فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1396)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی دلاورپور، سید جلال دهقانی فیروزآبادی صفحات 1-22
    بررسی سیاست خارجی کنگره آمریکا در 8 سال ریاست جمهوری باراک اوباما نشان می دهد که از سال 2009 تمرکز مراکز پژوهشی نومحافظه کار به سمت تاثیرگذاری بر کنگره معطوف شده است، به طوریکه از کنگره صدویازدهم به تدریج رویکرد قانونگذاران آمریکایی در قبال جمهوری اسلامی ایران به سمت دیپلماسی تقنینی پیشدستانه متمایل می شود و با ادبیات صیانت از امنیت پیشدستانه شهروندان و متحدان آمریکا، شعاع و دامنه تحریم های جمهوری اسلامی ایران به صورت محسوسی افزایش می یابد. گنجاندن جمهوری اسلامی ایران در محور شرارت، اعتقاد به صلح دموکراتیک، تثبیت نظام هژمونیک در خاورمیانه، بهره گیری از دیپلماسی اجبار و تقویت حضور نظامی در خلیج فارس بر اساس واقع گرایی تهاجمی، ویژگی های رفتاری نئوکان های کنگره آمریکا در قبال ایران را شکل می دهند. پایش رفتار معماران تحریم جمهوری اسلامی ایران در کنگره نشان می دهد که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، لوایح تحریمی در مدار قانونگذاری قرار خواهند گرفت که بیشتر به سمت ساماندهی جنگ اقتصادی تمام عیار و تحدید توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران هدفگذاری شده اند. این تحقیق به دنبال آن است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با کمک جمع آوری اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه ای، آثار گسترش اندیشه سیاسی نومحافظه کاری بر کنگره و بازخورد آن بر دیپلماسی تقنینی آمریکا در قبال ایران را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی نومحافظه کاری، دیپلماسی تقنینی پیشدستانه، تروریسم، حقوق بشر، ترتیبات منطقه ای
  • اصغر ابوالحسنی، سمیرا متقی *، مجید درودیان صفحات 23-44
    حق محیط زیست یکی از مصادیق چهارگانه حقوق همبستگی است که در کنار سایر حقوق شهروندی و حتی پیشرو تر از آنان ( به دلایل مختلف به ویژه وفاق نسبی کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته نسبت به ضرورت حفاظت از محیط زیست و همچنین به دلیل نگرانی مشترک بشریت از پیامدهای زیانبار تخریب محیط زیست)، حکومتهای مختلف اعم از توسعه یافته و درحال توسعه را به تحلیل و تفحص در باب خود، تحت عناوینی چون حقوق ملی و بین المللی محیط زیست واداشته و ضرورت توجه به این حق مسلم بشری و اعمال قوانین نظارتی در راستای اجرای آن، میزان توسعه یافتگی کشورها در این حوزه را مشخص می کند.
    با توجه به نظارت مستقیم حکومتها، در راستای پیاده سازی این مهم و نظر به اهمیت توسعه یافتگی اقتصادی- اجتماعی و سیاسی کشورها در توسعه زیست محیطی، پژوهش حاضر به بررسی این مساله با دو رویکرد توصیفی – تحلیلی و مدل سازی پرداخته و با واکاوی تاثیر گذاری شاخص های توسعه حکومت جمهوری اسلامی ایران در دوره زمانی 1380 تا 1395، بر توسعه زیست محیطی، به بحث و بررسی پیرامون نقش حاکمیت (حکومت) در توسعه زیست محیطی جمهوری اسلامی ایران پرداخته و از منظر حقوقی- اقتصادی، این تاثیر را مورد واکاوی قرار می دهد.
    نتایج مطالعه نشان دهنده معنی داری تاثیر، حکومت جمهوری اسلامی ایران به معنی الاعم و دولتها به معنی الاخص، در بهبود توسعه زیست محیطی، بوده و تبیین می کند که هر فعالیتی که از جانب حاکمیت، در بهبود توسعه یافتگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور موثر باشد، آلودگی محیط زیست در کشور ایران را به شدت تحت الشعاع خود قرار می دهد.
