فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1396)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین خانی * صفحات 1-26
    بحران داخلی سوریه که از سال 2011 شروع شده است، همچنان پیامدهای ویرانگر و غم انگیزی برای مردم این کشور دارد. علاوه بر این، درگیری ها و خشونت‏های سوریه به آواره شدن مردم، گسترش تروریسم و تشدید اختلافات سیاسی و فرقه‏ای منجر شده و بدین ترتیب، بی ثباتی فزاینده‏ای را نیز در کل منطقه ایجاد کرده است. نکته قابل تامل آن است که حدود نیمی از جمعیت سوریه به دلیل جنگ، ترک وطن کرده اند. با شروع بحران پناهندگان، اروپا این بحران را یک مسئله صرفا محدود به خاورمیانه دانست، اما پس از چندی با افزایش موج پناهندگان، دولت های اروپایی به ناچار پذیرفتند که این مسئله نمی تواند منحصر به خاورمیانه یا دولت های مرزی باقی بماند، لذا در تلاش برای به اشتراک گذاردن بار این مسئولیت و یافتن راه حل های مشترک برای حل این بحران برآمدند. پرسش کنونی این است که چنین وضعیتی برای آوارگان و پناه جویان سوری در خاورمیانه و اروپا چگونه به وجود آمده است؟ در پاسخ، فرضیه مقاله با بهره‏گیری از نظریه دیاسپورا، این رخداد را حاصل جابجایی سرزمینی میان دولت ها و مهاجرت های گسترده فرامرزی می‏داند که بنا به «الزامات سیاسی» و «اعمال خشونت ساختاری» توسط داعش صورت گرفته و پیامد محیط فراملی آن منجر به پراکندگی از هسته اصلی و رفتن اجباری به چند مکان مختلف می‏گردد. بدین سان با روش کیفی و تکنیک کتابخانه‏ای به بحران سوریه به مولفه هایی نظیر؛ نسل‏کشی، اسارت زنان، برده‏داری و کنیز فروشی به عنوان دلایل عمده این پراکندگی دست یافته ایم.
    کلیدواژگان: سوریه، داعش، تروریسم، دیاسپورا، اروپا
  • سید مصطفی ابطحی *، سید علی اصغر ترابی صفحات 27-53
    پس از جنگ جهانی دوم آمریکا به عنوان یک ابرقدرت وارد صحنه جهانی گردید. اگرچه آمریکا تجربیات اندکی در جنگ با کشورهای دیگر و روی کار آوردن دولت های جدید در این کشورها داشت اما بعد از جنگ جهانی دوم آمریکا با تغییر حکومت در آلمان و ژاپن عملا وارد عرصه دولت ملت سازی می شود. تاسیس سازمان ملل در این دوران کمک چندانی به موضوع دولت ملت سازی نمی کند. استقرار فضای جنگ سرد و رقابت بین دو ابرقدرت مانع از اجرای درست دولت ملت سازی می گردد. با خروج از فضای جنگ سرد و رهایی اقوام متعدد از زیر یوغ شوروی و استقلال کشورهای از استعمار آزادشده به ویژه در آفریقا و آسیا و با شروع پارادایم جهانی شدن در اواخر قرن بیست و شروع دوران معاصر این فرصت را برای آمریکا فراهم آورد تا این بار علاوه بر دولت سازی توجه خود را به ملت سازی نیز به ویژه به کشورهای اسلامی معطوف دارد. در این دوران سیاست خارجی آمریکا تاکید بر تاسیس نهادهای ملت سازی در سازمان ملل یا در کنار آن دارد. حال این سوال مطرح است که دولت ملت سازی در جهان اسلام چه جایگاهی در سیاست جهانی آمریکا دارد؟ از این منظر فرضیه ذیل مطرح می شود که با تغییر پارادایم از جنگ سرد به جهانی شدن، تغییرات دولت ملت سازی در جهان اسلام در سیاست جهانی آمریکا نسبت به گذشته مشاهده می شود. هدف از مطالعه پیش رو پاسخ به پرسش های پژوهش و بررسی درستی یا نادرستی فرضیه مطرح شده به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: دولت سازی، ملت سازی، آمریکا، جهان اسلام، سیاست خارجی آمریکا
  • فرهاد زیویار * صفحات 55-72
    در تاریخ معاصر تلاش های اولیه جریان تجددگرا در گفتمان اصلاح فرهنگی به رموز موفقیت غربیان و الگو قرار دادن آن را می توان تحت تاثیر دو موضوع دانست ازیک طرف موج روشنفکری در اروپا که شاخصه مهم آن علم باوری و تجربه گرایی بود و از طرف دیگر شکست ایرانیان در اولین مواجهه با غرب جدید (جنگ های ایران و روسیه) که می تواند به عنوان نقطه عطفی در اولین دریافت های پیشگامان گفتمان اصلاح فرهنگی از فرهنگ و مدرنیته غربی باشد که بازتاب این رویکرد در سفرنامه های ایرانیان اوایل دوره قاجار در مدخلیت و حضور غرب به صورت سیاسی و استعماری بیشتر معنا پیدا می کند.
