فهرست مطالب

نسیم تندرستی - سال چهارم شماره 3 (زمستان 1394)

فصلنامه نسیم تندرستی
سال چهارم شماره 3 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده ایزدی دهنوی*، حمید یعقوبی، حیدری نسب لیلا، سمیه منتشلو صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    اختلالات اضطرابی وافسردگی طیف وسیعی از اختلال های هیجانی را تشکیل می دهندکه دارای ویژگی های مشترک و متفاوت زیادی است.این پژوهش با هدف بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه فراتشخیصی علائم خلقی و اضطراب (MASQ-D30)در نمونه ایرانی صورت گرفت.
    روش بررسی
    طرح پژوهش توصیفی بوده و 203 نفر به شیوه تصادفی از دانشجویان دانشگاه شاهد تهران انتخاب شدند.اعتبار سازه با استفاده از تحلیل عاملی بررسی شد. از پرسشنامه افسردگی،اضطراب و استرس DASS-21جهت اعتبار همگرا و از پرسشنامه شادکامی آکسفورد(OHQ)جهت بررسی اعتبار واگرا استفاده شد.پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب بازآزمایی به فاصله 3 هفته بدست آمد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی و همبستگی پیرسون از اعتبار سازه،اعتبار همگرا و اعتبار واگرا MASQ-D30حمایت کرد. محاسبه ی آلفای کرونباخ (91/0)و ضریب بازآزمایی در سه زیر مقیاس GD، ADوAA به ترتیب 99/0 ، 98/. و 98/0 بدست آمد که حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه بود.
    نتیجه گیری
    استنتاج یافته ها ی این پژوهش نشان می دهد که نسخه ی فارسی MASQ-D30از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزاری سریع ودقیق جهت سنجش ویژگی های فراتشخیصی اضطراب و افسردگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، علائم خلقی، علائم اضطرابی
  • سید علیرضا توکلی خورمیزی *، مرضیه سادات آذرنیوه صفحات 7-14
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی یکی از تعیین کننده های مهم وزن به شمار می رود و تاثیر به سزایی بر کاهش ابتلا به اضافه وزن و چاقی در زنان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین فعالیت بدنی با اندازه های مختلف چاقی در دانشجویان دختر به اجرا درآمد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 370 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه زابل صورت گرفت. به منظور ارزیابی فعالیت بدنی دانشجویان از پرسشنامه استاندارد بک استفاده شد که فعالیت بدنی را در سه حیطه کار، ورزش و اوقات فراغت مورد پرسش قرار می داد همچنین از پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی برخی اطلاعات دموگرافی استفاده شد. سپس سن، قد، وزن، WC، BMI، WHR، WHtR مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از روش های تحلیل آماری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حاکی از سطوح پایین فعالیت بدنی (کار، ورزش، اوقات فراغت، کل) در این دانشجویان بود. از طرفی اندازه های مختلف چاقی (BMI، WHR، WHtR، WC) به ترتیب (22/7±82/69، 05/0±43/0، 05/0±74/0،40/3±88/21) بود که همگی در دامنه طبیعی قرار داشتند. در ارتباط سنجی بین اندازه های چاقی با فعالیت بدنی ارتباط معنی داری بین هیچ کدام از موارد مشاهده نشد. اما بین تمام اندازه های چاقی با هم ارتباط مثبت و معنی داری یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت فعالیت بدنی در زندگی جوانان بویژه دانشجویان دختر، نتایج مطالعه نشان داد که علی رغم قرارگیری اندازه های چاقی در دامنه طبیعی، فعالیت بدنی در جامعه مورد بررسی کافی نیست و لازم است در خصوص ترغیب و آموزش به این قشر برای تغییر الگوی زندگی برنامه ریزی های دقیقی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: اندازه های چاقی، فعالیت بدنی، دانشجویان
  • سیما بصروی*، ترانه عباسی صفحات 15-20
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف رابطه هوش معنوی و کیفیت ابعاد رابطه زناشویی در بین زنان متاهل شهر کرج انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان متاهل ساکن شهر کرج تشکیل می دهند. نمونه پژوهش نیز شامل 100 زن متاهل است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه کیفیت ادراک شده از ابعاد روابط زناشویی و پرسشنامه هوش معنوی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که بین هوش معنوی و صمیمیت زناشویی ارتباط معنادار وجود دارد. به عبارت دیگر افرادی که هوش معنوی بالایی داشتند، صمیمیت زناشویی زناشویی بالا را گزارش داده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه هوش معنوی توانایی تجربه شده ای است که به افراد امکان دستیابی به دانش و فهم بیشتر را می دهد و زمینه را برای رسیدن به کمال و ترقی در زندگی فراهم می سازد، می تواند بر کیفیت رابطه زوجین تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، کیفیت ابعاد رابطه زناشویی، صمیمیت، شور جنسی، زنان متاهل
