فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 21 (زمستان 1395)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 21 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن بشیر، امیرعلی تفرشی صفحات 11-36
    پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که فیلم آرگو با استفاده از چه نشانه هایی به بازنمایی تازه ای از واقعه گروگان گیری در سفارت ایالات متحده آمریکا در تهران می پردازد و چگونه این ماجرا و ایران پس از انقلاب بازنمایی می شود. برای بررسی این امر از نظریه بازنمایی و برداشتی تلفیقی از رویکرد نشانه شناختی بارت و فیسک به عنوان روش مطالعه بهره برده ایم. همچنین سعی شده است با تحلیل نشانه شناسی جزءبه جزء صحنه های مهم فیلم و طراحی جدول برای دسته بندی بعضی داده ها، به تحلیلی منسجم در مورد چگونگی بازنمایی آرگو از ایران و مردم ایران در مقطع پس از انقلاب دست یابیم. یافته های اصلی حاصل از تحلیل دلالت های اولیه و ثانویه فیلم آرگو نشان می دهد این فیلم کاملا در راستای نشان دادن ایرانی دلهره آور، ترسناک، از هم گسیخته و پر آشوب حرکت می کند. آرگو از مردم ایران دو نوع بازنمایی ارائه می دهد. اول؛ قشر مخالف انقلاب که به واسطه وقوع آن، به دنبال خروج - و به تعبیری فرار- از وضعیت آشفته ایران هستند. دوم؛ قشر عامی مسلمان و موافق انقلاب که افرادی عصبی و خشونت طلب هستند. این گروه با انقلاب همراهی می کنند و نسبت به خارجی ها دیدی کلیشه ای و همراه با نفرت دارند. همچنین دو نوع بازنمایی از مسئولان حاکم در دوره پساانقلاب وجود دارد؛ اول مسئولان نظامی- امنیتی (اعضای کمیته و سپاه) که ایجادکننده فضای رعب و وحشت هستند، حساس و مخالف حضور خارجی ها در ایران اند و دوم مسئولان دولتی که بی اختیار و بدون عمل تنها ناظر اتفاقات و رویدادهای انقلاب هستند و ساده اندیشانه عمل می کنند. این در حالی است که طرف مقابل؛ یعنی جامعه جهانی و به خصوص آمریکا، منسجم، مهربان و مسئولیت پذیر تصویر شده است و آراسته به فضایل اخلاقی به مراتب بالاتری است.
    کلیدواژگان: ایران، انقلاب اسلامی، تسخیر سفارت آمریکا، 13 آبان، بازنمایی، نشانه شناسی، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA)
  • سهیلا صادقی، نوح منوری صفحات 37-56
    در این مقاله مردمنگاری و روش شناسی مردمی به عنوان دو روش تحقیق در فرهنگ با هم مقایسه شده است. مردم نگاری به عنوان یک روش تحقیق مرسوم و متداول در انسان شناسی گاهی به درستی به کار گرفته نمی شود و روش شناسی مردمی نیز کمتر در ایران به عنوان روش تحقیق استفاده می شود. در شرح هر کدام از این دو روش تحقیق به تعریف، ویژگی ها، پیشفرض ها، مبانی نظری، اصول کاربردی، روش های گردآوری داده ها و انواع مختلف آن ها پرداخته، شباهت ها، تفاوت ها و تلقی های متفاوتی که از این دو روش می شود بیان شده؛ همچنین جایگاه هر کدام از آن ها در متن سنت های تاریخی-معرفت شناختی که از دل آن برآمده اند توصیف شده است. در پایان مثال هایی از مردم نگاری اتنومتدولوژیک به عنوان جلوهای از نزدیکی این دو روش ارائه شده است. در مطالعه روش های تحقیق بسیار مهم است که از کلیشه های رایج فراتر رفته و به مطالعه دقیق جنبه های مختلف هر روش تحقیق بپردازیم و به درهم تنیدگی ها و تاثیرات متقابل آن ها نیز توجه کنیم.
