فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 18 (بهار 1395)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 18 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی منتظر قائم*، محمدحسن یادگاری صفحه 9
    هدف این مقاله ارائه یک مدل مفهومی-نظری در تسهیل مطالعه و پژوهش پیرامون مفهوم رتوریک می باشد. با توجه به گسترش رسانه ها، تنوع محتوایی، گستره دسترسی مخاطب و افزایش مصرف رسانه ای مخاطب، به تبع سوادرسانه ای مخاطب در خوانش پیام ها افزایش یافته، از این رو نوع اقناع مخاطب دوران کنونی، با گذشته متفاوت می باشد. به این ترتیب نوع نگرش و رویکرد ما در مطالعه پیرامون مفهوم رتوریک و خوانش آن متفاوت خواهد بود. به صورت سنتی رتوریک در لغت به معنای، هنر استفاده موثر و اقناع کننده از کلام دانسته می شود؛ اما در این پژوهش رتوریک صرفا مجموعه ای از تکنیک های اقناعی در اختیار تولیدگر رسانه ای که آن را در متن رسانه ای اعمال می کند نیست، بلکه نظامی معرفت شناسی برای هر فرد (مخاطب) محسوب می شود که متناسب با آن پیرامون خود را می شناسد، از آن تاثیر می گیرد یا بر روی آن تاثیر می گذارد.
    ارائه چنین مدلی ما را به پاسخ به این پرسش ها می رساند که در مطالعه مفهوم رتوریک، مخاطب در چه جایگاهی نسبت به متن پیام و فرستنده قرار دارد؟ و کارکرد مفهوم رتوریک در نظام معرفت شناسی مخاطب چیست؟
    کلیدواژگان: رتوریک انتقادی، خوانش رتوریک، حقیقت، اقناع، حقیقت مندی، سواد رسانه ای
  • مطالعه نشانه شناختی تصویر کودکی در سینمای کودک و نوجوان ایران / مطالعه موردی مفهوم کودکی در فیلم «کودک و فرشته»
    تژا میرفخرایی*، مرضیه صامتی صفحه 23
    یکی از مواردی که به تصورات ما از مفهوم کودکی شکل می دهد، فیلم های سینمایی است. این فیلم ها، تئوری های فضایی درباره رشد جسمی، شناختی و فرضیه هایی درباره اینکه کودکان چگونه باید باشند، ارائه می دهند و از این منظر، دیدگاه ها و جهان بینی هایی را شامل می شوند که هرگز تصادفی نبوده و یقینا به خودی خود به وجود نیامده اند. فیلم های سینمایی به عنوان ژانری از تولیدات رسانه ای، به نوعی ساختار اجتماعی و سیاسی نیز محسوب می شوند. در واقع تصویر ارائه شده از کودک در بسیاری از فیلم ها، بیانگر مطیع سازی حساب شده و دقیق او، به عنوان فردی تابع است، فردی که می بایست پیرو برنامه هایی باشد که بزرگسالان برای وی تعیین می کنند به این اعتبار، پژوهش حاضر به دنبال بررسی مدلول (تصویر برساخته شده از کودک) دال هایی می باشد که در یکی از فیلم های سینمایی برگزیده جشنواره کودک و نوجوان (کودک و فرشته) به تصویر کشیده شده است و قصد دارد به این سوال اصلی پاسخ گوید که «مفهوم کودکی در این فیلم چگونه برساخته می شود؟» نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که کودک در این فیلم جنگی در جایگاه طبیعی سنی خود بازنمایی نمی شود و شرایط جنگی موجب شکل گرفتن «کودک بزرگسال» و انتظارات بزرگسالانه از وی می شود.
