فهرست مطالب

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 19 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور وثوقی*، معصومه شفعتی صفحه 11
    توسعه و تکوین فرایند های تفکیک اجتماعی و فردی در جوامع مدرن، به طور فزاینده ای به گسترش حلقه های اجتماعی ای می انجامد که فرد در آنها امکان تحرک و تحول می یابد. چنین شرایطی در قیاس با روابط اجتماعی محدود در جوامع بدوی و پیشامدرن منجر به گسترش حیطه ی زندگی و رشد شخصیت فرد می شود. در چنین وضعیتی، فرد به عنوان عضوی از گروه های متفاوت با نقش های متفاوت، آزادی و امکان انتخاب های بیشتری به دست می آورد. زیمل با ارائه ی این پیش شرط ها و با بررسی تغییر و تحولات تاریخی و اجتماعی عصر رنسانس و پس از آن، و نیز با تعریف فردیت به معنای وضعیتی از رهایی درونی و بیرونی فرد از فرم های عمومی، سه نوع فردگرایی: تک افتادگی، بی همتایی و مدرن را تشخیص می دهد که تمایل به هر کدام در ارتباط با شرایط تاریخی- اجتماعی در قرن های 18، 19 و 20 شدت یا ضعف داشته است. مقاله حاضر بر آن است تا به بررسی معانی فردیت و فردگرایی و تحول معنایی و مفهومی آن در طی قرن های مختلف از دیدگاه گئورگ زیمل بپردازد و رابطه فردیت با ساختار اجتماعی را از منظر وی مورد کند و کاو قرار دهد.
    کلیدواژگان: گئورگ زیمل، فردیت، فردگرایی تک افتادگی، فردگرایی بی همتایی، فردگرایی مدرن، فرایند تفکیک اجتماعی
  • علی ربیعی*، مونا شعبان کاسه گر صفحه 31
    اگرچه چندین دهه از عمر تلفن همراه در جهان می گذرد و تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده است اما هم چنان تلفن همراه با قابلیت به روز رسانی و امکانات متنوع اش، هم چنان کانون توجه ها است. اهمیت این تکنولوژی ارتباطی در زندگی روزمره به خصوص زندگی جوانان و نوجوانان سالانه تحقیقات زیادی را به خود اختصاص داده و مقاله حاضر به مطالعه تعامل نوجوان با تلفن همراه پرداخته است. هدف مقاله پاسخ گویی به این دو سوال است که چه عواملی در نوع استفاده نوجوان از تلفن همراه نقش دارد؟ و تلفن همراه چه نقشی در زندگی روزمره نوجوان و روابط او دارد؟. درخصوص سوال اول با دید روانشناسی اجتماعی و سوال دوم با دید ارتباطی به موضوع پرداخته شده است. روش مورد استفاده در مقاله، کیفی و از نوع مصاحبه ساخت یافته است. مصاحبه با 15 دانش آموز دختر از یک مدرسه راهنمایی و دو دبیرستان در کرج انجام گرفت. درخصوص سوال اول، سبک والدگری، گروه همسالان، خودکنترلی، خواهر و برادر بزرگتر و وابستگی مالی به خانواده از جمله عواملی بود که بر نوع استفاده نوجوان از تلفن همراه نقش داشتند. در خصوص سوال دوم نیز تلفن همراه نقش ابزاری برای پرکردن اوقات فراغت و ابزاری برای نشان دادن حس استقلال را برای نوجوان بازی می کند و همچنین این ابزار ارتباطی نوع جدید از روابط همچون روابط پنهانی را برای نوجوان به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: نوجوان، تلفن همراه، همسالان، خانواده