    کلیدواژگان: حاکمیت، جمهوری اسلامی ایران، حق محیط زیست، حق همبستگی، حقوق اقتصادی
  • مصطفی ملکی *، غلامرضا زارعی صفحات 45-70
    انسان برای بقا نیازمند تشکیل اجتماع است. این نکته شاید مهمترین دلیل ایجاد تمدن بوده است. تمدن، چیستی، غایت و اعتلا و اسقاط آن بی شک از مهمترین مباحث پژوهشی بوده است. علامه جعفری از اندیشمندان اسلامی ای بوده که در این حوزه بحث ارائه کرده است. سوال اصلی این پژوهش نیز بررسی اعتلا تمدن از دیدگاه اسلام در اندیشه سیاسی آن فقید می باشد. فرضیه این تحقیق با رویکردهای مختلف در نوع تمدن و فلسفه هر تمدن باز می گردد. تمدن ها یا «قدرت محور» هستند و یا «انسان محور»، رمز اعتلا و یا اسقاط هر تمدن به این دو نوع تمدن باز می گردد.
    کلیدواژگان: تمدن، سعادت، اصول مشترک، اعتلاء، قدرت محور، انسان محور
  • محمدرضا عبدالله پور، علی محسنی *، داوود رسته صفحات 71-94
    دیاسپورا، به عنوان کارگزار توسعه، نقشی مهم را در حیات سیاسی کردهای عراق در سالیان اخیر، ایفا نموده است، همچنین، موجی است که در دهه های اخیر موجد تعارض و بسط گرایشات ملی گرایانه در منطقه خاورمیانه گردیده است. در این راستا کردها، که چهارمین گروه قومی در خاورمیانه را تشکیل می دهند بدنبال تبعیدهای اجباری به غرب، خیزشی را در جوامع میزبان بوجود آورده اند که نمود آن در کشورهای خود محسوس است که این نمود را می توان در رستاخیز فکری کردها و رفراندوم استقلال کردستان، مشاهده نمود. این تحقیق با روشی تحلیلی – توصیفی و با استعانت از اندیشه تعارض گالتونگ و دیالکتیک میدان و عادت واره بوردیو در پی آنست که نشان دهد، دیاسپورای کرد در جوامع غربی بر تعارضات هویتی و ناسیونالیسم کرد و جریان استقلال طلبی منطقه اقلیم کردستان عراق تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: دیاسپورا، تحلیل تعارض، ناسیونالیسم، کردها
  • حسین فرزانه پور *، ناصر یوسف زهی صفحات 95-122
    تاریخ معاصر کشور افغانستان با بحران های مختلف داخلی و خارجی همراه بوده است. دراین بین، مسئله عدم ثبات دولت را می توان از مهم ترین آنان دانست. این مهم، دلایل گوناگونی دارد، ازاین رو، نوشتار پیشرو سعی دارد تا با رهیافت تاریخی و الهام از نظریه نخبگان پاره تو، به این مسئله بپردازد که نخستین علت شکنندگی دولت در افغانستان طی سال های 2016 - 1919 م. چه بوده است؟ نویسندگان پژوهش حاضر معتقدند که صرفا نه مولفه های داخلی و خارجی، بلکه عامل میانی یعنی عملکرد و سیاست های رهبران و نخبگان سیاسی افغان که غالبا کمتر رنگ و بوی قومی و مذهبی داشته اند، علت اصلی شکنندگی دولت در افغانستان بوده اند. این زاویه ی دید، نه تنها منجر به زدودن «تعصب زدگی قومی»، «شکاف زدگی تحمیلی» و نیز «ایدئولوژی زدگی» برخی پژوهش های موجود در خصوص این کشور می شود، بلکه ما را قادر به پیش بینی دقیق میزان آسیب پذیری و آسیب زایی دولت در افغانستان خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: افغانستان، دولت شکننده، نظریه نخبگان پاره تو، مشروعیت، اقتدار، کودتا
