فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس کشاورز شکری*، زهرا فهیمی صفحات 1-25
    هدف از این پژوهش فهم رابطه بین تحولات ژئوپلیتیکی شیعه در اثر پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تقابل غرب با آن و همچنین بررسی برخی از تهدیدات غرب بر ضد شیعه و ارائه راهکارهای مقابله با آن است که به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. سوال های اصلی این پژوهش این است که علل تقابل غرب با تشیع چیست؟ غربی ها برای مقابله با شیعیان از چه نوع تهدیداتی استفاده می کنند و چه راهکارهایی برای مقابله با این تهدیدات وجود دارد؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که انقلاب اسلامی ایران بسیاری از مناسبات سیاسی را در منطقه و جهان دچار تغییر و تحول نمود و با گسترش بیداری اسلامی، منافع حکام دیکتاتور منطقه و جریان صهیونیستی غرب را با خطر جدی روبه رو نمود. نظریه پردازان غربی با مطالعه درباره شیعه و پی بردن به مفاهیم انقلابی شیعه و تضادهای فرهنگی عمیق آن با تفکرات غربی مانند، اندیشه خدامحوری شیعه در برابر اومانیسم غرب، طرح اندیشه امت سازی و وحدت جهان اسلام در مقابل برنامه های تفرقه افکنانه غربی ها و اندیشه نظام واحد جهانی در برابر جهانی شدن غربی، شروع به مخالفت و دشمنی با تشیع نمودند. آنها برای مقابله با تشیع از طرح های مختلف مانند ایران هراسی، شیعه هراسی، تلاش برای انزوای ایران در محافل بین المللی، تحریک مخالفان داخلی ایران برای تغییر نظام جمهوری اسلامی، حمله نظامی به کشورهای افغانستان و عراق، طرح خاورمیانه بزرگ، تجهیز نظامی حکومت های مرتجع منطقه و حمایت از گروه های تکفیری در سوریه و عراق استفاده کردند. در بخش پایانی مقاله راهکارهایی برای مقابله با این تهدیدات ارائه شده که از آن جمله، معرفی اسلام واقعی به مردم جهان، معرفی غرب و ریشه های اومانیستی آن، تاکید بر حقوق بشر اسلامی، تلاش برای ایجاد وحدت در میان مسلمانان، استفاده ار رسانه های مختلف و توسعه زیرساخت های جامعه به منظور معرفی جامعه نمونه شیعه است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک شیعه، انقلاب اسلامی، خدا محوری، اومانیسم، نظام جهانی
  • جلال درخشه، علیرضا اسماعیلی کلیشمی صفحات 27-53
    از مهم ترین سازوکارها و ابزار تامین اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، تدوین، تنظیم و اعمال دیپلماسی فرهنگی کارامد و روزآمد به عنوان نمونه بارز و اعلای قدرت نرم آن است. هدف این مقاله بررسی دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور ایتالیاست که با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای اسنادی، مدارک علمی و گزارشات مربوطه تلاش می کند تا ضمن ارائه توضیحاتی از تطور مفهوم دیپلماسی و تبیین فرصت ها و تهدیدهای فعالیت های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا، راهبردهای فعالیت های فرهنگی در این کشور را واکاوی نماید. مقاله با طرح این سوال که مناسب ترین راهبردها برای فعالیت های فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی ایران و اقدامات مربوط به دیپلماسی فرهنگی و بهره مندی از مولفه های قدرت نرم در کشور ایتالیا کدام است، این فرضیه را طراحی کرده که با اجرای راهبردهای اشاره شده به خصوص گسترش علاقه و شناخت نخبگان و توده مردم ایتالیا به ارزش های فرهنگ و تمدن اسلامی – ایرانی و همچنین گسترش علاقه و گرایش نخبگان به زبان و ادبیات فارسی در این کشور امکان تحقق اهداف دیپلماسی فرهنگی فراهم شده و ایتالیا می تواند تا حد زیادی به عنوان الگوی مناسبی برای کشورهای دیگر اروپا خصوصا در حوزه اروپای غربی و مرکزی قرار گرفته و با مد نظر قرار دادن راهبردهای مطروحه، امکان یکسان سازی عملکرد مدیران اجرایی فرهنگی و هماهنگی بین آنها در کشور ایتالیا فراهم خواهد آمد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، دیپلماسی فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران، ایتالیا، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
