فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا گرشاسبی *، علی کریمی مله صفحات 1-28
    ایدئولوژی داعش به معنای انکار هرگونه تاریخ مندی و تحول پذیری و قرار گرفتن آموزه های آن در جایگاه رفیع حقایق فرا تاریخی و تغییرناپذیر است. این گروه با تکیه بر قواعد خود برساخته بر اساس تفاسیر تنگ نظرانه، مبنای تعین بخشی برای حقیقت و مشروعیت عرضه می دارد و رهیافت و نگرشی کاملا متفاوت از قدرت و قواعد سیاسی و اجتماعی ترسیم می کند. طبق این رهیافت متفاوت، این گروه با رویکرد محافظه کارانه رادیکال به بهره برداری از جوانان و کودکان در مقیاسی وسیع با کارکردی متمایز پرداخته است؛ امری که گرچه یک جنایت جنگی و نقض قواعد بین المللی و حقوق بشر محسوب می گردد، اما بر اساس دکترین این گروه، امری الهی و مشروع و مورد تایید پیامبر (ص) انگاشته می شود. نوشتار حاضر با روشی توصیفی - تحلیلی و علی و بر اساس رویکرد تلفیقی از مباحث نظری (جامعه پذیری سیاسی و خود ایده آل کارن هورنای) در راستای فهم انگیزه و هدف داعش از این اقدام و پیامدهای آن، بر این فرض استوار است که داعش با هدف گیری کودکان، درصدد انتقال تدریجی فرهنگ سیاسی خاص خود به آنان و نهادین کردن آرام ایستارها و هنجارها و درنتیجه ضمانت بقای خود در درازمدت است که می توان از این امر تحت عنوان «ترور سرد» یاد نمود. کودکان که در سپهر زیستی وحشت آلود و مرگ آلود به سر می برند، به انسانی تک ساحتی و درنتیجه، به شخصیت های فرهنگی خشن و متوهم بدل می گردند که یگانه راه ایمن زیستن را خشونت ورزی می پندارند؛ چشم انداز چنین تربیتی گرایش وافر به ناامنی و بی ثباتی های سیاسی خواهد بود که به نوبه خود تهدیدهایی جدی را متوجه منطقه و جهان خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: داعش، کودکان، جامعه پذیری سیاسی، خشونت سیاسی، هویت
  • حسین فتاحی اردکانی، سیدجواد امام جمعه زاده*، حسین هرسیج صفحات 29-62
    قرن بیستم و بعد از آن را باید آغازی بر شکل گیری روند شناسایی و به کارگیری منابع قدرت نرم از سوی دولت ها دانست. منابع قدرت نرم متکی به ارزش ها و هنجارهای نرم افزارگرایانه ای هستند که کشورها را در رسیدن به اهداف مطلوب بدون به کارگیری زور، اجبار و خشونت که از منابع اصلی قدرت سخت هستند، یاری می کنند. در حقیقت، قدرت نرم کنشی مبتنی بر تولید جذابیت و ایجاد رغبت برای هدایت افکار و اعمال در راستای نیل به ترجیحات یک دولت و کسب نتایج مطلوب است. نای معتقد است که قدرت نرم ریشه در منابع فرهنگ، ارزش های سیاسی و سیاست خارجی دارد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی می خواهد به این سئوال پاسخ دهد که منابع و ابزارهای موثر قدرت نرم عربستان سعودی که باعث نفوذ آن در سطح منطقه و جهان اسلام شده اند چیست؟ محدودیت های قدرت نرم عربستان سعودی کدام است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد منابع و ابزارهای نفوذ این کشور سه حوزه فرهنگ (اسلام، توریسم و گردشگری اسلامی و سابقه علمی و آموزشی) ، ارزش های سیاسی (ام القری، وهابیت، امت واحده عربی اسلامی، خادم الحرمین و شیعه ستیزی) و سیاست خارجی (دیپلماسی عمومی، حج، دانشگاه ها و رسانه ها) می باشد که بکارگیری آنها باعث گسترش نفوذ نرم افزارانه این کشور در سطح منطقه و جهان اسلام شده است. همچنین عوامل محدود کننده قدرت نرم این کشور شامل حمایت از تروریسم، افراط گرایی مذهبی و شیعه ستیزی، ضعف دموکراسی و حقوق بشری، وابستگی به آمریکا و دخالت در کشورهای منطقه می باشد که عامل کاهش قدرت نرم این کشور شده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، فرهنگ، ارزش های سیاسی، سیاست خارجی، نفوذ، جهان اسلام
  • یوسف ترابی، مهدی پیروزفر *، محمدهادی راجی صفحات 69-87
    بازاریابی سیاسی علمی است که با آغازبحران در دموکراسی های غربی، پا به عرصه جامعه شناسی سیاسی گذاشت. این علم به تدریج در راستای پذیرش سازی ایده و معنا در مخاطب شناخته شد و در دو سطح داخلی و بین المللی به گسترش وتعمیق خود ادامه داد. در این تحقیق با طرح چارچوب جدیدی در بازاریابی سیاسی تحت عنوان بازاریابی سیاسی کنش پایه ای به مطالعه موردی این چارچوب نسبت به فعالیت کشور ترکیه در آسیای مرکزی و قفقاز پرداخته شده است. سوال اصلی این تحقیق این است که مولفه های بازاریابی سیاسی کنش پایه ای چیست و فعالیت های ترکیه در آسیای مرکزی و قفقاز مبتنی بر بازاریابی سیاسی کنش پایه ای چگونه است؟ هدف اصلی این تحقیق، پی بردن به فعالیت های ترکیه برای بسط حوزه اقتداری مطلوبش در چارچوب بازاریابی سیاسی است. این تحقیق از نوع توسعه ای- کاربردی است. روش تحقیق کیفی مبتنی بر استفاده از تکنیک های اسنادی – کتابخانه ای است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی داده های به دست آمده از اسناد انجام می شود. یافته های این تحقیق بیانگر آن است که ترکیه با عنایت به مولفه های اصلی بازاریابی سیاسی کنش بنیادین، اقدام های متعددی برای نفوذ الگوهای مطلوب خود در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز نموده است. ترکیه با قدرت نرم خود وهمچنین گسترش چتر فرهنگی واطلاعاتی خود در حوزه آسیای مرکزی و قفقاز، اقدام به بارش اطلاعاتی و پاسخگویی مناسب نسبت به نیازهای جوامع هدف در این منطقه نموده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، مفهوم بنیادین نیاز، کنش، ترکیه، قفقاز و آسیای میانه
  • صغری صالحی *، حاکم قاسمی صفحات 89-123
    مجاری غیردولتی مردم‎نهاد و شیوه های فرهنگی یکی از راه های ارتباط با ملت‎ها و دستیابی به اهداف فرهنگی و منافع ملی است. سازمان‎های فرهنگی غیردولتی زنان مالزی یکی از این مجاری غیررسمی است. در مالزی سازمان های غیردولتی بسیاری برای حمایت از پیشرفت زنان، بنیان خانواده و به وجود آوردن فرصت های شغلی و فرهنگی فعالیت می کنند. تاسیس این مراکز، رشد مثبت فرهنگی و غنای توسعه ملی در حوزه فرهنگ مالزی را به ویژه در حوزه زنان به دنبال داشته است. بنابراین شناسایی سازمان های فرهنگی مالزی به لحاظ بافت فرهنگی قوی و محل حضور ادیان و آیین های مختلف، زمینه و فرصتی برای همکاری و ترویج ارزش‎های فرهنگی است. هدف این نوشتار، بررسی سازمان‎های غیررسمی زنان مالزی و شناسایی فرصت‎هایی است که برای ترویج ارزش‎های فرهنگی ایران در مالزی وجود دارد. از این‎رو، تلاش می‎کند به این پرسش پاسخ دهد که چگونه می‎توان با استفاده از این فرصت‎ها به ترویج ارزش‎های فرهنگی جمهوری اسلامی پرداخت؟