  • محمد عباس زاده*، مهسا پناه شاهی صفحه 51
    احساس شاید از پربسامدترین اصطلاحاتی است که برای تبیین حالات انسانی مورد توجه قرار می گیرد. اغلب دگرگونی حالات انسانی به احساسات ربط داده شده و انسان به عنوان موجودی احساسی تلقی شده است. تا چندین دهه ی قبل احساسات به عنوان پدیده ای که اساس بیولوژیکی دارد مورد توجه روانشناسان قرار گرفته بود. اما با پیشرفت مطالعات جامعه شناسی و توجه به زبان و قواعد ساختاری، امکان بیشتری برای مطاله ی جامعه شناختی احساسات به وجود آمده است. اگر زمانی احساسات به عنوان پدیده ای بدنی و تغییرات بیولوژیکی تلقی می شدند، اکنون احساسات به عنوان پدیده ای زبانی ناشی از تغییرات فرهنگی تلقی می شوند. اما همانند دیگر حوزه های جامعه شناختی، این حوزه ی نوپا نیز عاری از مباحثات نظری نیست. از جمله ی مباحثات مطرح در این حوزه تفاوت دیدگاه بین پوزیتیویست ها و برساخت گرایان و نقش ساختار اجتماعی در شکل گیری احساسات است. مقاله حاضر، قصد دارد با طرح دیدگاه های پوزیتیوستی و برساخت گرایانه و نقش قدرت و پایگاه در ساختار اجتماعی، اندک سهمی در تمایز این دیدگاه ها در حوزه ی جامعه شناسی احساسات داشته باشد.
    کلیدواژگان: احساسات، قواعد احساسی، مدیریت احساسات، ساختار اجتماعی
  • سیدعلی هاشمیان فر، زهرا ماهر* صفحه 67
    ظهور رویکرد «مطالعات آزمایشگاهی» در جامعه شناسی علم، پیامد نوعی چرخش فرهنگی در مبانی معرفت شناسی این حوزه است. رویکرد عقلانی بر اساس معرفت شناسی واقع گرایانه، علم را یک پدیده عقلانی، همگانی، غیر اجتماعی، یک بعدی و بی تاثیر از علایق اجتماعی- فرهنگی می داند. اما رویکرد فرهنگی، بر اساس معرفت شناسی اجتماعی- فرهنگی (یا معرفت شناسی نسبی گرا) علم را به عنوان یک فعالیت کاملا اجتماعی و فرهنگی در نظر می گیرد که پیوند اساسی با ایدئولوژی ها و ارزش های اجتماعی- فرهنگی دارد.
    مطالعات آزمایشگاهی بر کنش های متقابل بین کارگزاران مادی و انسانی تاکید دارد. بر اساس این مطالعات، فعالیت علمی امری اساسا محلی، در هم آمیخته و عارضی است؛ بنابراین دانش را نمی توان به عنوان فعالیتی تعبیرکرد که از قواعد روش علمی تبعیت می کند. «مطالعات آزمایشگاهی علم» نشان داد که نیروهای خاص جامعه شناسی و انسان شناسی می توانند وارد حریم آزمایشگاه شده، و نشان دهند که آنجا نیز یک جهان سیاسی پر از معاهدات مذاکره شده و تحمیل شده برای پیشروی در مسیرهای پذیرفته شده، و مبتنی بر دیدن آن چیزهایی است که باید آنها را دید.