  • احمد بخشایشی اردستانی، نیکو رضایی جوزانی صفحات 55-79
    تحقق عدالت اقتصادی، آرمانی است که در اندیشه امام خمینی(ره) مطرح شده است. دولت های آقایان هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد دولت هایی بودند که همواره خود را مدیون اندیشه امام خمینی (ره) می دانستند و سعی داشتند تا عدالت اقتصادی مورد نظر ایشان را محقق گردانند. اما مسئله ای که وجود دارد این است که باید دید در بازه زمانی هر دولت تا چه اندازه از منابع موجود به اقشار محروم و طبقات پایین اجتماعی رسیده است، تا عدالت اقتصادی مورد نظر امام خمینی(ره) محقق گردد؟ برای این منظور ابتدا عدالت اقتصادی از دیدگاه امام(ره) شاخص بندی گردید که این شاخص ها در دو بخش تولید و توزیع شامل: 1. بخش تولید: ایجاد اشتغال و توسعه روستاها، 2. بخش توزیع: آموزش، بهداشت و مسکن بود و سپس هرکدام از این شاخص ها در دولت های مورد نظر مورد بررسی قرار گرفت. در مقاله حاضر، این نتیجه حاصل شد که هر سه دولت از لحاظ نظری خود را مدیون اندیشه های امام با رویکرد عدالت اقتصادی می دیدند و در پی تحقق آن بودند. به همین لحاظ تلاش نمودند تا شاخص های عدالت اقتصادی را تحقق بخشند.
    کلیدواژگان: عدالت اقتصادی، ایجاد اشتغال، توسعه روستاها، آموزش، بهداشت، مسکن
  • محمدرضا حاتمی * صفحات 81-106
    در اختیار گرفتن فضا به عنوان یک دارایی استراتژیک، اولویت سیاستگذاری جغرافیایی کشورهاست. فضاهای تجزیه شده خاورمیانه که به دنبال خلا قدرت کشورهای شکننده مانند عراق و سوریه در خاورمیانه صورت گرفته، محلی از تعارض و منازعه را بین سوژه های جدید و ساختارهای ژئوپلیتیکی مسلط در خاورمیانه به وجود آورده است. این فضاها از سال 2014 میلادی و پس از حوادث عراق و سوریه و به طور عمده در منطقه بین النهرین رخ داده است. در فضای آنارشیک خاورمیانه، ترکیه با استفاده از گفتمان های سرزمینی و کارگزاری گروه های اسلام گرا، درصدد عملیاتی کردن نوستالژی سرزمینی خود است. از سوی دیگر، ترکیه به علت سندروم امنیتی مرزهای جنوبی، درصدد تعمیق و بسط هژمونی خود در خاورمیانه ای می باشد که ایدئولوژی شیعی و بسط ژئوپلیتیکی کردها، بزرگ ترین مانع بر سر مطامع هژمونیک آن است. بنابراین، گفتمان ژئوپلیتیکی ترک ها در نواحی تلاقی و حفره های تاریک تمدنی، بر لبه ساختارهای ژئوپلیتیکی لرزان قومی شکل گرفته است. این تحقیق با نگاهی تحلیلی – توصیفی و با استعانت از روش گفتمان ژئوپلتیکی ترکیه در فضاهای تجزیه شده خاورمیانه را تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: ترکیه، خاورمیانه، سوژه های ژئوپلیتیک، گفتمان ژئوپلتیکی - فضاهای تجزیه شده
  • سید محمد طباطبایی*، روح الله خلیلی نژاد کشکویی صفحات 107-140
    ترکیه سال های متمادی روابط شکننده با سوریه داشته است. در عین حال با روی کار آمدن دولت حزب عدالت و توسعه این کشور روابط با سوریه را بهبود بخشید. دولت بشار اسد نیز تلاش نمود تا اختلافات گذشته حل و فصل نموده و از دامن زدن به آنها پرهیز نماید. قابل ذکر است سوریه و ترکیه یک سلسله اختلافات بر سر مسائلی از قبیل: فعالیت های سیاسی کردها در سازمان پ.ک.ک، چگونگی تقسیم آب فرات و استان اسکندرون داشتند.