    براساس نظریه سازه‎انگاری، ترویج ارزش‎های فرهنگی مشترک، سبب شکل‎دهی و تقویت هویت مشترک و به تبع آن کنش‎های همسو می‎شود. بنابراین، دسته‎بندی نهادهای غیررسمی زنان مالزی و ترویج ارزش‎های متناسب با محور فعالیت‎های آنها، تمرکز بر ارزش‎ها و باورهای مشترک، و برنامه ریزی بر مبنای فعالیت‎های عمده و اصلی این نهادها (مانند دفاع از حقوق زنان، استبدادستیزی، تامین آزادی های قانونی، عدالت اجتماعی) ، استفاده از ویژگی های بنیادین این نهادهای غیررسمی (مانند ساختار مردمی، دسترسی آسان و نداشتن قید و بندهای معمول سازمان‎های دولتی) نقش موثری در ایجاد و تقویت نگرش‎های مشترک نسبت به مسایل و ارزش‎های فرهنگی و اجتماعی دارد. نگرش‎های مشابه نیز عملکردهای هماهنگ و در نتیجه ترویج ارزش‎های فرهنگی را به همراه دارد. این نوشتار به روش تحلیلی- توصیفی، با معرفی برخی از سازمان های غیردولتی زنان در مالزی و بیان فعالیت های آنها، می کوشد زمینه ها و فرصت های موجود در عرصه فعالیت این سازمان ها را برای ترویج ازرش های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بررسی و معرفی نماید.
    کلیدواژگان: سازمان های غیررسمی و مردم‎نهاد، مالزی، جامعه زنان، همکاری فرهنگی، ارزش های فرهنگی و جمهوری اسلامی ایران
  • امیرمحمد حاجی یوسفی، امیر رضایی پناه * صفحات 125-175
    نوشتار پیش رو به دنبال واکاوی مبانی و مبادی نظری و عملی منبعث از الهیات سیاسی خاصه مساله موعودگرایی، به مثابه یک برساخت اجتماعی، در متن گفتمان یهودیت و در بافت سیاست و جامعه اسراییل است. پرسش اصلی این است که در تحلیل سیر تاریخی گفتمان موعودگرایی یهودی در اسراییل ابعاد انتزاعی (قدسی- تاریخی) و انضمامی (اجتماعی) در چه نسبتی با یکدیگر قرار داشته و این روند متضمن برجسته شدن کدام وجوه ذهنی و یا عینی به ویژه در ارتباط با مساله دولت اسراییل و احیای سرزمین موعود است؟ براساس فرضیه مقدماتی، «سیاست اسراییل به نحوی بیشینه و حداکثری متاثر از وجه عملگرایانه الهیات سیاسی یهود خاصه در مساله موعودگرایی بوده و علی رغم تاثیرگذاری رویکرد مبتنی بر عرفان سیاسی و تکلیف محوری و رسالت گرایی ملی و فراملی و تلاش در راستای حصول رستگاری و نجات و رهایی در یهودیت، وجه غالب و الگوی چیره رفتاری، مبتنی بر عملگرایی امنیت محور در سطوح فردی، اجتماعی، ملی و بین المللی است». این مقاله می کوشد تا ضمن تحلیل بنیادهای موعودگرایانه امر سیاسی و امر اجتماعی در تاریخ اندیشه صهیونیسم، بن مایه ها و نمودهای نظری و عملی آن را در چارچوب تحلیل تاریخ سیاسی-اجتماعی قوم یهود واکاوی نماید. چارچوب نظری و روش شناسی پژوهش استوار بر رویکرد گفتمانی- تاریخی روث وداک است.