    در این مقاله به معرفی سنت مطالعات آزمایشگاهی در جامعه شناسی علم می پردازیم و مهمترین شواهد و مصادیق این سنت را در مطالعات جامعه شناسان علم و فناوری، تحلیل و بررسی می کنیم. به این ترتیب، ضمن بررسی تاریخچه «مطالعات آزمایشگاهی»، پیشگامان این حوزه (از قبیل مایکل لینچ، کارین نورستینا ، لاتور و ولگار) معرفی می شوند. سپس «مکتب بث» به عنوان یکی از گرایشات اصلی در این حوزه، مورد بررسی و تامل قرار می گیرد؛ و در پایان رویکرد مطالعات آزمایشگاهی مورد نقد و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی جدید علم، مطالعات آزمایشگاهی، مکتب بث، چرخش فرهنگی
  • بررسی رابطه دینداری و گرایش به موسیقی / مطالعه موردی: دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری
    شفیعه قدرتی* صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دینداری و میزان گرایش به موسیقی در بین دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری انجام گرفته است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق پیمایشی و تکنیک پرسشنامه ای بر روی 385 نفر از دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری صورت گرفته است. روش نمونه گیری، طبقه بندی متناسب با حجم بوده است. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمره مناسک دینی و میزان گرایش به موسیقی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین رابطه مناسک فردی و جمعی نیز با میزان گرایش به موسیقی معکوس و معنادار است و همبستگی 24/0- نشان می دهد که میزان رابطه ی مناسک جمعی بیشتر از مناسک فردی است. اما بین متغیرهای اعتقاد دینی و عواطف دینی با میزان گرایش به موسیقی رابطه ای مشاهده نشد. به علاوه آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که، بین میزان استفاده از رسانه های ماهواره، اینترنت، ویدئو و ام. پی.3 پلیر با متغیر وابسته رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که هر چه دینداری آنها بیشتر از سنخ مناسکی و به ویژه مناسک جمعی است گرایش به موسیقی در آنها کمتر است.
    کلیدواژگان: مناسک دینی، اعتقاد دینی، عواطف دینی، رسانه، موسیقی، دانشجویان، سبزوار
  • درون مایه های هویت فرهنگی ایران معاصر و رابطه میان عناصر آن / آسیب شناسی نگرش های پیشین و نگاهی به راهبرده ای آینده
    محمود عبایی کوپایی*، پریسا افتخار صفحه 113
    مقاله حاضر، با رویکرد جامعه شناسی فرهنگی و با روش تحلیلی ژرفانگر، به مطالعه درون مایه های فرهنگ ایرانی پرداخته است. همچنین با بهره گیری از مدل مکانیسم های دفاع روانی، روانشناسی تحلیلی و نظریه ناخودآگاه جمعی یونگ ، نگاه جدیدی به عناصر فرهنگی هویت ایران معاصر افکنده و رابطه این عناصر را با ارائه مستنداتی مورد بررسی قرار داده است . نتایج حاکی از آن است که روابط این عناصر در طول تاریخ شکلی دیالکتیکی داشته و هر گاه یک عنصر توسط نظامهای حاکمیتی سرکوب یا نادیده گرفته شده ؛ به ناخود اگاه جمعی پس رانده شده در اثر گذشت زمان به تدریج نیرو گرفته و سپس در موعد مقتضی ، به شکل توفنده به سطح بیرونی جامعه فوران کرده است. انقلاب اسلامی مردم ایران به نحوی، نتیجه سرکوب عنصر اسلامی – شیعی در دوره قبلی بوده است و این امکان وجود دارد که پس از جبران این نیاز و در اثر بی مهری به سایر عناصر در آینده ، عنصر ایران دوستانه یا غرب خواهانه و احتمالا ترکیبی از آن دو ، تظاهرات آشکارتری داشته باشند. به نظر می رسد که عنایت و توجه به این امر و اجتناب از رویکرد خلوص گرایانه در سیاست گذاری و مدیریت فرهنگی کشور در آینده می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، عناصر فرهنگی، مدل دیالکتیکی، مدیریت فرهنگی
  • گفتمان شناسی انتقادی: روندها و چشم اندازهای نو / گفتگو با دکتر مجید خسروی نیک، استاد گفتمان شناسی و رسانه، دانشگاه نیوکاستل
    اسماعیل یزدان پور* صفحه 133
    گفتمان شناسی انتقادی یا همان «تحلیل انتقادی گفتمان» که می شناسیم و یکی از مهم ترین ابزارهای پژوهشی روز شده است، چیست و چه مسیری را طی کرده است؟ چه نسبتی با سایر علوم انسانی و اجتماعی دارد و چه رویکردی در قبال سایر نظریه های مطرح روز اتخاذ کرده است؟ مهم تر از همه، گفتمان شناسی انتقادی چه نگاهی به واقعیت دارد و چه تضمینی برای پوشش دادن همه ابعاد آن ارائه می کند؟ در این گفت وگو با دکتر مجید خسروی نیک، دانش آموخته دانشگاه لنکستر و استاد «گفتمان و رسانه» دانشگاه نیوکاستل، ریشه ها، مسیر، و آینده گفتمان شناسی انتقادی مرور می شود و در هر لحظه از این سیر تاریخی، مسائل خاص آن به بحث گذاشته می شود و چالش ها و کاستی هایی که به پوست اندازی و نو شدن مکرر این رشته در طول دو دهه گذشته انجامیده، فهرست می شوند. در پایان با طرح بحث پیرامون شرایط و پیامدهای شیوه جدید تولید گفتمان در فضاهای رسانه ای جدید، افق هایی برای آینده گفتمان شناسی انتقادی تصور می شود، افق هایی متفاوت در شیوه تولید گفتمان و یکسان در تولید قدرت.