  • مجتبی دهقان، علی رسولی* صفحات 21-27
    زمینه و هدف
    عوامل خانوادگی مختلف از جمله کیفیت روابط نوجوانان با والدینشان و همچنین چگونگی برداشت آنها از این روابط می تواند بر روی سازگاری اجتماعی نوجوانان تاثیرگذار باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری اجتماعی دختران نوجوان بر اساس تعارض والد- فرزند وسبک های اسنادی بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش دانش آموزان دبیرستانی دختر در شهر بروجرد بودند که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند و از میان آنها 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تعارض والد- نوجوان (PACQ)، سبک اسنادی (ASQ) و سازگاری اجتماعی استفاده شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به شیوه گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین متغیرهای تعارض والد- فرزند و سازگاری اجتماعی نوجوانان، رابطه معنادار وجود داشت (p<0/01)، اما بین سبک های اسنادی و سازگاری اجتماعی رابطه معنادار نبود. در نهایت به منظور پیش بینی متغیر سازگاری اجتماعی نوجوانان، بعد از کنارگذاشتن سبک های اسنادی نتایج نشان داد که متغیر تعارض والد-فرزند توانست 4/0 از متغیر سازگاری اجتماعی را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت تعارض بین والدین و فرزندان می تواند پیش بینی کننده کاهش سازگاری اجتماعی نوجوانان باشد اما سبک های اسنادی نوجوانان در این پژوهش نتوانست پیش بینی کننده سازگاری اجتماعی آنها باشد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، تع، ارض والد- فرزند، سبک های اسنادی، دختران نوجوان
  • ربابه سیاه بالایی، فرشته عراقیان مجرد، اکرم ثناگو، علیرضا مقصودلو، حسین قنادان صفحات 28-33
    زمینه و هدف
    این موضوع که بعضی از تیپ های شخصیتی ممکن است در مقایسه با تیپ های دیگر در معرض خطر بیماری باشند از مدت ها پیش به فکر محققین خطور کرده است. هدف از این مطالعه تعیین الگوی رفتاری نوع AوB در بیماران مبتلا به سردرد میگرنی در مقایسه با افراد سالم مراجعه کننده به مراکز آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال1395 است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد – شاهدی، با روش نمونه گیری تصادفی با حجم نمونه 200 نفر، از بین بیماران مبتلا به سردرد میگرنی و افراد سالم در سال 1395 در مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه شخصیتی A و B بود. اطلاعات با استفاده از آزمون توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 200 نفر شرکت کردند. 50 نفر(25 درصد) از بیما ران مبتلا به میگرن در گروه مورد قرار داشتند. 150 نفر (75 درصد) نمونه ها از افراد سالم بودند که در گروه شاهد قرار داشتند یا فته های این مطالعه نشان داد بین تیپ شخصیتی نوع A ،B در بیماران مبتلا سردرد میگرنی در مقایسه با افراد سالم مراجعه کننده به مراکز آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان رابطه معنی داری رویت شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    بین تیپ های شخصیتی و میگرن افراد رابطه مثبت و معناداری وجوددارد بنابراین از طریق تغییر روش زندگی و تعدیل در برخیویژگی های شخصیتی، میتوان تا حدودی حملات سردرد را کاهش دهیم.
    کلیدواژگان: الگوی رفتاری، میگرن، تیپ شخصیتی A، B
  • مرجان نه روزیان، الهام فروزنده* صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش حافظه رویدادی خاص بر تاب آوری و افسردگی دختران افسرده شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون-پس آزمونو آزمون پیگیری همراه با گروه کنترل بود. بدین منظور، 24 بیمار، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، آزمودنی های دو گروه با استفاده از ابزارهای اندازه گیری افسردگی بک ویرایش دوم، 1996 (BDI-II) و تاب آوری کانر و دیویدسون، 2003 (CD-RISC) مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اجرای آموزش حافظه رویدادی خاص (MEST)روی گروه آزمایش طی 6 جلسه، مجددا از هر دو گروه خواسته شد به آزمونهای مذکور پاسخ دهند. به منظور پیگیری نتایج، پس از 3 هفته مجددا از آزمودنی های دو گروه آزمون گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات افسردگی گروه ازمایش پس از اتمام جلسات به صورت معناداری کاهش (05/0p<) و نمرات تاب اوری تغییر معناداری (50/0
    نتیجه گیری
    همسو با یافته های پژوهش های پیشین می توان گفت آموزش حافظه خاص درمانی موثر در کاهش علائم افسردگی است، نتایج این تحقیق نشان می دهد که بهبود حافظه رویدادی خاص به بهبود علایم افسردگی کمک می کند.