    کلیدواژگان: کودکی، بازنمایی، رویکرد سازه گرایانه، رویکرد جبرگرایانه، فیلم های کودک و نوجوان
  • محمدعلی هرمزی زاده*، احمد پاکزاد صفحه 41
    رسانه ها تا حد زیادی تصورات ما درباره مسائل بنیادین اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را می سازند و به شیوه هایی که ما درباره این مسائل می اندیشیم، شکل می دهند. هدف اصلی این مقاله، شناخت نقش اخبار خارجی تلویزیون در مفهوم سازی مخاطبان از وقایع و رخدادهای جهان خارج (بحران عراق) است. پرسش اصلی مقاله آن است که اخبار خارجی تلویزیون تا چه حد توانسته است انگاره ها و تصاویر ذهنی مردم از واقعیت های جهان خارج را شکل دهد و با خود «همسو» و «هماهنگ» نماید؟ چارچوب نظری این مقاله براساس نظریه های کاشت و برجسته سازی شکل گرفته است. نتایج نشان می دهد که که دیدگاه مردم تهران نسبت به اوضاع عراق در بیشتر موارد از نظر نوع گرایش تا حد زیادی با اخبار خارجی تلویزیون «همسو» است، اما از نظر شدت گرایش در بیشتر موارد «هماهنگ» نیست و تفاوتهای معنی داری بین این دو وجود دارد. لذا به نظر می رسد سیمای جمهوری اسلامی ایران در شکل دهی به افکار عمومی مخاطبان در زمینه رویدادهای خارجی از توفیق نسبی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، اخبار خارجی تلویزیون، نظریه کاشت
  • حسین کرمانی *، یوسف پاکدامن، محمد آشتیانی صفحه 61
    هدف این مقاله مشخص ساختن دلایل ترجیح پیام رسان فوری تلگرام بر دیگر برنامه های مشابه توسط کاربران ایرانی است. در چند سال اخیر برنامه های پیام رسان فوری موبایل در بین کاربران ایرانی به محبوبیت دست یافته و درصد بالایی از کاربران آنها را ایرانی ها تشکیل می دهند. در حال حاضر کاربران ایرانی بطور گسترده از پیام رسان تلگرام استفاده می کنند و این در حالیست که برنامه های دیگر نیز در دسترس آنها قرار دارد. این مقاله با استفاده از نسخه اصلاح شده مدل پذیرش تکنولوژی تلاش می کند تا دلایل این امر را مشخص سازد. روش نمونه گیری ترکیبی از روش های هدفمند و گلوله برفی بود و تحقیق نیز با پیمایش آنلاین انجام شد. در نهایت 127 پاسخ قابل قبول گردآوری شد و تحلیل داده ها نشان داد که لذت مورد انتظار، تاثیر اجتماعی، سودمندی مورد انتظار و سهولت مورد انتظار در مورد تلگرام بیشتر از برنامه های دیگر پیام رسان فوری موبایل است و به این دلایل این برنامه ترجیح داده می شود. نتایج همچنین نشان داد که استفاده از تلگرام در ایران به حدی فراگیر شده است که متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت، شغل، تحصیلات، سن و درآمد رابطه ای با استفاده از تلگرام ندارند.
    کلیدواژگان: تلگرام، برنامه های پیام رسان فوری، موبایل، لاین، وایبر، واتس اپ
  • پیمان قاسم زاده*، محمودرضا مرتضوی صفحه 76
    در این مقاله؛ مسئله اساسی، شناسایی مباحث سازمانی و فرهنگی توسعه ارتباطات در ایران است و پرسش اساسی آن اینکه آیا اهداف فرهنگی سند چشم اندازطی سال های 82 الی92 محقق شده است؟ برای بررسی این امر به ارزیابی گزارش های رسمی توسعه ارتباطات پرداخته شد و با استفاده از روش کیفی با 13 تن از متخصصان ارتباطات و توسعه، مصاحبه و نتایج آن در قالب جداول موضوعی و آماری استخراج شد که 39% آنان کاهش هزینه ها و تسریع در برقراری ارتباط را مهمترین مزیت این توسعه برشمردند و54% عدم شناخت نیازها از سوی مسئولان را عامل توسعه نیافتگی قلمداد کردند. 46 % معتقدند تعامل مناسبی بین نهادهای مرتبط وجود ندارد، 77% توسعه آموزشی این حوزه را بدون برنامه و غیرعملیاتی دانستند و 100% آنان توسعه کمی را بیشتر از توسعه کیفی ارزیابی کردند. در این سال ها برخی از شاخصه ها رشد خوبی داشته، اما در مواردی چون تعداد کتاب های منتشرشده، مجوز نشریات، انحصاری ماندن صدا و سیما و وجود مراکز دولتی متعدد و غیرهماهنگ، موفق نبوده ایم و با دورنمای ذکرشده در سند فاصله زیادی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سند چشم انداز بیست ساله، توسعه فرهنگی، ارتباطات
  • بررسی گونه های مختلف دینداری در مواجهه با مولفه های مدرنیته / مطالعه موردی: دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
    نیر پیراهری*، حمیدرضا کشاورز، منیژه فتحی صفحه 99
    در دوره های تاریخی و اجتماعی توجه به عنصر زمان و مکان اهمیت پیدا می کند و دین با پرسش های معرفت شناسانه رقیبان خود مواجه می شود. این شرایط متنوع و جدید و نوع مواجهه با این شرایط، طرز تلقی ها و نگرش های جدیدی را نسبت به دین بوجود می آورد که از آن به نوع دینداری تعبیر می شود. جهت بررسی این موضوع، دیدگاه های صاحبنظران مختلف پیرامون انواع دینداری، مورد بررسی قرار گرفت که نهایتا مدل ویلیام شپرد که رهیافتی جامعه شناسانه دارد، به دلیل جامعیت بالا و زیر پوشش قرار دادن اغلب مولفه ها و شاخص های گونه شناسی های دیگر برگزیده شد. روش این تحقیق، پیمایش می باشد و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران می باشد که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 247 نفر انتخاب شده اند. نتایج نشان داد از نظر نوع دینداری 7/5 درصد پاسخگویان رادیکال اسلامی، 6/23 درصد سنت گرا، 5/49 درصد سنت گرای جدید، 4/18 درصد تجددگرای اسلامی و 8/2 درصد سکولار هستند. بنابراین بیشترین درصد پاسخگویان از لحاظ نوع دینداری سنت گرای جدید هستند.