  • میرابراهیم صدیق*، ناصر مولایی صفحات 123-158
    همواره تحولات مصر به لحاظ منطقه ای تاثیرات عمیقی داشته و این تاثیرگذاری عمیق به جایگاه مصر در جهان عرب و اسلام باز می گردد، مصر به واسطه موقعیت جغرافیایی و پیشینه تاریخی از جایگاه مهمی در خاورمیانه برخوردار است. اکنون نیز دگرگونی های پیش آمده در خاورمیانه و حرکت های مردمی در مصر با تاثیر پذیرفتن از فرایند فشارهای داخلی و خارجی شتاب گرفته و در نتیجه زمانی که راهی برای اصلاح ساختار سیاسی وجود نداشت، تغییراتی که صورت گرفت موجب انقلاب مردمی در این کشور شد. هرساختار سیاسی که در مصر شکل گرفته تاثیرات عمده ای بر نوع ساختارهای سیاسی کشورهای منطقه گذارده که به نفوذ فکری مصریان در جوامع عربی و شمال آفریقا باز می گردد. در مورد چرایی حوادثی که به انقلاب مصر منتهی گشت، بحث های زیادی مطرح و عوامل زیادی به عنوان دلایل آن ذکر شده اند. سوال اصلی پژوهش حاضر به بررسی نقش دموکراسی خواهی در انقلاب مصر می پردازد؟ در پاسخ به سوال فوق به نظر می رسد که گروه های دموکراسی خواه و اصلاح طلب، حکومت اقتدارگرای مصر، طبقه متوسط جدید، نقش نخبگان سیاسی، شیوه برخورد حکومت مصر (در دوران مبارک)، انتخابات 2010 پارلمانی مصر و ناامیدی از روند دموکراسی در وقوع انقلاب مصر نقش بارزی داشته اند.
    کلیدواژگان: مصر، دموکراسی خواهی، بحران اجتماعی، بحران مشروعیت، تحولات مصر
  • محمد عجم* صفحات 159-194
    صحرای غربی و کشمیر قدیمی ترین بحران های حل نشده ی بجای مانده از دوره استعمار است و هردو سرنوشت یکسانی نیز پیدا کرده اند با وجود اینکه برای هر دو سرزمین اجرای قاعده حق تعیین سرنوشت در قطعنامه های شورای امنیت پیش بینی شده اما با توجه به فراز و فرودهای مختلف و پیچیده منطقه ای و بین المللی سرنوشت هر دوی این جنبش ها به دست فراموشی سپرده شده است. علت ناکارایی این قاعده که ابتدا با قطعنامه 1514 برای استعمار زدایی تصویب شد ولی امروزه فراتر از آن مورد استفاده قرار می گیرد عدم وجود کنوانسیون و یا معاهده بین المللی ویژه این اصل است. حق تعیین سرنوشت نباید با قاعده آمره«تمامیت ارضی» تداخل داشته باشد اما امروزه بسیاری از حقوقدانان بخصوص طرفداران حقوق بشر بر این باور هستند که هیچ قاعده ای مقدس تر و آمرانه تر از حرمت انسان و حقوق شهروندان نیست. یکی از مشکلات فعلی خاورمیانه نیز تفسیر همین دو حرف است.