    پس از تحولات بهار عربی در منطقه خاورمیانه در سالهای پس از 2011 سیاست ترکیه حالت تهاجمی به خود گرفت و با میزبانی نشست های گروه های مخالف دولت بشار اسد بوده است. اقدام دیگر این کشور پذیرش آوارگان سوری بود. سیاست ترکیه در قبال سوریه تاکنون بارها از سوی نمایندگان احزاب سیاسی مخالف و سازمان های مردم نهاد بویژه در استان های نوار مرزی مورد انتقاد قرار گرفته و اعتراضات فراگیر عمومی از جمله تظاهرات در این مکان ها به دفعات برگزار گردیده است. از اینرو این پژوهش در پی پاسخ به این سوالاست که «بحران سوریه چگونه امنیت ملی ترکیه را متاثر ساخته است؟» . پاسخ نویسندگان به سوال فوق غبارتست از«بحران سوریه در بطن بسط بی ثباتی منطقه ای سیاست های ترکیه را برای حفظ یکپارچگی ارضی را خشونت بارتر و معادلات سیاسی داخلی ترکیه را دچار چالش میسازد.»
    کلیدواژگان: نوواقع گرایی، بحران سوریه، امنیت ملی ترکیه
  • مهدی ذوالفقاری*، ابوذر عمرانی صفحات 169-195
    هر بحران و مسئله ای در خاورمیانه، هم خود کشورهای منطقه را متاثر می سازد و هم سیستم بین المللی را وادار به واکنش می کند. در سال های اخیر بنیادگرایی اسلامی داعش و اقدامات آنها، منطقه خاورمیانه و کل نظام بین الملل را متاثر کرده است. به خصوص جمهوری اسلامی ایران به خاطر هویت شیعی و غیر عربی خود در معرض مستقیم تهدیدات داعش قرار دارد. هدف پژوهش حاضر این است که با روش تبیینی- تحلیلی، تاثیر ظهور پدیده داعش بر امنیت ملی ایران را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا این سوال مطرح می شود که ظهور بنیادگرای اسلامی داعش در منطقه خاورمیانه چه تاثیری بر امنیت ملی ایران دارد؟ در ادامه این فرضیه مطرح می شود که داعش تهدیدی مستقیم و جدی علیه امنیت ملی ایران است. از جمله این تهدیدات می توان به رادیکال شدن فضای منطقه از طریق شکاف بین شیعه- سنی، تهدید مرزها و به خطر افتادن تمامیت ارضی، برهم خوردن موازنه قوا در منطقه به نفع عربستان، ترکیه و اسرائیل و حضور قدرت های فرامنطقه ای مثل آمریکا در منطقه خاورمیانه اشاره کرد. در عمل نیز طی سال هایی که از ظهور داعش گذشته، علاوه بر تضعیف دولت های شیعی سوریه و عراق، تهدید مرزهای جمهوری اسلامی و انجام عملیات تروریستی در داخل ایران، رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای ایران از جمله عربستان و ترکیه و آمریکا، برای تضعیف محور مقاومت، به شدت از گروه های افراط گرا حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: داعش، امنیت ملی، مکتب کپنهاگ، ایران، عراق، سوریه، عربستان
  • رضا شیرزادی * صفحات 197-223
    کشور مالزی به عنوان یکی از توسعه یافته ترین کشورهای مسلمان واقع در شرق آسیا، در کمتر از چهار دهه از کشوری فقیر و کم درآمد به کشوری توسعه یافته با درآمد چشمگیر تبدیل شده، و فرآیند صنعتی شدن و فعال شدن به عنوان یک اقتصاد مولد را طی کرده، و در حال تعمیق آن است. این کشور با توجه به تحولات جهانی، در حال حاضر در بسیاری از زمینه های تولید و خلاقیت، فعال است. بی تردید دوره نخست وزیری مهاتیر محمد (2003-1981) یکی از دوره های اصلی خیزش توسعه ای این کشور محسوب می شود. او نخبه و اندیشمندی توسعه گرا است. ویژگی نخبگان توسعه گرا، عزم راسخ برای پیشبرد توسعه، پایبندی به رشد و تحول اقتصادی، و توانایی آنان برای پیشبرد اهداف خویش است. بررسی دیدگاه های ماهاتیر محمد بیانگر زوایای اندیشه ای یکی از رهبران توسعه گرا در جهان اسلام است. مقاله حاضر درصدد بررسی عمده ترین دیدگاه های مهاتیر محمد به عنوان یک اندیشمند توسعه گرا است این که رگه های اصلی توسعه گرایی را در اندیشه او استخراج و برجسته کند.