    در این میان از نقش روشنفکران ایرانی که معمولا غرب را از نزدیک درک کرده بودند نیز نباید به سادگی گذشت. به عنوان مثال اندیشه های مربوط به آزادی خواهی، دموکراسی، قانون اساسی و پارلمانتاریسم و حتی حیرت در مواجهه با ترقیات اروپا نخستین بار از طریق سفرنامه هایی چون سفرنامه میرزا صالح شیرازی به ایران منتقل شد.
    موضوع سفرنامه نویسی به صورت عام و اثر مزبور به صورت خاص یک نقطه عطف در نحوه و مبادی نگرش روشنفکران نسل اول قلمداد می گردد، ازاین رو تمرکز و تحقیق در خصوص آرا و ایده های این سفرنامه نویس در برابر پیشرفت های شگرف غربیان و دستاوردهای علمی اروپا حائز اهمیت است. بنابراین علاوه بر ذکر مزیت هایی که این سفرنامه نسبت به سایر سفرنامه های هم دوره خود دارد؛ از نقاط تاریکی نیز رنج می برد، که به آن ها اشاره شده است. نقاطی که در شرایط کنونی نیز مبتلابه آن هستیم.
    کلیدواژگان: غرب، مدرنیته، سفرنامه نویسی، میرزا صالح، انگلیس
  • مجید صالحی * صفحات 73-96
    امروزه مهم ترین فرایند سیاسی در ارتباط با جوامع اسلامی بخصوص خاورمیانه، روابط منازعه آمیز دولت های اسلامی است، تاجایی که واگرایی و منازعه در طی چند دهه اخیر همواره بر فرایند همگرایی میان دولت ها و جوامع اسلامی غلبه نموده است. این منازعه به طورکلی در دو سطح داخلی میان قومیت ها و فرقه های مختلف جوامع اسلامی و در سطح بیرونی در تعاملات بین دولتی نمود داشته است. در این راستا، به نظر می رسد که شناخت اصول و مبانی قرآنی در ارتباط با تنظیم روابط میان دولت ها و جوامع اسلامی در راستای همگرایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا، این پژوهش هدف خویش را بر محور بررسی این پرسش قرار داده است که مهم ترین اصول و مبانی قرآن به عنوان منبع اصلی دین اسلام در راستای همگرایی میان جوامع اسلامی چیست؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که اسلام اصل روابط میان جوامع اسلامی را بر مبنای همگرایی و اتحاد قرار داده است و ریشه هایی واگرایی را در عدم درک درست و واقعی از اسلام و تعلقات و برتری جویی که با اهداف و تعالی انسانی تناسب ندارند، می داند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتاب خانه ای و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: قرآن، همگرایی، جهان اسلام، تفرقه، مسلمانان
  • سیدحمزه صفوی *، روح الله نجابت صفحات 97-123
    1- استادیار گروه مطالعات منطقه ای دانشگاه تهران ، [email protected]
    2- دانشجوی دکتری مطالعات خاورمیانه دانشگاه تهران

    چکیده: (8 مشاهده)

    پس از اتحاد 1990 در یمن، مقامات کشور تلاش کردند در عرصه های مختلف به ویژه سیاست خارجی، رفتاری جدید متناسب با تغییرات به وجود آمده به منصه ظهور برسانند تا خود را به محیط پیرامون و بین الملل اثبات نمایند. بر همین اساس تلاش کردند تا هویتی نوین از یمن متحد تعریف نموده و رفتار و سیاست خارجی خود را متاثر از این هویت تعریف نمایند. هرچند که در این امر چندان موفق نبودند و ایده های بلندپروازانه پیش از اتحاد به سرعت رو