    کلیدواژگان: فرهنگ، روش تحقیق کیفی، مردمنگاری، قومنگاری، روش شناسی مردمی، روش شناسی قومی، مردمنگاری اتنومتدولوژیک
  • محمد مهدی مولایی صفحات 57-80
    گسترش رسانه های اجتماعی در ایران به سبب ایجاد فضای رسانه ای غیررسمی و افزایش قدرت مخاطبان فرصت قابل توجهی برای رشد فرهنگ سلبریتی ایجاد کرده است. در این میان اینستاگرام که یک شبکه اجتماعی آنلاین موبایلی مبتنی بر اشتراک گذاری عکس و ویدئو است، نقش قابل توجهی داشته است. از سویی ماهیت تصویری این شبکه اجتماعی بستر مناسبی برای گردش فرهنگ سلبریتی فراهم آورده و از سوی دیگر فیلتر نبودن این ابزار شبکه ای، فرصت حضور مجاز و رسمی را هم برای سلبریتی ها و هم کاربران فراهم آورده است. در نتیجه برای نخستین بار جامعه ایرانی شاهد حضور گسترده سلبریتی های ورزشی و هنری در قالب کاربران رسانه های اجتماعی در اینستاگرام بود. این مقاله مطالعه کیفی فعالیت سلبریتی های ایرانی و هوادارانشان در اینستاگرام است. تحلیل مطالب و تصاویری که سلبریتی ها به اشتراک گذاشته اند و نظراتی که هواداران برای آن ها می نویسند نشان داد که هر کدام از فضای ایجاد شده برای مقاصد متنوعی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ مجازی، مطالعات سلبریتی، اینستاگرام، فرهنگ مردم پسند در رسانه های اجتماعی، ابزارهای همراه هوشمند
  • حامد کیا صفحات 81-100
    مقاله حاضر بررسی نظری مسئله شکل گیری سوژه سیاسی در زمینه ای است که نظم سیاسی گفتمان دچار رخداد می شود. برای این منظور، وضعیت انقیاد سوژگی در گفتمان را تحلیل خواهیم کرد سپس به مفهوم توپولوژی و رابطه شکل گیری سوژگی با دال ها و توصیف تخطی سوژه از قواعد گفتمان می پردازیم. بنابراین، تغییر در گفتمان بین سوژه و فضای پیرامون او در فضای توپولوژی شکل می گیرد. در این رابطه، سیاست را در دو وضعیت در نظر می گیریم؛ 1- سیاست به عنوان نگاه دارنده وضعیت نظم گفتمان، و 2- سیاست در قالب تغییر وضع موجود و ایجاد نظم نوین. در نتیجه، رخدادها در نظم گفتمان آستانه تغییر را ایجاد می کنند. دال های معمول از معنا تهی و با مفاهیم جدید پر می شوند و به واسطه آن سوژه به گونه ای با بیرون پیوند می خورد که به ظهور سیاست های نوین دامن می زند.
    کلیدواژگان: سوژه سیاسی، توپولوژی، رخداد، گفتمان
  • مهرداد متانی صفحات 101-121
    هدف اساسی از این پژوهش بررسی نقش و کارکرد مطبوعات در توسعه سیاسی است. جامعه آماری این تحقیق کل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر است که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان به تعداد 320 نفر و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. به منظور روایی ابزار سنجش سوالات متناسبی برای هر یک از متغیرهای تحقیق از مبانی نظری استخراج شد که روایی آن ها مورد تایید صاحب نظران بود. پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 84% به دست آمد و برای آزمون فرضیه ها با توجه به نرمال بودن داده ها از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها نشان داد که مطبوعات می تواند از طریق کارکردهای خود در زمینه مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، فرهنگ سیاسی و مشروعیت بخشی به نظام سیاسی جامعه موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مطبوعات، توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی، اعتماد سیاسی، فرهنگ سیاسی
  • همایون مرادخانی صفحات 121-132
    به نظر می رسد بتوان با مرور پایان نامه های فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی ارشد جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی دانشگاه رازی به چگونگی مفصل بندی کردارهای گفتمانی و نحوه آرشیو واقعیت در نظام تولید دانش آن پی برد. هر چند شیوه ای که مفصل بندی این کردارها را امکان پذیر کرده، قرابت زیادی با شیوه های رایج در علوم اجتماعی کشور دارد اما از آنجا که موضوع این گفتار متمرکز بر دانشگاه رازی است لذا تلاش شده تا صرفا مختصات این فضا به دست داده شود. از دید این پژوهش، حوزه ای از کردارهای گفتمانی مختلف که هیچ الزامی هم در مفصل بندی آن ها نیست و ای بسا به جهت گیری هایی غیرسودمند در نظام تولید دانش بدل گشته، به شیوه ای از آرشیو کردن در این پایان نامه ها راه برده که هم در تشخیص تکینگی تجارب درمانده و هم امکان تکوین تولید دانشی موثر در این باره را با پرسش هایی جدی مواجه کرده است؛ کردارهایی که در عدم التفات به ضرورت های مربوط به قاعده مندی یک شکل گیری گفتمانی، به ناگزیر «ترومای فرصت های از دست رفته» در تاسیس دانشی اندیشیده از واقعیت را به بخشی جدایی ناپذیر و دردناک از ناخودآگاه این رشته ها بدل ساخته اند
    کلیدواژگان: کردارهای گفتمانی، دانشگاه رازی کردارهای گفتمانی، نظام تولید دانش، علوم اجتماعی، مطالعات فرهنگی، دانشگاه رازی
  • جویس م.ولبرگ ترجمه: روشنک عاطفی منش صفحات 123-147
    تبلیغات نقش مهمی در فرهنگ ما دارد. بسیاری از دانشمندان تبلیغات را یک «نهاد» در جامعه می دانند. نهادی که ایدئولوژی فرهنگی آمریکا را با روش منحصر به فرد خود بیان و مردم را به دنبال کردن رویای آمریکایی[1] تشویق می کند. تبلیغات جایگاه خود را در میان سایر نهادهای جامعه از طریق تنظیم توزیع ثروت و همچنین کمک به گسترش شرکت ها و تبدیل شدن به نهادهایی قوی تر در سیستم اقتصاد به دست آورده است. علاوه بر این، تبلیغات با آموزش اعضای جامعه برای مصرف کننده بودن، روابط را ساماندهی می کند.