    کلیدواژگان: آموزش حافظه رویدادی خاص، افسردگی، تاب آوری
  • سمیه منتشلو*، محمدرضا شعیری، لیلا حیدری نسب، سعیده ایزدی دهنوی صفحات 42-50
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تفاوت نشانه های خلقی، اضطرابی و تصویر بدنی افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و افراد غیرمبتلا بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر پیرو طرحی از نوع تحقیقات علی مقایسه ای است.به این منظور 28 بیمار مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و 28 شرکت کننده غیرمبتلا که از نظر ملاک های مختلف از جمله سن، جنسیت و تحصیلات با گروه مبتلا همتاسازی شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه ی ساختاریافته و پرسشنامه های نگرانی از تصویر بدنی و DASS-21 مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از وجود تفاوت معنادار در مقیاس های افسردگی، اضطراب و تصویر بدنی بین دو گروه مبتلا و غیرمبتلا می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این می باشد که علیرغم تفاوتهای فرهنگی، همسویی با برخی از نتایج دیگر در دنیا قابل چشم پوشی نیست و بین دو گروه مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و افراد غیرمبتلا تفاوت های قابل ملاحظه ای در مولفه های مورد اشاره دیده شده است و نیز می توان ادعا کرد افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی از مسائل مشترکی رنج می برند به گونه ای که این اختلال چه در حد ذهنی باقی بماند و چه به تغییر جنس کامل منجر شود دربردارنده ی پیامدهای قابل توجهی است.
    کلیدواژگان: اختلال ملال جنسیتی، خلقی، اضطرابی، تصویربدنی
  • هادی احمدی احمدی، قربان همتی علمدارلو * صفحات 50-57
    زمینه و هدف
    پژوهش ها نشان می دهند که احساس تنهایی والدین کودکان با ناتوانی بیشتر از والدین کودکان بدون ناتوانی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه احساس تنهایی در مادران دانش آموزان با ناتوانی های عصبی-تحولی (مادران دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم، مادران دانش آموزان با کم توانی ذهنی و مادران دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه) در شهر شیراز بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل همه مادران دانش آموزان با ناتوانی های عصبی-تحولی دوره ابتدایی (مادران دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم، مادران دانش آموزان با کم توانی ذهنی و مادران دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه) شهر شیراز بود. حجم نمونه این پژوهش شامل 135 نفر از مادران کودکان با ناتوانی های عصبی-تحولی بودند وروش نمونه گیری خوشه ایبود. به منظور سنجش احساس تنهایی از مقیاس احساس تنهایی دهشیری و همکاران استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک متغیره برای نمره کل احساس تنهایی و تحلیل واریانس چندمتغیره برای خرده مقیاس های احساس تنهایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از نظر احساس تنهایی تفاوت معنی داری بین مادران کودکان دارای کم توانی ذهنی با مادران کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه وجود داشت (005/0= P).از نظر خرده مقیاس های احساس تنهایی، فقط در احساس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان، مادران کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه با هر دو گروه مادران کودکان دارای کم توانی ذهنی و مادران کودکان دارای اختلال طیف اتیسم تفاوت معنی داری داشتند (016/0= P).
    نتیجه گیری
    بنابراین طراحی و اجرای برنامه های پیشگیرانه و مداخله ای جهت بهبود احساس تنهایی مادران کودکان با ناتوانی های عصبی-تحولی به ویژه مادران کودکان با اختلال یادگیری ویژه ضروری است.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، دانش آموزان، مادران، ناتوانی های عصبی- تحولی
|
  • Saede Izadi Dehnavi *, Hamid Yaghobi, Leyla Heydari Nasab, Somaye Montshloo Pages 1-6
    Background And Objective
    Anxiety and depression disorders constitute whole range of emotional disorders that have many common and different features. This study aimed to investigate Psychometric properties of the transdiagnostic mood and anxiety symptoms questionnaire (MASQ-D30) in a sample of Iranian population.