|
  • Manoor Vosooghi*, Masoumeh Shafati Page 11
    Development of social segregation and individual processes in modern societies increasingly lead to expanding social circles in which a person can have mobility and transformation. Such circumstances, in contrast to the limited social relations in primitive and Premodern societies, lead to widening of the person's living area and personality development. In such a situation, a person as a member of different groups with different roles acquires more freedom and choices. Simmel by giving these pre-conditions, and examining the historical and social changes associated with the Renaissance and then, as well, recognizes three types of Individualism of isolation, unique and modern by defining individuality means a state of inner and outer liberation of person about the basic forms, which tendency to be each associated with socio-historical conditions of the 18th, 19th and 20th century has had the strength or weakness. This study tries to study the meanings of individuality and individualism and semantic transformation and its meaning in different centuries from the perspective of Georg Simmel, and explore the relationship between individuality and social structure.
    Keywords: Georg Simmel, individuality, isolation individualism, unique individualism, modern individualism, social segregation process
  • Ali Rabii*, Mona Shaban Page 31
    Despite the fact that several decades has been passed from the life of mobile phone in the world and different researches on this field, but various features of this communication tool, such as updating capability, cause that it remains at center of attention till now. The purpose of this research is to answer these two questions: which factors influence on the teenager's kind of use and what is the impact of using these mobile phone on the adolescence's everyday life? For answering the first question we use socio-psychological perspective and for the second one, we employ the communication theories. In this article we use qualitative method and semi-structured interviews. Our interviewees include 15 students from the middle and high school in the Karaj. According to the answer of interviewees some factors like parenting style, peer group, self-monitoring, older siblings and financial dependence on family could be influential on the teenager's kinds of use. Furthermore they use the mobile for showing their interdependency also they could have a new hidden relation.
    Keywords: young, mobile, peers group, parents
  • Mohammad Abbas Zadeh*, Mahsa Panahshahi Page 51
    Probably, emotion is one of the most frequent terms which have been gotten attention for explaining the human modes so far. Changes of human mood are often linked to emotions and human beings are considered as emotional creatures. Emotion as a biological phenomenon was addressed by psychologists in the past decades. However, with advances in sociological studies and attention to language and its structural rules, there has been created more opportunities to study the sociological feelings. Were emotions considered as a physical phenomenon and biological changes once, they are considered as a linguistic phenomenon being resulted of cultural changes now. But like other sociological domains, this new one has also being influenced by theoretical discussions. The differentiation of opinion between positivists and social constructionists and role of social structure in the formation of feelings are involved among the discussions in this area. The article is due to by offering positivist and social constructionist perspectives and studying the role of power and statue in the social structure, contributes a little to the differentiation of these views in the area of the sociology of emotions.