    کلیدواژگان: دینداری، انواع دینداری، سنت گرایی، تجددگرایی، مدرنیته، سکولاریسم، لیبرالیسم
  • شهیرا فهمی*، دایکانگ کیم ترجمه: علیرضا فرزین، علی شاکر صفحه 124
    این پژوهش گزارشی است از یافته های یک تحلیل محتوای تصویری از مجموع 1305 عکس مرتبط با جنگ عراق (سال 2003) که در روزنامه های نیویورکتایمز (آمریکا) و گاردین (بریتانیا) منتشر شده اند. درمجموع می توان گفت این دو روزنامه روایت متفاوتی از جنگ داشته اند. وجه بی سابقه ای که در این پوشش تصویری وجود داشت، تاکید بر تلفات غیرنظامی شهروندان عراقی بود. هرچند که از تصاویر تلفات نیروهای نظامی بسیار نادر و کمیاب بود، ولی درهر حال انعکاس محدودی داشت.
    کلیدواژگان: روزنامه های انگلیس، چارچوب سازی، جنگ عراق، فتوژرونالیسم، روزنامه های آمریکا، پوشش جنگ
|
  • Mahdi Montazerghaem*, Mohammad Hassan Yadegari Page 9
    This study aims to present a conceptual-theoretical model in order to facilitate the
    future researches about rhetoric. Owing to media spread, content diversity, increase
    in audience access to media and in media consumption, the audiences’ media literacy
    has been increased respectively and today audience persuasion is different from past.
    Therefore the approach of this study to rhetoric and its reception is different. rhetoric
    ,in its traditional definition, is the art of using language and speech effectively and
    persuasively.in context of media studies, rhetoric is known as a set of techniques
    in the service of media producers, but in this article rhetoric is considered as an
    epistemological system in audience properties by which People can know about their
    around.
    The presentation of this modal can help us to answer these question: What is audience
    position relative to the text message and the sender in rhetoric approach, what is
    the role of receiver (audience), regardless of message and sender of the message?
    What is the function of rhetoric in audiences’’ epistemological system when receiving
    a message?
    Keywords: Critical Rhetoric, Rhetoric Reception, Truth, Truthfulness, persuasion, Media litracy
  • Semiotic study of childhood picture in Iran's Children and Young Adult's Cinema / A case study of the concept of childhood in film of the child and the angel
    Teja Mirfakhraii*, Marzieh Sameti Page 23
    Movies are one of the cases that shape our imagination of the concept of childhood.
    Movies present unrealistic theories about physical and cognitive growth of children
    and help form hypotheses about how they should be. In this regard, movies includes
    views and ideologies that are not created accidentally or automatically. Movies as
    genre of media production, can be considered a good part of social and political
    structures.
    In fact, the presented picture of a child in many of movies indicates that the child is an
    obedient person who has to follow the plans determined by adults.
    Thus, the present study intends to investigate the signified (the presented picture of
    a child) of signifiers which has been pictured in one of the selected films for Children
    and Young Adults’ festival. The researcher tries to answer the major question that
    is “how has been presented the concept of childhood in film of «the child and the
    angel»?
    From the findings of this study, it can be assumed that this war film fails to represent
    a real position of the child regarding her age and also the war conditions has shaped
    an «adult child” picture of her.