    همانطور که ما تفکر خود را در مورد تبلیغات از دیدگاه کلان به خرد تغییر می دهیم، بر مواردی چون توانایی تبلیغات در ارائه و ترویج محصولات و خدمات به مصرف کنندگان، کمک به شهروندان برای تصمیم گیری در مورد نامزد سیاسی انتخابی برای رای دادن، متقاعد کردن مردم برای اتخاذ موضع مشخص در موارد مختلف و فراهم کردن اطلاعات مفید در مورد سلامت و امنیت آنها نیز، تمرکز می کنیم.
    کلیدواژگان: سلامت، تبلیغات، فرهنگ
|
  • Hassan Bashir, Amirali Tafreshi Pages 11-36
    The primary questions investigated in this study are:“by applying what kinds of signs, does the movie Argo offers a novel representation of hostage crisis at U.S. embassy in Tehran?” and “how this event and post-revolutionary Iran are represented in this movie?” To explore these questions, the theory of representation and mixed understanding of Barthes and Fisk’s semiotic approach were applied. In addition, element-wise semiotic analysis of significant scenes of the movie and developing a table for categorization of some data contributed to a consistent analysis to understand the representation of post-revolutionary Iran in Argo. Our findings based on the analysis of primary and secondary implications of the movie suggest that the movie is intended to represent a horrific, chaotic and fearful Iran. Argo focuses on two types of representation of Iranian people: a) the anti-revolutionary groups trying to go abroad and scape the post-revolutionary condition and, b) general public of pro-revolutionary Muslims who are represented as nervous and violent people. The latter group is engaged in Islamic revolution and adopt a stereotypical and hate-ridden approach to foreigners. In addition, post-revolutionary authorities are represented in two ways; the military-intelligence authorities (members of revolution committee and Islamic revolutionary guards) who are creating a setting of fear and horror, and are sensitive and opposed to the presence of foreigners in Iran. In contrast, governmental officials are represented as lacking any authority since they merely watch post-revolution events and they are simple-minded. Meanwhile, the global community, especially the United States, is represented as kind, consistent, and responsible and characterized by high moral characteristics.
    Keywords: Iran, Islamic Revolution, Iran hostage crisis, Representation, semiotics, Central Intelligence Agency (CIA)
  • Soheyla Sadeghi, Nooh Monavari Pages 37-56
    In this paper, ethnography and ethnomethodology are compared as two research methods to investigate culture. Ethnography as a well-established method in anthropology sometimes is applied inappropriately and ethnomethodology has not been used very often in Iran as a research method. Descriptions of the two research methods include a review of their definitions, characteristics, presuppositions, theoretical frameworks, practical principles, methods of data collection, and diverse types of them. On the other side, our comparison between these methods includes an exploration on their similarities and differences, different attitudes toward them, as well as the status of each of them in the context of historical-epistemological traditions that are considered as their cultivating conditions. At the end of the paper, some examples of Ethnomethodological Ethnography are presented to manifest the Proximity of these two research methodologies. In the study of research methods, it is very important to go beyond stereotypes and do a close study of various aspects of them in order to pay attention to their inextricably and reciprocal effects. Ethnography and ethnomethodology are related to each other in complex ways. Ethnomethodology seems to warn ethnography to be careful about its descriptive ambitions. Ethnomethodology will also need ethnography, verbal depictions and characterizations of events in particular places and at particular times.