به انحطاط گرایید. متناسب با همین به هم ریختگی می توان سیاست خارجی فاقد چهارچوب یمن در سال های پس از اتحاد را محصول آشفتگی هویتی در این کشور که ریشه های مختلفی داشته است، دانست. در یمن بیش از آنکه شاهد هویت منسجم ملی باشیم، این هویت های فروملی هستند که هرکدام به سهم خود تاثیرات متنوعی را بر ابعاد گوناگون این کشور ازجمله سیاست خارجی گذاشته اند. فقدان دولت-ملت عملا موجب شده تا سطحی از تعارض هویتی در یمن شکل بگیرد و نتیجتا این آشفتگی هویتی بر همه ابعاد سیاست ورزی این کشور ازجمله رفتار خارجی و سیاست خارجی یمن، تاثیرگذار باشد. در این نوشتار رفتار خارجی و سیاست خارجی یمن و نیز عوامل موثر بر آن پس از طرح چهارچوب نظری پژوهش، یعنی سازه انگاری، بر اساس این رویکرد موردبررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: یمن، سیاست خارجی، اتحاد 1990، هویت، دولت، ملت، سازه انگاری
  • محمد محمودی کیا * صفحات 125-154
    هرچند موضوع دین در نظریات سیاست بین الملل همواره نقشی حاشیه ای و فرعی داشته و کمتر به عنوان متغیری مستقل در فهم رویدادهای نظام بین الملل موردتوجه بوده، بااین حال، حوادث مختلفی همچون پیروزی انقلاب اسلامی، مسئله قدس و انتفاضه فلسطین، حملات تروریستی 11 سپتامبر به مرکز تجارت جهانی و پنتاگون در ایالات متحده و نیز ظهور پرتعداد جریان های افراط گرای دینی همچون سازمان القاعده، الشباب، داعش و... موجب شده است تا طی دهه های اخیر توجه بیشتری از سوی سیاست پژوهان به نقش دین در نظام بین الملل معطوف شود.
    این رخدادها در محیط عملیاتی سیاست جهانی طی دهه های اخیر موجب شده است تا با اشکال جدیدی از تهدید مواجه شویم که با تاکید صرف بر ویژگی مادیت تهدید قابل درک نبوده و ادراک آن لاجرم از برداشتی هنجاری از مفهوم تهدید است. از سوی دیگر، با توجه به نقش آفرینی انگاره ها و هنجارها در سیاست جهانی، شاهد اهمیت یافتن روزافزون ارزش ها و عناصر هویت ساز در درون جوامع هستیم. ظهور جنبش ها و جریان های بنیادگرای دینی، رشد مدرنیته و افزایش حجم ارتباطات و تبادلات بین فرهنگی و بین تمدنی به دنبال تشدید فرایند جهانی شدن، موجب شده تا شاهد ظهور شکل جدیدی از تهدید، به نام تهدید هنجاری باشیم.
    این پژوهش با کاربست روش تحلیلی توصیفی در پی یافتن رابطه میان عوامل موثر در ظهور تهدید هنجاری با باز خیزش سیاسی دین در جهان معاصر است. به نظر می رسد ظهور مجدد دین در عرصه روابط بین المللی در شکل افراط گرایانه آن موجب شده است تا این تلقی از دین در جامعه جهانی شکل گیرد که دین عاملی تزاحمی و تهدیدی برای نظم مستقر بین المللی است؛ این در صورتی است که دین از ظرفیت بالایی برای مشروعیت بخشی و نیز هنجارسازی برخوردار است که می تواند در خدمت تقویت صلح و ثبات بین المللی به کار گرفته شود. از بررسی به عمل آمده چنین استنتاج می شود که به حاشیه راندن دین در عرصه ملاحظات نظری رشته روابط بین الملل و نادیده انگاشتن آن، موجب گردیده تا این رشته از ظرفیت لازم برای فهم و تبیین برخی رویدادهای نظام بین الملل برخوردار نباشد.