    کلیدواژگان: مهاتیر محمد، مالزی، توسعه گرایی، نخبگان توسعه گرا، اندیشه توسعه گرا
  • محمدرضا کلاهی*، ابراهیم محمودی، فاطمه غلامرضا کاشی صفحات 225-252
    هدف از نگارش این مقاله آن است که نشان دهیم چگونه بخشی از یادداشت های منتشرشده در برخی از روزنامه های آمریکایی، از طریق تاریخ زدایی و زمینه زدایی از پدیده داعش، از آن اسطوره سازی می کنند و از این طریق گفتاری اسلام هراسانه می سازند. این هدف از طریق تحلیل روایت یادداشت های برگزیده ای از مطبوعات آمریکا انجام خواهد شد. ادعای این نوشتار آن است که در این یادداشت ها از طریق حذف زمینه های تاریخی، اجتماعی و سیاسی که موجب برآمدن داعش شده، داعش محصول مستقیم چیزی تلقی می شود که افراط گرایی اسلامی خوانده می شود. نشان داده می شود که این یادداشت ها، هر یک بخش هایی از یک روایت کلی تر را کامل می کنند که در آن پنج شخصیت اصلی وجود دارد که به ترتیب از بد به خوب به صف شده اند. شخصیت بد داستان داعش است که زندگی «مردم» را به خطر انداخته و مردم، شخصیت دیگر داستان است که گویا همه نزاع ها بر سر اوست. شخصیت خوب، «آمریکا»ست که در نهایت «مردم» را نجات خواهد داد. این سه شخصیت اصلی به همراه «دوستان داعش» و «دوستان آمریکا»، پنج شخصیت اصلی داستان را می سازند. در نهایت، همه یادداشت ها، جهان را از انتخاب میان داعش و آمریکا ناگزیر نشان می دهند و هیچ راه سومی را قابل طرح نمی دانند.
    کلیدواژگان: اسطوره سازی، تاریخ زدایی، زمینه زدایی، تحلیل روایت، داعش، آمریکا
|
  • Zahra Fahimi, Abbas Keshavarzshekar* Pages 1-25
    The purpose of this research is exploring the relationship between Shiite geopolitical evolutions under the influence of victory of Islamic revolution in Iran and the west conflict with it and also searching some of west threats against Shia and solutions for resolving them. This research has been done based on descriptive-analytical approach. The main questions of this study are: what are the reasons for conflict of west with Shia? What kinds of threats do the westerns use to conflict with Shia? And what are the solutions for them? The outcomes of this research reveal that Islamic revolution in Iran has changed political relations in southwest Asia and the worldwide and also Islamic revolution in Iran has defeated west plots in this region and has introduced Islamic thought and also has isolated Zionist regime by new grouping in southwest Asia and created the new security arrangements in this region and even the worldwide. Also Islamic revolution in Iran has challenged humanism relations in international system and has introduced new global system based on centrality of God. Actually Islamic revolution of Iran actualized Shia geopolitical potential capabilities in southwest Asia in favor of Islamic groups and threatened the interests of western countries in this region and worldwide. These changes have been caused western’s anxieties and stimulated many reactions against them.