    Keywords: culture, Qualitative Research Methods, Ethnography, Ethnomethodology, Ethnomethodological Ethnography
  • Mohamadmehdi Molaei Pages 57-80
    Due to some socio-economic changes in recent decades, celebrity culture has emerged in Iran society. Popular media products such as yellow magazines and TV shows transform sports athletes, music and cinema artists to popular celebrities. Rising online social media is a new opportunity for celebrity culture, because in one hand new informal space have been created that the government could not have control over it, and on the other hand, ordinary users have obtained power to participate in creating and sharing content. In this context, Instagram has a key role in Iranian Celebrity Culture. Instagram is an online mobile photo and video-sharing and social networking service that enables Iranian celebrities to share their photos with their fans. Moreover, Instagram is one of the few non-Iranian social networking services that have not been filtered by Iranian government and therefore, both celebrities and ordinary users can freely access this application. In this article, I studied Iranian celebrities and the activities of their fans on Instagram. Using qualitative methodology approach, I analyzed celebrity photos and texts on Instagram and their fans’ comments on their posts. Results show that both celebrities and fans use this space for different purposes. In fact, the result of these online activities is the circulation of celebrity culture on Iranian Instagram.
    Keywords: Cyberculture, Celebrity Studies, Instagram, Popular Culture in Social Media, Smartphones
  • Hamed Kiya Pages 81-100
    This article is a theoretical analysis of political subjectivity formation in association with events in discursive disciplines. First, we analyze the subjection process in discourse, and then, by focusing on the concept of topology, we study new mods of subjectivity through invention of new signifiers which end in transgression against laws of discourse. Therefore, we argue that the discursive transformation between subject's inside and its outside forms in a topological space. For this purpose, we consider politics in relation to governmentality for defending discursive disciplines and to cultural dynamics for inventing new modes of subjectivity. As a result, events are threshold of transformation. Mundane signifiers get emptied and filled again with new meanings. Through this process, subject’s inside conjoins with the outside to emerge new states of politics.
    Keywords: Political subjectivity, Topology, Event, Discourse
  • Mehrdad Matani * Pages 101-121
    This research is designed to study the role of press in the political development The statistical society of this research includes all students of Islamic Azad University of Qaemshahr. Among them, we have randomly selected 320 students applying the Kerjeisi & Morgan sample size table. A researcher-made questionnaire was used to collect the required data. In order to validate the instrument, appropriate questions related to each variable were extracted from valid sources and finally approved them by authorities. In order to calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha was calculated to be 88% since the distribution of the data was normal, parametric statistical tests were used to testify the hypotheses. Results show that the press can be effective in political participation, political legitimacy, political trust and political culture of civil liberty.
    Keywords: Press, Political development, Political Legitimacy, Political Trust, Political Culture
  • Homauon Moradkhani Pages 121-132
    Conducting a thorough review of the M.A. theses in Sociology and Cultural Studies at Razi University, it seems that we could grasp the idea of how in this system of knowledge production, discursive practices and facts are being articulated and archived. While the way that this articulation of practices works is not different from the commom style of conducting research in humanities in Iranian academia, in this article, the goal is to shed light on the case of Razi University. From our perspective, some peculiar and different kinds of discursive practices, which are being articulated unnecessarily and are even misleading in the system of knowledge production, lead to a special kind of archiving in M.A. theses which is unable both in determining the exceptionality of our experiences and in producing the effective possible knowledge; practices that by neglecting the very necessaries of rules in a new discourse formation, inevitably form "the trauma of missed opportunities" in establishing a well in-depth knowledge as an inseparable part of these discipline's unconscious.
    Keywords: Discursive Practice, System of Knowledge Production, Social Science, Cultural Studies, Razi University
  • Pages 123-147
    Health communication is known as a key strategy to inform public about their concerns toward health issues. Its field of duties includes giving priority to people health issues & using mass media, multimedia & other technological initiatives to publish beneficial information for public health. Outcome of these actions leads in increasing awareness about specific dimensions of individual & social health as well as health importance in development.
    What is mentioned in this paper is assessment of Tehran, Iran & Shahid Beheshti Medical Universitie's health education student's attitudes toward efficacy of TV health related programs in reaching behavioral change between audiences. The main question of this paper is how much TV health related programs producer's cognition of health communication field, influences efficacy of these programs in reaching behavioral change between audiences?
    Behavioral change means moving toward a Behavior which increase disease risks & early death as well as promote & preserve health conditions. Healthy behavior in health communication process relate to living conditions, physical exercise, eating habitude & other activities which done to prevent disease.
    Keywords: Health Communication, Behavior Change, TV Health Related Program, Health Information