    کلیدواژگان: تهدید هنجاری، هویت دینی، بنیادگرایی، مدرنیته، اسلام گرایی، نظام بین الملل، روابط بین الملل
  • رضا اختیاری امیری * صفحات 155-188
    تحولات اخیر ژئوپلتیک خاورمیانه تحت عنوان بیداری اسلامی موجب تشدید شکنندگی دولت سوریه گردید و نهایتا آن کشور را به یک دولت فروپاشیده تبدیل نمود. بحران داخلی سوریه صرفا بر امنیت ملی این کشور تاثیرگذار نبوده، بلکه مناسبات امنیتی حوزه وسیعی از زیرسیستم خاورمیانه را تحت تاثیر خود قرارداد. با توجه به این مسئله، سوال اصلی پژوهش حاضر بر این مبنا قرارگرفته است که شکنندگی دولت سوریه چه تاثیری بر تعاملات امنیتی ژئوپلتیک خاورمیانه داشته است؟ روش پژوهش در این مقاله توصیفی – تحلیلی است و از رهیافت نظری «مجموعه امنیتی منطقه ای» جهت تبیین موضوع پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شکنندگی سوریه معادله امنیتی منطقه را به طور قابل ملاحظه ای تغییر داده است. در همین راستا، تحولات سوریه موجب شد تا ترکیه ضمن مداخله نظامی در خاک آن کشور، همکاری های نظامی-امنیتی خود را با کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و قطر افزایش دهد. همچنین، بحران داخلی سوریه موجب گردید تا یک جنگ نیابتی شدیدی بین عربستان و ایران در این کشور شکل بگیرد. علاوه بر این، همسویی منافع استراتژیک ترکیه، عربستان و اسراییل در سوریه، سبب شکل گیری ائتلافی ترکی-عربی-عبری در منطقه گردید. همین موضوع اولویت تهدید زا بودن رژیم صهیونیستی را در منطقه کاهش داده و نهایتا منجر به افزایش نسبی امنیت آن رژیم گردید. تحولات سوریه بر بازیگران غیردولتی نظیر جنبش حماس و حزب الله لبنان و کنش های امنیت محور آن ها نیز تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: دولت شکننده، سوریه، خاورمیانه، امنیت، مکتب کپنهاگ
  • حسین باقری *، روح الله غلامی صفحات 189-213
    تحولات بیداری اسلامی در مصر در سال 2011 میلادی و قیام عمومی مردم برای کنار گذاشتن مبارک از راس هرم قدرت سیاسی، نظم منطقه ای را در ابعاد مختلف تغییر داده و سیاست های بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای را متاثر ساخت. این حرکت به عنوان یک تحول غیرمنتظره در سیاست خاورمیانه ای آمریکا، باعث ایجاد چالش و ابهام جدی در سیاست های این کشور در منطقه شد و دستگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر آمریکایی را برای مدیریت و کنترل بحران به تکاپو انداخت. تحقیق حاضر باهدف پاسخ گویی به این سوال که؛ راهبرد ایالات متحده آمریکا در جریان بیداری اسلامی مردم منطقه و به خصوص کشور مصر چیست؟ به رشته تحریر درآمده است.
    در مطالعات میدانی تحقیق، ضمن انجام مصاحبه عمقی و توزیع پرسشنامه بین نخبگان، مولفه ها و شاخصه های راهبرد ایالات متحده در قبال بیداری اسلامی مردم مصر در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی – اجتماعی، علمی – فناوری، نظامی – امنیتی و برون ساختاری شناسایی گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آمریکا ضمن مدیریت بحران به وجود آمده در جریان بیداری اسلامی مردم مصر، با سیطره و مصادره این انقلاب به نفع خود و همچنین رژیم صهیونیستی، به دنبال اسلامیزه کردن منازعات بوده و تمام تلاش خود را صرف ممانعت از به قدرت رسیدن عناصر و جریان های اسلام گرای مخالف سیاست و منافع غرب در کشور مصر به کار گرفته است.