    Keywords: Geopolitic Shia, Islamic Revolution, God thrust, Humanism, Global System
  • Jalal Derakhshe, Alireza Esmaeili Pages 27-53
    One of the most important mechanisms and tools for the foreign policy objectives of the Islamic Republic of Iran is the formulation, adjustment, and implementation of efficient and up-to-date cultural diplomacy as a prominent and major example of its soft power. The purpose of this article is to study the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran in Italy which by using documentary methodology and reviewing relevant scientific documents and reports attempts to provide an explanation of the evolution of the concept of diplomacy and the explanation of the opportunities and threats of the cultural activities of the Islamic Republic of Iran in Italy and explore the strategies of cultural activities in this country. The paper, by stating the most appropriate strategies for the cultural and artistic activities of the Islamic Republic of Iran, and the actions related to cultural diplomacy and the use of soft power components in Italy, have posed the hypothesis that by implementing the mentioned strategies and the recognition of the elites and the people of Italy for the values ​​of the Islamic-Iranian culture and civilization, as well as the expantion of the interest and orientation of the elites in the Persian language and literature in this country, the realization of the objectives of cultural diplomacy is provided and Italy can be largely regarded as a good model for other European countries, especially in the western and central European neighborhoods and with no consideration of the proposed strategies, the possibility of cultural integration and coordination between their performance of executives in Italy will be provided.
    Keywords: soft power, cultural diplomacy, Islamic Republic of Iran, Italy, Islamic Culture, Relations Organization
  • Ahmad Bakhshayash, Nikoo Rezaei Pages 55-79
    The realization of economic justice is the ideal that has been proposed in Imam Khomeini's thoughts. The governments of Hashemi, Khatami, and Ahmadinejad were governments that always owed themselves to the thoughts of Imam Khomeini and tried to bring their economic justice into reality. But the problesm that should be conidr is that how many resources are available to deprived classes and lower social classes during the period of each government so that the economic justice of Imam Khomeini could be achieved? To this end, economic justice from Imam's point of view was indexed first. These indicators were divided into two parts: production and distribution sections including 1) manufacturing sector: creating employment and rural development, 2) distribution part: education, health and housing, and then each indicator in the governments in question was reviewd. In the present paper, it was concluded that all three governments were theoretically owed to Imam's thoughts with the approach of economic justice and sought to achieve it.
    Keywords: economic justice, creating employment, rural development, education, health, housing
  • Mohamadreza Hatami * Pages 81-106
    Taking possession of space as a strategic asset is the priority of the geographic policy of the countries. The fragmented Middle East spaces that have been formed following the lack of power of fragile states, such as Iraq and Syria in the Middle East, have created a conflict of interest between the new subjects and the dominant geopolitical structures in the Middle East. These spaces have been created since 2014, after the events of Iraq and Syria, mainly in the Mesopotamia area. In anarchic space in the Middle East, Turkey is attempting to exploit its territorial nostalgia through territorial discourses and agency of Islamist groups. Turkey, on the other hand, seeks to deepen and expand its hegemony in the Middle East due to the Southern Border Security Syndrome, where the Shiite ideology and the geopolitical expansion of the Kurds are the biggest barrier to its hegemonic piety. Therefore, the geopolitical discourse of the Turks has been shaped in the cross roads and dark holes of civilization and on the edge of the shaky ethnic geopolitical structures. This study analyzes the geopolitical discourse of Turkey in the Middle East dispersed spaces with a descriptive and analytical approach.
    Keywords: Turkey, Middle East, geographic subject, geopolitical discourse, fragmented spaces
  • Mohammad Tabatanaei * Pages 107-140
    Turkey were in ruptured relationships with Syria for a long time . But this country improved its relationships with Syria by emerging Justice Party Government and development of the country. Bashar Asad government also tried to solve past differences and prevent to continue them. It is worth to note that Turkey and Syria had some differences for some problems such as Kurd political activities in P.K.K organization, division of Euphrates and Skandaron province. After Arab transitions in Middle East during years after 2011 Turkey policy got an offensive state and hosted meetings of opposite groups of Bashar Asad government. Other act of this country was accepting Syrians refugees. Policy of Turkey has been criticised by agents of opposite political parties and democratic organizations especially in boundary provinces and increased public protests have been raised.