    Method
    This study was descriptive, and 203 people were selected randomly from students of Shahed University . Construct validity was evaluated by using factor analysis. The depression, anxiety and stress DASS-21 for convergent validity of the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) was used to check the validity of divergent. Reliability of the questionnaire by using Cronbach's alpha was calculated. And test-retest coefficients were obtained within 3 weeks.
    Results
    The results of factor analysis and correlation the construct validity, convergent validity and divergent validity supported MASQ-D30. Calculated Cronbach's alpha coefficient(0/91) and test- Retest coefficients in three sub-scale GD, AD and AA, respectively, 99/0, 98 /. And 98/0 was obtained.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the Persian version MASQ-D30 appropriate validity and reliability and can be used as a quick precise tool in order to measure transdiagnostic mood and anxiety symptoms.
    Keywords: anxiety symptoms, mood symptoms, psychometry
  • Seyed Alireza Tavakoli Khormizi *, Marzieh Sadat Azarnive Pages 7-14
    Background And Objective
    Physical activity is one of the important determinants of weight and significant impact on reducing the incidence of overweight and obesity in women. The study aimed to investigate the relationship between physical activity and different measures of obesity was carried out on students.
    Method
    This cross-sectional study was conducted on 370 female students from the University of Zabol. Beck standardized questionnaire was used to assess physical activity of students that physical activity in three areas of work, sport and leisure can be questioned. Also, Researcher made questionnaire were used to evaluate demographic information. Then age, height, weight, WC, BMI, WHR, WHtR was evaluated. The collected data were analyzed using statistical analysis methods.
    Results
    The results indicate that low levels of physical activity (work, sports, leisure, and total) in the students. On the other hand, measures of obesity were (BMI, WHR, WHtR, WC), respectively (21.88± 3.40, 0.74 ± 0.05, 0.43 ± 0.05, 69.82 ± 7.22) who were all in the normal range. The relationship between measures of obesity and physical activity survey, a significant association was found between any of the cases. Between all measures of obesity but also positive and significant relationship was found.
    Conclusion
    Considering the importance of physical activity in young people, especially female students, results showed that despite the natural range of exposure levels of obesity, physical activity in the population studied not enough and it is necessary to encourage and teach this group to change the life style of careful planning must be done.
    Keywords: Measures of obesity, Physical activity, Students
  • Sima Basravy *, Taraneh Abbasi Pages 15-20
    Background And Objective
    The aim of this study was investigation the relationship of spiritual intelligence and quality dimensions of the marital relations of married women living in Karaj city.
    Method
    This study was descriptive-correlational. Statistical population comprised of all married women living in Karaj city. One-handed married women, selected via simple sampling method. To gather data were used Perceived Marital Relationship Quality Component and spiritual intelligence questionnaire. Univariate covariance analysis was applied to analyze the data.
    Results
    The results of this study showed that there is significant relationship between spiritual intelligence and marital quality dimensions including intimacy and sexual excitement.
    Conclusion
    Given that spiritual intelligence is the experienced ability that gives people access to knowledge and understanding, and paves the way for achieving perfection and advancement in life, can affect the quality of a marital relationship.
    Keywords: Spiritual intelligence, Marital life quality, Married women
  • Mojtaba Dehghan, Ali Rasooli * Pages 21-27
    Background And Objective
    Family factors, including the quality of relationships between adolescent and their parents and also the way they interpret this relationships, can affect the social adjustment of adolescents. Thus, the aim of this study was Prediction of adolescent girls social adjustment based on parent-adolescent conflict and Attributional Styles.
    Method
    The research method was descriptive and correlational. The study population included all the high school students in the boroujerd city in the 2013-2014 school year that 300 of them were selected as Sample via Multistage cluster sampling method. The questionnaires that was used in this research, has been included of parent-adolescent conflict Questionnaire (PACQ), attribution style questionnaire (ASQ) and scale of social adjustment. In this study to data analyzing, statistical tests including Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used.
    Results
    results showed that there is a significant relationship between parent-Adolescent conflict and adolescents social adjustment (p
    Conclusion
    According to the results of this study can be said that Conflict between parents and children can be predictive to reduce social adjustment in adolescence, But the attributional styles of adolescents in this study could not predict their social adjustment.
    Keywords: Social adjustment, Parent-child conflict, Attributional styles, Adolescent girls
  • Robabeh Siabalaee, Ffereshteh Araghian Mojarad, Akram Sanagoo, Alireza Maghsoudlou, Hussein Ghanadan Pages 28-33
    Background And Objective
    The fact that some personality types may be at risk compared with other types of long ago has come to think researchers.The aim of this study was to determine the behavioral pattern of type A and B in patients with migraine compared to healthy people referred to training centers - Golestan University of Medical Sciences in 2015.