    کلیدواژگان: آمریکا، بیداری اسلامی، راهبرد، مصر
  • محمد جوانمرد، مهدی پیروزفر، رامین ولی زاده میدانی * صفحات 215-238
    ترکیه نوین (جمهوری ترکیه) در سال 1923 میلادی توسط مصطفی کمال آتاتورک تاسیس می شود. بعد از تاسیس دولت ترکیه (جمهوری نوین ترکیه) در سال 1923، کمال آتاتورک تمام کوشش خود را به کار می گیرد تا اسلام را به عنوان یک دین حداقلی به حوزه خصوصی فرو کاهد و جامعه را با سرعت هرچه بیشتر در جهت هماهنگی با اقتضائات مدرنیته در دوران معاصر هدایت کند؛ اما بعد از مرگ مصطفی کمال آتاتورک، آشکار می گردد که تمام فعالیت ها و برنامه ریزی های او برای قطع ارتباط ترکیه با گذشته عثمانی اش (که نماینده جهان اسلام محسوب می شده) و کاستن از نفوذ آموزه های اسلامی چندان کارآمد نبوده و اسلام همچنان مانند گذشته نقشی اساسی و مهم در شکل دهی هویت اسلامی-ترکی بر عهده دارد. بنابراین پرسش اصلی پژوهش این است که پیشگامان و پرچم داران اسلام در ترکیه نوین چه کسانی هستند و چه اهدافی را دنبال می نمایند؟ یافته های حاصل از پژوهش تصریح می کنند که دو نحله اسلام سیاسی به رهبری نجم الدین اربکان و اسلام اجتماعی به رهبری فتح الله گولن در ترکیه به فعالیت مشغول هستند که نه تنها در اهداف و آرمان ها بلکه در راهبردها نیز با یکدیگر تفاوت های قابل مداقه ای دارند؛ به گونه ای که اربکان برای رشد اسلام گرایان دست به ترسیم آرمان شهر و جهاد در راستای وصول به آن می زند و می خواهد با اتحاد مسلمانان و استعمار ستیزی اهداف خود را پیاده کند؛ درحالی که گولن ترجیح می دهد با فعالیت های آموزشی، تبلیغی و دست زدن به فعالیت های اقتصادی اهداف خود را عملی نماید که البته در این راه بر ناسیونالسم ترک تاکید ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی، ترکیه نوین، نوعثمانی گری
|
  • Hossein Khani * Pages 1-26
    The internal crisis in Syria, which began in 2011, continues to have devastating consequences for its people. In addition, Syrian conflict and violence have led to the displacement of people, the expansion of terrorism, and the escalation of political and sectarian differences, and thus creating increasing instability throughout the region. It is worth noting that almost half of the Syrian population has left home because of the war. With the onset of the refugee crisis, Europe considered the crisis as a strictly confined issue to the Middle East, but after a wave of refugees, European governments inevitably admitted that this issue could not be left exclusively to the Middle East or the border states, so they attempt to share the burden of this responsibility to find common solutions to the crisis. The current question is: “How has such a situation been created for Syrian refugees and asylum seekers in the Middle East and Europe?” In response, the hypothesis of the paper, utilizing Diaspora theory, sees this incident as the result of territorial displacement between governments and large-scale transnational migration, which has been carried out by ISIL in accordance with "political requirements" and "structural violence", and the consequence of its transnational environment would result in the disperse from the main core and going forcibly to several places. Hence, using qualitative method and library technique in dealing with the Syria crisis, the present study found the components of genocide, women's bondage, slavery and bondwoman as the main reasons for this dispersal.
    Keywords: Syria, ISIL, Terrorism, Diaspora, Europe
  • Seyed Mostafa Abtahi *, Seyed Ali Asghar Torabi Pages 27-53
    After World War II, United States became a global superpower in the world. Although with having little experience in the war with other countries and the emergence of new states in these countries, the US entered the realm of nation-building with the change of government in Germany and Japan. The establishment of the United Nations at this time did not contribute much to the issue of nation-state building government. The establishment of the Cold War and the competition between the two superpowers hinder the proper implementation of the nation-building. With the departure of the Cold War and the liberation of numerous nations from the Soviet :::union::: and the independence of colonial-liberated countries, in Africa and Asia, and with the onset of the globalization paradigm in the late twentieth century and the beginning of the contemporary era, it provided the United States, in addition to state-building, to focus on nation-building, especially in the slamic countries. At this era, the US foreign policy has emphasized the establishment of nation-building institutions in the United Nation or alongside. Now, the question is that: “what is the role of the nation-building government in the Islamic world in the US global politics?” From this perspective, the following hypothesis is argued so that by changing the paradigm of the Cold War to globalization, changes in the nation-building government in the Islamic world are reflected in the US policy toward the past. The purpose of the present study is to answer the research questions and to investigate the accuracy or inaccuracy of the proposed hypothesis through descriptive-analytical method using library and electronic resources.
    Keywords: Nation building, state, building, US, Islamic world, US word policy
  • Farhad Zivyar * Pages 55-72
    1.n contemporary history, the initial efforts of the modernization movement in the cultural reformist discourse on the success of the West and its pattern can be influenced by two issues, on the one hand, the intellectual wave in Europe, an important feature of which was science and experimentation, and on the other hand is the defeat of Iranians in the first encounter with the new West (the wars of Iran and Russia), which can be regarded as the milestone in the first receptions of the pioneers of the cultural reformist discourse of Western culture and modernity, which the reflection of this approach in Iranian travelogues early in the Qajar period makes sense in the West's political presence and colonialism.