    Therefore this research aims to answer these questions "how Syria crisis influences national security of Turkey? "Authors answer this question in this way "Syria crisis makes Turkey policies in challenge by developing regional inconsistency in order to maintain rough territorial solidarity and internal political equations of Turkey ".
    Keywords: Neorealism, Syria crisis, Turkish national security
  • Mehdi Zolfaghari * Pages 169-195
    Any crisis in the Middle East both affects the countries of the region and forces the international system to react. In recent years, ISIS Islamic fundamentalism and their actions have affected the Middle East and the entire international system. Particularly, the Islamic Republic of Iran, due to its Shiite and non-Arab identity, is directly exposed to ISIS threats. The purpose of this study is to investigate the effect of the emergence of the ISIS phenomenon on Iran's national security through an explanatory-analytical method. In this regard, the question arises as to how the Islamic fundamentalist of ISIS uprised in the Middle East has an impact on Iran's national security? So the hypothesis is that ISIS is a direct and serious threat to Iran's national security. These threats include the radicalization of the region through the Shiite-Sunni division, the threat of borders and the risk to territorial integrity, the imbalance of power in the region in favor of Saudi Arabia, Turkey and Israel, and the presence of transnational powers such as the United States in the Middle East. In practice, during the years since the emergence of ISIS, in addition to weakening the Shiite governments of Syria and Iraq, threatening the borders of the Islamic Republic, and carrying out terrorist operations inside Iran, regional and transregional rivals of Iran, including Saudi Arabia, Turkey and the United States, support extremist groups to weaken the the resistance axis.
    Keywords: ISIS, National Security, Copenhagen School, Iran, Iraq, Syria, Saudi Arabia
  • Reza Shirzadi * Pages 197-223
    Malaysia, as one of the most developed Muslim countries in East Asia, has become a developed country with a dramatic income growth in less than four decades. It has gone through the process of industrialization and activation as a productive economy and the process of industrialization and activation as it produces a productive economy and is still deepening it. Due to global developments, the country is currently active in many fields of production and creativity. It is unlikely that Mahatyr Mohammad’s era (1981-2003) is one of the main periods of the development of this country. He is an elite and thinker of development. The characteristic of the developmental elites is the firm determination to advance development, adhere to economic growth and development, and their ability to advance their goals. Reviewing the viewpoints of Mahatyr Mohammad represents the angle of thought of one of the most progressive leaders in the Muslims world. The present article seeks to study the main views of Mahatyr Mohammad as a developing thinker in order to extract and highlight the main veins of developmentalism in his thought.
    Keywords: Mahatyr Mohammad, Malaysia, Developmentism, Developmental elites, Developmental thought
  • Mohammad Reza Kolahi Dr. *, Ebrahim Mahmudi, Fateme Gholamrezakashi Pages 225-252
    This article attempts to show how some of the essays published at some American newspapers produce Islamophobic accounts by de-historization and de-contextualization of ISIS and mythicizing it to make Islamophobic discourse. This aim will be done by narrative analysis of some selected American newspaper essays. The main argument is that these essays remove political, social and historical backgrounds which lead to emerge ISIS, and introduce ISIS as the direct result of what is called Islamic extremism. It was shown that each of these essays has covered part of a more general narrative with five main characters which were ordered from evil to good. The evil character of the story is ISIS who threats the life of the "people". "People" is the other character on whom the whole struggle was gone. The good character is "America" who finally will save the "people". These three characters beside two other, "ISIS friends" and "America friends" constitute the five main characters of the story. Finally all essays illustrate the world inevitable to select one of the indispensable duality: ISIS or America, and there is no third selection.
    Keywords: mythicizing, de-historization, de-contextualization, narrative analysis, ISIS, America