    کلیدواژگان: الهیات سیاسی یهود، موعودگرایی سیاسی، امر سیاسی و امر اجتماعی در اسراییل، اسراییل، ماشیح
  • روح الله قاسمیان *، رضا سیمبر، احمد جانسیز صفحات 159-195
    بحران سوریه پس از سپری کردن مراحل جنگ سخت بین بازیگران منطقه ای، به سوی جنگ سرد جدیدی بین بازیگران قدرتمند فرا منطقه ای پیشروی کرده است. پرسش اساسی مطرح شده در مقاله حاضر این است که ماهیت تقابل جدید غرب و شرق در قبال بحران سوریه چگونه است؟ ماهیت این تقابل آشکار شدن مجدد جنگ سرد بین دو بلوک قدرت کشورهای غربی به رهبری آمریکا و کشورهای شرقی به رهبری روسیه می باشد. ماهیت تقابل جدید غرب و شرق در برابر همدیگر در دو بعد اساسی قابل تبیین است: یکی، در کانون قرار داشتن مساله امنیت و دیگری، رویکرد تدافعی همکاری و اتحاد کشورهای حاضر در بلوک قدرت شرق، در برابر تهدید ات ناشی از گسترش حوزه نفوذ آمریکا و متحدانش در سطح بین المللی و منطقه خاورمیانه. مقاله، با استفاده از روش پژوهشی توصیفی - تحلیلی، شاخص های جنگ سرد ایجاد شده در نتیجه بحران سوریه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استراتژی امنیتی - دفاعی مشترک، بلوک شرق، بلوک غرب، تهدید امنیتی بین المللی، جنگ سرد جدید، سوریه
  • محمد منصور عظیم زاده اردبیلی، حسین مسعودنیا * صفحات 197-234
    سیاست جدید خارجی ترکیه در طی بیش از یک دهه اخیر «نئوعثمانی گرایی» نامیده شده است. ترکیه در کنار حفظ مناسبات خود با غرب، برای برقراری و توسعه مناسبات سیاسی با کشورهای منطقه خاورمیانه، به ویژه کشورهای واقع در حوزه تاریخی امپراطوری عثمانی تلاش می کند. هدف این پژوهش به دنبال واکاوی و تبیین ابعاد سیاست خارجی جدید نئوعثمانی ترکیه است و درپی این است که چه چالش هایی برای جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد. رویکرد نظری این مقاله مبتنی بر رویکرد سازه انگاری است و بر این فرض استوار است که سیاست خارجی جدید ترکیه بازتعریفی گفتمانی است که ریشه در نحوه شکل گیری و تکوین هویت تاریخی آن دارد و برای این منظور مبدعان سیاست خارجی نئوعثمانی گرایی براساس اسناد منتشر شده و خط مشی پیش گرفته طی یک دهه از انتقال قدرت به حزب عدالت و توسعه، سعی دارند تا هویت تاریخی ترکیه را با ارزش غربی حاکم بر آن پیوند دهند. فرضیه این پژوهش اشاره دارد که یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی جدید ترکیه و دکترین نئوعثمانی گری، نفوذ گسترده و افزایش نقش و مداخلات خود در منطقه خاورمیانه به ویژه سوریه و عراق است، به صورتی که ترکیه باید نقش پررنگ، فعال و متناسب با تاریخ پرشکوه گذشته خود در دوره عثمانی و عمق جغرافیایی خود ایفا کند. این رویکرد در بسیاری از موارد می تواند چالش های و تاثیراتی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد و نفوذ منطقه ای را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس سیاست خارجی جدید نئوعثمانی این کشور بازتاب های جدی بر مناسبات آن با کشورهای اطراف به دنبال داشته است. توسعه این سیاست خارجی به رغم تاثیرات مثبت آن بر روابط با ایران طی دهه 2002 تا 2012، چالش های متعددی برای ایران به دنبال داردکه در این مقاله به بخشی از آنان می پردازیم.