    Keywords: emotions, emotional rules, emotional management, social structure
  • Dr. Seyed Ali Hashemianfar, Dr. Zahra Maher* Page 67
    The emergence of approach laboratory studies in the sociology of science, is the consequence of a cultural turn in epistemology of this area. Rational approach based on a realist epistemology, considered science as a rational phenomenon, universal, non-social, one dimensional and ineffective of socio-cultural interests. But the cultural approach based on socio-cultural epistemology (or epistemological relativism) considered science as a quite social and cultural activity, and that have the fundamental connection with ideologies and socio- cultural values. Laboratory studies have focused on the interactions between the human and material vendors. Based on these studies, scientific activity is essentially local, mixed and accidental, so knowledge cannot be interpreted as an activity that obeys the rules of the scientific method. Laboratory studies of science showed that certain forces sociology and anthropology can enter the laboratory space, and show that there is also a political world filled with treaties negotiated and imposed to advancing to the paths accepted and based on seeing those things that should see them. In this paper, we introduce the tradition of laboratory studies in the sociology of science. And investigated the most important evidence and facts of this tradition in the sociologists of science and technology studies. Thus, we review the history of the laboratory studies, pioneers in this field are introduces (such as Michael Lynch, Karin Knorr-Cetina, Latour and Woolgar). Then, Bath school was considered as one of the main trends in this area, and in the end, the approach of laboratory studies was analyzed.
    Keywords: New sociology of science, Laboratory studies, Bath school, Cultural turn
  • A Study of the Relationship between Religiosity and Tendency toward Music / Case Study: Students of Hakim Sabzevari University
    Shafiee Ghodrati* Page 89
    This paper aims at investigating the relationship between religiosity and tendency toward music among the students of Hakim Sabzevari University. Through survey method and stratified sampling a random sample of 385 students were interviewed. Results show that there is a negative and significant relationship between collective and individual rituals and dependent variable. The amount of Pearson coefficient for collective rituals is higher than for individual rituals. Furthermore there is not significant relationship between emotional and belief aspects of religiosity and music tendency. Pearxson correlation results showed that there is a meaningfull and positive relation between media usage¡ mahwarhe¡ internet¡ wido and m.p.3 to dependent variable.These findings indicate that emphasizing on ritual - especially collective- dimension of religion weakens the tendency toward music.
    Keywords: Religiosity, Rituals, Beliefs, Emotions, media, Music, Students, Sabzevar
  • Mahmood Abayee Kupaee*, Parisa Eftekhar Page 113
    Through an analytical survey¡ in this paper¡ cultural elements of Iranian culture have been analyzed with a psychological point of view to find out the relation between the elements and the weaknesses in previous management models. Through historical documents¡ the survey shows that these elements have dialectical relations and whenever one element has been suppressed it has remained in people collective unconscious and rose in another time in other ways such as a revolution. It has been concluded that one dimensional model of cultural management should be avoided and replaced with the one which considers all cultural elements in cultural management.
    Keywords: Cultural Identity, cultural Elements, Dialectical Model, Collective Unconscious, Cultural Management
  • Esmail Yazdanpour* Page 133
    Critical Discourse Studies (CDS) or Critical Discourse Analysis (CDA) has become one of the most popular research approaches in Social Sciences but what is CDS and what kind of trajectory it has gone through? How does CDS approach stand in relation to other trends in Humanities and Social Sciences and what does it have to offer to them? More importantly¡ how does a CDS approach view social realities and how it may proceed to cover them? In this interview¡ Dr. Majid KhosraviNik –a Lancaster university graduate and a Lecturer in Media & Discourse Studies at Newcastle University¡ reviews the roots¡ trends and future agendas of the field and elaborates on the challenges and adaptations of CDS in different historical moments in order to illustrate how the approach has developed over time and renewed its theoretical and methodological engagements to maintain its core principles and relevance throughout the past few decades. In the final section¡ Dr. KhosraviNik discusses the consequences and conditions of production and consumption of discourses in the age of digital interactive media and throws some lights on how a Social Media Critical Discourse Studies approach can be envisaged.