    Meanwhile, the role of Iranian intellectuals who have commonly understood the West closely should not simply be ignored. For example, thoughts related to liberty, democracy, constitution and parliamentary, and even astonishment in the face of European development were first brought to Iran through travelogues such as Mirza Saleh Shirazis.
    The topic of travel journalism, in general, and the above-mentioned work in particular, are considered as the milestone in the manner and attitudes of the first generation intellectuals, therefore, the focus and research on the views and ideas of this travel writer is important for the tremendous advances made by the Westerners and the scientific achievements of Europe. Thus, in addition to mentioning the advantages of this travelogue compared to others in his time, we also deal with the dark points he suffered those days, which we still encounter with currently.
    Keywords: West, Modernity, Travel Writing, Mirza Saleh, UK
  • Majid Salehi * Pages 73-96
    Today, the most important political process in relation to Islamic societies, especially the Middle East, is the conflicting relations of Islamic states, so that divergence and conflict during the last decades have continiously overcome the process of convergence between governments and Islamic societies. This conflict, in general, was at the two levels of internal level between different ethnic groups and sects of Islamic societies, and at the exterior level in intergovernmental interactions. In this regard, it seems that recognizing the Quranic principles in relation to the regulation of relations between states and Islamic societies in the context of convergence is of particular importance. Consequently, this research aims to answer the question of: “what is the most important principles of the Quran, as the main source of Islamic religion, in convergence among Islamic societies. The findings of this study show that Islam has established the principle of relations between Islamic societies on the basis of convergence and unity, and knows the root of in divergence in the lack of proper understanding of Islam and the attachment and supremacy that does not fit with the goals and objectives of human excellence. The research method in this article is descriptive-analytic, and the method of data collection is library and Internet.
    Keywords: Quran, convergence, Islamic World, Division, Moslim
  • Seyed Hamze Safavi *, Rohollah Nejabat Pages 97-123
    After the 1990 unification in Yemen, the country’s officials made efforts to adopt a new turn of behaviors in various areas, especially their foreign policy, in accordance to the created changes to prove themselves to their peripheral and international environments. Based thereupon, they did their best to define a new identity for the unified Yemen and identify their foreign policy and behavior in proportion thereto, although they did not succeed and their ambitious ideas were quickly wilted before getting united. According to this chaos, one can realize the Yemen’s foreign policy, with the lack of well-established framework during the post-unification years, as a product of identity crisis stemming from various roots. Before bearing witness to a coherent national identity in Yemen, it is the subnational identities that separately exert diverse effects on the various aspects of the country, including its foreign policy. The absence of a state-nation has practically caused the formation of a level of identity conflict in Yemen and this identity crisis has influenced the all aspects of policy-making in this country, including the foreign behavior and foreign policy. Proposing the theoretical framework of constructivism, the present study investigates the foreign behavior and foreign policy of Yemen as well as the factors influencing them based on this approach.
    Keywords: Yemen, foreign policy, Alliance 1990, identity, state, nation, constructivism
  • Mohammad Mahmoudi Kia * Pages 125-154
    Although the subject of religion has always played a marginal role in international politics, and it has been less regarded as an independent variable in understanding the events of the international system, various events such as the victory of the Islamic Revolution in Iran, the Quds and Palestine issue, the September 11th terrorist attacks on the World Trade Center, and Pentagon in the United States, as well as the emergence of a large number of extremist religious movements such as al-Qaeda organization, Al-Shabaab, ISIS, and etc., have attracted the attention of policy-makers to the role of religion in international system over the last decades.
    These events in the global operational environment over the past decades have led to forming new forms of threat that are not understood by the mere emphasis on the materiality of the threat, and its perception is inevitably consists of a normative concept of the threat. On the other hand, given the role played by the notions and norms in world politics, we are facing with the growing importance of identifying values ​​and elements within communities. The emergence of radical religious movements, the growth of modernity and the increase in the volume of intercultural and inter-civilization communication and interchanges following the intensification of the globalization process has led to the emergence of a new form of threat, called as "normative threat".