    کلیدواژگان: نئوعثمانی گرایی، سیاست خارجی ترکیه، ایران، سازه انگاری، چالش
|
  • Reza Garshasbi * Pages 1-28
    Isis ideology to deny any historicity and changing and taking lessons in high position and unchanged trans-historical facts. The Group relies on self-regulation narrow interpretations of truth and legitimacy provides power supply and a different attitude and approach and outlines the political and social rules. According to The different, conservative and radical approach, this group exploite of youth and children in large scale and has a distinct function. Although a war crime and a violation of international norms that issue and human rights are, But according to the doctrine of this group, something divine, legitimate and accredited by the Prophet be seen. This article describes a method - analytical and theoretical and based on an integrated approach (political socialization and the ideal Karen Horney) and seeks to understand the motivation of the action and its consequences, on the assumption that targeted ISIS children, seeks a gradual transition to their own political culture and institutional attitudes and norms and thus guarantee a calm that can survive in the long term it as "cold terror" has learned. Children who live in the bioheaven Frightening and deadly, Becoming to one-dimensional human and as a result, violent and paranoid that the only way to live safely assume violence. It constitutes of insecurity and political instability in the future.
    Keywords: Isis, children, political socialization, political violence, identity
  • Seyed Javad Emamjomeezadeh * Pages 29-62
    20th century and after that, should be considered commence of recognizing and utilizing of soft power resources by states. Soft power resources should be relying on software values and norms, which help people to achieve desired goals without use of force, coercion, and violence. Indeed, soft power is based on generating attractiveness and willingness to guide thoughts and actions towards achieving the preferences of a government and achieving desirable results. Saudi Arabia, because of her claims on being Islamic original land and leader ship of Islamic world and because of her geopolitical and geostrategic location in middle east, is more in need of using soft power than before. This paper in a descriptive- analytical manner seeks to answer to this question that” what are the resources of soft power for Saudi Arabia, and how much has been this country successful in order to achieve her ends in this field? Researches show that Saudi Arabia has three resources of soft power, which use them for satisfy her goals.
    Keywords: Soft Power, Culture, Political Values, Foreign Policy, Influence, Islamic World
  • Mahdi Piroozfar * Pages 69-87
    Political marketing is a science embarked on political sociology with the onset of a crisis in democracies. This science was gradually recognized in the context of accepting the idea and meaning in the audience and continued to expand and deepen at both the domestic and international levels.
    In this research, a new framework for political marketing, called "action-based political marketing", has been proposed to study the case of this framework in relation to Turkey's activity in Central Asia and the Caucasus. The main question of this research is: what are the components of political marketing in Iran and what are the activities of Turkey in Central Asia and the Caucasus based on action-based political marketing?
    The main objective of this study is to find out the activities of Turkey in expanding its field of authority in the framework of political marketing. This research is a developmental-applied research. The method of qualitative research is based on the use of documentary-library techniques, which is done using descriptive-analytical method of data obtained from documents.
    The findings of this study indicate that taking into account the main components of political marketing, Turkey has taken many measures to influence its favorable standards in the Central Asian and Caucasian regions. Using its soft power and the expansion of its cultural and intelligence umbrella in Central Asia and the Caucasus, Turkey has been providing information and adequate responses to the needs of its target communities in the region.
    Keywords: Political marketing, the basic concept of need, action, Turkey, the Caucasus, Central Asia
  • Soghra Salaei * Pages 89-123
    Paths of NGOs and cultural ways are one of the communicative ways with the nations and access to cultural purpose as well as national interests. Cultural nongovernment organizations of women in Muslim countries are one of this unofficial paths which it can be used for promotion of cultural values.
    In Malaysia, there are many of NGOs which act for Protection of women's promotions, family foundation and creating of cultural and professional opportunities. As a result of establishment this center, cultural positive development and national development richness has arisen in Malaysia culture area and especially in women's field. Therefore, cultural organizations recognition of Malaysia is important because of Strong cultural context and religious place and different rituals for Iran utilization of this opportunities.