    کلیدواژگان: تعیین سرنوشت، استعمار زدایی، صحرای غربی و کشمیر، تمامیت ارضی، جدایی طلبی
  • عباسعلی رهبر*، بیژن کیانی شاهوندی صفحات 195-222
    یکی از دغدغه های دانشمندان و فلاسفه ی سیاسی از دوران باستان تاکنون موضوع اخلاق و سیاست و چگونگی تعامل این دو مقوله ی تعیین کننده در سرنوشت جامعه بوده است. چارچوب مفهومی پژوهش در این مقاله، با تکیه بر نظریه ی یگانگی اخلاق و سیاست و بر اساس روش تحقیق تحلیلی- تطبیقی تعیین شده است. در مقاله ی پیش رو، نظرات و اندیشه های افلاطون و مک اینتایر در سنت غربی و فارابی و غزالی در سنت اسلامی در خصوص اخلاق و سیاست و مفاهیمی چون دولت و نقش آن در تربیت شهروندان جامعه، مدینه ی فاضله، انواع مدینه، سعادت، غایت، فضائل اخلاقی و نیز شرایط و صفات حاکم بیان شده است و سپس با تطبیق آراء و نظرات این دانشمندان، وجوه اشتراک و افتراق آن تبیین گردیده است. وجه مشترک و اصلی نظرات دانشمندان مذکور یگانگی اخلاق و سیاست است. این پژوهش با این پرسش آغاز می شود که از دیدگاه افلاطون و مک اینتایر – فارابی و غزالی چه نسبتی میان اخلاق و سیاست وجود دارد؟ فرضیه پژوهش بر اساس پرسش فوق آن است که از دیدگاه افلاطون و مک اینتایر، فارابی و غزالی میان مقوله ی اخلاق و سیاست نسبت یگانگی برقرا است. در پایان بررسی، این نتیجه به دست آمد که با توجه به نقشی که این دانشمندان برای دولت در تربیت و هدایت شهروندان جامعه و نیز رعایت موازین و قواعد اخلاقی برای دولت در نظر می گیرند، اخلاق و سیاست رابطه ای در هم تنیده و یگانه دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست، دولت، جامعه، مدینه
  • محمد تقی زاده انصاری* صفحات 223-252
    در طول دو دهه گذشته سیاست خارجی هند متحول شده است. از بدو استقلال در 1947 تا 1991، ساختار دوقطبی سیستم بین المللی، غلبه اجماع نهروئیسم بر سیاست خارجی، ژئوپلیتیک شبه قاره و میراث استعمار به مثابه مجموعه ای از عوامل سیاست خارجی هند را شکل می داد. در سالهای اولیه پس از استقلال، جواهر لعل نهرو نخستین نخست وزیر کشور، سیاست عدم تعهد را در پیش گرفت. در پرتو اصول عدم تعهد سیاست خارمیانه ای هند بر حمایت از سازمان آزادی بخش فلسطین، گسترش همکاری های سیاسی با جمهوری های انقلابی عربی مبتنی بود. پس از جنگ سرد سیاست خاورمیانه ای هند مبتنی بر عمل گرایی اقتصادی دگرگون شده است و عدم تعهد به عنوان راهنمای سیاست خاورمیانه ای هند در عصر جنگ سرد با اصول عمل گرایانه بدیلی جایگزین شده است که ذیل استراتژی نگاه به غرب مفصل بندی شده است. استراتژی نگاه به غرب هند به گستره وسیع خاورمیانه و آفریقا معطوف است که قلمرو موضوعی این مقاله سیاست خارجی هند در حوزه خاورمیانه است، که دگرگونی آن از چشم انداز نظریه موازنه منافع و به روش تبیینی بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: هند، سیاست خارجی، خاورمیانه، استراتژی نگاه به غرب، عمل گرایی
|
  • Pages 1-22
    The study of US Congressional foreign policy over the eight years of Barack Obama's presidency shows that the focus of the neoconservative research centers has been influencing on Congress since 2009. Since the time of the 11th United States Congress, the American legislature's approach towards the Islamic Republic of Iran has been steadily moving towards a preemptive legislative diplomacy and with the literature on protecting the security of American citizens and allies of the United States and the scope of sanctions of the Islamic Republic of Iran has been increasing significantly. Putting Islamic Republic of Iran in the Axis of Evil, the belief in democratic peace, consolidation of the hegemonic system in the Middle East, the use of coercive diplomacy, and strengthening military presence in the Persian Gulf based on aggressive realism, shape the behavioral characteristics of the US neo-conservative legislators towards Iran. Monitoring the behavior of Iranian sanctions architects in the US Congress during the presidency of Donald Trump indicates that Iran's future sanctions focus on the organization of a full-fledged economic warfare and the reduction of the defense capability of the Islamic Republic of Iran. This research is a descriptive-analytical method to examine the influence of neoconservative political thought on the Congress and its consequences on the US legislative diplomacy against Iran by collecting data through documentary and library studies.