    This research using a descriptive-analytical method aims to find the relationship between factors influencing the emergence of normative threat and the political oppression of religion in the contemporary world. It seems that the re-emergence of religion in the field of international relations in its extreme form has led to the emergence of this notion that religion in the international community is a source of conflicts and a threat to establishment of international order. While religion has a high capacity for legitimacy and norm making system that can serve to strengthen the international peace and stability. The results of this study show that the marginalization of religion in theoretical considerations in the field of international relations and ignoring it has led this field do not have the capacity to understand and explain some of the events of the international system.
    Keywords: Normative Threat, Religious Identity, Fundamentalism, Modernity, Islamism, International system, International Relations
  • Reza Ekhtiari Amiri * Pages 155-188
    The recent geopolitic developments of the Middle East under thetitle of Islamic awakening have intensified fragility of Syria and eventually turn it to a failed state. Syrian internal crisis has not only influenced on its national security but also affected entire Middle East security interactions. With regard to this, the main question of the research is: “What is the impact of fragile situation of Syria on the security interactions in the Middle East region?” The research method is descriptive-analytical and it utilizes ‘regional security body’ as theoretical approach toexplain the research topic. The research findings indicate that Syrian fragile situation has significantly affected the security equation in the region. In this regards, Syria’s developments caused Turkey, in addition to military intervention in the Syria, increases its security- military cooperation with GCC countries, in particular Saudi Arabia and Qatar. Besides, Syrian internal crisis gave rise to a tense proxy war between Iran and Saudi Arabia. Moreover, similar interests of Turkey, Saudi Arabia and Israel in Syria led to formation of Turkish-Arabic-Hebrew coalition in the region. This decreased Israeli threat in the region and eventually in turn led to a relative security of the regime. The Syrian development also affected on non-states actors such as Hamas and Hezbollah and their security-based actions in the region.
    Keywords: Fragile state, Syria, the Middle East, Security, Copenhagen School
  • Hossein Bagheri *, Rohollah Gholami Pages 189-213
    The evolution of the Islamic awakening in Egypt in 2011 and the public uprising of people to quit Mubarak from the top of the pyramid of political power changed the regional order in various dimensions and affected the policies of regional and subregional actors. This movement, as an unpredictable development in the Middle East policy of US has created a serious ambiguity and challenge in its policies in the region and pushed the US decision-making bodies to manage and control the crisis. The present research aims to answer this question: “What is the US strategy towards the Islamic awakening of the people of the region, especially Egypt?” In this field research study, while conducting a deep interview and distributing questionnaires among elites, the components and characteristics of the US strategy towards the Islamic awakening of the Egyptian people were identified in various aspects of political, economic, cultural-social, scientific-technological, military-security and extra-structural. The results of the study show that, while managing the crisis in the Islamic awakening of the Egyptian people, the United States, following the confrontation of this revolution in its own interest, as well as the Zionist regime, sought to Islamize the conflicts and tried to prevent Islam, Islamist elements and movements opposed the policies and interests of the West in Egypt from reaching the power.
    Keywords: America, Islamic Awakening, Strategy, Egypt, Middle East
  • Mohammad Javanmard, Mahdi Piroozfar, Ramin Valizade Meidani * Pages 215-238
    The new Turkey (Republic of Turkey) was founded in 1923 by Mustafa Kemal Ataturk. After the establishment of the Turkish government (the new Republic of Turkey) in 1923, Kamal Ataturk took all his efforts to reduce Islam as a minimum religion to the private realm and to accelerate society more closely in line with the requirements of modernity in the contemporary era. But after his death, it became obvious that all his activities and plans to break the relationship with the Ottoman past (which represents the Islamic world) and reducing the influence of Islamic thoughts were not effective, and Islam continues to play a fundamental role in the formation of the Islamic-Turkish identity as well as the past. So the main question of this research is that: “who are the pioneers of Islam in the new Turkey and what their goals are?” The findings of the study confirm that two political Islamist movements led by Najmuddin Erbakan and social Islam led by Fethullah Gulen in Turkey are active in Turkey, which not only are significcant difference in aims and ideals, but also in strategies so that Arghakan, for the growth of the Islamists, has drawn on utopia city and jihad in order to achieve it, and wanted to achieve its goals by unifying Muslims and fighting with colonialism, while Gulen prefers to pursue his goals through educational, promotional and economic activities that of course had special emphasis on the Turkish nationalism.
    Keywords: political Islam, social Islam, the new Turkey, neo, Ottomanism