    Classification of Malaysian women's NGOs and promotion of fit values with their activities axis, focus on values and common beliefs, introducing positive dimensions and reforming attitudes to this unofficial organizations, Planning for the main activities of these institutions and use of fundamental features that of can be beneficial to more convergence with Malaysian women and finally promoting cultural values.
    This paper with analytical-descriptive method by introducing some of women NGOs in Malaysia and explanation of their activities want to introduce available fields and opportunities in activity field of this organizations for promoting cultural values of Iran Islamic Republic.
    Keywords: cultural organizations, Malaysia, cultural values, Islamic Republic of Iran
  • Amirmohammad Haji, Yousefi, Amir Rezaeipanah * Pages 125-175
    This study is going to analyze the theoretical and practical bases derived from the political theology, especially messianism, as a social construction, in the text of the Jewish discourse and the Israeli social and political context. The main question is that “in analyzing the historical evolution of Israel’s messianic discourse, what is the relation between the abstract (sacred-historical) aspects and the concrete (social) ones, and this implies the foregrounding of which objective or subjective aspects in relation to the Israeli state and reviving the Promised Land? According to the primary hypothesis, “Israel’s politics has been maximally affected by the pragmatic aspect of the Jewish political theology especially messianism. And, in spite of the influence the based on political mysticism approach and the national and transnational missionaryism and obligationism have had, and despite the efforts towards gaining emancipation, redemption and salvation in Judaism, the behavioral dominant pattern and hegemon aspect is based on the individual, social, national and international security-centered pragmatism”. This study is about to both analyze the messianic bases of the political and the social in the history of the Zionism thought, and investigate the theoretical and practical essentials and representations through the framework of analyzing the Jews’ socio-political history. The theoretical and methodological framework of this study is based on “The Discourse-Historical Approach (DHA)” of Ruth Wodak.
    Keywords: Jewish Political Theology, Political Messianism, The Political, The Social in Judaism, Israel, Messiah (Mashiach)
  • Rohollah Ghasemiyan * Pages 159-195
    The Syrian crisis, after passing the stages of a hard war between regional actors, advances towards a new cold war between powerful intra-regional actors. The basic question raised in the present article is, “How is the nature of the new conflict between East and West in the Syrian crises?” The nature of the confrontation is revealing the cold war between the two blocks of the Western countries, led by the U.S., and the Eastern countries, led by Russia. The new nature of the confrontation between East and West against each other can be explained in two basic dimensions: one, the security being in the center and another is the defensive approach of cooperation and unification of countries in the East power block against the threat caused by the spread of America’s influence and its allies in the Middle East region and the international level. The article, using descriptive-analytical method, shows cold war index created as the results of the Syrian crisis.
    Keywords: Common Defensive-Security Strategy, East Block, West Block, International Security Threat, New Cold War, Syria
  • Mohammad Mansour Azimzadeh Ardebili Dr, Hossein Masoudnia Dr * Pages 197-234
    Turkish new foreign policy over the past decade has been called neo-Ottomanism. Turkey in addition to maintain its ties with the West, tries to establish and develop political relations with the countries of Middle East, in particular those in the historical area of ​​the Ottoman Empire. This research attempts to find analyzing the aspects of the new Turkish foreign policy and answers to these questions specifically that what effects foreign policy of Neo-Ottomanism has on the region and Iran and what challenges may it have for Iran? Theoretical approach of this article is based on constructivist approach and this assumption that the new Turkish foreign policy is a discourse redefinition rooted in way of formation and development of its historical identity. For this purpose, inventors of foreign policy of Neo-Ottomanism try to link historical identity of Turkey with its Western values ruled over it. The country's new foreign policy reflected seriously its relations with surrounding countries. But in spite of the positive effects of foreign policy on relations with Iran, will entail many challenges for Iran.
    Keywords: Neo-Ottomanism, Turkish foreign policy, Iran, Constructivism, Challenges