    Keywords: Neoconservative Political Thought, Pre-emptive Legislative Diplomacy, Terrorism, Human Rights, Regional Arrangements
  • Asghar Abolhasani Dr, Samira Motaghi Dr*, Majid Droudian Dr Pages 23-44
    The epidemic of environmental impacts is one of the factors that necessitate examining its various dimensions in a wide range of political actions of governments. Environmental rights, as the most important case in the four factors of solidarity rights, beyond the political actions of governments, have also raised international concerns as a result of its impact on the globe. In this regard, attention or lack of attention to environmental development is one of the effective indicators of the governments in terms of economic-social development. Regarding the direct supervision of the governments to implement this important issue and in view of the importance of socio-political and economic development of countries in environmental developments, the present study uses a descriptive-analytical approach and modeling to examine the role of macroeconomic policies of Islamic Republic of Iran during the period of 1380 to 1395. The results of the study indicate the significant impact of the Islamic Republic of Iran, in general and governments in particular, on improving environmental development. In addition, any activity that is effective by the government in improving the economic, social and political development of the country heavily overwhelms the environmental pollution in Iran.
    Keywords: Governance, Islamic Republic of Iran, environmental rights, solidarity rights, economic rights
  • Mostafa Maleki* Pages 45-70
    The epidemic of environmental impacts is one of the factors that necessitate examining its various dimensions in a wide range of political actions of governments. Environmental rights, as the most important case in the four factors of solidarity rights, beyond the political actions of governments, have also raised international concerns as a result of its impact on the globe. In this regard, attention or lack of attention to environmental development is one of the effective indicators of the governments in terms of economic-social development. Regarding the direct supervision of the governments to implement this important issue and in view of the importance of socio-political and economic development of countries in environmental developments, the present study uses a descriptive-analytical approach and modeling to examine the role of macroeconomic policies of Islamic Republic of Iran during the period of 1380 to 1395. The results of the study indicate the significant impact of the Islamic Republic of Iran, in general and governments in particular, on improving environmental development. In addition, any activity that is effective by the government in improving the economic, social and political development of the country heavily overwhelms the environmental pollution in Iran.
    Keywords: Governance, Islamic Republic of Iran, environmental rights, solidarity rights, economic rights
  • Pages 71-94
    Diaspora, as a development agent, plays an important role in the political life of Iraqi Kurdish in recent years. In addition, it is a wave that has led to conflict and expansion of nationalist tendencies in the Middle East in recent decades. In this line, the Kurdish, who established the forth ethnical group in the Middle East, following mandatory deportations to the West, have created a rise in host societies which is visible in their countries. This manifestation can be observed in Kurdish intellectual resurrection and referendum on independence of Kurdistan. This research is based on a descriptive-analytical method. By using subjugation of the thought of Galtung's conflict and the field dialectic and the habit of Bourdieu, this research attempts to show that the Kurdish Diaspora in Western societies affects identity and nationalist conflicts and influences the independence of the Kurdistan region of Iraq.
    Keywords: Diaspora, nationalism, Iraqi Kurdistan, conflict Analysis
  • Hossein Farzanepour*, Naser Yosefzehy Pages 95-122
    The contemporary history of Afghanistan has been accompanied by various internal and external crises. In this regard, the issue of state instability can be considered as the most important one. This important issue has many reasons; therefore, the present articles aims to address the issue with the historical approach and inspiration from the elite theory of paradigm, which is the first cause of the government's fragility in Afghanistan during the years of 2016-1919. The authors of the present study believe that not only the internal and external components, but also the mediate factors, namely the actions and policies of Afghan political leaders and political elites who have often had less ethnic and religious color, were the main cause of the fragility of the government in Afghanistan. These perspectives, not only leads to the elimination of "ethnic fanaticism", "impedance", and "crass ideology" of some existing research on this country, but also enables us to accurately measure the vulnerability and traumatic of the state in Afghanistan.