    Method
    This case - control study, with random sampling with a sample size of 200 people, between patients with migraine and healthy people in 1395 in university hospitals in Golestan University of Medical Sciences. A and B personality questionnaire was used to collect information. Data analysis was descriptive and analytical tests.
    Results
    In this study, 200 participated. 50 patients (25%) of hip disease in the study group were diagnosed with migraines. 150 (75%) samples from healthy individuals who were in the control group, the findings of this study showed that the type of personality type A, B in patients with migraine compared to healthy people referred to training centers - University of Medical Sciences significant relationship was observed (0.05
    Conclusion
    Migraine is a significant positive relationship between personality types and there is therefore through lifestyle changes and amendments to some personality traits can somewhat reduce headache attacks.
    Keywords: Pattern behavior, Migraine, Personality type AB
  • Marjan Nohroozian, Elham Foroozandeh * Pages 34-41
    Background And Objective
    The purpose of this study was investigated the effect of autobiographical Memory Specificity Training (MEST) on depression of depressed girls.
    Method
    This study was semi experimental by pretest and post-test and follow-up with control group. For this purpose 24 inpatients, randomly assigned to two groups: experimental and control. These individuals were investigated by using Beck Depression Inventory (1996,BDI-II) and Connor and Davidson Resilience test (2003,CD-RISC) and after implementation of MEST on experimental group during 6 session both groups were studied by mentioned measurements tools. After the end of intervention, as follow-up the results, after 3 weeks was taken an exam from 2 groups again.
    Results
    the results showed that depression scores for experimental group was significantly lower than control groups (p0/05).
    Conclusion
    As previous studies have demonstrated that MEST is effective in reducing depressive symptoms, the results of this study show that the enhancing of autobiographical memory specificity help to improve depressive symptoms.
    Keywords: Depression, Memory specificity training (MEST), Resilience
  • Somaye Mantashloo *, Mohammad Reza Shairi, Leyla Heydarinasab, Saeide Izadi Dehnavi Pages 42-50
    Background And Objective
    The aim of this study was to determine differences in mood symptoms, anxiety and body image,in patient with gender dysphoria disorder and group control.
    Method
    In this study 28 patients with gender dysphoria disorder and 28 control group participants, the available sampling, according to demographic characteristics matched as much as possible, were selected and with structured interviews and questionnaires body image concern and DASS-21 were tested.
    Results
    The results revealed a significant difference in the scales of depression, anxiety and body image between the two groups. It can be claimed that people with gender dysphoric disorder suffer from Common problems. This disorder so that what remains in the mind or to lead a full sex change involves substantial consequences.
    Conclusion
    after considering the evidence can be claimed gender dysphoria disorder patients suffer from similar problems.
    Keywords: Gender dysphoric disorder, Mood, Anxiety, Body image
  • Hadi Ahmadi, Ghorban Hemmati Alamdarloo* Pages 50-57
    Background And Objective
    Research suggests that loneliness of parents of children with disabilities is more than parents of children without disabilities. The aim of the present study was to compare the loneliness among mothers of children with neurodevelopmental disabilities (mothers of children with autism spectrum disorder, mothers of children with intellectual disability and mothers of children with specific learning disorder).
    Method
    The method of this study was causal-comparative. The statistical population of present study includes all mothers of elementary students with neurodevelopmental disabilities (mothers of children with autism spectrum disorder, mothers of children with intellectual disability and mothers of children with specific learning disorder) of Shiraz city during 2014-2015 educational years. The sample size was 135 mothers of elementary students with neurodevelopmental disabilities and sampling method was cluster sampling. In order to assess loneliness, the loneliness scale of Dehshiri et al was used. For data analysis ANOVA was used for a total score of loneliness and MANOVA was used for subscale of loneliness.
    Results
    The results showed that in loneliness there is a significant difference between mothers of children with intellectual disability and mothers of children with specific learning disorder(p=0/005). In subscales of loneliness, just in loneliness due to relationship with friends, mothers of children with specific learning disorder had a significant difference with both groups of mothers of children with intellectual disability and mothers of children with autism spectrum disorder (p=0/016).
    Conclusion
    So the design and implementation of preventive and interventional program to reduce the loneliness of mothers of children with neurodevelopmental disabilities, especially mothers of children with specific learning disorder is necessary.
    Keywords: Loneliness, Students, Mothers, Neurodevelopmental disability