which the validity of the right should be recognized when the philosophy of law is concerned. According to divine perspective, since all creatures have been issued by God, the right, in itself, will not have validation. Principally, the rights belong to the God. Since human beings in the cosmic order, have a specific situation. Their rights will have the existential origination, if human being is considered qua itself. So this paper has proposed to explain the natural law from Aquinas and religious primordial law viewpoint as regarded by Imami’s jurisprudent. Additionally, the main question is the relations between existential worlds and the rights are grasped by the human reason. One of achievement of the research is that in both perspectives primordial and natural right have been considered with the existential root which is divine omniscience. As a matter of fact, there are some differences between them which are rooted in the differences between Islam and Christianity, unless in the divine centric perspective the natural or primordial law must be rooted in an existential and realistic thing and it must not merely be derivative.
    Keywords: Origination, Primordial Law, Natural Law, Reason, Aquinas, Imami's Jurisprudents
  • Mastaneh Kakai*, Hassan Abbasi Hossein Abadi Pages 83-102
    Being is the First Principle of knowledge which is the subject of metaphysics. Avicenna also follows Aristotle in his Ontology and using of "existent" (Maujud). Avicenna, contrary to Aristotle, has not regarded the being as a category or accident. Accordingly, being has been applied in five senses: being in particular, being in general, act of effusion of being, act of being and as a copula in the propositions. Thomas Aquinas has used (esse) for the "existence". In his books, he has explained the various meaning of being. They can be classified in seven senses: being in itself, act of being, as a copula in propositions, as the quiddity, as a category, as essential and accidental being and as the being in potentiality and actuality. The definitions of "act of being" of Avicenna and Aquinas’" act of being" are the same, but with two different expressions. Avicenna’s being in particular can be overlapped with Aquinas’ being as the quiddity and a category. Then, in this paper we attempt to compare the meanings of being between two great thinkers finding their similarities and differences.
    Keywords: Esse, Act of Being, Being In Particular, Being In General, Being
  • Fatemeh Bakhtiari* Pages 105-121
    Doubtlessly, future is the result of past. So, it may be said that all scientific and philosophical theories are resulted from thinking on theories, concepts and issues of earlier thinkers. Parmenides and Heraclitus are two important pre-Socratic philosophers who had two contradictory attitudes towards being. This essay claims that founding his theory of intelligible (ideas) and sensible worlds, Plato used Parmenides’ concept of constant being and Heraclitu's concept of changeable and inconstant being. Comparing their statements, this paper has tried to show how Parmenides’ concept of being has been incorporated into Plato’s theory of Ideas. Moreover, I explained that although Plato accepted some Parmenidean elements of thought, being inspired by his predecessor, Heraclitus who rejected Parmenide's view on sensible world and proposed a novel view and tried to answer to the criticisms which may be raised about his theory of sensible and intelligible worlds and their relations.
    Keywords: Ideas, Parmenides, Plato, Stable Being, Sensible Things
  • Roozbeh Zare*, Seyyed Hassan Hosseini Pages 123-137
    The temporality of the world is a historical issue which has been considered by philosophers and theosophists. This matter in Islamic thought, because of its relation to religious contents, has been attractive issue as if it leads to several viewpoints among Muslim thinkers throughout the Islamic history and has been discussed in the philosophy, mysticism and theology.Mulla Sadra has accepted main streamlines of his ancestors’ doctrine at once; he has delivered a creative doctrine on temporality of the world by his doctrine of substantial motion. Moreover, Tabatabaei has twofold perspective on the subject in question. He has accepted Mulla Sadra’s doctrine on renewal origination of all segments of the world, on the one hand, and contrary to Mulla Sadra, he believes in temporality of the world as a whole, on the other hand. At this paper after some introduction, we have explained Mulla Sadra and Tabatabaei’s Ideas on temporality of the natural world and evaluated their thought.
    Keywords: Temporal Origination, Temporal Eternity, Natural World, Mulla Sadra, Tabatabai