    Keywords: Afghanistan, fragile state, subjectivist elite theory, legitimacy, authority, coup
  • Pages 123-158
    Egypt has been undergoing radical changes in the region, and this deep impact is due to the Egypt's position in the Arab and Islamic world. Due to its geographical location and historical background, Egypt has an important role in the Middle East. Now, the changes in the Middle East and popular movements in Egypt have been accelerated by influencing the process of internal and external pressures, and thus, when there was no way to reform the political structure, the changes has led to a popular revolution in the country. The political structure formed in Egypt has had a major impact on the political structures of the countries of the region, which is related to the intellectual influence of the Egyptian people in Arab and the North African societies. There are many discussions about the causes of the events that led to the Egyptian Revolution and many factors are mentioned as reasons. The main concern of the present study is to examine the role of democracy in the Egyptian revolution. In response to the research question, it seems that the democratic and reformist groups, the authoritarian rule of Egypt, the new middle class, the role of the political elites, the way of dealing with of the Egyptian government (during Mubarak era), the 2010 parliamentary elections in Egypt, and the hopelessness of democratic process in the occurrence of the revolution of Egypt played significant roles.
    Keywords: Egypt, Democracy, Social Crisis, Legitimacy Crisis, Egypt's Developments
  • Pages 159-194
    The Western Sahara and Kashmir are the oldest unresolved crises left behind the colonial period which have the same fate. Although the executing the regulation of fate determination has been foreseen for both territories in the Security Council resolutions, the destiny of both movements have been forgotten due to various regional and international ups and downs. The reason of inefficacy of this rule, which was initially submitted by 1514 resolution for decolonization, but at present is used beyond that, is the absence of a convention or special international treaty for this principle. The right to fate-determination should not interfere with the common sense of "territorial integrity". But today, many lawyers, especially human rights activists, believe that there are no more sacred and more devious rules than human dignity and the rights of citizens. One of the current problems in the Middle East is the interpretation of the two terms.
    Keywords: Destruction, Decolonization, Western Sahara, Kashmir, territorial integrity, separatism
  • Pages 195-222
    Since the ancient times, one of the concerns of the political scholars and philosophers has been the interactions between Ethics and Politics in the destiny of the society. The conceptual framework of this paper is based on the theory of the unity of the ethics and politics. We also applied the analytical research method for examining the issue. In this article, the views and thoughts of “Plato” and “Alasdair MacIntyre” in western tradition and “Farabi” and “Ghazali” in Islamic tradition about the ethics and politics and concepts such as government and its role in bringing up the citizens in the society, utopia, different kinds of utopia, destination, moral virtues and conditions, and characteristics of the rulers were scrutinized and then, by the comparison of the said views, differences and similarities of them were identified. It was found that the common view point of both groups is the unity of ethics and politics. This research starts with the question of: "what is the relation rate of Morality and Policy from the viewpoints of Plato, MacIntyre, Farabi, and Ghazali?" Based on the research question, the hypothesis of the research is "from the viewpoint of Plato, MacIntyre, Farabi, and Ghazali, there is a unity between the policy and morality categories." It is concluded that according to the important role of the mentioned scholars in government in training, teaching, and guidance of the citizens, and also the observance of the morality rules by the government, the policy and ethics have a unique and tied up relationship.
    Keywords: Ethics, Politics, government, society, utopia
  • Pages 223-252
    India's foreign policy has changed over the past two decades. From the time of independence in 1947-191, the bipolar structure of the international system formed the overcoming of the consensus of Neo-Rumi on foreign policy, the sub-continent's geopolitics, and the colonial heritage as a set of factors of Indian foreign policy. In the early years after independence, Jawahar Lal Nehru, the country's first prime minister, undertook a policy of non-alignment. In the light of the principles of non-alignment of India's foreign policy, it was based on the support of the Palestine Liberation Organization (FSA), the expansion of political cooperation with the Arab revolutionary republics. After the Cold War, the Middle Eastern policy of India has been transformed by economic pragmatism, and non-alignment has been replaced as a guide to India's Middle East policy in the Cold War with alternatives to pragmatic principles, followed by a strategy of looking at the West. The India's strategy of looking at West is broadly focused on the Middle East and Africa, so the subject matter of this article is India's foreign policy in the Middle East whose transformation has been examined from the perspective of the balance-of-interest theory through an exploratory method.
    Keywords: India, foreign policy, Middle East, At the West Strategy, Pragmatism