    Keywords: childhood, children, young adult's films, deterministic approach, representation
  • Mohammad Ali Hormozizade*, Ahmad Pakzad Page 41
    Most of the times, Media form our imagination about main social, economic and
    political issues. Media also form the ways we think about these issues. This article
    aims to recognize the role of TV Foreign News in audience understanding about the
    events happening across the world(Iraq crisis).
    The main questions of this article are: first, to what extent TV has been successful in
    shaping people›s mental pictures of the world? Second, how successful has been TV to
    achieve its goals in telling people what to think about the world›s issues? Framework
    of this article is based on cultivation and agenda setting theories.
    The results of this article show that Tehran residents generally believe in the Iraq
    realities portrayed on TV but the intensity levels are different .So, it suppose that
    Islamic republic of Iran’s broadcasting is successful in forming public opinion about
    international events.
    Keywords: Mental image, TV Foreign news, Cultivation Theory
  • Hosein Kermani*, Yusef Pakdaman, Mohammad Ashtiani Page 61
    This paper aims to identify Iranian users’ reasons in preferring Telegram on other Instant Messaging Applications (IMAs). Recently, Telegram has become the most popular IMA in Iran and many people use that every day. Using an extension of Technology Acceptance Model (TAM), I try to answer the question why Iranians use this app instead of other IMAs such as Viber, Line and WhatsApp. The methodology was online survey by GoogleDrive.com and a combination of purposed and snowball sampling was choose as sampling method. The sample consisted of 127 respondents and data was analyzed by SPSS 23. The results show the perceived enjoyment, social effects, perceived usefulness and perceived ease of use is more severe for Telegram, comparing with other IMAs. Also, the findings confirm there is no relationship between education, age, job, income and gender with using Telegram. So we can conclude using Telegram is so pervasive in all of Iranian groups.
    Keywords: Telegram. Instant Messaging Applications, Viber, Line, WhatsApp
  • Peiman Ghasemzadeh*, Mahmudraza Mortazavi Page 76
    The basic question of this article is to identify the organizational and cultural issues in the development of communication and its fundamental question is whether 82 to 92 years Scholar document cultural objectives have been achieved or not? The advantage of this development and 54 percent pointed to a lack of understanding of the needs of the authorities claiming that underdevelopment. Meanwhile, %46 believe there is no appropriate interaction between institutions, 77 percent of the development of the field and %100 of haphazard and non knew little development to further the development of the qualitative assessment. In the years of good growth, but in cases such as the number of books published, licensed publications, numerous governmental and non-synchronized Exclusive stay IRIB and centers have not been successful and there is the prospect of the distance stated in the document.
    Keywords: Vision twenty years, the development of culture, Communications.Application Development Iran
  • Naiier Pirahari*, Hamid Reza Keshavarz, Manijeh Fathi Page 99
    In the historical and social periods, the elements of time and place are getting really
    important. And religion faced by epistemological questions of competitors. This
    various and new situations create new attitude towards religion that is interpreted on
    type of religiosity. To investigate this issue, the point of view of various experts about
    all kinds of religiosity has studied and finally the William Shepard’s model selected,
    because it covers all other typology, aspects and species. The method of this research
    is Survey and the data collection tool is Questionnaire. The Statistical Population is
    undergraduate students of Faculty of Social Sciences, University of Tehran., that by
    using Stratified Random Sampling, 247 persons selected. In conclusion, in terms of
    religion or religiosity, 7.5 percent of respondents are Islamic Radicals, 6.23 percent are
    Traditional, 5.49 percent are new Traditional, 4.18 percent are Islamic Modernist and
    8.2 percent are Secular. Therefore, the most of the respondents in terms of religion
    and religiosity are new Traditional.
    Keywords: Religiosity, Traditionalism, Modernization, Modernity, Secularism, Liberalism
  • Shahira Fahmi*, Daekyung Kim, Translated By: Alireza Farzin, Ali Shaker Page 124
    This study reports the findings of a visual content analysis of 1305 Iraq War-related photographs appearing in the US press, represented by The New York Times, and the British press, represented by The Guardian . Overall, the two newspapers visually portrayed the Iraq War differently. Further, the more spontaneous or direct coverage of actually ongoing events were rare at best, and were exclusively found in photographs that ran in The Guardian. One aspect of the pictorial coverage, however, seems unprecedented: the emphasis on the human cost of the war focusing on Iraqi civilians. Moreover, images of loss of military life were scarce but still available.
    Keywords: British press, framing, Iraq War, photojournalism, US press, visual reporting, war coverage